Velmi osvěžující pohled Romana Jocha (podle Petra Nečase)

21. 8. 2010 / Marie Saša Lienau

Pomalé přesunování současně vládnoucí moci na barevné škále směrem k hnědé barvě se zdá být už téměř nezastavitelné. Premiérův výběr ředitele tzv. Občanského institutu Romana Jocha svým poradcem pro lidská práva a zahraniční politiku je toho důkazem. Joch prohlásil v nedávno odvysílaném "Interview ČT24", že nejenže ho premiér vybral za svého poradce, protože ten "má právo obklopit se lidmi, kteří sdílejí jeho názor na věc", ale také se zařadil do "hlavního proudu české politiky", protože jeho názory odpovídají většině společnosti.

K tomu: Jan Čulík, "Prime Minister Petr Nečas: The views of my adviser for human rights (who advocates torture) are very refreshing" ZDE

Premiér k rozbouřené vlně kritiky v této věci do včerejška zatvrzele mlčel, nyní ale ve veřejné obhajobě svého rozhodnutí prohlašuje, že Joch „přináší velmi osvěžující pohled, proto s ním spolupracuji. ...Tím neříkám, že je máme vždy sdílet. Proto jsem si pana Jocha vědomě vybral, jelikož jsou jeho názory inspirující. A to není důvod, abych se nechal levicově liberálním establishmentem uvláčet a zavíral někomu ústa.“

Někteří kritici premiérova budoucího poradce dospěli již před časem k názoru, že Joch již překročil hranici legálního svobodného vyjádření názoru a pohybuje se na nebo za hranicí toho, co lze nazvat (proto-)fašistickou ideologií. Novinkou je jenom jeho vyzdvižení na politické nebe, jelikož odpovídá „hlavnímu proudu“. Otázkou je, proč se zatím nenašel nikdo, kdo by v jeho případě podal trestní oznámení na porušování Listiny práv a svobod nebo dokonce Ústavy ČR - Joch ve svých textech např. přemýšlí nad tím, že neplatiči daní či pobírači sociálních dávek by neměli mít volební právo. Bez problémů se stát před lety rozhodl chránit společnost v případě mladého komunisty Davida Pěchy, který byl trestně stíhaný za propagaci komunismu, když přispíval do extrémistického časopisu Pochodeň a byl předsedou dnes již ilegální organizace Komunistická mládež Československa v Šumperku. I média, včetně těch veřejnoprávních, postoje mladíka neúnavně kritizovala a označovala za protiústavní. Mladý komunista David Pěcha spáchal sebevraždu.

Extrémně pravicový, premiérem něžně nazvaný „paleokonzervativní“ Joch činí obdobně, ač z druhé strany, velice čile již po léta – ale většina jeho kritiků dodává jedním dechem, že je to v rámci legitimního demokratického prostoru, zaručeným právem na svobodu slova. Extrémní až extremisticky fašizující postoje tohoto pána, který již v minulosti dostával široký prostor i ve veřejnoprávních médiích, vyvolávají však zatím zcela legálně (homofobní, rasistickou nebo genderově motivovanou ... podle potřeby lze rozšířit) nenávist a podle zdroje ČTK propagují možnost i násilné změny společnosti, v níž nechybí ani obhajoba oprávněnosti mučení. Joch již na dřívějším místě odůvodňuje "nastolit pravicový autoritativní režim", pokud by "západní civilizaci hrozil zánik v důsledku politické a intelektuální impotence levice" nebo "v důsledku její vnitřní dezintegrace, totiž opuštěním civilizačních hodnot a ctností ve prospěch volného průchodu choutkám a vášním". Média jeho postoje neúnavně rozšiřují a „stát“ nejenže nezasahuje, nýbrž Jocha za jeho svěží názory vysoce odměňuje.

Považuje-li jeden z nejvyšších představitelů této země za důležité obklopovat se lidmi s názory, které nepatří do tohoto tisíciletí, měl by počítat s tím, že ho voličstvo bude vnímat jako zástupce těchto mínění a barev.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.8. 2010