Organizace OSN pro zkoumání globálního oteplování "potřebuje reformu"

30. 8. 2010

Mezinárodní audit práce Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) dospěl k názoru, že panel musí projít "zásadními" reformami. Jednou z nich má být kratší funkční období pro jeho předsedu.

Panel čelí kritice za omyly, jichž se dopustil ve své poslední zásadní zprávě o globálním oteplování z r. 2007.

Mezinárodní audit pochválil způsob, jímž IPCC vypracoval své dosavadní analýzy. Doporučil však změny ve způsobu, jak je panel veden a jak jsou jeho vědecké výsledky předkládány veřejnosti.

Putin: Demonstranti bez povolení dostanou "ránu do kebule"

30. 8. 2010

Vladimir Putin hněvivě odmítl protesty opozice v Rusku jako "provokace" a dodal, že ti, kdo se budou účastnit nepovolených pouličních demonstrací, můžou čekat, že dostanou "ránu do kebule". Putin odmítl ruskou opozici jako skupinu nespokojenců, usilujících o publicitu a dodal, v rozhovoru s listem Kommersant, že si vinu mohou přičíst jen sami sobě, pokud se stanou během nepovolených demonstrací obětí policejní brutality.

Proti korupci lze bojovat jedině provokacemi

30. 8. 2010 / Jan Čulík

< Londýnského zprostředkovatele korupce nafilmovali skrytou kamerou novináři z bulvárního listu News of the World, tady zrovna přebírá peníze. Proč totéž nedělají čeští novináři?

Britský bulvární list News of the World nabídl údajné prostředníku pákistánského kriketového týmu, který hrál v Londýně proti Anglii - a Anglie vyhrála, částku 150 000 liber (4,5 milionů Kč), pokud během zápasu neuskuteční určité kroky. Účelem bylo mít jistotu, že zápas bude mít takový výsledek, aby se na něj daly vsadit velké finanční částky. Prostředník peníze přijal a - pákistánský tým hrál přesně tak, jak si reportéři z News of the World předplatili. Vyjednávání a celou transakci novináři natočili skrytou kamerou - a z celé věci vznikl obrovský skandál, který nyní vyšetřuje britská policie. Zkonfiskovala hlavním třem pákistánským hráčům mobilní telefony a alarmovala prokuraturu.

Ani provokace nejsou v Česku vůči korupci účinné

30. 8. 2010

Korupce v Česku? Chci jen upozornit na případ našeho starosty, byl přistižen při braní úplatku, asi dva miliony, byl odvolán, několik měsíců ve vazbě, propuštěn předčasně po složení několikamilionové částky, jeho případ se zřejmě táhne do ztracena, poslední zprávy, které jsou mi známé, udávají, že starosta byl k úplatku vyprovokován záměrně. Mám pocit, že nakonec odejde od soudu omilostněn. Co to stálo za námahu odhalit jeho běžné praktiky, nakonec ta námaha vyzní do ztracena. Obecné klima v naší společnosti je už takové, Právo je jeho součástí, ani provokace u nás nejsou účinné, k ničemu, píše Jan Bárta.

Čím vyšší školné, tím lepší univerzita?

30. 8. 2010 / Jan Čulík

Tak mi argumentoval kdosi v emailu v reakci na můj nedávný článek, varující, že zavedením školného se kvalita českých univerzit nezlepší, ale školy se promění v banky. Dověděl jsem se, že čím je školné vyšší, tím je škola lepší a americké a britské univerzity jsou světově nejlepší právě proto, že se na nich platí vysoké školné.

Obávám se, že ta úměra není zdaleka tak jednoduchá. Prostě, praktické zkušenosti této přímočarosti protiřečí - a přece jenom pracuji v britském univerzitním systému už dvacet let.

BRITÁNIE:

Chce se někdo ještě učit cizí jazyky?

30. 8. 2010

"Je to selhání trhu," konstatuje Kelly. "Studium jazyků je dlouhodobější záležitost, není to záležitostí vrtkavosti trhů. Takže vzhledem k tomu, že jsme vytvořili trh se vzděláním, studium jazyků to zlikviduje."

Z výsledků letošních britských maturit (zveřejněných koncem srpna, pozn. red.) vyplývá, že studium cizích jazyků je v Británii v hlubokém úpadku. Dramaticky poklesl počet studentů, kteří studují francouzštinu a němčinu. Deník Guardian zkoumal, co to znamená pro britské univerzity, pro britskou ekonomiku a pro budoucnost Británie vůbec.

Memorandum, rozeslané loni všem zaměstnancům mělo - pro kohokoliv, kdo je dnes v placeném zaměstnání - známou strukturu a známý tón. Začalo obligátní sebechválou. Univerzita v Belfastu je, a nadále bude "jednou z nejlepších univerzit na těchto ostrovech". Vlastně má najednou nový cíl: patřit k nejlepším univerzitám na světě. Bohužel to znamená, že bylo nutno učinit některá "tvrdá rozhodnutí". A proto bude propuštěno 103 zaměstnanců - a katedra germanistiky přestane existovat.

Hrozba propouštění na katedře cizích jazyků, Swansea University

30. 8. 2010

Vážený kolego, vážená kolegyně,

píšu vám v naléhavé záležitosti. Všech 22 členů akademického sboru na katedře cizích jazyků na Swansea University obdrželo 6. srpna dopis, jímž jsme byli informováni, že naše místa jsou nyní "ohrožena" a že musíme o své místo znovu zažádat, avšak nově bude jmenován jen omezený počet osob. Jsme přesvědčeni, že to vážně ohrožuje infrastrukturu pro studium cizích jazyků ve Swansea a žádáme vás o vaši podporu proti tomuto rozhodnutí.

Management specifikoval jen 10 nových akademických míst. Mají být rozdělena takto:

Putin otevřel ropovod do Číny

30. 8. 2010

Ruský premiér Vladimir Putin otevřel v neděli ve Skorovodinu v Amurské oblasti na Dálném Východě ruskou část tajšetského ropovodu, který bude přepravovat surovinu ze Sibiře do ČLR. Tento krok má diverzifikovat ruský export a snížit závislost na evropských trzích.

Sekejte trávu kosou, ne sekačkou!

30. 8. 2010 / Boris Cvek

Už delší dobu se znepokojením pozoruji rostoucí módu všechnu trávu všude kolem sekat pomocí elektrických nebo benzínových sekaček místo klasické kosy. Zatímco kosou stačí zahradu posekat dvakrát do roka, a to bez hluku, zplodin a značně šetrně, takže téměř všichni živočichové stihnou včas utéci nebo se prostě skryjí do zbylé trávy, sekačky po sobě zanechávají poušť, kterou je třeba i několikrát týdně sekat znovu a znovu, aby si zachovala svou mrtvolnou tvářnost. Sekačka rozdrtí a rozmetá všechno živé, co jí přijde do cesty, takže několik milimetrů vysoký "trávník" zůstává zcela mrtvý.

Kurzarbeit, "oživlý mrtvý" kapitalismus a budoucnost levice

30. 8. 2010 / Greg Evans

Loňské prohlášení ČSSD, že bude-li zvolena, bude jako jedno z opatření v boji proti dopadům krize prosazovat kurzarbeit , je vzácný případ, kdy česká socialistická strana viditelně podpořila myšlenku kratšího pracovního týdne, ačkoliv v západní Evropě je tato myšlenka už dlouho diskutována a někde, např. ve Francii, také realizována. Podle ČSSD se nicméně mělo jednat o pouze dočasné řešení (podle úspěšného německého vzoru) pro dobu hospodářské krize. Jak vysvětlil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach: "Kurzarbeit je zkrácení pracovního týdne na čtyři nebo tři dny, jakožto opatření proti dopadům hospodářské krize. Zaměstnanci pak mohou volný čas využít k dalšímu vzdělávání, čímž budou mít nárok na sto procent mzdy a zvýší tak svoji kvalifikaci. Opatření by bylo plně hrazeno z Evropského sociálního fondu (ESF)."

An English version of this article is in CLICK HERE

Jak Gorbačov obětoval britské horníky

30. 8. 2010

Premiérka Margaret Thatcherová vyvinula tlak na Michaila Gorbačova a tak se jí úspěšně podařilo zabránit tomu, aby Sovětský svaz poslal stávkujícím britským horníkům pomoc ve výši milionu dolarů. Zjistil to deník Guardian, po pětiletém úsilí o zveřejnění relavantních britských vládních dokumentů.

O čem Lidový dům sní...

30. 8. 2010 / Ladislav Žák

Nebyla by to ČSSD, aby nepřišla na to, kdo nebo co může za to, že neuspěla ve volbách. Je to její kooperace s KSČM na úrovních, kde to nezakazuje bohumínské usnesení. Byl předložen návrh na jeho utužení a rozšíření v absolutní zákaz jakékoliv spolupráce s KSČM. Je to významný krok k tomu, aby se v ČSSD objevil názor, že by vlastně bylo nejlepší, kdyby se ČSSD mohla společně s dalšími "demokratickými" stranami přičinit rukou společnou a nerozdílnou o to, že Parlamentem projde nějaký návrh na odstranění KSČM z veřejného života.

An English version of this article is in CLICK HERE

Individuální práva lůzy

30. 8. 2010 / Martin Profant

Pronesl prý Roman Joch v Hyde Parku na ČT 24 větu: "Práva mám jako jednotlivec, jako lidská bytost. Nemám práva jako běloch nebo černoch, muž nebo žena, homosexuál nebo heterosexuál..." Ten pořad jsem sice neviděl, neboť s potěšením využívám svého lidského práva na svobodu slova a zvláště jeho nezbytné součásti, totiž že nemusím poslouchat nudné televizní diskuse; ale asi ta slova opravdu pronesl, tvrdí to Miroslav Polreich a původní Hegelův výrok pronikl do amerického konzervativního myšlení - oné studnice, z níž čerpá Joch své postoje nejčastěji a téměř výhradně -- již v devadesátých letech předminulého století a ve dvacátém století mutoval právě do té podoby, kterou Polreich cituje. Ostatně o původu výroku svědčí i ten černoch v opozici k bělochovi, u nás by tam člověk čekal spíše Roma nebo Vietnamce.

Gomora

30. 8. 2010

Donedávna som si myslel, že rozmanité formy vykorisťovania a feudalizmu existujú už iba v krajinách tretieho sveta a štátoch, ovládaných ľavicovými alebo pravicovými diktátormi. Vďaka Robertovi Savianovi, autorovi Gomory, som sa však dozvedel, že ľudský život nemá veľkú cenu ani v Neapoli a priľahlých krajoch, odkiaľ napríklad čínski ilegáli cestujú po smrti domov v kontajneroch, nie nepodobným tým, ktoré nacisti používali na deportáciu Židov a Rómov.

Bol som prekvapený z toho, ako sa zmenilo rímske: človek človeku je vlkom na človek človeku je hyenou. A tu sa zrazu dozvedám, že nejaký pán Mirko Bernuzzi si pomýlil Neapol so Slovenskom a platí zamestnankyniam vo fabrike v Hencovciach 260 eur mesačne, píše Michal Havran.

Celý text ZDE

Marné hledání talentů v české televizi

30. 8. 2010 / Miloslav Štěrba

Končí prázdniny a okurková sezóna novinářů. Poznamenaná nebývalou úrodou televizní česko-slovenské vzájemnosti à la 21. století. Prima uvádí show pojmenovanou "Česko Slovensko má talent". Ve společném projektu televize Prima a slovenské TV JOJ půjde o "hledání talentů", začátek ve 20 hodin. Show na Nově se jmenuje "Talentmania". Po velmi úspěšné Česko Slovenské SuperStar tu máme další mezinárodní projekt. Autoři nám slibují "velkou show plnou talentovaných umělců z obou republik, kteří se do soutěže přihlásili, aby ukázali, jaký talent v nich dříme". Cituji z nejprodávanějších českých novin, pojmenovaných podle přírodního živlu z první věty slovenské národní hymny. Začátek je v 8 hodin večer. Obě show se konají v den 66. výročí vypuknutí Slovenského národního povstání.

Referenda ve Švýcarsku

30. 8. 2010

V článku "Anatomie jednoho referenda" se Přemysl Janýr zmiňuje o iniciativách a referendech ve Švýcarsku. Tyto se konají zpravidla čtyřikrát do roka na federální, kantonální a obecní úrovni. Pro ilustraci jsem sestavil seznam hlasování a voleb kterých jsem se zůčastnil v minulém roce, píše Karel Altmann.

Sovětská invaze v srpnu 1968 samozřejmě byla agrese

30. 8. 2010

Vtrhnutí vojsk "Varšavské smlouvy" (= SSSR a jeho nejvěrnějších satelitů) představovalo akt agrese a agresor - zločinec v akci - žádné právo na "nutnou obranu" nemá. Právě z titulu toho, že je agresorem. Právo na "nutnou obranu", "sebeobranu" apod. by Sovětům vzniklo až v případě, pokud by ČSLA překročila hranice a udeřila na nepřátelské území (což bylo vojensky zcela neproveditelné). Navíc tato "obrana" byla zcela nesmyslná - holýma rukama se toho proti tankům a obrněným transportérům reálně moc udělat nedá. Vojáci RA byli ohroženi jen a jen stupiditou a nekompetencí vlastního velení, píše Jan Šimůnek.

Vojská Varšavskej zmluvy v roku 1968...

V ČSSR nezavraždili ani jedného jediného človeka...!!!

30. 8. 2010

Pan Pečínka v BL píše:

Kdyby Josef Žemlička a Viliam Debnár nestáli v srpnu roku 1968 na místech, kde stáli, měl by dnes opodál pamětní desku v Brně někdo jiný. Oběti prvních dnů sovětské okupace se dost podobají: mladí, v davu stojící, zvědaví, okounějící. I jejich vrazi se podobají: mladí, v davu stojící, zmatení, vyplašeně se rozhlížející. Náhodné střely zmanipulovaných vyjevenců, náhodné zásahy těch, kteří na rozdíl od starých nezůstali v ty dny "prozíravě" za pecí.

Prepitujem (česky "sprominutím") politológovia, ľudia čo nevedia o čom hovoria a zapadné goebbelsovské koloniálne média na Slovensku i v Čechách, hovoria v súvislosti s rokom 1968 o "ruskom vraždení či zavraždených..."!!!, upozorňuje Tibor Ivan.

Keď v roku 1968 k nám vtrhli vojská Varšavskej zmluvy..., na čele s CCCP, napriek negatívnemu stanovisku Vlády ČSSR, dostali vojaci prísny rozkaz - nestrieľať do civilného obyvateľstva..., tento rozkaz nebol zmenený napriek tomu, že odpor civilného obyvateľstva (zapaľovanie tankov, rozbíjanie okien vozidiel a pod.) doslovne škandálne zosmiešňoval túto obrovskú vojenskú silu (viac ako 700 tisíc vojakov) nasadenú nie na cvičenie, ale s cieľom okupácie... Počas vstupu a pohybu vojsk zahynulo niečo okolo STO občanov ČSSR... Stalo sa tak pri dopravných nehodách, pri psychických zlyhaniach jednotlivých vojakov a pri nutnej osobnej obrane vojakov...

Neoliberalismus a "neúprosná logika trhu": odpověď Pavlu Baršovi

30. 8. 2010 / Matěj Šuster

V nedávno vydaném článku (LN, 21. 8.) se politolog Pavel Barša pustil do ostré kritiky "neoliberalismu" či "ekonomických Plochozemců", kteří podle něj neuznávají žádnou jinou hodnotu než ekonomickou racionalitu. Nejraději by aplikovali "neúprosnou logiku trhu" na veškeré lidské jednání -- včetně nejintimnějších lidských svazků, jakými jsou např. manželské a rodinné vztahy. Výsledkem je údajně zkázonosná "kolonizace" politiky i neziskového sektoru trhem.

Coby klasický liberál, jehož by Pavel Barša nepochybně řadil mezi ony zlořečené "neoliberály", se musím vůči obsahu tohoto článku silně ohradit, poněvadž autorem kritizovaný soubor myšlenek nemá s klasickým liberalismem zhola nic společného.

Dvojí zemědělství

30. 8. 2010 / John Michael Greer

Ve věku bez fosilních paliv velmi málo z toho, co může být pěstováno intenzivně, bude moci být přepravováno na jakoukoli vzdálenost, aniž by se to zkazilo, takže intenzivní pěstování se vždy bude odehrávat blízko místa, kde budou potraviny snězeny. To je důvod, proč každá farma v Americe měla před sto lety vlastní intenzivní zelinářskou zahradu, ovocný sad a hospodářská zvířata, a také důvod, proč každé americké město bylo před sto lety obklopeno zahradami, drůbežářskými farmami, mlékárnami a podobně, aby police městských obchodů s potravinami byly zaplněny i něčím jiným než obilím a sušenými luštěninami.

KD│ Hovořit o budoucnosti po ropném zlomu je náročná věc. Jednou z věcí, které tento podnik činí úplně nejnáročnějším, je, zdá se, míra neschopnosti tolika lidí představit si nějaký způsob, jak dělat věci, jež nejsou jen lehce upravenou podobou pokračování ve vyjetých kolejích. Minulý příspěvek obsahoval odkaz na toto zvláštní zúžení kolektivní představivosti v kontextu současných obav blogosféry ropného zlomu ze "zlomu fosforového".

Laboratoře komunitní ekonomiky

30. 8. 2010 / Richard Heinberg

S přizpůsobováním Ameriky nové realitě nedostatkových úvěrů, trvale méně dostupných energií, vysoké míry nezaměstnanosti, narůstajícího bezdomovectví a prudce klesajících daňových výnosů budou potřebné nové strategie napomáhající přizpůsobení narůstajících řad lidí s nízkými příjmy. Státní politika navržená k usnadnění úvěrování, snižování úročení hypoték nebo poskytování základní finanční podpory (včetně rozšiřování podpor v nezaměstnanosti) může pomoci krátkodobě, ale z dlouhodobějšího hlediska bude mnoho potřeb lépe naplňováno lokálně prostřednictvím převážně dobrovolnických neziskových organizací, družstev a hybridních veřejno-soukromých agentur a programů.

Vyšetřování útoku na Flotilu svobody -- čtyři různé komise, čtyři různé výsledky?

30. 8. 2010 / Petra Šťastná

Na Flotilu svobody a brutální zásah izraelské armády v mezinárodních vodách, který se udál 31. května ve 3 hodiny ráno a během něhož bylo zabito 9 tureckých občanů, jakoby se zapomnělo. Vždyť od tragické události uplynuly již téměř tři měsíce. Mnozí si proto mohou myslet, že je již vše vyšetřeno, že zprávu o výsledku v tom letním horku a při prázdninovém odpočinku zkrátka jen přehlédli. Není tomu tak, vyšetřování běží na "plné obrátky", alespoň podle zpráv v izraelských médiích. Jaký je tedy stav šetření?

Tony Blair na Bushovo přání bránil Gordonu Brownovi, aby se stal britským premiérem

29. 8. 2010

Tony Blair se snažil donekonečna prodlužovat své setrvání ve funkci britského premiéra, poté, co byl varován, že americká vláda George Bushe má "vážné pochybnosti" o tom, zda je Gordon Brown "vhodný" na to, aby se stal britským premiérem, píše konzervativní týdeník Sunday Telegraph.

Blairovi bylo sděleno, že George Bush a jeho spolupracovníci by měli "velký problém", pokud by museli spolupracovat s Gordonem Brownem.

Bývalý britský ministr zahraničí: Británie jednala proti americkému mučení příliš pozdě

29. 8. 2010

Spojené státy dělaly "špatné věci" osobám, podezřelým z terorismu po 11. září a Británii to trvalo příliš dlouho, než si to uvědomila, sdělil listu Independent on Sunday bývalý labouristický ministr zahraničí David Miliband, který se uchází o funkci nového šéfa Labouristické strany.

"Skutečností je, že Američané dělali po roce 2002 špatné věci a nikomu to neřekli," řekl Miliband a zdůraznil, že je ochoten prosazovat jen "etickou zahraniční politiku". Dodal: "Informace jsme dali dohromady pomalu a když bylo jasné, [co Američané dělají], britská vláda jednala."

Nápadný půvab pravicových diktatur

28. 8. 2010 / Ivan Černý

V posledních dnech je slyšet, většinou v souvislosti s Romanem Jochem, uznalá slova nebo aspoň určitý stupeň pochopení pro Augusta Pinocheta a obecně pro pravicové diktatury. Ty přitom fungují většinou dost podobně a stejně brutálně jako fašistické režimy v meziválečné a poválečné Evropě. Takové autoritativní režimy prý stabilizují - normalizují (!) politické poměry a na rozdíl od levicových diktatur, které jsou z principu škodlivé a odpuzující, ještě přinášejí zemím ekonomický prospěch (tedy až na pár vyjímek, jako třeba Argentina, Guatemala, vláda plukovníků v Řecku atd., ale ty zřejmě jen potvrzují pravidlo). Pinochetovu kouzlu propadl kdysi také Václav Benda, a i dnes má Pinochet mezi domácími intelektuály mnoho upřímných obdivovatelů.

Jak podojit Vietnamce

30. 8. 2010 / Pavel Pečínka

Porazili v močálech a pralesích pod rudou vlajkou japonskou, pak francouzskou a americkou armádu. Potom pod komunistickým praporem vtrhli do Kambodže, kde zlikvidovali taktéž komunistický, ale pročínský režim "Rudých Khmerů", jednu z nejhorších tyranií na světě. Vyvolává to údiv, protože v zahraničí válečníky nepřipomínají. Češi dnes znají Vietnamce jako maličké, tiché, úslužné, stále se usmívající, makající od rána do noci u stánků s botami, žijící v uzavřených komunitách. Dojem "snadné kořisti" z nich nejspíš nabyli i dva čeští gangsteři, kteří drobnou Vietnamku hodlali využít jako dojnou krávu a vydělat na jejím únosu. Její příbuzní sice peníze obstarali, za únosci z Třebíčska však díky brněnské policii před pár dny zaklapla mříž.

An English version of this article is in CLICK HERE

INZERÁT:

Zkušená účetní nabízí své odborné služby za velmi rozumné ceny

12. 10. 2010

Profesionálně a rychle provádíme:

  • daňová přiznání a výroční zprávy
  • podvojné účetnictví
  • mzdové účetnictví
  • ekonomické práce - kalkulace, rozpočetnictví, controling, reporting, výkaznictví
  • nezávislé inventarizace a finančnictví
  • správu majetku a skladové evidence, nedokončenou výrobu
  • správu dodavatelsko-odběratelských vztahů a obchodní monitoring
    • Další informace k dispozici ZDE

Konečně! V ČR mají zmizet billboardy od dálnic

27. 8. 2010 / Jan Čulík

Fascinuje mě, jak dlouho České republice trvá, než přijme praxi, která je v ostatním světě normální. V západní Evropě nesmějí být umísťovány billboardy kolem dálnic, protože je to nesmírně nebezpečné. Způsobuje to dopravní nehody; jednak billboardy řidiče rozptylují, jednak jsou nebezpečné jejich kovové konstrukce, do nichž narážejí automobily. Ve světě je tohle známo dávno; česká vláda si to uvědomila až nyní, dvacet let po pádu komunismu a konstatuje, že do pěti let billboardy z českých dálnic zmizí. Kolik ale za tu dobu ještě bude muset zemřít lidí?

Zdroj informace IDNES

Jak si Američané dělají z Čechů legraci

27. 8. 2010

Tzv. "Mezinárodní letiště Franze Kafky" v Praze se umístilo v hodnocení amerického humoristického serveru onion.com zdaleka na nejhorším místě. (Fiktivní) videoreportáž "Onion Television" je ZDE, upozorňuje Jiří Drašnar.

Stalin a Ribbentrop v době podpisu paktu Molotov-Ribbentrop

ANALÝZA JEDNOHO NEKULATÉHO VÝROČÍ

Pakt Molotov-Ribbentrop: Sláva a pád reálpolitiky

27. 8. 2010 / Lukáš Rázl

Jsou smlouvy mezi státy, které ztrácejí svůj význam v okamžiku svého podpisu – pokud jej vůbec kdy měly. A v paměti národů po nich nezůstává ani stopy a jen prach na ně padá ve foliantech archivářů. Jsou však i jiné smlouvy, jejichž význam přetrvává věky. Stávají se monumentálními historickými symboly, které stále žijí svůj vlastní život. A jsou i takové smlouvy, které se stávají nástroji, kterými jsou i po desítkách let „obráběny“ dějiny. A tedy i naše budoucnost. Neb platí, že kdo má „klíče“ k minulosti, má zároveň i inštrument k formování věcí příštích.

"Nestoudné lži a diletantismus Jaroslava Spurného"

27. 8. 2010

tisková zpráva

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

vzhledem k pokračující kampani týdeníku Respekt proti konkrétním lidem z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) vezměte prosím na vědomí stanovisko Mgr. Zdeňka Hazdry, předchozího ředitele ÚSTR, k textům redaktora J. Spurného zveřejněným v Respektu. "Informace, které předkládá čtenářům, jsou zcela lživé -- nechávám na jeho svědomí, zda tak činí úmyslně, nebo zda si není schopen, ba spíše ani ochoten ověřit informace, což by správný novinář jistě umět měl," konstatuje ve svém sdělení médiím Hazdra a dokládá nepravdivost jednoho tvrzení za druhým.

Poslední dny pro ÚSTR přinesly taktéž zveřejnění stanoviska etické komise Akademie věd ČR k údajnému plagiátorství doc. Jiřího Pernese, dalšího z letošních ředitelů ÚSTR - obvinění z plagiátorství opakovaně zveřejňované médii na popud některých aktivistů (M. Pajerová atp.) či zaměstnanců ÚSTR (M. Vodrážka atp.) nebylo prokázáno.

Přebíráním stanovisek fundamentalistických ekologů si Pro Alt škodí

27. 8. 2010 / Michael Kroh

Se zájmem jsem si přečetl jedno z prvních prohlášení iniciativy ProAlt, jejíž vznik osobně vítám. Musím však otevřeně konstatovat, že mne jeho obsah nenadchl a od vzdělaných intelektuálů bych očekával kvalitnější text.

ProAlt usiluje stát se iniciativou a intelektuálním think tankem zahrnující široké spektrum politických postojů, od radikální levice až - řekněme -- po umírněný střed. Pokud však chce zaujmout a získat podporu širších vrstev nespokojených obyvatel, měli by tvůrci jeho stanovisek více vážit slova, jinak se velmi rychle mohou dostat do izolace či zapomnění.

MONITOR JANA PAULA:

Přijeďte na návštěvu kdykoliv, naši pacienti nejsou přece děti!

27. 8. 2010 / Jan Paul

Položil jsem sluchátko a nevěřil svým uším, je vůbec něco podobného možné v české nemocnici? Ano je, ve Vojenské ústřední nemocnici v Praze, a jsem rád, že to mohu napsat. Když jsem před jednadvacátou hodinou večerní vstoupil na lůžkové oddělení neurochirurgické kliniky, kde je můj blízký příbuzný hospitalizován, opět mě překvapila vstřícnost zdravotního personálu. Žádná frustrace, otrávenost, ale naopak milé úsměvy.

Trampové a bezdomovci

27. 8. 2010 / Věra Říhová

Všem, kteří mi napsali, že jsem se zbláznila:

Zaniklou trampskou osadu nedaleko Stříbra zkoumají archeologové Západočeské univerzity (ZČU). Spolu s antropology, kteří budou zpovídat pamětníky, chtějí komplexně zmapovat fenomén českého trampského hnutí.

Archeologické nálezy na místě původního srubu, ohniště i potlachové louky dokumentují chování trampů v krajině a jejich život. V cizině se takto podobně zkoumají například hippies kempy.

ČTK o tom řekl děkan filozofické fakulty ZČU a archeolog Pavel Vařeka. "Trampské hnutí poznamenalo krajinu kolem nás velmi silně, i když si to často neuvědomujeme. Kolem je mnoho nejrůznějších osad, některé zanikly, některé fungují dodnes. Krajině vtiskly něco velice zvláštního," uvedl.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.