Nikdy se nevzdávejte!

18. 9. 2010 / Jan Čulík

Televize BBC zase jednou odvysílala záslužný, povzbudivý, optimistický a objevný pořad, jaké televize MÁ natáčet. V třídílném pořadu, nazvaném poněkud ironicky The Young Ones (Mladíci), si pozvala šest někdejších televizních celebrit ze sedmdesátých let, nyní ve věku od šestasedmdesáti od osmaosmdesáti let. Podrobila je experimentu, který zkoumal, do jaké míry je možno zabránit stárnutí. Velmi úspěšně s nimi zopakovala experiment, který byl poprvé proveden v USA před třiceti lety.

R. 1981 provedla psycholožka Ellen Langerová z harvardské univerzity jedinečný experiment, jehož cílem bylo zjistit, co se stane, jestliže skupině osmi starých mužů se poskytne možnost žít v prostředí, v jakém žili o dvacet let dříve, v jejich nejlepších letech. Langerová pro ně vytvořila živoucí prostředí s dobovým jídlem, filmy, televizí i fotografiemi. Skupina debatovala o zpravodajství, politice a sportu z dané doby, jako by se vrátila o dvacet let v čase.

Překvapivým výsledkem experimentu bylo, že skupina starých mužů fyzicky a psychicky výrazně omládla. Zlepšily se jejich sluch, jejich síla v rukou i jejich manuální zručnost. Zlepšila se i jejich paměť a IQ. Protože jejich mysl začala být znovu aktivně angažována ve světě jakoby před dvaceti lety, jejich fyzický stav se tomu přizpůsobil.

Tentýž experiment provedla nyní britská televize s šesti velmi starými celebritami. Umístila je do prostředí, kdy byly celostátními hvězdami uprostřed práce, v roce 1975. V tom prostředí bývalé celebrity setrvaly pouhý týden.

Výsledek experimentu byl spektakulární. Ač některé z bývalých celebrit na začátku experimentu nemohly vůbec chodit, jejich psychický i fyzický stav se za týden experimentu výrazně zlepšil. Staří lidé se osvobodili od deprese. Získali nový elán a energii do života.

Třídílná série dokumentárních filmů měla nesmírně pozitivní a tvůrčí vyznění. Její poučení je platné pro všechny: Nikdy se nevzdávejte! A to platí pro každý věk lidského života.

Zdá se, že lidské tělo a lidská psychika jsou uzpůsobeny k tomu, aby člověk neustále usiloval o to, překročit svůj stín, překonávat překážky, které jsou mu kladeny do cesty, snažil se dělat vždycky víc, než se mu v dané chvíli zdá, že dokáže.

Pokud se takto snažíme za každých okolností zachovat si energičnost a aktivitu, odměna je obrovská: žijeme plným, uspokojivým životem a výrazně zpomalíme stárnutí.

Nevzdávat se a vždycky dělat víc, než se od nás očekává, je, zdá se, úplně mystickým vínkem člověku. Energický boj za to, co považujeme za správné, nás osvobozuje, zlidšťuje a udržuje v mládí.

Nikdy nerezignujte. Někteří lidé jsou mrtví už v jednadvaceti letech. Nedělejte to.

Jak si udržet mládí ducha i těla

Být fit

Fyzická aktivita je dobrá pro mozek i pro tělo. Stimuluje růst mozkových bunběk a prodlužuje délku života. Nikdy není příliš pozdě začít. Bylo zjištěno, že lidé, kteří začnou tělesně cvičit v pětasedmdesáti, žijí déle.

Stačí jakákoliv činnost, která zvýší pětkrát týdně srdeční tep na 30 minut, jako například jít na procházku se psem.

Paměť

Používejte jí, nebo o ni přijdete. Nové mozkové buňky vám narostou či budou přeprogramovány v jakémkoliv věku.

Soustřeďte se na to, co si potřebujete zapamatovat a vyhýbejte se rozptylování. Mějte důležité předměty, jako klíče od domu, vždy na tomtéž místě. Noste si s sebou zápisník a důležité věci si pište. Poblahopřejte si, kdykoliv zjistíte, že máte dobrou paměť. Posílení sebevědomí způsobuje, že budete méně zapomnětliví.

Co jíst

Udržujte si tepny a žíly nezanesené, ať má mozek dobrou zásobu krve a je schopen regenerovat buňky. Jezte denně pět porcí ovoce a zeleniny a jednu porci olejnatých ryb týdně. Omezte konzumaci tuku, soli a alkoholu. Taková potrava snižuje cholesterol, krevní tlak a riziko srdečních chorob.

Přátelství

Těsné styky s přáteli prodlužují život. Podpora přátel v době stresů snižuje váš krevní tlak, takže je méně pravděpodobné, že dostanete srdeční chorobu.

Humor

Lidé, kteří se dívají v televizi na komedii, dokáží snážet bolest déle, takže proč raději nezapnout televizi namísto braní prášků proti bolesti? Studuje se tvrzení, že smích posiluje imunitní systém.

Duševní postoj

Braňte se před negativním stereotypem, že jste staří. Představa, že jste staří, vám zkrátí život! Američtí psychologové zjistili, že lidé, kteří mají pozitivní přístup k stárnutí, žijí v průměru o 7,5 let déle než ti, kteří bědují nad ubíhajícími léty.

Řiďte sami svůj život

Experimenty v domovech pro stárnoucí lidi dokázaly, že jejich obyvatelé, kteří mají možnost volby a mají za sebe odpovědnost, mají lepší pocit. Zlepšuje se jejich paměť a soustředění. Zdravotní stav osob, které si zvykly spoléhat na lidi kolem sebe, se brzo začal zhoršovat.

Práce

Pokračovat v práci dává člověku pocit ceny a smysl života a poskytuje mu stimulující životní prostředí. Starší lidé, kteří stále pracují, daleko méně častěji přijímají negativní nálepky, že "jsou staří" a jejich psychický a fyzický stav se zlepšuje.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.9. 2010