OECD vyzývá USA ke zvýšení daní

21. 9. 2010

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) doporučuje americké vládě, aby po provedení současného stabilizačního plánu přijala další opatření proti zadlužování. Za tímto účelem navrhuje zvýšení relativně nízkého daňového zatížení občanů a firem. Podle odhadů OECD se příští rok veřejný dluh USA dostane na úroveň 95% ročního hospodářského výkonu země.

Vláda plánuje letos snížit roční deficit federálního rozpočtu o více než 10% - díky vyčerpání fiskálních stimulačních opatření, změnám v sociálních výdajích a snížení daňových úlev. To OECD hodnotí jako poměrně ambiciózní záměr. Organizace naléhá na snížení poměru dluhu k HDP. Uvádí řadu pro stát velmi škodlivých daňových úlev a osvobození od daňové povinnosti. Výslovně zmiňuje mj. škodlivé odečítání úroků z hypotéčního úvěru od daně z příjmu. To podle OECD podporuje vysokou zadluženost, brání hromadění úspor a přispělo to k excesům na trhu s bydlením.

Osvobození zdravotního pojištění zaměstnanců od zdanění je OECD také trnem v oku. Tato výjimka prý podporuje mentalitu "pojištění proti všemu" a brání snižování nákladů na zdravotní péči.

Kromě toho se OECD vyslovuje také pro zavedení federální DPH. Nepřímé daně jsou podle organizace plně kompatibilní s plánem úspor. Pokud by zmíněná opatření nebyla vymahatelná, měla by vláda zvednout daň z příjmu.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.9. 2010