Dva měsíce po krachu banky Lehman vznikla tajná komise pro záchranu eura

26. 9. 2010

Dva měsíce poté, co v roce 2008 zkrachovala americká banka Lehman Brothers a zahájila tak světovou finanční krizi, vznikla v Bruselu tajná komise složená z vysoce postavených politiků - s cílem zachránit euro. Právě ona vytipovala potenciální kandidáty na bankrot: Skupinu tvořily Portugalsko, Irsko, Řecko a Španělsko (PIGS).

Komise měla za úkol zpracovat plán pro případ, že by se některá země eurozóny dostala do podobných finančních potíží jako Maďarsko. Když k tomu o rok později opravdu došlo a bylo třeba reagovat na krizi v Řecku, komise se stále ještě dohadovala na základní strategii. Šlo o tichou předehru toho, co se později odehrávalo před kamerami - totiž vážných sporů mezi Německem a Francií, severem a jihem Unie, ohledně dalšího postupu.

Začátkem května, pouze několik hodin před tím, než Německo a Francie nalezly kompromis ohledně bilionového fondu pro záchranu zadlužených zemí eurozóny, francouzská ministryně financí Christine Lagardeová řekla členům své delegace, že eurozóna je na pokraji rozpadu.

Vlna vládních bankrotů na periferii EU mohla spustit novou krizi mezinárodního bankovního systému s ještě horšími důsledky pro globální ekonomiku než pád Lehmana. Avšak eurokraté hájící ekonomické ideologie jednotlivých vlád se dokázali domluvit teprve za pět minut dvanáct.

Když se 11. dubna krize investorské důvěry přelila z vládních dluhopisů do bankovního systému, Unie konečně položila na stůl peníze. Jak si přálo Německo, šlo o 15 miliard eur v podobě dvoustranných mezivládních půjček a dalších 15 miliard od Mezinárodního měnového fondu. Úředníci doufali, že suma kryjící potřeby Řecka téměř na rok trhy uklidní.

Nestalo se tak.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.9. 2010