9/11 a ustrašená masmédia

Známý český režisér tvrdí, že útoky "byly zinscenované"

9. 9. 2010 / Lukáš Kantor

Magazín Dnes nedávno opět prokázal, jak se některá mainstreamová periodika bojí kontroverzí kolem teroristických útoků z 11. září 2001. Kuráž má naopak režisér Zdeněk Troška. Ačkoli již jednou "dostal přes držku" kvůli nesouhlasu s americkým radarem (stát mu nedal peníze na film), neváhal se přidat ke skupině těch, kdo veřejně zpochybňují oficiální vysvětlení tragédie WTC a Pentagonu.

V rozhovoru s redaktorem Tomášem Poláčkem (Magazín Dnes, 26.8.2010) Troška doslova prohlásil: "Politika je vždycky svinstvo. Viděl jste dokumenty o jedenáctém září? Že to bylo všechno připravené?"

Na tento výrok však mladý novinář nijak nereagoval. Místo toho hbitě odvedl pozornost jinam: "Pojďme to ukončit klidněji: Máte nějaký sen?". Rozhovor tak finišuje dalším neškodným povídáním o pohádkách a komediích, nikoli o palčivém problému dodnes nevyjasněné násilné smrti zhruba tři tisíců nevinných lidí.

Nelze se ubránit podezření, že redaktor záměrně utekl od tématu, neboť si uvědomuje jeho výbušnost. Čtenáře by ale jistě zajímali podrobnosti Troškova názoru. Ať tedy jednal z jakýchkoliv důvodů, Poláček se provinil proti základním pravidlům vedení rozhovoru. Když totiž zpovídaná celebrita pronese ostrý (někdo by řekl skandální) soud o významné polarizující kauze, správný novinář vděčně využije nabízené příležitosti a okamžitě naváže souvisejícím dotazem, byť by tím naboural svůj předem připravený seznam otázek.

Cílem ostatně není ukončovat rozhovory za každou cenu "klidně," nýbrž pokud možno inspirativně. Poláček se proto měl v daném okamžiku hned zeptat: "Jak to myslíte "všechno připravené"?" A pokud snad s Troškou nesouhlasí, mohl si dovolit i otázku kriticky podbarvenou: "Snad nevěříte spikleneckým teoriím?". Takto přece s Troškou polemizuje na mnoha jiných místech ("Vy přeháníte. V televizi zdaleka nejde jedna americká krvárna za druhou." nebo "Tohle je takové hospodské nadávání na poměry."). Jen v případě 11. září redaktor diskusi nerozvinul. Proč?

Celý rozhovor "Poslední Troškova láska" (Magazín Dnes, 26.8.2010) si lze přečíst - po předchozí bezplatné registraci -- v internetovém archivu MF Dnes na adrese http://mfdnes.newtonit.cz/

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.9. 2010