Mediální pasák

23. 1. 2011 / Štěpán Kotrba

Jak je těžké získat v současné mediální konkurenci atraktivní obsah do novin či hosta do rozhlasového či televizního pořadu, ví takřka každý novinář, který se tím v ostré konkurenci živí. Tohoto nedostatku využívají i různí mediální příživníci a pasáci. Obsah naleznou, je atraktivní, a líný redaktor je svému "zdroji" vděčný. Odvysílání příspěvku je navíc v zájmu někoho v pozadí, což si neviditelný zprostředkovatel nechá štědře od svého klienta zaplatit. Jedním z takových mediálních pasáků je i bývalý redaktor Českého rozhlasu Ostrava Daniel Rojan.

MAĎARSKO V BRUSELU NARAZILO:

Moc kontroluje média, to v demokracii není možné

23. 1. 2011

ČTK│ŠOK│ Pod palbu kritiky se ve Štrasburku při představování priorit maďarského předsednictví v Evropském parlamentu dostal maďarský premiér Viktor Orbán. Důvodem někdy i tvrdých slov od europoslanců byl nový a kontroverze vzbuzující mediální zákon, který podle některých oponentů povede v Maďarsku k cenzuře. Část poslanců nicméně ocenila prohlášení, že normu je možné upravit, což ministerský předseda zopakoval.

Nástrahy moderního přístupu k výuce

"Ach jo, to sou zase ty vaše přemejšlivý otázky..."

23. 1. 2011 / Miroslav Čapek

- "Pane učiteli, ale to jsme si neřikali. To sme nebrali. To nemám v sešitě."

- "Ach jo, to sou zase ty vaše přemejšlivý otázky..."

- "Pane učiteli, když vy po nás chcete myslet a to prostě nejde."

- "Pane učiteli já nikdy nevím, co se mám učit. Tohle není ani v učebnici."

- "Pane učiteli, prosim vás, nechtějte po mně přemejšlení. Řekněte mi nějakou stránku v učebnici co se mám naučit, já se to naučím, já vám to přesně řeknu, ale tohle vážně nejde."

- "Pane učiteli, proč to nemůžeme dělat tak, jako to děláme na dějepise/biologii apod.? Pan profesor nám tam pustí powerpoint a tam jsou vždycky ty nejdůležitější věci. My si to doslova opíšeme a pak přesně víme, co se máme učit. A pak to samozřejmě v písemce umíme. A vy nám tady jen pořád kreslíte nějaký obrázky a povídáte do toho a my pak v sešitě nemáme nic a nevíme, co se máme učit."

Často a rád čtu Britské listy -- v poslední době pak obzvláště diskuzi o školství, která se týká mého povolání: vyučuji zeměpis a angličtinu na gymnáziu. S některými zde publikovanými články nesouhlasím, jiné mi přímo mluví z duše -- z nich zmíním např. článek "Nebylo by lepší začít ve školství 'na zelené louce'?" od Michala Spáčila.

Rád bych se na příkladu zeměpisu vyjádřil k několika myšlenkám o reformě školství, které tu byly nadhozeny.

Syndrom lidského rozvoje a hybridní postavení České republiky v systému mezinárodních kultur

23. 1. 2011 / Jan Čulík

V souvislosti se svědectvím Miroslava Čapka, jak někteří čeští středoškolští studenti odmítají "přemejšlivé otázky", je možná zajímavá srovnávací studie dvou antropologů Ronalda Inglegarta a Daphny Oysermanové týkající se kulturních charakteristik, jako jsou individualismus, autonomie, a sebevyjádření.

Inglehard a Oyserman argumentují, že čím jsou společnosti bohatší, tím jejich občané přestávají považovat princip přežití (které jim garantuje kolektivní společnost) za důležitý a stávají se individualisty. Tento trend nacházejí Inglehard a Oyserman ve všech ekonomicky pokročilejších společnostech. Zejména se projevuje u západoevropských generací narozených po druhé světové válce. Rostoucí prosperita podle těchto autorů také vede k posílení demokracie jako prostředku individuální seberealizace.

Sociální sítě lidi nepropojují - izolují je od reality

23. 1. 2011

Způsob, jímž lidé freneticky komunikují na webu prostřednictvím twitteru a facebooku, lze považovat za formu moderního šílenství, konstatovala čelná americká socioložka.

"Chování, které se stalo typické, možná stále ještě vyjadřuje problémy, kvůli nimž jsme ho kdysi považovali za patologické," píše Sherry Turkle, profesorka z MIT ve své nové knize Alone Together (Společně sami), která útočí na informační éru.

Češi budou zřejmě moci jezdit za prchajícími lékaři do zahraničí

21. 1. 2011

Evropský parlament ve středu 19. ledna schválil zákon, který umožňuje pacientům v zemích Evropské unie nechat se léčit či nechat si předpisovat léky v jiných zemích EU než v jejich domovské zemi, pokud je čekací doba na léčení v domovské zemi příliš dlouhá, anebo pokud daný lék není v jejich domovské zemi k dispozici.

"Toto je velký den pro evropské zdraví, je to velké vítězství pro pacientova práva," konstatoval komisař EU pro zdravotnictví John Dali.

"Některé vzácné choroby nejsou v některých zemích EU ani řádně uznávány, nemluvě o tom, aby byly léčeny," dodal. "A malé země nemohou často nabídnout stejné zdravotní služby jako větší státy."

Kriminalistická demokracie

21. 1. 2011 / Oldřich Průša

Motto: "O tom, co mi tady říkáte, napíšu knihu - a jestli mi ji nevydaj', tak to pošlu jako udání."
B. Hrabal v rozhovoru se dvěma vesničany, Kersko, Hájenka, cca r. 1973

Úvodní poznámka: Pasivní formulace textu jsou vysvětleny v závěru.

Popis: z bytu byl ukraden obraz ne zcela bezvýznamného autora (olej na plátně, zlacený rám, rozměry cca 80x55 cm, stáří obrazu cca 120 let, cena prý cca 600 000 Kč). Policii byla událost bezprostředně ohlášena, kriminalisty ohledáno místo činu, byl sepsán protokol, následně na příslušném oddělení předána fotografie obrazu pro usnadnění pátrání, zodpovězeny doplňující otázky.

Kolem ohňů

22. 1. 2011 / Milan Kozelka

Po celé Stromovce hoří ohně, kolem
nich posedávají a postávají tisíce
bezdomovců. Každý den přicházejí
další a další, stejná situace je i v
ostatních velkých pražských parcích.
ODS je vysmátá, TOP 09 si spokojeně
mne ruce, Věci veřejné mění svůj
název na Věci soukromé. ČSSD
se od problému distancuje, Zelení
bojují za záchranu velryb. KDU-ČSL je
v rekonvalescenci, komunisti se
rozvalují v kancelářích, pojídají buřty
s cibulí a drží huby. Spolek přátel
šňupacího tabáku pořádá třídenní
konferenci na téma Problém je
problémem jen tehdy, je-li řešitelný
.

Exekutorské mafie, přiměřenost a trocha rozumu

22. 1. 2011 / Stanislav Křeček

Hysterii, která se rozpoutala na stránkách Britských listů (ale i na mé mailové adrese) 18. 1. 2011, by člověk ve slušné společnosti opravdu pohledal: na dopis občana, který před dvěma lety nezaplatil za dvouměsíční dodávku plynu, a nyní se diví, že je dluh na něm vymáhán, nepravdivě tvrdí, že před touto "popravou" nebyl "varován", z čehož usuzuje, že Česko se změnilo na Čechistát a rejdiště Pizarrových conquistadorů, jsem mu odpověděl, že lidé své dluhy platit musí a problém s jeho dluhem jsou pro posouzení charakteru České republiky poněkud nepřiměřené.

Reformy, strategie a krize: jak dál?

22. 1. 2011 / Přemysl Mýša Pergler

Dosud jsme opakovaně odkládali nebo improvizovali přípravu strategií a reforem - viz například zdravotnictví, důchody, korupce, životní prostředí, doprava, energetika a půl tuctu dalších. Je proto potěšitelné, že se konečně odhodláváme k přípravě některých z nich. Je méně potěšitelné, že náš postup přípravy je improvizací, která v podobných případech většinou selhává. Zahraniční i domácí zkušenosti v posledních létech vedou spíše k přístupu, jemuž se začalo poněkud nadneseně říkat "systémový" nebo "demokratický".

POZVÁNKA

PBBK80

23. 1. 2011

Galerie NTK uvádí výstavu
PBBK80 (Praha/Brno/Bratislava/Kolín nad Rýnem - 80. léta)
Práce na papíře ze sbírek Karla Tutsche, Petra Vrány a další díla.

Otázka pro pamětníky:

Jak jste prožívali dobu "komunismu"?

22. 1. 2011

Otázka pro pamětníky (a jejich potomky): Když se mluví o "komunismu" dnes, vypadá to, jako by nebylo nic nad slunce jasnějšího, než že se jednalo o režim přímo "zločinný". Bylo to ale tak strašně zřejmé všem i tehdy? Jak si to pamatujete vy osobně nebo zprostředkovaně? A jak to tehdy vnímalo vaše okolí?

Tak takto nastavila problém na svém facebookovém profilu novinářka Saša Uhlová, zástupkyně šéfredaktora a vedoucí rubriky názory Deníku Referendum. Během jednoho odpoledne shromáždila na 130 odpovědí, zážitků a vzpomínek přátel. Vzhledem k tomu, že facebook je veřejný prostor a "přátel" má Saša Uhlová skoro tisíc (včetně těch, kteří přátelé nejsou), vydáváme její tematicky moderované odpoledne "pamětníků" - orální historii v podání tazatelky a jejích hostů.

Historie neexistuje

22. 1. 2011 / Jan Čulík

Po pádu socialistických režimů totalitního typu ve středovýchodní Evropě r. 1989 se pokusila televize BBC natočit třináctidílný dokumentární seriál o tom, co to byl "komunismus". Hlavním tvůrcem tohoto seriálu byl známý britský novinář a odborník na středovýchodní Evropu Neal Ascherson. Po dokončení seriálu se přiznal v rozhovoru, že vytvořit tyto dokumentární filmy bylo "nesmírně obtížné". Poté, co se v roce 1989 komunismus rozložil, jako by po něm - podle Aschersona - vůbec nic nezbylo. Kam se poděl veškerý ten útlak, vojenská hrozba Západu, studená válka, zátarasy na hranicích, rušičky západního vysílání, přepady turistů tajnou policií na hranici? Všechno bylo pryč a už to nebylo zdokumentovatelé a vůbec zachytitelné. Filmařům se fenomén "komunismu" prostě rozplynul v ruce.

Rozhovor s Aschersonem mi připomnělo facebookové pábení Saši Uhlové a jejích přátel o tom, jak prožívali dobu "komunismu". Z těch řečí prostě vyplývá, že historie - aspoň v lidové paměti prostě neexistuje.

Vzpomínky nejsou historie

23. 1. 2011 / Boris Cvek

Chtěl bych učinit jenom krátkou poznámku ke vzpomínkám pamětníků na vládu KSČ v Československu mezi lety 1948 a 1989. Vždy jsem se o té věci přel s mým dědou, který vycházel z vlastních vzpomínek a myslel si, že právě kvůli tomu, že ty vzpomínky má, té době rozumí. Když se však bavili s mým otcem (jeho zetěm) o první republice (jeden ročník 1917 z nejchudších vrstev a komunista, druhý ročník 1926 ze středně bohatých vrstev z antikomunistické rodiny), každý na ni vzpomínal diametrálně jinak a děda otcovy vzpomínky nezpochybňoval, stejně jako otec dědovy.

První skandál britské konzervativně-liberální vlády

Odstoupil premiérův šéf pro komunikace

21. 1. 2011

Andy Coulson, bývalý šéfredaktor ultrabulvárního pravicového plátku News of the World a dosavadní šéf pro komunikace s médii konzervativního premiéra Davida Camerona v pátek odstoupil ze své funkce v důsledku pokračujícího skandálu, týkajícího se týdeníku News of the World.

Blair ujistil Bushe, že "s námi můžete počítat"

21. 1. 2011

Bývalý britský premiér Tony Blair ujistil v soukromé komunikaci před válkou v Iráku bývalého amerického prezidenta George W. Bushe, že "s námi můžete počítat". Přiznal to při svém druhém výslechu před Chilcotovým slyšením v pátek v Londýně. Dodal, že ignoroval varování svého nejvyššího právního poradce, generálního prokurátora lorda Goldsmithe, že útok na Irák by byl bez nové rezoluce OSN protizákonný, protože prý toto varování bylo "provizorní".

Podrobnosti v angličtině ZDE

ANTROPOLOGICKÁ STUDIE:

Západní Evropa je hodnotově harmonická, anglosaské země jsou agresivní, východní Evropa je hodnotově v chaosu

21. 1. 2011 / Jan Čulík

Antropolog Shalom H. Schwartz vypracoval empiricky ověřenou typologii hodnotové orientace společnosti. Využívá jí k mapování kulturních rozdílů mezi různými částmi světa. V článku, který publikoval v knize Comparing Cultures: dimensions of culture in comparative perspective (eds. Henk Vinken, Josepoh Soeters a Peter Eser, Leiden, 2004) tu typologii definuje a zároveň přináší skutečně pozoruhodné informace o hodnotovém typu sedmi různých společností světa.

■ ■ ■

21. 1. 2011 / Filip Špecián


Nebe zatáhlo záda,
chmurně se zalilo masou.
Po chvíli zas slunce vysvitlo
sníh to pověděl dál.
Řekl to mraku ze spodu
a ten to převyprávěl polím.
Ty si to nechaly pro sebe,
až do žní.
Pak nám to prozradí.
A co na to my?
Prd, prd a nic.

CHANNEL FOUR TV:

"V katolické církvi je tolik pedofilů, že si člověk ani nevšimne, že papež je nacista"

21. 1. 2011 / Jan Čulík

Výrok z nového satiricko-publicistického pořadu Ten O'Clock Live britské komerční kulturní televizní stanice Channel Four, který se vysílal poprvé ve čtvrtek ve 22 hodin.

Mimo jiné se pořad zabýval otázkou, proč musejí bankéří dostávat milionové prémie, když způsobili kolaps ekonomiky, že je dost podivné, když Arabové v Tunisku demonstrují, a nekřičí na demonstracích "Pryč s americkým satanem!", ale "Chceme svobodu a demokracii" - jaksi to (poznamenal pořad ironicky) ničí naši stereotypní představu "typického muslima".

Prasatstán

21. 1. 2011 / Milan Kozelka


"V období dešťů přicházejí gorily do Kwewele
a pomáhají lidem v jejich domácnostech. Bydlí
s nima a starají se o jejich děti. Potom se zase
vracejí do svejch lokalit," říká Oumulu Bubuku.
"A vy se jich nebojíte?" žasne tisková mluvčí
jaderné elektrárny Temelín. "Proč bysme se jich
měli bát? Gorila je naše kultovní zvíře. U vás
je to prase, u nás gorila," říká Oumulu Bubuku.
"Prase ale není nebezpečné," namítá tisková
mluvčí. "Jak to, že není? Zatímco my na sebe
nikdy nebereme gorilí podobu, u vás se to
prasečíma ksichtama jen hemží. Tomu taky
odpovídá stav vaší politiky, kultury a lékařský
péče," dotčeně oponuje Oumulu Bubuku.

TUNISKO:

Demokratickou revoluci vyvolal tuniský Jan Palach

21. 1. 2011

Celostátní lidové povstání v Tunisku proti diktatuře vyvolal případ třiadvacetiletého muže z města Sidi Bouzid, který se po dlouhodobé šikaně místními státními úředníky upálil před místním komunálním úřadem. Národ ho nyní vzývá jako hrdinu, protože, jak svědčili v této reportáži televize Channel Four, "jeho čin zbavil lidi strachu".

Tuniská média informace o upálení mladého muže samozřejmě nepřinesla, avšak rozšířily se - především prostřednictvím videí, natočených mobily - po celé zemi na internetu.

Zdroj v angličtině ZDE

Havárie polského vládního letadla a protiruská propaganda v českých médiích

21. 1. 2011

Narazil jsem na článek o tom co píší LN, konstatuje Ivan Hruška. Už by si konečně někdo mohl přečíst zprávu o analýze katastrofy polského letadla a publikovat laicky srozumitelnou verzi ve veřejných sdělovacích prostředcích. Velmi detailní zpráva byla mimochodem otištěna v předposledním čísle českého časopisu Letectví a kosmonautika, ze které čerpám. Všechny ty bláboly, co čtu v novinách ,jsou jen propaganda proti Rusku. Z analýzy vyplývá ,že pilot neodhadl situaci,udělal několik chyb, byl ve stresu a porušil předpisy:

New York Review of Books:

Britské univerzity v ohrožení

19. 1. 2011

Britské univerzity jsou ohroženy systémem státní kontroly, který likviduje to jediné, v čem spočívá jejich světoznámá pověst: vysokou úroveň jejich vědecké a pedagogické práce, píše v časopise New York Review of Books v obsáhlém článku Simon Head. Teorie a praxe, která je zdrojem tohoto útoku na britské univerzity, je většinou amerického původu. Vymyslely je americké školy pro podnikání a firmy zabývající se poradenstvím managementu. Tyto teorie a praxe jsou často hluboce zakořeněné v informační technologii, kterou firmy jako IBM, Oracle a SAP prodávají britské vládě a britské státní byrokracii. Tato aliance mezi veřejným a soukromým sektorem se stala vážnou hrozbou akademické svobodě ve Velké Británii a je varováním i pro americké univerzity, jak mohou být i svobody amerických univerzit ohroženy.

Koutek reklamní tuposti 6

Ani Komerční banka nemá na korektory

21. 1. 2011 / Jan Raszyk

Ve větě "Byt či dům, to je oč tu běží", která propaguje hypotéky Komerční banky, jsou hned dvě opomenutí - chybí tam dvě čárky mezi slovy. Správně by slogan zněl: "Byt, či dům, to je, oč tu běží". Těmihle plakáty je polepené celé pražské metro. Tím, jak se reklama snaží všechno sdělit rychle a honem na co nejmenším prostoru, už asi nezbyl čas na čárky, které v normálním proslovu taky například udávají pauzu v řeči.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Jak Tomáš Chalupa k houslím přišel

21. 1. 2011 / Jiří Baťa

Především nutno poznamenat, že se nejedná o žádného houslového virtuosa, ale kariérního virtuosa, dnešního nového ministra životního prostředí. Ty housle budiž chápány v souvislosti s českým pořekadlem, že "k tomu přišel jak slepý k houslím". K čemu přišel, viz následující.

Jakou ústavní funkci vlastně zastává Václav Klaus?

21. 1. 2011 / Boris Cvek

Václav Klaus se opět chová jako premiér "Nečasovy vlády". Z Bělehradu se zastává svého děťátka Nečase v tom smyslu, že policejní prezident podle koaliční smlouvy musí být odsouhlasen premiérem a nemůže si ho jen tak jmenovat ministr vnitra na svou pěst. Klaus, byť se chová jako předseda vlády, nemá zjevně dobré informace, protože ministr vnitra přece čeká na Nečasovo vyjádření a Nečas může kandidáta na policejního prezidenta, vybraného Johnovou komisí, odmítnout. Klaus i Nečas však musejí počítat s tím, že VV mohou z koalice odejít a nechat prokorupční Drobilovu, vlastně Nečasovu, vládu padnout.

Čína a USA: chystá se vzájemné objetí?

21. 1. 2011 / Miloš Dokulil

Týdeník The Economist ve svém čísle z 15. ledna víceméně už předběžně uvádí, co snad má být (nebo bude?) kulisou jednání na nejvyšší úrovni mezi ČLR a USA ve Washingtonu v těchto dnech. Samozřejmě že karikatura na str. 47 zmíněného čísla nejen možná přehání, ale také zůstává nemálo skoupá, pokud jde o americký vklad do oboustranných rozhovorů.

5th CRCEES Postgraduate Research Methodology Summer School

Politics of Language: Approaches to Nations, Communities and Cultures in Contemporary Central Europe

20. 1. 2011

New York University, Prague, Monday 11th -- Wednesday 20th July 2011

Centre for Russian, Central and East European Studies (CRCEES), UK New York University, Prague, Czech Republic

The 2011 CRCEES Summer School is open to research and taught postgraduate students from UK and overseas CRCEES partners whose research interests fall within the remit of the summer school programme. CRCEES will pay the full costs of registration, accommodation and excursions for students from its partner institutions, and will also provide funding towards their travel costs. Participants will be expected to pay for their own meals (lunch and dinner), unless otherwise indicated in the programme.

Nebylo by lepší začít ve školství "na zelené louce"?

21. 1. 2011 / Michal Spáčil

Před pár dny se mi skutečně zvedal žaludek při čtení článku pana Karla Hoffa, který obsahoval klasickou snůšku arogantních klišé našich milých českých pedagogů. (Samozřejmě, čest výjimkám. Potkal jsem v životě asi tři.) Žáka zpracovat, ponížit, donutit k nadlidským výkonům na hranici zhroucení a hlavně neztratit nadpozemskou autoritu. Kdo nezastává stejné názory, je blbec. Kdo propadal v osmé třídě, nemá nárok na úspěch v životě, na vlastní auto a už vůbec ne na vysokoškolský titul. Tam, kde by se normální člověk zeptal - jak je možné, že jsem nechal propadat člověka, který zjevně nemá problém se studiem ani orientací ve světě?, tam český učitel předpokládá, že dotyčný svůj životní úspěch získal podvodem a všichni jeho pedagogové na VŠ jsou též pitomci, neboť nerozpoznali jeho vrozenou blbost.

Český vzdělávácí systém je prostě peklo

21. 1. 2011

Prošel jsem český vzdělávácí systém od MŠ až k PhD a mám pro něj pouze jedno slovo: peklo. Ze všech sil se budu snažit, aby moje dvě děti nezažily ve škole to co já, bohužel si nejsem jistý úspěchem, píše čtenář Pavel Otáhal.

Moderní pojetí vyučování naráží na organizační strnulost systému škol

21. 1. 2011

S velkým zaujetím sleduji v posledních dnech debatu o charakteru výuky v našich školách, která se rozhořela na stránkách Britských listů. Jelikož jsem již řadu let sám pedagogem na střední škole, mohu mnohé názory přispěvatelů porovnávat s vlastní zkušeností z pedagogické praxe. Již řadu let běží v našem školství debata o reformě přístupu ke vzdělávání. Mnohé změny (například kurikulární reforma) považuji spíše za projev současné celospolečenské mánie za každou cenu reformovat vše - od systému penzí, daňové soustavy až po vzdělávací systém. Princip těchto reforem je vždy stejný. Za každou cenu zrušit vše staré, neboť je to přeci z logiky věci špatně. A zavést něco nového, ať už to systém posune správným směrem, nebo ne, píše čtenář Michal Jánský.

Bez biflování to někdy nejde, ale mělo by se omezit na minimum

21. 1. 2011 / Alice Valkarová

Velmi souhlasím s tím, co píše ve svém článku V. Wagner. Považuji za zcela stupidní se učit takovým stylem, jaký jsem zaznamenala kdysi na základní škole v případě mé dcery (ještě za socialismu). Učitelka jim opravdu v dějepisu diktovala nějaké litanie, které spolu nesouvisely a které se děti opravdu učily jako básničku, nazpaměť. Není divu, že jim z toho pak nic v hlavě nezůstalo.

České školství neuvěřitelně upadá

21. 1. 2011

Systém přidělování peněz nutí školy přijímat opravdu každého nedouka, takže není žádnou výjimkou, ale spíše pravidlem, že na střední školy jsou přijímáni žáci, kteří mají na vysvědčení z deváté třídy čtyřky od shora až dolů a někdy dokonce sem tam i nějakou tu pětku. Kromě toho, že celé řadě takovýchto studentů chybí i ty nejzákladnější předpoklady pro studium, nemají naprosto žádnou motivaci, píše čtenář Jaroslav Obermajer.

Reformovat výuku?

21. 1. 2011 / Miloš Dokulil

Náhoda mi zrovna včera nahrála tu informaci. Mám ji samozřejmě zprostředkovanou. Přímo jsem ve školní lavici neseděl, takže budu detaily předávat ne zrovna přes průsvitku. Anebo jakoby klíčovou dírkou. Princip postupu ale uchovám beze změny. A s ním bych rád obeznámil možné zájemce; především ty, kteří se točí kolem prvňáčků.

Protest proti neonacismu v Příbrami

21. 1. 2011

tisková zpráva AFA

V sobotu 22. ledna 2011 se Antifašistická akce (AFA) připojí v Příbrami ke vzpomínce na Jana Kučeru.

Jan Kučera byl 19letý antifašistický skinhead, kterého v noci z 18. na 19. ledna 2008 smrtelně pobodal neonacistický sympatizant Jiří Fous. Motivem pro vraždu byl Kučerův neskrývaný odpor proti rasismu a fašismu.

Vzpomínkový pochod začne v 18. hodin na Masarykově náměstí v centru Příbrami a bude směřovat ke klubu Motor Bar, kde se poté uskuteční koncert, na kterém kromě domácích kapel přislíbila účast i legenda německé antifašistické hudební scény Stage Bottles. Tato kapela i v minulých letech opakovaně smrt Jana Kučery připomínala na svých koncertech.

Česko je klientelistický, ne demokratický stát

20. 1. 2011 / Michael Kroh

17.1. jsem se jako mnozí levicoví intelektuálové zúčastnil prvního semináře středolevého think tanku CESTA. Musím s jistou dávkou uspokojení konstatovat, že to byl nadějný začátek. Velký zájem veřejnosti, kvalitní panel, mnoho podnětných myšlenek -- to vše patří k nesporným kladům pondělního podvečera. Nebylo cílem organizátorů vyřešit vše, co se dnes okolo problematiky sociálního státu odehrává v teorii i praxi. Šlo spíše o otevření široké diskuse a tímto článkem bych do ní chtěl přispět.

Učení musí být mučení?

20. 1. 2011 / Jan Čulík

Fascinuje mě, a vlastně mě i docela šokuje, jak úporně přeživají mezi některými českými pedagogy představy, které pedagogika opustila tak před sto lety - a o jejichž pošetilosti se přesvědčí každý, kdo kdy učil:

Spravedlivé penze

20. 1. 2011 / Jiří Šejnoha

Rok 2050 byl rokem zásadní změny reformy penzí. Už je to docela dávno. Ukázalo se nyní, že to bylo správné a nadčasové rozhodnutí. Jinak by totiž nebylo možné udržet dnešní stárnoucí populaci ve slušném životním standardu. Nyní běží rok 2150. Zahlceni novými přístroji a přesyceni informačními kanály, lidé dnes přestávají rozlišovat mezi realitou a fikcí, někteří si už ani nedají tu práci, aby se zeptali jiného člověka, jestli náhodou nemají tu čest hovořit s robotem.

Jak malej kluk

20. 1. 2011 / Oldřich Průša

Motto: 1. expozice, 2. kolize, 3. krize, 4. peripetie, 5. katastrofa

tragédie podle Aristotela

Hudlař: kdo neuměle nebo nedbale provádí nějakou práci, břídil, packal, fušer.

Divadlo okolo pátrání po novém policejním prezidentovi není možná za všechny prachy, ale rozhodně není zadarmo. Nabízí koukačku za kačku. Trvá už dlouho a je tak blbá, až se nezúčastnění popadají za břicho. Dejme tomu, že smíchy.

K ropnému zlomu ještě nedošlo? Omezení Hubbertova modelu

20. 1. 2011

Pokud se světová produkce bude chovat jako ropa v USA, brzy začne klesat. Pokud se namísto toho bude chovat jako zemní plyn v USA, může se dlouho udržovat na stávající úrovni, možná i desítky let.

KD│ Hubbertův model říká, že produkce ropy v přiměřeně velké oblasti by měla sledovat křivku ve tvaru zvonu. Když je model aplikován na celosvětovou produkci ropy, maximální úroveň produkce se nazývá "ropný zlom" (peak oil). Za důsledek toho, zda jste na jedné či na druhé straně křivky, se obvykle považují tučné a hubené krávy. Často bylo předpovídáno, že k ropnému zlomu dojde v první dekádě 21. století, nicméně do této chvíle nevidíme dobře definovaný zlom, ale spíše stagnaci, která trvá od roku 2004. Tento článek zkoumá situaci a tvrdí, že Hubbertův model, tak jako všechny modely, je validní pouze za určitých specifických podmínek. Zvláště pak tvrdí, že můžeme očekávat, že stagnace potrvá tak dlouho, dokud ekonomika dokáže do těžby ropy transferovat zdroje z jiných průmyslových sektorů, napsal Ugo Bardi na serveru The Oil Drum.

Nářky nad PISA -- pokolikáté?

20. 1. 2011 / Michal Giboda

Nečekej výrazný pokrok vylepšováním toho, co již bylo vymyšleno, ale vyhledávej, co je třeba ještě udělat.

Pokolikáté už naříkáme nad kvalitou našeho vzdělávacího systému a pokolikáté nový ministr školství hledá řešení? A řada dalších institucí, jež mají v záhlaví slovo vzdělávání... Výsledkem je konstatování, že systém je nefunkční, poněvadž kvalita vědomostí a znalostí je horší a horší (kvantita se neměří). Jana Palečková z Ústavu pro informace ve vzdělávání v časopise Respekt (3. -- 9. ledna 2011) přiznává, že v testu PISA (OECD Programme for International Student Assessment) čeští žáci skončili ve čtenářské gramotnosti na osmém místě od konce mezi 34 zeměmi OECD (The Organisation for European Economic Cooperation). Bohužel se propadáme, místo abychom se posouvali výš a zúročovali všechny reformy, jež Ministerstvo školství a řada dalších pedagogických ústavů navrhla.

Český rasismus

19. 1. 2011 / Milan Valach

Ve společnosti roste nespokojenost. Systém selhává a doplácíme na to nejvíce my, prostí občané. Postupně si začínáme uvědomovat, že změna je nutná. Ta ale nepřijde sama od sebe.

Exekutorský zákon v Kalifornii:

Nesmějí se vymáhat poplatky nad dlužnou částku

19. 1. 2011

Je nezákonné, aby exekutor vymáhal jakoukoliv částku (včetné úroků, poplatků, honorářů či nákladů, nad původní dluh, pokud taková částka není (a) výslovně schválena dohodou mezi dlužníkem a původním věřitelem, anebo (b) pokud není vyslovně povolena zákonem. Pokusy vymáhat "úroky", "poplatky za vymáhání", "poplatky za právníka" či jiné poplatky, částky či pokuty, jsou porušením zákona, pokud takový poplatek není výslovně schválen zákonem či předem podepsanou platnou dohodou mezi dlužníkem či věřitelem. Je také porušením zákona nepravdivě prezentovat pověst dlužníka, částku či jeho právní postavení. Například je porušením zákona vymáhat dluh, který je příliš starý a je proto už nevymahatelný.

Následující poplatky jsou někdy vymáhány od dlužníků v případech, kdy pro to neeexistuje legální či věcné oprávnění:

Ještě, že máme ty Němce...

19. 1. 2011 / Ladislav Žák

Za starých dobrých časů byli největším nepřítelem našeho socialistického zemědělství jaro, léto, podzim, zima a imperialismus. Dnes nám na seznamu čtvero ročních dob zůstalo, imperialismus tak nějak odpadl a byl nahrazen Evropskou unií a Polskem. Pořád tomu ale něco chybělo. Nový rok přinesl konečně do hry starého, osvědčeného nepřítele, Němce...

O tuposti reklamy

19. 1. 2011

Už bezmála 15 let se pohybuji v supermarketech. Vůči podobným kravinám jsem už otupěl, píše čtenář, který pracuje v supermarketu Hornbach, a aby ho nevyhodili, neuvedeme jeho jméno.

Nechci slevu zadarmo, pravil vychytrale doktor Zelí

19. 1. 2011 / Jiří Šejnoha

Prosím o slevu," žádal profesor. "Nedělejte nám ze ZOO holubník, pane mistr," obořil se vrátný, "horničtí učni jsou hlášení až na čtvrtek!" Učitel zrudl: "Jsem doktor Zelí a toto je jedenáctiletka z Pyšel. A chci slevu!" "Já tvrdím, že z vás padá mour a umažete nám zvěř," trval na svém vrátný, "proto zaplatíte plnou cenu". Profesor odvedl vrátného stranou. "Nechci slevu zadarmo," pravil vychytrale a položil na stůl stokorunu. " (Úryvek z povídky Exkurze do ZOO, Miloslav Šimek & Jiří Grossmann)

Revolúcia na spadnutie?

19. 1. 2011 / Ľuboš Blaha

Rád by som reagoval na článok Milana Valacha Teorie revoluce, v ktorom autor nastolil niekoľko zaujímavých otázok i odpovedí. Začal by som však trochu netradične a použil malý príklad. V roku 2005 sa tridsať najväčších latinskoamerických multimiliardárov stretlo v exkluzívnom mexickom rezorte Ixtapa, aby prediskutovali ďalšie obchodné a politické stratégie. Na tomto stretnutí nechýbal Carlos Slim, v tom čase tretí najbohatší človek na svete. Prítomní boli aj magnáti Gustavo Cisneros či Emilio Azcárraga, majoritní vlastníci mediálnych koncernov Univisión a Televisa, ktorí kontrolujú prakticky akékoľvek spravodajstvo v južnej Amerike. V Ixtape sa samozrejme objavili aj ďalší veľkopodnikatelia, ktorí majú pod kontrolou väčšinu latinskoamerických politikov, intelektuálov, aj podnikateľov.

Naivní představa že "škola by měla předávat vědomosti"

19. 1. 2011 / Boris Cvek

Způsob uvažování Jany Karvaiové se ukazuje v této naivní větě: "Škola by především měla předávat vědomosti."

Takové pojetí školy je v Česku naprosto běžné a vede jen k biflování a - co hůře - k přesvědčení, že znalosti vhodné k řešení kvízů a křížovek jsou vzděláním.

Děti to naštěstí většinou neberou vážně a pohrdají bigotností "vědomostmi" nabitých učitelů. Jenže tato rezistence nestačí k tomu, aby se naučily myslet.

Koutek reklamní tuposti 4

Mor českých reklam

19. 1. 2011

Velké "V" při oslovování zákazníků (Vy, Váš, Vám...) se v reklamách objevuje už skoro pravidelně. Nejspíš má v očích zákazníků zvýraznit důležitost, kterou pro zadavatele mají. To ovšem nic nemění na tom, že velká "V" na billboardech jsou důkazem negramotnosti pisatelů. Takto zvýrazněná zájmena Vy, Váš, Vám... (či Ty, Tvůj, Tobě) patří jedině do osobního dopisu konkrétnímu člověku. Tím inzerát, přes touhu zadavatelů reklam, nikdy nebude. Na plakátu vypadá podobné "V" prostě jako pitomá chyba.

Dělení na standardní a nestandardní lékařskou péči je neetické, je jako selekce vězňů v nacistických táborech

19. 1. 2011 / Jiří Baťa

Koaliční vláda od svého nástupu má mj. ve svém programu dnes tolik diskutovanou reformu zdravotnictví. Ta je dnes co do realizace značně komplikovaná výpověďmi cca 3 800 lékařů, převážně ze státní sféry. Ale není účelem hledat příčiny, potažmo důvody, kde a v čem jsou složitosti v plánované reformě zdravotnictví.

Jeden paradox uznávání třetího odboje

19. 1. 2011 / Stanislav A. Hošek

Odboj proti nadvládě KSČ nebyl, jako konečně žádný společenský jev, jednobarevným, ba ani primitivně bipolárním. Ti, kdo aktivně vystupovali proti totalitnímu režimu, byli k tomu vedeni různými motivy. Já osobně jsem byl kupříkladu dvacet let vědomě činný proti normalizační tuposti ne proto, že jsem "komunismus" považoval za zločinecký systém, jako polistopadoví zákonodárci, ale protože jsem naopak chtěl dokonalejší komunismus.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní