Dají se volby předsedy sociální demokracie koupit? Rozhodnou o nich peníze?

7. 3. 2011 / Martin Martínek

Pokud jde o volbu příštího předsedy – začíná se situace vyjasňovat. Sázkové kanceláře dávají mnohem větší šance Sobotkovi. Vsadíte-li na Sobotku stovku, dostanete zpátky 125 korun. To Michal Hašek je úplný outsider. Jeho kurz je mnohem horší – na sto vsazených korun dostanete výhru 350 korun.

A co když právě v tom je kouzlo příběhu o budoucím předsedovi?

■ ■ ■

7. 3. 2011 / Petr Štengl

Pojďte
uděláme revoluci
přidáme si revoluci za přítele na Facebooku
(jasně, že tam je)
a pak nám vypnou internet
tak se posadíme zpátky k ztemnělým monitorům
a budeme čekat
až se znovu objeví ta magická namodralá zář
a jakmile se tak stane
zbombardujeme se maily
a popíšeme všechny zdi
popíšeme je vším
co se nám honí hlavou

Francie:

Kdo se bojí Marine Le Penové?

7. 3. 2011 / Josef Brož

Strašák, nebo reálná hrozba? Může Marine Le Penová vyhrát 1. kolo prezidentských voleb? Institut Louis Harris jí dává 23%!

Média, která tak ráda nabízejí šokové terapie, tentokrát vytáhla Marine Le Penovou, předsedkyni francouzské Národní fronty (FN), jako strašáka do zelí. Nikoliv poprvé... ostatně již dříve se to stávalo pravidelně jejímu otci. Titulek přes polovinu strany nedělního vydání bulvárního listu Le Parisien zní hrozivě: Marine Le Penová na čele 1. kola prezidentských voleb.

Le ParisienZDE

EuronewsZDE

Přežije česká kultura vládní reformy?

7. 3. 2011

Třetí veřejná diskuse "Přežije česká kultura vládní reformy?", pořádaná think-tankem CESTA -- Centrum pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii, se bude konat ve středu 9. března od 17:00 v prostorách New York University Prague, Malé Náměstí 11 (Richterův dům, 1. patro).

Účast přislíbili předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Kateřina Kalistová, herec, moderátor a režisér Jan Kraus, předsedkyně občanského sdružení Tanec Praha a zástupkyně Divadla Ponec Yvona Kreuzmannová, scénárista Jan Stern, nakladatel a spisovatel Martin Vopěnka. Diskusi moderuje Jiří Pehe. Nové informace naleznete také na našich webových stránkách www.centrum-cesta.cz a na facebookovém profilu ZDE

Zloděj -- sólokapr. Senzace či smutná realita?

7. 3. 2011 / Jiří Baťa

V rubrice Černá kronika Kroměřížského deníku ze dne 3.března 2011 je popsán poněkud kuriózní případ krádeže v obchodním domě. Kradla zde totiž čtyřiaosmdesátiletá stařenka. Hodnota ukradeného zboží: třicet korun! Případ šetřila přivolaná městská policie, která měla původně za to, že stařenka věc odcizila z roztržitosti. To se však nepotvrdilo, žena se ke krádeži přiznala a za tento přestupek jí byla uložena pokuta sto korun. Tolik stručně ze zprávy.

Deregulace nájmů, cenová mapa nájmů a Drábkova past

7. 3. 2011 / Petr "Vlk"

S velkou slávou Jankovského Ministerstvo pro místní rozvoj pustilo do světa svoje vzorové dítě - tzv. cenovou mapu nájemného. K nalezení je na stránkách ministerstva, ZDE. Být uživatelem nájemního bytu, byla by to do budoucna pro mne jedna z nejdůležitějších internetových adres vůbec. A velmi pečlivě bych ji každý měsíc projížděl. Ve vlastním zájmu.

Zhodnocení stavu ozbrojených jednotek libyjských povstalců

7. 3. 2011

KD│ Libyjské povstalecké síly zastavily postup vládních sil loajálních k plukovníkovi Muammaru Kaddáfímu a afrických žoldnéřů v jeho službách na středomořský přístav Marsa al-Burajka (také známý jako Marsa al-Brega). Loajalisté se pokoušeli znovu získat kontrolu nad zařízením společnosti Sirte Oil Company v Syrtském zálivu, který leží mezi Bengházím a libyjským hlavním městem Tripolisem. Libyjští povstalci 2. března postupovali do bitvy z nedalekého města Adždabíja a aby přístav bránili před silami věrnými Tripolisu, přijížděli v konvojích až z Benghází, napsal Derek Henry Flood.

Franta zakopne a František si natluče nos

7. 3. 2011 / Ladislav Hinner

Co kdyby rabbi Löw vážil cestu ze Starého židovského hřbitova, oživil Rónovo sousoší Franze Kafky (sedícího na ramenou svého společníka) a nechal jej bez dohledu ? Nosič by při troše neopatrnosti mohl zakopnout hned při opouštění soklu. Ale to snad s jistotou můžeme vyloučit, rabbi se jistě nechce zamotat do dnešní politiky. V tomto punktu buďme klidní. Jenže naši politici jsou nadání bohorovnou jistotou i v mnohem pravděpodobnějších příbězích.

Finanční holocaust

7. 3. 2011

Dříve mé rodiče navštěvoval politický agitátor... dnes místo něj chodí exekutor. Čest dnešní vládě, píše čtenář Petr Bail.

Místo antisemitismu islamofobie?

7. 3. 2011 / Lukáš Lhoťan

Latentní antisemitismus v české společnosti stále více vytlačuje latentní islamofobie. Můžeme se o tom přesvědčit například v případě maškarního průvodu v Milevsku. Dokážete si představit maškarní průvod, ve kterém by byly maškary ortodoxních židů v maskáčích a se zbraněmi v rukou - s klecí, v níž byla figurína Palestince?

Proč nemohu podepsat Výzvu na obranu knih

7. 3. 2011 / Daniel Strož

Předesílám hned zpočátku: samozřejmě, že odmítám nynější potrhlou vládou chystané zvyšování DPH, a to nejenom na knižní produkci, ale jako takové vůbec. V natolik zkorumpovaném státě, jakým se stala popřevratová Česká republika, neexistují totiž bohužel nejmenší záruky, že se takto navíc získané peníze od občanů nedostanou opět do rukou nových rozkradačů. Zcela jisté je naopak to, že v současné vypjaté ekonomické situaci zvyšování daní z přidané hodnoty povede pouze k další, beztak se již neustále prohlubující všeobecné nezaměstnanosti a chudobě.

Jak jsem byl málem zabit senátorem Janem Horníkem a o parlamentní straně Solárních baronů

7. 3. 2011 / Petr "Vlk"

Člověk opravdu neví, kdy nadejde jeho poslední hodinka! Ani jakým způsobem. Ani kdo bude bezprostřední příčinou jeho odchodu z tohoto světa. Konstatuji, že jsem měl na mále ve čtvrtek v 17:07 středoevropského času, když jsem jen o fous unikl zabití ze strany senátora za TOP 09 Jana Horníka. Hned na začátku přiznám, že to zabití by bylo neúmyslné a nežádám žádné potrestání, neb jeho podíl na mé újmě je určitě nepostižitelný zákony. Jak k tomu došlo? Opravdu nenápadně. Prostě jsem sedl na parkovišti do auta a vyrazil k domovu. A udělal zásadní nepředloženost, že jsem naladil stanici Radiožurnál a konkrétně pořad 20 minut Martina Veselovského, kde byl jmenovaný senátor toho dne hostem.

Demokracie nebo oligarchie, humanismus nebo ekonomismus?

7. 3. 2011 / Vladimír Nindel

Ani jedna ze tří stran současné české vládní koalice nevyhrála volby do Poslanecké sněmovny. Koaliční "vítězové" nepřihlížejí k programu skutečně vítězné strany a nechtějí vést dialog se společností, jen -- při opouštění řady předvolebních slibů -- prosazují jistý dlouho promýšlený úzký sociálně-ekonomický koncept. Chovají se, jako by neexistoval jiný než jejich program, jako by ve společnosti neexistovaly žádné alternativní programy, jako by jim země neomezeně patřila, jako by byl jejich mandát, vzniklý na základě povolební kalkulace, neomezený.

Nicole "Stoneleigh" Fossová v České republice

7. 3. 2011

Do ČR tento týden přijíždí kanadská bloggerka Nicole "Stoneleigh" Fossová.

Nicole Fossová je prezidentkou obchodní společnosti Green Connection Renewable (Zelená obnovitelná spojení) a řídí Agri-Energy Producers Association of Ontario, která se zabývá problematikou výroby bioplynu. Jako bioložka a právnička má zkušenosti s poradenstvím v oblasti životního prostředí a rovněž s praxí v Oxfordském institutu pro studium energetiky. Patnáct let se věnuje problematice finančních systémů. Působila jako editorka serveru The Oil Drum Canada, v současnosti publikuje na blogu The Automatic Earth, jehož je spoluzakladatelkou. Dnes patří TAE mezi osm nejnavštěvovanějších blogů zaměřujících se na ekonomiku a finančnictví.

Rozhovor s Nicole Fossovou přinesly Britské listy ZDE.

NEDĚLE
Všechny už zajímá pouze ropa

6. 3. 2011

Vzhledem k tomu, že situace v řadě zemích Afriky, Blízkého a Středního Východu se vrací k normálu (pokud se zde o normálu dá vůbec hovořit...) a demonstrace se staly nic neřešícím folklórem se střednědobým horizontem řešení politické situace, nevidíme jako účelné pokračovat dál v online monitorování arabských a mezinárodních zdrojů nad běžný rámec. Současná nepřehledná situace v Libyi neumožňuje efektivní monitorování situace, ale nevypadá to, že by rebelové jen tak jednoduše Kaddáfího vojensky porazili. V Egyptě se nyní formuje vnitropolitická scéna sice konfliktně, ale nikoliv bouřlivě. "Prodemokratické" síly, které revoluci v Káhiře začaly, jsou postupně vytlačovány na politický okraj a nahrazovány tradičními nacionalisty v náručí s muslimskými bratry. "Revoluce" ztratila "drive" a byla nahrazena standardním egyptským politickým bojem. V dalších zemích Zálivu dochází průběžně k utlumovacímu dialogu s protestujícími a k ekonomickým sociálně-koruptivním krokům vlád, které úspěšně rozdělují zájmy, velmi často pouze sociální. Žádná ze zemí už neaspiruje na zařazení do "breaking news", i když to tak před týdnem ještě vypadalo. Pokračovat budeme nejspíše už jen shrnujícími a analytickými texty. K aktuálnímu sledování arabského tisku se vrátíme, jakmile si to situace vyžádá. Po 24 dnech se s nepřetržitým zpravodajstvím loučíme.│redakce

KONEC AKTUALIZACE ŠOK│JČ│ NE 23:05

  • Al Arab  BAHRAJN 23:05 SEČ Tisíce demonstrantů se sešly v neděli v Manama před sídlem vlády, kde se právě konalo její zasedání, a provolávaly hesla proti vládě a pádu království. Korunní princ Bahrajnu varoval demonstranty před důsledky odklonu od dialogu. Pořádková policie byla rozmístěna za branou paláce. Demonstranti mávali hesly proti králi Hamad bin Isa Al Khalifovi, a to zejména "Pryč s Hamadem" a rovněž požadovali zrušení ústavy, přijaté v roce 2002 .
  • youm7  LIBANON 23:00 SEČ V neděli protestovalo tisíce demonstrantů v libanonské metropoli Bejrútu a požadovalo zrušení sektářského politického systému.
  • Moheet  EGYPT 22:20 SEČ Důvěrné dokumenty, získané novinami "Moheet" prozradily, že dva Mubarakovi synové získali obrovské provize za dohodu, která byla podepsána v roce 2005 o exportu egyptského plynu do Izraele. Izrael platil Gamalu Mubarakovi 5% z celkové ceny dodávek, ministr pro ropné záležitosti Sameh Fahm a podnikatel Hussein Salem dostávali 2,5%. Dohoda byla sjednávána přímo s izraelskou vládou. Dohodu sjednával izraelský vyslanec v Káhiře Shalom Cohen. Toho v červenci 2009 chtěli zavraždit "teroristé Al Kajdy" a egyptská tajná služba "spiknutí odhalila"...

NEDĚLE - předchozí

BRITÁNIE:

Pod hrozbou drastického zvýšení cen ropy v důsledku krize na Blízkém východě mění vláda radikálně svou energetickou politiku

6. 3. 2011

Britská vláda se obává, že krize v Libyi vyvolá dramatický vzrůst cen ropy. Domnívá se, že byl cena benzínu mohla stoupnout až na 60 Kč za litr, pokud potrvá a prohloubí se nestabilita na Blízkém východě. Od nadcházejícího týdne začnou tedy všechna britská ministerstva vypracovávat nový celostátní plán, jehož cílem má být učinit Británii "nezávislou na ropě".

Závislost na ropě je nebezpečná

6. 3. 2011 / Boris Cvek

Zaujal mne článek o tom, jak se britská vláda snaží být najednou nezávislá na ropě. Copak to není už dlouho jasné, že závislost celé západní civilizace na ropě, tedy na několika podivných zemích (včetně Ruska), žijících prakticky jen nebo zejména z prodeje ropy, je velmi nebezpečná?

Ropné státy jsou často dost nestabilní systémy, které se nevyvíjejí, nýbrž jaksi bezpracně tyjí z ropy a v tom lepším případě petrodolary uplácejí vlastní obyvatelstvo.

"Jsme nadšeni z Davida Camerona! Jeho politika vydatně přispívá k evropské integraci!"

6. 3. 2011

Vzhledem k tomu, že britská vláda zvýšila univerzitní školné v Anglii až na 9000 liber ročně a odebrala anglickým vysokým školám 80 procent financování ze státního rozpočtu, stále větší počty anglických středoškoláků se připravují na studium mimo Anglii, v evropských zemích.

Theresa Bullock, 19, která studuje počítačovou vědu na univerzitě v Maastrichtu a vydává o studiu mimo Anglii vlastní blog, dostává obrovské množství dotazů od rodičů i od budoucích studentů. "Většína lidí se obává, že člověk musí umět holandsky, ale tady můžete žít a nemusíte umět holandsky ani slovo," uvedla. Univerzitní školné v Maastrichtu je 1450 liber ročně, v Anglii bude od září 2012 až 9000 liber ročně.

Al Džazíra: televize revolučního nadšení

6. 3. 2011

Rozhovor francouzského zpravodajského týdeníku Témoignage Chrétien s Claire Gabrielle Talon, výzkumnicí na středovýchodní katedře Science Po Paris, autorkou knihy Al Jazeera. De la liberté d'expression dans une pétromonarchie.

Benjamin Seze, TC: Hodně se diskutuje o roli internetu a sociálních sítí během revolucí v arabském světě, platí to i pro televizi Al-Džazíra?

Claire Talon: Al-Džazíra se vyznačovala nadšeným a účastným pokrýváním arabské s tuniské revoluce. Na rozdíl od svých hlavních konkurentů, kteří se jako BBC Arabic snažili zůstat co nejvíce neutrální, a televize Al-Arabíja, která zprostředkovávala divákům saúdské obavy z pádu režimu Husního Mubaraka, Al-Džazíra byla od začátku stranou zaujatou, doprovázející demonstranty, podporující jejich tvrzení a dokonce se podílející na jejich povstání.

Pohádka o egyptské revoluci

5. 3. 2011 / Karel Dolejší

Pomineme-li posedlost lidovými pohádkami, jíž se v minulosti poněkud vzdálenější vyznačoval zejména německý romantismus, byl to rozhodně nejpozději Carl Jung, kdo razil tezi, že pohádky nejsou "pouhé pohádky", ale poukazují často k vrstvám nevědomí jinak obtížně přístupným. Fiktivní příběhy jakéhokoliv druhu lze ovšem buď "materialisticky" dekonstruovat na obraz historické dynamiky mezipohlavních vztahů plus účinků drog, jak to dělá například Robert Graves; anebo uznat, že významové jádro příběhu nelze jedinou interpretací vyčerpat, takže se jím případně v jiné perspektivě sluší zabývat zase z jiné stránky. V tomto textu uplatňuji druhý ze zmíněných přístupů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2011

19. 2. 2011

V lednu 2011 přispělo finančně na Britské listy 333 osob celkovou částkou 138 009.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.01. 2011 částku 175 490.02 Kč Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní