Rada Evropy doporučuje zakázat používání mobilních telefonů a wifi sítí ve školách

15. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Výbor Rady Evropy zkoumal důkazy, že technologie mají "potenciálně škodlivý dopad" na lidi, a dospěl k závěru, že je nutno okamžitě zasáhnout na ochranu dětí.

Zpráva výboru argumentuje, že je zapotřebí vyhnout se chybám, k nimž došlo, když činitelé odpovědní za zdraví veřejnosti nereagovali dost rychle proti nebezpečí azbestu, kouření a olova v benzínu.

Zpráva také zdůrazňuje, že potenciálně nebezpečné jsou bezdrátové telefony a zařízení na monitorování nemluvňat v dětském pokoji.

Robert Fisk: Proč nikdo neprotestuje proti těmto tyranům, užívajícím mučení

14. 5. 2011

čas čtení 5 minut

Christopher Hill, bývalý náměstek amerického ministra zahraničí pro východní Asii, který býval velvyslancem v Iráku, a vždy se choval jako nesmírně poslušný americký diplomat, napsal nedávno, že "představa, že diktátor může na základě své suverenity terorizovat své občany, se stala nepřijatelnou."

Samozřejmě s výjimkou Bahrajnu, dodává k tomu světoznámý reportér deníku Independent na Blízkém východě Robert Fisk. Na tomto miniaturním ostrově, který je sunnitskou monarchií, která vládne nad většinovým šiitským obyvatelstvem, reagovala vláda na prodemokratické protesty tresty smrti, hromadným zatýkáním, vězněním lékařů a "pozváním" saúdské armády do země. Vláda v Bahrajnu také zničila desítky šiitských mešit.

Šéf MMF a francouzský prezidentský kandidát obviněn ze sexuálního útoku na pokojskou

15. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Dominique Strauss-Kahn (62), šéf Mezinárodního měnového fondu a muž, o němž francouzští socialisté doufají, že se stane příštím francouzským prezidentem, byl v sobotu odpoledne zatčen v New Yorku na letišti J.F. Kennedyho na palubě letounu společnosti Air France a byl obviněn, že se dopustil sexuálního útoku na pokojskou v hotelu Sofitel na Times Square.

Zatčení DSK - cui bono?

15. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

<= Dominique Strauss-Kahn (vlevo) a ministr financí USA Timothy Geithner na zasedání MMF v roce 2009

Na základě zatím dostupných zpráv je opravdu velmi těžké říci, jak je tomu s údajným pokusem o znásilnění, jehož se měl v sobotu 14. května dopustit šéf MMF a populární potenciální kandidát na francouzského prezidenta Dominique Strauss-Kahn. Z jedné strany platí, že francouzským elitám je obecně v soukromí povolováno mnohem více než elitám původně puritánských USA; z druhé strany je ovšem pravda, že pokus o znásilnění by byl i v Paříži považován za příliš silnou kávu. Jakkoliv ovšem přesně nevíme, co se vlastně přihodilo v hotelu Sofitel, už teď lze říci, kdo z toho bude mít v poslední instanci prospěch...

Klaus, privatizace a Věci veřejné

13. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Konečně můžeme aspoň nějaké rozkrývání toho, co je Václav Klaus zač, nalézt v českých médiích. Krádež propisky je sice ostudná, ale je to v zásadě marginální věc oproti velké ekonomické kriminalitě. Miloš Zeman kdysi po kupónové privatizaci hlásal, že Klausova politika po sobě nechala "spálenou zemi".

Ozvěny totality?

Řidič autobusu odsouzen za pomalování předvolebních plakátů

14. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Řidič autobusu počmáral plakáty ODS, trest nad ním vynesla Langerova žena

Řidič olomouckého Dopravního podniku Roman Smetana si vyslechl trest za to, že před loňskými volbami pomaloval reklamy politických stran na autobusech. Za poškozování cizí věci dostal 100 hodin veřejně prospěšných prací a ODS má zaplatit škodu. Soudkyní, která o trestu rozhodovala, byla Markéta Langerová, manželka Ivana Langera.

Zdroj: IDNES

Česká politika je odrazem hlouposti a prohnilosti české veřejnosti

13. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jak je to jiné v Německu a v Česku! Kdysi jsem poukazoval na rozdílný osud Jiřího Čunka a bavorského premiéra Stoibera. Teď čtu o německé europoslankyni (Silvana Koch-Mehrin) a německém ministrovi obrany (Karl-Theodor zu Guttenberg), kteří odstoupili ze svých funkcí kvůli podezření z plagiátorství. Kolik českých politiků je podezřelých z mnohem horších nepravostí, a přesto bohorovně setrvávají ve svých funkcích a nic s nimi nehne.

Dozorce z nacistického tábora smrti Demjanjuk dostal pětiletý trest

13. 5. 2011 / Kay Čejka

čas čtení 12 minut

Kvůli účasti na vraždě minimálně 28060 židů v tzv. "táboře smrti" v Sobiboru odsoudil zemský soud v Mnichově obžalovaného Johna "Iwana" Demjanjuka k pěti letům vězení. Rodiny obětí jsou přes poměrně nízký trest (za nápomoc k vraždě Demjanjukovi hrozilo až 15 let; obžaloba požadovala 6 let) spokojeni -- ale Demjanjukův obhájce se na místě odvolal.

26723

Koutek reklamní tuposti 29 - Je libo bacon se slaninou?

13. 5. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta

Je libo pizzu? V této reklamě má zákazník na výběr ze tří druhů: gramaticky správné (klobásová), bez pomlčky (šunkovo žampiónová) a makarónsky mísící a vysvětlující totéž slovo ve dvou různých jazycích (bacon /se slaninou/). Tomu se říká jednotná pojmenovávací politika.

26722

Monitor Jana Paula :

Volná tvorba v ateliéru Arnošta Paderlíka na AVU byla v 80. letech možná

13. 5. 2011 / Jan Paul

čas čtení 4 minuty

Historie má tu slabinu, že ji lze z odstupu let když ne měnit, tak alespoň zkreslit pohled na ni -- proč Možná aby lépe vyhovovala, ale komu? Těm, kdo o ni vypovídají, anebo těm, kteří se o té které době mají teprve dozvědět? Manipulace s historií je stará jako historie sama, čím vzdálenější jsou historická fakta, čím méně jejich pamětníků žije, tím lépe je možné nově interpretovat někdejší události. Je jistě užitečné vracet se zpět, dívat se na historii současnou optikou a sdělovat novým generacím, jak to bylo. Jenom kdyby současný pohled měl vždy snahu zachovávat alespoň jistou míru objektivity.

Sportem k (ne)dorozumění mezi národy, aneb zase ti Rusové

13. 5. 2011

čas čtení 4 minuty

Chci poděkovat redakci BL, že 11.5.2011 zveřejnil moje krátké zamyšlení týkající se internetové diskuse k hokejovému utkání našich s Rusy na Aktuálně.cz (Stydím se. A moc. Doufám, že nejsem sám). BL tak umožnily polemiku na aktuální téma -- sport jako prostředek nedorozumění mezi národy, abych parafrázoval jedno z oblíbených hesel sportovního hnutí, píše čtenář Jaroslav Šlambor.

Anketa Romano hangos:

Jak hodnotíte blokádu 1. května v Brně a co příště zorganizovat lépe?

13. 5. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 21 minut

Lukáš Lhoťan
Česko-muslimský institut, Brno.
Před akcí jsem byl toho názoru, že s tou blokádou se vše mělo dobře promyslet a připravit. Měl jsem trochu obavu, aby tam nešli také radikální anarchisti a nerozpoutali střet s policií a nacionálními socialisty. Také blokování něčeho povoleného mohlo vést k tomu, že policie zasáhne proti nám. Myslím, že přesně o to těm náckům šlo - ukázat, že oni zákon dodržují a my ho porušujeme. Nakonec to tedy dobře dopadlo. Myslím, že nedávné události v Krupce jen prokazují, že i samotná policie má vážné nedostatky profesionality a bylo by lépe, kdyby se k podobným událostem lépe připravovala a takovéto události monitorovalo co nejvíce proti-extremistických odborníků.

Podle mého názoru by příště víc prospělo, kdyby se k protestům přidali i představitelé dalších menšin a náboženství. Ovšem na druhou stranu - bylo by dobré nejen protestovat, ale snažit se i konstruktivně a urychleně začít řešit problémy, které ženou vítr do plachet extremismu.

Europoslanci: snižte užívání antibiotik u zvířat

13. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva poslance Evropského parlamentu za ČSSD Pavla Poce

Poslanci Evropského parlamentu naléhavě vyzvali Evropskou komisi k zásahu vůči masivnímu užívání antibiotik. Důvodem je stále rostoucí počet kmenů bakterií, které jsou rezistentní i vůči nejmoderněším druhů léčiv. Pokud nedojde k rychlému řešení, hrozí tak, že přijdeme o jednu z nejúčinněších zbraní proti chorobám v dějinách moderního lékařství.

Milan Štěch oslavy konce války neignoroval

13. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Britské listy před několika dny publikovaly článek Miloslava Štěrby "Zlata ubývá, generálové přibývají". V jinak zajímavém textu se objevuje řečnická otázka, kde byl předseda Senátu Milan Štěch, když ústavní činitelé (shodou okolností všichni z ODS) na Vítkově připomínali Den vítězství. Čtenáři je tak mezi řádky sugerován dojem, že druhý nejvyšší ústavní činitel ignoruje významné vzpomínkové akce konající se u příležitosti oslav konce druhé světové války, píše Jaroslav Müllner, ředitel sekretariátu předsedy Senátu.

Vír soukromopodnikatelských zájmů

12. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Radek John odchází z vlády, požádal premiéra Nečase, aby předal jeho rezignaci prezidentovi. Důvod? John necítí podporu v boji proti korupci. Tento chrabrý bojovník proti korupci, předseda strany, s níž jsou nebo byly spojeny blyskotné osobnosti jako Škárka, Kočí, Bárta, Babák, strany půjčkové demokracie, kdy se bohatým ústavním činitelům půjčují v obálkách peníze z čiré solidarity a lidskosti, skládá svůj meč v beznadějném boji s nečasovsko-kalouskovskou hydrou.

"Ty černé bestie je lepší nechat umřít hladem"

12. 5. 2011 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Na článek 61=0 reagoval jeden čtenář dotazem, že neví, o čem mi v tom mém povídání jde a že pokud se chci zviditelnit, mám to dělat jinak. Napsal jsem mu, že je evidentně dost nechápavý. Na to mi čtenář odpověděl odkazem na video umístěné na Youtube (vidělo ho více než 120 tis. návštěvníků). Video je typickým propagandistickým "dokumentem" (v podstatě ideologickou reklamou), jehož smyslem je vykreslit Afričany jako vraždící, znásilňující a kanibalizující bestie, které své zrůdné zločiny vnášejí do před tím bezpečných, klidných a krásných evropských měst.

9. květen pro nás byl den tragédie

12. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Je až úsměvné, jak se autoři BL, kteří se tolikrát zaklínají veřejným míněním proti asociálním reformám naší vlády (a v tom názoru s nimi souhlasím) se nyní podivují nad tím, jak se ta samá lůza vyjadřuje o Rusech a ruském hokeji. Ba dokonce vyjadřují politování nad tím, že naši hokejisté či novináři zkazili Rusům jejich národní svátek! Neuvěřitelné, píše Karel Petrásek..

Stačilo by zavést automatické vyhledávání několika slov

12. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Před léty mi v Aktuálně.cz zveřejnili v blogu čtenáře příspěvek, týkající se diletantské svévole pracovníků MŽP. Z řady příspěvků se tématu týkaly pouze příspěvky dvou čtenářů, s nimiž jsem dále diskutoval. Ostatní příspěvky byly buď vulgární, nebo pisatelé chtěli sdělit něco rádoby vtipného, ale s tématem nesouvisejícího, píše Jaroslav Hác.

Po smrti bin Ládina více Američanů souhlasí s politikou prezidenta:

Efekt usmrcení šéfa al-Kájdy na Obamovy volební šance je mizivý

13. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

KD│ Několik dní po zabití bin Ládina se míra souhlasu s politikou prezidenta USA podle šetření Gallupova ústavu vyšplhala o 6% a dosáhla celkem 52%; komentátoři ovšem poznamenávají, že se jedná o nárůst popularity typický pro velkou mezinárodní událost, s dočasným efektem, vůbec první v celém dosavadním funkčním období prezidenta Obamy, a že se nárůst týká výhradně voličů Republikánů a nezávislých. Před zásahem komanda v pákistánském sídle bin Ládina se míra souhlasu s Obamovou politikou pohybovala na úrovni 46%. Průměrný podíl dotazovaných souhlasících s Obamovou politikou během celého funkčního období dosahuje 51%, což odpovídá hodnotě veřejné podpory, jaké se těšil George W. Bush koncem února 2005. Hlavní zásluhu za zneškodnění bin Ládina veřejné mínění připisuje armádě a CIA.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Kdo by lhal, aby přišel o "hlavu"? neboli Za koho by měl Hájek Baracka Obamu?

12. 5. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Často lidé lžou v situaci, kdy si myslí, že z toho budou mít výhodu. Často se v tom ale také mýlí. A politikové často před volbami slibují něco, co potom nemohou nebo nechtějí provádět. Karel Dolejší má ovšem pravdu, když píše 11.5.2011 ve své poznámce pod čarou v BL, ze "Těm kdo rutinně lžou, není co věřit, i když nekradou před kamerami". Mohl by se ale zeptat, v kterých případech Obama opravdu lhal. Sám jsem se v BL už zmiňoval o tom, že jsem ohledně mesiášského kazatele Baracka Obamy měl nejen pochybnosti, ale i že jsem z něho měl strach, divím se ale, že Petr Hájek usoudil, že dal tenhle americký prezident vědomě svým odpůrcům možnost, aby ho zesměšnili. K tomu krátký výklad...

Sčítání lidu nezjistí ani počet věřících ani počet členů církví.

12. 5. 2011 / Vojtěch Merunka

čas čtení 3 minuty

Včera jsem četl trefný článek pana Lukáše Lhoťana "Věřícím jste v ČR pouze jako člen registrované církve...", ke kterému bych se s dovolením připojil a přidal další argumenty. Už když jsem dotazník elektronicky vyplňoval, tak mě zaujalo členění možných odpovědí v oddíle o náboženství. Pan Lhoťan ukázal na problém s Islámem. Ano, podle logiky členění křesťanských církví by tam měly být minimálně 3 volby: vyznání sunnitské, šiítské a jako třetí varianta asi jiné islámské (kam by se eventuálně zařadili cháridžovci, alávité a další minoritní muslimové, kteří nepochybně na území ČR žijí).

Zlevněné "Last minute" nabídky ke studiu na anglických univerzitách

12. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

David Willets, náměstek britského ministra školství pro univerzitní sektor, se vyjádřil, že žadatelé o studium by měli mít právo si na poslední chvíli koupit zlevněná místa ke studiu na kurzech, které nebudou ještě zaplněny - školné pro takové kurzy by na poslední chvíli bylo zlevněno.

BRITÁNIE:

Zprávu o iráckých zbraních hromadného ničení "nechala britská vláda vypracovat schválně zaujatě, aby mohla na Irák zaútočit"

12. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Vysoký činitel britské vojenské rozvědky konstatoval, že zdiskreditovaná zpráva britské vlády o údajné existenci iráckých zbraní hromadného ničení byla záměrně vypracována tak, aby "ospravedlnila útok na Irák". Tím přímo zpochybnil tvrzení Blairovy vlády a zejména hlavního propagandisty Tonyho Blaira Alastaira Campbella.

Stydím se. A moc. Doufám jen, že nejsem sám

11. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Je to poměrně dávno, co jsem se zařekl, že se nenechám vyprovokovat k reakcím na extrémní názory, kolující internetem, píše čtenář Jaroslav Šlambor.

Přesto, že právě takových extrémů je neskutečně mnoho, jen některé u mě dokáží vyvolat stav , kdy jdou stranou veškerá předsevzetí a nutkání vykřičet své nesouhlasné stanovisko alespoň pár nesouvislými větami je silnější než vůle svá předsevzetí dodržet. Nějakým nedopatřením jsem se "proklikal" až k diskusi k článku: Češi mají jasno: Arťuchin je magor, už by neměl hrát, na Aktuálně.cz.

Článek je reflexí dvou momentů z utkání Rusko -- Česko na právě probíhajícím mistrovství světa. A nestačil jsem se divit. Divit tomu, co je dnes možno zcela legálně publikovat. Z té sprostoty, vulgarismů, nenávisti, omezenosti, xenofobie, rusofobie (mohl bych ve výčtu pokračovat) se mi skutečně zvedal žaludek.

Proč není Kalousek nacistou

11. 5. 2011 / Petr Uhl

čas čtení 3 minuty

Před dvaceti lety se v ČTK diskutovalo, jak naložit s klamnými výroky, kdy mluvčí "neví, co říká". Má agentura zveřejnit i větu jako "Ministr včera prohlásil, že řeka Labe je při průtoku Prahou dvakrát špinavějí a smrdutější než před pěti lety"?

Diskuse byly dlouhé, záleželo na případu. Někteří tvrdili: zveřejnit a pak zesměšnit.

Jak ČR neblaze napodobuje USA

11. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

V rámci diskuse o zdravotnictví bych rád upozornil na zajímavé pohledy na problémy zdravotnictví, které uvádí Paul Krugman ve své knize The Conscience of a Liberal, v kapitole 11: "The Health Care Imperative" (kniha vyšla letos česky v nakladatelství Vyšehrad v Praze). Velice se omlouvám, že nemám v současné době čas napsat výpis z této kapitoly. V každém případě vychází Krugmanovo srovnání současné zdravotní péče v USA ve srovnání s evropskými systémy (Francie, Německo) výrazně v neprospěch současného systému USA, které je zhruba dvakrát dražší než systémy evropské, píše Petr Škoda.

Kterak jsme na 66. výročí Osvobození zlomili Rusy vedené zákeřným Ugrofinem

11. 5. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

K článku Miloslava Štěrby Občané Ruské federace, promiňte..., komentujícímu článek MF DNES z 9. května Hokejisté zlomili i zákeřné Rusy bych chtěl:

- z hlediska etnografického poznamenat, že okolo dvaceti procent občanů Ruské federace (kolem devětadvaceti milionů obyvatel RF) je neruské národnosti. Například trenér ruské sborné Vjačeslav Bykov je Marijec, tedy příslušník národnosti patřící do uralské (dříve též ugrofinské) rodiny národů, do níž patří též Finové, Maďaři či Estonci. Nedovolí-li si tedy naše média -- jak píše pan Štěrba -- otevřeně kritizovat Finy, pak alespoň mezi řádky kritizují Ugrofiny...

Střední Východ: zmatek mezi spojenci

11. 5. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

V posledních padesáti letech budovaly Spojené státy svoji středovýchodní politiku na těsných vazbách se třemi zeměmi: Izraelem, Saudskou Arábií a Pákistánem. Roku 2011 mají se všemi třemi různice, a to velmi zásadní. O své současné politice v této oblasti vedou také veřejné spory s Velkou Británií, Francií, Německem, Ruskem, Čínou a Brazílií. Zdá se, že skoro nikdo se Spojenými státy nesouhlasí a nenechá se jimi vést. Lze zaslechnout projevy bolestné frustrace prezidenta, ministerstva zahraničí, Pentagonu a CIA, podle nichž všech se situace začíná vymykat kontrole.

AKTUÁLNĚ.CZ:

Nestačíme odstraňovat rasistické a vulgární příspěvky

11. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Čtenář Jaroslav Šlambor má v jedné věci samozřejmě pravdu: řada příspěvků do debaty nepatří, nemají s ní nic společného a jsou v rozporu i s tím, co stojí v našem Kodexu, píše Libor Stejskal z Aktuálně.cz

Nicméně do současné doby jsme publikovali stovky tisíc článků, pod drtivou většinou z nich jsou otevřené debaty. To znamená milióny diskusních příspěvků.

BRITÁNIE:

Konzervativní ministr pro univerzity rozpoutal bouři návrhem, aby si děti zbohatlíků směly kupovat přístup na univerzitu

11. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

David Willetts, britský konzervativní ministr pro vysoké školství, byl nucen hájit své návrhy vytvořit na nejlepších vysokých školách zvláštní studijní místa pro děti ze zbohatlických rodin, které si mohou dovolit za studium zaplatit předem na ruku, a to astronomické částky. Kritikové totiž varovali, že takový návrh by uštědřil "vážnou ránu" sociální mobilitě. Vznikla ostrá celonárodní kontroverze, v rámci níž byla britská vláda obviněna, že dovoluje bohatým, aby "si kupovali výhody".

Názor syrského podnikatele, který žije v ČR:

Syrská vláda nezabíjí pokojné demonstranty

11. 5. 2011

čas čtení 8 minut

To, co se děje v současné době v Sýrii je těžké vyjádřit několika slovy tak, aby to bylo pochopitelné a hlavně uvěřitelné. Hlavním problémem Sýrie je její výjimečnost. V regionu ovládaném skupinami, které praktikují větišnou konzervativní formy islámu je Sýrie zemí, založenou na náboženské toleranci a rovnému přístupu k vyznání víry, píše čtenář Heidar Kinaan, syrský podnikatel, který žije v ČR.

Zabavený majetek

11. 5. 2011 / Pavel Urban

čas čtení 4 minuty

(Poznámky k článku Miroslava Štěrby.

"Církevní majetek zabavený komunistickým režimem... Samotné použití slova ,zabavený' je velmi účelové." Když jsem četl tyto věty, hned mě napadlo, že v tomto bodě budou s Miroslavem Štěrbou souhlasit i ti, kteří s ním normálně nesouhlasí. A že mnozí čtenáři budou mít po ruce terminologii lepší.

Pane Hoffe, bravo, ale lépe se informujte

11. 5. 2011 / Josef Heller

čas čtení 11 minut

S velkým zájmem a lehkým pobavením jsem si přečetl článek Karla Hoffa "S jasnou zprávou, že svoboda je poznaná nutnost, šli jsme dobou." Zvláště mne zaujalo, že tento článek vyjadřující významnou generační zkušenost, patrně mé generace (přednormalizační), možná i mladší, kupodivu nejde v proudu obvyklých útoků na první historický pokus o nekapitalistické uspořádání společnosti a zachovává si zřejmý odstup i od nekritických pohledů na současnost. Ne s úmyslem kritizovat, ale lépe informovat o polistopadovém i současném stavu KSČM a těch bývalých "doktorů apod." marxismu a dokonce kantorů politického vzdělávání, kteří nebyli neschopnými idioty a poslušnými služebníky před listopadem, kteří nezalezli nebo nepřešli do lákavých kariérních pozic po listopadu, ale také nepropadli polistopadové vlně neostalinismu, která zablokovala transformaci KSČM ve skutečnou stranu neprivilegovaných vrstev a pomalu, ale jistě si odsouvá na to zmíněné smetiště dějin, píšu tuto reakci.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2011

14. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 228 osob celkovou částkou 42 390.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4. 2011 částku 180 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

61852