ZATČENÍ GENERÁLA MLADIĆE:

Omluví se fašistoidní média i česká veřejnost?

29. 5. 2011 / Jan Čihák

čas čtení 27 minut

České zpravodajství hlavních médií na téma Bosna / Balkán je plné blábolů, nesmyslných zkratkovitých projekcí, amatérismu, neznalosti. Skutečná novinařina již dávno vymřela. V médiích zjevně sedí editoři s mizerným vzděláním, zatížení půjčkami na bydlení, kteří pro chudobu ducha (a ze strachu před šéfem a ztrátou živobytí) fungují v módu "ctrl + C, ctrl + V" a vyznávají heslo mé profesorky z VŠ "Hlavně nad tim moc nepřemejšlet, Jendo". Anebo, se značnou dávkou básnické licence, tvoří zcela pozoruhodné obrazy světa.

Ve čtvrtek 26. 5. 2011 přinesla média zprávu o zatčení léta hledaného válečného zločince, bývalého generála jugoslávské a posléze bosenskosrbské armády, Ratka Mladiće. Dění jsem měl takříkajíc z první ruky, poslouchal jsem přes den v práci sarajevské Radio M, které posluchače informovalo i živými telefonickými rozhovory s novináři z bělehradského rádia B92. Jak bývá tradicí, česká média nepřinesla nic převratného. Opět se ponejvíce omílaly staré informace, které si editoři vytáhli ze stokrát použitých archivů a z velkých zpravodajských agentur.

Při nahlédnutí do online diskusí české veřejnosti pod těmito články jsem měl pocit, že se mi zdá špatný sen. Tak koncentrovanou směs fašizoidních výlevů, ryzí blbosti, neznalosti a primitivismu by jeden pohledal. Ale popořádku: Podíváme-li se blíže na hlavní česká on-line média, aktualne.cz nám vypadává ze hry, neboť v rámci politické korektnosti již delší dobu není možné pod určitými typy článků vést diskusi. Na idnes.cz se kromě výše uvedené hnojištní směsky objevovaly i názory soucítící s Mladićovými oběťmi. Server novinky.cz, který se pyšní nutností diskutéry registrovat, takže se u nich zobrazuje (teoreticky správné) plné jméno a město původu, se ovšem stal přehlídkou perel.

Za některé vybírám, stav hlasů k 27. 5. 2011 v 9,00:

Británie poskytuje výcvik saúdským jednotkám, užívaným k potlačení "arabského jara"

29. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Velká Británie poskytuje výcvik saúdskoarabské národní gardě - elitním bezpečnostním jednotkám, které byly použity proti civilnímu obyvatelstvu při nedávných protestech v Bahrajnu. Saúdské jednotky mj. na bahrajnské obyvatelstvo střílely.

Tato informace rozzuřila organizace na ochranu lidských práv, které poukazují na to, že britské ministerstvo zahraničí uznává, že situace lidských práv v Saúdské Arábii je "vážným znepokojením".

Tabákový průmysl ve světě vítězí

29. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Více než půl století poté, co vědci dokázali, že kouření způsobuje rakovinu, je tabákový velkoprůmysl v rozkvětu.

Počet prodaných cigaret vzrostl z 5000 miliard r. 1990 na 5900 miliard r. 2009. Kouření nyní ročně usmrcuje více lidí než než je celkový počet smrtelných obětí alkoholu, Aids, automobilových nehod, drog, vražd a sebevražd.

Po celé Británii se v sobotu konaly protesty proti vládním škrtům a bankám

28. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Demonstranti v sobotu 28. května pořádají po celé Británii před pobočkami bank demonstrace. V dosud největěí přímé akci tohoto druhu se jim podařilo okupovat celou řadu bankovních poboček. Protestují proti navrhovaným "reformám" v anglickém zdravotnictví.

V čele celonárodních protestů, jejichž účelem je poukázat na to, že státní deficit vytvořily banky, stojí aktivistická organizace UK Uncut. Protesty podporují také odboráří a další občané.

Španělsko:

Katalánská policie zaútočila na pokojné demonstranty

28. 5. 2011

čas čtení 1 minuta



Demonstranti, kteří táboří na španělských náměstích už 12 dní, se poprvé v pátek střetli s policií poté, co úřady zrušily jeden z jejich táborů v Barceloně.

Policejní a počišťovací vozy přijely na náměstí Plaça de Catalunya. Asi dvě stě demonstrantů bylo pokojně zadrženo uprostřed náměstí. Bylo jim sděleno, že na náměstí mohou zůstat, avšak zaměstnanci městské správy jim odebrali stany, matrace, podložky a počítače.

Ke konfliktu došlo, když se na náměstí dostavily tisíce dalších demonstrantů a zablokovaly přístupové ulice. Policie uvolnila cesty z náměstí použitím obušků. Zranila 99 osob a dvě osoby zatkla.

Na videozáběrech lze vidět zkrvavené demonstranty, jak je bije policie. Demonstranti uvedli, že policie také použila pepřový sprej a gumové projektily.

Po "vyčištění" náměstí se směli demonstranti na náměstí vrátit a okamžitě začali tábor znovu budovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

NOVÝ SERIÁL ADAMA CURTISE

Šílené představy Ayn Randové, na něž jsme všichni doplatili

27. 5. 2011

čas čtení 28 minut

Přinášíme shrnutí argumentace první části třídílného seriálu televize BBC význačného britského dokumentaristy Adama Curtise "Jak na nás všechny dohlížejí stroje láskyplné milosti" - o iluzi, že bude prostřednictvím počítačů možno vytvořit nový, svobodný, individualistický svět - o iluzi, která selhala.

První díl tohoto filmu v angličtině je ZDE

Toto je příběh o vzestupu strojů a o tom, jak nás přesvědčily, že dokážeme vytvořit stabilní svět, který bude trvat navždy. Je to podivný příběh a začíná s podivnou ženou v padesátých letech v New Yorku.

Ayn Randová opustila Rusko ve dvacátých letech dvacátého století a odstěhovala se do Kalifornie. Náhodou se tam seznámila s filmovým režisérem Cecilem B. De Millem, který ji zaměstnal v komparsu při natáčení svých epických filmů. Pak jí De Mille požádal, aby pro něho napsala scénář. Jmenovalo se to Mrakodrap. Randové se nelíbily ani postavy, ani zápletka. Avšak na základě tohoto scénáře se stala slavnou.

Začala psát své vlastní příběhy. V roce 1943 vydala román s názvem Fontána. Jeho hrdinou je architekt Howard Rourke. Ten odmítne udělat kompromis ve své představě o tom, jak postavit v New Yorku mrakodrap. Román se stal bestsellerem a byl podle něho natočen film.

Ayn Randová, Velká říjnová kapitalistická apokalypsa a jiné jurodivosti

27. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Virus HSV-1 (Herpes simplex) je ve světě poměrně rozšířen; v naprosté většině případů však způsobuje jen banální opary, pouze za určitých specifických okolností podle všeho spolupůsobí při vzniku Alzheimerovy choroby. Jsou to tedy tyto specifické konstelace širších podmínek vedoucích ke vzniku opravdu vážných komplikací, na něž bychom měli zaměřit svou pozornost, nikoliv virus sám. A podobně bychom měli přistupovat i ke studiu nejrůznějších fenoménů ideologických.

Ayn Randová nebyla "nepříliš známá spisovatelka"

28. 5. 2011 / Filip Mahďák

čas čtení 3 minuty

V analýze Karla Dolejšího cupující shrnutí argumentace nového dokumentárního filmu Adama Curtise "Jak na nás všechny dohlížejí stroje láskyplné milosti" na Britských listech, dostáváme ponaučení o tom, že chemicko biologické reakce mezi nebuněčnými strukturami na hranici života jsou nějakým záhadným způsobem alegorií chování nejsložitějších buněčných struktur, stojících na posledních příčkách žebříku evoluce. Specifické konstelace širších podmínek, nikoliv virus sám, nám mají něco hlubokého objasnit ve studiu nejrůznějších fenoménů ideologických.

Byla, nebo nebyla Randová široce veřejně známou autorkou?

28. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Mimi Raisel Gladsteinová, která se celý život zabývá Ayn Randovou, v knize The New Ayn Rand Companion z roku 1999 upozorňuje na to, s jak intenzivním odmítáním až nenávistí se Randové dílo ještě v poměrně pozdní fázi setkávalo - tedy tehdy, když už bylo vůbec vzato na vědomí. A ze strany akademiků a literárních kritiků bylo dlouho předtím i potom prakticky ignorováno. Byly to teprve hospodářské a politické krize konce 60. a počátku 70. let zpochybňující zavedené pořádky a ukazující, že takové programy jako Johnsonova "Velká společnost" ve skutečnosti nemohou být v praxi realizovány, co přivedlo širší veřejnost k okrajovým myslitelům typu Randové, Hayeka atp. Subjektivní idealisté jako Curtis a Mahďák budou tvrdit, že tomu bylo přesně opačně - že to Randová přece vyvolala slepou uličku vývojové trajektorie poválečných západních společností, tj. kulturní a generační střety, demografické změny, saturaci poptávky po absolventech univerzit, růst nezaměstnanosti, ropnou krizi a změnu chování mezinárodních investorů...

Popularita Ayn Randové

29. 5. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta

Podle Wikipedie.de se prodalo 25 milionů výtisků knih Ayn Randové. Randová byla jedním z nejvlivnějších politických spisovatelů v Americe. Proč si Karel Dolejší myslí, že jedna jinak se vyjadřující paní to ví líp, je nějak záhadné. I to, když píše, že intelektuálové, kteří svět nebyli schopni měnit, ji neměli rádi, zato ale ji obdivovali mocní politikové a lidé z finančnického světa. Obrovské množství prodaných knih Ayn Randové ovšem nic nevypovídá o kvalitě těchto knih. Miliony lidí například také věří bibli, ačkoliv je to jen pohádková kniha, míní Uwe Ladwig.

Pohádka je archetypální příběh

29. 5. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Milý pane Ladwigu,

vřele s vámi souhlasím, že je bible pohádková kniha. K hlubšímu rozboru, co to znamená, je však třeba vědět, co je to pohádka. Pohádka je archetypální příběh. Archetypy tohoto příběhu jsou postaveny do zásadních existenciálních situací, v nichž musí volit, a učí se tak morálním zásadám. A člověk, který takový archetypální příběh vstřebává, se učí s nimi -- a to více podprahově, než rozumově, neboť narativní příběh není teoretický spis a působí primárně na vrstvy lidského nevědomí, v nichž také žijí archetypy.

26734

Galerie Věž ve Frýdku-Místku

28. 5. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 1 minuta

U příležitosti letošní Noci kostelů 27. 5. 2011 byly veřejnosti ve Frýdku-Místku zpřístupněny od 18.00 do 24.00 hod. kostely na území města, mezi nimi i Farní kostel sv. Jana Křtitele ve Frýdku, kde byla otevřena Galerie Věž. Jak již samotný název napovídá, jde o výstavní prostor vytvořený ve věži kostela.

Bradley Manning "neměl být nikdy poslán do Iráku"

28. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Bradley Manning, americký voják obviňovaný z prozrazení amerických diplomatických depeší serveru Wikileaks, byl tak duševně nevyvážený před tím, než byl poslán do Iráku, že se počurával, házel kolem sebe židle, křičel na své armádní velitele a byl pravidelně posílán na psychiatrické testy.

Manning, který je od 29. května 2010 držen ve vazbě, byl "naprosto rozložené dítě", které nemělo být nikdy posláno do Iráku.

Rusko opustilo plukovníka Kaddáfího

28. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Rusko se připojilo k prohlášení skupíny zemí G8, které požaduje odchod plukovníka Kaddáfího. V prohlášení se praví "Kaddáfí a libysjká vláda neplní svou povinnost chránit obyvatelstvo Libye. Ztratil veškerou legitimitu. Nemá budoucnost ve svobodné, demokratické Libyi. Musí odejít. Vítáme práci mezinárodního trestního dvora při vyšetřování zločinů v Libyi a zaznamenáváme, že hlavní prokurátor dne 16: května požádal o vydání tří zatykačů."

Situace ohledně Sýrie není tak jasná. Arabský svět podle britského premiéra Camerona není dosud jednotný, za syrský prezident al-Assad by přece jen mohl zemi přivést k demokratizaci. Rusko odmítá, aby byl případ Sýrie řešen v Radě bezpečnosti OSN. Proti západní kritice Sýrie se staví také Čína.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Únava jako zdroj revolty aneb Naděje kontra -ismy

27. 5. 2011 / Bruno Solařík

čas čtení 14 minut

1

Intenzitu tvůrčího poselství lze měřit působností jeho symbolů. Ty mohou být pečlivě vygenerovány a jindy zase jako by náhle spadly se střechy. Bylo by možné určit, které z nich jsou pronikavější ve své odvěké snaze o vystižení osudu a volby člověka? Bylo by to možné bez toho, abychom od počátku předpojatě stranili jednomu proti druhému?

Co se stane, když Řecko zbankrotuje?

27. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Aktuálně má Řecko hotovost do 18. července, pak bude potřebovat dalších 12 miliard Euro. Finanční "pomoc" Řecku od MMF (už bez Strausse-Kahna) a ECB byla, jak muselo být zřejmé každému inteligentnějšími pozorovateli, od počátku odsouzena k zániku. Tato podpora pouze odsouvá a zhoršuje dopady tohoto krachu, který za pár měsíců nastane. Co bude následovat, až k tomu dojde?, ptá se Alexander Ač.

Na to, co přinese krach Řecka, se podíval ekonom Andrew Lilico v článku pro konzervativní The Telegraph.

Mouřenín může jít...

27. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Pražský primátor Bohuslav Svoboda se stal lídrem ODS v komunálních volbách po velkém váhání jako zoufalý pokus beznadějně se propadající strany, která měla v Praze za předchozího primátora Pavla Béma hroznou pověst. Pražští voliči sice ODS vytrestali, a ta poprvé nevyhrála komunální volby v hlavním městě.

Přeji poslancům vysoké platy

26. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Musím se, nepopulisticky, přiznat, že přeji poslancům a senátorům vysoké platy, a klidně i těch 200 tisíc měsíčně, jak je uváděno ve zprávě níže. Když ale čtu o tom, jak poslanci a senátoři kvůli zisku podvádějí, a že jediný způsob, jak je od tohoto podvádění uchránit, je údajně vyplácení takové částky, je mi na blití. Co jsou to proboha za lidi?

Zmena ide cez žalúdok: Rozhovor s Keithom McHenrym

27. 5. 2011 / Peter Tkáč

čas čtení 12 minut

Za Busha sme síce mali viac problémov než za Clintona, od nástupu Obamu sa to však zdá byť ešte horšie.

Keith McHenry (53) je jedným zo zakladateľov hnutia Food Not Bombs a dnes aj jeho najznámejšou mediálnou tvárou. Za 30 rokov strávil kvôli rozdávaniu jedla vyše 500 nocí vo väzbe, po zraneniach spôsobených políciou trpí dodnes bolesťami. Pri protestoch aj pri presadzovaní postupnej spoločenskej zmeny je zástancom nenásilia, napriek tomu sa ocitol na zozname 100 osôb najnebezpečnejších pre Ameriku.

POZVÁNKA:

Beseda k filmu Závod ke dnu

27. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Kde: Fara Církve československé husitské, Na Petynce 47A
Kdy: Středa 1. 6. 2011, 19:00 hodin
Téma: Soumrak práce
Film: Závod ke dnu / 82min / 2011
Diskutující: režisér Vít Janeček a ekonomka Ilona Švihlíková

Dokument Závod ke dnu je zcela novým dílem Víta Janečka. První veřejnou projekci měl 16.května.

Filmem nás provázejí filosof Václav Bělohradský, sociolog Jan Keller, ekonomka Ilona Švihlíková a rozvojový expert Tomáš Tožička, dále pak nezaměstnaní, zaměstnaní, odboráři i bezdomovci.

V diskuzi s Vítem Janečkem (jehož nějaké články si můžete přečíst ZDE) a druhou debatující Ilonou Švihlíkovou (její myšlenky naleznete ZDE ZDE) si budeme odpovídat na otázky, které se nesou i filmem:

  • Mobilita kapitálu versus lidé, kteří musí zůstat.
  • Soumrak lidské práce.
  • Jsou odbory přežitkem minulého století?
  • Je nezaměstnaný novým hrdinou 21.století?

V Srbsku byl zatčen Ratko Mladić

26. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Srbský prezident Boris Tadić uvedl, že byl zahájen proces vydání Ratko Mladiće, bývalého šéfa armády bosenských Srbů, k trestnímu tribunálu v Haagu, kde má být souzen za válečné zločiny.

Generál Mladić je obviňován z masakru nejméně 7500 bosensko muslimských mužů a chlapců, k němuž došlo v městě Srebrenica r. 1995.

Mladić byl nejvýznamnějším dosud nezatčeným podezřelým z války o Bosnu od doby, kdy byl r. 2008 zatčen předák bosenských Srbů Radovan Karadžić.

Podle prezidenta Tadiće otevírá Mladićovo zatčení Srbsku dveře pro vstup do Evropské unie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Českém rozhlase (a nejen tam) "teťkon" už je Morava jenom "v Čechách", že?

27. 5. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

Ne že bych chtěl po té metaforické řadě funusů s křížkem hekat nad řadou radikálních reforem správního a politického rozdělení českých zemí, k nimž v průběhu posledních zhruba šesti desítek let postupně docházelo. Už málokdo si totiž pamatuje, že před druhou světovou válkou ještě existovala tzv. "Země moravskoslezská". Přitom prý člověk je nějak sám se sebou "identický" (a autentický) především historicky, celou svou minulostí...

Heleno, přejdi Jordán (Moravu) a zapomeň na Tachecí!

27. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

K zástupu stěžovatelů patří nejen těch dolních deset miliónů, které postupně zachraňují před řeckým osudem všechny naše koaliční strany, ale čas od času i nespokojení z řad spokojených. Naposledy se k nim přiřadili manželé Vondráčkovi: písně Heleny, prý, nelze slyšet na Radiožurnálu.. Jejich individuální hněv je tudíž součástí celonárodního hněvu, jak o něm referovali Svatému Václavovi naši odboráři.

Mluvčí to má těžké

27. 5. 2011 / Ladislav Brzobohatý

čas čtení 2 minuty

Opravdu lituji pana mluvčího ministerstva zdravotnictví V. Sršně, že se musí podepsat pod takové prohlášení, leč "koho chleba jíš, toho píseň zpívej", jak praví staré přísloví. Smíchá pár fakt o technických detailech zařízení, kterým on určitě nerozumí (jako ostatně -- a pochopitelně -- i 99% potenciálních čtenářů), zpochybní autora původního článku a jeho práci a vydedukuje z toho, že se srovnává nesrovnatelné.

Jak svrhnout vládu

26. 5. 2011 / Milan Valach

čas čtení 15 minut

Sobotní demonstrace proti vládním reformám, překvapila i samotné organizátory. Přišlo mnohem více lidí, než sami čekali. 48 000 demonstrantů v horkém jarním dni. Mnozí z nich přijeli i ze vzdálených míst naší země a neváhali vstávat i velmi brzy ráno a stát více než dvě hodiny v poledním žáru, aby dali najevo svůj občanský protest. Protest proti reformám, které ještě ani nebyly uvedeny do praxe, ale jejichž důsledky si již dovedou domyslet. Tato předvídavost tak velkého množství občanů překvapila nejen organizátory, ale především pravicové politiky.

U těch vyvolala nebývalý hněv.

Vytrháme parkety?

26. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Přicházejí maršálové... Pardon, tentokrát generálové na penzi, a varují, že prý ekologické organizace jsou nástrojem Moskvy. Nebýt ekologů, mohla by se prý Evropa docela dobře obejít bez ruského zemního plynu, neboť nekonvenční zásoby tzv. břidlicového plynu (shale gas) by jí údajně mohly vystačit až na 60 let. Jenže těmhle zaprodancům, jak prý ukázala kauza radaru v Brdech, snad sama Moskva našeptává, aby těžbě bránili.

Kdo, když ne my? Vytvářejme inteligentní struktury

26. 5. 2011 / Luděk Toman

čas čtení 10 minut

Ve společnosti to již delší dobu vře. Formální politické struktury dávno ztratily svou věrohodnost, autorita politiků je na bodě nula, je všeobecně rozšířeným míněním permanentně potvrzovaným i médii hlavního proudu, že na nejvyšších místech ve státě bují gigantická korupce, která lidem ukrádá desítky miliard korun ročně -- těch miliard, které s potom třeba z lidí páčí v ordinacích. Vláda a její představitelé se těší pohrdání, na Václavském náměstí se sejde skoro 50 tisíc právem rozzlobených odborářů.

Co ještě nevíme o aféře DSK?

26. 5. 2011 / Josef Brož

čas čtení 6 minut

Po celou dobu, co běží tato naprosto neuvěřitelná aféra, která se zabývá obviněním bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF) a favorita francouzských prezidentských voleb, jistého Dominiqua Strausse-Kahna (DSK), nepřestává mne překvapovat, kolik lidí -- bez jakéhokoliv důkazu o čemkoliv - už se vyjádřilo k obvinění způsobem, v němž nemá naprosto žádný prostor presumpce neviny.

Nejflagrantnější je v tomto ohledu v českém kontextu názor amerického historika Igora Lukeše v jednom vysílání Českého rozhlasu, který se vyjádřil způsobem tak arogantním, až mi zatrnulo:

Podporuji tuto vládu

26. 5. 2011 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Poslední odborářské demonstrace se zúčastnilo necelých padesát tisíc lidí. Přestože počty účastníků mají stoupající trend, je tento počet půlprocentem celkového počtu obyvatelstva. Z pohledu nezúčastněného pozorovatele a pamětníka někdejšího cinkání klíči z listopadu 1989 je to téměř zanedbatelné číslo.

Jaká je pozice průměrného obyvatele této země?

Nadávám, ale jenom doma, v hospodě, nebo mezi svými. Je to jistější.

Účastí na nějaké levičácké demonstraci stejně nic nezměním, jen si s těmi komunisty zadám.

Amerika chce uchovávat osobní data cestujících do USA po dobu 15 let

26. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Osobní data milionů cestujících, kteří létají z Evropy do USA, včetně údajů o úvěrových kartách, telefonních čísel a domácích adres, budou zřejmě ukládána na americkém ministerstvu pro vnitřní bezpečnost po dobu 15 let. Vyplývá to z návrhu dohody mezi Washingtonem a Bruselem, prozrazené deníku Guardian.

Nelze srovnávat nesrovnatelné

26. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Dobrý den, se zájmem jsem četl článek "Ceník pro nákup zdravotnických přístrojů - základní kámen korupce, aneb předražení jako norma!" ze dne 24.5.2011, jehož autorem je pan Jiří Baťa. Jako názor se článek jeví velmi zajímavě, bohužel však vychází z článku pana Holuba, který je však spíše než článkem žurnalisty článkem autora sci-fi, píše Vlastimil Sršeň, tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Srovnávat cenu těchto dvou přístrojů s naprosto rozdílnou konfigurací a s rozdílem dvou let, je podle mého názoru neprofesionální a také přinejmenším poněkud hloupé.

Jako v Číně:

Jsme tady samí blbci?

26. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Motto:

"Zprávy západních médií jsou neobjektivní, přehánějí a snaží se jen najít zlo."

Min-jen Tchien ZDE

Již několikrát mi byly předloženy kolegou v práci k přečtení vaše články rádoby k aktuálnímu dění, píše čtenářka, která se podepsala "Marie".

Divím se tomu, že vaši úžasní vše nejlépe vědoucí autoři článků nesedí ve vládě nebo minimálně nejsou poradci našich hloupých politiků. S jejich vědomostmi bychom byli možná už hlavně ekonomicky někde jinde.

Nedočetla jsem se bohužel ani jednu jedinou kladnou věc o situaci v ČR.

Ve stanovách máte, že vaším cílem je podporovat veřejnou debatu. To si představujete tak, že vy máte patent na rozum a ostatní jsme tady samí blbci?

Ať si vás tedy čtou ti,co nemají oči, uši a vlastní rozum.

Slova a věty úměrné významu manifestace na Václavském náměstí

25. 5. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

"Žasnu, jak lidé, kteří se podepsali na plýtvání v uplynulých letech, teď s jiskrou v oku a samolibým úsměvem navrhují, v čem se mají občané omezit. Po lidech se chce, aby na sebe vzali v rámci oddlužení země nemalou oběť, ale zároveň zde existují silná podezření, jak stát hospodaří a jak se financovaly a financují strany.

Na jedné straně vidíme plýtvání a na druhé straně rodiny, kde spořádaně pracují a tak tak přežívají. Nejsem závistivý, ale když vidím, kolik prapodivných lidí ostentativně každému strká pod nos své bleskurychle nabyté nepřiměřené statky, je mi špatně! Mohu si vážit společnosti, která to umožňuje? Je snad tohle daň svobodě, jak nám občas politici říkají?"

Evropa v krizi

25. 5. 2011

čas čtení 4 minuty

Evropské elity se domnívají, že jednotná měna a Evropská unie jsou tentýž projekt, míní Paul Mason v deníku Guardian. Domnívají se, že pokud by skončily, skončil by svět, který znají. Proto nemohou skončit. Tato iluze je teď podrobována zatěžkávací zkoušce.

Řecko je na pokraji bankrotu, náklady na státní dluh v Německu rostou, uličky ve španělských městech zní demonstracemi proti vládním škrtům, z Irska každý týden emigruje tisíc lidí. A v severní Evropě netrpělivě očekávají pravicové strany, že se brzo dostanou k moci.

Izraelský premiér v projevu před americkým Kongresem pohřbil možnost mírového uspořádání na Blízkém Východě

25. 5. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Tolik lží a nesmyslů v americkém Kongresu snad nebylo nikdy proneseno, jako když zde promluvil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten člověk snad musí být vážně duševně nemocný; je mi zatěžko uvěřit, že tomu co tvrdí sám věří. Jestliže bude Izrael pokračovat dál touto cestou, spáchá nevyhnutelnou sebevraždu. Měli by si to uvědomit hlavně jeho nesoudní stoupenci.

Kdo vlastně na Zlínsku ukusuje ze sociálně demokratického krajíce?

25. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 5 minut

Čas určitě, ale kdo ve skutečnosti nemilosrdně ukusuje z krajíce, který sociálním demokratům díky zdravotnickým poplatkům upadl v krajských volbách namazanou stranou nahoru? Výsledek voleb byl jev mimořádný, ale vzhledem k počtu hladových krků ve zdejších pohraničních hvozdech očekávaný s nadějemi. Vždyť jen Karlovarsko vykazuje v některých ekonomických ukazatelích horší výsledky než dosahuje kdysi prosperující baťovský pohrobek. Skomírající letecký průmysl v Kunovicích a Otrokovicích jen dokresluje současný stav slovácko-valašsko-hanáckého regionu. I proto až osvěžujícím dojmem zapůsobil nedávný převoz jednoho z prototypů civilních letadel k obveselení a poučení náhodných turistů na okraj Starého Města.

Británie požádá USA o rozšíření účasti na válce proti Libyi

25. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Prezident USA Barack Obama včera přicestoval z Irska do Velké Británie. Oba státy potvrdily, že je pojí zvláštní vztahy. Škrty ve vojenských výdajích však podrývají mezinárodní roli Británie coby hlavního amerického spojence. Během rozhovorů proto může dojít i na kritiku úmyslu Británie zrychlit stahování vojsk z Afghánistánu a zredukovat vojenské letectvo a námořnictvo.

V Pákistánu odmítají pomoc USA

25. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

V nejlidnatější pákistánské provincii Pandžáb se rozhodli zrušit smlouvy o pomoci se Spojenými státy. Od místních politiků je to forma protestu proti americkému vojenskému zásahu z druhého května, při němž byl zabit vůdce teroristů Usáma bin Ládin, upozorňuje čtenář Pavel Juráš.

Srbská státní televize se omluvila za vysílání propagandy za Miloševičova režimu

25. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Radiotelevize Srbska - RTS - vydala na svých internetových stránkách prohlášení, v němž se praví, že vysílání této stanice bylo "téměř trvale a tvrdě zneužíváno" Miloševičovým režimem s cílem zdiskreditovat politické a etnické soupeře a s cílem šířit oficiální propagandu.

Televizní stanice se v prohlášení "omlouvá občanům Srbska i občanům sousedních zemí, kteří se stali oběti urážek, pomluv a toho, čemu se dnes říká 'hate speech'".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2011

14. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 228 osob celkovou částkou 42 390.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4. 2011 částku 180 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

69250