Dluhová krize zasáhla jádro EU

13. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Dluhová krize v úterý otřásla jádro EU, když na trzích vzrostly obavy ohledně stability Španělska a Itálie a vynutily si přehodnocení strategie eurozóny ve věci obnovení důvěry investorů.

Murdochův pokus o převzetí televize BSkyB zřejmě zablokují britské politické strany

13. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Všechny britské politické strany se sjednotily ve snaze zablokovat pokus mediálního magnáta Ruperta Murdocha a jeho hackerskými skandály nyní nechvalně proslulé firmy News International o převzetí většinového podílu nad televizí BSkyB. Koupí většinového podílu za 8 miliard liber doufal Murdoch, že se mu podaří potvrdit svou vládu nad britskými médii.

Reformy... ale jaké máte na mysli?

13. 7. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Když skončila největší jatka našeho národa, a v každé takto reformované vesnici a městě v celé zemi bylo zapotřebí postavit památníky zabitým vojákům v nesmyslné válce císaře pána, vypustil intelektuální legionář Jaroslav Hašek svoji mírovou holubici s portrétem Josefa Švejka.

Mezinárodní měnový fond je třeba zrušit, nikoliv do jeho čela jmenovat ženu

13. 7. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Abych se přiznal, skandál obestírající bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahna mi nepřijde hoden tolika povyku, přestože se o pozadí této kauzy zajímají i progresivní sdělovací prostředky. Jsem toho názoru, že jmenování francouzské ministryně financí Christiane Lagarde do čela MMF není něčím převratným jen kvůli tomu, že jde o další ženu na tak mocensky důležitém postu.

Hra na slepého voliče

13. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Indická spisovatelka Arundhati Royová vzpomíná na trik, s nímž se setkala dávno v dětství: Kdosi chodil do cizí zahrady krást mrkev, a aby se to ihned nepoznalo, uřízl horní část kořene i s natí a naoko ji zastrčil zpět do záhonu. Trvalo pak ještě nějakou dobu, než nať viditelně zvadla, a bylo jasné, kolik uhodilo. Mezitím byl ovšem zloděj dávno v trapu. Právě tak, říká Royová, to dneska vypadá s demokracií - některé vnější atributy jsou stále ještě zachovány, ale podstata už byla odstraněna.

Jak čtenáři Britským listům poskytují dobrovolné předplatné

12. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Přibližně v polovině června jsme zavedli možnost přispívat na provozní náklady Britských listů prostřednictvím mobilního telefonu. Ujme se tento způsob hrazení nutných nákladů? Nevíme.

Publikujeme tabulku přehledu finančních transakcí od 1.7.2011.

Britské listy si v červnu v některých dnech otevřelo až 37 000 individuálních IP adres denně.

Informace o tom, jak přispět na provoz Britských listů, jsou ZDE

Také vás (někdy) šokují ryby? Což takhle ryby a sex?

13. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Ve veřejném životě (ale i v soukromí, ovšemže!) může být považováno za zázrak v senzitivních záležitostech "mlčet jako ryba". Pro postní čas může být mezi křesťanskými věřícími nemalou výhodou ke zpestření jídelníčku, může-li být rybí maso považováno v takto vymezené době za východisko z nouze. Moc se neví, že některé ryby kupodivu mají způsobilost přečkat období sucha tím, že se zavrtají do bahna a při značně sníženém metabolismu mohou dýchat jakýmsi plicním systémem, s podvojným krevním oběhem (při dočasně nefungujících žábrách). V právě zmíněném případě jde o "bahníky", naše současníky, kteří nás takto ujišťují o předem nečekaných možnostech adaptace na ne zrovna příznivé podmínky pro život, které jiné druhy ryb nepřežijí.

Izrael schválil kontroverzní zákon

13. 7. 2011 / Jiří Hrebenar

čas čtení 2 minuty

Izrael schválil kontroverzní zákon, podle kterého nebudou moci lidé bojkotovat Izrael, nebudou dokonce ani moci vystupovat proti okupaci Západního břehu. To je velmi chytrý krok. Nespokojenost samotných Izraelců s politikou vlastní země se velmi zvyšuje, a tak Knesset vydá nový zákon zakazující vyjadřování se ke sporným bodům izraelské politiky.

I čísla mohou (někdy, kéž by!) mluvit (1)

13. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

Samozřejmě mi nejde jen o jejich případnou recitaci. Přitom tytéž cifry vnímané graficky znějí nemálo rozličně foneticky. A je-li v doprovodu nějakých čísel (jako souborů rozmanitě poskládaných cifer) nějaká další značka, vůbec nemusíme vytušit, oč se jedná. (Nemusí se psát zrovna o femtosekundách nebo petagramech.) Zvláště potěšitelné jsou potom (i předtím?) údaje "průměrné". Třeba u platů, na kterých se údajně -- v tom úctyhodném "průměru" -- podílíme, i když jich vůbec třeba nedosahujeme.

Chtít je jedna věc, realizovat druhá

12. 7. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Novinky.cz, ale i TV Prima dne 8.7.2011 zveřejnily zprávu, že úředníci ministerstva vnitra nedoporučili vládě usilovat o zákaz KSČM.Podle vyjádření mluvčího ministerstva vnitra Pavla Nováka stávající právní analýzy nedávají dostupné materiály a podklady příliš šancí k tomu, aby KSČM mohla být zrušena. Tuto či tyto skutečnosti nelibě nese iniciátor vypracování analýzy, předseda regionálního výboru Sněmovny poslanec Stanislav Polčák (TOP 09). Na výsledek analýzy reagoval tím, že předá informaci pěti ministrům TOP 09 s tím, že by bylo vhodné tento materiál vrátit ministerstvu vnitra k dopracování a doplnění o další podklady, o které se postarají jiné složky.

Bolavé zdravotnictví

12. 7. 2011 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty

Při vší úctě k profesionálním schopnostem pánů Pafka , Klenera a Hegera ,si nemohu odpustit svůj hluboký nesouhlas s jejich některými výroky v nedělní Sedmičce věnované našemu zdravotnictví.

Nepohodlného pacienta je potřeba prostě vyrazit. Tedy pacienta, který si nechce nechat chování nebo jednání lékaře líbit.

Jak šoubyznys nahrazuje skutečný sport

12. 7. 2011 / Ivo Krieshofer

čas čtení 2 minuty

Do Lausanne odjela po sobotní generální zkoušce v Praze - Řepích více jak 900členná výprava sportovců z celé České republiky, složená z cvičenců České asociace Sport pro všechny (ČASPV), České obce sokolské (ČOS), České gymnastické federace (ČGF) a České asociace vysokoškolského sportu. Budou tam reprezentovat naši republiku na 14. světové gymnaestrádě. Ta začala v neděli 10. července zahajovacím ceremoniálem a skončí v sobotu 15. července.

Také inzerujete, jaký byt máte, nebo kdy pojedete na dovolenou?

12. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 9 minut

Předem se omlouvám, že kýžené "jádro výpovědi" bude až kdesi u konce tohoto textu, který nejdřív začne notovat nemálo nostalgicky, bez zřetele na nemalý, také technický "pokrok v čase". A možná také chce nemálo varovat! Ne aby se člověk s ničím nesvěřoval nebo nejezdil na dovolenou, ale aby FŠECHNO "jen tak (a vůbec)" hned nevyzváněl do elektronických vrb nevrb.

Murdochovy "seriozní" noviny se zaměřily na premiéra Gordona Browna

12. 7. 2011

čas čtení 3 minuty

Po likvidaci hrubě bulvárního plátku News of the World ze stáje vysoce neskrupulózního mediálního podnikatele Ruperta Murdocha, globálního "Vladimíra Železného" za to, že hackersky pronikal do mobilních telefonů celebrit, obyčejných občanů i politiků, je nyní britská veřejnost šokována zjištěním, že soukromí bývalého premiéra Gordona Browna porušoval protizákonně i údajně "seriozní" týdeník Sunday Times v době, kdy byl Gordon Brown labouristickým ministrem financí.

Proč nám města "lezou na mozek"?

12. 7. 2011

čas čtení 4 minuty

Zjistí někdy neurověda přesně, co se ve městech děje s našimi mozky - a s naším duševním zdravím? Vědci po léta provádějí studie, které ukazují, že pokud žijete ve městě, existuje větší pravděpodobnost, že onemocníte duševní chorobou. Ale co až dosud nezjistili je důvod, proč k tomu dochází. Teď však němečtí vědci provedli experimenty, o nichž jsou přesvědčeni, že by mohly být klíčem k neurologickému vysvětlení tohoto jevu.

OSA vymohl od ústavu pro postižené platbu za benefiční vystoupení písničkářů, o jejíž prominutí žádali sami písničkáři

11. 7. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 12 minut

Vzhledem k tomu, že autorský zákon chrání i moji tvorbu, jsem nedávno se zájmem sledoval debatu, která se kolem jeho použití rozvinula na stránkách Britských listů. Rád bych se čtenářům BL svěřil se svou konkrétní zkušeností s jednou z organizací, která má autorský zákon ochraňovat už ze svého názvu, Ochranným svazem autorským. Z mého článku se dozvíte, jak tato organizace své klienty někdy "chrání" i proti jejich vůli -- před těmi, kdo se proti této "ochraně" nejsou s to bránit...

Morální kodex třikrát jinak (a vlastně stejně)

11. 7. 2011 / Jan Kadubec

čas čtení 18 minut

Jako už postarší člověk, který prožil většinu svého produktivního života v tzv. socialismu a v současnosti je neustále bombardován všelijakými nechutnými aférami a skandály našich politiků, jsem si vzpomněl, že v naší škole (a určitě i ve většině ostatních škol) visel na čelní stěně chodby pěkně vyvedený zasklený panel s názvem Morální kodex budovatele komunismu. Hned po převratu to bylo odstraněno. Samozřejmě si už nevzpomínám, co všechno tam bylo krásným písmem vyvedeno, a tak jsem si klikl do vyhledávače, a kupodivu na internetu je to vyvěšené. Tož jsem to pročítal a začal srovnávat s dneškem a i s dávnou minulostí.

Jak před generální stávkou a co potom

11. 7. 2011 / Josef Mrázek

čas čtení 9 minut

Náš stát upadl do špatných rukou -- to člověka napadá jak dnes, tak vlastně pořád od roku 1990, kdy byl Václav Klaus zdánlivě demokraticky zvolen předsedou Občanského fóra, rozbil ho a ze získaného materiálu sestavil ODS. Tak začalo tunelování, devastace národního hospodářství, rozkrádání národního majetku, degradace vyspělé průmyslové a kulturní země na kolonii uprostřed Evropy.

Generálové ve službách spekulantů?

11. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Před pár týdny jsem se zde velmi stručně věnoval problémům spojeným s těžbou tzv. břidlicového plynu - kvůli poplašné zprávě vypuštěné generály Šedivým a Šándorem (dále a příště jen "ŠŠ"). Mezitím se ovšem objevily další a podrobnější údaje, které celý "břidlicový boom" vřazují do dobře známého kontextu finanční spekulace a her nazývaných v anglosaském prostředí "Ponzi scheme", kdežto v českém prostoru "letadlo".

O feudální distribuci odpovědnosti v rizikové společnosti

11. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Portál japonské televize NHK zveřejnil v sobotu informaci o harmonogramu likvidace jaderné elektrárny Fukušima Daiči, která byla zničena dubnovým zemětřesením a následnou tsunami. Odstraňování roztaveného paliva ze dna poškozených reaktorů by provozovatel, společnost Tepco, měl zahájit za deset let, tedy v roce 2021 - to ovšem za předpokladu, že v té době bude k dispozici vhodná technologie...

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2011

12. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 206 osob celkovou částkou 44 718.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2011 částku 117 797.11 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

27070