Reformy, aneb ekonom za 18 a sociolog za 20 bez dvou

14. 9. 2011 / Ivo Patta

čas čtení 10 minut

Politici jsou dnes v informační pasti. Radí jim a lobbuje u nich každý, kdo má dobře proříznutá ústa. Ne nadarmo se říká, že "Drzé čelo je lepší než poplužní dvůr". Podívejme se proto kriticky na profese, které nejvíce reformní rozhodování ovlivňují.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Romové platí za jeden pokoj i 12 000 Kč. Jinde ubytování neseženou

14. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Za jednu místnost v ubytovně zaplatí šestičlenná rodina nájem 12 tisíc korun. Podobné případy jsou podle organizace Člověk v tísni, která upozorňuje na využívání tísně sociálně slabých, převážně romských rodin, běžné. Lidé totiž nemají jinou možnost než platit vysoké částky, normální byt se jim sehnat nepodaří.

Podrobnosti ZDE

Klidná a přátelská atmosféra

14. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Vážený pane Skalický,

včera jsem krátce vyjádřil souhlas s uznáním palestinské státnosti před účastníky shomáždění, o kterém jste informoval v článku Odpůrci vzniku palestinského státu demonstrovali v Praze.

Vzápětí potom, co jsem pronesl asi tři věty, jsem byl verbálně i plivanci napaden několika demonstranty a moderátorka shromáždění začala volat policii. Její příslušníci mě poté násilím spoutali a odvezli na policejní stanici, kde jsem byl dalších pět hodin zadržován.

Spolu s lékařskou zprávou o několika lehčích zraněních budu dnes podávat na zasahující policisty stížnost.

Z hlediska uvedených faktů mi poslední věta uvedeného článku: "Na demonstraci na Kafkově náměstí dohlíželi i policisté, akce ale proběhla v klidné a přátelské atmosféře." připadá poněkud zavádějící a navrhuji, aby zpravodajství Českého rozhlasu bylo náležitě doplněno.

Zárověň prosím o informaci, zda tak učiníte, případně předáte můj dopis někomu ze svých kolegů, kdo se jím bude dále zabývat.

S pozdravem

Radek Mikula

Na vědomí: Jan Čulík, Saša Uhlová, Miroslav Suja, Břetislav Tureček, Velvyslanectví Státu Palestina

Zbrojní veletrh v Londýně

14. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Více než 1000 výrobců zbraní vystavuje své arzenály tento týden na zbrojařském veletrhu v Londýně. Britský ministr obrany Liam Fox na veletrhu řekl: "Zisky a podíl na trhu - to nejsou špinavá slova. Ale vypadá to, že je jazyk multinacionálního podnikání někdy jaksi bez hodnot. Respekt pro lidská práva a základní svobody jsou povinnými podmínkami pro všechny žádosti o vývozní povolení a my je zkoumáme individuálně."

Nicméně Británie ještě letos v dubnu prodávala zbraně do Bahrajnu, který je používal k potlačování prodemokratických demonstrantů. Navzdory protestům byli zástupci bahrajnské vlády pozváni na londýnský zbrojní veletrh přesto, že bahrajnské bezpečnostní jednotky během nedávných demonstrací usmrtily demonstranty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Právě jsem se vrátil z Řecka

14. 9. 2011 / Michael Kroh

čas čtení 9 minut

Právě jsem se vrátil z Řecka, z dovolené. Bylo tam nádherně, ale to není tématem mého příspěvku. Součástí vybavení hotelového pokoje byla i televize s programem ČT 24 a proto jsem mohl sledovat dění doma i světě, jako bych byl zrovna v republice. A ještě jsem naše zpravodajství mohl konfrontovat s veřejnoprávními programy SRN. Kromě událostí v Lybii, tragické nehody hokejistů Lokomotivu Jaroslavl a schvalování reforem v parlamentu byla v popředí pozornosti také situace kolem řeckého dluhu.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Řecko: Nemělo se o tom veřejně mluvit, ale je nutno se na to připravit

14. 9. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta

Když informoval veřejně předseda strany FDP a neoficiální německý vicekancléř Philipp Rösler o možném bankrotu Řecka a o tom, že v rámci diskuse o stabilizaci eurozóny už nemají existovat žádná tabu, tenhle mladý politik tím dokázal, že sice možná ví, co se děje, ale zároveň vůbec netuší, a možná je mu to jedno, že takovými řečmi by mohl ten bankrot vyvolat, a to rychleji, než se na to jiní politikové stihnou v tichosti připravit. S velkou samozřejmostí na to Angela Merkelová reagovala, to ovšem neznamená že by se německé ministerstvo financí na bankrot Řecka nepřipravovalo. Je jasné, že kdyby to to ministerstvo nedělalo, byla by to jedna z největších chyb, jaké by se ministr financí Wolfgan Schäuble mohl dopustit.

V Americe mizí střední třída

14. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Reagují na to podniky změnami ve své marketingové strategii. Psal o tom v pondělí americký hospodářský list Wall Street Journal. V Americe mizí střední třída, a tak se margetingová strategie velkých firem soustřeďuje jen na bohaté a na opravdu chudé lidi. Jiné firmy jako Heinz dělají totéž. Je to marketingová teorie přesýpacích hodin, jejichž tvar prý dnes napodobuje rozvrstvení americké společnosti - bohatí nahoře, chudí dole a v prostředku nic.

* * *

14. 9. 2011 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta


Co lze přát národu
v jehož čele stanul přívrženec diktatury a fanatický abstinent
zahradní trpaslík evropských dějin
sporný kolaborant
komunistický vrah a zločinec
dělnický táta a komunistický zločinec
komunistický zločinec
komunistický intelektuál nenávidějící zahradního trpaslíka
evropských dějin
pseudohumanista nenávidějící stávajícího vládce
stávající vládce nenávidějící předchozího pseudohumanistu?

Pevná hovínka!

Prolegomena polistopadové české literatury

14. 9. 2011 / Lubomír Machala

čas čtení 120 minut

Byť se literární historie pokud možno vyhýbá přímočarému uplatňování politických mezníků při periodizaci literárního dění, nelze ignorovat, že zejména v novodobé české literatuře se historické události a společenské změny bezprostředně projektovaly do literárního života a jeho výsledků v kvalitativních souvislostech. Během bezmála sta let od vzniku samostatného československého státu lze identifikovat několik etap (zpravidla dvacetiletých), které jsou ohraničeny politickými přeryvy a které se vyznačují dosti odlišnými podmínkami pro literární tvorbu i provoz.

Byl jsem dnes ve Skotsku v lékárně - léky se vydávají zadarmo

13. 9. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Byl jsem dnes ve Skotsku v lékárně s lékařským předpisem a zjistil jsem s překvapením, že vláda skotských nacionalistů zcela zrušila jakékoliv poplatky za recept. Naproti tomu v Anglii se platí 7,40 liber (200 Kč) za každou samostatnou položku na receptu.

Co ještě je ve Skotsku jiné? Skotská nacionální strana zrušila mýtné na velkých mostech přes mořské zálivy, nezavedla univerzitní školné. Nezprivatizovala vodárny, protože "ty jsou národním stříbrem". Na rozdíl od Anglie nemáme ve Skotsku v bytech vodoměry, za pitnou vodu platíme v rámci jednotného souhrnného poplatku za městské služby.

Skotští nacionalisté se snaží vytvářet dojem, že život je Skotsku je podstatně příjemnější než v Anglii - chtějí tím přimět obyvatelstvo, aby před ukončením funkčního období nynější skotské vlády hlasovalo pro skotskou nezávislost.

Kdoví, možná, že se jim to povede. V deníku Guardian psal včera známý kulturolog Stuart Hall o tom, jak Anglii postihla kultura neokonzervativců, kteří po záminkou údajně nutných škrtů se snaží zlikvidovat více než půl století existující sociální stát, jímž tito cynikové pohrdají.

Z rozhovorů s Angličany vyplývá, že jim začíná vadit, že se možná ve Skotsku dnes žije příjemněji. A rozdíl mezi skotským pragmatismem a tupou ideologickou zabedněností anglické vlády se prohlubuje.

Čímpak to, že při nedávných násilnostech v ulicích anglických měst nedošlo k vůbec žádným násilnostem ve Skotsku? Bude to zřejmě součinností efektivní policejní práce a rozumné sociální politiky.

Skotsko je bohužel závislé na zásadních finančních rozhodnutích z Londýna, avšak přesto se zdá, že má skotská vláda při rozhodování o rozpočtu určitou samostatnost - a má nápady a dobrou vůli.

Libye:

Obě strany konfliktu páchaly zvěrstva

13. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Vzbouřenci i prokaddáfího jednotky zabíjeli, mučili a páchali během protivládního povstání v minulých měsících nespočetná zvěrstva. Vyplývá to ze zprávy Amnesty International. Ta vypočítává četné případy válečných zločinů, zabíjení neozbrojených demonstrantů a věznění osob bez soudu Kaddáfího bezpečnostními jednotkami. Zaznamanává však také zvěrstva páchaná vzbouřenci, jimž se v mezinárodním tisku dostalo menšího množství pozornosti.

"Opoziční bojovníci a jejich stoupenci unášeli, věznili, mučili a zabíjeli bývalé příslušníky bezpečnostních jednotek, osoby podezřívané z podpory Kaddáfího režimu, zajaté vojáky a cizince, chybně podezřívané z toho, že bojují jako žoldáci na straně Kaddáfího jednotek," konstatuje Amnesty International. Libyjská Národní prozatímní rada neuspořádala žádné nezávislé ani důvěryhodné vyšetřování a osoby, které páchaly a páchají tato zvěrstva, nebyly pohnány k odpovědnosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Turecký premiér apeloval v Káhiře na OSN, aby uznala Palestinu

14. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Analytikové jsou přesvědčeni, že cílem návštěvy tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana v Egyptě je posílit vliv Turecka v arabském světě a izolovat Izrael.

Turecký premiér řekl v Káhiře, že v OSN musí být konečně vztyčena palestinská vlajka. Zdůraznil, že mezinárodní uznání palestinského státu je nyní povinností. Erdogan ve svém projevu v Káhiře přislíbil, že Turecko projeví solidaritu se všemi, kdo v arabském světě usilují o politické změny.

Takřka každý šestý Američan žije pod hranicí chudoby

13. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Podíl obyvatel USA žijících pod oficiální hranicí chudoby se letos vyšplhal takřka k šestině a dosáhl tak nového rekordu. Dlouhodobá nezaměstnanost je hlavním faktorem, který tento stav způsobuje. Téměř 50 milionů Američanů nemá zdravotní pojištění. Ukázala to výroční zpráva publikovaná dnes společností Census Bureau.

V Tbilisi uvedli na trh jedlé kravaty

14. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Nové "jedlé a reformátorské vázanky" byly v úterý předvedeny v gruzínském hlavním městě. Připomínají snímek prezidenta Saakašviliho žvýkajícího během rusko-gruzínské války v roce 2008 svou kravatu.

Hysterie ohledně smrti hokejistů

13. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Hysterii ohledně tragické smrti tří českých hokejistů opravdu nechápu a nechtěl jsem se k ní nejprve vůbec vyjadřovat. Tleskání na náměstích jako výraz tryzny mne velmi překvapilo jako jakýsi první symptom toho, že ti truchlící lidé myslí jinak, než si dokáži představit. Pro ně je zřejmě i smrt jakýsi zážitek ze hry, u něhož se tleská.

Dnes mne zaskočilo, že ti lidé těm zemřelým děkují. Za co jim děkují? Za upečený chleba, postavený dům, naučené dítě ve škole, uhašený požár nebo vyléčenou manželku z rakoviny? Ne, děkují jim za šoupání kusem gumy po ledě, které všem těm hokejistům přineslo nadprůměrné platy a život v luxusu.

Izrael ustupuje, obává se naprosté izolace

13. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Izraelské vztahy s Tureckem jsou zruinovány, Palestinci plánují požádat OSN o uznání vlstního státu, velvyslanectví v Káhiře se stalo předmětem útoku: Jeruzalém je pod značným tlakem. Dokonce i premiér Netanjahu, který patří k zastáncům tvrdé linie, začíná hovořit smířlivěji.

Co jíst? Toť otázka! (1)

13. 9. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Dostal jsem důvěrně ševelící mail, že s tělesnou vahou a jejími rozměry nejsou žádné problémy. A abych si případně hned -- a se slevou -- objednal jistý jedinečný přípravek. Takový, který nebude krutě nutit hlavu, aby stále myslela na žaludek. Zároveň jsem si nemohl nevšimnout, že druhé zářijové číslo časopisu TIME hned na obálce velkým nápisem inzerovalo, "co se má teď jíst".

Hysterie nikoliv, okamžiky smutné slávy

13. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Chápu pana Cveka, že vymezením se vůči pivní hokejové zábavě je laciným způsobem vymezení se vůči gaučové zábavě, která si zcela jistě zaslouží jistou míru kritiky. Už celá tisíciletí. Musím se hokejistů zastat, ač se to jistě mezi intelektuály nenosí. Dejme si dohromady pár faktů, píše Jiří Kadeřávek.

Konzervativec Cameron se bratří s Putinem, jenže ruský stát zavraždil daňového právníka

13. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Britský premiér David Cameron navštívil v rámci "podnikání" Moskvu, pobratřil se tam s Vladimirem Putinem a údajně získal ruské podnikatelské kontrakty v hodnotě 215 milionů liber. Jenže má to cenu, když jinému západnímu podnikateli v Rusku zabili právníka, protože odhalil tamější korupci?

Právník se jmenoval Sergej Magnickij. Zaměstnával ho americký podnikatel Bill Browder, který má nyní britské občanství. Jeho dědeček, Earl Browder, byl předsedou Americké komunistické strany až do chvíle, kdy ho nechal Stalin vyhodit, protože Browder odmítl následoval linii Kremlu. Poté, co vystudoval podnikání na univerzitě ve Stanfordu, vnuk Bill Browder se odebral r. 1990 do Ruska a vytvořil tam jeden z nejúspěšnějších investičních fondů.

Nikoliv pro zisk

13. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nedávno jsem se dostal ke knize Not for profit (Princeton University Press 2010) současné americké filozofky a profesorky práva a etiky na University of Chicago Marthy C. Nussbaum, která je mj. autorkou úžasné knihy o emocích a jejich roli v mravním jednání Upheavals of Thought: The Intelligence of Emotions (v této přes 700 stran čítající knize se autorka zabývá emocemi v celé šíři od emocí zvířat po analýzu emocí u Prousta, ale o této knize nyní psát nechci).

Jak i v rozhlasu (ČRo 3) se vzpomíná jaksi "zvláštně"

13. 9. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 1 minuta

Právě 14. září ráno, v té tříšti všelijakých řečí k programu dne, bylo jaksi vypíchnuto to datum výlučně v souvislosti s výročím narození Jana Masaryka, roku 1948 ještě v únoru ministra zahraničí tehdejší Gottwaldovy vlády (tragicky zesnulého hned 10. března 1948). Samozřejmě, jde tu o jaksi poněkud zaokrouhlené jubileum. Jan Masaryk se narodil 14. září 1886, tedy již před 125 lety. Ale!

Jako kdyby se zcela zvláštním způsobem nemělo to datum hned promítat s jinou situací, lidsky (a bez okolků) osobně právě pro Jana Masaryka nemálo drsnější. Od roku 1937 si měl zrovna Jan Masaryk připomínat datum svého narození zároveň jako den smrti svého otce.

Jak jsem požádal Romy o pomoc

12. 9. 2011 / Josef Mrázek

čas čtení 5 minut

Je to už dávno, tehdy se smělo Romům říkat Cikáni a Romové nic nenamítali. Proč také, vždyť změna jména nic neřeší, jak dnes vidíme jasně. Ale nepochopení problémů tohoto etnika na jedné straně a jeho převážně nevalná pověst na straně druhé, existovaly již tenkrát. V Praze Karlíně byla blízko řeky končina, kde ve starých činžácích bydlelo hodně Romů a to místo nebylo považováno za moc bezpečné. Jednou jsem tudy projížděl se svou zasloužilou škodovkou a při nahodilém zastavení mi zhasl motor. Baterie byla špatná, nastartovat se mi nepodařilo. To místo bylo v dolíku, rozjet se z kopce nepřipadalo v úvahu. Tak jsem vystoupil a oslovil Romy pohybující se kolem. Bez váhání obklopili auto a roztlačili mne s radostnou vervou. Reakce na žádost o pomoc nemohla být lepší.

Německo a Řecko flirtují s navzájem zaručeným zničením

12. 9. 2011

čas čtení 4 minuty

Nejprve z jsme se na základě cílených informačních úniků dozvěděli, že Německo aktivuje "Plán B", když vyzvalo banky a pojišťovny, aby se připravily na 50% znehodnocení řeckého dluhu; pak že Německo "studuje" možnosti, které zahrnují i řecký návrat k drachmě.

Hrozí Kanadě islamizace vinou multikulturalismu?

12. 9. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 19 minut

Na vrcholu tak zvané quebecké nacionalistické krize v r. 1971 přišla kanadská vláda tehdejšího ministerského předsedy Pierra Elliotta Trudeaua se systémem multikulturalismu. Cílem bylo prosazovat snášenlivost mezi nejrůznějšími druhy lidí, kteří začali v kanadské společnosti převládat. Šlo o to, aby se všichni lidé cítili v Kanadě dobře. Deset roků po útoku na New York podrobil tento systém kritice politolog Dr. Robert Sibley v deníku The Ottawa Citizen a dospěl k názoru, že multikulturalismus přinesl do Kanady vztah nepřátelský k západním hodnotám.

Zlatá knížecí slova

12. 9. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Lékaři to potvrdí: "Při větší transplantaci se změní osobnost člověka"(MfDNES 10.9.) směrem k dárci orgánů. Je to podobné, jako když u auta postupně nahradíte škodovkové agregáty za součástky z Porsche. Najednou tu máte zcela nové výkonné vozidlo a přitom zákonitosti vývoje druhů dostávají na prdel. Český kníže Karel Schwarzenberg to ví, a rád sdělil redaktoru Václavu Dolejšímu objevné poznatky. Zatímco Hrad už opustil opiččí vývojovou linii, Černinský palác nabízí teorii transformační: "Dostal jsem novou chlopeň z prasátka. Což mi změnilo charakter, stávám se více a více sviňským".

Kdyby tam aspoň nebyl ten Lukašenko!

12. 9. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Britské listy mají další primát. Jako jediné dnes neuveřejnily žádnou informaci o smutku, který zachvátil republiku po tragické události u Jaroslavli. Stejně tak nečekáme od BL komentář k dopravní nehodě u Hradce Králové, kde včera zahynuli 4 muži ve věku od 18 do 30 let, ne vlastní vinou. Ačkoli, bezpečná doprava v ČR si zaslouží naši pozornost.

Pokaždé puče netřeba

12. 9. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

11. září nadlouho rozdělilo společnost, kterou zasáhlo. Zbavilo zemi nejaktivnější části jedné generace, upozorňují jedni; otevřelo cestu k ekonomické prosperitě, tvrdí druzí. Přišli jsme o 40 018 nejlepších, říkají jedni; bylo to to menší zlo, namítají druzí.

Ne, nepíšu o dnes halasně připomínané zámince k rozpoutání několika minulých, současných a zřejmě i budoucích válek, jež bude jednou v análech zapsána coby počátek definitivního úpadku jednoho impéria. Mám zde na mysli 11. září 1973 v Chile.

Help For Heroes

12. 9. 2011 / Lubomír Molnár

čas čtení 3 minuty

Co nevidět mi bude šedesát a v Londýně jsem ještě nebyl. Trvalo mi to mnoho let, ale uvedený nedostatek v poznání a standardní vzdělanosti jsem právě v minulém týdnu napravil. Už vím, že příliv a odliv je výrazně patrný na toku Temže v samotném Londýně, jak daleko jsou od sebe parlament a Tower Bridge, že Britské museum neuvidím, dokud nepřijdu do dvorany a že Downing Street 10 není běžným domem, jak to v televizi vypadá.

Ochránce nespravedlivě stíhaných před soudem V

12. 9. 2011 / Zdeněk Jemelík

čas čtení 5 minut

V článku "Ochránce nespravedlivě stíhaných před soudem", uveřejněném 22. dubna 2011 na Britských listech, jsem uvedl čtenáře do problematiky procesu proti Johnu Bokovi, obžalovanému pro násilí na úřední osobě, kterou je strážník městské policie. Shodou okolností se ho měl dopustit v době, kdy se jako prezidentův nominant ucházel o zvolení veřejným ochráncem práv.

Navázal jsem 23.května 2011 zprávou o průběhu hlavního líčení, které se konalo 26. dubna 2011 a vyústilo v odročení na 26. května 2011. O tom jsem pak referoval 4.července 2011. Hlavní líčení bylo opět odročeno na 7. července 2011. Jeho průběh jsem komentoval na Britských listech 12. srpna 2011.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

30037