Je novinářská práce Glenna Greenwalda nyní považována za "teroristické" zaměstnání?

19. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Šikanovat rodinné příslušníky těch osob, které rozhněvaly úřady, je nejobscénnější formou státního terorismu. Ignorování statutárního dohledu - který je v případě Británie stejně zoufale nedostatečný - dává západním vládám mnoho charakteristických rysů nepřátelských států, proti který se prý stavějí. Jak si musí radostně Putin mnout ruce.

Že se nevinní nemusejí ničeho bát? Musejí, pokud ztrapnili Ameriku a náhodou vstoupí na britské území. Jedinou zemí svobodných lidí v této věci je dnes Brazílie.

Nedělní zadržení na letišti v Heathrow Brazilce Davida Mirandy je takovým druhem zacházení, jehož západní politikové s radostí vždy "litují", pokud k němu dochází v Putinově Rusku či v Ahmadžinedžádově Íránu, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins. Jeho "trestným činem" podle britského Zákona proti terorismu z roku 2000 zjevně bylo, že je partnerem novináře Glenna Greenwalda, který napsal pro deník Guardian články o materiálu, který zveřejnil americký whistleblower Edward Snowden. Musíme předpokládat, že Američané požádali britskou vládu, aby Mirandu zavřela, zatřásla jím a odebrala mu osobní věci.

Co dělat? Aneb situace je špatná, nikoliv však zoufalá

19. 8. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 20 minut

Pokud skutečně budou předčasné volby na konci října, což prezident ohlásil, je zásadní se podívat na to, v jakém stavu bude zemi přebírat pravděpodobná vláda levice. Pravda, nevíme to samozřejmě s jistotou. Budeme zřejmě vystaveni dvěma měsícům intenzivní propagandy všech médií, včetně tzv. veřejnoprávních, jaké "rudé nebezpečí" nám hrozí. Přeci jen mediální manipulace má své limity a dokonce může být dosti kontraproduktivní, obzvláště nasadí-li se ještě kulturní fronta. ODS, která nemá ani lidi, ani program, se k tomu bezesporu uchýlí. TOP09, která se jako vládní strana podílela na schvalování zákonů v nouzovém legislativním režimu a upírala opozici právo vyjádření, bude zase neochvějně a pevně obhajovat parlamentní demokracii. Strašení Řeckem nahradí strašení Milošem Zemanem. Česká pravice toho kromě strašení mnoho neumí. Nechme ji teď být a podívejme se, jakým problémům bude čelit levice (ať již v jakémkoliv koaličním či jednobarevném složení).

Jak chce levice volby vyhrát, pokud nespojí levicové a středové voliče pod nějakou vizi?

19. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Rád bych se na chvíli vrátil, povzbuzen k tomu různými debatami na Facebooku, do nedávné historie ČSSD, a tím i k otázce jejího budoucího směřování a předvolební strategie. ČSSD za posledních cca 15 let představovali zejména její předsedové, totiž Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Stanislav Gross nebo Jiří Paroubek (Bohuslav Sobotka není srovnatelný co do výraznosti s žádným z nich, je jakýmsi kompromisem mezi všemi).

BRITÁNIE:

Šéf parlamentního výboru pro otázky vnitra požaduje vysvětlení, proč byl zadržen Miranda

19. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Keith Vaz, labouristický předseda parlamentního výboru pro otázky vnitra, uvedl v pondělí ráno v rozhlase BBC, že bude písemně požadovat vysvětlení od policie, proč v neděli na dobu devíti hodin zadržela partnera amerického novináře Glenna Greenwalda, který pouze projížděl Londýnem na cestě z Berlína do Rio de Janeiro. Britská policie Davidu Mirandovi zkonfiskovala veškeré jeho elektronické osobní věci, včetně mobilu, laptopu, různých DVD a hard disků.

Keith Vaz charakterizoval Mirandovo zadržení jako "neuvěřitelné" a uvedl, že se bezodkladně obrátí písemně na policii se žádostí o informace, proč byl Miranda zadržen podle zákona proti terorismu, když neexistují žádné důkazy, že by se podílel na teroristických akcích.

Jediná možná cesta?

19. 8. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 12 minut

Připomínáme-li si události roku 1968, potom většinou až samotný závěr Pražského jara s tragickou tečkou v podobě vpádu "bratrské vojenské pomoci" do země. Ona to ale ještě vlastně tečka nebyla. Ta přišla až později, v roce 1969 -- a možná až 1970. Do té doby trval ještě semknutý občanský vzdor. Byly to dny, na které mohou být hrdy jak Česká televize, tak Český rozhlas. Tehdy se bojovalo za jasně definované hodnoty a vítězily odvaha, profesionalita a hrdost.

Teprve až toto vše bylo zlomeno, můžeme se bavit o porážce s tragickým završením událostí Pražského jara.

Normalizace, rok čtyřicátý pátý

19. 8. 2013 / Jaroslav A. Polák

čas čtení 8 minut

"Přinuť je, aby společně budovali věž, a uděláš z nich bratry. Chceš-li však, aby se nenáviděli, předhoď jim zrno." Antoine de Saint-Exupéry, Citadela. s. 37

Tento týden je tomu 45 let a několik hodin navrch co vpadla na území ČSSR "bratrská pomoc" vojsk Varšavské smlouvy, najmě, ale nejen, sovětských. Toto neblahé výročí mne přimělo se zamyslet nad tím, jak to vlastně bylo s oněmi mýtickými čtyřiceti léty komunismu -- protože se mi zdá, že ve skutečnosti není naším problémem čtyřicet let komunismu, nýbrž oněch 45 let po "bratrské pomoci", 45 let "normalizace".

Presumpce neviny na aktuálně.cz

19. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Od dubna vede ÚSTR Pavla Foglová.Odmítá zaměstnancům doložit, že v 90. letech s manželem neprala peníze pro ODS.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: Zaujal mě opravdu pozoruhodný způsob argumentace. V civilizovaných zemích se prokazuje vina, nikoliv nevina. Taky odmítám doložit, že jsem "neukradl miliony". Vy ne? :)

Amnesty International: Zadržení Davida Mirandy v Londýně bylo protizákonné

19. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Widney Brown, ředitelka Amnesty International pro mezinárodní právo a strategii, zdůraznila: "Je naprosto nepravděpodobné, že by David Michael Miranda, brazilský občan, který jen procházel tranzitem v Londýně, byl zadržen náhodou, vzhledem k tomu, jakou roli jeho partner hrál při zveřejnění pravdy ohledně protizákonných praktik špehování americkou NSA.

Davidovo zadržení bylo protizákonné a neomluvitelně. Byl zadržen podle zákona, který porušuje všechny zásady férovosti a jeho zadržení dokazuje, jak je možno tohoto zákona zneužívat pro malicherně mstivé účely.

Prostě neexistují žádné důkazy pro přesvědčení, že David Michael Miranda zosobňuje jakoukoliv hrozbu britské vládě. Jediným možným účelem jeho zadržení bylo ho šikanovat a šikanovat jeho partera, novináře z Guardianu Glenna Greenwalda, za jeho roli při analýze dat, která zveřejnil Edward Snowden."

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘÍPAD SNOWDEN A ESTÉBÁCKÉ MANÝRY V BRITÁNII:

Partnera Glenna Greenwalda zadržovali na londýnském letišti devět hodin "podle zákona proti terorismu"

18. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Davida Mirandu, partnera novináře deníku Guardian Glenna Greenwalda, který publikoval řadu analýz o elektronickém špehování občanů americkými úřady, v neděli britské úřady zadržovaly na londýnském letišti Heathrow po dobu devíti hodin.

Miranda, který žije s Glennem Greenwaldem, se vracel přes Londýn z Berlína do Rio de Janeira, když ho britští policisté zatkli v Londýně v neděli v 8.30 ráno a informovali ho, že bude podroben výslechu podle sedmého ddílu Zákona proti terorismu z roku 2000. Tento kontroverzní zákon, který platí pouze na letištích, v přístavech a v pohraničních oblastech, dovoluje bezpečnostním orgánům zatýkat a vyslýchat osoby.

Glenn Greenwald: Británie zneužila svého zákona proti terorismu

18. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Toto je zjevně velmi vážná eskalace jejich útoků na shromažďování jnformací pro novinářské účely a na novinářskou práci. Už dost špatné je to, že stíhají a vězní zdroje. Je ještě horší věznit novináře, kteří informují o pravdě. Ale začínat zadržovat rodinné příslušníky či partnery novinářů to už je čistá despocie. Dokonce i mafie měla etická pravidla, že se nezaměřovala na členy rodiny lidí, jimiž se mafie cítila ohrožena. Ale britské loutky a jejich vlastníci v americkém národním bezpečnostním státě zjevně nemají ani takovéto minimální skrupule.

V komentáři k zatčení svého partnera v Londýně píše Glenn Greenwald v deníku Guardian mimo jiné toto:

Na smrti princezny Diany "se možná podílela zvláštní jednotka britské armády"

18. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Britská policie vyšetřuje tvrzení, že se možná na smrti princezny Diany podílely britské speciální vojenské jednotky SAS

Televizní zpravodajství Channel Four News má k dispozici dopis, který napsali r. 2011 tchán a tchyně nejmenovaného vojáka, "vojáka N", člena jednotky SAS. Dopis obsahuje tvrzení, že se speciální vojenská jednotka SAS možná podílela na smrti princezny Diany.

Channel Four News získal tento dopis v souvislosti se stíháním u vojenského soudu jiného vojáka SAS, seržanta Dannyho Nightingalea, který byl shledán vinným z toho, že protizákonně vlastnil revolver a munici.

Kdo sám sebe a svou rodinu zachovalým způsobem živiti neumí, nevěřte mu, že dovede radu dát, jak by se zlepšil stav celé země

18. 8. 2013 / Karel Havlíček Borovský

čas čtení 1 minuta

Při všech politických bouřkách a zmatcích vždy mnozí lidé nepoctiví jako hmyz se objevují a pro sebe něčeho přitom urvati se snaží. Ti pak zapletou všechno mnohem více a pokazí tolik, že to ani celý věk napraviti nedovede.

Jest ale prostředek proti takovým lidem.

O každém, který se vám v politických a veřejných záležitostech za rádce nabízí, hleďte se vždy strany jeho domácího a privátního života přesvědčiti, je-li zachovalý muž.

Kdo je ničema sám osobně a nedovedl si mezi těmi, kteří jeho domácí život z předešlých a nynějších let znají, ani jméno poctivého a řádného muže zachovati, ten také jistě se nemíchá do politiky z poctivých oumyslů, a musí mít nějaké tajné, ale jistě nečisté ohledy.

Také jest ještě jiná poznámka: Kdo sám sebe a svou rodinu zachovalým a řádným způsobem živiti neumí, nevěřte mu, že dovede radu dát, jak by se zlepšil stav celé země. A právě mnoho takových lidí se nejvíce roztahuje a potlouká ve veřejném životě jistě jenom ke zkáze země a národu.

Kdoví jaké nám nyní nastanou důležité doby: právě proto snad nebude toto ponaučení na škodu.

Neb čím důležitější věci se dějí, tím více může se v nich pokaziti.

Karel Havlíček Borovský, Národní noviny 31. března 1849

Pravý lék pro levici

19. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uzavírá svůj článek "Co je dnes podstatné" pro deník právo ze dne 2.8. 2013 slovy "Volby jsou jedinou správnou cestou k tomu, aby levice konečně mohla začít zlepšovat stav země".

Nechci být škarohlíd, ale to by ty volby nesměly dopadnout pro levici jako v roce 2010. Není totiž výhra jako výhra. Zdalipak není problém v levicové rétorice jako takové. Ačkoliv slibuje v porovnání s pravicí modré z nebe (bezplatné školství, zdravotnictví, štědré soc. dávky atd.), její protivníci slibující pravý opak z toho dokáží ještě udělat ctnost. Dokáží svůj politický program zmoralizovat a nabídnout tak lákavé sebepojetí -- jejich volič je pracovitý, schopný, odpovědný, zatímco volič levice je neschopný, líný a dokáže jen natahovat pracky a čekat, co mu kdo dá. Do toho špetka strašení komunisty a Řeckem (nyní spíše Ruskem) a úspěch je na světě, píše Radek Scholler.

Na to budou představitelé levice jako zaseklá gramofonová deska opakovat teze o asociálních reformách pravice a jejich dopadech a pasují se do role zástupců zájmu občanů znevýhodněných těmito reformami. Tím neříkám, že to není pravda nebo že to není potřebné, ale je to málo. Dokonce tak nepřímo dávají za pravdu slovům pravicových rétorů. Je tu patrná jistá tematická jednostrannost, na kterou upozorňoval už v r. 1955 Erich Fromm v knize s názvem příhodným pro naši situaci - Cesty z nemocné společnosti.

Jaká sorta lidí se dostává v ČR do rozhodujících pozic

18. 8. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení < 1 minuta

Vkus pan Nečas opravdu nemá. O paní Nagyové ani nemluvím (osobně by mi to bylo opravdu trapné být v její situaci milenky "asistenkou"). Posouvají význam a obsah slova asistentka poslance opravdu do nové dimenze. Nutí to k zamyšlení, jaká sorta lidí se v ČR dostává do vysokých a odpovědných pozic. Jaké jsou hodnoty, které tací lidé vlastně ztělesňují? Velká část českých politiků má zřejmě pocit, že moc, privilegia, peníze vykoupí pohrdání, výsměch a deficit osobní integrity a cti, které přímo rámují jejich veřejné vystupování. Jak ale vlastně můžou takoví lidé (de facto slaboši) opravdu rozhodovat o osudu země a dalších lidí? Nechci to to ani domýšlet, píše Veronika Sušová-Salminen.

ODS opět odvádí pozornost prostřednictvím antikomunismu

18. 8. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 1 minuta

PRAHA - Levicová vláda přepíše vývoj v Česku po pádu komunistické totality. To je rudý hadr, jímž chce ODS podle Miroslavy Němcové zmobilizovat své voliče, aby přišli k předčasným volbám, k nimž se schyluje. "Hned pro prezidentských volbách následoval rozvrat Ústavu pro studium totalitních režimů," řekla Němcová, místopředsedkyně ODS, v rozhovoru pro LN.

Zdroj: ZDE

Takže antikomunismus se stane znovu vlajkovou lodí ODS a poznání minulosti 20. stol. bude i nadále rukojmí pravicových politiků, kteří si z něj budou vykřesávat politický kapitál a tvářit se, že jen pravice zaručí ten jediný správný, pravdivý výklad dějin, zatímco levice chce jeho "dokumentaci" zastavit a výzkum potlačit. K tomu si doplní démona Zemana, ovládajícího údajně ČSSD a "nebezpečí" ústavní většiny levice (komunistické!). Jsem zvědavá jestli to znovu a zase zabere, a opravdu se nebudeme bavit o důsledcích vládnutí v l. 2006-2013 a o tom co s tím vlastně česká pravice chce dělat? Jakou nápravu má, jaké lidi má, jakou vizi má? Jakou odpovědnost vyvodila? ptá se Veronika Sušová-Salminen.

Kauza Rath IV: Vyvrcholení

18. 8. 2013 / Michael Kroh

čas čtení 15 minut

Už třikrát jsem na stránkách Britských listů komentoval nejsledovanější kauzu posledního roku na začátku čtvrtého pokračování mohu konstatovat, že proces nijak zásadně neodbočuje z mých očekávání. Velkou radost z toho ale nemám. Nikdy jsem nehájil Davida Ratha jako politika, protože ten jako politik totálně selhal a choval se podobně jako Pavel Bém na podobném pašalíku v Praze. Tj., nechal kolem sebe řádit partu chamtivých chytráků, kteří důmyslně oškubávali firmy usilující o veřejné zakázky, a tvářil se, že nic nevidí, nic neslyší. Stačí, když veřejný sektor nepřijde zkrátka a to ostatní je vedlejší.

Prohraje Merkelová volby kvůli americkému špehování?

16. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Rozhořčení německých voličů nad americkým špehováním internetu, které odhalil Edward Snowden, hrozí nevypočitatelným způsobem ovlivnit výsledky zářijových všeobecných voleb v Německu

"Merkelová, přestaň nás špehovat!" křičel transparent nad hlučnou skupinou demonstrantů, což donutilo Angelu Merkelovou, aby při zahájení své předvolební kampaně zvýšila hlas. Zjevně iritována se snažila překřičet zvuk vuvuzel a skandování hesel "Pokrytec!" a "Lhářka!" Pro své třetí funkční období jako německá kancléřka slibovala totéž co dosud: zaměstnanost, stabilitu a silnější hospodářský růst.

KRIZE NA BRITSKÝCH UNIVERZITÁCH:

40 procent kateder cizích jazyků a kultur čelí likvidaci

18. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Počet britských univerzit, nabízejících kurzy cizích jazyků a kultur, poklesne začátkem nového školního roku ze 105 v roce 2000 na 62

Více než 40 procent britský kateder, nabízejících kurzy cizích jazyků a kultur, bude do deseti let zlikvidováno, varuje bývalý vládní poradce, jehož úkolem bylo zvýšit na britských univerzitách počty studentů studujících jazyky. Bude to těžká rána britským diplomatickým a hospodářským nadějím.

V důsledku rostoucí krize při studiu cizích jazyků a kultur v Británii - která vyvolává znepokojení v nejvyšších vládních kruzích - už nyní poklesl počet jazykových kateder ze 105 v roce 2000 na 62 začátkem letošního akademického roku.

Několik videí o české historii, literatuře a ekonomice v angličtině

16. 8. 2013

čas čtení 1 minuta



< Jan Čulík v rozhovoru s Jamiem Smithem o české historii

Natočili jsme tato videa v roce 2010 pro britský projekt Humbox (Humanities Box), akademickou databázi vyučovacích materiálů o různých zemích Evropy. Světově je k dispozici základních informací o České republice v angličtině naprosté minimum, pokusili jsme se tuto situaci svou troškou změnit. Původně měl server YourTube časový limit na umisťování videí 10 minut, takže se tam tato naše videa nedala zveřejnit. V současnosti tomu už tak není, tak jsme je mohli nyní umístit na tomto serveru pro veřejnost.

  • A video interview with Martin Pilař, Ostrava University, on 19th century Czech literature HERE, also available for download from Humbox HERE
  • A video interview with Martin Myant on Czech economics since the fall of communism is HERE, also in HERE
  • A video interview with Jan Čulík on Czech history is HERE, also in Humbox HERE
  • A video interview with Jan Čulík on twentieth-century Czech literature is HERE, also in Humbox HERE

In all, there are more than forty different materials on Czech resources in Humbox, the British academic resource, see HERE

K TOMU: Three short videos about Slavonic Studies at Glasgow University. HERE HERE HERE

Kamera, režie, střih a produkce všech těchto videí Dominika Švecová, jíž za práci mnohokrát děkujeme. (JČ)

Případ zrady elit

12. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Selhávají elity? Každá demokratická země má takové politiky, jaké si zaslouží.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble nedávno v eseji s prosebným nadpisem "Žádnou německou Evropu!" zveřejněném současně ve Velké Británii, Francii, Polsku, Itálii a Španělsku popřel, že by Německo v Evropské unii usilovalo o roli politického lídra (Süddeutsche Zeitung, 20. července 2013). Schäuble, který je spolu s ministryní práce Ursulou von der Leyen jediným zbývajícím členem kabinetu Merkelové, jejž lze charakterizovat jako "Evropana" západoněmeckého střihu, hovoří z přesvědčení. Je vším jiným, jenom ne revizionistou usilujícím o zvrácení německé integrace do Evropy a tím o zničení základny poválečného řádu. Chápe problém, jehož návratu se Němci musejí obávat, napsal v eseji pro Spiegel Jürgen Habermas.

Zakázané vzdělávání s českými titulky

16. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Celosvětový projekt několka set producentů o vývoji a smyslu vzdělávání.

Dokumentární film "Zakázané vzdělávání" nás seznamuje krok za krokem se vznikem školského systému a jeho problémy v současném světě. Zároveň zkoumá alternativní přístupy a zviditelňuje ty zkušenosti, které se odvážily změnit strukturu vzdělávacího modelu tradiční školy.

Ve filmu je více než devadesát rozhovorů s učiteli, vědci, odborníky, spisovateli, matkami a otci. Je to cesta napříč osmi zeměmi Latinské Ameriky a čtyřiceti pěti nekonvenčními vzdělávacími zkušenostmi, kterou dosud vidělo nebo si stáhlo již více než deset miliónů lidí. Film byl společně financován více než sedmi sty koproducenty a nabídnut k volnému šíření do celého světa. Z filmu se ve španělsky mluvících zemích stal jedinečný fenomén, zcela nezávislý projekt nebývalého rozsahu, který odhaluje skrytou potřebu a volání po nových formách vzdělávání.

Webové stránky projektu: ZDE

Mladým britským dívkám se daří uniknout z vynucených manželství tím, že si do spodního prádla strčí lžíci

16. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Náctileté dívky, které se obávají, že je jejich rodiče unesou z Británie do zahraničí a donutí ke vdát se v Asii za manžela, kterého jim vybrali, začaly používat jednoduchý trik jak se osvobodit: ukryjí si lžíci nebo nůž nebo jakýkoliv kovový předmět do spodního prádla, takže na letišti před odletem do Británie to spustí detektor kovů. Tím se jim podaří upozornit letištní pracovníky na to, že jsou ze země unášeny, a vyhnout se na poslední chvíli letu. Vynucené manželské svazky jsou v Británii přirozeně trestným činem a britské soudnictví pravidelně odsuzuje do vězení rodiče, kteří se pokusu o vynucený sňatek dopouštějí.

Jakub Železný drží prapor veřejnoprávnosti!

16. 8. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

V souvislosti s poněkud uměle vyvolanou diskusí o údajné politické objednávce na odstranění "nebezpečné" moderátorky Daniely Drtinové z předního diskusního pořadu ČT mě rozesmála příhoda, kterou jsem zažil na vlakovém nádraží u pokladny. České dráhy totiž nelení a jaly se, po vzoru mnoha jiných, prohlubovat svou ztrátu vydáváním svého vlastního periodika, které má kromě budování dobrého jména vydavatele poskytnout také určitý obsah s "přidanou hodnotou". Obrázek si člověk může udělat v nezaktualizovaném archivu, kde je poměrně dobře vidět, k čemu má tento informační zdroj sloužit.

Miloš Zeman provokativně dokázal, že mnozí v ČR na komunisty pohlížejí jako na občany druhého řádu

16. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Prezident Miloš Zeman oznámil exkluzivně listu Haló noviny, že pokud se parlament příští úterý rozpustí, vyhlási předčasné volby na pátek 25. a sobotu 26. října. Konaly by se tedy o prodlouženém víkendu, protože pondělí 28. října bude svátek. Podle serveru IDnes tuto informaci sdělil Zeman výlučně listu Haló noviny "za odměnu za rozumný postoj KSČM při hlasování o Rusnokově vládě".

Provokativně tím dokázal, že u mnoha lidí jsou dodnes v ČR - vedle Romů a Vietnamců - komunisté považováni za občany druhého řádu. Určitě to dokazuje alespoň tato diskuse na fóru IDnes. Přitom podle informací z Poslanecké sněmovny tam ve výborech všechny politické strany s KSČM už celou řadu let zcela běžně spolupracují při rozhodování: pravicové strany se pouze veřejně tetrálně vymezují proti KSČM, když mají pocit, že z toho mohou mít volební prospěch.

Výstava fotografií o srpnu 1968

16. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Výstava fotografií Bohumila Dobrovolského 21.srpen 1968 má vernisáž dne 21.8. v 18:00 v Klubu Újezd v 18:00, adresa Újezd 18.

Výstava k 45. výročí srpna 1968

16. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Vážené kolegyně, kolegové a milí přátelé,

zveme Vás na setkání do prostor, ve kterých připravila Jazzová sekce výstavu k 45. výročí srpna 1968. V jejím průběhu se uskuteční tisková konference občanských iniciativ a hnutí k chystanému shromáždění občanů na Staroměstském náměstí v Praze

Občané proti okupaci

Včera tanky, dneska banky

které se bude konat 21.8.2013 v 17,00 hodin s odkazem pro politiky, odmítáme všechny druhy reforem, kroků, které většině občanů již omezily kvalitu a radost ze života. Obava z budoucnosti, strach a existenční nejistoty jsou okupací myslí lidí.

Zeman neohrozí českou demokracii, protože mu to nedovolí jeho zdravotní stav

16. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

I kdyby bylo pravda, že prezident Miloš Zeman usiluje o "znásilnění české demokracie", o "rozložení ČSSD", "je mstivý" (na všech těchto zlobných komentářích mě fascinuje, jak málo jsou založeny na faktech a jak silně na insinuacích a předpokladech - určitě budu Zemana kritizovat za případné pokusy zavést v ČR autoritářský systém, až k tomu budu mít věcné důkazy), mám zato, že se mu to nepodaří, protože pokud radikálně nezmění svou životosprávu, velmi rychle mu v další politické kariéře zabrání jeho zdravotní stav.

Uvědomil jsem si to nad šokujícím dokumentem skotské televize BBC "Scotland the Fat" (Tlusté Skotsko), v němž se ve čtvrtek večer řešilo, proč je po Spojených státech Skotsko druhou nejtlustší zemí na světě.

Jak britská vláda brání slučování rodin

16. 8. 2013

čas čtení 2 minuty



Britská vláda nyní zakazuje britským občanům, kteří mají manžela či manželku ze zemí mimo Evropskou unii, aby se jejich partneři přistěhovali do Británie, pokud Brit v Británii nevydělává nejméně 18 600 liber ročně (47 000 Kč měsíčně). To je pro mnoho rodin nepřekonatelnou překážkou, protože po přistěhování se do Británie by normálně britský občan nové zaměstnání ve své rodné zemi teprve hledal.

Channel Four News sledovaly příběh Andyho Russella, učitele angličtiny v Číně, a otce dvou malých synů ve věku 4 a 6 let, jehož čínskou manželku britské vládní úřady celý rok nevpustily do Británie, dokud Andy Russell nezískal zaměstnání, v němž vydělává víc než oněch požadovaných 47 000 Kč měsíčně. Není třeba vysvětlovat, že pro oba malé chlapce byla roční izolace od matky katastrofou. "Ukradli naší rodině rok života," řekl otec.

Pozvánka k pořadu Interview ČT24 - manipulace hodnocením

15. 8. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 2 minuty

Zdroj: ČT 1     Datum vydání: 14. 8. 2013, 12:00     pořad:   Zprávy ve 12

redaktor: "Hostem Interview bude předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Jak rozpustit Poslaneckou sněmovnu, aby důležité zákony nespadly pod stůl ? A proč hájí postup prezidenta při jmenování vlády? Sledujte Interview ČT24 pět minut po půl sedmé."

Na čtyřech větách redaktora, ohlašujícího ve zpravodajství média veřejné služby diskuzní pořad, lze ukázat, jak sofistikovaně pracuje mediální manipulace.

DOKUMENT

Veřejná služba v podání Daniely Drtinové

15. 8. 2013

čas čtení 31 minut

Dle bodu 6.5 Kodexu České televize moderátoři diskusních pořadů České televize jsou povinni zachovávat nestrannost. Divák by neměl z jejich vystupování v pořadu poznat, jaký k diskutovanému problému nebo diskutujícím zaujímají postoj. Bod 6.1. Kodexu praví, že Česká televize dbá, aby hlavní názorové proudy sporu dostaly rovnoměrný prostor k vyjádření. Pokud to není možné zajistit, musí roli kvalifikovaného oponenta sehrát moderátor nebo jím pozvaný host, především uváděním protikladných v diskusi nezastoupených argumentů.

Daniele Drtinové svěřil ředitel redakce zpravodajství a publicistiky Zdeněk Šámal výlučnou roli, aby pořad Interview ČT24, vysílaný v podvečer, nesl od pondělí do čtvrtka její jméno. Snad jako vyznamenání za zásluhy, i když to tak Drtinová, ani její přátelé z redakce v minulých dnech, nevnímala. Laskavému a vzdělanému čtenáři Britských listů dáváme s dvoudenním zpožděním přepis diskuze nastupující žurnalistické hvězdy České televize beze slova komentáře. Může posoudit, do jaké míry Daniela Drtinová kladením otázek předsedovi Senátu naplnila Kodex ČT - etickou samoregulační normu, kterou novinářům veřejné služby nikdo nevnutil. Připomínáme pouze, že pořad se jmenuje Interview, čili Rozhovor, moderátorka není komentátorka, konstatování není otázka a otázka končí otazníkem. A že Kodex je platnou normou, veřejným příslibem kvality práce Dvořákovy televize veřejné služby. I od pondělí do čtvrtka. │ŠOK

Kdy začnou Hospodářské noviny informovat o tom, jak Bakala "legálně tuneluje" své firmy?

15. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Zdeněk Bakala a jeho společníci si před primární veřejnou nabídkou akcií (IPO) OKD v roce 2008 vyplatili na dividendách 1,5 mld. eur a na IPO samotné vydělali dalších 1,2 mld. eur. Při současné ceně akcií má jejich zbývající podíl v NWR hodnotu pouhých 153 mil. eur. Vydělali si už tolik, že ať se s NWR v budoucnu stane cokoli, finančně se jich to v podstatě nedotkne, píše ve Fleet Sheet Erik Best a pokračuje: Bakala teď opakuje stejnou strategii "legálního tunelování" ve společnosti RPG byty, která vlastní 44 000 bytů vyvedených z OKD. V dubnu vydala RPG obligace za 400 mil. eur, které chce použít převážně na výplatu dividend v odhadované výši 330 mil. eur. Bez ohledu na to, co se stane s RPG byty, až NWR zkrachuje a tisíce lidí si už nebudou moct dovolit platit nájem, Bakalu a jeho společníky to nemusí z finančního hlediska nijak trápit, protože peníze už budou mít dávno v kapse.

Zdroj: ZDE

Dvě poznámky k výdělkům ve veřejném sektoru

Jak se v Právu sekli

16. 8. 2013 / Anna Machová

čas čtení 10 minut

Sekli se, a ještě to dali na titulní stránku! Už je to pravda tři týdny, přesně jde o zprávu z 22. července 2013. Palcový titulek -- "Nejhůře placení vysokoškoláci? Učitelé". Jak pan redaktor Jiří Vavroň přišel k tomuto závěru, bůh suď. Prý to vyplývá ze studie CERGE-EI z roku 2012 nazvané "Být či nebýt učitelem: platy českých učitelů pohledem nákladů ušlých příležitostí a širších souvislostí" (jde o studii z roku 2012, autory jsou Daniel Münich a Jan Straka).

Demokracii je potřebné budovat trvale - jen chtít

12. 8. 2013 / Josef Ludvík

čas čtení 17 minut

Skutečná demokracie má podle teoretiků stát na třech samostatných pilířích. Demokratické jsou v tom případě společnosti s vyváženými a nezávislými orgány moci zákonodárné, soudní a výkonné. V našich českých podmínkách zastupuje moc zákonodárnou Parlament, moc soudní soudy všech stupňů a moc výkonnou prezident a vláda. Parlament má zákony vydávat. Vláda a prezident mají podle těchto zákonů vládnout. A soudy mají řešit nejasnosti, porušení zákona a dbát na dodržování demokratických principů.

Mám však pocit, že o vyváženosti a vzájemné nezávislosti se nedá ani spekulovat. Je-li to pravda, neměla by se Česká republika zatím považovat za demokratickou. Posuďte sami.

Kdy se (ne)bije na poplach

15. 8. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

Zapíše se do našich dějin sobota 24. 8. černě?

Důvody k obavám zde jsou. Již nějakou dobu se šíří ve virtuálním internetovém a e-mailovém světě různé neověřené zprávy o tom, "kde zase brutálně útočili Romové". Kumulují se "zaručené zprávy" o jednostranných útocích, "které si přece nemůžeme nechat líbit." Zarážející je, že se nejedná o jednu dvě zprávy. Objevují se nové a nové emotivně laděné výzvy, které hrají na strunu naštvanosti -- s tím, že prst je jednoznačně namířen na určitou konkrétně definovanou skupinu lidí, která údajně "zneužívá sociální dávky", "žije bez práce na úkor těch, kteří dřou" (bezpochyby jako koně). Situace, kde se občané České republiky dělí na "my" a "oni" se vyostřuje.

Čas šamanů

15. 8. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

Obyvatelstvo je tradičně tak profízlované, že jeden udávaje druhého prostřednictvím třetího už udává sám sebe.

Egon Bondy, Šaman

Nedávný přímý přenos z jednání poslanecké sněmovny o důvěře Rusnokově vládě skončil (poté, co všichni tradičně udali všechny), jako každá správná telenovela, happyendem, který rozjařil televizemilovný lid. Jeden z posledních dílů parlamentních pohádkových příběhů by se mohl nazývat "Kapři se rozhodli vypustit si rybník". Většina z nich, pravda, v upřímné víře, že si záhy napustí nový, v němž se jim bude stejně dobře kalit voda, aby se v ní kapří duše nerušeně mohly vznášet, stoupajíce výš a výš od šerého dna. Prostě pohádka...

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2013

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V červenci 2013 přispělo finančně na Britské listy 774 osob bankovním příkazem celkovou částkou 405 442,98 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2013 částkou 2282,51 Kč. (Finanční příspěvky poukázané Britským listům v červenci prostřednictvím mobilu budou zprostředkovatelskou firmou Airtoy poskytnuty až za dva měsíce, částka za červenec byla 77662.82 Kč.)

Zůstatek byl koncem července 2013 437 922,03 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

41267