3. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Cynthia McKinneyová
3. 4. 2002

Členka Výboru pro národní bezpečnost: Čí je to vlastně válka?

Osoby stojící za neobvyklými obchody s akciemi o útocích věděly dost na to, aby vydělaly miliony dolarů na poklesu akcií United a American Airlines, pojišťoven a makléřských společností. Co tato vláda ví o událostech z 11. září a kdy se to dozvěděla? Kdo další o tom věděl a proč nevarovali nevinné lidi v New Yorku, kteří tak zbytečně zahynuli? ... Bush a Cheyney, místo aby požádali Kongres o důkladné vyšetření událostí, naléhají na demokratického leadera Daschla, aby se události pořádně nevyšetřovaly. Ptám se tedy, co asi skrývají?

Členka Výboru pro národní bezpečnost US Kongresu pochybuje o oficiální verzi událostí z 11. září 2001

Členka Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu a členka Výboru pro národní bezpečnost Cynthia McKinneyová (Demokratická strana, Georgia) měla 25. března 2002 rozhovor ve Flashpoints Radio News, v němž hovoří o svých pochybnostech o pozadí zářijových teroristických útoků. Některé z nich jsou totožné s těmi, které jsem uvedla ve svém nedávném článku v BL. McKineyová ve Flashpoints nejdříve přečetla své pojednání o válce proti terorismu, které bude brzy zveřejněno v médiích, a pak poskytla reportérovi rádia Dennisu Bernsteinovi rozhovor (anglický transkript celého pojednání).

Zde je částečné shrnutí jejího textu "Úvahy o naší válce proti terorismu" a níže i rozhovoru s Dennisem Bernsteinem:

Úvaha o naší válce proti terorismu

Říká se, že den 11. září změnil náš svět. Výsledkem je, že univerzitní profesoři si musí dávat pozor na to, co řeknou v posluchárně, jinak jim hrozí problémy. Zvolení zástupci lidu se musejí buď cenzurovat sami, nebo za ně cenzuru provádějí média. Občané teď udávají jiné občany, kteří jim připadají podezřelí. Vznikly zákony, které podkopávají naše občanské svobody. A Američané tato omezení svobod přijímají jako zlo nutné k tomu, aby USA zvítězily v nové americké válce.

Amerika, která je již jedinou zbývající světovou supervelmocí, má dnes ochromenou schopnost bránit lidská práva a demokracii v cizině, protože na domácím poli sama prohrála. Nestali jsme se nejmocnějším státem na světě díky společné síle svých peněz a vojenské síly, ale protože jsme dokázali tuto hrubou sílu spojit s americkými ideály jako jsou důstojnost, svoboda, spravedlnost a mír. Celý svět tyto myšlenky a ideály obdivuje a domnívám se, že jsou pro naši globální silovou pozici důležitější než naše schopnost sestřelit nějakou řízenou střelu. Naše armáda sice silou vzbuzuje respekt, ale milováni jsme ve světě pro své ideály.

Amerika si ve světě zkazila jméno díky své špatné zahraniční politice, kde často sama podporovala teroristy, a teď se vrhá do křižácké celosvětové výpravy proti terorismu, která by podle Bushe mohla trvat klidně dvacet let. Seznam nepřátelských zemí je dlouhý a v jeho čele stojí Afghánistán. Jak se to srovnává se skutečností, že Henry Kissinger a současný nový velvyslanec USA v Afganistánu Zalmay Khalizad spolu ve Washingtonu lobbovali za zájmy americké ropné společnosti Unocal a za měkčí přístup vůči Talibánu? Čí je to vlastně válka?

Vláda, která má pochybnou legitimitu díky volebním nesrovnalostem na Floridě, kde je guvernérem bratr současného prezidenta, se teď chystá rozpoutat novou americkou válku proti terorismu. Ještě před zářím  2001 byly v amerických vězeních dva miliony vězňů, z nichž 80% je jiné rasy než bílé. Po celé Americe se neozbrojení černoši stávají cíli zločinných policistů, kteří nejdříve střílejí a pak se teprve ptají. Bushova vláda dala po 11. září zelenou masovému zatýkání, věznění bez sdělení obvinění, vojenským soudům a porušování práva na spravedlivý soud. Ještě více znepokojující je volání některých kruhů po povolení mučení a dalších brutálních metod ve jménu "spravedlnosti". Vláda nám vysvětluje, že k zářijovým útokům došlo, protože jsme svobodní, a tak je třeba tuto svobodu omezit.

Lidé úzce spojení s touto vládou však na této nové válce budou realizovat velké zisky. Bývalý prezident Bush je ve vedení společnosti Carlyle Group (pozn. BB - ředitelem Carlyle Europe je bývalý britský premiér John Major). Noviny Los Angeles Times uvedly, že Carlyle v minulém měsíci vydělala 237 milionů dolarů prodejem akcií United Defense Industries, pátého největšího dodavatele US armády. Uskutečnila tak ohromný zisk díky zvýšené podpoře výdajů na zbrojení Kongresem.

Nadešel čas, aby se zvolení činitelé zpovídali za své činy. A to samé by měla udělat i média. Proč nekladou nepříjemné otázky? Vždyť víme, že událostem z 11. září předcházela četná varování, jedno takové doručil i sám prezident Putin. Osoby stojící za neobvyklými obchody s akciemi o útocích věděly dost na to, aby vydělaly miliony dolarů na poklesu akcií United a American Airlines, pojišťoven a makléřských společností. Co tato vláda ví o událostech z 11. září a kdy se to dozvěděla? Kdo další o tom věděl a proč nevarovali nevinné lidi v New Yorku, kteří tak zbytečně zahynuli?

Rozhovor pro Flaspoints Radio News

Proč jste proti zvýšení vojenských výdajů 48,1 miliard dolarů, jak navrhuje ministr obrany Rumsfeld? Co vás na tom nejvíce vadí?
McKinneyová:
Bylo to tehdy neuvěřitelné, když Rumsfeld předstoupil před Výbor pro ozbrojené složky s návrhem zvýšení rozpočtu. Účetnictví Pentagonu přitom mělo ztrátu 2,3 bilionů dolarů a neví kam se poděly. Rumsfeld tuto ztrátu přiznal a řekl, že Spojené státy si ji mohou dovolit a svůj požadavek odůvodnil událostmi z 11. září. Stejně jako já, i vy víte, že tehdy nedošlo k selhání armády, ale našich zpravodajských služeb, které před 11. zářím dostávaly varování z celého světa a nic neudělaly.
Již před bombovým atentátem na WTC v roce 1993 a před atentáty na US velvyslanectví byli varováni a teď naše země čelí žalobám těch, co přežili a budeme muset platit, protože jsme byli předem varován a nedbali toho. A nyní Bush a Cheyney, místo aby požádali Kongres o důkladné vyšetření událostí, naléhají na demokratického leadera Daschla, aby se události pořádně nevyšetřovaly. Ptám se tedy, co asi skrývají? Chtějí po Američanech, aby obětovali své občanské svobody a žádají dalších 40 miliard dolarů, což je více než roční výdaje na obranu kteréhokoliv z našich spojenců. Je to falešný argument když tvrdí, že k tomu, aby se 11. září nikdy neopakovalo, je třeba zvýšit výdaje na obranu, protože víme, že jsme byli dostatečně varováni na to, aby se tyto události nestaly, nebo alespoň to dnes již začíná být jasné.
O Carlyle se dá říct ještě více - bývalý ministr obrany Frank Carluchi (nejvyšší šéf Carlyle Group) svědčil krátce po nástupu George W. Bushe před Výborem pro mezinárodní vztahy (Mc Kinneyová je členkou také tohoto výboru). Náš výbor vyžaduje, aby organizace, které před něj předstupují, mu sdělily jaké mají federální kontrakty. A tak jsem se předsedy našeho výboru zeptala, jestli Carlyle Group se této proceduře také musí podrobit, ale bylo mi řečeno, že nikoliv. A to samo o sobě porušovalo pravidla sněmovny.
Společnost Carlyle Group s otcem Bushem ve vedení vydělá miliardy na zvýšení rozpočtu na obranu - je to jeden z největších dodavatelů armády. Nejméně jeden z jejich programů však nefunguje tak jak by měl, jedná se o program Crusader, jehož rozpočet byl navíc silně překročen, a přesto se pokračuje v jeho financování. Pak mají také smlouvy na budování základen cizině - v Uzbekistánu a Gruzii a na jejich vybavení. Takže se dá říct, že Carlyle Group na zvýšení výdajů na zbrojení žádaném prezidentem značně získá.
Zvláště hrozivé je nové poslání pro naše ozbrojené složky, jak je specifikoval pan ministr. Podle něj bude nyní hlavním posláním americké armády provést okupaci nepřátelské země a svrhnout její režim. Bylo nám řečeno, že ve světě je 60 zemí, které slouží jako útočiště teroristickým buňkám a že tam musíme jít a zničit je. Takže v podstatě by se jednalo o expanzi vojenské síly USA po celé planetě a to je pro mne velmi děsivá myšlenka, protože je jasné, že pokud jen dodáme zbraně, tak se jich použije a pokud tam pošleme i naše vojáky, tak ti rovněž použijí zbraně a zbraně, které jsme tam dodali, by mohly být obráceny i proti nám.

O konferenci o rasismu a netoleranci, pořádané loni Cynthií McKinneyovou, si můžete přečíst v tomto článku v BL.

                 
Obsah vydání       3. 4. 2002
3. 4. 2002 Přes Rudé náměstí k nové soše Svobody Jan  Paul
3. 4. 2002 Smrt královny matky: Pokrytectví, hysterie a BBC
3. 4. 2002 Baťovské obytné čtvrti Městské památkové zóny Zlín v ohrožení Zdeněk  Chládek
3. 4. 2002 Bumerang na prezidenta Tomáš  Pecina
3. 4. 2002 Vážený pane redaktore! Radek  Mokrý
2. 4. 2002 Společnost minus stát? Pavel  Sirůček
2. 4. 2002 Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Tomáše Peciny pravomocné Tomáš  Pecina
29. 3. 2002 Nadnárodní společnosti a rozvojové země Hassan  Charfo
3. 4. 2002 Revue Proglas: Taková byla čtyřkoalice Petr  Dimun
3. 4. 2002 Členka Výboru pro národní bezpečnost: Čí je to vlastně válka? Bushka  Bryndová
2. 4. 2002 Komunistom sa možno verilo viac Lubomír  Sedláčik
2. 4. 2002 RRTV chce "regulovat internet" Štěpán  Kotrba
2. 4. 2002 Viníci a lokajové - kolektivní vina sudetských Němců Milan  Valach
2. 4. 2002 Případ velmi vlažné spravedlnosti: Lze vyhrát majetkový spor s advokátem? Radek  Mokrý
2. 4. 2002 Stav češtinářů v Čechách aneb Nakolik respektují učitelé češtiny v Česku nový gramatický úzus Daniela  Pilařová
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2002 Bumerang na prezidenta Tomáš  Pecina
3. 4. 2002 Vážený pane redaktore! Radek  Mokrý
3. 4. 2002 Členka Výboru pro národní bezpečnost: Čí je to vlastně válka? Bushka  Bryndová
2. 4. 2002 Komunistom sa možno verilo viac Lubomír  Sedláčik
2. 4. 2002 Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Tomáše Peciny pravomocné Tomáš  Pecina
2. 4. 2002 RRTV chce "regulovat internet" Štěpán  Kotrba
2. 4. 2002 Písemka z české literatury Jan  Čulík
2. 4. 2002 Případ velmi vlažné spravedlnosti: Lze vyhrát majetkový spor s advokátem? Radek  Mokrý
2. 4. 2002 Stav češtinářů v Čechách aneb Nakolik respektují učitelé češtiny v Česku nový gramatický úzus Daniela  Pilařová
2. 4. 2002 Viníci a lokajové - kolektivní vina sudetských Němců Milan  Valach
2. 4. 2002 Anglická královna matka, 1900-2002: Truchlení bude krátké   
29. 3. 2002 O Romanovi: Čí je vlastně ten míč? Eva  Brožová
29. 3. 2002 Americký špión, který varoval před teroristickými útoky, získal v Kanadě politický azyl Bushka  Bryndová
29. 3. 2002 Kde fakta pláčou: Polemika s Radkem Sárközim Jiří  Kostečka
29. 3. 2002 Dopis Václavu Havlovi: Co se nám stane, jestliže nesmíme ani číst knihy svých nejúhlavnějších nepřátel? Kalle  Hägglund

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2002 Členka Výboru pro národní bezpečnost: Čí je to vlastně válka? Bushka  Bryndová
2. 4. 2002 RRTV chce "regulovat internet" Štěpán  Kotrba
29. 3. 2002 Americký špión, který varoval před teroristickými útoky, získal v Kanadě politický azyl Bushka  Bryndová
27. 3. 2002 Roman Bradáč, ČT: "Vazba mezi CIA a bin Ladenem je neprokázána"   
25. 3. 2002 Útoky antraxem přece jen pocházely od útočníků z 11. září?   
25. 3. 2002 Britská vláda lhala, aby ospravedlnila vyslání britských vojáků do Afghánistánu   
25. 3. 2002 "Američané mě mučili," tvrdí americký příslušník Talibánu   
19. 3. 2002 Proč ještě nenalezli Američané žádnou buňku organizace al Qaeda?   
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová
15. 3. 2002 Důkazů není zapotřebí, jen rovnou vybombardujte Bagdád jadernými zbraněmi!   
13. 3. 2002 Radnice Prahy 13 oslavila 3. výročí vstupu do NATO ohňostrojem Tomáš  Pecina
10. 3. 2002 Další "protiteroristický" zákon v Parlamentu Tomáš  Pecina
8. 3. 2002 "Rudý Golgo", Česká republika a Spojené státy Fabiano  Golgo
1. 3. 2002 Britský vězeň v zálivu Guantánamo je "kost a kůže"   
1. 3. 2002 Američané nevědí, co s vězni v táboře "X"   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2002 Členka Výboru pro národní bezpečnost: Čí je to vlastně válka? Bushka  Bryndová
2. 4. 2002 Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Tomáše Peciny pravomocné Tomáš  Pecina
2. 4. 2002 RRTV chce "regulovat internet" Štěpán  Kotrba
29. 3. 2002 Dopis Václavu Havlovi: Co se nám stane, jestliže nesmíme ani číst knihy svých nejúhlavnějších nepřátel? Kalle  Hägglund
28. 3. 2002 Spolek pro Media Observatory: "Michal Zítko zřejmě půjde do vězení"   
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová
10. 3. 2002 Fízlové, nevinný parlament a bezmocný hlídací pes Štěpán  Kotrba
6. 3. 2002 Americká vláda kritizuje stav lidských práv v České republice   
4. 3. 2002 Další aktivista před soudem za pomluvu Tomáš  Pecina
28. 2. 2002 Focus: Temný relikt Alexandra  Klausmann
22. 2. 2002 Totalita nehrozí z technologie - hrozí jen tehdy, selžeme-li duchovně Eugen  Haičman
13. 2. 2002 Senátoři Unie svobody chtějí zrušit trestní stíhání za pomluvu   
25. 1. 2002 Američtí politikové: Češi potlačují svobodu projevu   
22. 1. 2002 Jana Bobošíková se nechová nezávisle Zbyněk  Ptáček
21. 1. 2002 Tomáš Pecina podstatně rozšířil prostor demokracie v ČR Jan  Čulík