24. 6. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 6. 2002

Čecháčkové

Emil Šíp

Je tedy malost našim specifikem? Čteme literaturu západních národů, jejich tisk a analýzy - a co zjistíme? V každém národě najdeme šosáky, hulváty, maloměšťáky, mravně pokleslá individua. Budeme se tady přít, kde je víc pedofilů, sexuálně zvrhlých, holých lebek, haiderovců či lepenovců? Jsou v SRN, jsou ve Francii, ve Švýcarech, jsou i v USA...

Když prezident Havel v "Hovorech" (s premiérem Zemanem) tvrdě obhajoval právo Svobodné Evropy vysílat od nás do Íránu a Iráku bez ohledu na možný zásah teroristů, řekl, že jde o civilizační riziko "z něhož se nemůžeme jako Čecháčkové vylhat". Zaujala mne tato věta. Proč "Čecháčkové", a ne Češi? A proč vylhat? Znamená to snad, že zaostalí Češi, alias "Čecháčkové" nemají co mluviti do svých záležitostí? Máme ostatně jisté zkušenosti.

Brzy bude 50. výročí Mnichova. Kdo tehdy svou mobilizací nesl kůži na trh? A kdo tehdy přinesl na mnichovský trh svou zbabělost a ustrašenost jako obětiny na oltář nacismu? Byly to západní velmoci, jež zradily ČSR. Poté následoval největší teroristický čin dějin: nástup nacismu proti lidské rase s výjimkou té nejčistší, árijské. Jak se tedy divit, že "Čecháčkové" jsou ve střehu, když jde o střet velmocí. Ostatně i Anglie vysílání odmítla.

Pejorativní název "Čecháčkové" neslyšíme poprvé. Nejednou jej použili někteří publicisté a samozvaní "Euročeši", když chtěli vyjádřit despekt k projevům národního sebevědomí. Existuje i tlustá kniha, jež oplývá srážením sebedůvěry národa. Má titul "Češi v dějinách nové doby". Pikantní je, že spoluautorem je - podržme se - předseda Senátu Pithart. I některé deníky rády tisknou autory masochistických návodů a la: Proč vůbec být vlastencem? Třebas list který zneužívá titulu Čapkových Lidových novin. I jinde se občas otřou o projevené češství nám už známí autoři; snad se stydí za to, že je porodila česká máma a že jsou české národnosti.

Co ale chtějí vyjádřit přezdívkou "Čecháčkové"? V kontextu to má být malost, zápecnictví, maloměšťácké opatrnictví, xenofobní strach z evropského prostoru, atp. Nejsou první v zesměšňování národa. Už od Rakousko-Uherska bylo ze strany Němců často slyšet: "der böhmische Wenzel", český Vašek, kdykoli Češi hájili svá národní práva a překáželi v expanzi. A nemysleme, že ten křivý pohled už vymizel. Jen si vzpomeňme, jakým tónem zazněla nedávno slova H. Kohla, ministra Waigela či E. Stoibera aj., když napadli M. Zemana za pravdivý výrok o podivném složení Rady diskusního fóra. Zapomněli už asi, kolik českých a jiných "Vašků" utloukli nacisté v lágrech ve jménu velké, biologicky i jinak vyšlechtěné "čisté" rasy.

Ti u nás, co tak vychutnávají výraz "Čecháček", pokrytecky tvrdí, že Masaryk a jiní myslitelé se nevyhýbají kritice vad národa. Jenže, "dělají-li dva totéž, není to totéž". Masarykova kritika byla konstruktivní. Chtěl jí pozdvihnout emancipaci, sebevědomí národa, národní hrdost a humanismus. Výsledek jeho úsilí je znám. "Pod jeho vedením se ČSR stala ve střední Evropě ostrovem demokracie mezi státy, které stále výrazněji přijímaly formy diktátorské a fašizující" (historik A. Ort). Na rozdíl od tehdejších velkých publicistů ti dnešní, pomenší písaři, chtějí, aby se národ stal flagelantem. Kde mohou, srážejí jeho sebevědomí a strkají mu stále před oči "evropské" zrcadlo: Takhle přece nemůžeš do Evropy, český Vašku!

Je tedy malost našim specifikem? Čteme literaturu západních národů, jejich tisk a analýzy - a co zjistíme? V každém národě najdeme šosáky, hulváty, maloměšťáky, mravně pokleslá individua. Budeme se tady přít, kde je víc pedofilů, sexuálně zvrhlých, holých lebek, haiderovců či lepenovců? Jsou v SRN, jsou ve Francii, ve Švýcarech, jsou i v USA: co říct např. tomu, že v této vyspělé demokracii se musí prezident veřejně zpovídat ze sexuálních skandálů a půlce veřejnosti to ani moc nevadí?

Jsme malá země, nejsme střed světa. Nikomu nedáváme rozumy, aniž odsuzujeme národní odlišnosti. Buďme ale sví, udržujme si hrdost za svůj původ, národ. Jako Evropané (od 6. století) nepotřebujeme kázání od nadutých "Euročechů". Víme sami, co dělat. Už před 150 lety napsal Palacký: "Čas jest, aby povznesl se znovu národ náš a orientoval se v duchu věku nového, aby povznesl zrak svůj nad ouzké meze své otčiny, a nepřestávaje být vlastencem věrným, aby spolu stal se světoobčanem bedlivým a opatrným..." Ano, i opatrným.

Národní osvobození, 5. srpna 1999

                 
Obsah vydání       24. 6. 2002
22. 6. 2002 Američané zaznamenali varování před útoky už 10. září, ale přeložili si je do angličtiny až 12. 9.
22. 6. 2002 Izraelci hrozí, že vypnou CNN
21. 6. 2002 Vláda schválila vojenskou strategii Jaroslav  Hlaváček
23. 6. 2002 Britské listy v Trenčianských Teplicích Jan  Čulík
23. 6. 2002 Kto nás predal drzému monopolu Lubomír  Sedláčik
24. 6. 2002 Policejní prezident nepřejímá dopisy jen tak od kdekoho... Zdeněk  Jemelík
24. 6. 2002 ČSSD: "Kompromis by měl odpovídat volebnímu výsledku," tvrdí Zdeněk Škromach Štěpán  Kotrba
24. 6. 2002 Peru povstalo proti privatizaci
22. 6. 2002 Romská tlačová agentúra: Podľa aktivistov zo Spiša je rasizmus slovenským Matrixom Mária  Hušová
24. 6. 2002 Povídka: Dva intelektuálové Petr  Studený
21. 6. 2002 Čecháčkové Emil  Šíp
21. 6. 2002 Mít tak jen české noviny Emil  Šíp
24. 6. 2002 Jak se vyvíjel pojem "menšina" Karolina  Adamová, Ladislav  Křížkovský
21. 6. 2002 TGM: Politiku rozumnou a poctivou Milan  Grus
21. 6. 2002 Ein, zwei, Polizei Štěpán  Kotrba
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

T. G. Masaryk a odkaz Republiky československé RSS 2.0      Historie >
21. 6. 2002 Čecháčkové Emil  Šíp
21. 6. 2002 TGM: Politiku rozumnou a poctivou Milan  Grus
10. 4. 2002 Benešovy dekrety, česká politika a pasti tradice Václav  Žák