9. 10. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 10. 2002

Byla mezinárodní humanitární pomoc zpolitizována?

David Rieff, A Bed for the Night: Humanitarism in Crisis (Postel na noc: humanitarismus v krizi), Simon and Schuster, 384 str., 26 dolarů.

Dnešní nemocní chorobou AIDS, dnešní oběti genocidy a politicky uměle vyvolávaných hladomorů si nahlas přejí, aby do jejich sousedství pronikli agenti organizace al Qaeda - protože jenom to by přimělo dnešní mocné, aby se podívali jejich směrem, případně po nich hodili dolar, míní recezentka této knihy z listu Los Angeles Times.

Vždycky existovali kritikové humanitárních akcí, píše recenzentka amerického listu Los Angeles Times, avšak nejkritičtěji se často vyjadřují samotní pracovníci humanitárních organizací: často se snažili poskytovat potraviny, střechu nad hlavou a léky a byli přitom konfrontováni s masovým vražděním, epidemiemi nemocí, hladomorem a obrovským množstvím uprchlíků. Humanitární pracovníci bývají často obětí vážných existenciálních pochybností - vědí, že zdroj lidské bídy je politický, nikoliv humanitární. David Rieff, novinář a autor čtyř předchozích knih, včetně knihy Slaughterhouse Bosnia and the Failure of the West (Jatka v Bosně a selhání Západu) je velmi výrazným kritikem humanitárních akcí. Strávil posledních deset let cestováním po oblastech konfliktu na celém světě a často s pomocí humanitárních pracovníků samotných odhaluje rozpory v institucích, skrytou agendu a zmatek v rolích humanitárních aktivistů.

Rieff argumentuje, že údajný "triumf humanitarismu" v devadesátých letech - totiž rozhodnutí frustrovaných humanitárních pracovníků přesvědčovat vlády, aby v oblastech konfliktu zasáhly, se "morálně i operačně stal otráveným kalichem".

Rieff argumentuje, že byla od devadesátých let humanitární pomoc zpolitizována. V Bosně i ve Rwandě si uvědomily humanitární organizace, že jimi manipulují a ničí je bojácní západní politikové. V Bosně od roku 1992 využívaly Spojené státy a Evropa dodávky humanitární pomoci jako alibi, aby se mohly vyhnout vojenskému zásahu. Západní státy nebylyu schopny zabránit genocidním útokům na civilisty, a tak pod tlakem "udělat alespoň něco" poskytly hlavní světové mocnosti OSN více než milion dolarů denně na potraviny pro uprchlíky, kteří byli ohroženi nebo na útěku. Pak se obrítily na podpatku a konstatovaly, že nemohou vojensky zasáhnout, neboť by to ohrozilo životně důležitou distribuci potravin.

Avšak absolutní diskreditací humanitárního úsilí byla Rwanda. Během rwandské genocidy, kdy bylo usmrceno asi 800 000 osob, zabránily Spojené státy vojenským akcím. Clintonova vláda se bála, že bude muset nakonec americká armáda zachraňovat mírové sbory OSN, a tak Spojené státy vyžadovaly odchod modrých helem ze Rwandy během vraždění. Humanitární organizace nedokázaly ochránit ani své zaměstnance. Většina příslušníků kmene Tutsi, kteří pracovali pro humanitární organizace, byli zavražděni. A pak nabídly humanitární organizace pomoc genocidním vrahům, kteří uprchli ze Rwandy a stali se obětí vlny cholery. V důsledku toho se podařilo vrahům znovu se seskupit a pokračovat ve vraždění.

Za této situace měli pracovníci humanitárních organizací už dost "nezávislého postoje" a začali spolupracovat s vládami, protože "pouze státy jsou schopny zabránit masakrování". Proto začaly humanitární organizace spolupracovat se státní mocí. Dlouhodobý koncept "humanitarismu bez politiky" byl nahrazen zpolitizovaným humanitarismem.

V následujících krizích v Kosovu a v Afghánistánu, konstatuje Rieff, spolupracovaly mezinárodní organizace nebezpečně těsně se státy. V Afghánistánu shazovali Američané přesně zaměřené bomby spolu s (nepřesně zaměřenými) balíčky humanitárních potravin. Americká armáda se také pokoušela koordinovat své úsilí s uprchlickými i humanitárními organizacemi. Jak řekl Colin Powell v říjnu 2001: "Nevládní organizace tak výrazně násobí náš vliv, jsou tak důležitou součástí našeho bojového týmu."

Reiff - podle americké recenzentky ne zcela přesvědčivě - argumentuje, že Afghánistán znamenal konec nezávislé humanitární činnosti. Tvrdí, že Oxfam, CARE a další humanitární instituce se stále častěji stávají nástrojem vlád. Obává se, že humanitární pracovníci v budoucnu budou od západních intervenčních armád nerozlišitelní. Rieff naléhá, aby se humanitární organizace vrátily k svému statutu nezávislosti. Organizace CARE by neměla vypracovávat vedle svého humanitárního úsilí zprávy o porušování lidských práv. Pomocné organizace by neměly odcházet ze Zimbabwe proto, že se tam porušují lidská práva. Na politiku si mají hrát politikové, zatímco humanitární organizace mají dodávat makaróny a stany.

Rieffova kritika je však trochu rozporná, míní americká recenzentka. Autor kritizoval západní vlády, že nehnuly prstem v Bosně a ve Rwandě, a pak je kritizoval za to, že něco podnikly v Kosovu a v Afghánistánu.

Byla skutečně humanitární pomoc vždy v minulosti nezávislá? Byl Červený kříž skutečně neutrální za druhé světové války, když prováděl inspekce v nacistických koncentračních táborech a mlčel o tom, co se tam děje? Bylo neutrálním činem, že OSN poskytla bosenským Srbům 70 procent své humanitární pomoci za přístup na muslimské území? A v Afghánistánu před pádem Talibánu, které organizace se chovaly neutrálně - ty, které poskytovaly potraviny činitelům Talibánu, anebo ty, které ze země odešly na protest proti perzekuci žen?

Ve většině krizí se snaží humanitární organizace jednat podle dané konkrétní situace.

Rieff sice kritizuje humanitární pracovníky, avšak hlavním terčem jeho hněvu jsou západní vlády. Nejvíce přispěly k rozmlžení role humanitárních organizací právě Spojené státy: nejprve přenechaly politické problémy humanitárním pracovníkům a pak, opožděně, podnikly z geopolitických důvodů humanitární akce. Jugoslávie a Afghánistán nebyly bombardovány, protože by to chtěli humanitární pracovníci, to rozhodly strategické zájmy hlavních mocností.

Tragickou realitou ovšem je, že čelní američtí a evropští politikové se drtivou většinou nezajímají o ty kauzy, které jsou "jenom" humanitární. Většina humanitárních organizací tedy pracuje v oblastech, kde o nich nikdo neví, nejsou přítomny ani televizní kamery, ani západní vojáci. Dnešní nemocní chorobou AIDS, dnešní oběti genocidy a politicky uměle vyvolávaných hladomorů si nahlas přejí, aby do jejich sousedství pronikli agenti organizace al Qaeda - protože jenom to by přimělo dnešní mocné, aby se podívali jejich směrem, případně po nich hodili dolar.

                 
Obsah vydání       9. 10. 2002
8. 10. 2002 Donald Rumsfeld osobně vyjednával se Saddámem Husajnem
9. 10. 2002 Škola včera, dnes... a možná ještě zítra Darius  Nosreti
9. 10. 2002 Pražskému primátorovi: zajistěte bezpečnost dětí cestou do školy
9. 10. 2002 Před 64 lety probíhala okupace českého pohraničí Jaroslava  Čajová
9. 10. 2002 Zapomenuté pohraničí - zapomenuté osudy Jaroslava  Čajová, Josef  Bartoš, J.  Kouřil
9. 10. 2002 Český ostrůvek na Uničovsku v okupovaném pohraničí Josef  Bartoš
8. 10. 2002 Byla mezinárodní humanitární pomoc zpolitizována?
8. 10. 2002 Nobelova cena pro tři genetiky a tři fyziky
9. 10. 2002 "Vodca" to už asi nerozchodí Lubomír  Sedláčik
9. 10. 2002 Amerika: národ, který nechce jít do války
8. 10. 2002 Američané se už osm let snaží zabránit řešení irácké krize
9. 10. 2002 Jaká jsi, slovenská levice? Oskar  Krejčí
8. 10. 2002 Česká média v průběhu zasedání MMF/SB 2000 nebyla nestranná Eva  Kunzová
8. 10. 2002 Totalitarismus a síla osobnosti Eugen  Haičman
1. 10. 2002 Sponzorům OSBL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 10. 2002 Amerika: národ, který nechce jít do války   
8. 10. 2002 Donald Rumsfeld osobně vyjednával se Saddámem Husajnem   
8. 10. 2002 Byla mezinárodní humanitární pomoc zpolitizována?   
8. 10. 2002 Američané se už osm let snaží zabránit řešení irácké krize   
8. 10. 2002 David Blunkett, stalinský ministr vnitra, zavádí v Británii razantní protiazylová opatření   
8. 10. 2002 Česká média v průběhu zasedání MMF/SB 2000 nebyla nestranná Eva  Kunzová
8. 10. 2002 Občanské právní hlídky budou monitorovat dodržování lidských práv při zasedání NATO   
7. 10. 2002 Irák: Je to peklo: pohřbívají tam lidi zaživa pod asfalt   
7. 10. 2002 Liga lidských práv začíná oficiálně působit v České republice   
7. 10. 2002 U dívek pod dvacet, které kouří, se zvyšuje riziko rakoviny prsu o 70 procent   
7. 10. 2002 Afghánistán: rok po zahájení války   
4. 10. 2002 Slovenská soudkyně, německý farmakolog a brazilský aktivista dostali protikorupční cenu   
4. 10. 2002 Válka v Iráku: Cílem je globální nadvláda USA   
3. 10. 2002 Amerika: prosazuje tvrdou linii, pozemní invaze do Iráku "je na vlásku"   
3. 10. 2002 Okamžiky radosti Markéta  Sulovská