27. 1. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 1. 2003

Irák: Tyto dny jsou klíčové

Nadcházejících několik dní bude nesmírně důležitých při rozhodování, zda dojde k válce proti Iráku, konstatoval v neděli v poledne pořad rozhlasu BBC Svět o tomto víkendu. V pondělí předloží Hans Blix první zprávu zbrojních inspektorů v OSN. V úterý George Bush přednese svou výroční "zprávu o stavu Unie" v americkém Kongresu. Ve středu zasedá Rada bezpečnosti OSN. V pátek odcestuje Tony Blair do Camp Davidu k jednáním s Georgem Bushem. Není přehnané konstatovat, uvedl rozhlas BBC, že nadcházejících několik dní určí, jaký bude v budoucnosti náš svět.

Avšak svět není jednotný ohledně toho, co by se mělo udělat. I někteří signatáři rezoluce 1441 z loňského prosince mají nyní pochybnosti. Evropa je naprosto rozdělena. Francie a Německo a další státy se stavějí proti válce, Británie, Itálie, Španělsko ještě podporují Spojené státy. V Británii vládne ve všech politických stranách i mezi obyčejnými občany pocit, že Londýn a Washington dosud nepřesvědčili, proč má dojít k válce. Takže o tomto víkendu intenzivně žádali vedoucí představitelé USA i Británie občany, aby nepodceňovali nebezpečí Saddáma Husajna.

Na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu apeloval na veřejnost emocionálně americký ministr zahraničních věcí Colin Powell:

"Nejde o inspektory, kteří by měli najít kouřící revolver. Jde o to, že Irák odmítl sdělit inspektorům, kde najít ty zbraně hromadného ničení. Ona deklarace obsahující 12 200 stran, kterou Irák 7. prosince předložil Radě bezpečnosti OSN, naprosto nesplnila požadavky rezoluce. Nebyla přesná ani kompletní. Irák se pokusil rozsahem deklarace skrýt to, co deklaraci chybělo na pravdivosti. Ani jeden člen Rady bezpečnosti OSN tu deklaraci nehájil. Požadavek na tu deklaraci byl vznesen jako raný test úmyslů Iráku změnit své chování. A Irák tou zkouškou neprošel."

Colin Powell pak varoval svět, že Spojené státy se neobávají zasáhnout brzo a jednostranně, pokud to bude nutné:

"Spojené státy se domnívají, že už není příliš mnoho času. Půjdeme do války, jestliže to bude jedinou možností, jak zbavit Irák jeho zbraní hromadného ničení. Dál si vyhrazujeme své suverénní právo podniknout proti Iráku vojenské akce buď sami, anebo v koalici ochotných států. Jak řekl pan prezident, nemůžeme hájit Ameriku a své přátele tím, že budeme doufat v to nejlepší. Historie odsoudí tvrdě ty, kdo viděli blížící se nebezpečí, ale nejednali."

Pro britského premiéra Blaira je současná doba podle britského rozhlasu nesmírně obtížná. Blair se považuje za tradiční britský "most" mezi Amerikou a Evropou. Jenže oba konce mostu se od sebe navzájem vzdalují a evropský konec mostu se tříští. Blair doufá, že v OSN dojde ke shodě a bude schválena druhá rezoluce, podporující vojenskou akci, ale pokud k tomu nedojde, podpoří Blair Bushe bez i bez rezoluce? Odpovědi na tuto otázku se Blair opakovaně vyhýbá.

V neděli řekl Blair v televizním rozhovoru:

"Existuje jen jedna situace, kdy bychom jednali bez druhé rezoluce OSN. A to by byla situace, kdy by inspektoři OSN řekli: Nespolupracuje a porušil rezoluci, která byla schválena loni, a kdyby OSN nerozumně blokovalo schválení nové rezoluce. Za takových okolností by to poškodilo OSN, pokud by inspektoři OSN řekli, že nespolupracuje a svět by proti tomu odmítl cokoliv podniknout."

Británie a Spojené státy jsou přesvědčeny o tom, že Saddám Husajn má stále ještě zbraně hromadného ničení, snaží se získat další a v celé věci lže, na základě výzvědných informací od britské a americké rozvědky. Ty jsou ovšem tajné, takže nejsou k dispozici žádné konkrétní důkazy. Britský rozhlas vysílal rozhovor se senátorem Johnem Warnerem, čelným americkým politikem a bývalým vojákem. Zeptal se ho, zda je skutečně přesvědčen, že je Irák světu hrozbou. Warner odpověděl:

"Působím v americkém Senátu už čtvrt století. Předtím jsem byl během vietnamské války po dobu pěti let šéfem amerického námořnictva, jako civilní šéf. Po většinu svého dospělého života pracuju s výzvědnými informacemi. Během této poslední, nedávné kapitoly mám k dispozici výzvědné informace, kdy OSN vyslalo znovu do Iráku zbrojní inspektory. Chci říct jako šéf senátního výboru pro ozbrojené síly vám říkám zcela otevřeně, že jsem přesvědčen, že Saddám Husajn dál realizuje svůj program zbraní hromadného ničení. Vlastní je, skryl je a snažíme se je prostřednictvím inspekcí najít. Ale on nám při tom nepomáhá. Opakuji: břemeno důkazu není na inspektorech, je na Saddámu Husajnovi. Ten musí ukázat inspektorům, kde jsou ty zbraně ukryty."

Avšak i kdyby Saddám Husajn tyto zbraně měl, určitě nemá možnost ohrožovat jimi Spojené státy či Velkou Británii, namítl britský reportér. John Warner odpověděl:

"To je pravda. Avšak Saddám Husajn má možnost dopravit malé množství chemických či biologických zbraní a dát ke k dispozici mezinárodním teroristům."

V Kongresu se podle Warnera teprve bude rozhodovat, zda by měli zbrojní inspektoři OSN dostal více času. Dovíme se v úterním projevu prezidenta Bushe, co se bude dít v následujících týdnech. Saddám Husajn může zabránit válce tím, že splní podmínky rezoluce OSN, zdůraznil Warner. Tuto rezoluci Saddám Husajn dosud nesplnil.

Podobné názory mají i američtí politikové, kteří nejsou Bushovi spojenci. Strobe Talbott napříkald konstatoval:

"Je nutno objektivně uznat, že Saddám Husajn je problémem, který bude muset být dříve nebo později řešen. Čím dřív, tím líp. Je také objektivně pravda, že protože George Bush investoval tolik své osobní prestiže v potřebu tvrdé akce Rady bezpečnosti OSN, Rada bezpečnosti bude muset takovou akci přijmout. Nemyslím, že se vyhneme válce, pokud nedojde k jedné z těchto věcí: 1. Saddám Husajn je zavražděn. 2. Saddám Husajn je svržen. 3. Plně kapituluje požadavkům OSN. 4. Odejde do exilu. Pokud k těmto věcem nedojde, existuje 80 - 90 procentní pravděpodobnost, že dojde k válce."

                 
Obsah vydání       27. 1. 2003
27. 1. 2003 Hans Blix nedal OSN k dispozici žádný "kouřící revolver"
27. 1. 2003 Jak Američané zradili Armény ze strategických důvodů Jan  Čulík
27. 1. 2003 Inovativní lidé jsou nepříjemní
27. 1. 2003 Británie poskytla OSN špionážní informace o Iráku
26. 1. 2003 Znal jsem Zbigniewa Brzezinského - jeho vliv na americkou politiku je pořád silný Miroslav Václav Steiner
25. 1. 2003 Blair: válka může začít bez důkazů proti Iráku
25. 1. 2003 Irák: zbrojní inspektoři OSN nenašli nic
27. 1. 2003 Irák: Tyto dny jsou klíčové
25. 1. 2003 Dovolená v ose zla
27. 1. 2003 Oznámení iniciátorů bojkotu sítě T mobile
26. 1. 2003 Monitor Jana Paula: Hutka nebude s Gottem a Vondráčkovou zpívat Havlíčku, Havle! Jan  Paul
27. 1. 2003 Co dělat, když české televizní stanice šíří propagandu
27. 1. 2003 Neznámé fotky z Metra
26. 1. 2003 Zeman sklidil to, co zasel Josef  Trnka
26. 1. 2003 Ve Štrasburku soud reagoval za tři dny Zdeněk  Jemelík
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Je opravdu škoda, že prezident nebyl zvolen? Petr  Kuča
27. 1. 2003 Koho na Hrad, that is a question... Ivo V. Fencl
25. 1. 2003 Domácí štěstí: jak probíhaly volby prvních československých prezidentů
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
27. 1. 2003 Náboženské křižovatky Josef  Veger
27. 1. 2003 Inflácia prezidentov aj na Slovensku Lubomír  Sedláčik
27. 1. 2003 Dôvera a paranoja: Najnovšia "kauza" ANO má viacero otáznikov Marián  Repa
27. 1. 2003 Rovní a rovnejší
Občania majú šancu vyhrať nad Fondom národného majetku SR
Vladimír  Bačišin
27. 1. 2003 Neisté smerovanie Európy Ľubomír  Tokár
24. 1. 2003 Ze Zemanovy cesty na Hrad zbyly trosky...
24. 1. 2003 Pohled zevnitř: Kdo prohrává s kým v ČSSD Ivan  David
24. 1. 2003 Diskuse o zničení Německa a o nacistické vině pokračuje
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 1. 2003 Hospodaření OSBL za prosinec 2002 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech