28. 1. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 1. 2003

Co bude Západ dělat, až svrhne Saddáma Husajna?

"Ano, Saddám Husajn je krutý diktátor, velmi podobný Drahému vůdci Severní Koreje, tamějšímu jadernému megalomaniakovi, s nímž mají Američané "vynikající" rozhovory, ale který nemá ropu. Saddám Husajn vyslal minulý týden Ali Majida - válečného zločince, který usmrtil tisíce Kurdů v městě Halabža - na vyjednávání do Sýrie a do Libanonu. Kupodivu, Bush a Blair o tom neřekli ani slovo - snad proto, aby neurazili arabské vedoucí politiky, kteří s tímto vrahem jednali, anebo proto, že spojení mezi smrtícím plynem, válečnými zločiny a původní podporou Washingtonu pro Saddáma Husajna je příliš citlivé téma."

Navzdory tomu, co neustále opakují někteří západní politikové, Saddám není Hitler a plánovaná válku proti Iráku se vést kvůli ropě, argumentoval včera v deníku Independent znalec Blízkého východu, čelný světový novinář Robert Fisk.

Bush se sám chybně představuje v roli Winstona Churchilla a myslí si, že plánovaným zásahem proti Saddámovi zasáhne proti modernímu Hitlerovi. Znovu to minulý týden zopakoval v Bruselu americký velvyslanec u Evropské unie Rockwell Schnabel: "Měli jste v Evropě Hitlera a nic jste proti němu nepodnikli. Obdobná osoba vládne nyní v Bagdádu. S ropou to nemá nic společného."

Potíž je, argumentuje britský autor, že proti Hitlerovi zpočátku "nedělaly nic" právě Spojené státy, které se v letech 1939 - 1941 těšily výhodné neutralitě, než se staly terčem útoku v Pearl Harboru. Když pak americko-britská aliance rozhodla, že přijme pouze bezpodmínečnou kapitulaci Německa, to byl Hitlerův konec. Se Saddámem Husajnem to však takové není. Celý minulý týden nabízel americký ministr obrany Donald Rumsfeld bagdádskému "Hitlerovi" exil, s kufrem plným peněz a náručí příbuzných. Provládní americký list New York Times napsal, že by měl být Saddám Husajn postaven před soud, ale k tomu jaksi nedojde. Jinými slovy, Hitler to zjevně není.

Co ale má Západ v plánu pro občanské nepokoje, které vzniknou po svržení Saddáma Husajna? Budou Američané a Britové hájit domovy funkcionářů strany Baath, které budou davy chtít oběsit?

A co se stane, až protisaddámovští Iráčané budou požadovat stažení angloamerických vojsk? A k tomu dojde, protože šiité na jihu Iráku nebudou vítat angloamerické jednotky. Kurdové budou vymáhat cenu za svou spolupráci, možná nezávislý stát, možná federaci. Iráčtí sunnité budou potřebovat západní ochranu.

Západní vojska budou okupovat cizí zemi. A jakmile bude svržen Saddám Husajn, světský diktátor, otevře to cestu Osámovi bin Ladenovi, aby požadoval "osvobození Iráku". Stoupenci al Qaedy jen přičlení Irak k dalším, jak je charakterizují, "Američany okupovaným zemím". Takže Západ bude bojovat proti al Qaedě už nikoliv jen v Afghánistánu a v Pákistánu, ale i v Iráku. Zdá se, že lidé na Blízkém východě - a na Západě - si to uvědomují, avšak jejich vedoucí představitelé nikoliv - anebo si to uvědomovat nechtějí.

Fisk, který žije už přes dvacet let v Bejrútu, nyní každý měsíc cestuje do Spojených států, při tom navštěvuje Velkou Británii a s překvapením zaznamenává obrovskou, pevnou rozhodnost mnoha Arabů, Evropanů i Američanů postavit se proti této válce. Viz onen "pozoruhodně houževnatý" student na schůzi britské Labouristické strany minulý týden, který Tonymu Blairovi v jeho přítomnosti dokázal, že navrhovaná válka proti Iráku je lež, že důvody pro tuto válku nemají nic společného se zbraněmi hromadného ničení a že Blair nemá právo následovat Bushe do americko-izraelské války.

Podle britského reportéra je zcela nepřesvědčivé neustálé ujišťování, že v této válce nejde o ropu. Colin Powell minulý týden tvrdil, že irácká ropa bude "opatrována" v zájmu iráckého lidu. Kdopak asi bude provozovat ropné vrty a zkoumat irácké ropné rezervy během tohoto "opatrování". Že by to nebyly americké ropné společnosti?

Pročpak nyní dávají Bush, Cheney a Rumsfeld zbrojním inspektorům více času? Loni v září Bush rozhodl, že musejí být okamžitě znovu vysláni do Iráku zbrojní inspektoři. Doufal, že Irák je odmítne vpustit do země. Bohužel, Irák je do země vpustil. Pak doufal, že najdou zbraně hromadného ničení. Bohužel žádné zbraně hromadného ničení nenašli. Když nyní Bush říká, že už má "plné zuby" triků Saddáma Husajna, ve skutečnosti tím míní, že už má plné zuby čekání na to, než zbrojní inspektoři naleznou nějaké zbraně, které by se mohly stát záminkou pro válku.

Jedinou zemí kromě vděčného Kuvajtu, která chce tuto válku, je Izrael, pokračuje komentátor. Zalman Shoval, poradce izraelského premiéra Ariela Šarona, požadoval, aby k americkému útoku proti Iráku došlo co nejrychleji: Pokud nebude Saddam odstraněn, bude obtížné přesvědčit palestinskou samosprávu, že se násilí nevyplácí. Povšimněme si, že podle Shovala je možno vyřešit divošský palestinsko-izraelský konflikt jen potud, pokud Spojené státy zničí Saddáma Husajna Tím, že Blair podporuje Bushovy přípravy na válku, nepřímo podporuje izraelskou okupaci západního břehu Jordánu a pásma Gazy. Myslí si snad Blair, že to britským občanům nedošlo:

Ano, Saddám Husajn je krutý diktátor, velmi podobný Drahému vůdci Severní Koreje, tamějšímu jadernému megalomaniakovi, s nímž mají Američané "vynikající" rozhovory, ale který nemá ropu. Saddám Husajn vyslal minulý týden Ali Majida - válečného zločince, který usmrtil tisíce Kurdů v městě Halabža - na vyjednávání do Sýrie a do Libanonu. Kupodivu, Bush a Blair o tom neřekli ani slovo - snad proto, aby neurazili arabské vedoucí politiky, kteří s tímto vrahem jednali, anebo proto, že spojení mezi smrtícím plynem, válečnými zločiny a původní podporou Washingtonu pro Saddáma Husajna je příliš citlivé téma.

                 
Obsah vydání       28. 1. 2003
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Britský ministr zahraničí: Irák porušil rezoluci OSN
28. 1. 2003 Co bude Západ dělat, až svrhne Saddáma Husajna?
28. 1. 2003 Antievropeanismus v Americe
28. 1. 2003 Klaus: fakt, který nemůžeme přehlédnout Darius  Nosreti
27. 1. 2003 Hans Blix nedal OSN k dispozici žádný "kouřící revolver"
28. 1. 2003 Věc: Opatření v osobní dopravě v případě stávky na ZSSK/ŽSR
28. 1. 2003 Britským lékem pro irácké děti jsou bomby za 60 000 000 liber ročně Martin  Škapík
27. 1. 2003 Británie poskytla OSN špionážní informace o Iráku
27. 1. 2003 Irák: Tyto dny jsou klíčové
27. 1. 2003 Jak Američané zradili Armény ze strategických důvodů Jan  Čulík
27. 1. 2003 Inovativní lidé jsou nepříjemní
26. 1. 2003 Monitor Jana Paula: Hutka nebude s Gottem a Vondráčkovou zpívat Havlíčku, Havle! Jan  Paul
27. 1. 2003 Oznámení iniciátorů bojkotu sítě T mobile
27. 1. 2003 Neznámé fotky z Metra
28. 1. 2003 Svět není zrovna spravedlivé místo Ondřej  Prokopius
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
28. 1. 2003 Cesta k diktatúre Peter  Greguš
28. 1. 2003 Rozhovory o zjednotení Cypru podĺa mierového plánu OSN Lucia  Waldnerová
28. 1. 2003 Bushov plán znížiť dane americkej ekonomike skôr uškodí, ako pomôže Zolo  Mikeš
25. 1. 2003 Domácí štěstí: jak probíhaly volby prvních československých prezidentů
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Koho na Hrad, that is a question... Ivo V. Fencl
27. 1. 2003 Náboženské křižovatky Josef  Veger
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
26. 1. 2003 Ve Štrasburku soud reagoval za tři dny Zdeněk  Jemelík
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 1. 2003 Hospodaření OSBL za prosinec 2002 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech