17. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 3. 2003

Jean Chrétien: "Válka s Irákem je vyhraná"

Kanadský ministerský předseda Jean Chrétien promluvil k Američanům prostřednictvím americké televizní stanice ABC, kde odpovídal na dotazy moderátora George Stephanopoulose.

"Není vůbec zapotřebí, aby Spojené státy zahajovaly válku proti Iráku, protože ji už vyhrály a odvrátily nebezpečí, které mohl představovat Saddám Hussein. Rozmístěním 250 tisíc vojáků kolem Iráku zmáčkl americký prezident a britský ministerský předseda Saddáma Husseina takovým způsobem, že musel odzbrojit. Víte, váš prezident vyhrál - nemám o tom nejmenší pochybnosti. Vyhrál. Vytvořil situaci, že Saddám Hussein nemůže udělat nic jiného. V zemi má inspektory zbraní a kolem dokola vojska. Americká letadla mu létají nad hlavou, takže nemůže nic dělat a začal likvidovat rakety, takže už nehrozí nukleární nebezpečí. Nevíme sice, co mu zůstalo, ale nemůže se pohnout".

V projevu, který byl natočen minulou sobotu v domě Chrétienových v Shawiniganu v Quebeku (nikoliv v rezidenci ministerského předsedy), řekl Jean Chrétien, že válka není nevyhnutelná a dodal, že je Saddám Hussein jasně "v pasti" a "kdyby byl dostatečně chytrý, že by o weekendu jednal, ale že je na to příliš velký blázen". Tato část projevu se ale do éteru nedostala i když nějaký starší politický poradce pana Chrétiena zdůraznil, že slovo "blázen" nebylo použito, aby charakterizovalo Saddám Husseina osobně, ale ve smyslu, že by "byl blázen, kdyby neodzbrojil".

Jean Chrétien pokračoval, že problém se Saddámem Husseinem je ten, že už jednou použil biologických zbraní proti svému vlastnímu obyvatelstvu a že nejedná v nejlepším zájmu iráckého obyvatelstva: "Zdá se, že není příliš racionální. Jsou to jeho vlastní lidé, kteří budou platit cenu [za jeho jednání]. Myslím, že jsou Američani na něho až příliš silní. Nejedná se o skutečný souboj... Řeknu vám. že být v jeho kůži, třásl bych se jako osika".

Takto formulovaný projev měl zřejmě za cíl přesvědčit Bushovu vládu, aby se nepouštěla do invaze Iráku bez předchozího schválení Radou bezpečnosti OSN. Taková invaze se zdá neodvratitelná někdy po 17. březnu, což je termín, který daly Spojené státy a Británie, aby Saddám Hussein dokázal, že odzbrojil.

Condoleeza Ricová, státní poradkyně pro bezpečnost, která také vystoupila v programu televizní stanice ABC nazvaném "Tento týden" tvrdě odmítnula názor kanadského ministerského předsedy Chrétiena, že byl Saddám Hussein "dán pod kontrolu": "Jak dlouho si myslíte, že by se podařilo udržet ho pod kontrolou? A pod jakou kontrolou si myslíte, že je? Vůbec není "pod kontrolou". Pořád ohrožuje svoje sousedy. Problém s názorem, že je pod kontrolou, je ten, že ta "kontrola" vůbec nefunguje a za druhé, víte, jak tím trpí irácké obyvatelstvo? Budeme je udržovat permanentně izolované od mezinárodní společnosti?"

V rozhovoru pro stanici ABC mluvil Jean Chrétien také výmluvně o nebezpečí, které hrozí světu, jestliže by Spojené státy provedly invazi do Iráku bez souhlasu OSN: "Víte, bylo by to velice špatné, protože Američani jsou teď jedinou supervelmocí. Měli byste to uvážit, protože to velice znervózňuje některé lidi. Víte, já si nestěžuji - já mám ohromně dobré vztahy ke Spojeným státům a s vaším prezidentem - a nemám teda problém. Jsou ale lidé, kteří snadno nevěří vašim slovům. Mají otázky a bojí se mít na světě jedinou supervelmoc, je to pro ně nebezpečné".

Kromě toho vyslovil ministerský předseda znova svoje obavy z jasně formulovaného požadavku Bushovy vlády na "změnu režimu" v Iráku, který byl rozšířen z původního požadavku na odzbrojení jako podmínky, aby se zabránilo válce. Takové odůvodnění války by vytvořilo nebezpečný precedens, kterého by mohly použít jiné státy, kdyby chtěly svrhnout vlády jiných zemí. Jean Chrétien pokračoval: "Čína by mohla říct: 'Hmm, máme někde problém a víte, nám se tam ten režim nelíbí, takže my jej změníme'. To je, proč je takový postup nebezpečný. Víte, každý použije tu vaši situaci jako pretext... Kde se zastavíte? Víte, je-li to OK jestli to uděláme tady, proč by to nebylo OK jinde?"

Jean Chrétien srovnal nynější konfrontaci s Irákem s konfrontací se Sovětským svazem, která trvala celá desetiletí: "Vyhráli jste Studenou válku bez použtií jediného tanku, jediné rakety a při tom nikdo neztratil život. Už není SSSR. S Irákem to je podle mého názoru stejné. Ohromně vyhráváte".

Jean Chrétien dostal otázku, zdali se odlišný názor Kanady na to, jak řešit situaci s Irákem, promítne do vztahů mezi Kanadou a USA. Odpověděl: "Ech, moc ani ne. My máme blízko k Američanům a vždycky jsme pomáhali na světě s udržováním míru. Víte, ta situace je jasná prezidentovi aspoň rok, co Kanada udělá".

Poznámka MK: Projevy Jeana Chrétiena jsou všechny v tom stylu, jak jej i tentokrát tlumočily noviny. Jestliže si někdy nevidí do úst americký prezident, o čem mluví, kanadský ministerský předseda má problém s tím, aby své názory jasně vyslovil. V tomto případě je nutné ocenit jeho snahu už podruhé promluvit k Američanům a říci jim svůj názor na zbytečnost a škodlivost války proti Iráku. Kdo jiný by se snažil říci rozsáhlému publiku rovnou do očí totéž, že je Irák prošpikován zbrojními inspektory, že tam létají nad hlavami lidí americká letadla a že je v okolních zemích soustředěna americká vojenská síla, která je mnohonásobně větší na to, aby se mohlo mluvit o "válce" - i když nepřipomenul dlouholetou blokádu Iráku - vývoz i dovoz. Kdo jiný varoval Bushovu vládu, že svržení vlády jiného státu bez projednání situace v Radě bezpečnosti OSN by vytvořilo nebezpečný precedens pro celý svět než Jean Chrétien? Nemluvil sice uhlazeným jazykem chladného diplomata, ale vyjádřil obavy velkého počtu lidí na světě, kteří si kladou podobné otázky, oč vlastně jde americké vládě George W. Bushe. Fingovaný strach ze Saddáma Husseina je příliš průhledný, přestože se "jestřáb" Condoleeza Ricová úporně snažila varovat před ním i když je "pod kontrolou". Obava o irácké obyvatelstvo je rovněž fingované - podobné obavy neprojevuje Bushova vláda třeba o Palestince ale ani je nemá z izraelských zbraní "hromadného ničení" (kde hromady ssutin dělají z palestinských domů "konvenční" tanky a buldozery).

Noviny "The Daily Telegraph" nám už slibují nezapomenutelné zážitky, které nám bude přinášet americká televize. Přestože nebylo povoleno vybavit přilby jednotlivých vojáků televizními kamerami, kameramani budou hned v prvních vozidlech, aby se měli televizní diváci nač těšit a mohli vidět, jak jsou nepřátelé koseni americkou palbou... padají... ještě dýchají... už nedýchají... Je o tom velký článek s titulkem "Ultimate reality TV: live from battlefields" (Nejskutečnější skutečnost v televizi: přímé vysílání z bojišť). Americkou dychtivost po lidské krvi se tedy přece snaží někdo uspokojit - a ještě na tom vydělat. Kanadský ministerský předseda Jean Chrétien by svým smířlivým úsilím jen všechno zmařil.

                 
Obsah vydání       17. 3. 2003
17. 3. 2003 K útoku na Irák má dojít co nejdřív
18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
16. 3. 2003 Prezident Bush vydal Iráku ultimátum
17. 3. 2003 Tohle je špinavá válka Jan  Keller
17. 3. 2003 Dva důvody navíc Milan  Valach
17. 3. 2003 O (českém) sebebičování a společenské odpovědnosti Jan  Čulík
17. 3. 2003 Snadná cesta ke změně režimu Miloš  Kaláb
17. 3. 2003 Jean Chrétien: "Válka s Irákem je vyhraná" Miloš  Kaláb
15. 3. 2003 Prezident ČR Klaus má vlastní ústavu ČR? Karel  Mašita
17. 3. 2003 Utrpení umělce Valeriána Pípáka - pravda vyděsí Hugo  Schreiber
16. 3. 2003 ČR a CME jednají o způsobu úhrady
15. 3. 2003 V arbitrážní při s Českou republikou obdrží CME k dnešnímu dni 353 395 131 USD včetně úroku
17. 3. 2003 Jiří Rusnok v médiích a média o Rusnokovi Josef  Trnka
17. 3. 2003 Amatérova analýza: Co je dobrého a co je špatného na Mladé frontě Dnes Vladimír  Bernard
17. 3. 2003 Monitor Jana Paula:
O zbrani jménem automobil a falešné loajalitě k asociálnímu chování
Jan  Paul
17. 3. 2003 Ruší se Čechy? Jakub  Jirsa
17. 3. 2003 Budou Američané útočit o svátku purim? L'Chaim! Štěpán  Kotrba
17. 3. 2003 Zrušení Čech podruhé Antonín  Kosík
17. 3. 2003 Vstanou - a kdy - noví politici? Napřiklad v Srbsku...
17. 3. 2003 Válečná kampaň v Iráku jako výraz americké slabosti
14. 3. 2003 O české solidaritě: Po nás ať přijde potopa Fabiano  Golgo
17. 3. 2003 Európsky týždeň boja proti rasizmu: Hovorme o rasizme Slovákov Martina  Ferenčíková
17. 3. 2003 Hamanovi potomci: rasismus - intelektuální základna nacismu Zeev  Sternhell
17. 3. 2003 Privatizácia železníc v treťom svete Martin  Brendan
17. 3. 2003 Dva svety na Slovensku Marián  Repa
17. 3. 2003 KULTURA A FINANCE: Kam smeruje slovenská hudobná kultúra? Gabriela  Šikulíncová
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
17. 3. 2003 Neonacisti dokopali chlapca, policajti neurobili nič Martina  Ferenčíková
17. 3. 2003 Európska únia nie je rímska vlčica Jana  Matúšová, Radovan  Geist
17. 3. 2003 Stalingrad -- nedobytná pevnosť na Volge
17. 3. 2003 ANKETA: konec SOP Marián  Repa, Martin  Muránsky
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
13. 3. 2003 Počet denních přístupů na Britské listy stoupl od dubna 2002 o cca 25 procent

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2003 Jean Chrétien: "Válka s Irákem je vyhraná" Miloš  Kaláb
17. 3. 2003 Válečná kampaň v Iráku jako výraz americké slabosti   
17. 3. 2003 Snadná cesta ke změně režimu Miloš  Kaláb
16. 3. 2003 Prezident Bush vydal Iráku ultimátum   
15. 3. 2003 Blair, Aznar a Bush se připravují na válečný summit   
14. 3. 2003 Z kolika lží se skládá pravda Jiří  Jírovec
14. 3. 2003 Pro myslící násilná demokratizace muslimského světa, pro nemyslící válka proti terorismu Mojmír  Babáček
14. 3. 2003 Rozsviťme svíčky proti válce Milan  Valach
13. 3. 2003 Argument, proč užívat mučení   
13. 3. 2003 USA a jejich spojenci asi nebudou usilovat o novou rezoluci OSN o Iráku   
13. 3. 2003 Irácké dilema: Co uděláme s AIDS a s mnoha jinými tíživými problémy? Miloš  Kaláb
13. 3. 2003 Válka se blíží... - pohled z Iráku Miloš  Kaláb
12. 3. 2003 EÚ irackú krízu nevyriešila, uznává autoritu OSN Zolo  Mikeš
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády