20. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Francis Fukuyama
20. 5. 2003

Fukuyama: na Irák se dívám skepticky

Francis Fukuyama argumentoval začátkem devadesátých let, že v jednadvacátém století zvítězí liberální demokracie nad politickým totalitarismem. Avšak nyní argumentuje, že lidstvo čelí novým morálním nebezpečím a ta mohou svět destabilizovat.

Fukuyama v roce 1992 napsal ve svém článku a pak v knize The End of History and the Last Man, že globální boj mezi různými ideologiemi o to, že jsou nejlepším řešením pro potřeby moderního člověka, skončil rozhodným vítězstvím pro liberální demokracii. Během dvacátého století selhaly všechny soupeřící modely, ať byly fašistické, autoritářské, teokratické či komunistické. Přivodily lidem totiž jen bídu a nikoliv svobodu a komfort, jimž se těší lidé na Západě. Britský deník Times se Fukuyamy zeptal, jestli po dalším vítězství Západu, totiž v Iráku, tleská Georgi Bushovi a jeho neokonzervativním spojencům za to, že tak mocně v Iráku napomohli historii a demokracii. "Jako Marx Západu, neměl byste být potěšen leninskou rozhodností George Bushe zrevolucionizovat Blízký východ?"

Francis Fukuyama odpověděl: "Ve skutečnosti jsem trochu pesimistou. Dívám se skepticky na to, co udělal George Bush. Jsem skutečně přesvědčen, že existují základní ekonomické a politické imperativy, které způsobují, že se historie rozvíjí jedním směrem, směrem k větší demokracii. "

Kompletní článek - v angličtině ZDE
Další články obsahující myšlenky Francise Fukuyamy - v češtině BL BL BL
BL BL BL

"Ale užít vojenské moci ve snaze napomoci tomuto procesu, to je nesmírně riskantní. Proti tomu existují kulturní překážky. Tuhle válku asi nevyhrajeme."

Timesy poznamenávají, že je Fukuyamova skepse o to pozoruhodnější, že má velmi blízko k mnohým lidem, kteří v posledních týdnech řídí Bushovu ruku. Fukuyama je starým přítelem a bývalým kolegou Paula Wolfowitze, náměstka amerického ministra obrany v Pentagonu. Wolfowitz je v Evropě i jinde démonizován. Fukuyama ho chválí jako daleko jemnějšího, inteligentnějšího a pokrokovějšího myslitele, než je jeho všeobecně šířená karikatura.

Podle Fukuyamy je Wolfowitz idealista, který věří, že je možno pozitiva demokracie zpřístupnit všem. Není to cynický republikánský realista, jací prosazují jen sobecké americké zájmy. Wolfowitz si podle Fukuyamy myslí, že pokrok na Blízkém východě brzdí tamější autoritářské režimy. Fukuyama ho však varuje:

"Idealistický názor je, že se arabská politika dostala do slepé uličky a je možno vytvořit z Iráku vzor arabského státu, kde vládne svoboda a demokracie. Jsem ale skeptik. Iráčané jsou dost hádaví lidé. Jsem pesimistou i proto, že Spojené státy neumějí budovat v jiných zemích demokracii. Rychle střílíme, když dojde k vojenské intervenci, ale daleko pomaleji slibujeme vytváření pořádku a rekonstrukci." Wolfowitz ale chce Iráku pomáhat dlouhodobě. "Je přesvědčen, že je možno užít americké moci pro dobro světa. Levice si často neuvědomuje, že někdy je nutno k dobrým cílům užít moci. Konec konců, Hitlera svrhly Spojené státy."

Fukuyama se však vyjadřuje s rezervou o Georgi Bushovi: "Nebudu asi už Bushe znovu volit. Obávám se kvazi-imperiální role Spojených států a jsem přesvědčen, že některé Bushovy akce vyvolaly zápornou reakci."

Pokračuje: "Souhlasil jsem s názorem, že se s Irákem něco muselo udělat. Americká vláda přesvědčivě argumentovala, že zbraně hromadného ničení ohrožují světový mír. Ale k tomu bylo třeba přidat i váhu spojeneckých vztahů. Americká arogance ochromila tyto politické vztahy. Býval bych jednal daleko pomaleji a opatrněji, aby s námi šlo co nejvíce našich spojenců."

Neokonzervativec Robert Kagan argumentuje, že existují podstatné rozdíly v myšlení mezi Evropany a Američany. Američané mají obrovskou vojenskou moc, a tak reagují jinak než Evropané. Muž, který je ozbrojen, zasáhne proti medvědovi tak, že ho zabije, argumentuje Kagan, kdežto ten, kdo není ozbrojen, se bude snažit medvěda neprovokovat. To je rozdíl mezi Evropou a Amerikou. Souhlasí s tím Fukuyama?

"Mezi Evropou a Amerikou jsou skutečně obrovské rozdíly. Avšak Američané by si měli uvědomit, že není konstruktivní říkat, že za všechno může Evropa. Kontinent, který zničily dvě světové války, se přirozeně nestaví k myšlence války zrovna nadšeně. Teď ale bychom měli znovu vybudovat dobré vztahy mezi Evropou a Amerikou a vytvořit stabilitu. Je zapotřebí respektovat mezinárodní instituce. "

Podle Fukuyamy jsou Spojené státy vybudovány na principech britského filozofa Johna Locka, je to smlouva mezi státem a občany, kteří věří v minimální vládu. Evropský stát je spíše založen na myšlenkách Jeana-Jacquese Rousseaua, podle něhož je stát výrazem "všeobecné vůle". Spojené státy jsou individualističtější a podnikavější, ale také chaotičtější. Evropská unie má větší míru sociální solidarity, ale je méně přizpůsobivá.

Fukuyama se nyní obává, že genetický výzkum nás může vrhnout do nového totalitního světa. V této věci chválí George Bushe, který se seriózně zabýval argumenty z obou stran, zda podpořit či nepodpořit výzkum kmenových buněk, získávaných z lidských embryí.

                 
Obsah vydání       20. 5. 2003
20. 5. 2003 Fukuyama: na Irák se dívám skepticky
20. 5. 2003 V Kongu dochází ke kanibalismu; EU "možná" zasáhne
20. 5. 2003 USA předložily "konečnou verzi" rezoluce o Iráku
20. 5. 2003 Euroreferendum -- víťazstvo či fraška? Pavol  Fabian
20. 5. 2003 Analýza mediální prezentace kauzy Diag Human
20. 5. 2003 ČR musí vstoupit do EU Jan  Čulík
20. 5. 2003 Kolaps Evropské unie za dveřmi - a jak z toho ven Vladimír  Rott
20. 5. 2003 Mediální magnát chce ovlivňovat britskou politiku Jan  Čulík
20. 5. 2003 Referendum? Ne, ČR ještě není tak daleko Vladimír  Rott
20. 5. 2003 Kdy může být členství v EU nevýhodou Michal  Rusek
20. 5. 2003 Co prozrazuje odkaz na Darwina nad Marxovým hrobem? Miloš  Dokulil
20. 5. 2003 Znečištění Přírodní rezervace Černínovsko u Spolany bude řešit policie
19. 5. 2003 Pohlednice z Timoru X
Zajímavosti, které zatím zůstaly stranou
Jaroslav  Kováříček
17. 5. 2003 Fričovou do NOVY určitě chtít nebudou, je totiž profesionálka... Štěpán  Kotrba
19. 5. 2003 Česká politická manéž má špičkové klauny Josef  Trnka
18. 5. 2003 Memento 10: aneb "O eurorealismu"? Miloš  Dokulil
5. 2. 2003 Pošta redakci
2. 5. 2003 Hospodaření OSBL za duben 2003
20. 5. 2003 Soud skončil smírem
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
20. 5. 2003 Fukuyama: na Irák se dívám skepticky   
20. 5. 2003 USA předložily "konečnou verzi" rezoluce o Iráku   
20. 5. 2003 V Iráku se rozkrádá jaderný materiál   
19. 5. 2003 Amerika a Británie zrušily plán na vytvoření domácí irácké vlády   
16. 5. 2003 Tak pane Strawe, proč jsme šli do války?   
16. 5. 2003 Znovu příběh Jessicy Lynchové - mýtus a realita   
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
15. 5. 2003 "Vinu za irácké masakry nesou i západní politikové"   
14. 5. 2003 Humanitární organizace kritizují USA, že dovolily iráckým civilistům soukromě kopat v masovém hrobě   
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
12. 5. 2003 BBC a Guardian byly během útoku na Irák nejpopulárnějšími britskými servery v Americe   
11. 5. 2003 USA a Británie: zoufalá snaha najít zbraně hromadného ničení sílí   
10. 5. 2003 USA a Británie budou ovládat iráckou ropu   
9. 5. 2003 Dvojí Donald Rumsfeld   
8. 5. 2003 Búrlivé osudy starovekého Blízkeho východu Peter  Greguš