14. 10. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 10. 2003

Čečensko: chaotický boj vrahů a zločinců o moc

Bylo by chybné domnívat se, že by ukončení ruské "okupace" separatistické republiky Čečenska, vedlo k vzniku míru a harmonie. Krátké období v roce 1997, kdy byla Čečna nezávislá, nebylo zrovna zářícím příkladem obrany lidských práv. Jedna z nejdelších, nejšpinavějších a nejbrutálnějších válek na této planetě je nyní chaotickým bojem o moc a o peníze mezi četnými soupeřícími frakcemi.

Reportáž z Čečenska, kterou včera přinesl deník Guardian, se odlišuje od článků Petry Procházkové či Jaromíra Štětiny o Čečensku, které čítáváme v českém tisku...

Úvodem článku líčí autor Nick Paton Walsh příběh čečenského studenta z města Grozny, na kterého políčili spiklenci a nechali ho obžalovat z vraždy, kterou nespáchal.

Autor pokračuje: Mezi stíny šedé, která tady rozděluje stát a zločineckou mafii, je příběh tohoto studenta varováním pro všechny, kteří by chtěli bagatelizovat pokračující brutalitu čečenského konfliktu jako prostě "válku proti terorismu". Jde o daleko složitější sítě.

Jednoduchá vysvětlení jsou lákavá, ale zavádějící. Političtí komentátoři - zejména během nedávných prezidentských "voleb" rádi upozorňovali, že "vliv radikálního islámu" proměňuje čečenské rebely v teroristy.

Snad už jednoduššeji nelze vysvětlit pokračující ruskou brutalitu v této provincii, než tak, že ji učiníme součástí "boje proti Al Kajdě a obdobným teroristům", jaký vede americký prezident Bush.

Na druhé straně, bylo by chybné domnívat se, že by ukončení ruské "okupace" Čečenska, separatistické republiky, vedlo k vzniku míru a harmonie. Krátké období v roce 1997, kdy byla Čečna nezávislá, nebylo zrovna zářícím příkladem obrany lidských práv. Jedna z nejdelších, nejšpinavějších a nejbrutálnějších válek na této planetě je nyní chaotickým bojem o moc a o peníze mezi četnými soupeřícími frakcemi.

A od jedné z těchto frakcí k druhé přecházejí tisíce žoldáků - veteránů z dvou válek, kteří nemají jinou možnost, jak získat peníze či respekt, než tím, že si nechávají platit za to, že jsou vojáky. Totéž je situace statisíců civilistů, kteří by daleko raději byli, kdyby je válčící strany nechaly na pokoji.

Nedávné volby a jmenování muže Moskvy, Achmada Kadyrova, novým čečenským prezidentem, jen vyvolalo nové štěpení frakcí.

Před třemi lety, když minulá válka oficiálně skončila, se dalo říct, že jednotlivé strany konfliktu se skládaly z Rusů, z Čečenců loajálních Rusům, z čečenských civilistů, kteří chtěli mír, a z čečenských rebelů.

Teď existuje asi osm různých stran, každá z nich bojuje se zbraní v ruce za svou vizi budoucnosti této republiky. Je to celá řada nesmírně různorodých protivníků - a mezi ně ani nepatří zločinci na volné noze, kteří dostali do vážných potíží studenta z úvodu tohoto článku.

V Čečensku jsou ruští vojáci, často jsou to mladí, bojácní vojáci povinné základní služby anebo profesionální důstojníci, kteří chtějí z Čečenska odejít a vědí, že jde o válku, v níž nikdo nemůže vyhrát, ale mnoho lidí v ní může umřít.

Pak jsou tam jiní ruští vojáci, kteří vydělávají na válce velké množství peněz - prodávají ropu, zbraně anebo se podílejí na jiných korupčních akcích. Kdyby nebylo této "války proti terorismu", byli by závislí na minimálním platu ve svých rodných ruských okresních městech.

Pak jsou v Čečensku přítomny bezpečnostní agentury, FSB, které jsou také rozhádané. Nejvyšší činitelé, kteří řídí operace z Moskvy, podporují Kadyrova. Na místní úrovni se však snaží mnozí pracovníci FSB Kadyrovovu moc omezit. Obávají se, že jeho vláda bude nestabilní.

Často dochází k vojenským srážkám, zejména mezi ruskými vojáky a muži prezidenta Kadyrova. Nedávno vedly jednotky FSB operaci proti Kadyrovovým lidem, kteří v jedné vesnici zadržovali četná unesená rukojmí.

A pak jsou tu Čečenci. Někteří z nich jsou považováni za "zásadové" separatistické bojovníky, kteří bojovali jen za nezávislost. K nim snad patří bývalý prezident Aslan Maschadov, jehož mluvčí sice opakovaně odsoudil "teroristické" útoky proti civilistům, avšak nedávno dodal, že připravují útoky proti vojenským cílům na ruském území.

Pak existují různé jiné "nezávislé" klany, jako například klan Malika Saidullajeva, čelného podnikatele, kterého úřady nepřipustily k volbám. Má četná loajální města a malou soukromou armádu. Jiní prominentní mají podobnou podporu.

Prezident Kadyrov má soukromou armádu asi 4000 mužů.

Šamil Basajev byl dříve velitelem vojenských operací pro Maschadoval, ale prý se se svým šéfem pohádal poté, co byl nařízen útok na divadlo v Moskvě v říjnu 2002, kde zahynulo více než 100 lidí. (Petra Procházková dělala s "hodným teroristou" Basajevem rozhovor pro česká média,ZDE.)

Basajev chce vytvořit z Čečenska separatistický islámský stát a nyní běžně užívá sebevražedné atentátníky. Basajev se spřátelil s islámisty v Perském zálivu, s těmi lidmi, kteří prý také financují Usámu bin Ládina. Proto nyní Basajeva daly Spojené státy oficiálně na seznam mezinárodních teroristů. Washington dokonce uvedl, že se prý Basajev setkal v Afghánistánu s bin Ládinem a dojednával s ním podporu pro svou věc.

Začíná být obtížné popírat, že mezi určitými částmi čečenského hnutí odporu a lidmi, kteří financují al Kajdu, neexistují styky.

Avšak bylo by naivní se domnívat, že tito lidé v Čečensku rozhodují. Peníze z Perského zálivu jsou pro některé Čečence jen zdrojem pro boj za nezávislost, anebo pro islámskou svatou válku. Pro jiné jsou lidé z Perského zálivu jen dalším potenciálním zaměstnavatelem. Osoby z Perského zálivu jsou jen sponzory. V Čečensku jsou také někteří zahraniční bojovníci.

Mezi všemi těmito lidmi je množství nejrůznějších názorů a věr. Neshodnou se, zda by měli osvobodit jen Čečensko, anebo celý muslimský svět. Fundamentalisté nejsou dostatečně jednotni natolik, aby ovládli celé povstalecké hnutí.

Na tomto dlouhém seznamu bojovníků není nikdo, kdo by patřil k lidem, které by normální člověk chtěl mít šéfem státu. A kromě toho, i kdyby se Moskvě podařilo dosáhnout svého cíle a eliminovat Maschadova a Basajeva, krveprolévání by neskončilo. To zaručí obrovská nenávist mezi Rusy a Čečenci, kterou vyvolalo jmenování Kadyrova prezidentem.

Je pozoruhodné, uzavírá autor, že si Kreml myslí, že stačí učinit jednoho z darebáků šéfem, poskytnout minimální humanitární pomoc, dát najevo, že Rusko chce svá vojska stáhnout, a nazvat sílící chaotický boj nejrůznějších frakcí o moc a o přežití "mírem".

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       14. 10. 2003
14. 10. 2003 Moc, média a "pátá moc"
14. 10. 2003 Čečensko: chaotický boj vrahů a zločinců o moc
14. 10. 2003 Rath je génius Ivan  David
14. 10. 2003 Karel Hoffmann odsouzen za podvracení socialistického zřízení Jan  Paul
14. 10. 2003 Riziko nákazy virem HIV Tomáš  Linhart
14. 10. 2003 Kondomy: Co dělá katolická církev špatně?
14. 10. 2003 Katolická církev a Afrika Jan  Čulík
13. 10. 2003 Keňan s AIDS: Nesmím používat prezervativy, katolická církev to zakazuje
14. 10. 2003 Pozor, Kotrbo: protestovat proti Fidelovi je také veřejná služba Fabiano  Golgo
14. 10. 2003 Člověk v tísni: Měli by reportéři BBC také jít demonstrovat před vyslanectví Vatikánu? Jan  Čulík
13. 10. 2003 Stížnost Radě České televize na Člověka v tísni Štěpán  Kotrba
14. 10. 2003 Městský úřad Slaný jako provozovatel fóra k "nulové toleranci" internetovou diskuzi ukončil Štěpán  Kotrba
13. 10. 2003 Británie: Katastrofická vize moderní západní společnosti
10. 10. 2003 Olomoucká diskuse o EU: České strachy jsou zbytečné Martin  Myant
9. 10. 2003 Vzestup a pád českého kapitalismu Růžena  Vintrová
9. 10. 2003 Finanční příspěvek na provoz BL
1. 10. 2003 Hospodaření OSBL za září 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Člověk v tísni RSS 2.0      Historie >
14. 10. 2003 Pozor, Kotrbo: protestovat proti Fidelovi je také veřejná služba Fabiano  Golgo
14. 10. 2003 Člověk v tísni: Měli by reportéři BBC také jít demonstrovat před vyslanectví Vatikánu? Jan  Čulík
14. 10. 2003 Čečensko: chaotický boj vrahů a zločinců o moc   
13. 10. 2003 Stížnost Radě České televize na Člověka v tísni Štěpán  Kotrba
3. 10. 2003 ČT a Člověk v tísni beze změny   
29. 9. 2003 Kubánské velvyslanectví: "Policie selhala - záměrně?"   
29. 9. 2003 Jak se Praha rozloučila s básníkem Zdeněk  Jemelík
17. 9. 2003 Jak být terénním sociálním pracovníkem Jana  Chalupová
15. 9. 2003 Paní Chalupové: Ta myšlenka vypadá hezky, ale.. Pavel  Urban
9. 9. 2003 Vážený člověče v tísni... Jana  Chalupová
9. 9. 2003 Romové: Chléb nebo hry? Lenka  Kučerová
9. 9. 2003 Veřejná služba vůči národnostním menšinám - mediální ticho a nikomu to nevadí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2003 Čečenci na pranýři aneb O kultuře médií František  Kostlán
15. 4. 2003 Demokratická diskuse podle Člověka v tísni: Přece sem nemusíte chodit! Jiří  Černý
4. 11. 2002 O "hodném teroristovi" Petry Procházkové Jan  Čulík

Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko RSS 2.0      Historie >
14. 10. 2003 Čečensko: chaotický boj vrahů a zločinců o moc   
26. 6. 2003 Palestínsky scenár v Čečensku? Viktor  Kovaľov
26. 6. 2003 Putin: nejlepší car od dob Alexandra II.?   
16. 6. 2003 Angažovaná lhostejnost Pavel  Urban
30. 5. 2003 AI: Výroční zpráva o porušování lidských práv v Rusku   
15. 5. 2003 Mlčanie okolo Dubrovky: Bol teroristický útok na divadlo provokáciou ruských tajných služieb?   
14. 5. 2003 Čečenci na pranýři aneb O kultuře médií František  Kostlán
15. 4. 2003 Kterému "výkladu" světa máme věřit? Michal  Rusek
28. 3. 2003 Obávaný vahhábizmus Viktor  Kovaľov
25. 2. 2003 Konflikty roku 2003 Viktor  Kovaľov
17. 1. 2003 Evropský soud pro lidská práva se bude zabývat čečenskými obviněními   
6. 11. 2002 Berezovskij financuje obhajobu čečenského emisara   
6. 11. 2002 Čečensko: Velký herec se stal rukojmím špinavé války   
4. 11. 2002 O "hodném teroristovi" Petry Procházkové Jan  Čulík
29. 10. 2002 Rusové použili plyn BZ