16. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 4. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Úterý 6. dubna 2004

Sky News: celých 130 příslušníků námořní pěchoty zemřelo v bitvě v Ramádí

Webová stránka Sky News přinesla v úterý zprávy o intenzivních bojích, které vypukly v Ramádí a v nichž odpor tvrdě udeřil na opevněné pozice námořní pěchoty. Stránka citovala původní zprávu, která udávala, že při útoku iráckého odporu zazvonil umíráček plným 130 mužům námořní pěchoty. David Chater ze Sky News řekl: "Vypadá to, jakoby by byl tento útok proveden lidmi, kteří mají vojenský výcvik". Chater popsal útok jako "vysoce rozvinutý".

Dva americké pokusy proniknout do Fallúdže byly odraženy

Korespondent Ahmad Mansúr oznámil, že US okupační síly se dvakrát pokusily proniknout do středu města, ale oba pokusy byly odraženy a útočníci byli přinuceni ustoupit z města ven. Korespondent al-Džazíry prohlásil, že k prvnímu pokusu proniknout do města došlo v úterý ráno přístupovými cestami z východu a jihovýchodu ve čtvrti Dubbat. Agresorům se podařilo dostat se do východní části Dubbatu, ale prudká palba odporu zahnala útočníky zpět. K druhému pokusu proniknout do centra Fallúdže došlo v úterý po poledni. US silám se opět podařilo dostat do města, ale Iráčané je znovu v intenzivním boji donutili z města ustoupit.

Prudké boje severně od Fallúdže

Podle TV al-Džazíra docházelo od pondělí večer nepřetržitě k prudkým bojům na území Fallúdže. V úterý al-Džazíra oznámila, že vypukly ostré boje v Karmě na severním okraji Fallúdže. Korespondent al-Džazíry ve městě oznámil, že US kulky zabily irácké dítě. Odpor zničil americké vojenské vozidlo.

Odpor kladl ve stupňující se míře léčky americkým okupantům v různých částech města. Korespondenti a kameramani TV al-Džazíra se neustále dostávali do srážek mezi odporem a okupanty.

Zatímco US okupační síly neustále blokují město, uzavřely všechny vchody a východy. US agresoři ostřelovali průmyslovou část Fallúdže a prohledávaly tam domy. Ve stejnou dobu vypukly tvrdé boje ve čtvrti Džawlan. Korespondent al-Džazíry oznámil, že US vrtulníky a letadla střeží nebe nad městem, krouží a bez ustání město ostřelují.

Lékaři ve Fallúdži zřídili polní nemocnici poté, co byl zabit a zraněn velký počet místních obyvatel. Ke zřízení polní nemocnice došlo proto, že hlavní fallúdžská nemocnice byla zničena US ostřelováním.

Útok na US konvoj ve Fallúdže vyústil v bitvu mezi bojovníky odporu a US agresory, trvající půl hodiny.

Al-Džazíra oznámila, že US síly, které pronikly do Fallúdže, se dostaly do silné palby sil odporu.

US vojáci se ve Fallúdže setkávají s ohromným odporem

V úzké ulici Fallúdže se americká hlídka pokusila proniknout do města, ale nečekaně se dostala do husté palby odporu. Američtí vojáci se snažili palbu opětovat, ale bez úspěchu. Neúspěšně se pokusili stáhnout a nakonec volali o pomoc. Dostali se do palby z domů, ale nepodařilo se jim zjistit, odkud přesně přichází.

Když volali o pomoc, ostřelovaly tanky a vrtulníky domy v okolí a pět domů zapálily. Odpor ale stále odpovídal minomety a kulomety, jejichž kulky hvízdaly nad hlavami Američanů. Nakonec zaútočily na čtvrť stovky US okupantů ve snaze zničit hnízdo střelců. Ale ani tento pokus nebyl úspěšný a odpor odpověděl další střelbou.

V pokusu zlomit vůli odporu použily US síly zřídka užívané zbraně, vrtulníků AC 130 s kulomety, vybavených značnou palebnou silou. Zatímco se US síly snažily proniknout do města, 2. divize námořní pěchoty, rozložená před městem, bojovala s odporem na severním okraji města.

Fallúdža: život se ctí nebo mučednická smrt

V záběrech al-Džazíry z Fallúdže, obležené útočícími agresory již třetí noc, shrnul jeden z obyvatel ducha obleženého města: "My jsme lidé z Fallúdže - ti, kteří žijí, žijí se ctí, a ti, kteří zemřeli, zemřeli jako mučedníci." A pokračoval: "Díky americkým silám za to, že nám umožňují mučednictví."

Odpor vyhání US síly z opěrných bodů kolem Fallúdže

Bojovníci iráckého odporu vyhnali US agresorské vojáky z jednoho z opěrných bodů, které si v úterý vytvořili kolem Fallúdže. Podle korespondenta al-Džazíry ve Fallúdže podnikli bojovníci odporu prudký útok na opevněný bod na okraji města.

Při útoku bylo místo spáleno a okupační vojáci donuceni k útěku.

US vrtulník sestřelen blízko Fallúdže

Očití svědci ve Fallúdži oznámili,že bojovníci iráckého odporu sestřelili americký vrtulník, létající nad městem. Korespondent al-Džazíry žádal obyvatele, aby mu sestřelený stroj ukázali, ale protože byly síly odporu právě přepadeny US invazními vojáky, bylo reportérovi zabráněno dostat se na místo.

US síly střílející na dvě čtvrti Fallúdže zabily v úterý večer 32 Iráčanů

32 Iráčanů - včetně žen a dětí - bylo podle TV al-Džazíra v úterý večer zabito při intenzívní americké střelbě na čtvrti Džawlan a Dubbat. Dalších nejméně 30 bylo zraněno. Řada zraněných byla odnesena do polní nemocnice.

US přiznávají: 5 příslušníků námořní pěchoty zabito v provincii Anbar během 24 hodin

US vojenští představitelé v úterý přiznali, že pět příslušníků námořní pěchoty bylo v pondělí zabito během toho, co okupanti nazývají "bezpečnostní a stabilizační operace". Nesdělily žádné detaily kromě toho, že byli zabiti v boji se silami iráckého odporu.

Čtyři Iráčané vykrváceli, když jim američtí vojáci odmítli poskytnout lékařskou pomoc

V úterý al-Džazíra oznámila, že čtyři Iráčané byli zabiti poté, co byli zraněni americkou střelbou. Agresoři je nechali vykrvácet a nedovolili irácké ambulanci poskytnout jim pomoc.

Bojovníci odporu jsou po celé Fallúdže

Odpor organizovaný v malých bojových skupinách rozmístěných v různých čtvrtích bojuje s okupanty ve Fallúdže. Obsadil několik částí města dříve okupovaných US silami.

Obyvatelé pozorovali v úterý bojovníky organizované do skupin po 10 - 15 mužích, nesoucí malá odpalovací zařízení, který byla kdysi montována do iráckých vrtulníků. Odpor zdokonalil tato zařízení tak, že je nyní možno odpalovat z ramene. Při sestřelování amerických vrtulníků mají tato zařízení obvykle ničivé účinky.

Svědkové oznamují, že odpor zabil blízko Fallúdže několik okupačních vojáků

Iráčtí očití svědkové sdělili, že několik amerických vojáků bylo v úterý zabito v boji se silami iráckého odporu. Američtí okupační představitelé zprávu nepotvrdili.

Pět amerických okupantů zabito v Ramádí

Prameny irácké loutkové policie oznamují, že pět amerických okupačních vojáků bylo zabito v Ramádí západně od Bagdádu. V úterý ráno došlo v Ramádí údajně k bojům mezi odporem a okupačními silami. Srážky, v nichž bylo použito středně těžkých zbraní, byly hlášeny z ulice 'Išrin. Většina obchodů a podniků ve městě byla zavřena.

Dalších 12 příslušníků námořní pěchoty bylo zabito v posledních bojích v Ramádí

V úterý v noci US Associated Press oznámila, že odpor zaútočil na opěrný bod US námořní pěchoty v Ramádí a usmrtil až 12 jejích příslušníků. Odpor zahájil útok na pozice námořní pěchoty blízko sídlo loutkového guvernéra ve městě.

Jeden americký okupant zemřel pod vozidlem, které spadlo z nadjezdu

Jeden agresorský voják byl zabit v úterý po západu slunce, když se jeho vozidlo zřítilo z nadjezdu a spadlo na něho. Na křižovatce cestou do Fallúdže udělalo náhlý, možná neúmyslný obrat, vyletělo z nadjezdu a převrátilo se. Okupační síly tělo z pod auta vytáhly.

US Army přiznává tři vojáky zabité ve srážkách v Bagdádu

US vojenská okupační správa přiznala, že tři američtí vojáci byli zabiti ve srážkách v Bagdádu, ale nesdělila žádné detaily.

Ostrý boj mezi bojovníky odporu a americkou okupační námořní pěchotou vypukl během noci z pondělí na úterý v převážně sunnitské čtvrti západního Bagdádu Zajdan. Tři pěšáci byli zabiti, když se neúspěšně pokoušeli vyhnat bojovníky odporu z oblasti. Svědkové sdělili, že bojovníci odporu použili granátomety a zničili tři americká vozidla. Kolemjdoucí viděli v ulici tři mrtvé Američany, hlídané zbytkem jejich konvoje, dokud nepřijela pomoc. Od půlnoci do úterý ráno kontroloval odpor celé okrsky Zajdan, Ridwáníja a Karma.

Útok odporu v Bagdádu zabil dva americké okupační vojáky a zničil dvě vozidla

Síly iráckého odporu provedly v úterý v noci po noční modlitbě odvážný pokus prolomit blokádu svírající jejich obležené bratry a sestry ve Fallúdži. Podle očitých svědků na americkou hlídku složenou ze tří vozidel zaútočil odpor raketami z jedoucího vozidla, dvě auta zničil a dva Američany v nich zabil. US okupační síly spěšně uzavřely místo útoku, k němuž došlo v převážně sunnitské bagdádské čtvrti Džihád.

Odpor útočil na americkou hlídku v Qá'imu na syrské hranici

Bojovníci iráckého odporu zaútočili na americkou pěší hlídku ve městě Qá'im blízko syrské hranice.

Útok odporu zničil americké vojenské vozidlo ve městě Hadítha

Podle al-Džazíry bylo jedno americké vojenské vozidlo úplně zničeno při útoku na US vojenský konvoj blízko města Hadítha v provincii Anbar.

Silná exploze otřásla Nadžafem

Silná exploze se podle al-Džazíry rozlehla v úterý v Nadžafu. Korespondent al-Džazíry ve městě oznámil, že bylo vidět mrak kouře, ale prozatím nebyly známy žádné další detaily. Později během dne otřásly Nadžafem tři silné exploze. TV al-Džazíra oznámila, že k nim zřejmě došlo ve směru od Kúfy. Bylo také vidět padat na město zápalnou bombu. Další podrobnosti nebyly k dispozici.

Americký útok na Madínat as-Sadr v Bagdádu

V noci z pondělí na úterý a během úterý ostřelovaly americké agresorské síly tzv. Madínat as-Sadr v Bagdádu. Americká vojenská vozidla byla rozmístěna v ulicích čtvrti a soustředěna před stanicí loutkové policie.

Síly Muqtady as-Sadra kontrolují část Karbaly

Stoupenci ší'itského vůdce Muqtady as-Sadra v úterý údajně převzaly kontrolu nad čtvrtí Husajníja v Karbale, zabraly budovu místní správy a stanici loutkové policie. Z ulic zmizely hlídky okupačních sil i irácké loutkové policie.

Italští okupanti zraněni, čtyři italská bojová vozidla zničena v Násiríji

Iráčtí očití svědkové a italské okupační vojenské zdroje oznámili, že několik italských okupačních vojáků bylo v úterý zraněno při útoku stoupenců Muqtady as-Sadra ve městě Násiríja. Údajně byli zabiti také dva Iráčané. Italský okupační zdroj oznámil, že v úterý italské síly zahájily akci na obnovení "veřejného pořádku" ve městě po dvou dnech bojů. Bitva údajně propukla, když stoupenci Muqtady as-Sadra zahájili palbu na italskou okupační hlídku v ulicích města. Italští okupanti palbu opětovali a trvala hodinu. Čtyři italská bojová vozidla úplně shořela. Italská správa nicméně sdělila, že rány utrpěné italskými okupačními vojáky nejsou vážné a že počet členů milic Muqtady as-Sadra, zapojených do boje, nepřekročil stovku. Síly Muqtady as-Sadra ovšem získaly kontrolu nad mostem, po němž probíhá zásobování Italů.

Ukrajinský agresor zabit, pět dalších zraněno v Kútu

Ukrajinské ministerstvo války oznámilo, že ukrajinský okupační voják byl v úterý zabit a pět dalších zraněno ve srážce s bojovníky iráckého odporu v Kútu jižně od Bagdádu. Komuniké vydané ministerstvem uvedlo, že mrtvý voják utrpěl zranění, když explodoval granát v boji o kontrolu nad jedním z mostů ve městě. V Iráku je kolem 1600 ukrajinských okupačních vojáků.

Pentagon ruší dovolené vojáků v Iráku

US ministerstvo obrany vydalo nařízení, aby všichni jejich vojáci zůstali v Iráku. Podle zprávy USA Today zrušil Pentagon dovolené pro 24 000 US vojáků, které měli nastoupit během příštích týdnů.

Tlumočník pracující pro US síly zabit v Bagdádu

Mluvčí irácké loutkové policie oznámil, že tlumočník, pracující pro US okupační síly, byl v úterý zabit, když bojovníci odporu zahájili palbu na Lu'aj Madžíd Rašíd na náměstí Burtuqála v centru Bá'quby. K útoku došlo v 8,00 hodin ráno místního času. Bojovníci odporu opustili bojiště se zdravou kůží.

12 Iráčanů zabito ve srážce s Brity v Amará

Dvanáct Iráčanů bylo zabito a 27 dalších zraněno v úterý ve srážce mezi stoupenci Muqtady as-Sadra s britskými okupačními vojáky ve městě Amará.

Stovky studentů demonstrovaly v Bá'qubě proti US okupaci

Stovky iráckých studentů v úterý demonstrovaly proti US útokům na Fallúdžu. Demonstranti skandovali: "Naší krví a našimi dušemi vykoupíme Irák!" Dvacetiletý student Muhammad Džabbár řekl: "Američané musí pochopit, že irácký lid není šťasten z jejich přítomnosti v Iráku a musí odejít co nejdříve tak, aby si tento lid mohl sám vyřešit své problémy uvnitř svého iráckého domu."

Středa 7. dubna 2004

Obyvatelé Fallúdži napočítali ve středu sto amerických mrtvol po šesti neúspěšných pokusech US o dobytí obleženého města

Očití svědkové ve Fallúdži řekli korespondentu webové stránky Mafkarat al-Islam, že při šesti pokusech o dobytí města bylo zabito nejméně sto Američanů. Svědkové korespondentovi sdělili, že "vrtulník dostal přímý zásah, který zabil všechny na jeho palubě. Bojovníci odporu zabili asi polovinu posádek v dalších pěti vrtulnících a zbývající odletěly."

Počet US okupačních vojáků účastnících se těchto pokusů o přistání, se pohyboval mezi 30-60.

Z bojů je zřejmé, že bojovníci iráckého odporu si dávají pozor na pokusy o přistání, vystřelují rakety na letadla či vrtulníky a donutí je se stáhnout. Odpor používá různé taktiky, aby si poradil s přistávajícími stroji a ostřeluje je raketami.

Navzdory prudké střelbě US okupantů se Američanům dosud nepodařilo zlomit obranu Fallúdže

Korespondent Mafkarat al-Islam ve Fallúdži oznámil, že US silám se do chvíle zprávy (1:15 mekkánského času 8. dubna) nepodařilo zlomit obranu iráckého odporu ve Fallúdži. Do čtyř čtvrtí obleženého města: Džawlan, Nuzha, Šuhada' a Dubbat bušila intenzívní americká palba, ale přesto se okupantům dosud nepodařilo dostat se do města. Největší palbě byly vystaveny čtvrti Džawlan a Dubbat.

Američtí křižáci zničili fallúdžskou mešitu bombami, raketami a tanky

US agresoři oznámili, že shodili dvě 500librové (2,5 t) laserem naváděné bomby na fallúdžkou mešitu, kterou navíc bombardovali raketami a střelbou z tanků. US agresoři z námořní pěchoty zdůvodnili akci tvrzením, že bojovníci iráckého odporu se uvnitř mešity zabarikádovali a útočili na okupantské síly zevnitř tohoto muslimského domu modliteb. US námořní pěchota tvrdila, že bojovníci odporu porušili střelbou z mešity mezinárodní úmluvu a tím je americké zničení mešity "ospravedlněno".

Obyvatelé Fallúdže ovšem odmítli americká tvrzení. Šajch Makki al-Kubajsí, předseda rady muslimských ulamá ve Fallúdže a imám a kazatel mešity Abd al-Azíze as-Samarrá'ího, který se dostal do americké palby, řekl, že zprávy o bojovnících odporu operujících z mešity jsou nepravdivé. Ani jeden se v mešitě neskrýval. Dodal, že bojovníci odporu chodí se zbraněmi po městě a odolávají nepříteli a není jejich zvykem hledat úkryt v mešitě. Často se pohybují ve všech částech Bagdádu, ale neschovávají se do mešit. Když US agresoři zaútočili na mešitu, odpor hrdinsky odpověděl a postřílel a zranil řadu Američanů.

Odpor zničil 13 US tanků v bitvě ve Fallúdži

Korespondent Mafkarat al-Islam ve Fallúdži oznámil, že bojovníci iráckého odporu, bránící Fallúdžu, zneškodnili třináct US tanků, jakož i velký počet vojenských vozidel v boji, který trval dva dny až do středy. Svědkové řekli, že US tanky byly zničeny, když síly odporu zahájily současný útok proti postupujícím US silám zepředu i z týlu.

Odpor sestřelil ve Fallúdži během dvou dnů 8 amerických vrtulníků

Irácký odpor podle korespondenta Mafkarat al-Islam v obležené Fallúdži ve středu pět amerických vrtulníků Apache. Předtím v úterý byly ve Fallúdži sestřeleny dva vrtulníky a třetí blízko Saqlawíje. Jeden ze sestřelených strojů byl zasažen při přistávání, další při pokusu o ně a třetímu se nepodařilo přistát, aby pomohl zraněným americkým vojákům.

US základna ostřelována odporem

Na US základnu v Tikrítu zaútočily podle tamního zpravodaje al-Džazíry rakety iráckého odporu. Ze základny stoupaly sloupy kouře.

Irácký odpor zaútočil na US hlídku v Saqlawíji

Síly iráckého odporu zaútočily ve středu večer na US okupační hlídku po detonaci bomby na silnici procházející pod nadjezdem na Sálik severně od hlavního města. Svědkové udali, že bomba explodovala, když ji hlídka míjela. Odpor pak odpálil raketu, která zničila dvě vozidla a zabila v nich dva vojáky. Americké síly uzavřely cesty vedoucí kolem místa exploze.

US vrtulník napaden a nucen přistát na základně v Bá'qubě

Podle zprávy TV al-Džazíra byl US vrtulník poškozen střelbou odporu a donucen k nouzovému přistání v Bá'qubě.

US voják zabit v Baládu

Jeden US agresor byl údajně zabit a další zraněn ve středu ve srážce se silami odporu ve městě Balád severně od Bagdádu.

Šest silných explozí otřáslo Bagdádem

Ve středu v noci Bagdádem zaznělo šest silných výbuchů. Al-Džazíra oznámila, že exploze způsobené bombami bylo slyšet z ulice Hajfa ve středu města.

Boje vzplály v Amirijat al-Fallúdža

Al-Džazíra oznámila prudké boje v Ámíríjat al-Fallúdža, která je stejně jako Fallúdža po tři dny obklíčena.

Nálety F-16

US bombardéry F-16 bombardovaly východní část Fallúdže. Lékařské zdroje uvedly, že bylo při tom zabito 16 Iráčanů a 65 zraněno.

25 Iráčanů, vesměs členů jedné rodiny, zabily US bomby

25 Iráčanů, členů jedné rodiny, bylo zabito, když letecké síly US rozstřílely dům, do něhož se rodina uchýlila po útěku z vlastního domu, aby se vyhnula střelbě.

Pět US námořních pěšáků zemřelo ve Fallúdže

Britská webová stránky Sky News ve středu oznámila, že pět US námořních pěšáků bylo zabito v boji, který propukl blízko mešity ve Fallúdži. Když US síly útočily na mešitu z vrtulníků a tanků, zabily údajně 40 iráckých civilistů.

US vrtulník Apache střílel omylem na americké vojáky

Očití svědkové ve Fallúdže řekli korespondentu Mafkarat al-Islam, že irácký odpor použil kvalitativně nové a rozpracované taktiky v boji, trvajícím od 21,00 hodin 6. dubna do 9,00 hodin 7. dubna mezi obránci Fallúdže a americkými okupačními vojáky. Díky tomu byly americké síly pod pláštíkem tmy zasaženy současně dvěma útoky - jednak čelním, jednak z týlu. Přivolaný vrtulník Apache pak střelbou omylem zasáhl týl US sil.

Ukrajinští okupanti opustili střed Kútu

Ukrajinské okupační síly byly podle ASFP po vleklých bojích stoupenci Muqtady as-Sadra přinuceny opustit ústřední část Kútu.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       16. 4. 2004
18. 4. 2004 Slovensko: Kto naozaj vyhral prezidentské voľby ? Lubomír  Sedláčik
17. 4. 2004 Izraelci "usmrtili šéfa organizace Hamas"
17. 4. 2004 Tony Blair odmítl Bushovu nabídku, podle níž Británie nemusela vyslat svá vojska do Iráku
17. 4. 2004 Jednoduché řešení, které nikoho nechce napadnout Petr  Baubín
17. 4. 2004 Američané spáchali ve Fallúdže masakr: Proč poslanci mlčí?
16. 4. 2004 "Bin Ladin" nabídl Evropě příměří
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!
16. 4. 2004 Co znamená nový Šaronův plán pro Palestinu a Izrael?
16. 4. 2004 Poslechněte si Sira Arthura Conana Doyla
15. 4. 2004 Společnosti ČSA: Cestující nemusí být "odborník" Jan  Čulík
15. 4. 2004 Dalibor Stráský, Ondřej Liška: Odstupujeme z předsednictva Strany zelených
16. 4. 2004 Irák potřebuje, aby se s ním jinak zacházelo - nikoliv více amerických vojáků Miloš  Kaláb
16. 4. 2004 Válka proti terorismu jako výraz soudobé absurdity Tomáš  Linhart
16. 4. 2004 Nemocnice jako obraz politického světa Viliam  Baláž
16. 4. 2004 Účast mírového hnutí izraelských žen v boji za nenásilí
16. 4. 2004 Opouští Štěstěna prezidenta Bushe? Miloš  Kaláb
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004
16. 4. 2004 Hybáškové svědectví o sobě a o terorismu Miroslav  Polreich
16. 4. 2004 I nejčtenější média manipulují a bulvarizují
16. 4. 2004 Dolly Buster - šance pro národ Petr  Jánský
16. 4. 2004 The newsletter for those interested in Czech Theatre
15. 4. 2004 Poslancům Mejstříkovo vystoupení nechybělo Ivan  David
16. 4. 2004 Pracovníci ČT jsou na svobodě a v pořádku
16. 4. 2004 Pracovníci ČT stále nezvěstní: vedení ČT se obrátilo na premiéra
16. 4. 2004 Proč západní média neinformují o únosu českých reportérů?
15. 4. 2004 Paměť národa Bohumil  Kartous
15. 4. 2004 Soudci a psi jezdí zadarmo Radek  Mokrý
15. 4. 2004 Článek Radka Mokrého o soudcích je věcně nesprávný
16. 4. 2004 Je "tažení proti soudcům" neoprávněné?
15. 4. 2004 Jaký obraz Srbska kreslí týdeník Respekt Srdjan  Prtina
15. 4. 2004 Stanovisko krajského hejtmana k výstavbě vědecké knihovny v Ostravě
15. 4. 2004 Bush jako "oživující prostředek pro americkou mládež"
15. 4. 2004 Zmatený výklad
15. 4. 2004 Terry Jones z Monty Pythonů: Tony (Blair) se opravdu musí snažit víc
15. 4. 2004 Mluvčí ČSA: Letadla ČSA patří k nejbezpečnějším na světě
7. 4. 2004 Chcete učit češtině na Glasgow University?
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
7. 4. 2004 Hospodaření OSBL za březen 2004

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 4. 2004 Tony Blair odmítl Bushovu nabídku, podle níž Británie nemusela vyslat svá vojska do Iráku   
17. 4. 2004 Američané spáchali ve Fallúdže masakr: Proč poslanci mlčí?   
16. 4. 2004 Hybáškové svědectví o sobě a o terorismu Miroslav  Polreich
16. 4. 2004 Válka proti terorismu jako výraz soudobé absurdity Tomáš  Linhart
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!   
15. 4. 2004 Terry Jones z Monty Pythonů: Tony (Blair) se opravdu musí snažit víc   
14. 4. 2004 Televize BBC: Špatné zprávy pro prezidenta Bushe z Iráku   
14. 4. 2004 Bush: "Zůstaneme pevní"   
10. 4. 2004 Válka v Iráku se stala náboženskou válkou proti okupantům, Američané nabízejí příměří   
9. 4. 2004 Irák: Bush a Blair zapálili oheň, který je možná stráví   
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.   
7. 4. 2004 Iráčtí emigranti podávali falešné informace   
7. 4. 2004 "40 osob usmrceno" při americkém útoku na iráckou mešitu   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.