16. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 4. 2004

Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Neděle 4. dubna 2004

Dva US agresoři z námořní pěchoty zabiti v provincii Anbar

US okupační vojenské velení v neděli sdělilo, že bojovníci iráckého odporu zabili dva okupanty z US námořní pěchoty při dvou samostatných útocích odporu v provincii Anbar. V této provincii leží Fallúdža a Ramádí, dvě místa intenzivních střetů mezi americkými agresory a silami iráckého odporu v uplynulých dnech. Oba agresoři patřili k 1. divizi námořní pěchoty.

US agresoři se shromažďují k útoku na Fallúdžu

Americké agresorské jednotky se shromáždily před Fallúdžou ve zjevné přípravě na útok na město, který pravděpodobně vyvrcholí v příštích 48 hodinách, jak v neděli oznámil list Achbár al-Chalídž. Následkem toho očekává každý dům ve městě v kterýkoli okamžik vpád a obyvatelé se opevňují a kopou příkopy. Očekává se, že rozkaz k útoku na Fallúdžu přijde přímo z Bílého domu spíše než od místního US okupačního velení v Bagdádu.

Sedm US agresorů bylo zabito ve střetech se stoupenci Muqtady as-Sadra v Bagdádu a dalších iráckých městech

US okupační představitelé oznámili, že 7 amerických vojáků bylo zabito a 24 dalších zraněno ve srážkách se stoupenci ší'itského vůdce Muqtady as-Sadra v obvodu Madínat as-Sadr okupovaného iráckého hlavního města. US Associated Press oznámila, že podle komuniké, vydaného US okupační mocí, vypukl střet se ší'ity v Bagdádu poté, co se stoupenci Muqtady as-Sadra pokusili obsadit stanici loutkové policie a sídlo loutkové správy v obvodu Madínat as-Sadr. US prohlášení uvedlo, že když se americké okupační síly pokusily získat kontrolu nad situací, bylo sedm amerických vojáků zabito a více než 24 dalších zraněno.

Po srážkách v Bagdádu následovaly konfrontace v Nadžafu, v nichž 20 Iráčanů zemřelo a řada dalších byla zraněna. Zabiti byli 4 okupační vojáci (1 Američan, 1 Španěl a 2 Salvadorci), 7 dalších bylo zraněno.

Předtím USA oznámily, že zajaly Mustafu al-Já'qúbího, vyslance Muqtady as-Sadra, pro podezření z účasti na zabití ší'itského vůdce v roce 2003. Mezi požadavky ší'itských stoupenců Muqtady as-Sadra v sobotu a neděli bylo propuštění al-Já'qúbího.

Nejméně 24 Iráčanů bylo zabito ve střetech, které propukly při demonstracích v Nadžafu. Srážky se pak rozšířily do dalších oblastí země, také do Amáry blízko Basry na jihu, kde bylo několik osob zabito a řada dalších zraněna ve srážkách mezi britskými silami a demonstranty podporujícími as-Sadra.

V Násiríji stříleli italští agresoři při rozhánění demonstrace na as-Sadrovy stoupence, ti pak vhodili ruční granáty do objektu velitelství italských okupačních sil a zničil dvě vojenská vozidla.

V Kirkúku došlo ke srážce mezi as-Sadrovými stoupenci a US agresory. Korespondent al-Džazíry oznámil, že v pouličních bojích byli zabiti nejméně dva Iráčané a mnoho dalších zraněno.

Odpor odpálil v Kirkúku dvě auta s výbušninou

Auto iráckého odporu naložené výbušninou vybuchlo v neděli v Kirkúku, když je míjela US okupační hlídka. TV al-Arabíja oznámila útok odporu, ale neměla informace o výši ztrát nebo škod kromě předběžné informace, že tři osoby byly výbuchem zraněny.

Al-Džazíra oznámila, že v Kirkúku bylo v neděli zraněno 7 osob, včetně 2 amerických okupačních vojáků, při výbuch dvou aut iráckého odporu, ke kterému došlo, když auta míjela US okupační hlídka.

Bomba odporu zabila tři muže loutkové bezpečnosti

Tři členové irácké loutkové bezpečnosti byli podle oznámení loutkové civilní obrany v neděli ráno zabiti v Samarrá. Styčný důstojník s US okupačními silami Abdalláh Husajn Džabbára uvedl, že bojovníci odporu nastražili během noci výbušninu na stanovišti loutkové tzv. civilní obrany na severu města.

Rozporné zprávy o bombách odporu v Rijádu u Kirkúku

Zdroje irácké loutkové policie v neděli oznámily, že tři Iráčané zahynuli při výbuchu bomby, kterou se pokusili nastražit. US Associated Press oznámila, že plukovník loutkové policie Ijjád al-Džabúrí sdělil, že se tři osoby pokusily nastražit bombu u vchodu do radnice v Rijádu 16 mil západně od Kirkúku, ale bomba náhle předčasně explodovala a muže zabila. Důstojník loutkové policie potvrdil, že zaměstnanci US vojenské okupační správy byli ve chvíli výbuchu v budově radnice.

Očití svědkové oznámili, že sebevrah - bojovník odporu odpálil před vchodem do radnice v Rijádu bombu a zabil sebe a dvě další osoby.

Pondělí 5. dubna 2004

Jeden US agresor z námořní pěchoty byl zabit v provincii Anbar

US vojenské velení sdělilo, že síly odporu zabily v pondělí jednoho vojáka z námořní pěchoty v provincii Anbar. Další detaily nabyly sděleny.

US vojenské velení přiznalo smrt amerického vojáka v Kirkúku v neděli

Jeden US okupační voják byl v neděli zabit v Kirkúku při výbuch auta naloženého výbušninou.

Jeden US voják zabit, další zraněn v podělí v Mósulu

US vojenský mluvčí v pondělí přiznal, že jeden americký voják byl zraněn a další zraněn, když bomba odporu vybuchla pod vojenským konvojem, který v pondělí projížděl Mósulem. K výbuchu došlo na hlavní ulici města.

Iráčané zraněni a zabiti, když Američané zahájili dobývání Fallúdže

Iráčtí svědkové oznámili, že několik Iráčanů bylo zabito a další zraněni při prvním pokusu US námořní pěchoty o útok na Fallúdžu. Tamní obyvatel Burhán 'Ábid řekl, že síly odporu pokračovaly v palbě minomety na americké vojáky, kteří v počtu cca 20 000 vojáků obklíčili město.

'Ábid řekl, že od počátku srážek byla řada Iráčanů zabita nebo zraněna a řada domů zničena. Zmínil se o zřícených klenbách domů sousedících s jeho domem, který byl raketou zničen. AFP oznámila, že obyvatel jménem Básim Chudajr sdělil, že čtyři Iráčané byli vážně zraněni, když US vojáci zaútočili na jejich vozidlo na okraji města. Chudajr řekl, že ceny potravin a paliva v obleženém městě znatelně vzrostly.

Americký vrtulník zaútočil v pondělí ráno na rezidenční čtvrť Fallúdže a podle očitých svědků několik lidí zabil. Muhammad Šawkat řekl, že útok zničil nejméně pět domů.

US představitelé oznámili, že mají seznam terčů pro nastávající útok na město. Další zprávy říkají, že US okupační síly zabily šest Fallúdžanů a několik dalších zranily.

US okupační síly oblehly Fallúdžu a připravují se na její dobývání

US vojenské okupační velitelství slíbilo "mohutnou odpověď" za nesvěcení těl čtyř žoldáků zabitých ve středu ve Fallúdže.

US Associated Press oznámila, že 1200 příslušníků námořní pěchoty a dva prapory iráckých bezpečnostních sil je připraveno vstoupit do města.

Pět silných explozí otřáslo podle TV al-Džazíra v pondělí Bagdádem.

USA pokračují a posilují bombardování Fallúdže

Bombardování města podle TV al-Džazíra v pondělí zesílilo. Podle TV zasahuje všechny části obleženého města včetně čtvrtí Džawlan a Súq a mostu spojujícího Fallúdžu s Ramádí. Granáty dopadají i na pole u Saqlawíje vzdálené 2 km od Fallúdže.

Bombardování je tak intenzívní, že v některých částech města lze v noci jasně vidět budovy ve světle výbuchů, způsobených americkou střelbou.

Mnoho lidí ve Fallúdže zůstává ve svých domech. Obyvatelé města sdělují, že bombardování je velmi silné a bojí se, že se mohou stát obětí nahodilé střelby.

Odpor útočí na US síly v Saqlawíji a Hítu

V pondělí večer zaútočili bojovníci iráckého odporu na konvoj US agresora v Saqlawíji v provincii Anbar a na další místo soustředění US sil v Hítu. Následkem zákazu vycházení, vyhlášeného US okupanty, kteří obklíčili i toto město, nejsou bezprostřední zprávy o ztrátách žádné strany.

Podle TV al-Džazíra obyvatelé fallúdžské čtvrti Džawlan opustili v pondělí pozdě v noci své domy následkem intenzívní střelby a stále častějších US útoků na čtvrť ze vzduchu.

Al-Džazíra také oznámila, že US okupační síly se dostaly pod minometnou palbou do města Hít 120 km od Fallúdže. Fallúdža, která je úplně obklíčena US okupační námořní pěchotou, byla podle zpráv rovněž stále ostřelována. Připravované US obsazení města Fallúdže podle zpráv naráží na potíže následkem vzdoru a odporu obyvatel, kteří kladou silný odpor ve městě o rozloze 368 km2, jehož populace čítá 300 000 lidí.

Odpor ostřeluje pozice španělských agresorů

Síly iráckého odporu intenzívně ostřelovaly pozice španělských okupačních sil minomety. Palba se zaměřila na pozice španělských agresorů v Nadžafu a Díwáníji. Nejsou zprávy o ztrátách či škodách.

Stoupenci šíitského náboženského vůdce se střetli s US silami

Protesty proti US vypukly v pondělí mezi ší'itskými stoupenci Muqtady as-Sadra v bagdádské čtvrti Šu'la, kde se střetli s US okupační hlídkou. Protestující zapálili obrněné vozidlo a bylo vidět Iráčany utíkající s těžkým kulometem, který zjevně ukořistili z vozidla. Nad nimi přelétával US vojenský vrtulník.

US správce L. Paul Bremer prohlásil Muqtadu as-Sadra za postaveného mimo zákon a obvinil ho ze snahy nahradit okupační moc svou vlastní.

Oficiální počet US okupačních vojáků zabitých ší'itskými demonstranty v Bagdádu podle amerického prohlášení vzrostl v pondělí na osm, když US voják, zraněný v neděli, zemřel.

Americké tanky střílely na velkou ší'itskou mešitu ve čtvrti Džawwádin v jižní části Bagdádu, sousedící se čtvrtí Šu'la. Al-Džazíra oznámila, že tři americké tanky střílely do demonstrujících stoupenců Muqtady as-Sadra. Střelba vrtulníku Apache byla také zaměřena na převážně ší'itskou čtvrť Šu'la. Podle zpráv bylo zabito při útoku vrtulníku pět Iráčanů.

USA zahájily zuřivou ofenzívu proti bagdádské čtvrti A'zamíja

Agresorští vojáci zahájili v pondělí intenzivní ofenzívu v bagdádské čtvrti A'zamíja, která se stala terčem prudké střelby US okupantů, jimž síly odporu tvrdě vzdorují. Podle zprávy TV al-Džazíra US tanky obklíčily čtvrť a vrtulníky a letadla zaplnily nebe nad ní. Al-Džazíra vysílala záběry obyvatel A'zamíje nesoucích vlajky a připravujících se na střet s okupanty.

Stoupenci as-Sadra obsadili policejní stanici a sídlo televize v Karbale

Stoupenci Muqtady as-Sadra se podle zpráv íránského vysílání zmocnili stanice loutkové policie v Karbale. Al-Džazíra oznámila, že as-Sadrovi lidé zaútočili na policejní stanici ve městě a zmocnili se zbraní tam uložených, dále obsadili televizní stanici a poštovní úřad v Karbale, odkud nařídili zaměstnancům odejít.

Protesty as-Sadrových stoupenců se rozšířily do Basry, kde se shromáždily stovky lidí u sídla guvernéra a žádaly propuštění Mustafy al-Já'qúbího, uvězněného Američany. AFP oznámila, že Muqtadovi stoupenci obsadili budovu úřadu a vyvěsili na ní zelený prapor.

Milice Muqtady as-Sadra po dohodě s Brity ustoupily od sídla guvernéra v Basře

Milice M. as-Sadra ustoupily v pondělí ze sídla baserského guvernéra, které obsadili. Podle představitele loutkové vlády v Basře as-Sadrovy síly odešly po dohodě s britským okupačním velením o dvou Muqtadových požadavcích:

1. že Britové budou naléhat na Američany, aby splnili as-Sadrovy požadavky,

2. že Basru opustí britské okupační síly a správní záležitosti přejdou do rukou irácké loutkové policie a tzv. civilní obrany

Podle BBC byla dohoda uzavřena v přítomnosti loutkového guvernéra Basry a představitelů politických stran, působících v okupované zemi a požehnáním okupačních sil..

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       16. 4. 2004
18. 4. 2004 Slovensko: Kto naozaj vyhral prezidentské voľby ? Lubomír  Sedláčik
17. 4. 2004 Izraelci "usmrtili šéfa organizace Hamas"
17. 4. 2004 Tony Blair odmítl Bushovu nabídku, podle níž Británie nemusela vyslat svá vojska do Iráku
17. 4. 2004 Jednoduché řešení, které nikoho nechce napadnout Petr  Baubín
17. 4. 2004 Američané spáchali ve Fallúdže masakr: Proč poslanci mlčí?
16. 4. 2004 "Bin Ladin" nabídl Evropě příměří
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!
16. 4. 2004 Co znamená nový Šaronův plán pro Palestinu a Izrael?
16. 4. 2004 Poslechněte si Sira Arthura Conana Doyla
15. 4. 2004 Společnosti ČSA: Cestující nemusí být "odborník" Jan  Čulík
15. 4. 2004 Dalibor Stráský, Ondřej Liška: Odstupujeme z předsednictva Strany zelených
16. 4. 2004 Irák potřebuje, aby se s ním jinak zacházelo - nikoliv více amerických vojáků Miloš  Kaláb
16. 4. 2004 Válka proti terorismu jako výraz soudobé absurdity Tomáš  Linhart
16. 4. 2004 Nemocnice jako obraz politického světa Viliam  Baláž
16. 4. 2004 Účast mírového hnutí izraelských žen v boji za nenásilí
16. 4. 2004 Opouští Štěstěna prezidenta Bushe? Miloš  Kaláb
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004
16. 4. 2004 Hybáškové svědectví o sobě a o terorismu Miroslav  Polreich
16. 4. 2004 I nejčtenější média manipulují a bulvarizují
16. 4. 2004 Dolly Buster - šance pro národ Petr  Jánský
16. 4. 2004 The newsletter for those interested in Czech Theatre
15. 4. 2004 Poslancům Mejstříkovo vystoupení nechybělo Ivan  David
16. 4. 2004 Pracovníci ČT jsou na svobodě a v pořádku
16. 4. 2004 Pracovníci ČT stále nezvěstní: vedení ČT se obrátilo na premiéra
16. 4. 2004 Proč západní média neinformují o únosu českých reportérů?
15. 4. 2004 Paměť národa Bohumil  Kartous
15. 4. 2004 Soudci a psi jezdí zadarmo Radek  Mokrý
15. 4. 2004 Článek Radka Mokrého o soudcích je věcně nesprávný
16. 4. 2004 Je "tažení proti soudcům" neoprávněné?
15. 4. 2004 Jaký obraz Srbska kreslí týdeník Respekt Srdjan  Prtina
15. 4. 2004 Stanovisko krajského hejtmana k výstavbě vědecké knihovny v Ostravě
15. 4. 2004 Bush jako "oživující prostředek pro americkou mládež"
15. 4. 2004 Zmatený výklad
15. 4. 2004 Terry Jones z Monty Pythonů: Tony (Blair) se opravdu musí snažit víc
15. 4. 2004 Mluvčí ČSA: Letadla ČSA patří k nejbezpečnějším na světě
7. 4. 2004 Chcete učit češtině na Glasgow University?
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
7. 4. 2004 Hospodaření OSBL za březen 2004

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 4. 2004 Tony Blair odmítl Bushovu nabídku, podle níž Británie nemusela vyslat svá vojska do Iráku   
17. 4. 2004 Američané spáchali ve Fallúdže masakr: Proč poslanci mlčí?   
16. 4. 2004 Hybáškové svědectví o sobě a o terorismu Miroslav  Polreich
16. 4. 2004 Válka proti terorismu jako výraz soudobé absurdity Tomáš  Linhart
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!   
15. 4. 2004 Terry Jones z Monty Pythonů: Tony (Blair) se opravdu musí snažit víc   
14. 4. 2004 Televize BBC: Špatné zprávy pro prezidenta Bushe z Iráku   
14. 4. 2004 Bush: "Zůstaneme pevní"   
10. 4. 2004 Válka v Iráku se stala náboženskou válkou proti okupantům, Američané nabízejí příměří   
9. 4. 2004 Irák: Bush a Blair zapálili oheň, který je možná stráví   
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.   
7. 4. 2004 Iráčtí emigranti podávali falešné informace   
7. 4. 2004 "40 osob usmrceno" při americkém útoku na iráckou mešitu   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.