19. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 4. 2004

Nikdy víc Britský list!

Demokracie se musí hájit i nedemokratickými metodami

S plnou odpovědností tvrdím, že největší hrozbou současnosti jsou lidé Vašeho typu a Vašich postojů, ať už tak činí z hlouposti nebo z revolučního odporu vůči všemu demokratickému, pravicovému a - v konečném důsledku - pokrokovému.

Vážené Britské listy,

zabrousil jsem na Vaše stránky po dlouhé době a byl jsem hluboce otřesen, jakých změn doznal tisk, který jsem kdysi s oblibou četl!

Nevím, jestli redakci obsadila "objektivní" Al Džazíra nebo přímo Usama Bin Ladin anebo ji snad nyní na dálku kočíruje - představa nejstrašnější - sám soudruh Moore. Co článek, to profundamentalistická špína vrhaná na všechny, kteří se v hodině dvanácté (po dvanácté?) snaží dělat něco proti největší hrozbě současnosti - rozpínavosti fanatického islámu, míní Ivan Hejl a pokračuje:

Ten člověk v Bílém domě, který je Vaším tolik oblíbeným terčem, není možná tak dokonalý myslitel jako Vy - "pokroková" část veřejnosti, ale (snad právě proto) je schopen účinně a přímočaře (podobně jako kdysi Reagan či G.Bush senior) bojovat proti veškerým diktaturám, které by chtěla některá společenství po generace vymývaných mozků opět nastolovat i v 21. století.

Rčení "Na hrubý pytel hrubá záplata" je a zůstane platné v průběhu celého vývoje lidstva a jestliže se lidstvo kamsi za ta staletí dohrabalo, bylo to mj. díky rozhodným jedincům jako je Mr. Bush (dej mu pánbu věčnou slávu aspoň za tu zahraniční politiku)! Protože nebýt jich a jejich racionálního byť tvrdého rozhodování v klíčových situacích, nechystali bychom se dnes na Mars, ale vezli bychom se s nahými zadky v zápřahu sektářských úletů a v hlavách bychom nenosili nic jiného než našprtaná dogmata ze svatých knih. Pokud bychom se ovšem nesežrali ve vzájemných náboženských bitkách, což je asi to nejpravděpodobnější.

Jestliže se nějaký stát nebo skupina států rozhodne na počátku 21. století nahrazovat civilizaci vzešlou z osvícenství a racionalismu středověkem, nechť si tak činí, pokud ovšem nezačne ohrožovat zbytek světa. Potom musí počítat s tím, že se zbytek světa bude bránit. Bohužel, může také s jistotou počítat s tím, že v tomto zbytku světa vždycky najde vysoké procento "mírotvorné" populace, která mu ráda poslouží jako pátá kolona.

S plnou odpovědností tvrdím, že největší hrozbou současnosti jsou lidé Vašeho typu a Vašich postojů, ať už tak činí z hlouposti nebo z revolučního odporu vůči všemu demokratickému, pravicovému a - v konečném důsledku - pokrokovému.

Se soudružským pozdravem "Nikdy víc Britský list!"

Reakce Jana Čulíka:

Vážený pane Hejle,

je to z vaší strany dost podstatné nedorozumění. Britské listy nepodporují žádné konkrétní názory, publikujeme jen to, čeho se v české jazykové oblasti nedostává. Možná jste si nevšiml, že zveřejňujeme i články, kritické vůči "kritice" amerických akcí v Iráku.

Například jeden z odkazů na články o Michaelu Moorovi je velmi kritická recenze jeho poslední knihy.

Pokud ovšem označujete pana Moora za "komunistu" myslím, že se neshodneme. V tom případě se vaše vidění bohužel dost odlišuje od běžného demokratického přístupu k světu.

Nerozumím, jak je možné, že si pletete jednu politickou ideologii ("pravicovost" ve vašem chápání) s demokracií. Skuteční pravicoví demokrati to nečiní. Podstatou demokracie je totiž názorová pluralita.

Jak učím na českých univerzitách a mám kontakty s mladými lidmi, jsme velmi rád, že zarytý antikomunismus, označování toho, s čím nesouhlasím, za "komunistické" už - z demografických důvodů - stále sílící většinu národa neoslovuje. Ono to je totiž právě totalitní vidění světa.

S úctou

Jan Čulík

Ivan Hejl: Demokracie se musí hájit i nedemokratickými metodami

Vážený pane šéfredaktore,

Schválně jsem si znovu otevřel Vaši titulní stránku, abych se znovu ujistil, jestli jsem náhodou někomu moc nekřivdil a přesvědčil jsem se, že ani jeden článek nevybočuje z Vašeho protibushovského schématu! Dokonce jsem našel hned dva od jakéhosi veleobjektivního arabského zpravodaje. Takže "Audiatur et altera pars" u Vás funguje jaksi jedním směrem a o nějaké objektivitě nemůže být ani řeči! Možná by se dal někde v archivu starších příspěvků vydolovat nějaký článek opačného ražení, ale dobře víte, že 99% čtenářstva čte pouze titulní strany.

Co se týče postavy M.Moora , jenž si vydobyl místo na slunci zdůrazňováním všeho špatného v Americe a bezostyšným vytrháváním faktů ze souvislostí (jak snadné), není třeba snad připomínat smutnou roli "levicové aristokracie" (především v Holywoodu - pramenů je dost) snad v celých novodobých dějinách Spojených států. A jestli někdo cíleně zneužívá demokracie, symbolem více než zářným je právě dotyčný soudruh (byť bez legitimace).

A pokud se Vám můj pohled na tyhle vykuky jeví jako zaujatý, agresivní a tudíž nedemokratický, pak máte pravdu. O tom, že demokracie je velmi zranitelná a v mnoha situacích bezmocná, se mohl přesvědčit český národ hned dvakrát, stačí připomenout Mnichov a Vítězný Únor ( i fašismus v Německu se zrodil demokratickou cestou!) a jak těžké je ji zase vydobývat zpět, víme už i já a Vy, neb jsme téměř shodná generace a sovětské tanky si ještě pamatujeme.

Proto jsem přesvědčen (ale nejen já, ale i zmínění "zlí" politici + kupříkladu W. Churchill..), že v určité etapě ohrožení dojde na lámání chleba a demokracie musí v zájmu své záchrany sáhnout po krapet nedemokratických metodách. Protože to je zkrátka jediná řeč, které sebranka, vyhazující mrakodrapy i s lidmi do vzduchu, rozumí. Příkladem bezzubosti opačného přístupu budiž "skvělá" práce OSN, jejíž zodpovědnost za smrt 800 000 Tutsiů ve Rwandě dnes už nikdo nemůže popřít. Přesto je pravděpodobné, že si milý Kofi Anan nobelovku za mír dřív nebo později ze Stokholmu odnese...

Ale nepochybuji o tom, že mladá generace, o které mluvíte a které přednášíte, už těmito "přežilými" reminiscencemi netrpí a dychtivě hltá Vaše objektivní články, netušíc, že kope demokracii hrob. Protože, jak se obávám, Spojené státy nebudou moci donekonečna nastavovat svoje krky v boji proti světovému zlu, obzvláště jsou-li vytrvale a cílevědomě sabotovány ze strany "objektivními medii" zmanipulovaných třeba zrovna těch Vašich mladých studentů. Emotivní přístup mladých k světu (nebyli jsme jiní) a přirozená touha po spravedlnosti a ideálech se s trochou překroucených faktů (M.Moore) skvěle zneužívá už po věky k pravému opaku. Koneckonců, současná levice se má v tomto směru od koho učit, bolševici na to byli mistři.

Jan Čulík:

Pane Hejle,

Nikdo netvrdí, že je OSN shluk andělů a že se Clinton i Kofi Annan děsným způsobem neprovinili na rwandské genocidě. Konec konců jsme o tom dost psali.

Osobně jsem byl pro svržení Saddáma Husajna z humanitárních důvodů - považuju však za svou povinnost poukazovat na normální mezinárodní veřejnou diskusi v této věci, v tom smyslu, že útok na Irák ze strany USA bohužel z humanitárních důvodů veden nebyl a že právě je věc značně složitá, stejně tak i důsledky invaze, o čemž svědčí i nynější situace. Bylo by neseriózní tuto veřejnou diskusi před českými čtenáři zamlčovat.

Nemyslím si, že lze demokracii bránit potlačováním veřejné diskuse ani bránit nedemokratickými metodami. To je cesta do pekla.

Demokracie je založena na systematické kritice mocných. Nevím, co to má dělat s komunismem. Jakmile začnete mocné omlouvat, vzniká problém.

Drtivá většina muslimů nejsou bigotní vrazi a atentátníci.

Článek kritický vůči Michaelu Moorovi, je zde:

http://www.blisty.cz/art/16014.html

I tyto články, publikované v BL v minulých dnech, jsou vůči "antiamerikanismu" kritické:

http://www.blisty.cz/2004/4/8/art17622.html

http://www.blisty.cz/2004/4/13/art17683.html

http://www.blisty.cz/2004/4/13/art17683.html"

S pozdravem

                 
Obsah vydání       19. 4. 2004
19. 4. 2004 Kontrolovat mocné a dávat prostor bezmocným Jan  Čulík
19. 4. 2004 Menší zlo? Ne, mediální realita Štěpán  Kotrba
17. 4. 2004 Tony Blair odmítl Bushovu nabídku, podle níž Británie nemusela vyslat svá vojska do Iráku
17. 4. 2004 Američané spáchali ve Fallúdže masakr: Proč poslanci mlčí?
19. 4. 2004 Pár slov ke školství Jan  Čulík
18. 4. 2004 Slovensko: Kto naozaj vyhral prezidentské voľby ? Lubomír  Sedláčik
19. 4. 2004 Hrají si lidé na Pána Boha, nebo napodobují přírodu? Miloš  Kaláb
17. 4. 2004 Jednoduché řešení, které nikoho nechce napadnout Petr  Baubín
19. 4. 2004 Je automobilismus zhouba společnosti? Petr  Baubín
19. 4. 2004 Patří ČR opravdu k zemím s nejnižším počtem vysokoškolsky vzdělaných občanů? Miroslav Václav Steiner
19. 4. 2004 Následník Weltekeho: hledá se rychlé řešení
19. 4. 2004 Chirakova návštěva v Alžíru Simone  Radačičová
19. 4. 2004 Francie: cíl přistěhovalců? Simone  Radačičová
19. 4. 2004 Nikdy víc Britský list!
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!
19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské
16. 4. 2004 Poslechněte si Sira Arthura Conana Doyla
7. 4. 2004 Chcete učit češtině na Glasgow University?
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
7. 4. 2004 Hospodaření OSBL za březen 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
19. 4. 2004 Nikdy víc Britský list!   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!   
21. 11. 2003 Nová kniha Michaela Moora je zklamáním   
7. 10. 2003 Michael Moore: Sedm otázek pro George Bushe
Bin Ladinovi vlastní i část Microsoftu
  
2. 4. 2003 Michael Moore zamýšlí ve filmu dokázat styky mezi Bushem a bin Ladenem   
25. 3. 2003 Michael Moore dostal Oscara a zaútočil na Bushe   
20. 3. 2003 Milý pane Bushi, měl jste jet do zahraničí, tedy aspoň jednou...   
11. 3. 2003 Ještě k Bowling for Columbine Jindra  Vavruška
8. 3. 2003 Bowling for Columbine -- dobrá ukázka investigativní práce Jan  Čulík
3. 2. 2003 Michael Moore: Jak se Američané ze strachu zabíjejí Tomáš  Linhart