20. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 4. 2004

USA prohrávají válku

Hrozby vůči americké okupaci Iráku se rychle stávají vážnými. Média i politici, po celém světě i ve Spojených státech poprvé vážně kladou otázku, zda mohou USA v Iráku zvítězit. A právě tak náhle se diskuse začíná soustředit ne na otázku, jestli mohou USA přinést do Iráku "demokracii", ale kolem otázky, zda mohou zabránit tomu, aby se pro ně samotné situace změnila v úplné fiasko -- v nový Vietnam, jak se běžně říká.

Hromadí se zápory. Eskalovalo pokračující, ale až dosud nízko-úrovňové guerillové válčení v hlavních sunnitských oblastech, které vede k 3-7 americkým úmrtím za týden. Poté, co byli čtyři Američané přepadeni ze zálohy, zabiti, zohaveni a vláčeni ulicemi Falúdží, námořní pěchota se rozhodla k velkému protiútoku. Byla nasazena značná palebná síla, včetně útoku na mešitu, což mělo za následek stovky iráckých mrtvých, ke skutečnému masakru, aniž by (alespoň dosud -- tedy do 14. dubna) došlo k převzetí města Američany. Nepřiměřená reakce USA jim znepřátelila i ty největší stoupence. Adnan Pachachi, bývalý irácký ministr zahraničí, člen Irácké vládní rady a jeden z těch, které USA nejčastěji brali jako stoupence svých aktivit, napadl americký útok ve Fálúdží jako "zcela nepřijatelný a nezákonný" a označil jej za formu "kolektivního trestu".

Mezitím si USA vybraly právě tuto chvíli k otevřenému útoku na al-Sadra, radikálního mladého šíitského klerika, který byl neustále nepřátelský vůči americké okupaci. USA postupně rozdráždily vosí hnízdo a al-Sadrovi lidé obsadili svaté město Nadžáf a jiná města. USA se v té době neodvážily vstoupit do Nadžáfu. Navíc se USA podařilo dostat do velmi choulostivé situace mocnějšího a umírněnějšího velkého ajatoláha al-Sistáního, jehož stoupence přitahuje al-Sadrova bojovnost, zejména vzhledem k tomu, co dělají USA. Al-Sistání je opatrný, podle názoru USA příliš opatrný.

A všude mizí šíitsko-sunitské rozpory a nahrazuje je sjednocený irácký patriotismus. K němu se začínají přiklánět i Kurdové. To, co bylo pouze guerillovou aktivitou se mění v hnutí odporu, což je skutečný rozdíl. Síly hnutí odporu mají v tuto chvíli nejen mnoho měst, ale také odřízli silnici z jordánského Ammánu do Bagádu, a tak ohrozili zásobování.

Různé skupiny navíc unášejí ne-Iráčany, aby vyvinuly účinný tlak na ostatní země, které jako součásti koalice vedené USA dodávají vojáky a další podporu. Lidová podpora je v těchto zemích od počátku slabá. A podpora vlád začala opadat už před současnou eskalací. Nyní musí vynaložit mnoho své diplomatické energie na snahu přimět své koaliční partnery, aby nestahovali své vojáky, nebo aby vyslali náhradu za ty, kteří opustili Irák. Do člunu už teče voda -- a to právě ve chvíli, kdy USA potřebují v Iráku více vojáků, ne méně.

Ovšemže, USA mohou vyslat více vojáků samy -- i když ne všechny, pak mnoho, což by ovšem obnovilo koncepci, která by byla pro Bushovu administrativu politicky zničující. Někteří američtí politici už vyzvali k tomu, aby bylo nyní vysláno více amerických vojáků. Ale jiní mluví, i když tišeji, o možnosti jednostranného stažení se. Bush by rád nezvolil ani jednu ani druhou možnost a z celé diskuse se stáhnul. To je ale jen stěží možné, vzhledem k tomu, že se tu vyrovnává s "teroristickou hrozbou," která byla před i okamžitě po 11. září předmětem vášnivé celostátní debaty, probíhající i v televizi.

Mnozí Američané i jiní političtí vůdci říkají, že chtějí, aby větší roli sehrálo OSN anebo NATO. Ale zatímco americké vedení si opakuje tuto mantru (kterou stěží spolklo, vzhledem k jejich předchozímu opovržení nad OSN a dokonce i nad NATO), USA jen velmi pomalu pracují na dosažení potřebných rezolucí. A není vůbec jasné, jestli jich dosáhnou. Cena za takové rezoluce je vysoká -- postoupení velké části kontroly nad Irákem.

A s tím americká administrativa ještě není srozuměna. A tak chce to, co chtěla od začátku -- značnou pomoc od všech ostatních, ale aby vše bylo po jejich. Nejen, že s tím OSN a NATO nejsou srozuměny; vzpouzet se začíná se už i Američany jmenovaná Irácká vládní rada. Blíží se volby v USA a situace se zhoršuje. A blíží se i magické datum 30. června, během kterého USA slíbily předat Iráku suverenitu. Zdá se, že ani teď nemají jasný plán, co dělat. USA se modlí (doslova), aby Lakhdar Brahimi nějak s užitím svého šarmu přiměl Iráčany (všechny Iráčany) k souhlasu s přijatelnými formulkami. To je ovšem dosti beznadějné. I kdyby se nějaké takové formulky našly, bude mít vůbec nový irácký suverénní stát dostatek vojenské síly k tomu, aby vůbec něco kontroloval? To si lze stěží představit. Ale budou-li američtí vojáci stále hlídkovat i po 1. červenci, irácká suverénní vláda se bude jevit všem Iráčanům jako bezmocná loutka a ztráty americké armády budou růst.

Co se tedy bude dít? Pokud má nyní někdo na americké straně jasný plán, asi by mohl stabilizovat situaci. Ale od Cheneyho až po Rumsfelda, od Bremera až po generála Abizaída se všichni zdají být zmatenými náčelníky bloudícími v mlze. Ani američtí Demokraté nemají jasno v tom, zda chtějí kritizovat Bushovu administrativu za to, že válku začala, anebo za to, že ji nevyhrála.

V každém případě, to nejlepší, s čím může přijít Kerry, je přenechat celou tu patálii OSN (nebo možná i NATO) -- tedy stručně řečeno, skutečně stále ta samá písnička.

Jedna stará moudrost říká, že jsme-li v hluboké jámě, první, co musíme udělat, je přestat kopat ještě hlouběji. Mají-li ale přestat kopat, musí si lidé nejprve připustit, že bylo špatné do té jámy vůbec chodit -- pokud ne morálně, pak přinejmenším politicky. Upřímně řečeno, stále nevidím ve Washingtonu nikoho, kdo by byl ochoten to říct. Takže je jednoduché předvídat, že USA budou pokračovat a kopat stále hlouběji.

Možná, že ještě dříve, než si USA dnes myslí, přijde den, kdy se rozhodnou ke stažení z Iráku. Je dobré si připomenout, že když v roce 1975 Američané opouštěli Saigon, čelili sjednocenému nepříteli s naprostou kontrolou nad jeho vlastní stranou. Vietcong nařídil svým vojákům nestřílet na osamělou a velmi zranitelnou americkou helikoptéru, který se podílela na evakuaci. Viecong byl schopen ve Vietnamu nastolit pořádek. V Iráku není žádný Vietcong. Iráčané mohou klidně střílet po helikoptérách, které jim budou vyklízet pole.

Nikdo se v USA skutečně nepřipravuje na post-iráckou éru, která patrně nechá své nejkrutější následky uvnitř samotných USA. Nadcházející americké válce vzájemných protiobvinění je velmi pochybné, zda někdo bude mít dobré slovo pro George W. Bushe.

Přeložil Ondřej Slačálek

Anglický originál ZDE

Zdroj: FERNAND BRAUDEL CENTER
Binghamton University, USA
© Immanuel Wallerstein 2004

Všechna práva vyhrazena. Autor dává svolení šířit tento text elektronicky a publikovat ho na nekomerčních internetových stránkách, pod podmínkou, že nebude krácen a že bude publikováno toto copyrightové oznámení. Přejete-li si text přeložit, publikovat ho na komerčních stránkách či tiskem, obraťte se na autora.

                 
Obsah vydání       20. 4. 2004
20. 4. 2004 Som za reformy, nie som za chudobu
19. 4. 2004 MRSA - "Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus"
20. 4. 2004 Cyrilu Svobodovi zůstalo alespoň pět prstů Štěpán  Kotrba
20. 4. 2004 Bůh je mrtev. Dnešním náboženstvím je sport :) Bohumil  Kartous
20. 4. 2004 Slovenská překvapení na pokračování Oskar  Krejčí
20. 4. 2004 Rovnost, skromnost, bratrství! Petr  Horák
20. 4. 2004 "Půl milionu" britských důchodců terčem zneužívání
20. 4. 2004 V Tibetu je ropa! Bohumil  Kartous
20. 4. 2004 Uhl a Hůlová: Nechť se Greenpeace obrátí proti Brezinovi na soud
20. 4. 2004 Válka: Cizí jazyky nejsou potřeba? Jakub  Leiter
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
20. 4. 2004 Jak je to s Huntingtonovou teorií o "střetu civilizací"?
20. 4. 2004 O národě a "registrovaných disidentech" Jan  Hruška
20. 4. 2004 USA nabídky amnestii vzbouřencům z Fallúdže
20. 4. 2004 USA kritizovaly Španělsko za stažení vojáků z Iráku
20. 4. 2004 Bílý dům odmítl obvinění, že neoprávněně přesunul peníze z Afghánistánu do Iráku
20. 4. 2004 USA prohrávají válku Immanuel  Wallerstein
20. 4. 2004 Existují utajované zbraně hromadného ničení? Mojmír  Babáček
20. 4. 2004 Bránime v Iraku slobodu alebo slobode? Eduard  Chmelár
20. 4. 2004 Ako Rusko s expanziou NATO? Adrian Peter Pressburg
20. 4. 2004 Výstava v knihovně upozorňuje na rizikové vývozy českých zbraní
20. 4. 2004 V ghettu všech ghett
20. 4. 2004 Říšský ministr dr. Goebbels k českým novinářům a kulturním pracovníkům
20. 4. 2004 Postavme si autostrádu
20. 4. 2004 Vydrží člověk zatáčku?
20. 4. 2004 Za právo na svobodnou možnost nevybrané informace nepřijímat
19. 4. 2004 Kontrolovat mocné a dávat prostor bezmocným Jan  Čulík
19. 4. 2004 Menší zlo? Ne, mediální realita Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Nikdy víc Britský list!
19. 4. 2004 Hrají si lidé na Pána Boha, nebo napodobují přírodu? Miloš  Kaláb
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
7. 4. 2004 Hospodaření OSBL za březen 2004
7. 4. 2004 Chcete učit češtině na Glasgow University?
22. 11. 2003 Adresy redakce

Immanuel Wallerstein: Commentaries RSS 2.0      Historie >
20. 4. 2004 USA prohrávají válku Immanuel  Wallerstein
8. 4. 2004 Španělsko, Evropa a pan Bush Immanuel  Wallerstein
17. 3. 2004 Haiti: převrat ke dvoustému výročí Immanuel  Wallerstein
3. 3. 2004 Hry, které hrají celé národy Immanuel  Wallerstein
19. 2. 2004 Válečný prezident propadající se do bahna Immanuel  Wallerstein
3. 2. 2004 Rostoucí síla Světového sociálního fóra Immanuel  Wallerstein
16. 1. 2004 Pohádka o dvou zprávách Immanuel  Wallerstein
2. 1. 2004 2003 - Rok Bushe Immanuel  Wallerstein
22. 3. 2002 Politika levice ve věku přechodu Immanuel  Wallerstein

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
20. 4. 2004 USA prohrávají válku Immanuel  Wallerstein
16. 4. 2004 Opouští Štěstěna prezidenta Bushe? Miloš  Kaláb
15. 4. 2004 Bush kupuje židovské hlasy Tomáš  Gawron
31. 3. 2004 Losnu nebo Mažňáka?! Ondřej  Slačálek
26. 3. 2004 Válka jako pokračování globalizace jinými prostředky Jan  Keller
26. 3. 2004 Bush vyvolal novou kontroverzi   
15. 3. 2004 Ta ostuda - americký demokratický kandidát John Kerry umí francouzsky   
5. 3. 2004 Bush terčem kritiky, že v předvolební reklamě zneužil 11. září   
19. 2. 2004 Několik otázek na George Bushe   
13. 2. 2004 USA: Vypadne John Kerry z nominace kvůli "sexuálnímu skandálu"?   
13. 2. 2004 John Kerry odmítá obvinění   
12. 2. 2004 USA: Pokračuje kontroverze ohledně toho, zda byl G. W. Bush řádně na vojně   
9. 2. 2004 George Bush hájil útok na Irák jako "válečný prezident"   
5. 2. 2004 Čtyři důvody, proč Bush čelí "smrti volební urnou"   
27. 1. 2004 Bushova vláda přestala tvrdit, že měl Irák zbraně hromadného ničení