20. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 4. 2004

Dnešní deníky letmým pohledem pro Mediář

Cyrilu Svobodovi zůstalo alespoň pět prstů

Lidové noviny, Právo a Mladá Fronta Dnes by se dnes mohly sloučit.

Alespoň pokud porovnáme hlavní vizuální prvek titulních stran - fotografie úvodníku z agenturního servisu. Je vidět, že ČTK stále nahrazuje lenost nejen novinářskou, ale už i fotoreportérskou.

Plním přání Adama Javůrka ze serveru Mediář, pro kterého jsem měl dnes okomentovat titulní stránky deního tisku . Snažil jsem se. Přesto, že všechny tituly jsou sebestředné a upřednostňují zacyklenou mediální bublinu stojedničkového přehlasovávání prezidentského veta o DPH více, než si tato agenda zaslouží.

Světová média jsou sice také místy zahleděna do regionálních problémů, nicméně mezinárodní agenda u nich hraje prim. Bloomberg si všímá Blairovy iniciativy k podpoře referenda o EU ústavě, ačkoliv si Britové myslí něco jiného. Nyní více nacionalistická než internacionalistická CNN si všímá George Bushe, kterak jmenoval bývalého amerického velvyslance u OSN Johna Negroponteho jako nového amerického velvyslance v Iráku a tím i faktického "stínového" předsedu okupační vlády, BBC News se ptá, zda by mělo Španělsko ustoupit z Iráku. Odpověď BBC i Zapatera se dá předpokládat... Ministr financí Izraele Benjamin Netanjahu tvrdí v interview pro magazín Forbes, že velmi důležitá mezinárodní investiční podpora Izraeli závisí na tuhých bezpečnostních opatřeních k ukončení násilí víc než na nějaké mírové dohodě s Palestinci. Vladimír Špidla mi také onehdá na tiskové konferenci ČSSD tvrdil, že asymetrická válka se dá vyhrát...

Channel News Asia, Reuters a NYT se věnují návratu jordánského krále Abdulláha II. po setkání o izraelsko - palestinském "problému" s Bushem. Scotsman se probírá usvědčující zprávou, která ukazuje, že Shell skrýval nedostatek svých ropných rezerv. Nový Enron? Yahoo, NYT, ITAR-TASS tvrdí, že NASA odmítná ruský plán pro delší vesmírné výpravy ISS. Americké San Jose Mercury News citují Ralpha Nadera jako "nezávislou prezidentskou naději", který tvrdí, že američtí vojáci by měli odejít z Iráku. Americké CFRA Radio si všímá amerického Nejvyššího soudu, který zvažuje práva "nepřátelských bojovníků", převážně umístěných v koncentačním táboře v Guantanámu. USA Today tvrdí, že nabídka k dohodě s Mahdíovou armádou je projednávána v nestabilní Fallúdže, ABC Online a Radio Free Europe k tomu dodávají, že Honduras následoval Španělsko a stahuje svá vojska z Iráku.

Článek na serveru Mediář >

LIDOVÉ NOVINY fakt, že Cyrilu Svobodovi zůstalo alespoň pět prstů, ukazují v křížové - křesťanské - grafické kompozici. Titulek o tom, že Lékaři pustí Svobodu do Sněmovny, vychází z vládního zbožného přání, které teprve dnes v poledne došlo naplnění posunutím termínu projednávání zákona o DPH na čtvrtek v 11:00 díky tomu, že opozici chybělo pro jistotu devět poslanců.

Rozhodnutí Mahdího armády o neútočení na Španěly je pojednáno ve věcném duchu a titulkem Radikálové: zastavíme útoky na Španěly. V Lidových novinách ale stále doznívá přesvědčení jejich komentátorů, že utajená, špionážně-diplomatická jednání jsou utajená proto, aby o nich reportáž mohly přinést jako první Lidové noviny. Jak jinak lze komentovat sloupek Pavla Máši Hra na obě strany? Stínová diplomacie či stínová jednání o výkupném se nikdy nevedou za přítomnosti zvědavců novinářů. A tak i jednání českého velvyslance s sunnitskými kleriky, dokumentované "protiamerickou" televizí Al-Arabíja bylo spíše ukázkou svobodné diplomatické orientace České republiky v regionu než vyjádřením proamerické či prosionistické orientace České republiky, kterou by tak rády viděly noviny, stále (dle prodaného nákladu) mylně označované za Lidové. Pouták odkazující na článek Zbigniewa Brzezinského a tento oslí můstek mezi Irákem a Palestinou jen dotvrzuje, čí hru vytrvale hrají Lidové noviny. Ale všichni si už zvykli...

MLADÁ FRONTA DNES, pubescentní sestra Lidových novin, avizuje úvodníkem to, co neví ještě ani Vladimír Špidla: že Vláda už ví, jak zvýší ceny. Nemylte se, tím trikem zlovolné vlády je odložení hlasování o zákonu o DPH a přivezení ministra zahraničí i s celou jednotkou intenzivní péče. Když nebude moci přijít Hora k Mohamedovi, musí dovézt Mohameda k Hoře. Opět pět prstů ministra Svobody, ale tentokrát diagonálně komponovaných.

Další článek z cyklu irácké tragikomedie však Mladé frontě zajišťuje dnes první pozici v mém pomyslném žebříčku deníků, i když ne přímo první místo. Díky jedné větě v něm se pozorný analytik dozví to, co by jinak nevěděl. Totiž že žádná krycí legenda není dost krycí, když transparentně žvaní už i ředitel rozvědky. Z Bublana totiž vybublala v článku Agenti hledali Čechy přímo v Iráku jedna nesrovnalost - že český velvyslanec se sešel se sunitskými duchovními, kterým předal dopis jejich bratrů z Čech až poté, co byli tři novinářští moulové na svobodě. Což je v rozporu s tím, co tvrdí už několik dnů všichni, jeden přes druhého. Že jsou to právě oni, kvůli komu vrátili iráčtí ozbrojenci tři válečně-žurnalistická mimina ze zajetí. Jedničku má editor za to, že to nevystřihl jako "nepodstatnou" informaci, pětku redaktor (km) za to, že si této nesrovnalosti nevšiml ihned při interview, neb mu mohla vnést světlo do tmy a mohl donutit šéfa rozvědky k dokousnutí toho, co nakousl jen tak mimochodem. Zbývá přemýšlet, proč to tento profesionál udělal? Zahraniční politika má nejspíše tisíce temných zákoutí a možná právě proto, že ČR nevyslala do Iráku bojové jednotky, ale lékaře a policisty, může v budoucnu přinést ovoce větší, než si dnešní okupanté myslí. Protože dříve nebo později oni odejdou a čeští specialisté budou moci zůstat.

Nový návrh na legalizaci prostituce, Klausova cesta do Číny, syslení cukru v Čechách či Maradonův srdeční kolaps už jen dokreslují pestrou nabídku Mladé fronty Dnes. Avizo Hyde Parku o Zbytečné smrti zvířat - laboratorních morčat a králíků posouvá ale uvažování editora do tak veřejnoprávního prostoru, že se nestačím divit. Aktivity militantních ochránců laboratorních krys vynikají svým nerealistickým humanismem, vztaženým i na zvířata, jichž se termín humanita netýká, neb jsme všežravci. Pokud jediná laboratorní krysa může zmírnit utrpení jediného člověka, budiž použita. Ochránci zvířat jí pak mohou postavit hrobeček. Ale první strana deníku jako hrobeček ...?

HOSPODÁŘSKÉ NOVINY se obrazovými upoutávkami i textem zásadně liší od tria obdivovatelů zchromlého ministra zahraničí. Palasův tragický kousek s Agrární platební agenturou nepodnítil k horečné aktivitě pouze novináře Hospodářských novin, ale vychází z informací, které jako první zveřejnily Britské listy už 19. 9. 2003 v článku Agrární skandál za více než půl miliardy. Z týchž informací vychází i nynější šetření BIS a protikorupčních složek policie, které si ministra Palase všímají už dlouho. Každý je za svůj podpis zodpovědný, i kdyby se podepisoval jako bílý kůň, prohlásil svého času s temným úsměvem premiér na otázku Britských listů ohledně dvou takovýchto skandálů.

Iluzorní představa o tom, že Nepřátele spojil smutek smrti - na jeden den je představou křesťansky orientovaného, anonymního editora první strany, kterému se zoufale nedostávalo materiálu na jedničku. Tři fotografie Reuters vedle sebe ale vytvářejí spolu s popiskem manipulativní představu, která se na pravdě nezakládá.

Podval Zákonu o DPH svitla poslední šance je ovšem věcně špatný. Poslední šance svitla podnikatelům, jejichž služby či výrobky se doposud pohybují v sazbě snížené. Ti by v případě neschválení zákona platili sazbu základní. Logická hádanka: v čím zájmu je tedy schválení zákona o DPH, jestliže jeho neschválení bude mít tvrdý dopad na podnikatele, volící většinou opoziční ODS? Říká se tomu vlastní past. Chudostí titulků však Hospodářské noviny stále více padají do kategorie supplementu.

PRÁVO dává pět prstů Svobodových nejvíce vpravo, takže z titulku Poslanci počkají s DPH na Svobodu vykukuje nejvíce první dvě slova a Cyrilova ruka ukazuje na poslední dvě slova.... Poslanci počkají. Na Svobodu. A Cyril je zdraví. Třeba do té doby vychladnou i jinak horké hlavy. Pouták o tom, že Svobodovo auto nebylo pojištěno, ovšem vrhá stín na fungování ministerstva zahraničí. Doufejme jen, že generálním sekretářem už není Srba.

Informace o tom, že US-DEU chce zmařit vývoz radarů Věra do Číny je ale závažnější, než Svobodova páteř či vrak jeho vozu. Ukazuje totiž, kam až někteří zkrachovalí politici jsou ochotni dojít v prosazování svých idejí. Vývoz totiž povolily všechny dotčené resorty kde unionisté nejsou - zahraničí, průmysl, obrana i vnitro. Dvouprocentní Unie svobody v posledním tažení kope kolem sebe více, než jí přísluší. Otázka je, zda po této eskapádě budou unionisté ve vládě dost dlouho na to, aby svou blokaci dokázali zrealizovat. Mohli by spíše následovat svého bývalého představitele, který se nechal najmout americkou stínovou agenturou Freedom House jako kurýr. Senátor Pithart už dlouho s nikým nemluvil o své knize Podiven... Mluví Pithart čínsky?

Policejní průval o arabských snoubecích, kteří si chtěli létat nad Prahou (což lze, když máte peníze) a vzbudili tím aktivity kontrarozvědky i policie, spolu s dalším píárem policie o stíhání zuřivého Belgičana či Stodolových dělá však z Práva protentokrát předkožku bulvárního Blesku.

HALÓ NOVINY jsou Mediářem opomíjený deník. Neprávem. Protože jejich úvodník o tom, že Koalice chce odsunout hlasování o DPH, doprovozený názornou ilustrační fotografií tlačné lokomotivy, táhnoucí za sebou ale nezřetelnou raketu Sojuz, dělá z tohoto titulu jediný deník se smyslem editora pro humor.

Nebyly by to ovšem HaNo, kdyby na každou stránku nedaly minimálně jednou stanovisko některého ze svých poslanců. A jelikož je vždy jedna stránka titulní a je před rozhodujícím jednáním mateřské KSČM, na titulce se ocitl předseda Grebeníček. Dokonce dvakrát. A nebyly by to HaNo, kdyby alespoň v jednom z nich premiér nepřemlouval Grebeníčka a Topolánka k podpoře špatného zákona... Stanovisko předsedy KSČM, že Česká vláda by měla stáhnout vojáky z Iráku mohu v rámci svého antimilitaristického názoru i sdílet. Tento názor nemá ale pouze Grebeníček. Naštěstí. Zapatero je socialista. Pokud se s předsedou českých komunistů shodnou, měl by předseda českých socialistů přemýšlet, jak svou stranu po dalším sjezdu nazve.

Potěšující je, že státním zaměstnancům klesnou platy až o dvanáct tisíc. Někteří budou tedy pracovat zdarma, což občané ocení v duchu hesla o zásluhovosti mzdy - každému podle jeho práce. Informace o tom, že zaměstnaci Moravanu Otrokovice demonstrovali kvůli mzdám však Haló noviny daly jako jediný deník. Tentokrát pestrou titulní stranu uzavírá rozhovor s protinacistickým odbojářem o tom, že Německo se nevzdalo úmyslu diktovat Evropě svou vůli. Značná část občanů, kteří ani nemusí volit KSČM, si myslí totéž, téměř žádný list o traumatu z největšího souseda ale nechce psát. A když, tak sáhne po osvědčeném tlampači "smíření", "politologu" Doležalovi. Konečně i jiný názor.

Hodnocení:

1. neuděleno
2. Mladá Fronta Dnes
3. neuděleno
4. Haló noviny
5. Hospodářské noviny
6. Lidové noviny
7. Právo

Předchozí komentář:

>   19.04.2004, Menší zlo? Ne, mediální realita, Štěpán Kotrba, Britské listy

Předchozí komentáře v Mediáři:

>   19.04.2004, Ondřej Neff, Neviditelný pes
>   15.04.2004, Petr Skočdopole, redaktor Týdne
>   14.04.2004, Gabriel Sipoš, editor blogu o slovenských médiích Slovak Press Watch
>   13.04.2004, Martin Kopta, publicista
>   10.04.2004, Radek Kostěj Hromuško, publicista
>   09.04.2004, Ondřej Kundra, redaktor týdeníku Respekt
>   08.04.2004, Petr Třesňák, šéfredaktor Yachting Revue
>   07.04.2004, Milan Kruml, analytik pracující pro TV Nova
>   06.04.2004, Filip Rožánek, redaktor zpravodajství Českých médií
>   05.04.2004, David Klimeš, redaktor MF Plus
>   03.04.2004, Jaromír Hasoň, reportér Mladého světa
>   02.04.2004, Luděk Staněk, šéfredaktor časopisů Esquire a F1 Racing
>   01.04.2004, Ondřej Aust, student žurnalistiky
>   31.03.2004, František Lutonský, Český rozhlas
>   30.03.2004, Ondřej Fér, Reloaded
>   29.03.2004, Jan Potůček, Reflex
                 
Obsah vydání       20. 4. 2004
20. 4. 2004 Som za reformy, nie som za chudobu
19. 4. 2004 MRSA - "Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus"
20. 4. 2004 Cyrilu Svobodovi zůstalo alespoň pět prstů Štěpán  Kotrba
20. 4. 2004 Bůh je mrtev. Dnešním náboženstvím je sport :) Bohumil  Kartous
20. 4. 2004 Slovenská překvapení na pokračování Oskar  Krejčí
20. 4. 2004 Rovnost, skromnost, bratrství! Petr  Horák
20. 4. 2004 "Půl milionu" britských důchodců terčem zneužívání
20. 4. 2004 V Tibetu je ropa! Bohumil  Kartous
20. 4. 2004 Uhl a Hůlová: Nechť se Greenpeace obrátí proti Brezinovi na soud
20. 4. 2004 Válka: Cizí jazyky nejsou potřeba? Jakub  Leiter
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
20. 4. 2004 Jak je to s Huntingtonovou teorií o "střetu civilizací"?
20. 4. 2004 O národě a "registrovaných disidentech" Jan  Hruška
20. 4. 2004 USA nabídky amnestii vzbouřencům z Fallúdže
20. 4. 2004 USA kritizovaly Španělsko za stažení vojáků z Iráku
20. 4. 2004 Bílý dům odmítl obvinění, že neoprávněně přesunul peníze z Afghánistánu do Iráku
20. 4. 2004 USA prohrávají válku Immanuel  Wallerstein
20. 4. 2004 Existují utajované zbraně hromadného ničení? Mojmír  Babáček
20. 4. 2004 Bránime v Iraku slobodu alebo slobode? Eduard  Chmelár
20. 4. 2004 Ako Rusko s expanziou NATO? Adrian Peter Pressburg
20. 4. 2004 Výstava v knihovně upozorňuje na rizikové vývozy českých zbraní
20. 4. 2004 V ghettu všech ghett
20. 4. 2004 Říšský ministr dr. Goebbels k českým novinářům a kulturním pracovníkům
20. 4. 2004 Postavme si autostrádu
20. 4. 2004 Vydrží člověk zatáčku?
20. 4. 2004 Za právo na svobodnou možnost nevybrané informace nepřijímat
19. 4. 2004 Kontrolovat mocné a dávat prostor bezmocným Jan  Čulík
19. 4. 2004 Menší zlo? Ne, mediální realita Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Nikdy víc Britský list!
19. 4. 2004 Hrají si lidé na Pána Boha, nebo napodobují přírodu? Miloš  Kaláb
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
7. 4. 2004 Hospodaření OSBL za březen 2004
7. 4. 2004 Chcete učit češtině na Glasgow University?
22. 11. 2003 Adresy redakce

Amatérovy analýzy českých médií RSS 2.0      Historie >
20. 4. 2004 Cyrilu Svobodovi zůstalo alespoň pět prstů Štěpán  Kotrba
17. 6. 2003 V čem tkví "vyváženost" Českého rozhlasu? Štěpán  Kotrba
17. 4. 2003 Amatérova analýza: Reflex Vladimír  Bernard
11. 4. 2003 Amatérova analýza: tentokrát Právo Vladimír  Bernard
3. 4. 2003 Další amatérova analýza: Respekt Vladimír  Bernard
25. 3. 2003 Amatérova analýza: Lidové noviny Vladimír  Bernard
19. 3. 2003 Amatérova analýza: Týden Vladimír  Bernard
17. 3. 2003 Amatérova analýza: Co je dobrého a co je špatného na Mladé frontě Dnes Vladimír  Bernard

Haló noviny RSS 2.0      Historie >
20. 4. 2004 Cyrilu Svobodovi zůstalo alespoň pět prstů Štěpán  Kotrba
14. 3. 2004 Ransdorf v očekávání Miloslav  Ransdorf
7. 5. 2003 Xenofobie v českých sdělovacích prostředcích František  Kostlán