27. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 4. 2004

Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > >

Pondělí 12. dubna 2004

Fallúdža: odpor vyhrožuje, že obnoví nepřátelství

Bojovníci iráckého odporu v obležené Fallúdže pohrozili, že ve 4.00 místního času obnoví nepřátelství a provedou rozsáhlý útok na Američany, pokud ti nestáhnou ostřelovače, kteří střílejí na lidi ve městě. Reportér AFP, který byl přítomen schůzce vůdců odporu, řekl, že podle sdělení na schůzce bylo od zastavení palby do nedělního rána 60 lidí ve Fallúdže zabito kulomety amerických ostřelovačů. Varování o možném obnovení nepřátelství hlásily také ampliony ve městě.

Mezitím od druhého dne po vyhlášení zastavení palby vládl ve městě relativní klid, trvající až do pondělního večera. Přesto byly zprávy o několika srážkách, k nimž došlo v pondělí ráno.

Korespondent al-Džazíry ve Fallúdže oznámil, že základem pokračujících vyjednávání mezi iráckým odporem a americkými agresory pomocí prostředníků je otázka, kdo bude zodpovídat za bezpečnost ve městě po odchodu US sil z okolí města. Korespondent s odvoláním na očitá svědectví také oznámil, že několik jednotek okupačních sil začalo ustupovat ze svých dosavadních pozic ve Fallúdže a že bylo vidět kolony tanků, stahujících se za svých pozic.

Zdroje z prvního pomocného týmu, kterému se během zastavení palby podařilo dostat do Fallúdže, sdělují, že na ulicích dosud leží mrtvoly a že američtí ostřelovači střílejí na sanitky jezdící po městě. US okupační vojáci se zatím stále snaží zabránit přísunu pomoci do obleženého města.

Irácký odpor sestřelil východně od Bá'quby US vrtulník

Bojovníci iráckého odporu sestřelili v pondělí podle očitých svědků, citovaných al-Džazírou, v distriktu Miqdádíja východně od Bá'quby US vrtulník.

US velitel: dva vojáci a sedm zaměstnanců Halliburtona je nezvěstných

Velitel US okupačních sil v Iráku, generál Ricardo Sanchez, v pondělí oznámil, že dva američtí vojáci a sedm zaměstnanců pobočky Halliburtonu, společnosti spojené s US viceprezidentem Dickem Cheneym, jsou v Iráku pohřešováni. Sanchez také oznámil, že stoupenci ší'itského náboženského vůdce dosud kontrolují město Nadžaf a část Karbaly. Prohlášení bylo v rozporu s dřívějším sdělením, že loutková policie získala zpět kontrolu nad Nadžafem po dohodě mezi silami Muqtady as-Sadra a okupačními silami. Sanchez při tiskové konferenci s US velitelem generálem Johnem Abizaidem naopak řekl, že posláním US sil nyní je "zabít nebo uvěznit Muqtadu as-Sadra. To je náš úkol."

Jeden rumunský žoldák zabit, další zraněn při nedělním útoku odporu

Rumunské ministerstvo zahraničí v pondělí oznámilo, že rumunský "civilní zaměstnanec" bezpečnostní agentury byl v neděli zabit a další zraněn v Iráku. Reuters oznámil že irácký odpor je přepadl nedaleko Bagdádu.

US prohlášení: šest Američanů zabito ve dvou dnech

US okupační velení v pondělí sdělilo, že šest amerických vojáků bylo během posledních dvou dnů zabito v bojích s iráckým odporem v různých částech země. Americké komuniké uvedlo, že voják 1. divize byl zabit a další zraněn při přepadu u Tikrítu 10. dubna. Podle agentury Reuters komuniké uvedlo, že Američan patřící k 1. obrněné divizi zemřel 11. dubna na následky zranění, které utrpěl v Bagdádu při granátovém útoku předchozího dne.

Americké prohlášení rovněž uvedlo, že Američan patřící k 1. pěchotní divizi byl zabit, když se jeho tank dostal do raketové palby blízko Tikrítu 9. dubna, zatímco tři námořní pěšáci byli zabiti v boji "západně od Bagdádu" (pravděpodobně označení pro Fallúdžu, jejíž jméno Američané zřejmě neochotně vyslovují) 11. dubna.

Zastavení palby ve Fallúdži: USA se vzdávají podmínek, chtějí prostě bez dalšího odejít

Nové zprávy přicházející v pondělí z Fallúdže o nejnovějším vývoji událostí ve vyjednáváních mezi odporem a US agresory nasvědčují, že US okupační síly opustily všechny své podmínky pro odchod z Fallúdže a teď pouze doufají, že budou moci opustit město bez dalších srážek s iráckým odporem.

Korespondent al-Džazíry Ahmad Mansúr oznámil s odvoláním na účastníky rozhovorů, že se americká strana vzdala všech podmínek, jimiž dosud podmiňovala svůj odchod z Fallúdže. US vojáci chtějí jen odejít z města a žádají jen ujištění, že nebudou během svého ústupu napadeni bojovníky odporu.

Al-Džazíra oznamuje, že rozhovory spějí k řešení a že ještě zůstává jedno jablko sváru, totiž: kdo bude zodpovídat za bezpečnost ve městě. Odpor a místní obyvatelé trvají na tom, že bezpečnost ve Fallúdže musí zajišťovat obyvatelstvo města, tedy členové irácké policie a sil civilní obrany, které by měla řídit místní osoba známá dobrým charakterem, která se těší důvěře obyvatel i bojovníků odporu.

Odpor v neděli zabil blízko Samarrá' jednoho amerického vojáka

Podle zprávy al-Džazíry síly iráckého odporu zabily při útoku poblíž Samarrá' severně od Bagdádu v neděli jednoho amerického okupačního vojáka a zranily čtyři další.

Tři exploze otřásly v pondělí ráno US okupačním štábem v Bagdádu

Tři silné exploze z komplexu US okupačního štábu, tzv. "Zelené zóny" otřásly v pondělí ráno Bagdádem. BBC oznámila, že z komplexu stoupaly sloupy kouře, které provázelo kvílení sirén. Americký vojenský mluvčí řekl, že příčina explozí je "nejasná". Reuters oznámil, že krátce po explozích bylo slyšet houkání sanitek a mezi sloupy kouře vzlétly vrtulníky.

Irácký odpor zapálil US auto se zásobami na silnici k bagdádskému letišti

Bojovníci iráckého odporu zaútočili v pondělí na silnici k letišti blízko Bagdádu na nákladní auto se zásobami pro US okupační armádu a zapálili je.

Odpor zaútočil na US zásobovací konvoj v Bagdádu

Bojovníci odporu zaútočili v bagdádské čtvrti Latífíja na americkou kolonu složenou z nákladních aut vezoucích obrněnce a vojenský materiál. Po útoku zůstala na místě hořící auta i s obsahem. Jedna zpráva tvrdila, že byly zničeny americké tanky a jejich posádky zabity. Podle svědků byly při útoku odporu zabity tři osoby a ostatní pak provolávaly hesla oslavující Džajš al-Mahdí - armádu ší'itského náboženského vůdce Muqtady as-Sadra. Útok je považován za odvetu za pokusy o zničení as-Sadrových milic a za chování US okupačních sil ve Fallúdži.

US tanky a obrněnce obklopily univerzitu al-Mustansiríja v Bagdádu

Očití svědkové v pondělí odpoledne oznámili, že US okupační síly soustředily tanky a obrněná vozidla kolem bagdádské univerzity al-Mustansiríja a vyhlásily varování studentům v objektu. Reuters oznámil, že ozbrojení studenti jsou patrně stoupenci ší'itských politických stran.

US okupanti nařídili zákaz vycházení obyvatelstva i loutkové policie

US okupační jednotky nařídily zákaz vycházení mezi 22.00 a 6.00 hodinou pro obyvatele provincie Wásit blízko Bagdádu, a to včetně loutkové policie ve městě Kút.

Jak vyděsit amerického vojáka? Stačí říci "Fallúdža!"

AFP oznámila, že v Bagdádu se říká: "Když chceš vyděsit amerického vojáka, stačí na něho vykřiknout 'Fallúdža!', když ho míjíš."

Mnozí obyvatelé Bagdádu si pamatují, jak je před rokem porazili Američané, vybavení nejmodernějšími zbraněmi. Od té doby se ale všechno změnilo a obrazy Američanů umírajících pod kulometnou palbou odporu už zevšedněly. Hrdinský boj Fallúdže se stal mezníkem ve vnímání lidí a také v taktice boje, nejen ve statečné Fallúdže, ale v celé zemi.

V A'zamíji, sunnitském srdci Bagdádu, prohlásil úředník bezpečnosti u ctihodné mešity Abú Hanífa, který si přál zůstat v anonymitě, že "v minulosti obvykle tři nebo čtyři bojovníci odporu zaútočili pod pláštíkem tmy na tanky nebo vozidla a pak mizeli. Ale útok na US agresory v A'zamíji tento týden byl organizovaný. Dvě stovky bojovníků se za bílého dne objevilo na ulici a střílelo na stanici loutkové policie s úmyslem donutit Američany vyjít a přinutit je k boji. A k boji pak došlo, tváří v tvář."

US generál: 70 Američanů a vazalských vojáků zabito během 12 dnů

US velitel operací v Iráku, brigádní generál Mark Kimmitt, prohlásil v pondělí, že v bojích s iráckým odporem bylo od počátku dubna - tedy během 12 dnů - zabito 70 Američanů a dalších vojáků koalice. Na tiskové konferenci v Bagdádu také prohlásil, že síly agresora usmrtily za stejné období 10x více - tedy 700 - Iráčanů. Řekl ovšem, že odhad ztrát na civilním obyvatelstvu v obležené Fallúdže není spolehlivý, ačkoli lékařské zdroje uvedly 600 lidí zabitých při střelbě a bombardování.

Kimmitt se snažil ospravedlnit bombardování a střelbu do civilních čtvrtí Fallúdže slovy "nebyla jiná volba". Přiznal, že operace iráckého odporu stále narůstají, v současné době už na 70 útoků denně.

Okupanti si natloukli na hradbách Fallúdže, řekl velitel odporu

Vůdce Irácké osvobozenecké fronty ve Fallúdži řekl v neděli listu Dár al-Chalídž, že "irácký odpor dal americkým silám lekci, na kterou nikdy nezapomenou".

"Abú al-Chattáb" řekl listu: "Bojujeme za svobodu vlasti a osvobození Města mešit a minaretů (tj. Fallúdže), abychom zabránili jejich znesvěcení skrčky, kteří poslouchají zločince Bushe." Pokračoval: "Bojujeme za islám a za arabskou čest a dáme Bushovým skrčkům lekci, na kterou nikdy nezapomenou. Bůh byl dosud s námi v tomto úsilí (džihádu), protože naše cesta vede k jedné ze dvou dobrých věcí: buď k osvobození nebo k mučednictví. Chceme ukázat světu, že jsme synové a dcery velké civilizace, jsme strážci vlasti, jejíž historie sahá do doby více než 7000 let před Kristem."

Abú al-Chattáb řekl také listu: "Ze vzdoru vůči barbarství agresorů se mudžáhidové hnali jako lvi na Bushovy skrčky a stovky jich zabili, stovky zranili a stovky spálili v jejich vozech. Dodal, že odpor drží řadu amerických zajatců, ale jejich přesný počet nespecifikoval.

"Okupanti si natloukli na hradbách Fallúdže a bude-li Bůh chtít, dostanou nářez z rukou iráckých mudžáhidů na hradbách Bagdádu," řekl na závěr.

Dva loutkoví policisté zabiti, dva zraněni bombou odporu v Bá'qubě

Bomba položená silami iráckého odporu zabila podle TV al-Džazíra dva loutkové policisty a dva další zranila, když v pondělí vybuchla v Bá'qubě blízko jejich vozidla.

"Irácký" loutkový úředník vyhrožuje TV al-Džazíra a al-Arabíja

Tzv. poradce pro národní bezpečnost v proamerické irácké loutkové vládě Muwaffaq ar-Rabi'í vystoupil v pondělí s výhrůžkami proti arabským satelitním televizním stanicím al-Džazíra a al-Arabíja. Irácké úřady obě populární arabské stanice v Iráku zakážou, řekl ar-Rabi'í, "pokud nepřestanou vyvolávat násilí a povstání".

Zajato a později propuštěno sedm Číňanů

Čínská agentura Xinhua oznámila, že sedm Číňanů, kteří byli zajati bojovníky odporu, bylo v pondělí už po několika hodinách propuštěno. Xinhua citovala čínského obchodníka v Bagdádu, který řekl, že všech sedm se dostalo do péče rady muslimských ulamá a jsou na neznámém místě.

Předtím táž agentura oznámila, že sedm Číňanů, kteří v neděli přišli do Iráku z Jordánska, bylo pravděpodobně zajato. Podle agentury všichni pocházeli z čínské přímořské provincie Fu-jian a byli ve věku 18-49 let.

Jedenáct Rusů údajně zajato v Bagdádu

TV al-Džazíra citovala ruské zdroje, které v pondělí večer uvedly, že v Bagdádu bylo zajato 11 Rusů. Al-Džazíra podle informací z Moskvy dále uvedla, že šlo o spolupracovníky ruské strojírenské firmy. Další informace nebyly k dispozici.

Úterý 13. dubna 2004

US agresoři porušují zastavení palby, bombardují a útočí na Fallúdžu. Odpor US ofenzívu zastavil, Američané utíkají

Porušujíce dohody o zastavení palby, dohodnuté s iráckým odporem, zahájili US agresoři novou ofenzívu v neúspěšné snaze dostat se do vzdorného města. V úterý odpoledne nasadili do útoku na Fallúdžu bomby poté, co americké tanky z města ustoupily následkem prudkých útoků odporu.

Korespondent al-Džazíry ve městě předtím uvedl, že US tanky vstoupily do čtvrti Nizál a zahájily boj s místními lidmi a silami odporu. Dvě US obrněná vozidla byla zapálena. Obyvatelé Fallúdže sdělili, že US tanky rozstřílely řadu domů ve městě, jeden tank udeřil do učitelského ústavu ve čtvrti Andalús. Zvuky kulometné palby se rozléhaly čtvrtí Džumhúríja.

Korespondent al-Džazíry oznámil, že řada dělostřeleckých granátů explodovala poblíž náhradní nemocnice v centru Fallúdže, zatímco nad městem burácely bombardéry F-16. Sdělil také, že bylo vidět desítky bojovníků odporu spěchat do čtvrti Nizál, aby zastavili postup amerických okupantů, zatímco další jednotky odporu kladly silný odpor americkým okupantům v jiných částech města.

Odpor zastavil US ofenzívu a podle al-Džazíry se americké síly, které se snažily útočit na čtvrť Nizál, musely po zuřivé obraně odporu ze čtvrti opět stáhnout, přičemž utrpěly ztráty, jejichž rozsah Američané nezveřejnili. Al-Džazíra oznámila, že dva US bombardéry F-16 intenzívně bombardovaly čtvrť Nizál, aby zakryly ústup amerických jednotek a zamezily dalším ztrátám okupačních sil.

TV al-Arabíja oznámila, že odpor ve Fallúdži odřízl skupinu vojáků v jedné čtvrti města poté, co se jim nepodařilo ustoupit spolu se zbytkem tanků a obrněných vozidel, které se neúspěšně pokoušely útočit na obležené město.

Mafkarat al-Islam: Odpor odráží brutální útoky na Fallúdžu

Zvláštní korespondent webové stránky Mafkarat al-Islam ve Fallúdži oznámil, že US okupační síly se pokusily dostat do čtvrti Nizál v jižní části Fallúdže, střediska průmyslové části města. Americkým cílem bylo dostat své elitní střelce do strategických pozic ve čtvrti. Iráckému odporu se však podařilo zahnat okupanty zpět a způsobit v jejich řadách značné ztráty. Tři z US střelců byli zabiti, dvě obrněná vozidla zničena, přičemž v jednom z nich zahynuli nejméně tři okupační vojáci. Zbytku okupantů se podařilo uniknout pod ochranou leteckých sil, které jim byly poslány na pomoc. Skutečnost, že se letecké síly objevily se zpožděním, byla ovšem příčinou amerických ztrát.

V pozdější zprávě týž korespondent napsal, že dalších 15 US okupantů bylo zabito v úterý v noci, když se znovu pokoušeli proniknout do čtvrti Nizál. Postoupili vpřed, když se mylně domnívali, že v nastalém klidu mohou soustředit své síly a přejít do útoku. Byl to však klid před bouří, protože síly iráckého odporu napadly US okupanty ze zálohy a všechny útočníky zdolaly.

Na závěr korespondent uvedl, že bojovníci odporu zastavili pokus Američanů prolomit obranu Fallúdže v oblasti Džurajfí na železniční trati vedoucí do města. Pět amerických vojáků bylo v boji zabito, ostatní pod ochranou letadel utekli.

Síly iráckého odporu zaútočily podle korespondenta na kolonu US obrněných vozidel, ustupujících z oblasti Džurajfi u Fallúdže. Dvě obrněná vozidla byla poškozena a pak zapálena, všichni Američané v nich zabiti - celkem 10 US okupantů.

Mafkarat al-Islam: Odpor z Karmy zasadil ránu prchajícímu US konvoji

Ve zprávě odeslané ve středu v 1.00 hodin mekkánského času korespondent Mafkarat al-Islam napsal:

Je vidět, že bezpečnost je už prchavou nadějí amerických sil, které se daly na ústup. Skupiny amerických sil ustoupily z Fallúdže, když předtím naložily svá obrněná vozidla na 18 transportérů a vydaly se do údajného bezpečí okupovaného Bagdádu. Ale bojovníci odporu, posílení obyvateli Karmy, na konvoj zaútočili, celý konvoj zničili a transportéry i s nákladem zapálili. Šlo o 9 tanků, 9 Humwee, 18 obrněných vozidel. Zabito bylo 36 okupačních amerických vojáků-řidičů, dalších nejméně 9 v tancích a 18 členů posádek.

Ve stejné chvíli bylo oznámeno, že US okupační síly se stáhly z oblasti útoku, k němuž došlo 15 km od Fallúdže.

Ustupující Američané se s bílými prapory chtěli dostat z Fallúdže

Zpráva zaslaná 14. dubna 2004 v 1.20 hodin mekkánského času zvláštním korespondentem webové stránky Mafkarat al-Islam podává jeho osobní svědectví o tom, že více než 50 amerických tanků a obrněných vozidel, opatřených bílými prapory, se snažilo dostat se zdravou kůží z Fallúdže. Korespondent osobně potvrdil, že sám vytáhl jednoho neozbrojeného US vojáka z tanku, aby se přesvědčil, že jeho bílý prapor znamená skutečně to, co v normální válečné praxi znamenat má. US síly odtáhly z částí města Džawlan, Sakari, Džurajfi a Saqlawíja.

Irácký odpor zajal 30 US námořních pěšáků pokoušejících se dostat se do Fallúdže

Korespondent Mafkarat al-Islam ve Fallúdži také sdělil, že síly iráckého odporu zajaly v noci z pondělí na úterý 30 amerických námořních pěšáků. Ti se pokoušeli dostat za noci do čtvrti Askarí maskováni v černém oblečení. Odpor jejich pokus zpozoroval, nechal je dojít do města a pak všechny zajal. Korespondent sdělil, že bojovníci odporu byli překvapeni, jak lehce a rychle se Američané vzdali - aniž by kladli jakýkoli odpor. Usoudili, že série nezdarů, které US síly utrpěly ve Fallúdže a kolem ní, je demoralizovala. Byli bezpochyby vystrašeni, že by je mohl potkat osud těch, kteří už zemřeli a dali proto přednost kapitulaci. Všichni američtí zajatci byli odvezeni na bezpečné místo.

Irácký odpor sestřelil východně od Fallúdže US vrtulník

Bojovníci iráckého odporu sestřelili v úterý raketou blízko vesnice Zawbí'a 12 mil východně od Fallúdže US vojenský vrtulník a zranili jeho tříčlennou posádku. Jeden námořní pěšák ze záchranné čety byl pak zabit bojovníky odporu, kteří zaútočili minomety, lehkými zbraněmi a raketami, sedm dalších pěšáků bylo podle sdělení americké armády zraněno. US brigádní generál Mark Kimmitt v Bagdádu prohlásil, že US síly vrtulník zničily, aby se nedostal do rukou odporu, ale podle al-Džazíry byl vrtulník zcela zničen při útoku střelbou a americké síly nebyly schopny vrak zachránit, protože se dostaly do intenzívní palby odporu, která je donutila k ústupu.

Americká Associated Press citovala jednoho bojovníka odporu: "Vrtulník létal nad námi a nám se podařilo se ukrýt. Stříleli jsme na něj a on spadl."

Zpráva AFP o ztrátách Iráčanů u Fallúdže, o ztrátách US nepíše

AFP oznámila, že v boji se silami US agresora u Fallúdže bylo zabito 9 Iráčanů a 38 zraněno.

Útok iráckého odporu na US konvoj východně od Fallúdže

Irácký odpor zaútočil v úterý blízko vesnice Zawbí'a na US konvoj. Svědkové později viděli dvě vozidla a nákladní auto v plamenech i se zraněnými členy posádky.

US voják zabit, jeden žoldák a jeden voják zraněni při bombovém útoku

Také mimo území Fallúdže rozvinul irácký odpor své operace proti US okupačním silám. Mluvčí okupačních sil přiznal, že jeden US voják byl zabit a další zraněn spolu s tzv. "civilním podnikatelem", žoldákem placeným US armádou, když pod americkým konvojem v noci z pondělí na úterý explodovala bomba na silnici z Bá'quby do Nadžafu.

US síly trestají irácké loutkové vojáky, kteří odmítají bojovat, zavíráním do studených skladišť

US síly byly konsternovány, když dva ze čtyř kolaborantských iráckých pluků, které vycvičili a vystrojili, odmítly bojovat proti statečnému městu Fallúdže. Podle listu Achbár al-Chalídž, který citoval své vlastní zdroje v zemi, Američané dopravili vzdorné irácké rekruty do svého tábora v Tádží, svlékli je ze šatů a nechali po několik hodin v chladírně potravin (kde je zvlášť nízká teplota), aby je tak kolektivně potrestali.

Odpor zaútočil na US kolonu blízko bagdádské zelené zóny

V úterý kolem půlnoci vypálily síly iráckého odporu podle zprávy korespondenta al-Džazíry v hlavním městě rakety na US vojenskou kolonu v Bagdádu. Útok, k němuž došlo v západní části Bagdádu na dálnici blízko tzv. zelené zóny, kde sídlí hlavní štáb US okupantů, zničil jedno vozidlo a zranil několik amerických vojáků. US síly raněné okamžitě evakuovaly.

Odpor zasáhl americký tanker s palivem

Síly iráckého odporu v úterý ráno zaútočily raketami na tanker plný paliva pro US okupační síly, takže explodoval a vzplál. Nejsou zprávy o zraněných.

Jeden Američan zabit, tři zraněni při útoku odporu v Kirkúku

Bojovníci iráckého odporu zaútočili v úterý ráno na US okupantskou hlídku v centru Kirkúku a zranily čtyři Američany. Podle očitých svědků vystřelili bojovníci odporu na vozidlo US hlídky sedm raket, zabili jednoho a zranili tři další Američany. Ředitel místní loutkové policie, dosazený Američany, oznámil, že bojovníci odporu vypálili rakety na hlídku ve chvíli, kdy ve 4.00 místního času projížděla náměstím slavností (Sahat al-Ihtifálat) ve městě a zničili jedno vojenské vozidlo. Zprávu přinesl list Spojených arabských emirátů al-Baján.

Minometná palba na US vojenskou základnu v Kirkúku

Bojovníci iráckého odporu v úterý krátce po 5.00 místního času zaútočili minomety na hlavní US základnu v Kirkúku. Velitel loutkové policie ve městě řekl, že pět minometných střel dopadlo na letiště, které zabrali Američané a zřídili na něm svou hlavní základnu. V časném ránu bylo slyšet kvílení sirén. US mluvčí nesdělil nic o škodách či ztrátách.

Odpor sestřelil vrtulník a vyřadil tank v Samarrá'

Síly iráckého odporu zahájily v úterý útok na US agresory ve čtvrti města Samarrá' Džubajríja. Jeden vrtulník Apache byl sestřelen, posádka zabita, a několik US vojenských vozidel bylo podle místního korespondenta Mafkarat al-Islam zničeno. K boji došlo nedaleko křižovatky al-Fátimí na ulici al-Hawlí v Džubajríji a pak se rozšířil do čtvrtí Šaháda a Dubbat.

Odpor zaútočil na US hlídku v Bagdádu, zabiti Američané, zraněni iráčtí kolemjdoucí

Síly iráckého odporu zaútočily na US okupantskou hlídku v bagdádském okrsku Mušáhida. US okupační vojáci odpověděli bezcílnou střelbou, při níž zabili jednoho Iráčana a zranili iráckou ženu. US okupanti pak začali provádět razii a prohledávat okolní domy.

US generál Abizaid žádá Washington o další americké vojáky

Protože sílí a šíří se akce odporu vůči okupačním silám, oznámil US velící generál John Abizaid, že požádal Washington, aby poslal do Iráku více vojáků.

Španělské okupační síly se pokusily postoupit proti Mahdího armádě

Tři španělská obrněná vozidla se pokusila posunout blíže k pozicím milic ší'itského vůdce Muqtady as-Sadra u Kúfy. Došlo k boji, v němž bylo podle al-Džazíry údajně zraněno několik civilistů.

Rozvaha zvítězila v Nadžafu a Kúfě

Al-Džazíra oznámila, že v Nadžafu a Kúfě zvítězila opatrnost a rozvaha po zprávě, že stoupenec Muqtady as-Sadra Házim al-A'radží byl uvězněn během přítomnosti na konferenci v Bagdádu. O několik hodin později američtí agresoři al-A'radžího propustili. Mahdího armáda má podle al-Džazíry téměř úplnou kontrolu nad Kúfou. US okupační vrtulníky křižovaly nebe nad Nadžafem, když irácká loutková policie začala znovu obsazovat své pozice v řadě policejních stanic ve městě.

Odpor zaplašil sionistické společnosti z Iráku

Sionistické zdroje oznámily, že všechny "izraelské" obchodní společnosti, operující v okupovaném Iráku, nyní úplně zastavily své operace jak následkem eskalace iráckého odporu, tak následkem únosů cizinců.

Sionistický list Jediot Achronot oznámil, že sionističtí obchodníci z okupované Palestiny, kteří působili v Iráku, se před týdnem houfně vrátili do "Izraele", když sionistické společnosti zastavily dopravu zboží přes Jordánsko a šejcháty Perského zálivu do okupovaného Iráku. Sionistické firmy v Iráku už nedostávají půjčky sionistických finančníků.

Asi přede dvěma týdny několik desítek sionistických podnikatelů pracovalo v okupovaném Iráku jako druhořadí společníci Američanů a jiných nadnárodních společností. Někteří se angažovali v tom, co Američané nazývají "obnova Iráku" podle amerických přání, další sionistické firmy obchodovaly spotřebním zbožím na iráckém trhu. Ponejvíce se sionistické zboží v Iráku prodávalo jako jordánské produkty, přepravované místními dopravními společnostmi s iráckými a jordánskými řidiči.

Čtyři italští žoldáci vzati jako rukojmí

Organizace nazývající se Brigády mudžáhidů zajala čtyři členy italských bezpečnostních sil, pracujících pro americké okupanty, při dosud největší akci tohoto druhu.

Na videozáznamu, který brigády předaly al-Džazíře, vyzývají italskou vládu v osobě premiéra Silvia Berlusconiho, aby se oficiálně omluvil za jejich útoky na islám a na muslimy a aby slíbil stáhnout italské síly a udal přesné datum stažení.

Brigády současně žádaly, aby byli propuštěni všichni uvěznění islámští náboženští vůdci v Iráku. Prohlásily, že pokud italská vláda odpoví kladně na všechny požadavky, bude informována, jakým způsobem bude propuštění italských rukojmích provedeno.

V první reakci italská vláda prohlásila, že čtyři zajatci jsou zaměstnanci americké bezpečnostní agentury (žoldáci nájemní organizace) a že jsou od pondělka pohřešováni.

K zajetí Italů došlo ve stejnou dobu, kdy bylo propuštěno osm zaměstnanců ruské energetické společnosti, kteří byli zajati v pondělí večer. Tři Rusové a pět Ukrajinců se vrátili do práce v sídle své firmy v Bagdádu.

Francouzský kameraman zajat v Bagdádu jako rukojmí

Francouzské ministerstvo zahraničí oznámilo, že v úterý byl v Iráku unesen francouzský novinář a je držen jako rukojmí.

Zdroje: ZDE ZDE

                 
Obsah vydání       27. 4. 2004
27. 4. 2004 Exkomunikace Bohumil  Kartous
27. 4. 2004 Plán na likvidaci našeho národa je zpět na horizontu, ale bude proveden jinými metodami
27. 4. 2004 Mají příbuzní obětí právo pozabíjet a oloupit rodiny vrahů a těch, kteří jim poskytnou útočiště?
27. 4. 2004 "Nikdo nemá právo požadovat od občana dokumenty"
27. 4. 2004 Paříž: "Pánové, to je konec vaší kariéry. Ten zákon jsem udělal já." Jana  Roy
27. 4. 2004 Detaily, jako vždy? 1. Miloš  Dokulil
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
27. 4. 2004 Kavan: Hybášková se mě bála. Čím jsem si zasloužil takovouto chválu? Jan  Kavan
27. 4. 2004 Million Marihuana March podporuje rozdělení drog
27. 4. 2004 Vyberte si vědu a budete mít vždycky o čem psát
27. 4. 2004 Vyhlásí 1. května Evropská unie válku Turecku? Martin  Mařák
26. 4. 2004 Britští diplomaté kritizují Blairovu politiku v Iráku
27. 4. 2004 Krveprolití ve Fallúdži by znamenalo katastrofu
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"
26. 4. 2004 Milana Horáčka zbavili čs. občanství komunisté za totéž, za co Willyho Brandta nacisté
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
26. 4. 2004 "Nativistická hysterie" Samuela Huntingtona
26. 4. 2004 "Nejsem rasista. Jsem idiot."
7. 4. 2004 Chcete učit češtině na Glasgow University?
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
7. 4. 2004 Hospodaření OSBL za březen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
26. 4. 2004 Kanada nesplnila slib, že nebude kritizovat americkou válku proti Iráku Miloš  Kaláb
26. 4. 2004 Britští diplomaté kritizují Blairovu politiku v Iráku   
22. 4. 2004 Desítky mrtvých při teroristickém útoku v Basře   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
20. 4. 2004 USA nabídky amnestii vzbouřencům z Fallúdže   
20. 4. 2004 Bílý dům odmítl obvinění, že neoprávněně přesunul peníze z Afghánistánu do Iráku   
17. 4. 2004 Tony Blair odmítl Bushovu nabídku, podle níž Británie nemusela vyslat svá vojska do Iráku   
17. 4. 2004 Američané spáchali ve Fallúdže masakr: Proč poslanci mlčí?   
16. 4. 2004 Hybáškové svědectví o sobě a o terorismu Miroslav  Polreich
16. 4. 2004 Válka proti terorismu jako výraz soudobé absurdity Tomáš  Linhart
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.