27. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 4. 2004

Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > >>

Středa 14. dubna 2004

Fallúdža deset dní v obležení

Lékařský zdroj z Fallúdže, obležené už deset dnů, sdělil, že 5 Iráčanů bylo zabito a tři zraněni ve srážce mezi okupačními vojáky a bojovníky odporu ve městě. V dřívější zprávě korespondent al-Džazíry informoval, že v úterý bylo zabito devět Iráčanů a 36 zraněno v bojích, k nimž ve městě došlo po US stranou porušované dohodě o prodloužení příměří. Zastavení palby bylo prodlouženo o 48 hodin počínaje středou ráno, aby umožnilo znovuotevření fallúdžských lékařských zařízení.

Později ve středu se US válečné plány zaměřily na pozice iráckého odporu v obleženém městě. Vrtulník AC-130 ostřeloval vzdorné město rozsévaje smrt a zkázu, jak se vyjádřila al-Džazíra.

US vrtulník ostřeloval vlastní pozice v průmyslové části Fallúdže

Vrtulník AC-130 ostřeloval ve středu ráno raketami a střelami různé pozice ve Fallúdže. Mluvčí US námořní pěchoty řekl AFP, že vrtulník zahájil palbu na dvě vlastní budovy, používané námořní pěchotou k ostřelování ze zálohy; chybnou střelbou byla zničena dvě vlastní obojživelná obrněná vozidla, jak přiznalo americké prohlášení. Mluvčí US námořní pěchoty řekl, že AC-130 pálil v "sebeobraně" na známé "nepřátelské pozice", aby podpořil US vojáky.

Obě zasažené budovy leží v průmyslové části Fallúdže na jižní straně města. Nebylo sděleno nic o tom, zda došlo k nějakým škodám či zraněním, způsobeným střelbou amerického vrtulníku.

Odpor ostřeloval americké síly mířící na fallúdžskou frontu

Korespondent stránky Mafkarat al-Islam ve Fallúdži oznámil, že US okupační síly, směřující k fallúdžské frontě, aby pomohly vojákům obléhajícím město, se dostaly ve středu v noci na dálnici Ramádí - Hít pod palbu iráckého odporu. Při útoku byly dva tanky zničeny, jejich posádky zabity nebo zraněny. Zničena byla další dvě americká vozidla a vojáci v nich rovněž zabiti nebo zraněni.

Dr. Muthanna ad-Dárí: USA míří k Fallúdže pro porážku

Člen rady muslimských ulamá Muthanna Hárith ad-Dárí řekl syrské agentuře SANA, že situace ve Fallúdže je už mimořádně napjatá a neexistuje tam příměří, jak US okupační síly prohlašují.

Ad-Dárí řekl, že američtí elitní střelci nepřestali střílet během prvního ohlášeného zastavení palby a většina fallúdžských ulic je terči amerických, kteří mají město na mušce. Jen v posledních dvou dnech bylo více než deset lidí zabito. Lidé se celé hodiny skrývají ve svých domech a nemohou už celý týden vyjít ven.

"My v radě muslimských ulamá dokonale víme, o co nyní ve Fallúdži jde, že tu Američané mohou jednoduše zmasakrovat všechny lidi," řekl.

Pokračoval, že také ostatní části Iráku jsou svědky větších bojů, ačkoli jim média nevěnují pozornost. Jako příklad citoval Abú Ghurajb, kde Američané ve středu zaútočili na mešitu Hamzy ibn 'Abd al-Muttaliba, vyrazili dveře a znesvětili chrám svými botami, roztrhali výtisky Koránu a rozházeli je po zemi. Zajali imáma mešity, šajcha Jásína Hasana az-Zawbí'ího a jeho tři syny Ahmada, Mahmúda a Mu'ajjada i hosty, kteří tu zrovna byli přítomni. Řekl, že mešita zůstala po odchodu vojáků potřísněná krví jako důkaz toho, že jeden za zajatců byl zraněn nebo zabit.

Ad-Dárí také zmínil události v Bá'qubě, Mósulu, Samarrá', Bajdží a dalších iráckých městech, kde existuje statečný podzemní odpor, i když se o něm oficiálně nemluví.

"My všichni nasloucháme médiím řízeným okupačními silami. Skutečná situace je ale mnohem vážnější a mnohem drsnější, než nám líčí média," řekl ad-Dárí. Poznamenal, že velký počet amerických vojáků byl zabit a zraněn, a to je pro okupační síly největší problém.

US raketa zasáhla Indonésií věnovanou sanitku; čtyři mrtví

Sanitka lékařské záchranné služby, věnovaná Indonésií, byla minulý pátek podle The Jakarta Post, vydaného ve středu, zasažena chybnou střelbou US tryskové stíhačky v Iráku a čtyři lidé byli zabiti.

"Řidič sanitky a tři převážení pacienti byli zabiti chybnou střelbou americké tryskové stíhačky. Sanitka byla rozbita na kousky," řekl ředitel záchranné služby Joserizal Jurnalis. Dodal, že k incidentu došlo v pátek po poledni, kdy řidič Abú Ibráhím, jordánský dobrovolník u záchranné služby, převážel tři oběti střelby. Na závěr sdělil, že organizace hodlá vznést prostřednictvím vyslanectví v Indonésii ostrý protest u americké vlády.

Poselství Fallúdže kurdským kolaborantům: vezmeme vaše muže jako rukojmí

Podle listu Achbár al-Chalídž zaslali šajchové kmenů a vůdci skupin iráckého odporu ve Fallúdži listy Mas'údovi al-Barzánímu a Džalálu at-Talabánímu, vůdcům kurdské šovinistické strany kolaborující s americkými okupanty, v nichž jim sdělili, že mají nepopiratelné důkazy o tom, že kurdští milicionáři (pešmergové) bojují po boku US okupačních sil proti lidu Fallúdže, a proto odpor hodlá zajmou řadu pešmergů a učinit z nich rukojmí.

Šajch 'Abd as-Sattár 'Abd al-Dabbár, člen rady muslimských ulamá a představitel týmu, prostředkujícího ve Fallúdži mezi odporem a americkou námořní pěchotou, potvrdil, že pešmergové bojují na straně amerických okupantů a nosí uniformy Američany nově vytvořené loutkové armády v Iráku. Američané je pověřují úlohou ostřelovačů, k čemuž používají pušky z Brna, které Kurdové dobře znají. Tato zpráva potvrzuje dřívější zprávy, zachycené na Mafkarat al-Islam, že na fallúdžské frontě bylo zabito 12 pešmergských milicionářů, kteří sloužili Američanům jako střelci. Ze střech a minaretů mešit slídili po civilistech a dalších osobách.

Kurdský šovinista a kolaborant Mas'úd Barzání ostře odsoudil irácký odpor za odboj proti americké okupaci a nazval ho "ilegálním".

Útok odporu na letiště zranil americké vojáky

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že ve středu večer došlo k bitvě mezi silami iráckého odporu a US okupačními vojáky na Saddámově mezinárodním letišti u Bagdádu. Odpor způsobil Američanům značné ztráty, zničil dvě vojenská vozidla a zranil jejich posádky.

Odpor vyřadil v bagdádské čtvrti Mansúr čtyři americká vozidla a zranil jejich posádky

Síly iráckého odporu svedly ve středu v noci bitvu s americkými okupačními vojáky v bagdádské čtvrti Mansúr. Odpor v ní zničil nejméně dvě americká vojenská vozidla a dva Humwee, zranění utrpěli všichni Američané, kteří tvořili jejich posádky.

Odpor vystřelil rakety na US základnu v Kirkúku

Bojovníci iráckého odporu vypálili ve středu večer dvě rakety na americkou základnu v Kirkúku. Ty spustily sirény v US táboře, umístěném na letišti tohoto severoiráckého města.

Odpor zaútočil na americkou hlídku u Kirkúku

Síly iráckého odporu vypálily ve středu sedm raket na US okupační hlídku 20 km od Kirkúku na silnici k Huwajdži, při čemž podle velitele místní loutkové policie zranily dva US okupanty.

Odpor sestřelil blízko syrské hranice americký vrtulník

Síly iráckého odporu sestřelily v distriktu al-Ámín jižně od města Qá'im na hranicích se Sýrií US vrtulník. Svědkové sdělili korespondentu al-Džazíry, že k sestřelení došlo během boje mezi bojovníky iráckého odporu a US okupačními vojáky v uvedeném prostoru.

US agresoři zničili mešitu v Abú Ghurajb, zabili dvě děti

Dvě irácké děti byly zabity a řada civilistů zraněna ve středu, když americké okupační síly ostřelovaly mešitu al-Ansár v Abú Ghurajb, západním předměstí Bagdádu. Američané se vymlouvali na to, že bojovníci odporu se údajně v mešitě ukryli. Střelba zničila mešitu a způsobila škody na okolních domech.

Bojovníci iráckého odporu zaútočili ve středu na US okupanty západně od Bagdádu a zapálili jedno z US vojenských vozidel. Američtí agresoři pak stříleli na Iráčany, kteří se prý pokoušeli "ukrást" hořící vozidlo. Svědkové řekli korespondentu al-Džazíry, že po americké střelbě zůstalo na ulici ležet nejméně šest Iráčanů krvácejících a nehybných.

US okupanti objevili mrtvoly čtyř Američanů

Americké okupační síly oznámily, že nalezly čtyři mrtvoly údajných amerických "civilistů" - termín užívaný pro žoldáky a jiné smluvní pracovníky sloužící US armádě - kteří zmizeli předešlý týden poté, co byl jejich konvoj napaden západně od Bagdádu mezi Abú Ghurajb a Fallúdžou.

Bulharští okupanti dvakrát terčem útoků poblíž Karbaly

Bulharské ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že bulharská jednotka, působící v Karbale, se v noci z úterý na středu dvakrát stala terčem útoků. Sofia ovšem tvrdila, že útoky odporu nezpůsobily žádné škody.

Při útocích zahájili bojovníci odporu střelbu na bulharskou hlídku a poté následovala kulometná přestřelka blízko městské nemocnice. Současně byl skupinou milice napaden bulharský tábor "Kilo".

Řada bulharských vojáků v Karbale požádala o evakuaci z Iráku, i když podle dnešních zpráv mnozí z nich od svého požadavku ustoupili.

Desítky raket zasáhly letiště v Bá'qubě

Spolehlivé zdroje sdělily Mafkarat al-Islam, že ve středu dopadly tucty raket na letiště al-Fáris u Bá'quby. Prozatím nejsou zprávy o škodách a ztrátách. Okupační síly zpravidla tají informace o svých mrtvých a zraněných.

Odpor sestřelil britský průzkumný letoun

Síly iráckého odporu sestřelily podle Mafkarat al-Islam raketou britský průzkumný letoun. Ten se zřítil na pole poblíž města Amará. Podobný letoun spadl před několika dny ve stejné oblasti.

Minometná střelba iráckého odporu na španělskou a honduraskou základnu u Nadžafu

Bojovníci iráckého odporu zahájili minometnou palbu na základny španělských a honduraských okupačních vojáků blízko Nadžafu v jižním Iráku. Korespondent Mafkarat al-Islam v oblasti označil útok za obzvlášť troufalý, protože k němu došlo, když US okupační vojáci oblehli město Nadžaf. US námořní pěšáci spěchali na pomoc jednotkám svých satelitů a letouny střežily nebe nad územím kolem zasažených základen.

Muqtadá as-Sadr nabízí Američanům dočasný mír

TV al-Džazíra oznámila, že ší'itský náboženský vůdce Muqtadá as-Sadr odložil všechny své dosavadní podmínky pro vyjednávání s okupačními silami a dal se k dispozici ší'itským náboženským představitelům, pokud jde o vyjednávání mezi okupačními silami a delegací vedenou 'Abd al-Karímem al-'Anzím, která ho zastupuje. Toto sdělení as-Sadra tlumočil jeho mluvčí Qajs al-Chaz'álí.

Al-'Anzí jako zástupce Muqtady as-Sadra sdělil, že ho as-Sadr požádal, aby předložil americkým silám návrh na ukončení současné krize mezi silami as-Sadra a okupačními vojáky, kteří se soustřeďovali před Nadžafem. Al-'Anzí řekl, že as-Sadr připravil "pozitivní návrhy na ukončení boje", ale odmítl sdělit podrobnosti. Dodal, že as-Sadr, s nímž se v úterý sešel, věřil, že ozbrojená konfrontace není v ničím zájmu. Al-'Anzí se ve středu sešel s US představiteli, aby as-Sadrovy návrhy projednali.

Korespondent al-Džazíry oznámil, že US síly se nadále soustřeďují u Nadžafu s úmyslem zahájit útok, aby Muqtadu as-Sadra zabily nebo zajaly.

US agresoři nalezli auto naložené výbušninou blízko svého hlavního štábu

Americké okupační síly ve středu odhalily výbušninou naložené auto na území svého hlavního štábu v Bagdádu - v tzv. zelené zóně - mezi kongresovým palácem a budovou štábu. Okupační vojáci prohledali území a rozmístili se v okolí, zatímco ženisté se snažili zneškodnit nálože. Tzv. zelená zóna je obzvlášť silně střežena.

Loutková policie v Mósulu: minometná střelba zabila čtyři a zranila šest osob

Podle oznámení irácké loutkové policie v Mósulu byli čtyři Iráčané zabiti a šest zraněno, když na lidové tržiště ve městě dopadla minometná střela.

Irácký odpor zaútočil na US tanker s palivem, nabízí 7 000 dolarů za vraždu loutkového úředníka.

Americká Associated Press ve středu oznámila, že obdržela prohlášení organizace iráckého odporu, nabízející odměnu 10 milionů iráckých dinárů (7 000 dolarů) tomu, kdo zabije Muwaffaqa ar-Rabí'ího, tzv. poradce pro národní bezpečnost iráckého loutkového režimu. Prohlášení následovalo po ar-Rabí'ího výzvě k lidem Fallúdže, aby vydali ty, kdož zabili čtyři US žoldáky.

Associated Press oznámila, že prohlášení předal maskovaný muž fotografům AP, kteří referovali o útoku iráckého odporu na tanker blízko Saddámova mezinárodního letiště. Tanker byl zapálen.

Irácký odpor propustil francouzského novináře

Francouzský novinář, zajatý podle středeční zprávy v úterý jako rukojmí, byl podle televize al-Džazíra propuštěn.

Zelená brigáda zabila jednoho italského rukojmího po Berlusconiho odmítnutí jednat o odchodu italských okupačních sil z Iráku.

Al-Džazíra oznámila, že únosci čtyř italských žoldáků zabili jednoho z nich a pohrozili zabitím ostatních, pokud nebudou jejich požadavky splněny.

Zelená brigáda (al-Kutajba al-Chadra') prohlásila v komuniké, doprovázejícím videozáznam vysílaný al-Džazírou, že zabila tohoto rukojmího proto, že italský premiér Berlusconi řekl, že odchod italských sil z Iráku není předmětem diskuse nebo jednání. Komuniké Berlusconiho obvinilo, že nedbá na zoufalou situaci čtyř Italů tolik, jako na to, aby se zavděčil svým pánům v Bílém domě.

Organizace pohrozila, že zabije zbylé tři rukojmí, jednoho po druhém, pokud nebudou její požadavky splněny. Al-Džazíra odmítla odvysílat scénu zabití rukojmího s tím, že by to nebylo ohleduplné vůči cítění diváků.

Čtvrtek 15. dubna

Sporadická střelba ve Fallúdži navzdory prodlouženému příměří

Egyptská agentura pro Střední východ oznámila, že navzdory 48hodinovému prodloužení příměří v obležené Fallúdži, začínajícímu ve čtvrtek ráno, trvala ve městě přerušovaná střelba mezi okupanty a odporem.

9 Iráčanů zabito a 31 zraněno silným americkým ostřelováním Fallúdže

Fallúdžský korespondent al-Džazíry oznámil ve čtvrtek večer, že 9 Iráčanů bylo během dne zabito a 31 zraněno intenzivní americkou dělostřeleckou palbou na obležené město. Řada obytných a jiných budov byla zničena, další těžce poškozeny. Silně poškozena byla také jedna mešita.

Střelba US okupantů na sanitku ve Fallúdži

3 Iráčané byli ve čtvrtek zraněni střelbou okupantů na sanitku ve čtvrti Šurta ve Fallúdže. Sanitka vezla raněné americkou kulometnou palbou.

US raketová palba na jordánskou polní nemocnici ve Fallúdži

Americká raketa zasáhla ve čtvrtek jordánskou polní nemocnici zřízenou ve Fallúdži. Mluvčí jordánské vlády Asmá Chidr oznámila, že nemocnice byla zasažena "omylem". Řekla, že nedošlo k žádným zraněním ani úmrtím, ani k podstatným škodám. V jejím prohlášení rozšířeném jordánskou agenturou Petra, se pravilo, že ve vzájemném ostřelování mezi okupanty a odporem ve čtvrtek v noci došlo "omylem" k zasažení nemocnice. A. Chidr řekla, že seržant Ibráhím 'Isá Badíwí byl lehce zraněn, ale jeho celkový stav je dobrý a nikdo z jeho druhů ani pacientů nemocnice zraněn nebyl.

Al-Džazíra: Irácký odpor kontroluje 150 km dlouhou silnici z Bagdádu do Fallúdže

Reportéři al-Džazíry Abdalláh Adam a Ahmad Farúq v Bagdádu ve čtvrtek oznámili, že stopadesátikilometrová silnice mezi Fallúdžou a Bagdádem je zcela pod kontrolou odporu. Bojovníci odporu zřídili podél silnice kontrolní stanoviště a dohlížejí na bezpečnost území západně od hlavního města.

Na silnici podél ramene řeky Tigridu se desítky těžce vyzbrojených bojovníků odporu rozmístily za barikádami a jsou v permanentní pohotovosti.

Muhammad Abú al-'Alá', řidič taxíku, který vezl posádku al-Džazíry z jordánského Ammánu do Bagdádu - jim řekl, že bojovníci odporu sami sebe nazývají mudžáhidy, svatými bojovníky, zřídili kontrolní stanoviště, protože doufají, že se jim na silnici podaří zajmout nějaké cizince z těch států, které se podílejí na válce. Bojovníci zajali také cizince ze zemí, které do Iráku nevyslaly své vojáky, např. Číňany a Němce, ale Číňané už byli propuštěni. Jeden z bojovníků odporu řekl reportérům al-Džazíry, když důkladně studoval jejich pasy: "Chceme jen cizince ze zemí, které se účastní války proti Iráku. Jiné nechceme."

Řidič dále sdělil, že silnice z Bagdádu do Ammánu je nyní vhodná pro cizince z ostatních zemí a společností, které vyzvaly své občany, aby Irák co nejdříve opustili. Něco jiného jsou ovšem řidiči nákladních aut mnoha národností - indické, pákistánské aj., - kteří řídí auta zásobující americké jednotky. Ti jsou přirozeně terčem odporu pro svou práci bez ohledu na národnost.

Následkem amerického obléhání Fallúdže se silnice do Bagdádu neustále mění a řidiči se musí vyhýbat americké střelbě. Téměř všude na silnici podél Tigridu jsou stopy bojů, k nimž došlo mezi Američany a jejich lokaji, obvykle podporovanými letectvem, na jedné, a stále organizovanějším iráckým odporem na straně druhé.

Taktika odporu

Pozorovatelé zaznamenali, že odpor v současné době přijal proti okupantům strategii, která jeví vysokou úroveň taktického povědomí a bojového důvtipu. Bojovníci odporu používají pravidelně a pružně různých metod, aby vyrovnali americkou technickou převahu.

Ve Fallúdži zaujal odpor strategii prudkých pouličních bojů, které vyčerpávají a matou americké okupanty ve labyrintu uliček a průchodů. Mimo město bojovníci odporu neustále přepadají americké zásobovací konvoje a jednak zvyšují americké ztráty, jednak zvyšují efektivitu svých sil. Odpor bombarduje americké cíle znovu a znovu. Bojovníci kladou miny na silnicích, kudy jezdí Američané.

Bojovníci odporu nemají žádné uniformy, ale jsou maskovaní nebo si zakrývají tváře kúfijemi. Je jasné, že mají své polní velitelství, protože když se jim předá pas, odnesou ho místnímu veliteli, který obvykle není osobně na stanovišti přítomen.

Dr. Muthanna Hárith ad-Dárí, člen rady ulamá, přisuzuje úspěchy odporu hluboce zažitému pojmu džihádu, povinnosti, která je základním rysem zdejší kultury. Podle ad-Dárího je další podmínkou prudkosti odporu brutalita okupantů, která s obzvláštní krutostí zasáhla lidi ve Fallúdže.

Navzdory zřetelnému rozdílu v technologickém potenciálu bojovníci odporu ve Fallúdže vytvořili epos: jen s lehkými zbraněmi jako automatické pušky a RPG zadrželi nejsilnější armádu na světě a stále jí vzdorují i přesto, že jsou jejich pozice bombardovány B-52.

Jako morální vítěz zaznamenal odpor další úspěch, když na sebe a spravedlnost své věci upoutal pozornost světa a získal si sympatie a podporu i mimo vlast. Domácí lidé se spojili v úsilí uzavřít Američanům silnice, přepadají jejich konvoje a pomáhají partyzánům v boji.

Navzdory pověstem šířícím se v Bagdádu, že příměří je dobré jen pro Američany, aby nabrali druhý dech a mohli vyvinout větší tlak na zničení odporu, iniciativa přece jen zůstává v rukou odporu, přinejmenším ve Fallúdže a jejím okolí.

US námořní poručík: Irácký odpor je dynamický, jediné možné řešení je vymazat Fallúdžu z mapy

V článku v Achbár al-Chalídž překladatel americké námořní pěchoty poručík Frank Dilbeck ze 4. pluku, který obléhá Fallúdžu, řekl: "Pokud se hledá klidné řešení tohoto problému, není jiné možnosti kromě jediné - srovnat Fallúdžu se zemí a vymazat ji z mapy". Poručík řekl, že bojovníci odporu využili tzv. zastavení palby - trvale porušovaného Američany - jako příležitosti k zakopání se do postavení blízko amerických sil, které pokračovaly ve dne v noci v minometné palbě. O iráckém odporu Dilbeck prohlásil: "Tento nepřítel je aktivní a dynamický".

Brigády mudžáhidů oznámily ofenzívu v Bagdádu

Jedna z organizací iráckého odporu, Brigády mudžáhidů, vydala varování, že ve čtvrtek začne týden trvající ozbrojená ofenzíva odporu. Brigády rozšířily letáky nabádající Bagdáďany, aby zůstávali doma. Americká CNN oznámila, že organizace, která předtím přiznala odpovědnost za únos 4 italských žoldáků a za zabití jednoho z nich, vyhlásila: "Naši lidé v Bagdádu, žádáme vás, abyste zůstali ve svých domech. Nechoďte do škol, univerzit a obchodů. Zavřete své obchody od 15. do 23. dubna, protože vaši bratři mudžáhidové v Ramádí, Chálidíji a Fallúdži zapálí hlavní město ohněm odporu za vaše osvobození z okupace. Toto je varování."

Odpor ostřeloval britskou základnu v 'Amará'

Podle zprávy Mafkarat al-Islam síly odporu ve středu zasypaly britskou okupační základu ve městě 'Amará' minometnou palbou, která okupanty přiměla k zahájení rozsáhlého prohledávání města během čtvrtka.

Po dvou úspěšných operacích odporu Američané bombardovali Bá'qubu a okolní vsi

Čtvrť Jarmúk ve východní části Bá'quby, jakož i vesnice Sadá na sever od města, se ve čtvrtek v 13.49 mekkánského času staly terči amerického bombardování poté, co odpor v oblasti úspěšně zaútočil na agresory. Korespondent Mafkarat al-Islam píše, že síly odporu zaútočily na americká vojenská vozidla ve čtvrti Jarmúk, několik z nich poškodily a zranily několik okupačních vojáků.

Svědkové korespondentovi sdělili, že jiný americký vojenský konvoj se stal cílem útoku ve vsi Sadá, kde byla poškozena dvě americká vozidla. Posádka jednoho byla pobita, druhého zraněna, ale jak vážně není známo.

Minometná palba odporu na US hlavní štáb v Bagdádu

Síly odporu vypálily podle korespondenta Mafkarat al-Islam ve čtvrtek ráno 12 minometných salv na US hlavní štáb v bagdádské tzv. zelené zóně. Nejsou zprávy o škodách či ztrátách.

Dvě obrovské exploze otřásly oblastí jižně od amerického hlavního štábu v Bagdádu

Ve zprávě odeslané v 9.08 mekkánského času Mafkarat al-Islam s odvoláním na očité svědky oznámil, že v Bagdádu bylo slyšet dvě velmi silné exploze, po nichž bylo jižně od US hlavního štábu vidět sloupy kouře. US okupační mluvčí neměl pro tyto exploze vysvětlení ani žádné informace o škodách či ztrátách.

US voják zabit explozí bomby v Samarrá'

Bomba odporu explodovala ve čtvrtek v Samarrá' u silnice a podle oznámení US armádního mluvčího v Bagdádu zabila jednoho amerického vojáka.

Španělská okupační základna v Nadžafu se stala terčem silného útoku odporu

Španělská základna v Nadžafu se ve čtvrtek večer dostala do prudké a dlouhé palby odporu. Současně došlo podle al-Džazíry k boji mezi španělskými okupačními vojáky a partyzány. Kulometná palba trvala asi 15 minut, načež na pozice odporu zaútočily bombardéry F-16. Salvadorský kapitán odmítl al-Džazíře sdělit něco o průběhu boje nebo o ztrátách. Španělský vojenský mluvčí potvrdil, že palba zasáhla španělskou základnu v Nadžafu ve čtvrtek kolem 23.00 místního času, ale prohlásil, že nezpůsobila žádné škody ani zranění.

US síly pokračovaly v soustřeďování k očekávanému útoku na pozice Mahdího armády v Nadžafu. Ší'itský náboženský vůdce ájatolláh Alí Sístání odmítající všechny druhy odporu proti agresorům, varoval Američany před úmyslem vstoupit do Nadžafu a vyzval ší'itské kolaboranty, členy tzv. prozatímní vládní rady, aby vysvětlili správci Bremerovi, že v Nadžafu nesmí překročit červenou linii.

US jednotky v Iráku dostaly sionistický výcvik a vybavení

Korespondent BBC, specialista na obranu, poznamenal ve své zprávě, že arabská média psala poslední dobou o podobnosti mezi americkou brutalitou v Iráku a barbarstvím praktikovaným sionisty v okupované Palestině.

"Taková podobnost není náhodná", řekl korespondent BBC. "Izrael a USA vyvíjely po léta úzké vojenské vztahy. Izraelské ozbrojené síly procházejí procesem transformace podobným tomu, který prosazoval americký tajemník obrany Donald Rumsfeld s důrazem na lehčí a pohyblivější jednotky používající ničivou střelbu a spoléhající na rozmanitost nových informací a inteligentní informační systémy. Přítomnost izraelských pozorovatelů na US vojenských cvičeních k tomu patří," prohlásil.

"Ale přenášení doktríny a taktiky není jednosměrné. Američtí velitelé intenzivně čerpají z izraelských zkušeností ze Západního břehu a pásma Gazy jako lekcí, které lze aplikovat v Iráku," napsal britský specialista na obranu.

S taktem obvykle používaným v západních listech při psaní o sionistické okupaci korespondent BBC poznamenal, že "izraelské" metody masakrování Palestinců a boje s nimi jsou kontroverzní, ale "v čistě vojenském smyslu sionisté vyvinuli velmi efektivní taktiku pro ofenzivní operace v městském prostředí spolu s řadou specializovaných zařízení, která mohou např. vojákům pomoci prolomit zdi nebo lokalizovat ostřelovače".

"Pentagon už koupil nějaká izraelská zařízení", napsal korespondent BBC a poznamenal, že "v plánu je nákup dalších". Na závěr napsal, že "vyšší US velitelé navštívili Izrael speciálně proto, aby jednali o tom, co pentagonský žargon nazývá vojenskou operací v městském terénu".

Neúspěšný pokus odporu o atentát na loutkového ministra

Zdroj z loutkového tzv. ministerstva elektrárenství oznámil, že úřadovna tzv. ministra elektrárenství Iháma as-Samarrá'ího, dosazeného okupanty, se stala ve středu v noci terčem útoku iráckého odporu. Zdroj podle katarské agentury Qana uvedl, že osobní strážci a loutkové síly organizací na ochranu elektrické energie zahájily odvetnou palbu na síly odporu a několik bojovníků zajaly. Zajatci jsou nyní vyslýcháni. Zdroj v loutkovém režimu sdělil, že loutkový "ministr elektrárenství" nebyl zraněn, nedošlo prý k žádným škodám.

Francouzský rukojmí: irácký odpor je velmi silný

V interview s French Chanel 2 francouzský novinář Alexandre Jordanov, který byl krátce držen odporem jako rukojmí a ve středu byl propuštěn, řekl, že vedl obtížnou diskusi s lidmi, kteří ho zajali. Připomněl, že "v Iráku je odpor velmi silný". Sdělil, že 4 muži ho uvěznili, ale jeho osobní stráž se denně střídala. Na počátku byl převzat Saddámovými fidájíny a držen na osmi různých místech.

Le Monde citoval AFP a poznamenal, že francouzský pas neposkytuje ve většině případů dostatečné záruky. Francouzský novinář i předchozí rukojmí uváděli, že "po všechen čas byl s různými lidmi a lišila se také úroveň jejich vzdělání. Někteří se mnou mluvili anglicky." Dodal, že tam, kde byl, bylo 20 lidí a že mu někdy zavazovali oči. Navzdory velkému počtu bojovníků a jejich různých organizací jsou všichni vzájemně solidární, jakoby většina země byla v odboji.

Vyšší íránský diplomat zastřelen v Bagdádu

První tajemník íránského vyslanectví Chalíl Ná'imí se za jízdy stal terčem útoku. Korespondent agentury Reuters viděl prostřílený automobil a tělo v něm. Není zcela jasno, kdo to provedl, ani proč. Delegace íránského ministerstva zahraničí přijela ve středu do Bagdádu, aby pomohla USA uklidnit krizi kolem Muqtady as-Sadra.

Japonští rukojmí propuštěni

Podle japonského ministerstva zahraničí, jak ve čtvrtek odpoledne informovala al-Džazíra, propustily oddíly mudžáhidů skupinu tří japonských rukojmích.

Muhammad Baššár al-Fajdí, oficiální mluvčí rady ulamá v Iráku, potvrdil propuštění a řekl, že rukojmí jsou v současnosti na japonském vyslanectví v Bagdádu. Prohlásil, že oddíly mudžáhidů v noci kontaktovaly radu, aby vyjádřily připravenost propustit Japonce a k propuštění došlo v dohodnutém čase a na stanoveném místě.

Oddíly předaly radě dokument o podmínkách propuštění rukojmích:

1. K propuštění dochází na výzvu rady ulamá.

2. K propuštění došlo proto, že japonský lid je proti přítomnosti svých vojáků v Iráku.

3. K propuštění došlo proto, že japonští občané nesli při demonstraci v Tokiu transparent, na němž bylo napsáno slovo "Alláh" v arabštině.

Pentagon prodlužuje působení svých vojáků o tři měsíce

V odpověď na rostoucí počet a efektivnost úderů odporu US Army oznámila 21 000 svých vojáků 1. obrněné divize a 2. jízdního pluku, že zůstanou v Iráku o tři měsíce déle, místo co by se v dubnu vrátili domů, jak měli slíbeno.

Rozhodnutí, ač oznámené americkou Associated Press, nebylo veřejné, nebylo sděleno US vojenským velením. AP sdělila, že vojáci postižení prodloužením jsou v zemi už rok. Také 3000 okupačních vojáků v Kuvajtu, kteří se starají o zásobování amerických sil v Iráku, bude sloužit déle než rok.

                 
Obsah vydání       27. 4. 2004
27. 4. 2004 Exkomunikace Bohumil  Kartous
27. 4. 2004 Plán na likvidaci našeho národa je zpět na horizontu, ale bude proveden jinými metodami
27. 4. 2004 Mají příbuzní obětí právo pozabíjet a oloupit rodiny vrahů a těch, kteří jim poskytnou útočiště?
27. 4. 2004 "Nikdo nemá právo požadovat od občana dokumenty"
27. 4. 2004 Paříž: "Pánové, to je konec vaší kariéry. Ten zákon jsem udělal já." Jana  Roy
27. 4. 2004 Detaily, jako vždy? 1. Miloš  Dokulil
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
27. 4. 2004 Kavan: Hybášková se mě bála. Čím jsem si zasloužil takovouto chválu? Jan  Kavan
27. 4. 2004 Million Marihuana March podporuje rozdělení drog
27. 4. 2004 Vyberte si vědu a budete mít vždycky o čem psát
27. 4. 2004 Vyhlásí 1. května Evropská unie válku Turecku? Martin  Mařák
26. 4. 2004 Britští diplomaté kritizují Blairovu politiku v Iráku
27. 4. 2004 Krveprolití ve Fallúdži by znamenalo katastrofu
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"
26. 4. 2004 Milana Horáčka zbavili čs. občanství komunisté za totéž, za co Willyho Brandta nacisté
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
26. 4. 2004 "Nativistická hysterie" Samuela Huntingtona
26. 4. 2004 "Nejsem rasista. Jsem idiot."
7. 4. 2004 Chcete učit češtině na Glasgow University?
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
7. 4. 2004 Hospodaření OSBL za březen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
26. 4. 2004 Kanada nesplnila slib, že nebude kritizovat americkou válku proti Iráku Miloš  Kaláb
26. 4. 2004 Britští diplomaté kritizují Blairovu politiku v Iráku   
22. 4. 2004 Desítky mrtvých při teroristickém útoku v Basře   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
20. 4. 2004 USA nabídky amnestii vzbouřencům z Fallúdže   
20. 4. 2004 Bílý dům odmítl obvinění, že neoprávněně přesunul peníze z Afghánistánu do Iráku   
17. 4. 2004 Tony Blair odmítl Bushovu nabídku, podle níž Británie nemusela vyslat svá vojska do Iráku   
17. 4. 2004 Američané spáchali ve Fallúdže masakr: Proč poslanci mlčí?   
16. 4. 2004 Hybáškové svědectví o sobě a o terorismu Miroslav  Polreich
16. 4. 2004 Válka proti terorismu jako výraz soudobé absurdity Tomáš  Linhart
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.