30. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 4. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > >

Pondělí 19. dubna 2004

Fallúdža

Američtí okupační vojáci zahájili odchod z Ámiríját al-Fallúdža, předměstí Fallúdže, kde předtím obsadili obytnou čtvrť. Delegace Islámské strany Iráku, jež je členem loutkové tzv. prozatímní vládní rady, pokračovala v pondělí ve Fallúdže v jednání s americkými okupačními silami, v naději na uzavření dohody o úplném zastavení palby kolem města.

Očití svědkové v pondělí oznámili, že američtí vojáci dovolili 36. brigádě loutkové irácké "armády", aby se vrátila na své pozice. Americké okupační síly obklíčily 36. brigádu poté, co odmítla uposlechnout rozkaz k útoku na lid obležené Fallúdže. Část brigády se vrátila k americkému štábu v bagdádské čtvrti Kázimíja, druhá část jednotky byla podřízena štábu vojenského kolegia v Bagdádu.

Americká strana: zastavení palby ve Fallúdži dosaženo

Americké okupační síly oznámily, že dosáhly dohody o zmírnění napětí ve Fallúdži. Dohoda údajně ustanovuje společné hlídky. Mluvčí okupačních představitelů sdělil, že dohoda s lidem Fallúdže také zabezpečuje amnestii pro osoby, které odevzdají těžké zbraně, volný přístup do nemocnic a k pohřbívání mrtvých.

Hadžim al-Hasaní, člen Islámské strany Iráku, řekl TV al-Džazíra, že dohoda může vstoupit v platnost v pondělí, a že obsahuje řadu pozitivních bodů, jako příslib okupačních sil, že nezaútočí na město (ovšem pod podmínkou odevzdání těžkých zbraní, které jsou ve městě). Al-Hasaní poznamenal, že kdokoli, ať sám nebo v kolektivu, používá takové zbraně, měl by je předat okupačním silám a ne obyvatelům města. Dodal, že dohoda umožňuje návrat 50 rodin denně po dobu tří dnů (rodin, které kvůli bojům město v minulých dnech opustily). Návrat bude dovolen všem rodinám, pokud bude zachováváno zastavení palby. Dohoda rovněž zaručuje otevření města pro dopravu potravin a otevření nemocnic. Sanitkám bude dovoleno posbírat těla mrtvých a odvoz raněných k ošetření.

Američtí okupační vojáci stříleli na mešitu ve Fallúdže

Jednotky americké armády střílely v pondělí na mešitu ve Fallúdže prý proto, že bojovníci iráckého odporu z ní stříleli kulomety na americké vojáky. TV al-Džazíra oznámila, že američtí ostřelovači rozmístění na střechách budov obklopujících mešitu, odkud pozorovali pohyby lidí, prohlásili, že bojovníci odporu jsou v mešitě. Jak rovněž sdělila al-Džazíra, vojáci tvrdili, že stříleli do oken mešity, jimiž viděli uvnitř pohyby lidí, které označili jako "ozbrojené muže".

Američané budují val, který má bránit vchodu do Fallúdže i východu z ní

Americká námořní pěchota v pondělí oznámila, že její inženýři a vojáci dokončili stavbu pískového valu kolem Fallúdže, jejímž účelem je uzavřít vchody a východy z města.

Zpráva zveřejněná v pondělí večer na webové stránce námořní pěchoty oznámila, že účelem valu je zamezit dodávkám zbraní do města. Podle této zprávy byl val postaven ze dvou částí na severním a jižním přístupu k městu a každá jeho část je dlouhá 2,5 míle. Není sice podle zprávy vysoký, protože nemá bránit pěším lidem v cestách do a z města, každý však musí projít vyvýšeným místem, takže ho okupační vojáci mohou dobře vidět. Je ovšem dost vysoký na to, aby zabránil v jízdě autům. Zpráva dodávala, že inženýři byli při stavbě během prvních dnů ostřelováni, na což odpovídali rovněž střelbou.

Kvůli častým útokům odporu na zásobovací konvoje musí US Army svým vojákům odměřovat příděly

Americké armádní okupační síly začaly v ležení námořní pěchoty západně od Bagdádu v neděli odměřovat příděly potravy, jejíž zásoby byly vyčerpány následkem neustávajících útoků odporu na americké zásobovací konvoje. Zdroj z americké armády sdělil v pondělí v Ramádí AFP, že "všechny tábory 1. divize námořní pěchoty začaly od neděli rozdělovat příděly". Dodal, že v některých táborech se dostává jen jedno teplé jídlo denně; v jiných dvě jídla. Hlavní velitelství považuje od té doby, co po obležení Fallúdže začaly tvrdé útoky odporu na zásobovací konvoje, teplou snídani a teplý oběd za dostatečné denní dávky. Seržant Dennis Ruiz, který má na starosti polní kuchyni americké základny v Ramádí, řekl AFP, že za poslední týden nedostal vůbec žádnou dodávku potravin.

Švédské vyslanectví v Bagdádu zasaženo minometnou palbou

Švédské vyslanectví v Barak as-Sa'dún v centrálním Bagdádu se v pondělí kolem poledne dostalo do minometné palby. Z místa bylo pak vidět stoupat sloupy kouře. Američtí okupační vojáci a irácká loutková policie zvýšili bezpečnostní opatření před vyslanectvím a zakázali přístup k němu. O škodách či ztrátách nebylo nic sděleno.

Bomba odporu zasáhla americkou hlídku na bagdádské ulici Abú Nuwás

Bomba iráckého odporu vybuchla v pondělí ráno na konci ulice Abú Nuwás v centru Bagdádu na břehu řeky Tigridu ve chvíli, kdy tudy procházela americká okupační hlídka. O ztrátách nebyla zveřejněna žádná zpráva. Egyptská agentura pro střední východ oznámila, že po explozi zůstal hluboký kráter a na ulici se vysypalo sklo z okolních budov.

Odpor ostřeloval centrum Bagdádu

Dvě silné exploze otřásly v pondělí čtvrtí Karráda v centru Bagdádu, jedna z nich blízko tzv. Zelené zóny, kde sídlí americký okupační štáb. O výsledku útoku a ztrátách nebyly žádné zprávy.

Odpor zničil nákladní vlak

Nákladní vlak zapálil a zničil v pondělí odpoledne útok iráckého odporu s použitím protitankových zbraní. Podle fotografa AFP k útoku došlo ve čtvrti Ghazalíja západně od Bagdádu. Nebyla vydána zpráva o škodách, dvě americká vozidla Humwee zabraňovala komukoli v přístupu na místo útoku.

Americká minometná palba zabila členy irácké rodiny nedaleko Bá' quby

Čtyři členové irácké rodiny, z toho dvě ženy, byli zabiti v pondělí nedaleko Bá'quby, když americká minometná střela dopadla na domy ve vesnici Nawfal západně od města. TV al-Džazíra sdělili očití svědkové, že střela byla odpálena z americké základny poblíž vesnice.

Američané omylem zastřelili reportéra a řidiče z kolaborantské televize

Šéfredaktor irácké televizní stanice, založené a řízené americkými okupačními představiteli, oznámil, že jeden z jeho reportérů a jeho řidič byli v pondělí v Samarrá' zabiti americkou kulometnou palbou. Nadží Chafadží řekl AFP, že reportér Kázim al-Asad a jeho řidič Husajn Sálih byli zabiti a kameraman Džásim Kámil zraněn na zádech. Kámil byl převezen k ošetření do samarrské nemocnice. Podle Chafadžího zaměstnanci TV připravovali reportáž a stali se terčem palby, když se snažili nafilmovat americkou základnu.

Boje v Kúfě

Boje propukly v pondělí v jihoiráckém městě Kúfa mezi okupačními vojáky a Mahdího armádou ší'itského vůdce Muqtady as-Sadra. As-Sadrův mluvčí Qajs al-Chaz'alí řekl, že k boji došlo v Kúfě na západním břehu řeky Eufratu. |Mahdího armáda se zmocnila amerického vojenského džípu, opuštěného po ústupu Američanů. Američtí okupační mluvčí veškeré zprávy o bojích v Kúfě popřeli. Boje souvisely s oznamovaným úmyslem amerických okupačních sil redukovat svou vojenskou přítomnost v okolí ší'itského svatého města Nadžafu. Americké velení oznámilo, že je připraveno odložit na čas útok na město. Vojáci americké 3. brigády v počtu 2 500 mužů měli být před městem vystřídáni 2 000 muži 1. obrněné divize. V současné době probíhají jednání, která mají zabránit boji.

Útok na britskou základnu v Karbale

Místní štáb britské okupační armády v centru Karbaly se stal v pondělí terčem útoku. Bylo slyšet pět explozí.

Muqtadá as-Sadr vyzývá k zastavení útoků na španělské vojáky

Ší'itský náboženský vůdce Muqtadá as-Sadr vyzval irácký lid, aby pomohl zajistit bezpečnost španělských vojáků do té doby, než odejdou do své vlasti, pokud ovšem nezačnou útočit na irácký lid. Prohlášení oznámil as-Sadrův mluvčí Qajs al-Chaz'alí a přinesla ho TV al-Džazíra. Následovalo po prohlášení nového španělského ministerského předsedy Zapatera, že španělští vojáci, kteří se účastní americké okupace Iráku, budou staženi domů.

Úterý 20. dubna 2004

Irácký odpor ostřeloval americkou základnu a koncentrační tábor u Abú Ghurajb

Síly iráckého odporu vypálily podle amerického brigádního generála Marka Kimmitta v úterý 18 minometných střel na koncentrační tábor v Abú Ghurajb blízko Bagdádu. Americké okupační síly oznámily, že v táboře bylo zabito 21 iráckých vězňů a více než sto zraněno. O amerických ztrátách či škodách nebyla podána zpráva.

TV al-Džazíra však na základě očitých svědectví podala odlišné vylíčení útoku. Citovala lidi, kteří byli ve chvíli minometné palby blízko koncentračního tábora. Ti řekli, že většina střel dopadla do zajateckého tábora, ale nejméně dvě zasáhly bránu na dálnici spojující Bagdád s Fallúdžou. Podle očitých svědků zůstalo po těchto střelách mnoho Američanů mrtvých a raněných. Šlo o stráže v bráně. Svědkové řekli, že obvykle bývá 8 - 13 Američanů na pozorovatelně v bráně, aby odtud dohlíželi na to, kdo vchází nebo odchází ze dvora.

Al-Džazíra poznamenala, že minometná palba na Abú Ghurajb nebyla ani nová ani neobvyklá. Spíše se stala běžnou denní událostí, ale tento útok patřil k těm z mála, o nichž referovali okupantští představitelé.

Americký vrtulník sestřelen u Fallúdže

Síly iráckého odporu v úterý sestřelily poblíž Fallúdže americký vrtulník. Podle TV al-Džazíra očití svědkové oznámili, že spadla na území Ámiríjat al-Fallúdža asi 20 km od Fallúdže. Žádné podrobnosti nebyly k dispozici.

Američtí agresoři prováděli razie na irácké vlastence

Americké ministerstvo obrany oznámilo, že námořní pěchota podnikla řadu razií proti Iráčanům, které podezírala z toho, že podporují irácký odpor v obležené Fallúdži. Útoky byly údajně provedeny jednotlivě i sériově na území od syrské hranice až k městům v blízkosti Fallúdže.

Zastavení palby ve Fallúdže

Razie amerických okupantů nastaly po uzavření dohody o zastavení palby, kdy bylo mezi americkými okupanty a zástupci města dohodnuto provádění společných hlídek, odevzdání těžkých zbraní a návrat tisíců rodin do města počínaje úterým.

Korespondent al-Džazíry ve městě oznámil, že od chvíle, kdy dohoda vstoupila v platnost do vydání jeho zprávy (14:11 mekkánského času 20. dubna) se nevrátila do města žádná irácká rodina. Právě naopak, americké síly východně od města zadržely členy vracejících se rodin s tím, že nedostaly žádné nařízení, aby jim návrat povolily.

Později téhož dne bylo několika rodinám povoleno vrátit se domů. Údajně šlo o 50 rodin, jak bylo stanoveno dohodou, a dalších 150 bylo vráceno s tím, aby odešly a vrátily se ve středu.

V poledne se údajně 200 místních loutkových policistů vrátilo ke své práci. Americká armáda po vstupu do města vyzvala loutkové policisty, aby se podle dohody o příměří vrátili do práce.

Mezitím člen politického výboru Irácké islámské strany Fu'ád ar-Ráwí vyjádřil naději, že bojovníci iráckého odporu zachovají příměří, aby se mohl obnovit běžný chod života ve městě, kde celé dny nepřetržitě zuřily boje.

Na sklonku dne podle okupantského seržanta Jamie Edgea bojovníci iráckého odporu zahájili palbu na hlídku námořní pěchoty blízko Eufratu. Dodal, že mezi oběma stranami došlo k pětiminutové přestřelce, aniž upřesnil případné ztráty.

Očitá svědectví: dva Američané mrtví při bombardování Mósulu

Bomba nastražená odporem u silnice severoiráckém Mósulu explodovala pod americkým vojenským konvojem a zranila pět okupačních vojáků, jak sdělil americký podplukovník Joseph Piek. Prohlásil, že při útoku byly rovněž zabity tři osoby, které označil za irácké civilisty.

Očití svědkové však prohlásili, že při útoku na americkou hlídku v Mósulu byli dva Američané zabiti a dva další zraněni. Korespondent TV al-Arabíja oznámil s odvoláním na svědky, že výbušné zařízení položené iráckým odporem explodovalo pod americkou vojenskou kolonou na silnici v distriktu al-Isláh az-Zirá'í v západní části Mósulu.

Exploze kolem Saddámova mezinárodního letiště

Korespondenti TV al-Džazíra v Bagdádu oznámili, že v úterý byly slyšet exploze ze Saddámova mezinárodního letiště, které nyní slouží okupantům jako základna. Nad letiště stoupaly sloupy kouře a americké vrtulníky křižovaly nebem nad ním.

Pět britských okupačních vojáků zabito v jižním Iráku

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že v úterý bylo zabito pět britských okupačních vojáků, když bojovníci odporu přepadli v jižním Iráku dva vojenské džípy. K útoku došlo na silnici z Basry do 'Amará. Obě vozidla byla zničena a vojáci v nich zabiti.

Nadžaf a situace na jihu

Na území města Nadžafu v jižním Iráku americké okupační síly omezily svou přítomnost před městem a slíbily, že ponechají čas na rozhovory mezi zástupci americké armády a zástupců ší'itského náboženského vůdce Muqtady as-Sadra, dříve než podniknou útok na město, aby as-Sadra zabily nebo zajaly.

V pondělí došlo v Bagdádu ke krátkému boji mezi Mahdího armádou a americkými silami, které se soustředily v budově radnice na území běžně nazývaném Madínat as-Sadr. Podobné srážky propukly také v Kúfě.

Šéf loutkové policie v Kútu vyhozen americkými okupanty

Zdroje z okupačních sil v jihoiráckém Kútu oznámily, že tamní šéf loutkové policie a jeho zástupce byli svými americkými bossy propuštěni z funkcí. Údajně byli vyhozeni pro neschopnost "udržet kontrolu" nad městem během probíhajících bojů mezi loutkovou policií a Mahdího armádou. V těchto bojích bylo od začátku dubna zabito 20 osob a 63 zraněno.

Irácký odpor přepadl ukrajinské agresory ve Wásitu

Ukrajinští okupační vojáci zabili v úterý v distriktu Wásit jihovýchodně od Bagdádu pět Iráčanů. Podle AFP ukrajinské ministerstvo obrany potvrdilo, že k dvacetiminutové kulometné palbě došlo poté, co irácký odpor odpálil dvě nálože u silnice, po níž se pohybovala tři obrněná auta ukrajinské hlídky. Podle ukrajinského prohlášení bylo výsledkem srážky pět mrtvých Iráčanů, sedm dalších bylo zraněno a zajato, zatímco nikdo z Ukrajinců nebyl zabit ani zraněn.

Nápisy na podporu odporu se objevily na zdech v Basře

Korespondent Mafkarat al-Islam v Basře oznámil, že na zdech všude ve městě se objevily nápisy, vyzývající obyvatele k podpoře iráckého odporu. Vyzývaly rovněž obyvatele, aby se neoddávali odpočinku, ale podporovali své bratry v Mahdího armádě.

Pešmergové a brigády Badr bojovali ve Fallúdže za Američany

Podle Intiáda Qanbára, oficiálního mluvčího CIA vytvořené organizace zvané Irácký národní kongres (INC), jejímž šéfem je americký agent Ahmad Šalabí, se americká námořní pěchota spojila v útocích na lid Fallúdže s bojovníky z INC.

Qanbár řekl, že také čtyři další strany dodaly své kulometčíky, aby zabíjeli své krajany: tzv. Strana národní dohody, vedená Ijjádem Álawím; brigády Badr, vedené Abd al-'Azízem al-Hákimem z Nejvyšší rady islámské revoluce v Iráku (SCIRI); Kurdská demokratická strana Pešmerga vedená Mas'údem al-Barzáním a Vlastenecký svaz Kurdistánu Pešmerga vedený Džalálem at-Talabáním. Qanbár dodal, že INC je hrdý na svou roli a dává své muže k dispozici americkým okupantům.

Alí as-Sístání: "tito zabití Američany se nestanou mučedníky."

Korespondent Mafkarat al-Islam v Basře oznámil, že úřad Alího as-Sístáního vydal fatwu, prohlašující že Iráčané, ať sunnité nebo ší'ité, kteří byli zabiti americkými okupačními vojáky, nemohou být prohlášeni za mučedníky. Nařízení je odpovědí na fatwu Muqtady as-Sadra, která nedávno vyzvala k jednotě a solidaritě mezi sunnity a ší'ity.

Honduraští vojáci odcházejí z Iráku

Prezident Hondurasu Ricardo Madoro oznámil rozhodnutí následovat španělského příkladu a stáhnout své okupační jednotky z Iráku. V televizním vystoupení prohlásil, že honduraští vojáci se mohou vrátit domů "v nejkratším možném čase".

Středa 21. dubna 2004

Útok odporu na námořní pěchotu ve Fallúdže

Ve středu se dohoda o příměří mezi vůdci Fallúdže a americkou okupační armádou obléhající město, dostala do vážných problémů. Na severní straně města vypukla těžká bitva, když podle amerického mluvčího přes 40 bojovníků odporu zaútočilo na pozice americké námořní pěchoty. Během čtyřhodinové bitvy americký vrtulník Cobra kulometem útočil na bojovníky odporu ze vzduchu.

Svědkové viděli americké tanky pohybující se směrem do čtvrti Džawlan, z níž měl být podle tvrzení Američanů útok veden. Američtí mluvčí prohlásili, že 9 bojovníků odporu bylo zabito a 3 pěšáci zraněni. Jiní Američané prohlásili, že bylo zabito 36 bojovníků odporu.

Korespondent al-Džazíry ve Fallúdže oznámil, že k bitvě došlo ve čtvrti Džawlan a že odpor donutil Američany k ústupu po neúspěšném pokusu proniknout do čtvrti. Podle al-Džazíry došlo k boji přesně hodinu poté, co tajemník obrany Donald Rumsfeld prohlásil, že příměří ve Fallúdže nemůže trvat navěky. Korespondent Mafkarat al-Islam ve městě oznámil, že k boji došlo v pondělí časně ráno poté, co američtí agresoři začali střílet na čtvrť Džawlan. Bitva byla americkým pokusem o oslabení obrany odporu a pokusem o průlom, který by umožnil přistávání vrtulníků s vojáky. Korespondent napsal, že americké síly se dvakrát pokusily o výsadek ve čtvrti. V obou případech bylo přistávání kryto intenzivní střelbou z tanků a obrněných vozidel. Odpor však oba pokusy odrazil a způsobil útočníkovi těžké ztráty.

Odpor sestřelil dva americké vrtulníky, které se snažily přistát. Zničil rovněž dva nepřátelské tanky, tři obrněná vozidla a neurčený počet Humwee. Očití svědkové podle zprávy Mafkarat al-Islam z 1:10 mekkánského času 22. dubna potvrdili, že jediným úspěšným pokusem Američanů o přistání bylo, když se jim podařilo vysadit na zem pět vojáků.

Korespondent al-Džazíry také polemizoval s americkým oznámením, že bylo zabito 9 bojovníků odporu. Prohlásil, že prošel sem tam celé bojiště ve čtvrti Džawlan a navštívil i fallúdžské nemocnice, ale nikde nabylo ani stopy po mrtvých či zraněných partyzánech. Korespondent Mafkarat al-Islam uvedl, že zaměstnanec fallúdžské nemocnice mu sdělil, že americká prohlášení o zabíjení bojovníků odporu ve Fallúdži za uplynulé dva dny byla lživá. Podle toho muže byli od úterý do nemocnice dopraveni pouze tři zranění, kteří byli zase po ošetření propuštěni.

Po této ranní bitvě se do města vrátil relativní klid, který byl přerušen zprávou o boji pozdě odpoledne. Odpor údajně střílel na americké okupanty. Mluvčí americké námořní pěchoty přiznal, že několik Američanů bylo raněno, ale další podrobnosti odmítl sdělit.

Odpor zaútočil na americký konvoj v Saqlawíji u Fallúdže

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že bojovníci odporu zaútočili ve středu v Saqlawíji na konvoj okupantů. Informace o případných škodách či ztrátách však neměl.

Problémy příměří

Okupanti podle dohody žádali, aby odpor odevzdal těžké zbraně do skladů loutkové policie, ale do středečního poledne nebyly odevzdány žádné těžké zbraně. O Američanech se totiž říká, že používají diplomacie k odzbrojení nepřítele předtím, než na něj zrádně zaútočí.

Námořní pěchota povolila ve středu návrat dalších 50 rodin do Fallúdže.

Irácký odpor vyčistil Fallúdžu od amerických ostřelovačů

Korespondent Mafkarat al-Islam ve Fallúdže oznámil, že irácký odpor úspěšně donutil většinu amerických ostřelovačů opustit svá postavení v různých částech města. Podle korespondenta američtí střelci zmizeli ze čtvrtí Šurta, Mu'allimín, Džumhúríja a z tržiště.

Američtí ostřelovači představovali nejsilnější a nejnebezpečnější vojáky, kteří stáli ve městě proti bojovníkům odporu. Aktivně je podporovali kurdští šovinističtí pešmergští milicionáři.

Uprchlíci z Fallúdže demonstrovali v Bagdádu za právo na návrat domů

Obyvatelé Fallúdže demonstrovali ve středu v bagdádské čtvrti Mansúr a vyzvali okupanty, aby přestali brutálně porušovat příměří a dovolili jim vrátit se domů. Demonstranti prohlásili, že Američané povolili jen malém počtu obyvatel návrat do města. Protestující drželi transparenty vyzývající okupanty, aby odešli z Iráku a chválící vytrvalost a heroismus statečné Fallúdže.

Fallúdžští sunnitští ulamá bojovníkům odporu: neskládejte zbraně

Sunnitští ulamá z Fallúdže shromáždění v Bagdádu vyzvali odpor, aby pomstil agresi proti Iráku a neskládal zbraně. Fallúdžský álim šajch Hámid al-Ma'dídí řekl: "Mudžáhidové nemají právo složit zbraně ani se účastnit společných hlídek s Američany". Dodal: "Budeme bojovat do konce. Američané říkají, že chtějí zašlapat Irák a my odpovídáme, že chceme být těmi, kde je rozemele na prášek".

Agresoři vyhrožují, že vyhodí do povětří fallúdžskou mašitu

Okupanti pohrozili Fallúdžanům, že pokud na ně partyzáni zaútočí, vyhodí do povětří městskou mešitu. Los Angeles Times oznámil, že Američané rozšiřovali v minulých dvou dnech letáky s varováním před ukrýváním zbraní v mešitách. Letáky též vyzývaly Fallúdžany, aby nedovolili partyzánům používat mešity, jinak budou zničeny. Tvrzení, že se odpor ukrývá v mešitách, Američané neustále opakují, ačkoli to odpor sám i svědkové popírají.

Silné exploze otřásly ve středu v noci americkým štábem

Jak uvedla TV al-Arabíja, dvě silné exploze otřásly pozdě večer ve středu Bagdádem v tzv. Zelené zóně, kde sídlí hlavní štáb agresora.

Americký vrtulník sestřelen v Bá'qubě

Korespondent al-Džazíry v Bá'qubě oznámil na základě tvrzení očitých svědků, že ve vsi Umm al'-Izám jižně od města byl ve středu sestřelen americký vrtulník. Americké okupační síly bezprostředně nato uzavřely okolí a odstranily vrak.

Rakety zasáhly Bagdád

Tří rakety zasáhly obytný dům a auto v čtvrti Durá v jižním Bagdádu. Podle svědků citovaných Associated Press zabily jednu a zranily čtyři osoby.

Útok v Násiríji

Minometné střely vybuchly ve středu v okupačním štábu v Násiríji. Mluvčí irácké loutkové policie sdělil, že k minometné palbě došlo kolem 3:00 místního času. Ve sdělení pro AFP prohlásil, že střely nepoškodily budovy ani nezpůsobily zranění.

Pět sebevražedných atentátníků zaútočilo na stanici loutkové policie a policejní akademii v Basře

Sebevražední útočníci v Basře odpálili auto s výbušninou před stanicemi loutkové policie ve středu ráno, krátce po 7:00. Při dosud nejkrvavějším útoku v tomto jižním, převážně ší'itském městě, zabili 75 lidí.

Ve stejnou dobu byla zasažena i policejní akademie na předměstí Zubajr. Oficiálně bylo přiznáno, že při útoku odporu na loutkovou policejní akademii byli zraněni 4 britští vojáci. Podle britského ministerstva obrany jsou zranění dvou z nich vážná. O hodinu později zasáhla další bomba akademii ještě jednou.

Tři stanice loutkové policie i akademie byly podle loutkového guvernéra Basry zasaženy celkem pěti auty s náložemi. Úředník dosazený okupanty uvedl, že při útocích bylo zraněno asi 235 lidí.

Dva školní autobusy právě míjely stanici loutkové policie v Su'údíji, když došlo k jednomu z útoků, který údajně zabil několik dětí z dívčí školy a ze školky. Odpor opakovaně varoval Iráčany, aby se na sto honů vyhýbali všem místům, kde jsou okupanti nebo kolaboranti, protože útoky na ně mohou přijít kdykoli. Po explozi v Su'údíji zůstal kráter 6 stop hluboký a 9 stop široký. Fasáda stanice byla těžce poškozena. Britští okupanti, kteří se potom u stanice objevili, se setkali s rozhněvaným davem, který je obvinil, že rozvrátili Irák.

Loutkoví policisté v Kirkúku zabili 4 bojovníky odporu

Loutková policie oznámila, že její příslušníci v Kirkúku zabili 4 partyzány a zmocnili se tří aut s výbušninami.

Tělo uneseného Dána nalezeno

Tělo dánského spekulanta, který byl údajně unesen před pěti dny, bylo podle oznámení dánského ministerstva zahraničí nalezeno ve středu.

Rumunská "bezpečnostní společnost" stahuje své žoldáky

Rumunská "bezpečnostní společnost", která poskytla americkému okupačnímu režimu své žoldáky a dodávala osobní strážce okupačním úředníkům, ve středu oznámila, že zrušila smlouvy a své lidi stáhla z Iráku, dokud se situace v zemi "nezlepší". Vzestup hnutí odporu už přinutil Španělsko, Honduras a Dominikánskou republiku stáhnout své síly z Iráku.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       30. 4. 2004
2. 5. 2004 Americká armáda se snaží zakrýt systematické mučení obviněním šesti jednotlivých vojáků
2. 5. 2004 Jsou či nejsou "britské" fotografie mučení z Iráku pravé?
1. 5. 2004 Mučení v Iráku: vinni jsou i britští vojáci
1. 5. 2014 Máj Karel Hynek Mácha
1. 5. 2004 Slavný den Jaroslav  Seifert
1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda
1. 5. 2004 První máj a jeho tradice
1. 5. 2003 Svatý Josef Dělník a May Day Štěpán  Kotrba
30. 4. 2003 Památce popravených anarchistů z chicagského procesu
30. 4. 2004 Stávkokaz Štěpán  Kotrba
30. 4. 2004 Bush odsoudil mučení iráckých vězňů americkými vojáky
30. 4. 2004 Irák: Americká armáda má skandál s mučením vězňů
30. 4. 2004 Vystěhuje Británie od zítřka na ulici 2500 českých a slovenských Romů?
30. 4. 2004 Nové zdanění důchodů odhlasováno
30. 4. 2004 Uprostřed britského euroskepticismu vítá Tony Blair nové členy EU
30. 4. 2004 The Sun: PANIKA! Vlna přistěhovalců zahltí v sobotu Británii!!
29. 4. 2004 Rozšíření EU: Zradila Evropa nové členské země?
29. 4. 2004 Daily Telegraph: Je dobře, že Blair zasahuje proti východoevropským imigrantům
30. 4. 2004 Příslib z Východu
30. 4. 2004 Do Evropy levou, pravou anebo žádnou? Jan  Paul
30. 4. 2004 Evropo, vítej Miloš  Navrátil
29. 4. 2004 Nedokončená symfonie
29. 4. 2004 Hospodářská deprese v Evropě
30. 4. 2004 Výsledky ankety Ropák 2004
29. 4. 2004 Antonín Dvořák: starý muž z nového světa Martin  Škabraha
28. 4. 2004 Překvapení: Praha leží západněji než Vídeň!
30. 4. 2004 Mají Haló noviny redakci?
30. 4. 2004 Konzervativní konference "Jak bránit Západ" - ale jen pro muže?
30. 4. 2004 Tisková konference prezidenta Chiraka k rozšíření Unie Jana  Roy
30. 4. 2004 Izrael používá teroristické metody Jana  Malá
30. 4. 2004 Povrchní a zavádějící článek o blackmetalové hudbě
29. 4. 2004 Irák: Američané - možná - odcházejí z města Fallúdža
30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004
30. 4. 2004 Fotografie rakví s americkými padlými vojáky rozproudily v USA diskusi Miloš  Kaláb
30. 4. 2004 Jsou psí exkrementy dokladem naší vysoké životní úrovně? Miloš  Dokulil
29. 4. 2004 Nejskromnější umění v Brně Martin  Vaněk
30. 4. 2004 Co je to vlastně marxismus Stanislav  Heczko
30. 4. 2004 Marx, marxismus-leninismus a socialistické zkušenosti v moderním světovém sytému Immanuel  Wallerstein
30. 4. 2004 Centrum a periferii bude mít i Evropská unie Stanislav  Holubec
29. 4. 2004 Atilla: politický punkový básník Petr  Gočev
28. 4. 2004 Kdo se v Praze serve na Prvního máje? Ondřej  Slačálek
29. 4. 2004 Mobilní telefony nejsou výhradně pro přátelské popovídání Miloš  Kaláb
29. 4. 2004 Hlásám vám podčlověka Bohumil  Kartous
28. 4. 2004 Jak Václav Klaus "privatizoval" české hospodářství Václav  Žák
7. 4. 2004 Hospodaření OSBL za březen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 5. 2004 Americká armáda se snaží zakrýt systematické mučení obviněním šesti jednotlivých vojáků   
1. 5. 2004 Mučení v Iráku: vinni jsou i britští vojáci   
30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004   
30. 4. 2004 Irák: Americká armáda má skandál s mučením vězňů   
29. 4. 2004 Irák: Američané - možná - odcházejí z města Fallúdža   
28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004   
28. 4. 2004 Spojené státy přiznaly omyl - nyní vítají baathisty do irácké státní služby i do armády Miloš  Kaláb
28. 4. 2004 Američané útočí na město Fallúdža   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
26. 4. 2004 Kanada nesplnila slib, že nebude kritizovat americkou válku proti Iráku Miloš  Kaláb
26. 4. 2004 Britští diplomaté kritizují Blairovu politiku v Iráku   
22. 4. 2004 Desítky mrtvých při teroristickém útoku v Basře   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
20. 4. 2004 USA nabídky amnestii vzbouřencům z Fallúdže   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004   
28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.