26. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 5. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > >

Zpravodajství iráckého odporu za dny 16. - 19. května 2004

Neděle 16. května 2004

Útok iráckého odporu na americký okupační štáb v A'zamíji

Al-Džazíra v neděli pozdě pozdě v noci oznámila, že americký okupační štáb v bagdádském obvodu A'zamíja se stal terčem minometného útoku iráckého odporu. Na oblohu vzlétly americké bojové vrtulníky a rozpoutala se kulometná přestřelka.

Bojovníci ze sunnitské Fallúdže se setkali s Muqtadou as-Sadrem ke společnému boji proti americkým okupantům

Ší'itský vůdce Husám al-Músáwí oznámil, že zástupci sunnitských bojovníků odporu z Fallúdže se sešli s mladým ší'itským vůdcem Muqtadou as-Sadrem v Nadžafu a nabídli mu svou podporu. Americké rádio Sawa v neděli v noci tlumočilo Músáwího oznámení, že bojovníci odporu vyjádřili ochotu pomoci při obraně Nadžafu a Karbaly, jakož i jiných ší'itských měst a sdělili, že celá Fallúdža je připravena bojovat bok po boku Mahdího armády.

Podobně TV al-Džazíra oznámila, že delegace rady muslimských ulamá schválila postup fallúdžských bojovníků odporu a podpořila jejich nabídku spolupráce s as-Sadrem. Už dříve rada ulamá vydala prohlášení odsuzující zločiny okupantů v Nadžafu a Karbale.

Mahdisté vyhnali italské okupanty z jejich základny

Mahdího armáda vyhnala v neděli po dni bojů italské okupanty z jejich základny v Násiríji. Mahdího bojovníci zaútočili na italské okupanty granáty a minomety a po opakovaném útoku museli Italové požádat o pomoc portugalské okupantské policisty, ale ani to nepomohlo a okupanti byli ze základny vypuzeni. Nejméně deset italských okupantů bylo zraněno, z toho jeden vážně, jak sdělil AP mluvčí italského kontingentu podplukovník Giuseppe Perrone. Italové se uchýlili na jinou blízkou základnu.

Podle majora Antonia Sottile, mluvčího italských vojáků v Násiríji, bylo na počátku dne lehce zraněno šest italských vojáků. Mahdisté zaútočili v neděli na italské okupační vojáky na dvou mostech přes Eufrat - an-Nasr a az-Zajtún. Podle Associated Press obyvatelé oblasti tvrdili, že dva mahdisté byli v boji zabiti, podle nemocničních zdrojů, citovaných al-Džazírou, bylo 20 osob zraněno, al-Džazíra současně oznamovala, že pohyby v ulicích neustávají.

Mahdisté získali kontrolu nad řadou budov v Násiríji

Italská tisková agentura ANSA oznámila, že italský konvoj, doprovázející italskou úřednici Barbaru Contini z Násiríje, byl přepaden mahdisty, přičemž byli zraněni dva karabiniéři i sama Contini.

Itálie, vazalský stát USA, rozmístila v jižním Iráku kontingent vojáků, sloužících americké okupaci. Portugalsko, další vazal, má v Iráku malý oddíl 128 policistů, pro něž byla neděle jejich první zkouškou v boji.

Během neděle získali mahdisté v Násiríji kontrolu nad řadou budov, patřících úřadu guvernéra.

Americký voják zabit v Bagdádu

Jeden americký voják byl zabit a další zraněn při výbuchu bomby v sobotu pozdě v noci pod americkým okupačním vozidlem. Podle amerického oznámení šlo o podomácku vyrobené výbušné zařízení.

Irácký odpor útočí na kolaboranty

Bojovníci odporu odpálili v neděli ráno bombu pod minibusem, převážejícím irácké kolaboranty do práce na základně USA, a poté na něj zahájili palbu. Řidič a dvě pasažérky byli zabiti, další kolaborantka zraněna. Poručík Alí 'Umrán z loutkové policie v Durá potvrdil, že ženy sloužily americké armádě.

Časně ráno v neděli napadl irácký odpor kolaborantku -- překladatelku - přímo v jejím domě. Další kolaborant - překladatel byl vážně zraněn v Mahmúdíji, jak potvrdil ředitel tamní nemocnice Da'úd at-Tá'í.

Exploze v Bagdádu

V neděli se Bagdád probudil silnou explozí, po níž následovala kulometná palba. Podle AFP nebylo možno přesně určit místo výbuchu.

V neděli večer oznámila TV al-Džazíra, že v centru Bagdádu zazněly tři silné exploze v blízkosti hotelu Meridien. Korespondent al-Džazíry se dostal na místo explozí, ale nemohl nic zjistit. Místní obyvatelé mu však řekli, že tři výbuchy pocházely od raket země-vzduch, vypálených bojovníky odporu na americké vrtulníky létající nad územím.

V neděli kolem poledne zazněly dvě exploze z tzv. Zelené zóny, kde sídlí štáb okupačních armád a tzv. prozatímní vládní rada. Americké velení nesdělilo ani slovo o způsobených škodách nebo ztrátách. Nad místem výbuchu stoupaly sloupy kouře, dva americké vrtulníky křižovaly nebe nad zónou. Při útoku byl podle TV al-Džazíra údajně zraněn jeden americký voják a jeden pracovník štábu.

V neděli oznámili očití svědkové, že bomba iráckého odporu, položená pod mostem al-Džumhúríja, vybuchla pod několika auty s cizinci. Podle svědků, citovaných al-Džazírou, nedošlo k větším škodám ani zraněním. Irácká loutková policie uzavřela místo exploze a zastavila provoz. Americký okupační mluvčí nepodal žádnou zprávu o následcích útoku.

Britští okupanti barbarsky umučili zajatce

Úředník úřadu Muqtady as-Sadra v jižním Iráku Akram al-Ka'bí obvinil britské okupační vojáky z popravy skupiny demonstrantů a znesvěcení jejich těl ve městech Madžár a 'Amará. Al-Ka'bí řekl TV al-Džazíra v Nadžafu, že britští vojáci zajali řadu demonstrantů, svázali jim ruce a popravili je se zdůvodněním, že mezi demonstranty a britskými vojáky došlo ke střelbě.

Al-Ka'bí řekl al-Džazíře: "Britští vojáci obklíčili demonstranty a došlo ke kulometné palbě z obou stran. Část obrněných vozidel a Humvee, patřících britským vojákům, byla zapálena." Dodal, že demonstranti se dostali na místo, kde na ně britské letouny svrhli mezinárodně zakázané tříštivé bomby. "Britští vojáci zabili při bombardování na ulici deset osob a pak 22 dalších zajali," pokračoval.

Al-Ka'bí řekl, že britští vojáci pak umučili zajatce: "Vyloupali jim oči, vytloukli zuby a usekali ruce. Na jejich šíjích jsou vidět odřeniny od provazů."

Muhammad Rahím, řidič sanitky v 'Amará řekl, že odvezl z britské základny 21 těl. Britští vojáci řekli, že mohou předat dalších sedm těl.

Situace v Karbale

Lékařské zdroje časně ráno v neděli oznámily, že 13 Iráčanů, většinou civilistů, bylo zraněno v boji, k němuž došlo v noci ze soboty na neděli mezi americkými okupačními vojáky a Mahdího armádou v Karbale. Ředitel nemocnice ve městě Alí al-'Arkáwí pro AFP řekl, že tři ze zraněných jsou ve vážném stavu. Šlo většinou o civilisty, kteří neměli žádnou spojitost s boji nebo s mahdisty.

Podle sdělení zdroje se mahdisté snaží vyhnout posílání svých raněných a mrtvých do civilních nemocnic ze strachu, že by mohli být uvězněni nebo trestně stíháni okupačními představiteli.

Zvuky nahodilé kulometné palby bylo v neděli ráno slyšet v převážně prázdném městě Karbala. Ulice al-Husajn a al-'Abbás, obvykle plné pěších a zákazníků, byly nyní téměř prázdné.

TV al-Džazíra oznámila, že americká vozidla, která pronikla k hrobkám imámů Husajna a al-'Abbáse, se po krátkém čase stáhla. Stažení bylo výsledkem jednání mezi generálním sekretářem Organizace islámského předvoje Alího al-Jásirího a velením amerických okupantů v Karbale.

Podle sdělení mluvčího tzv. "mnohonárodních sil" okupantů, polského podplukovníka Roberta Strzeleckého, se okupanti, střežící velké množství zbraní a výbušnin zabavených v mešitě al-Muchajjam, stali během noci se soboty na neděli se třikrát terčem palby mahdistů.

Mezitím blíže nejmenovaná organizace náležející k Mahdího armádě varovala irácké sekulární i náboženské strany před kolaborací s americkými okupanty. Organizace přiznala odpovědnost za zabití jednoho člena Kurdského národního svazu, který vede kolaborant Džalál at-Talabání. Organizace prohlásila, že zabití bylo odpovědí na spolupráci této strany s Američany při zabíjení v Nadžafu a Karbale. Oznámila také, že zaútočila na americká obrněná vozidla v Madínat as-Sadr a na stanici loutkové policie an-Nasr v Bagdádu.

Během nedělních bojů použili američtí vojáci iráckých loutkových sil jako živých štítů, chránících jejich tanky při pronikání do ší'itského svatého města.

Na sklonku dne byla Karbala ve všech čtyřech směrech uzavřena americkými okupačními silami a boje v ulicích pokračovaly.

Američtí okupanti sesadili podplukovníka loutkové policie

TV al-Džazíra oznámila, že americké okupační velení v Bagdádu sesadilo podplukovníka Qásima Ta'bána Saghíra, šéfa stanice loutkové policie v Madínat as-Sadr. Američané také zabavili zbraně jeho podřízených policistů se zdůvodněním, že nekladli odpor Mahdího armádě.

Útoky mahdistů v Samawá

Výbuch bomby odporu v jihoiráckém městě Samawá zabil nejméně jednoho člena iráckých loutkových civilních sil. Podle japonské agentury Kyodo News došlo současně také k přestřelce mezi iráckou loutkovou civilní obranou a mahdisty.

Mahdisté vypálili dvě minometné střely na holandské okupační vojáky, střežící sídlo guvernéra v Samawá. Tam se nacházející japonští okupační vojáci se uzavřeli na své základně na jižním okraji města a neodvažovali se vyjít ven "protože se zhoršila bezpečnost".

Útok mahdistů na americkou hlídku v Nadžafu

Americký okupační důstojník v Nadžafu v neděli prohlásil, že šest mahdistů zaútočilo na americkou hlídku ve městě. V následující bitvě byli podle jeho prohlášení zabiti dva mahdisté, o svých ztrátách se Američané už nezmiňují.

Španělé předali základnu v Díwáníji americkým okupantům

Podle zpráv španělských médií předaly odcházející španělské okupační síly v neděli velení na základně v Díwáníji americkým vojákům. Po předání základny se Španělé mohou nyní plně soustředit na odchod z Iráku.

Američtí okupanti zahájili vlnu zatýkání zemědělců západně od Bagdádu

Americké okupační síly v neděli provedly rozsáhlou vlnu zatýkání farmářů hospodařících na území mezi místy al-Ghazála a Abú Ghurajb. Akci zdůvodnili tím, že z některé farmy byly v posledních dvou dnech vypáleny minometné střely.

Zákaz cest Arabů do Iráku

Spojenými státy dosazený tzv. ministr vnitra po dohodě a se souhlasem loutkového "ministra zahraničí" a na základě nařízení loutkové tzv. prozatímní správní rady - jinými slovy, na rozkaz Washingtonu - stanovil nové přísné limity pro vstup občanů arabských států do okupovaného Iráku. Cizinci - tedy ti, kdo nejsou občany arabských států - mohou do Iráku bez omezení kdykoli.

Zdroje z obou "ministerstev" potvrdily, že podle nařízení, jež bude vydáno oběma ministerstvy, bude každý Arab povinen si předem opatřit povolení "iráckého vyslanectví" (reprezentujícího v zahraničí loutkovou vládu). Zdroje sdělily listu Achbár al-Chalídž, že žádný etnický Arab nedostane povolení navštívit Irák, nezíská-li pozvání od iráckého ručitele podle systému, užívaného bohatými státy Arabského zálivu. V Iráku je takové opatření použito poprvé.

Zdroje z loutkového "ministerstva vnitra" potvrdily, že hlavní příčinou represivního, protinárodního opatření je to, že do Iráku přichází velký počet občanů arabských států, aby se účastnili boje proti americkým okupantům, kteří se ovšem podle tajné úmluvy se sionismem neomezují na území Iráku.

Podle zdrojů byla drakonická nařízení už posouzena a nyní čekají na červnový propagační cirkus, kdy má dojít k "přenesení působnosti" jednoho proamerického loutkového režimu na jiný proamerický loutkový režim. Nový režim bude usilovat o uzákonění přerušení iráckých pout se zbytkem arabského národa, především omezením cest z jiných arabských států. Američtí okupanti zrušili irácký list al-Mašriq za publikování článku s názvem Al-'Iraq halál 'alá al-adžáníb, haram 'alá al-'Arab (Irák: OK pro cizince, stop pro Araby). Okupanti článek odsoudili jako formu politického pobuřování proti Američanům, kteří usilují o zpřísnění vztahů své kolonie s ostatními arabskými státy, zatímco všem jiným národnostem bez ohledu na to, o koho se jedná, otevírá dveře k volnému vstupu do země.

Pondělí 17. května 2004

Statečné poslání mučedníka: irácký odpor zlikvidoval hlavu loutkové tzv. "vládní rady" v Bagdádu

Abd az-Zahrá 'Uthmán, známý také jako 'Izz ad-Dín Sálim, hlava kolaborantské "prozatímní vládní rady Iráku" byl v pondělí v Bagdádu popraven při sebevražedném útoku iráckého odporu. S ním bylo údajně zabito osm dalších iráckých lokajů. Statečný řidič auta iráckého odporu při útoku zahynul.

Podle americké Associated Press organizace odporu s názvem Hnutí arabského odporu oznámila, že se na misi proti zrádci a žoldákovi 'Izz ad-Dínu Sálimovi podíleli dva její bojovníci.

'Izz ad-Dín Sálim byl šéfem tzv. Hizb ad-Da'wa (Strany islámské výzvy), jejíž sídlo je v okupované Basře. Jeho kolaborantské milice se po boku amerických okupačních sil pravidelně účastní boje proti bojovníkům odporu.

Podle úředníka tzv. loutkového "ministerstva zdravotnictví" 'Ammára as-Saffára bylo při mohutném útoku zabito pět lidí ze Sálimovy svity a dva "iráčtí bezpečnostní pracovníci". Zraněno bylo podle něho 14 Iráčanů a Egypťanů.

Podle oznámení španělských médií americký představitel Lionel Upshire prohlásil, že útok odporu zabil deset Iráčanů a zranil šest dalších osob, z toho dvě vážně. Dva ze zraněných byli američtí okupační vojáci.

Také americká AP sdělila, že při útoku došlo ke zranění dvou amerických vojáků, a že k útoku došlo na stanovišti u amerického štábu v tzv. Zelené zóně. Podle TV al-Džazíra byl však zabit blíže neurčený počet amerických vojáků. Podle jiné zprávy americký mluvčí plukovník Mike Murray oznámil smrt dvou Američanů a čtyř Iráčanů.

Podle amerického brigádního generála Marka Kimmitta byly zničeny tři vozy čekající u stanoviště při vjezdu do okupačního štábu. Podle AP přijelo na místo zničujícího útoku deset sanitek a hasičské vozy.

Zahradník Abd ar-Razzáq Abd al-Karím, který byl v době útoku blízko stanoviště, řekl AP, že konvoj s loutkovou policejní eskortou přijel těsně před útokem. Červený Volkswagen explodoval přímo před jeho očima asi 500 metrů před štábem. Řekl: "Viděl jsem všechno, plameny šlehající do vzduchu, a kolem létaly části těl. Sbírali jsme kusy a některé z nich jsme spálili".

Sálim byl na cestě na pravidelnou denní schůzi loutkové rady. Jel v konvoji pěti aut a k jeho autu se podle svědka Muhammada Lajtha, citovaného AP, ve chvíli výbuchu přiblížil vůz s výbušninou.

Obyvatelka oblasti Širín Muhammad řekla, že slyšela explozi a po ní kulometnou palbu. (Americké síly mají zvyk odpovídat na jakýkoli útok neřízenou palbou všemi směry.) "Okna se nám vysypala", citovala AP výpověď Širín Muhammad.

Podle Hamída al-Bajjatího z "ministerstva zahraničí" byl Sálimův vůz poslední v řadě čekajících na vjezd do okupačního štábu. Ostatní členové loutkové vládní rady vjeli dovnitř před ním.

Likvidace loutkového vůdce Sálima uprázdnila místo prozatímní vládní rady. V pondělí byl na jeho místo zvolen Ghází Ildžawúr. Ten má zůstat na místě do 30. června, kdy vstoupí v platnost nové proamerické loutkové uspořádání - pokud se ovšem do té doby něco nepřihodí.

Další výbuch v Bagdádu v pondělí odpoledne

Podle očitých svědků byla v pondělí odpoledne z obchodní čtvrti v centru Bagdádu slyšet exploze a nad čtvrtí stoupaly sloupy kouře. Podle agentury Reuters neměli američtí mluvčí vysvětlení pro explozi, k níž došlo osm hodin po sebevražedném útoku na 'Izz ad-Dína Sálima.

Pokračující boje v Násiríji a Karbale

Boje pokračovaly během pondělí i v jižním Iráku, který je Američany považován za území, kde má okupace nejvíc příznivců. Američtí okupanti bombardovali pozice mahdistů v Násiríji. Podle obyvatel bylo v nočních bojích zabito sedm bojovníků.

Korespondent TV al-Džazíra v pondělí oznámil, že při bombardování Násiríje bylo za pondělního úsvitu zabito 16 Iráčanů a 26 zraněno.

V pondělí zemřel podle sdělení italského ministerstva obrany italský voják na následky zranění, utržená předchozího dne při útoku na základnu italské okupační polovojenské policie.

Američtí okupanti rovněž v pondělí bombardovali Karbalu, kde pokračovaly boje. Podle americké AP leželo na ulici města šest zabitých mahdistů.

Zabit jeden americký voják

Američtí okupační představitelé v pondělí oznámili, že v kulometné přestřelce s iráckým odporem na jihu země byl jeden americký voják zabit a dva zraněni. AFP vysílala americké prohlášení bez dalších podrobností. Reuters sdělil, že okupační voják byl příslušníkem 1. obrněné divize, která svádí boje s Mahdího armádou.

Bombový tok odporu v Ramádí vyprovokoval americkou střelbu na loutkové policisty

Dvě bomby nastražené bojovníky odporu explodovaly v pondělí ráno v Ramádí, když je míjela společná hlídka amerických okupantů a loutkové policie. Jak je jejich zvykem, američtí vojáci odpověděli střelbou různými směry bez míření. Tím se jim poblíž velké městské mešity podařilo zabít dva loutkové irácké policisty a čtyři další zranit. Podle TV al-Džazíra byli zranění odvezeni do městské nemocnice.

Loutkový guvernér jižního Iráku obviněn z vraždy šéfa loutkové policie pro jeho nesouhlas s mučeném zajatců Brity

Kmenové zdroje v pondělí oznámily, že velitel loutkové policie ve městě Madžár byl zabit loutkovým guvernérem Majsánu během sporu o předání těl mahdistů zabitých britskými okupanty nedaleko 'Amará.

AFP přinesla dvě zprávy, jak byl zabit velitel loutkové policie Muhammad Muhammadáwí, který měl blízko k tzv. "prozatímní vládní radě".

Někteří se domnívají, že Muhammaddáwí byl zastřelen loutkovým guvernérem Rijádem Mahmúdem, podle jiných zpráv jeho bratrem Islámem Mahmúdem. Všechny zdroje se shodují v tom, že byl zastřelen krátce poté, co guvernéra obvinil ze "spolupráce s okupačními silami".

Kmenové zdroje oznámily, že členové kmene Muhammaddáwí pohrozili vendetou za vraždu guvernérovu kmenu Abú Muhammad. Podle zdrojů došlo k bojům, když velitel loutkové policie protestoval proti stavu těl zabitých mahdistů, které britští vojáci v sobotu zabili. Zpráva iráckého odporu z neděle 16. května oznámila, že ší'itský vůdce Akram al-Ka'bí obvinil Brity z umučení zajatých stoupenců Muqtady as-Sadra v 'Amará a Madžáru a ze znesvěcení jejich těl.

Ruští rukojmí propuštěni

Agentura ITAR-TASS s odvoláním na zdroje zaměstnávající ruské pracovníky oznámila, že v pondělí byli propuštěni dva ruští zaměstnanci, držení v Iráku od minulého týdne jako rukojmí. Oba muži, zaměstnaní u společnosti Interenergoservis, byli zajati 11. května poté, co se jejich auto stalo u al-Musajjib 35 km od Bagdádu terčem útoku. Třetí pracovník byl při útoku zabit. Muži pracovali v elektrárně.

USA plánuje převoz svých vojáků z Jižní Koreje do Iráku na posílení drolící se okupace

V pondělí bylo oznámeno, že Washington plánuje převelení asi 37 000 svých vojáků z Jižní Koreje do Iráku. Podle Associated Press oznámil v pondělí Kim Sook, šéf severoamerického byra v jihokorejském ministerstvu zahraničí: "Americká vláda nám oznámila, že je nezbytné převést některé jednotky z Jižní Koreje a poslat je do Iráku, aby zvládly zhoršující se situaci v Iráku".

Vyšší důstojník amerického ministerstva obrany, který si přál zůstat v anonymitě, řekl že přesun vojáků z Jižní Koreje bude součástí rotace amerických vojáků v Iráku, která podle AP začne v létě. AP poznamenala, že převedení sil z Jižní Koreje, kde jsou značné okupační síly už více než 50 let "bude historickým činem Pentagonu, zdůrazňujícím úsilí Spojených států zajistit dostatečné síly pro Irák".

Úterý 18. května 2004

Dva američtí spekulanti zabiti v Mósulu

Americké vojenské velení v úterý ráno oznámilo, že dva američtí smluvní zaměstnanci byli zabiti a třetí zraněn, když irácký odpor zaútočil na jejich neoznačené vozidlo ve čtvrti Sumar v centru Mósulu. Podle TV al-Džazíra byla americká hlídka vyslána na pomoc zraněnému spekulantu a k odvezení obou těl.

Irácký odpor zabil britského žoldáka

Britské ministerstvo zahraničí v úterý oznámilo, že byl zabit britský občan pracující v Iráku. Podle sdělení britské vlády bojovníci iráckého odporu vnikli do do apartmá, kde bydlel Brian Tilley, začali na něj střílet a na místě ho zabili. Tilly (47) byl členem britského námořnictva a v Iráku pracoval jako "bezpečnostní služba".

Američané přiznávají dva mrtvé vojáky

Americké okupační velení v Iráku oficiálně přiznalo, že dva američtí příslušníci námořní pěchoty byli v úterý ráno zabiti při operaci "v provincii Anbar". Saúdská agentura WAS sdělila, že americký mluvčí nesdělil žádné podrobnosti, za jakých okolností ke smrti vojáků došlo.

Střety v Bandží

Bomba iráckého odporu, položená u silnice v centru města Bandží, ležícího severně od Tikrítu, explodovala v úterý pod americkou vojenskou hlídkou. AFP na základě očitých svědectví sdělila, že výbuch zničil vojenské vozidlo. Rozsah lidských ztrát nebyl znám.

V odpověď na to americký vrtulník ostřeloval z kulometu řadu obchodů v centru Bandží.

Situace ve svatých městech

Konvoj se zásobami vyslaný Radou pro obecné blaho a rozvoj v A'zamíji, obsahující dvě sanitky, léky a potraviny, dorazil v úterý do Karbaly. Podle TV al-Džazíra oznámil v úterý večer dr. Hajdar Qásim, pověřený řízením konvoje, že organizace nazývající se "Výbor na obranu území mezi dvěma svatými místy" zabránila konvoji dostat se do centra Karbaly. Údajně některé ší'itské náboženské autority nesouhlasily s přijetím zásob z konvoje sunnitské a'zamíjské rady.

Irácká islámská strana v pondělí vypravila s lidmi Fallúdže konvoj jako součást kampaně k vyslání pomoci lidem převážně ší'itských měst Karbala a Nadžaf, které jsou obleženy americkými silami. V souladu s tím strana ve Fallúdži připravila a odeslala do obou měst nákladní auta s potravinami a léky.

V Karbale došlo k prudkým bojům mezi americkými okupačními silami a stoupenci Muqtady as-Sadra, který v uplynulém týdnu přijal delegaci Fallúdže nabízející mu podporu.

V úterý se boje na území Karbaly soustředily kolem hrobek imámů. Americké tanky se dostaly několik set metrů od hrobky Imáma Husajna.

Exploze po pohřbu loutkového šéfa "vládní rady"

V úterý odpoledne se podle rádia Sawa Bagdádem rozlehla exploze. Stalo se tak několik hodin po pohřbu Spojenými státy dosazeného "předsedy" loutkové tzv. "prozatímní vládní rady", který byl v pondělí zabit při sebevražedném útoku odporu.

Vystrašený šéf "vládní rady" žádá lepší ochranu členů rady

Ghází 'Adžíl Ildžawúr, nový "předseda" loutkové "prozatímní vládní rady" v úterý řekl, že členové rady, jmenovaní americkými okupanty, žádají od svých amerických pánů lepší ochranu, protože jsou stále možnými terči útoků. Ildžawúr byl šéfem prozatímní vládní rady jmenován v pondělí po sebevražedném útoku, který zabil jeho předchůdce. Posteskl si, že v lednu se omezil program výcviku soukromých bezpečnostních agentů a že není možno poskytnout bodyguardům loutkových "vůdců" neprůstřelné vesty.

Ildžawúr sdělil agentuře Reuters, že okupačními představiteli dosazení "vůdcové" také potřebují více obrněné vozy. Řekl, že většina členů rady má obyčejná auta, která jsou při útoku odporu velmi zranitelná. Loutkoví "vůdci" by podle něho měli dostat nějaká místa, na nichž by mohli žít tak, aby měli možnost snadno se dostat do svých zaměstnání.

Středa 19. května 2004

Americké letouny způsobily krvavý masakr 45 iráckých civilistů

Americké letadlo a vrtulník zaútočily ve středu časně ráno na svatební oslavu ve vesnici Makr ad-Díb blízko al-Qá'imu v západním Iráku a zabily více než 40 lidí, jak oznámila irácká loutková policie. Podplukovník Zijád al-Džabbúrí, zástupce policejního šéfa ve městě Ramádí, řekl, že k útoku došlo ve 2:45 v zapadlém koutě země blízko hranice se Sýrií a Jordánskem. Uvedl, že mezi zabitými bylo 15 dětí a 10 žen. Dr. Saláh al-'Ání z nemocnice v Ramádí řekl, že všech 45 zemřelo při americké agresi.

Americká televizní Associated Press uvedla, že zahynulo 42 - 45 lidí. Vysílala videozáznam nákladního auta naloženého mrtvolami. Bylo jasně vidět asi tucet těl, z toho jedno bez hlavy. Videozáznam ukazoval truchlící pozůstalé kopající hroby. Skupina mužů sedících na bobku plakala nad zahaleným tělem.

Al-'Ání řekl v Ramádí, že lidé stříleli do vzduchu, jak je při svatbách obvyklé, a že američtí vojáci to přišli vyšetřit a pak odešli. Přesto pak vrtulník na vesnici zaútočil a lidi zmasakroval. Dva domy byly podle něho zničeny.

"Tohle byla svatba a Američani přišli a zaútočili na lidi v domě. To je ta demokracie a svoboda, kterou nám Bush přinesl?" řekl na videozáznamu Dahhám Harrádž. "Nebyl k tomu žádný důvod." Další muž na záznamu, který odmítl sdělit jméno, řekl, že oběti se účastnily svatby "a přiletěl americký vrtulník ... a začal střílet po všech v domě."

"Přijali jsme dnes 40 mrtvých, většinou žen a dětí do 12 let", řekl ředitel nemocnice v al-Qá'imu Hamdí al-Lúsí TV al-Arabíja. "Máme také 11 zraněných, většinou v kritickém stavu."

TV al-Arabíja původně oznámila, že při americkém útoku bylo zabito 20 lidí a 10 zraněno. Oznámila také úplné zničení dvou domů. Citovala jednoho z obyvatel, který řekl, že vesnici tvořilo jen 10 či 11 domů a že svatba se konala v jednom z nich. Řekl: "Nikdo nestřílel. Ale ve 3:00 hodiny se objevilo americké bojové letadlo a shodilo 100 bomb". Pak uvedl, že Američané pomocí raket zničili všechny domy ve vesnici. Zemřelí a zranění byli dopraveni do nemocnice v al-Qá'imu.

Oficiální americký mluvčí, brigádní generál Mark Kimmitt, obhajoval masakr tím, že hromadná vražda byla spáchána podle amerických "pravidel boje".

Podle AP sdělil Kimmitt médiím: "Kolem 3:00 jsme provedli operaci ... proti podezřelým cizím bojovníkům v opevněném domě. Ze země začali střílet a my jsme palbu opětovali". Dotázán na desítky mrtvých řekl: "Nebudeme polemizovat o počtech, které jste slyšeli. Odhadujeme, že bylo zabito kolem 40 lidí. Ale operovali jsme podle našich pravidel boje".

Irácké auto s výbušninou vybuchlo poblíž americké hlídky v Bagdádu

Auto iráckého odporu naložené výbušninou explodovalo ve středu vedle americké okupační hlídky v severovýchodní části Bagdádu. Podle katarské agentury QANA došlo k výbuchu v ulici al-Awrfíli a bylo zničeno jedno Humvee. Američtí okupační vojáci uzavřeli oblast a zablokovali hlavní průjezdy. Nebyly k dispozici žádné informace o amerických ztrátách či škodách.

Americký voják zabit v Miqdádíji

Jeden americký voják byl ve středu zabit při útoku iráckého odporu na americkou hlídku v Miqdádíji 100 km severovýchodně od Bagdádu. Zprávu o prohlášení, vydaném americkým okupačním velením, přinesla AFP.

V provincii Anbar zabit jeden Američan

Americké okupační síly podle agentury Reuters ve středu oznámily, že "západně od Bagdádu" byl zabit jeden příslušník námořní pěchoty. Podle oficiálního prohlášení k tomu došlo v úterý v provincii Anbar. Americké velení ovšem odmítlo podat bližší údaje o způsobu a místu útoku odporu.

Britský žoldák zabit v severním Iráku

Britské ministerstvo zahraničí oznámilo, že útokem iráckého odporu byl mezi Mósulem a Irbílem zabit britský žoldák, který jel ve svém autě. Oficiální britská mluvčí ministerstva řekla AFP, že Andrew Harris (30) z Cardiffu pracoval pro "bezpečnostní společnost", jejíž jméno nebylo zjištěno.

Výbuch v centru Bagdádu

Ve středu ráno otřásla centrem Bagdádu silná exploze. Egyptská agentura pro Střední východ neměla o útoku odporu žádné podrobnosti, ani o škodách či ztrátách okupantů.

Al-Džazíra oznámila, že k explozi došlo blízko příjezdu na most v centrálním Bagdádu, ale také neměla další podrobnosti.

Demonstrace na podporu Muqtady as-Sadra v Nadžafu

TV al-Arabíja ve středu oznámila, že v noci otřásla Nadžafem série silných explozí. Během dne demonstrovalo v Nadžafu asi 400 Iráčanů na podporu Muqtady as-Sadra, a to navzdory výzvám vysokých ší'itských představitelů včetně ajatolláha Alího as-Sístáního, aby nikdo nepodporoval as-Sadra v jeho odporu vůči Američanům.

Demonstranti pochodovali za doprovodu mahdistů a slibovali pokračovat v podpoře boje Muqtady as-Sadra po vzoru jeho otce, Muhammada Sádiqa as-Sadra. Vstoupili na třídu ar-Rasúl, kde je as-Sístáního úřadovna, a provolávali: "Amerika ne, ne!", "Izrael ne, ne!", "Kolonialismus ne, ne!" a "Lokajové ne, ne!" Demonstranti vyzývali ší'itské autority k samostatnému jednání, zatímco as-Sístáního bodyguardi pozorně střežili úřad.

As-Sístání vyzval Iráčany, aby nikdo v Nadžafu nedemonstroval ani nepomáhal silám as-Sadra v jejich boji s Američany. Ší'itské mešity v Bagdádu však přesto vyzývaly věřící, aby se vydali do Nadžafu demonstrovat proti americké okupaci.

Mezitím Džawád al-Bulání, náhradní člen loutkové tzv. "prozatímní vládní rady" řekl, že americké síly souhlasí s přímými rozhovory s Muqtadou as-Sadrem. Řekl, že obdržel potvrzení této skutečnosti e-mailem. Boje v Karbale stále pokračují

Irácké lékařské zdroje oznámily, že ve středu bylo během celodenních prudkých bojů v Karbale zabito pět a zraněno devět Iráčanů. Ředitel pohotovosti tamní nemocnice Alí Ardáwí řekl, že do nemocnice byla před několika hodinami přinesena tři mrtvá těla civilistů a devět zraněných. Sdělil AFP, že tři ze zraněných jsou ve velmi kritickém stavu. Později dodal, že nemocnice převzala ještě dvě mrtvá těla.

Podle AFP došlo k bojům mezi mahdisty a okupačními americkými silami na karbalské třídě al-'Abbás poblíž hrobky imáma al-'Abbáse.

Džásim Muhammad, očitý svědek, který vlastní na třídě al-'Abbás obchod, sdělil, že k boji došlo, když americká hlídka začala na ulici provokovat. Pokus o atentát na místního úředníka v Ba'adži

Major Fathi Jásín al-Džabbúrí z mósulské loutkové policie řekl AFP, že guvernér města Ba'adž (100 km severně od Bagdádu) Abdalláh Fahd aš-Šamárí přežil pokus o atentát, při němž bojovníci odporu vhodili v úterý v noci do jeho vozu granát. Zdroj z irácké loutkové policie oznámil, že byl zabit loutkový policista, který mu sloužil jako bodyguard, a druhý byl vážně zraněn. Američané zajali čtyři osoby v souvislosti s popravou N. Berga

Americké okupační síly zajaly ve spojitosti s popravou Američana Nicholase Berga, podezřelého jako agenta Mossadu, který přišel do Iráku pod ochranou amerických okupantů, čtyři osoby. Irácký zdroj, který AFP zatčení odhalil, nesdělil žádná jména ani jiné informace o zatčených. Oficiální americký mluvčí brigádní generál Mark Kimmitt ovšem sdělil AFP, že okupanti o takovém zatčení "nemají žádné povědomí".

Zdroj:ZDE

                 
Obsah vydání       26. 5. 2004
26. 5. 2004 Ohledně Iráku jsme publikovali nepravdivé informace
26. 5. 2004 Vězňové byli v Iráku týráni "v širším měřítku"
26. 5. 2004 Ahmad Čalabi poskytoval USA falešné informace o údajných iráckých ZHN na popud Íránu
26. 5. 2004 Richard Perle: Dovolili jsme, aby se osvobození Iráku proměnilo v okupaci
26. 5. 2004 Zoufalá situace v oblasti lidských práv
27. 5. 2004 Válka proti globálním hodnotám
26. 5. 2004 Irák: rozpory mezi britskou a americkou vládou
26. 5. 2004 Americký vojenský velitel bude po vězeňském skandálu odvolán
25. 5. 2004 Zmanipuloval Írán americké neokonzervativce, aby zaútočili na Irák?
25. 5. 2004 Byla to skutečně svatba, ne teroristické hnízdo
26. 5. 2004 Dokážeme ještě čelit manipulaci? Jan  Sýkora
26. 5. 2004 Jiří Krejčík: Rytíř s veselou pověstí Tomáš  Koloc
26. 5. 2004 O lobbismu, o nezávislosti a o ochraně novinářů Jan  Čulík, Radko  Kubičko
26. 5. 2004 Češi a Němci: sporná minulost Jan  Baláč
26. 5. 2004 Edvard Beneš - chycen v pasti mezinárodních vztahů Ondřej  Slačálek
25. 5. 2004 Brusel: Hádka o křesťanství
25. 5. 2004 Protiromské vysílání České televize Petr  Uhl
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
25. 5. 2004 NESEHNUTÍ proti vyzbrojování Libye
25. 5. 2004 Novinári v putách, alebo kto je vlastne priateľom USA ? Lubomír  Sedláčik
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004
26. 5. 2004 Přímá demokracie pro Českou republiku? Jiří  Polák
26. 5. 2004 Strašiak európskej ústavy? Radovan  Geist
26. 5. 2004 Putin slíbil, že Rusko ratifikuje Kjótský protokol
26. 5. 2004 O homosexuálech: Jakápak diskriminace Petr  Švec
26. 5. 2004 Kto tvorí urbanizovanú chudobu? Mike  Davis
25. 5. 2004 Islám je neslučitelný s demokracií
25. 5. 2004 Hrabalova Hra života
25. 5. 2004 Americký voják: Stříleli jsme v Iráku civilisty
24. 5. 2004 O lidech, kteří záhadně zahynuli v americkém vězení
25. 5. 2004 Politika, nebo spíš móda snižování daní? Jan  Hošek
25. 5. 2004 Vysoké daně... a které? Pavel  Urban
25. 5. 2004 O snobství Bohumil  Kartous
5. 5. 2004 Hospodaření OSBL za duben 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004   
26. 5. 2004 Richard Perle: Dovolili jsme, aby se osvobození Iráku proměnilo v okupaci   
26. 5. 2004 Americký vojenský velitel bude po vězeňském skandálu odvolán   
26. 5. 2004 Vězňové byli v Iráku týráni "v širším měřítku"   
26. 5. 2004 Ahmad Čalabi poskytoval USA falešné informace o údajných iráckých ZHN na popud Íránu   
25. 5. 2004 Po bitvě je každý generálem? Miloš  Dokulil
25. 5. 2004 Americký voják: Stříleli jsme v Iráku civilisty   
25. 5. 2004 Zmanipuloval Írán americké neokonzervativce, aby zaútočili na Irák?   
25. 5. 2004 Byla to skutečně svatba, ne teroristické hnízdo   
24. 5. 2004 Ako dostať USA z Iraku? John Brady Kiesling
24. 5. 2004 Civilní oběti v Iráku   
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004   
24. 5. 2004 O lidech, kteří záhadně zahynuli v americkém vězení   
23. 5. 2004 Britská vláda je znepokojena agresivním jednáním Američanů v Iráku   
23. 5. 2004 Iráčané nebudou smět žalovat západní vojáky pro válečné zločiny   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004   
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004   
18. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 12. května 2004   
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004   
11. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004   
7. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. dubna - 1. května 2004   
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004   
30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004   
28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.