27. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 5. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > >

Čtvrtek 20. května 2004

Irácký odpor ve Fallúdže se chystá bránit americkým silám v obnově kontrolních stanovišť kolem města

Bojovníci odporu zaznamenali, že Američané si budovali stanoviště na sever, východ a západ od Fallúdže a dali jim lhůtu tří dnů (do společných pátečních modliteb 21. května), aby všechna tato stanoviště a zátarasy na silnicích kolem města odstranili.

Aby ukázal, že své hrozby myslí vážně, zničil odpor ve čtvrtek západně od Fallúdže americký tank a pobil celou jeho posádku. To donutilo americké okupanty stáhnout své vojáky z některých stanovišť a odstranit východní náspy k nim.

Korespondent Mafkarat al-Islam ve Fallúdže oznámil, že se zdá, že odpor se chystá své hrozby splnit. Ve čtvrtek pozdě večer došlo podle jeho zprávy uvnitř Fallúdže k nezvyklým přesunům, když se bojovníci začali přemisťovat ze severozápadu na severovýchod města.

Irácký odpor zničil v Karmě tři Humvee

Síly iráckého odporu zaútočily ve čtvrtek granátomety na americkou okupační hlídku, procházející Karmou. Posádky pobili nebo zranili (podrobné zprávy o ztrátách nebyly k dispozici) a tři vozidla Humvee zničili.

Granátový útok odporu v Bagdádu

Podle amerických armádních zdrojů byl ve čtvrtek jeden americký voják zabit a tři zraněni, když na ně irácký odpor zaútočil ručními granáty v centru Bagdádu. Podle Associated Press došlo k útoku v ranních hodinách, podrobnosti okupační představitelé nesdělili.

Noční exploze v americkém štábu v provincii Anbar

Pět explozí otřáslo během noci ze středy na čtvrtek územím kolem amerického okupačního štábu v Qasr al-Džanúbí v provincii Anbar. Američtí vojáci odpověděli střelbou z kulometů na okolní domy, na nichž způsobili škody. Rozsah způsobených ztrát nebyl oznámen.

Boje v Nadžafu

Ve čtvrtek večer došlo podle AFP v Nadžafu k boji mezi mahdisty a americkými vojáky. Korespondent AFP oznámil, že boje se soustředily na území kolem severního vstupu do města. V noci bylo v této části města zřetelně slyšet palbu z raketometů i automatů.

Vůdci ší'itských kmenů se sešli v Nadžafu se zástupci Muqtady as-Sadra a amerických okupantů. Boje se po schůzce rozhořely s obnovenou zuřivostí.

Španělští okupační vojáci se stali terčem útoku

Španělské ministerstvo zahraničí oznámilo, že na skupinu španělských vojáků ve čtvrtek zaútočili bojovníci iráckého odporu. K útoku došlo i podle agentury Reuters, ale podrobnosti nebyly známy.

Útok odporu na tábor bulharských okupantů

Mluvčí bulharského ministerstva obrany oznámil, že dvě minometné střely zasáhly ve čtvrtek večer tábor bulharských okupačních vojáků v Karbale. Podle BBC bulharský mluvčí oznámil, že střelba zničila vojenské vozidlo, ale nezpůsobila žádné zranění. Okupační vojáci v Karbale se pravidelně stávají terčem minometných útoků mahdistů.

Američtí okupanti uvěznili v Bagdádu arabského kameramana

TV al-Arabíja, jejíž základna je v Dubaji ve Spojených arabských emirátech, oznámila, že americké okupační síly ve čtvrtek v Bagdádu uvěznily jejího kameramana Husajna al-Karíma. Karím byl zatčen při natáčení v bagdádském obvodu Bajá'. Americká Associated Press oznámila, že američtí vojáci toto území uzavřeli poté, co dostali zprávu, že tam hoří auto. Americké okupační zdroje neměly o uvěznění žádnou zprávu..

K uvěznění došlo den poté, co TV al-Arabíja vysílala zprávu o masakru 45 svatebčanů Američany ve vesnici Makr ad-Díb.

Pátek 21. května 2004

Porušení příměří: Američané zřizují nové stanoviště na silnici k Fallúdže

Korespondent Mafkarat al-Islam v pátek večer oznámil, že americké okupační síly znovu zřídily svá kontrolní stanoviště na mostě východně od Fallúdže, který je hlavním vstupem do města. Lidé přicházející do města musí čekat čtyři hodiny, než jim američtí okupační vojáci dovolí vstup.

Jak uvedl korespondent, opatření je považováno za novou provokaci okupantů, kteří se zjevně snaží zničit morálku bojovníků odporu ve městě.

Uprostřed těchto událostí se fallúdžští obyvatelé ptají, o co vlastně šlo tzv. Islámské straně Iráku, která kolaboruje s americkými okupanty, ale pomáhala zprostředkovat příměří, jímž skončilo obležení města. Obnova amerických kontrolních stanovišť u města je jasným porušením dohody o příměří. Poslední americké opatření přimělo fallúdžské obyvatele k úvahám, zda příměří není skutečně ničím víc než prostředkem, umožňujícím Američanům vyváznout ze špatné situace, do níž se při obléhání dostali, a zachránit se před porážkou.

Bojovníci odporu zničili tak na obnoveném stanovišti

Bojovníci iráckého odporu u Fallúdže v pátek po západu slunce zničili třemi granáty americký tank. Odpor zpozoroval tank severně od města u železniční trati. Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam šlo o první útok odporu po vypršení lhůty, kterou dal americkým okupačním silám na odstranění bariér a stanovišť kolem města.

Američané se snaží zablokovat Karmu blízko Fallúdže

Americké okupační síly začaly v pátek večer obkličovat území Karmy blízko Fallúdže. Jejich blokáda přerušila silnici podél břehu Tigridu, silnici k Fallúdže a k Šu'le. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam ve Fallúdže k těmto pohybům došlo po úspěšné operaci odporu proti americkým okupantům u Fallúdže, kde byl zničen tank.

Karma je kmenové území v zemědělské oblasti, kterou lze těžko účinně oblehnout, neboť domy jsou tu roztroušeny daleko od sebe.

Ve čtvrtek se Karma stala dějištěm střetnutí, v němž odpor zničil pomocí granátů tři americké tanky. K útoku došlo při průchodu hlídky územím.

Dva silné výbuchy v Bagdádu

Očití svědkové oznámili, že v pátek odpoledne slyšeli v centru Bagdádu dvě silné exploze. Podle Associated Press (AP), viděli Iráčané oblaka černého kouře, která po explozích zakryla celou oblast - časté znamení toho, že byl zničen nějaký terč, pravděpodobně vozidlo.

Boje mahdistů s okupanty v Karbale, Nadžafu a Kúfě

Americký mluvčí 1. obrněné divize prohlásil, že boje v Karbale začaly poté, co mahdisté vypálili několik raket na americké tanky, které se přesouvaly na předměstí zvané "Staré Město", bludiště uliček. Okupační tanky palbu opětovaly a následoval více než dvě hodiny trvající prudký boj. Z hořících budov se valil dým. Exploze osvětlovaly noční oblohu a duněly městem. Elektrické osvětlení blikalo a zhasínalo. Boje skončily ve 3:00 v pátek ráno. Američtí okupanti prohlásili, že jejich vrtulníky AC-130 a tanky rozbily pozice mahdistů blízko hrobek imámů Husajna a al-'Abbáse a zabily 18 bojovníků. Dr. 'Abbás Fálih al-Hasaní z Husajnovy nemocnice ve městě sdělil, že bylo zabito 12 lidí, z toho dva íránští poutníci, a jeden člověk byl raněn.

Americké okupační síly byly vyhnány z karbalské mešity al-Muchajjam, kterou obsadily minulý týden. Ponížení okupanti se snažili zachránit si tvář sdělením, že jejich hlídky ve městě "by mohly pokračovat".

Američané ustoupili od mešity hodinu poté, co byla velká americká vojenská operace v Karbale údajně odložena. Nejmenovaný americký úředník řekl AP, že cílem odkladu je umožnit jednání mezi iráckými loutkovými vůdci a mahdisty o ukončení bojů.

Těžké boje probíhaly mezi americkými silami a mahdisty také v Nadžafu a sousední Kúfě. Páteční společné modlitby se nekonaly kvůli explozi, k níž došlo blízko budovy místní správy. Na tržišti došlo k prudké střelbě.

Alí as-Sístání nabádá: Nenásledujte kacířství odporu

Proamerický ajatolláh Alí as-Sístání pronesl v Karbale páteční kázání, v němž nabádal věřící, aby "se nedali zatáhnout do pochodu kacířství" - to je jeho termín pro boj odporu proti okupaci. Spíše než aby otevřeně vyzýval obyvatele k podpoře americké okupace, žádal as-Sistání pokrytecky věřící, aby "nedali Američanům příležitost znesvětit svatá místa".

Po modlitbách as-Sístáního stoupenci uspořádali pochod, při němž protestovali proti ozbrojeným střetům ve svých svatých městech. Pochodu se zúčastnili as-Sístáního zástupci Ahmad as-Sáfí a Abd al-Mahdí al-Karbalá'í spolu se stoupenci kolaborantské organizace zvané Nejvyšší rada islámské revoluce (SCIRI), jejíž vůdce je členem tzv. "prozatímní vládní rady". AFP oznámila, že bezpečnost pochodu zajišťovaly brigády Badr, ozbrojené křídlo SCIRI, které spolupracují s americkými okupačními silami při operacích proti odporu.

Místní ší'itští kmenoví vůdci se ve čtvrtek v Nadžafu pokoušeli přimět zástupce Muqtady as-Sadra k ukončení odporu vůči americké okupaci.

Američané přiznávají vojáka zabitého při bombovém útoku

Američané v pátek odpoledne oznámili, že jeden jejich voják byl zabit explozí podomácku vyrobené bomby. Americký mluvčí nedodal žádné další podrobnosti.

Pobočník Muqtady as-Sadra zajat při americkém útoku

Podle AFP as-Sadrův úřad v Nadžafu vydal prohlášení, že americké síly zajaly Sajjida Muhammada at-Tabatabá'ího al-Hákima a jeho doprovod a zabily jeho řidiče, když v pátek po společných modlitbách opouštěli Kúfu a vraceli se po silnici do Nadžafu.

At-Tabatabá'í je jedním z nejbližších poradců Muqtady as-Sadra a jediný, kdo stává těsně za ním při jeho pátečních kázáních. Zdroj blízký as-Sadrovi, který si nepřál být jmenován, řekl, že Američané věřili, že v autě byl sám Muqtada as-Sadr.

Každý pátek Muqtadá as-Sadr prochází tvrdou americkou blokádou z Nadžafu do 10 km vzdálené Kúfy, kde pronáší své kázání a pak se vrací zpět. Aby se nedostal do rukou amerických okupantů, kteří ho chtějí "zajmout nebo zabít", pokaždé mění trasu.

As-Sadr k věřícím v Kúfě: Nevzdávejte se, budu-li zajat nebo zabit

V Kúfě mezitím vedl Muqtadá as-Sadr společné páteční modlitby jako obvykle. Ve svém kázání řekl 15 000 věřících: "Nepovažujte mé uvěznění nebo smrt za konec toho, co činíte, podporujíce pravdu a odporujíce zlu." Podle svědků zemřeli v Kúfě během bojů dva lidé.

Řidič al-Džazíry zabit v Karbale

Mezi zabitými v Karbale byl také řidič štábu satelitní TV al-Džazíra. Rašíd Hámid Walí (38) zemřel podle sdělení Ahmada aš-Šajcha z katarského štábu al-Džazíry krátce po páteční půlnoci, když pomáhal natáčet boje z hotelového pokoje.

Al-Džazíra oznámila, že Walí zemřel, když ho tanková střela zasáhla do levého oka a prošla mu hlavou. Walí se krátce podíval z hotelového okna dolů, kde se na ulici pohybovalo americké obrněné vozidlo. Podle Sa'da Ibráhíma, producenta bagdádského štábu TV al-Džazíra, byl Walí zabit střelou z amerického tanku. Američtí okupanti událost nekomentovali. Americká armáda šikanuje, vězní a v několika případech i zabila reportéry a členy štábů, pracujících pro nezávislé arabské televizní sítě al-Džazíra a al-Arabíja. Američtí okupační představitelé namítají, že arabské stanice obcházejí oficiální americká místa při reportážích z Iráku, což západní agentury nedělají.

Šéf CIA tajně navštívil Katar, aby umlčel TV al-Džazíra

Libanonské mediální zdroje s odvoláním na arabské diplomatické zdroje v pátek oznámily, že ředitel americké CIA George Tenet ve čtvrtek tajně navštívil Katar a jednal s katarským emírem šajchem Hamdem ibn Chalífou at-Tháním a katarským ministrem zahraničí Hamdem ibn Jásímem ibn Džabrem at-Tháním. Tenet předal katarským vůdcům dopis americké administrativy, který byl prý formulován značně nediplomaticky až hrubě.

Podle zdrojů dopis hovořil o znepokojení nad tím, co popisoval jako "politiku mediálního pobuřování proti americkým silám a americké přítomnosti v Iráku prováděného katarskou satelitní TV společností al-Džazíra".

Zdroje citované saúdskou agenturou WAS tvrdí, že Tenet se katarských vůdců tázal na "dvojí měřítko", které prý praktikuje Katar, když vítá přítomnost amerických vojenských sil na svém území a hostí americké ústřední velení s jeho obrovskou základnou, a na druhé straně praktikuje "mediální politické pobuřování", když al-Džazíra pronásleduje americké síly a americkou přítomnost v Iráku. Tenet údajně obvinil al-Džazíru z "pobuřování" k "očividným krvavým situacím", k nimž denně dochází v Iráku.

V Nadžafu zabiti dva civilisté

Jeden civilista byl zabit a další zraněn v Nadžafu, když se jejich auto připletlo do bitvy. Podle nemocničních zdrojů bylo zraněno nejméně 14 lidí.

Španělský reportér unesen, poté blízko Kúfy propuštěn

Ředitel Radia Madrid Javier Arenas sdělil, že reportér španělského National radia F. Sevilla byl v pátek zajat mahdisty, když cestoval při cestě za reportáží o kázání Muqtady as-Sadra. Byl držen v mešitě a podle Arenase mu zjevně nikdo neubližoval.

Později v pátek večer Radio Madrid oznámilo, že podle zprávy TV al-Džazíra byl Sevilla propuštěn. Po propuštění odcestoval do Bagdádu a poté do Madridu.

Sevilla informoval své rádio o zajetí předtím, než mu věznitelé zkonfiskovali telefon. V Iráku byl dva roky, informoval o odchodu posledního kontingentu španělských vojáků z Díwáníje, a poté se vydal do Nadžafu a Kúfy, aby informoval o pátečním kázání Muqtady as-Sadra.

Zmatek kolem jména as-Sadrova zástupce zatčeného v Kirkúku

Podle iráckých loutkových představitelů citovaných agenturou Associated Press Američané zajali v kirkúcké mešitě Anwara al-Džináního, zástupce Muqtady as-Sadra a dalších deset stoupenců.

Naproti tomu webová stránka Mafkarat al-Islam citovala generála Anwara Muhammada Ámína z loutkové tzv. civilní obrany, který uvedl, že zatčený as-Sadrův zástupce se jmenuje Abd al-Fattáh al-Músáwí.

Americké velení v Bagdádu každopádně prohlásilo, že o uvěznění nemá žádné zprávy. Podle TV al-Džazíra okupanti v as-Sadrově úřadovně v městské části Ahmad Agha zatkly as-Sadrova zástupce v Kirkúku Ahmada Kináního a 15 členů Mahdího armády. Kromě toho podle prý v úřadovně zkonfiskovaly řadu lehkých a středně těžkých automatických zbraní, jakož i počítače a ruční granáty.

Podplukovník irácké loutkové policie 'Adnán Sábir řekl AFP, že asi 200 amerických vojáků souběžně provedlo razie v pěti úřadovnách as-Sadra v ší'itských čtvrtích Kirkúku a zatklo desítky jeho stoupenců. Všichni zatčení byli podle Sábira dopraveni na americkou základnu na kirkúckém letišti. Sábir také sdělil, že Američané v úřadovnách sebrali všechny zbraně, které tam našli. Ismá'íl Karím z hlavní kirkúcké úřadovny řekl, že americké síly zatkly v této úřadovně 17 osob a sebraly množství počítačových disků. Dodal, že americké okupanty doprovázela řada maskovaných loutkových policistů, kteří "mluvili kurdsky".

Útok iráckého odporu na základnu tzv. civilní obrany

Bojovníci iráckého odporu zahájili v pátek časně ráno z dodávky palbu na základnu tzv. "civilní obrany" u Bá'quby. Podle zprávy vydané iráckými loutkovými představiteli byli čtyři příslušníci civilní obrany zabiti a jeden zraněn.

Španělští okupanti opustili základnu v Díwáníji

Ministerstvo obrany v Madridu oznámilo, že poslední španělští vojáci v Iráku opustili v pátek svou základnu v Díwáníji a zamířili do Kuvajtu, odkud se vrátí do Španělska. Agentura EFE sdělila, že španělský generál předal kontrolu nad tzv. základnou Espaňa pro jižní a střední Irák ve čtvrtek v noci americkým silám.

Sdělení americké armády: příslušník námořní pěchoty zemřel "při dopravní nehodě"

Americké vojenské zdroje oznámily v pátek ráno, že jeden příslušník 1. divize námořní pěchoty byl zabit při "dopravní nehodě", k níž došlo na hlídce v provincii Anbar.

Američané propustili část vězňů z koncentračního tábora Abú Ghurajb, tisíce jich ještě za ostnatým drátem strádají

Američané propustili v pátek část vězňů z nechvalně známého vězení v Abú Ghurajb u Bagdádu. Došlo k tomu uprostřed přibývajících zpráv o zvěrstvech spáchaných barbarskými okupanty na iráckých vězních v tomto koncentračním táboře.

Podle TV al-Džazíra byla propuštěna skupina asi 427 vězňů. Američané propouštějí desítky vězňů, z nichž většina nebyla uvězněna z určitého důvodu, ale prostě proto, že se pohybovala v okolí, když někde došlo k útoku odporu.

Svědkové viděli karavanu autobusů odvážejících propuštěné z Abú Ghurajb někam na okraj Bagdádu, kde na ně čekaly stovky příbuzných. AFP citovala amerického mluvčího brigádního generála Marka Kimmitta, který prohlásil, že Američané toho dne propustili 454 vězňů a dalších 394 bude propuštěno 28. května.

Spojené státy nezveřejnily přesný počet zajatců ve své rozsáhlé síti koncentračních táborů po celém okupovaném Iráku, ale souhrnný počet politických vězňů se obvykle podle monitoringu zahraničních pozorovatelů udává mezi 12 000 - 13 000.

Sobota 22. května 2004

Irácký odpor prolomil obležení Karmy

Bojovníci iráckého odporu z Fallúdže prolomili minometným útokem obležení Karmy. Fallúdžský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že v sobotu odpoledne zaútočili bojovníci odporu z Fallúdže na americký sklad potravin v Karmě, zrovna ve chvíli, kdy se američtí vojáci shromáždili, aby dostali své příděly jídla. Rozsah ztrát není znám, do skladiště však dopadlo 25 minometných střel.

Z obav, že by bojovníci odporu mohli pod rouškou noci znovu zaútočit, stáhli se Američané v sobotu před západem slunce z jižní části Karmy.

Útok odporu zasáhl americké síly za jejich liniemi s využitím stejné taktiky, jakou úspěšně uplatňoval při prorážení blokády ve Fallúdže.

Bombový útok odporu v Ramádí

Podle zprávy TV al-Džazíra ze sobotního večera byla řada amerických vojáků zraněna explozí bomby odporu na dálnici blízko budovy al-Bagdádí v Ramadí. Výbuch zničil americké Humvee.

Američtí okupanti oblast neprodleně uzavřeli a odvezli své raněné.

Bomba odporu zranila zástupce loutkového "ministra vnitra"

Auto iráckého odporu explodovalo v sobotu v bagdádském okrsku al-Baládíjat před domem tzv. "zástupce ministra vnitra" Abd al-Džabbára Júsufa aš-Šajchlího. Výbuch zranil jeho a členy jeho rodiny. Podle zpráv při silné explozi zemřelo nejméně osm lidí. Agentura Reuters uvedla, že pět mrtvol, zabalených v prostěradlech leželo na dvoře úředníkova domu. Šlo o čtyři loutkové policisty a ženu ze sousedství. Dvě auta síla exploze prohodila zdí na dvůr. Zprávu o výbuchu přinesla egyptská agentura pro Střední východ s odvoláním na tzv. ministra vnitra Sámira as-Sumajdi'ího, který prohlásil, že šlo o sebevražedný útok.

Exploze zranila desítky lidí. Po výbuchu místní policie střílela po místních lidech, kteří se na místě shromáždili a s policisty se poprali.

Podle úředníka tzv. "ministerstva zdravotnictví" Hasana Hádího byl aš-Šajchlí lehce raněn na čele a pravé paži a měl by být brzy propuštěn z nemocnice.

Aš-Šajchlí je členem ší'itské kolaborantské strany Hizb ad-Da'wa, jejíž další člen, 'Izz ad-Dín Sálim byl zabit při atentátu v pondělí.

Bagdádem otřásly exploze

V sobotu bylo v Bagdádu slyšet několik explozí. Podle irácké stráže dopadla minometná střela blízko hotelu Bagdád, kde sídlí američtí spekulanti a žoldáci. V jiné části města podle loutkové policie zasáhla raketa dvoupatrový dům blízko bývalého ministerstva informací. O ztrátách nebyly vydány žádné zprávy. Očití svědkové oznámili, že výbuchy zazněly i z amerického okupačního štábu v tzv. Zelené zóně. Slyšeli nejméně pět explozí podobných výbuchům raket nebo minometných střel. Jedna raketa údajně dopadla blízko břehu Eufratu vedle zdi tzv. Zelené zóny. Minometné a raketové útoky iráckého odporu na americký štáb jsou běžným, téměř denním jevem.

Bombový útok odporu u Mahmúdíje

Americké okupační síly podle zprávy agentury Reuters v sobotu časně ráno oznámily, že exploze bomby poblíž města Mahmúdíja (30 km jižně od Bagdádu) zabila jednoho amerického vojáka a tři další zranila. Podle prohlášení byli vojáci na hlídce, když vedle jejich auta explodovalo vozidlo s výbušným zařízením. Okupační armáda nebyla schopna určit přesně místo tohoto posledního z rostoucí řady útoků iráckého odporu.

Situace v Nadžafu

V Nadžafu propukly v sobotu v sousedství městského ředitelství loutkové policie a úřadu loutkového guvernéra boje mezi americkými okupačními vojáky a mahdisty. Při pátečních bojích dopadla minometná střela 10 yardů od domu proamerického ajatolláha Alího as-Sístáního. Zůstalo nejasné, odkud byla střela vypálena.

V sobotu ráno Alí al-Chaz'álí z Mahdího armády řekl AFP: "Nařídili jsme ústup ozbrojenců z centra města v očekávání úspěšného uzavření dohody s druhou (tj. americkou) stranou dnes odpoledne."

Americký mluvčí Dan Senor však vyjádřil oficiální americké stanovisko, když v sobotu prohlásil, že "s as-Sadrem nebyly žádné kontakty" a že "as-Sadr musí být postaven před soud a milice musí být odzbrojeny".

Mluvčí úřadu Muqtady as-Sadra nicméně v sobotu odpoledne oznámil, že byla uzavřena dohoda, že okupanti i mahdisté se stáhnou z Karbaly.

První pobočník Muqtady as-Sadra v sobotu odpoledne řekl, že mahdisté hodlají ukončit svou ozbrojenou přítomnost v Nadžafu a Karbale, jakmile si budou jisti, že i americké síly z nich ustoupily. Podle agentury Reuters Qajs al-Ghazálí pro tisk poznamenal: "Jsme připraveni ukončit svou ozbrojenou přítomnost ve chvíli, kdy okupační síly opustí (svatá) města, ale dosud nejsou záruky, že se okupační síly nevrátí zpět k hrobkám (ší'itských imámů)."

Americké síly v pátek ustoupily z centra Karbaly po několikadenních zuřivých bojích s mahdisty.

Muqtadá as-Sadr vyzývá k dalšímu boji proti okupantům

Navzdory dohodě mezi americkými okupanty a Mahdího armádou vyzval Muqtadá as-Sadr v pátek večer své stoupence, aby pokračovali v boji proti okupačním silám, bude-li zabit či uvězněn. Vyzval ší'itské náboženské autority, aby zaujaly jednotné stanovisko vůči americkým útokům na ší'itské hrobky v Karbale a Nadžafu. Podle TV al-Džazíra během svého pátečního kázání v Kúfě as-Sadr ocenil sunnitskou radu ulamá za její podporu vyjádřenou jemu i jeho milicím v boji proti okupaci.

Generál Kimmitt: žádný ústup z Karbaly

V sobotu pozdě v noci mluvčí americké armády a zástupce velitele amerických sil generálmajor Mark Kimmitt prohlásil, že okupační síly nehodlají ustoupit z Karbaly navzdory zprávám o dohodě o vzájemném ústupu, uzavřené mezi mahdisty a Američany. Podle TV al-Džazíra Kimmitt řekl, že množství amerických sil ve městě bylo přesunuto, ale že "se to nepodobá ústupu ani vzdáleně".

Američané znovu postoupili do centra Karbaly

Krátce před sobotní půlnocí bylo oznámeno, že američtí okupační vojáci soustředili velké síly blízko ší'itských hrobek v Karbale, právě na území, ze kterého teprve před několika hodinami ráno ustoupili. Podle AFP američtí vojáci ampliony varovali obyvatele, aby nevycházeli ze svých domů, dokud nebudou mahdisté "potřeni".

Místní obyvatel Ghazwán Turkí al-Džabbúrí řekl, že právě o půlnoci přijela kolona tanků, Humvee a obrněných vozidel ze tří směrů do centra města. Asi 40 vojenských vozidel se dostalo do blízkosti hrobek imámů Husajna a al-'Abbáse. Dosvědčil, že Američané varovali místní obyvatelstvo, aby nevycházelo ven, ani se nepřibližovalo k oknům a zavřelo dveře.

Navzdory novému americkému vpádu oznámila AFP, že město bylo ještě půl hodiny po příjezdu Američanů klidné.

Mahdisté z Násiríje posílili své druhy v Karbale

Ředitel úřadu Muqtady as-Sadra v Násiríji Aws al-Chafádží v sobotu oznámil, že as-Sadrovi stoupenci z Násiríje se hodlají vydat do Karbaly na pomoc svým bratrům. Al-Chafádží během pátečního kázání také vyzval italské okupační vojáky, aby ustoupili z Násiríje a vyzval své stoupence, aby se proti nim zvlášť ostře postavili.

Prezident univerzity v Bá'qubě přežil pokus o atentát

Prezident univerzity Dijála v Bá'qubě Chusám 'Ata' přežil v sobotu pokus o atentát, když byl při cestě do práce ve svém autě ostřelován.

Zdroj ZDE

                 
Obsah vydání       27. 5. 2004
27. 5. 2004 Generál Anthony Zinny: Prezident Bush byl ohledně Iráku uveden v omyl
27. 5. 2004 Jde o svobodu
27. 5. 2004 ČR a lidská práva: stále vážné nedostatky
27. 5. 2004 Amnesty International: Blikající plamínek Jan  Čulík
26. 5. 2004 Amnesty International: USA odsouzeny za porušování lidských práv
26. 5. 2004 Zoufalá situace v oblasti lidských práv
27. 5. 2004 Válka proti globálním hodnotám
27. 5. 2004 Holky a kluci z plakátu Bohumil  Kartous
27. 5. 2004 Co dělat, aneb o armádě jinak Jan  Paul
27. 5. 2004 O pokusech zdiskreditovat Michaela Moora Jiří  Jírovec
27. 5. 2004 Jde v Iráku především o předání plné moci, i když "neplně"? Miloš  Dokulil
26. 5. 2004 Ohledně Iráku jsme publikovali nepravdivé informace
26. 5. 2004 Ahmad Čalabi poskytoval USA falešné informace o údajných iráckých ZHN na popud Íránu
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004
27. 5. 2004 Hrubé zneužití funkce ministra zahraničí ČR
27. 5. 2004 Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské Vojtěch  Polák
27. 5. 2004 Nové číslo literárního čtvrtletníku Texty
26. 5. 2004 Jiří Krejčík: Rytíř s veselou pověstí Tomáš  Koloc
26. 5. 2004 Vězňové byli v Iráku týráni "v širším měřítku"
26. 5. 2004 Richard Perle: Dovolili jsme, aby se osvobození Iráku proměnilo v okupaci
26. 5. 2004 Přímá demokracie pro Českou republiku? Jiří  Polák
26. 5. 2004 O lobbismu, o nezávislosti a o ochraně novinářů Jan  Čulík, Radko  Kubičko
26. 5. 2004 Dokážeme ještě čelit manipulaci? Jan  Sýkora
26. 5. 2004 Češi a Němci: sporná minulost Jan  Baláč
26. 5. 2004 Edvard Beneš - chycen v pasti mezinárodních vztahů Ondřej  Slačálek
25. 5. 2004 Brusel: Hádka o křesťanství
25. 5. 2004 Protiromské vysílání České televize Petr  Uhl
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
5. 5. 2004 Hospodaření OSBL za duben 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2004 Jde v Iráku především o předání plné moci, i když "neplně"? Miloš  Dokulil
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004   
27. 5. 2004 Jde o svobodu   
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004   
26. 5. 2004 Richard Perle: Dovolili jsme, aby se osvobození Iráku proměnilo v okupaci   
26. 5. 2004 Americký vojenský velitel bude po vězeňském skandálu odvolán   
26. 5. 2004 Vězňové byli v Iráku týráni "v širším měřítku"   
26. 5. 2004 Ahmad Čalabi poskytoval USA falešné informace o údajných iráckých ZHN na popud Íránu   
25. 5. 2004 Po bitvě je každý generálem? Miloš  Dokulil
25. 5. 2004 Americký voják: Stříleli jsme v Iráku civilisty   
25. 5. 2004 Zmanipuloval Írán americké neokonzervativce, aby zaútočili na Irák?   
25. 5. 2004 Byla to skutečně svatba, ne teroristické hnízdo   
24. 5. 2004 Ako dostať USA z Iraku? John Brady Kiesling
24. 5. 2004 Civilní oběti v Iráku   
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004   
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004   
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004   
18. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 12. května 2004   
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004   
11. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004   
7. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. dubna - 1. května 2004   
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004   
30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004   
28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004