12. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 8. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 3. srpna 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

24 amerických vojáků vpadlo do domu irácké ženy a hledali jejího manžela, o němž se domnívali, že je aktivním členem místního hnutí odporu. Když se jim ho nepodařilo najít, zajali místo něho ženu a strčili ji do jednoho ze svých pěti Humvee. Zajatá žena křičela na lidi v okolí, volala o pomoc a žádala je, aby Američanům nedovolili odvézt ji do Abú Ghurajb. V několika okamžicích obklopilo Humvee s ženou více než 50 bojovníků odporu. Ti žádali ženino propuštění a když vojáci odmítli, došlo na pěstní souboj, protože bojovníci se báli použít zbraní, aby nezasáhli zajatkyni. Po krátkém jednání mezi oběma stranami vedeném skrze tlumočníka, doprovázejícího okupanty, bylo pak dosaženo dohody, že Američané ženu propustí, když se bojovníci vzdálí od jejich kolony a nechají ji odjet.

Američané pak ženu propustili, bojovníci ji odvedli na bezpečné místo a jejich velitel je pak vyzval k útoku na Američany na obranu ženiny cti. Tlumočník oponoval, že nemohou útočit, protože by porušili dohodu. Na to velitel odpověděl: "Jaká dohoda, jaký závazek vůči těm, kteří poškozují čest našich žen a znásilňují je? S takovými lidmi neplatí žádná dohoda!" Bojovníci pak zabili tlumočníka a zahájili palbu na Humvee, zničili je a jejich posádky pobili dřív, než jim mohly dorazit posily.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Pondělí 2. srpna 2004

Odpor ostřeloval americkou základnu u Fallúdže

Kolem 19:10 rozpoutal irácký odpor silnou minometnou palbu na americkou základnu v zemědělské oblasti u Fallúdže. Podle zprávy místního korespondenta Mafkarat al-Islam použil odpor při útoku 120mm střely. Kolem 19:50 provedl americký letoun prudký nálet na dvě čtvrti vzdorného města - Šuhadu a průmyslovou zónu - a shodil na každou dvě kontejnerové bomby po 750 kilogramových bombách. Ostřelování americké základny však neustalo; místní obyvatelé viděli ve 20:59 ze základny stoupat sloupy černého kouře.

Boje v Karbale

Očití svědkové v pondělí sdělili AFP, že američtí vojáci obklíčili dům ší'itského náboženského vůdce Muqtady as-Sadra v Karbale. Americká obrněná vozidla krytá iráckou loutkovou bezpečnostní službou uzavřela kruh kolem čtvrti Zahrá' ve východní části města, kde leží as-Sadrův dům. Podle svědků propukly boje mezi as-Sadrovou Mahdího armádou a okupačními vojáky. Svědkové viděli stoupat černý kouř a slyšeli zvuky kulometné a minometné palby a exploze střel z RPG.

Útok na konvoj

Podplukovník loutkové tzv. Irácké národní gardy v Karbale Abd ar-Rább al-'Ardáwí oznámil, že několik členů gardy bylo zabito a tři zraněni při útoku odporu na jejich konvoj v Latífíji 30 km jižně od Bagdádu. Konvoj přepravoval z Bagdádu do Karbaly nová vozidla.

Útok odporu na policejní hlídku u Kirkúku

Síly iráckého odporu zaútočily na hlídku irácké loutkové policie v provincii Kirkúk, zabily tři a zranily čtyři loutkové policisty. Kapitán tamní policie 'Azíz Tálibání prohlásil, že odpor na hlídku střílel z jedoucího automobilu. Podle zprávy Reuters hlídka stála u restaurace v oblasti 'Arafá, když se přihnalo auto s několika lidmi, kteří zahájili palbu, jíž zranili také dva zaměstnance restaurace. Podle sdělení vysoce postaveného důstojníka kirkúcké tzv. národní gardy pátrala garda společně s 800 loutkovými policisty od časných ranních hodin v městských čtvrtích po útočnících, přičemž byl prý "prohledán velký počet domů" a zabaveno "velké množství zbraní".

Americký velitel se snaží zastrašovat kmenové vůdce v okolí Samarrá'

Americký velitel oblasti Samarrá' se při setkání s kmenovými předáky v Tikrítu pokoušel vyhrožovat, že pokud odpor nesloží zbraně nebo neopustí město Samarrá', americké okupační síly se do města dostanou násilím. Americká armáda také oficiálně přiznala, že voják zraněný při nedělní explozi bomby odporu u silnice u města zemřel.

Zatčen prominentní muslimský náboženský vůdce

V noci kolem 1:00 místního času zatkli američtí vojáci dr. Muthannu ad-Dárrího, člena rady muslimských ulamá (učenců), který je synem generálního tajemníka této rady, šajcha Háritha Sulajmána ad-Dárrího. Podle šajcha 'Ammára Abd al-Karíma, který se spolu s ad-Dárrím vracel z interview s libanonskou satelitní TV, jim blízko bagdádské mešity Umm al-Qurá, kde rada sídlí, vstoupili do cesty američtí vojáci a zastavili je. Začali provádět obvyklou prohlídku auta a zjišťovat totožnost pasažérů. Když zjistili, že pasažéři jsou ulamá, začali prohledávat auto podruhé, přičemž řadu věcí rozbili. Pak se objevila druhá americká hlídka a zatkla dr. Muthannu ad-Dárrího a jeho dva společníky s odůvodněním, že měli na rukou zbytky výbušnin.

Oficiální mluvčí rady ulamá Muhammad Baššár al-Fajdí uspořádal v mešitě Umm al-Qurá tiskovou konferenci, na níž žádal okamžité propuštění dr. ad- Dárrího a prohlásil, že dokud ho nepropustí, jsou okupační síly zodpovědny za jeho bezpečnost. Al-Fajdí prohlásil, že účelem zatčení zřejmě bylo potrestat radu za neúčast na plánovaném "národním kongresu", který pořádají okupační síly a jejich sluhové ve snaze dát okupačnímu režimu zdání legálnosti. Totéž zopakoval al-Fajdí v interview pro al-Džazíru a dodal, že ad-Dárrí se právě vracel z diskusního pořadu libanonské televize, ve které vyjádřil odmítavé stanovisko k této akci. Druhým důvodem zatčení byla snaha diskreditovat radu ulamá jako sunnitskou náboženskou autoritu, proti níž už předtím některé "irácké" noviny, sloužící okupantům, začaly kampaň. Al-Fajdí varoval před rostoucím hněvem lidu, pokud dr. ad-Dárrí nebude propuštěn.

Popraven turecký rukojmí, turecké společnosti opustily Irák

Reuters oznámil, že na jedné islamistické webové stránce se objevily fotografie popravy tureckého rukojmího Murata Yuceho, zajatého skupinou iráckého odporu. Podle zprávy TV al-Džazíra byl na nich Yuce střelen do hlavy. Bojovníci odporu hrozili jeho popravou, pokud turecké společnosti nepřeruší styky s okupanty a nestáhnou se z Iráku.

Turecké dopravní společnosti oznámily, že poté, co byl Yuce popraven, zastavily dopravu nákladů pro americké okupanty v Iráku. "Je vidět, že o bezpečnosti a stabilitě Iráku nelze mluvit," prohlásila mezinárodní dopravní asociace UND sídlící v Istanbulu, "proto se společnost rozhodla zastavit dopravu nákladů patřících americkým vojákům v Iráku." Předseda asociace Cahit Soysal řekl AFP, že toto rozhodnutí ovlivní pouze asi 5 % veškerého obchodu mezi Tureckem a jeho jižním sousedem.

Somálský rukojmí propuštěn; osud keňských rukojmí nejasný

Organizace Džamá'at at-Tawhíd wal-Džihád oznámila na videozáznamu, který odvysílala TV al-Džazíra, že se rozhodla propustit svého somálského zajatce Alího Ahmada Músu, drženého jako rukojmí. Skupina, údajně řízená Abú Mus'abem az-Zarqáwím prohlásila, že Músá byl propuštěn proto, že skupina "ocenila postoje somálské vlády a lidu vůči Iráku, a proto, že kuvajtská společnost, pro niž zajatec pracoval, zastavila svou činnost v Iráku".

Ačkoliv ministr zahraničí Keni v neděli oznámil propuštění keňských rukojmích zadržovaných v Iráku a sdělil, že byli přijati na egyptskou ambasádu, ta jejich přijetí popřela. Navíc šajch Hišám ad-Dulajmí popřel, že by keňští rukojmí byli propuštěni a oznámil, že opustil jednání, která měla vést k jejich propuštění.

Úterý 3. srpna 2004

Boje v Ramádí; odpor zajal amerického generála

Korespondent Mafkarat al Islam v Ramádí oznámil, že od 9:30 docházelo ve městě a okolí k prudkým bojům, v těsných čtvrtích i k přímým bojům muže proti muži, v důsledku čehož se americké vrtulníky nemohly do boje zapojit, protože se obávaly, že by střílely do vlastních vojáků. K bojům došlo ve sportovním areálu, v Fadždžáríji, u zemědělské komory a také v okolí porodnice. Ráno obránci Ramádí podnikli prudký útok na Američany, při němž se jim podařilo zajmout amerického generála. Ten doprovázel americkou kolonu směřující od předsunuté hlídky k velitelskému štábu, zřízenému v bývalém republikánském paláci v Ramádí. Američtí vojáci uzavřeli všechny přístupové cesty do města, aby zabránili převozu zajatce z města. Kvůli tomu korespondent nemohl získat zprávy o rozsahu škod a ztrát, způsobených boji. Mezitím se odporu podařilo odrazit útok nepřátelské kolony přicházející na pomoc obléhatelům. Minometnou a raketovou palbou rozdělili kolonu vedví; její zadní část pak utekla zpět do Bagdádu, přední se pokusila do Ramádí dostat, ale bez úspěchu, takže zamířila na základnu v Habbáníji.

Boje u Fallúdže

Síly iráckého odporu zničily podle tamního korespondenta Mafkarat al-Islam několik minut před 21:00 ve vesnici Šámíja jihozápadně od Fallúdže americký tank a Humvee. Korespondent útok sledoval ze vzdálenosti 250 metrů a viděl, že k němu došlo blízko vesnické mešity. Američané po útoku neprodleně celé okolí uzavřeli, proto nebylo možno podat zprávu o způsobených škodách. Američané obvykle místa útoků odporu uzavírají, aby mohli beze svědků odstranit mrtvé a raněné a vraky zničených vozidel, a tím zabránili zjištění rozsahu svých škod a ztrát.

Na dálnici východně od Fallúdže explodovala v 15:30 bomba, která podle korespondenta zapálila jedno Humvee. Američtí vojáci pak až do 18:20 provoz na dálnici přerušili.

Útok na základnu v Tádží

Bojovníci iráckého odporu ráno v 7:45 vypálili šest raket Grad na americkou základnu v Tádží severozápadně od Bagdádu. Rakety dopadly do základny, jedna z nich přímo do muničního skladu, čímž způsobila sérii silných explozí. Mrtvé a raněné přepravovaly vrtulníky Chinook až do 14:00 odpoledne.

Události v Karmě

24 amerických vojáků vpadlo do domu irácké ženy a hledali jejího manžela, o němž se domnívali, že je aktivním členem místního hnutí odporu. Když se jim ho nepodařilo najít, zajali místo něho ženu a strčili ji do jednoho ze svých pěti Humvee. Zajatá žena křičela na lidi v okolí, volala o pomoc a žádala je, aby Američanům nedovolili odvézt ji do Abú Ghurajb. V několika okamžicích obklopilo Humvee s ženou více než 50 bojovníků odporu. Ti žádali ženino propuštění a když vojáci odmítli, došlo na pěstní souboj, protože bojovníci se báli použít zbraní, aby nezasáhli zajatkyni. Po krátkém jednání mezi oběma stranami vedeném skrze tlumočníka, doprovázejícího okupanty, bylo pak dosaženo dohody, že Američané ženu propustí, když se bojovníci vzdálí od jejich kolony a nechají ji odjet.

Američané pak ženu propustili, bojovníci ji odvedli na bezpečné místo a jejich velitel je pak vyzval k útoku na Američany na obranu ženiny cti. Tlumočník oponoval, že nemohou útočit, protože by porušili dohodu. Na to velitel odpověděl: "Jaká dohoda, jaký závazek vůči těm, kteří poškozují čest našich žen a znásilňují je? S takovými lidmi neplatí žádná dohoda!" Bojovníci pak zabili tlumočníka a zahájili palbu na Humvee, zničili je a jejich posádky pobili dřív, než jim mohly dorazit posily.

Žena s dětmi pak byla dopravena pryč z Karmy, aby se Američané nemohli na rodině mstít. Američtí vojáci pak zahájili blokádu města.

Útok na základnu u Samarrá'

Brzo ráno zaútočily síly odporu ze Samarrá' na americké velitelské stanoviště ve vesnici Rawášíd. Samarrský korespondent Mafkarat al-islam se dostavil na místo osm hodin po boji a místní obyvatelé mu řekli, že bojovníci překvapili spící americký tábor ve 4:00 ráno útokem z RPG a kulometů. Vojáci na stanovišti - celkem 16 mužů - byli zabiti. Místní obyvatelé stříleli na oslavu vítězství svých bratří z vlastních zbraní do vzduchu. Američtí vojáci pak vtrhli do jejich domů a hledali v nich bojovníky. Prohledávali vesnici dvě hodiny, pak ale odešli.

Bombové útoky

Poručík tzv. národní gardy Muhammad ad-Dulajmí sdělil, že auto naložené výbušninou zaútočilo na kontrolní stanoviště okupantů severně od Ba'qúby a zranilo šest členů gardy.

Podle Mafkarat al-Islam další auto s výbušninou zabilo v bagdádském okrsku Mansúr šéfa místní stanice loutkové policie plukovníka Mu'ajjada Mahmúda Baššára aš-Šamárího. Při útoku byli zabiti také dva členové "mnohonárodnostních sil" a zraněni dva další. Americké velení pak přiznalo, že dva cizí okupační vojáci byli zabiti a dva zraněni, ale podle něho k tomu došlo při výbuchu bomby položené u silnice, a neuvedlo nic o současném zabití policejního šéfa.. Národnost okupačních vojáků sdělena nebyla, AP o nich mluvila jako o Američanech. Současně Američané přiznali smrt dvou příslušníků námořní pěchoty v odbojné provincii Anbar.

Útok odporu zastavil export ropy do Turecka

TV al-Arabíja sdělila, že bojovníci iráckého odporu zasáhli ráno ropovod spojující kirkúcká ropná pole s tureckým přístavem Ceyhan a tím zastavili veškerý export ropy do Turecka. Podle inženýra Násira Qásima Abd al-Džabbára ze společnosti Oil of the North došlo k útoku v 6:00 a zasaženo bylo potrubí východně od města Fath, ležícího na západ od Kirkúku. Výbuch podle něho způsobil na tomto strategickém ropovodu velké škody, takže bylo nutno veškerý vývoz zastavit. Ten je ostatně v podstatě zastaven už dva měsíce následkem neustálých útoků odporu.

Fallúdžtí obyvatelé osvobodili jordánské rukojmí

Ve zprávě odeslané ve středu v 1:30 oznámil fallúdžský korespondent Mafkarat al-Islam, že lidé ve městě osvobodili čtyři jordánské řidiče, které držela skupina odporu jako rukojmí, poté, co zjistili, že zajatci jsou drženi v jednom domě jejich města. O půlnoci vtrhlo deset mužů, mezi nimi členové stráže Střediska pro studium demokracie a lidských práv ve městě, do domu a odvedli čtyři zajatce na bezpečné místo, odkud se mohli dostat na jordánskou ambasádu.

Korespondent na doplnění zprávy uvedl, že členové stráže střediska plní funkci ochrany a bezpečnosti v několika fallúdžských čtvrtích.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       12. 8. 2004
12. 8. 2004 O strachu ze svobody projevu
12. 8. 2004 Kalifornie anulovala homosexuální sňatky
12. 8. 2004 Britské soudy smějí využívat důkazů získaných při mučení, pokud mučitel nebyl Brit
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu
12. 8. 2004 Američané s provládními vojsky zahájili útok na Nadžaf a Kút
12. 8. 2004 Američané připravují velký útok na město Nadžaf
12. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 3. srpna 2004
12. 8. 2004 Ještě o Karlu Hoffmannovi: Nemají pravdu ani Ján Beňak, ani Eduard Vacek Jan  Čulík
12. 8. 2004 Klaus a Ouzký se zajímají o poměry u Štrasburského soudu
12. 8. 2004 Řekové odstraňují z ulic Athén žebráky a narkomany
11. 8. 2004 Petr Janda: V šedesáti politickým novorozencem Bohumil  Kartous
12. 8. 2004 Konečně variace na "Počasíčko" i ve světě!
12. 8. 2004 V Londýně dali konečně básníku Ezru Poundovi pamětní desku
12. 8. 2004 Proč hlasovat pro vládu Ivan  David
12. 8. 2004 Hoffmann sedí poprávu Eduard  Vacek
12. 8. 2004 I odpůrce demokracie jako Karel Hoffmann má právo se hájit demokratickými prostředky
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
12. 8. 2004 Čulíkovy pohlady nie sú precítené Andrej  Sablič
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"
12. 8. 2004 Odvolávám, co jsem neřekl... Jakub  Straka
12. 8. 2004 Pořádat oficiální Czechtek nelze Milan  Černý
12. 8. 2004 Pořádat oficiální Czechtek samozřejně lze
11. 8. 2004 Fotky z úklidu po Czechteku
12. 8. 2004 Hudební festivaly pod širým nebem se v ČR konají
12. 8. 2004 Hrubý domácí produkt podle Jana Víta Pavel  Urban
12. 8. 2004 Palestinsko-izraelský konflikt je asi neřešitelný Pavel  Urban
11. 8. 2004 Monbiot: "Laskavý svět končí"
11. 8. 2004 Britští občané, bojující v Iráku proti koaličním jednotkám, "riskují obžalobu ze zrady"
10. 8. 2004 Británie: Imigrační úředníci kontrolují "cize znějící" cestující v londýnském metru
10. 8. 2004 Spravedlnost na prodej? Jan  Sýkora
11. 8. 2004 Ropa, politika a krev Oskar  Krejčí
10. 8. 2004 Outfoxed: Nový americký film, který kritizuje propagandistickou televizi Fox News
11. 8. 2004 Politikův umělec a umělcův politik Irena  Zítková
11. 8. 2004 O historické paměti a o generačních rozdílech Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
9. 8. 2004 Karel Hoffmann: "Žádám spravedlnost!"
12. 8. 2004 Jak se pohádaly Marja Ivanovna s Nastasjou Petrovnou Sergej  Chelemendik
7. 8. 2004 Hospodaření OSBL za červenec 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 3. srpna 2004   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   
11. 8. 2004 Britští občané, bojující v Iráku proti koaličním jednotkám, "riskují obžalobu ze zrady"   
9. 8. 2004 Na soudce, který měl soudit Saddáma, byl vydán zatykač   
6. 8. 2004 Americké týrání v Guantánamu je možná válečný zločin   
5. 8. 2004 Výslechy před namířenou zbraní, věznění v železech, nutnost pózovat nazí   
3. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 28. července 2004   
30. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. července 2004   
22. 7. 2004 USA: Spiklenecké teorie a atmosféra strachu   
21. 7. 2004 Kdo přiměje český tisk, aby se omluvil za lži publikované před válkou?   
20. 7. 2004 Iráčtí teroristé vypsali odměnu 200 tisíc jordánských dinárů na hlavu iráckého ministerského předsedy Miloš  Kaláb
18. 7. 2004 Americký útok na dům ve Falludži "usmrtil 11 lidí"   
16. 7. 2004 Opusťte bojiště! Michel  Chossudovsky
16. 7. 2004 Americké hospodaření v Iráku   
16. 7. 2004 Válka, ropa a demokracie Mojmír  Babáček

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 3. srpna 2004   
3. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 28. července 2004   
30. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. července 2004   
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004   
8. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. - 30. června 2004   
1. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004   
29. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004   
25. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 17. - 19. června 2004   
21. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. - 16. června 2004   
18. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 13. června 2004   
15. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje ze dne 6.-8. června 2004   
11. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 5. června 2004   
7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004   
4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004   
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004