23. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 9. 2004

Zpravodajství iráckého odporu za dny 8. - 12. září 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Prudké boje propukly v poledne v Latífíji. Jejich výsledkem bylo 15 mrtvých amerických vojáků a 9 iráckých loutkových vojáků. Lehce zraněn byl i korespondent Mafkarat al-Islam, který boj sledoval. Odpor nejdříve zaútočil kolem 11:30 na americkou kolonu šesti tanků Abrams, šesti obrněných vozidel Bradley a dvou Humvee, z níž zničil obě Humvee a zneškodnil jeden z tanků. Boje trvaly až do 14:00. Očití svědkové pak sdělili korespondentovi, že americké letouny shodily na tuto část města ze všech čtyř směrů kontejnerové bomby.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Středa 8. září 2004

Fallúdža

Ve Fallúdže byl během dne po předchozím americkém bombardování relativní klid, nálada však byla napjatá. V 8:45 odpálili Američané na Fallúdžu čtyři rakety, které nezpůsobily žádné ztráty, pouze lehce poškodily několik budov.

Odporu se podařilo u Fallúdže sestřelit další americké vrtulníky. Nejprve byl kolem 12:00 nad oblastí Halábdža 7 km západně od města sestřelen transportní vrtulník Chinook, přepravující obrněné vozidlo, o dvě hodiny později zasáhl odpor další protileteckou střelou nad dálnicí vrtulník Cobra. Ve 23:20 byl nad oblastí 'Ámiríjat Abú 'Isá jižně od města sestřelen třetí vrtulník, který dopadl na zem v plamenech, jeho typ se proto nepodařilo určit.

Ve Fallúdže byl unesen zástupce guvernéra provincie Anbar Básim Muhammad Manadžid. Jeho příbuzní sdělili agentuře Reuters, že k jeho domu přijelo ráno několik maskovaných mužů a odvezli ho pryč.

Útoky odporu pokračovaly po celé zemi

V oblasti Chálidíje západně od Bagdádu zničili Iráčané protitankovou střelou americký tank Abrams a jedno Humvee, přičemž zabili nejméně devět amerických vojáků.

V oblasti Imkášifa 40 km od Mósulu najela v 16:30 americká hlídka na bomby u silnice a poté se stala terčem útoku RPG. Zničeny byly dva tanky.

V Júsúfíji jižně od Bagdádu zaútočil irácký odpor kolem 9:00 na spojenou hlídku americké námořní pěchoty a iráckých kolaborantských oddílů, tvořenou 22 pěšími vojáky a doprovázenou dvěma obrněnými vozidly. Zabito bylo pět Američanů a tři iráčtí vojáci, poškozeno bylo jedno obrněné vozidlo; vrtulník Chinook se je snažil odvézt, ale prudká střelba bojovníků ho přinutila odletět, aniž by se mu to podařilo. Odpor při útoku použil RPG, nazývané Iráčany mihdár, které jsou vysoce výbušné a zničí cokoli na vzdálenost 600-700 metrů.

Ve 22:30 vypálil odpor pět raket Grad na americkou základnu v Tádží. Po útoku létaly nad základnou tři vrtulníky Black Hawk a prohledávaly okolí.

Ráno sestřelil odpor protileteckou střelou u Samarrá' americký špionážní letoun. Očití svědkové potvrdili sestřelení korespondentovi Mafkarat al-Islam a dodali, že bojovníci také zajali pět amerických vojáků, kteří jeli jižně od města v Humvee.

V Ba'qúbě byl jeden americký voják zabit a druhý vážně zraněn, když americká hlídka sestávající z obrněných vozidel Bradley a jednoho Humvee najela ve 21:00 na pozemní minu. Z provozu bylo přitom vyřazeno Humvee a jeden obrněnec.

Americké velení přiznalo, že časně ráno byl u Baládu zabit jeden a zraněn druhý okupační voják.

Bagdád

V 6:00 místního času odpor intenzívně ostřeloval mezinárodní letiště u Bagdádu. Vypálil na ně více než 40 minometných střel (ráže 120 a 82 mm). V noci bylo z letiště slyšet 17 silných explozí, způsobených patrně raketami Grad, a poslední dvě exploze těchto raket otřásly letištěm o půlnoci.

Po celý den byla opět ostřelována tzv. Zelená zóna. K prvnímu útoku došlo v 7:00, kdy do komplexu dopadly čtyři rakety Grad a asi 13 minometných střel ráže 82 mm. V 10:00 bylo ze zóny slyšet nejméně 27 explozí, způsobených minometnými střelami 80 a 120 mm. Za vytí sirén stoupal z komplexu bílý a černý kouř, značící, že byly zasaženy jak budovy, tak vozidla. Potřetí se Zelená zóna stala terčem prudkého útoku odporu v noci, a to ve 21:00, 21:30, 22:00 a 23:00, kdy do ní dopadlo postupně osm raket Grad a při posledním útoku déšť silných střel. Mezitím v 16:00 zasáhla série bomb v zóně americkou kolonu včetně cisteren s pohonnými hmotami - dvě cisterny byly zcela zničeny a čtyři vojáci zabiti. Kromě toho bylo zničeno doprovodné Humvee, tři vojáci z jeho posádky zabiti a čtvrtý utrpěl vážné zranění.

Dalším terčem útoku se stala v 11:00 americká základna na letišti Muthanna. Také odtud bylo slyšet zvuk sirén a americké síly se po útoku rozmístily kolem základny. Ve 23:05 dopadlo na tuto základnu ještě dalších 15 minometných střel ráže 82 mm.

Terčem útoku se stalo také americké zařízení ve středisku Zawrá, ležícím asi 200 metrů od letiště Muthanna. Ve 21:30 sem dopadlo 25 minometných střel.

Odpor pokračoval v ostřelování na vojenské koleje v Rustamíji. Poprvé to bylo v 7:00 místního času, kdy odtud zaznělo 15 explozí, podruhé vypálil odpor na tento objekt asi 30 minometných střel 120 mm nebo raket v noci.

Útoku neušla ani americká základna v bagdádské čtvrti Bajjá. Za dřívějšího režimu sloužila jako základna Jeruzalémské armády, vytvořené iráckou vládou. Na tuto základnu vypálil odpor kolem 10:00 místního času nejméně 30minometných střel ráže 60 mm. Při tomto útoku bylo zapáleno jedno vozidlo loutkové policie a zabiti dva iráčtí policisté a tři iráčtí vojáci. Ve 20:30 zopakoval odpor útok na tuto základnu odpálením dalších asi 20 střel. Ještě v 1:00 po půlnoci bylo nad komplexem vidět plameny a kouř.

Dva američtí a čtyři loutkoví iráčtí vojáci byli odpoledne zabiti blízko 'Ámiríje na dálnici k mezinárodnímu letišti, když na jejich společnou hlídku zaútočili bojovníci odporu.

V centru města zaútočil odpor v okrsku Sálihíja al-Qádima blízko rozhlasového vysílače na americkou hlídku, zabil čtyři Američany a zničil jejich Humvee. Hlídku doprovázelo obrněné vozidlo Bradley, ukryté za budovou ministerstva spravedlnosti, které ale zmizelo, jakmile útok začal.

Na dálnici mezi čtvrtí Ghazálíja a Abú Ghurajb explodovala kolem 8:30 bomba pod projíždějící americkou kolonou. Po explozi Iráčané zaútočili na kolonu RPG, úplně zničili čtyři Humvee a zabili 14 amerických vojáků.

V oblasti Bu'athíja na jižním předměstí Bagdádu explodovala bomba pod kolonou 12 obrněných vozidel a dvou Humvee, poté ji odpor zasypal sprškou střel. Jedno Humvee bylo poškozeno, další najelo na pozemní minu a vyletělo do vzduchu. V obou zahynulo šest amerických vojáků.

Rovněž americká hlídka v bagdádském distriktu Mansúr se stala terčem útoku. Zabit byl jeden voják v Humvee a dva členové loutkové irácké armády.

Pod americkou kolonou 5 km od okrsku Salman Bá'k jižně od Bagdádu explodovala kolem 6:30 místního času bomba, která zničila tři vozy se zásobami a vojenskou cisternu s pohonnými hmotami. Při útoku bylo zabito šest amerických vojáků, posádce cisterny se podařilo zachránit útěkem.

Odpoledne zasáhl odpor obrněné vozidlo Bradley na mostě na dálnici spojující Tádží s bagdádským mezinárodním letištěm. Vozidlo bylo úplně zničeno a voják v něm, obsluhující kulomet, byl zabit, když ho síla výbuchu z vozidla vymrštila na most.

Prudké boje propukly ve středu po zápasu slunce v Madínat as-Sadr. Byla v nich poškozena čtyři americká obrněná vozidla a zničena čtyři Humvee. Zabito bylo neméně 18 Američanů. Mahdisté kromě toho sestřelili velký vrtulník Chinook.

Čtvrtek 9. září 2004

Brutální americký raketový útok na Fallúdžu

Při ranním raketovém útoku Američanů na město bylo podle zprávy místního korespondenta Mafkarat al-Islam deset civilistů zabito a dvacet dalších zraněno. Mezi mrtvými bylo šest mužů, dvě ženy a čtyři děti, z nich jedno pouze osmiměsíční. Zraněny byly většinou ženy a děti; šlo ponejvíce o členy rodiny Muhammada Alího al-Aswada al-Hawmazáwího. On sám byl zabit, stejně jako dvě z jeho manželek (25 a 30), zabity byly čtyři z jeho dvanácti dětí a pět dalších bylo převezeno do bagdádských nemocnic s vážnými zraněními. Osmiletý Džásim s vážným poraněním hlavy potřeboval operaci, ale ve čtvrtek v noci nemocnice odmítla provést operaci bez souhlasu rodinného příslušníka přesto, že všichni dospělí byli při náletu zabiti. Podle očitých svědků došlo k útoku ve 4:00 bagdádského času, ale poslední oběť -- osmiměsíční dítě -- bylo z trosek vytaženo až v 8:30. Korespondent se členy své rodiny se sám účastnil prohledávání trosek. Americká strana jako obvykle tento útok na ženy a děti prohlásila za pokus zabít stoupence tajemného Abú Mús'aba az-Zarqáwího.

V noci ze čtvrtka na pátek vypálily síly odporu z města asi dvacet dělostřeleckých střel na americký vojenský tábor u čtvrti Šuhadá'. Irácké loutkové síly se pak rozmístily kolem tábora a snažily se lokalizovat a umlčet střelce odporu.

Síly odporu zasypaly území na sever od města, kde tábořily americké síly, asi 55 minometnými střelami. Podle korespondenta byla kolem půlnoci na pátek situace velmi napjatá, protože nad městem se objevily americké letouny -- znamení, že lze očekávat nějaký útok.

Útoky na Američany v různých místech země

Chálidíji zaútočil odpor v 10:30 místního času na americkou kolonu v místech za policejní stanicí a úplně zničil jeden tank Abrams a dvě Humvee. Korespondent Mafkarat al-Islam se kvůli zákazu vycházení, vyhlášenému Američany, nemohl sám dostat na místo útoku, ale informace získal od člena místní policie. Podle něho bylo šest amerických vojáků zabito v tanku a sedm v Humvee, další dva byli zraněni.

V oblasti Za'faráníja na starém mostě Dijála explodovala v 9:00 pod americkou vojenskou kolonou bomba. Zničeno bylo jedno Humvee, svědkové v jeho vraku viděli dvě ohořelá těla a další dva mrtvé vojáky ležící vedle vozidla. V těchže místech explodovala další bomba pod vozidlem skupiny důstojníků americké výzvědné služby už v 6:30 ráno a zabila tři důstojníky.

Tři rakety Grad dopadly ve 13:30 na letiště v Ba'qúbě, zabrané pro základnu amerických sil. Ve 23:00 v noci otřásly tímto letištěm další silné exploze. Zaměstnanci letiště po útoku viděli hořet tři obrněná vozidla.

Baládu zaútočil odpor raketami Táríq na kolonu čtyř zásobovacích kamionů, dva z nich vyřadil z provozu, zničil doprovodné Humvee a zabil pět amerických vojáků.

Na silnici spojující Fallúdžu s Júsúfíji byl kolem 22:30 napaden americký zásobovací konvoj. Zabito bylo pět civilních řidičů, pracujících pro okupanty.

Pod americkou kolonou blízko Chán Dárrí u koncentračního tábora Abú Ghurajb explodovala kolem 9:30 bomba, zabila čtyři americké vojáky a jejich vozidlo úplně zničila. Podle očitých svědků vyhodil výbuch vojáky z Humvee na zem.

Kolem poledne explodovala na silnici blízko chálidíjské nemocnice u Abú Ghurajb další bomba odporu pod americkou hlídkou. Z pěti Humvee byla tři úplně zničena.

Spojená americko-irácká hlídka ve dvou obrněných vozidlech se v 8:30 místního času stala terčem útoku v Ridwáníji, když se pokoušela odstranit překážky, které mohly americkým silám bránit v přístupu do oblasti. Čtyři iráčtí loutkoví vojáci a jeden Američan byli zabiti granátem typu mihdár a raketou.

V Júsúfíji byla v 8:45 místního času napadena americká hlídka v Humvee na území bývalé farmy syna Saddáma Husajna Udaje, z níž je nyní zřízena americká základna. Podle údajů loutkové policie byli zabito pět amerických vojáků, z nichž jeden byl zřejmě důstojník. Ve stejných místech došlo k boji mezi odporem a jinou americkou hlídkou ve dvou Humvee, při němž byli zabiti čtyři američtí vojáci. V 15:00 byla ve městě napadena ještě jedna americká hlídka, čítající šest Humvee, z nichž dvě byla úplně zničena a sedm amerických vojáků zabito.

Americký nálet na civilní domy v Tal az-Za'fár

Americké letectvo znovu zaútočilo na město a kolem 15:00 shodilo kontejnerovou bombu, která se ve vzduchu roztrhla a rozhodila stovky smrtících tříštivých bomb. Iráčané přesto na nepřítele zaútočili a v boji muže proti muži mu způsobili těžké ztráty. Podle sdělení několika iráckých pastýřů bylo vidět padat dva americké vrtulníky, jeden z nich v plamenech. Američané pak ihned místo jejich dopadu uzavřeli a nedovolili jim se přiblížit, takže pastýři nemohli podat přesnější zprávy.

Bagdád

Ve čtvrti Hurríja zaútočil odpor ráno na kolonu vozidel GMC, požívaných americkou výzvědnou službou. Místní korespondent Mafkarat al-Islam na místě útoku viděl hořet jedno auto a v něm tři mrtvé důstojníky. Zbývajícím třem autům se podařilo ujet.

V průběhu čtvrtka provedl odpor na území hlavního města řadu minometných a raketových útoků. Terčem jednoho z nich se stala policejní akademie za budovou tzv. ministerstva vnitra. Otřáslo jí více než 15 explozí, způsobených 120mm minometnými střelami nebo raketami, takže kolem 8:00 stoupal nad akademií hustý kouř.

Dalších pět explozí otřáslo kolem 7:00 tzv. Zelenou zónou, nad níž bylo potom také vidět sloup hustého kouře a ozýval se zvuk sirén. Američané rozšířili hradbu kolem zóny i kolem hotelu Rašíd, sídla americké výzvědné služby a dalších amerických zařízení, neuchránili však hotel dalšího útoku. Kolem 7:30 do jeho areálu dopadly čtyři minometné střely, pravděpodobně ráže 82 mm. Ve 13:45 dopadly do Zelené zóny další dvě nebo tři rakety Grad a 120mm minometné střely.

V Ghazálíji vybuchla na silnici do Abú Ghurajb v 8:30 bomba pod společnou hlídkou amerických vojáků a iráckých kolaborantů. Jeden policejní landrower byl zničen a čtyři vojáci v něm zabiti, z provozu bylo vyřazeno americké Humvee.

Na letiště Muthanna s americkou základnou bylo ráno vypáleno 15 - 20 střel.

Ve 14:00 zaútočil odpor na americký zásobovací konvoj na silnici vedoucí do čtvrti Šu'la. Zničeny byly dva civilní kamiony a zabiti dva američtí vojáci. V 15:15 odpálil odpor čtyři rakety Grad na bývalé mezinárodní letiště. Vozidlo britských důstojníků výzvědné služby zasáhl útok odporu na letišti ve 14:45 a celou jeho posádku usmrtil. V 16:00 tu zaútočil odpor na čtyři vozidla -- Daewoo, Mitsubishi a dvě GMC, z nichž Daewoo patřilo kurdským pešmergům, Mitsubishi agentům Mossadu a GMC americké výzvědné službě. První dvě vozidla byla zcela zničena a jejich posádky zemřely. O půlnoci byla na silnici k letišti zneškodněna dvě Humvee americké hlídky. V 16:45 se terčem útoku stal americký transportní letoun C-130, přistávající na letišti. Jeho zasažené pravé křídlo i po přistání stále hořelo.

Ve 13:00 najelo v ulici Hajfa na minu americké vozidlo a tři vojáci v něm zahynuli. Kolem 23:00 zaútočili bojovníci na této ulici na americkou hlídku, tvořenou obrněným vozidlem Bradley a Humvee. Obrněnec byl zneškodněn.

Kolem 21:30 ostřeloval odpor nejméně 15 minometnými střelami okolí vojenské akademie ve čtvrti Rustamíja.

Na bagdádském předměstí Durá zaútočil odpor čtyřmi raketami na americkou základnu známou jako Arab Džábbúr. V 8:15 explodovala bomba pod obrněným vozidlem Bradley, objíždějícím základnu. Výbuch přetrhl jeho pás a vyřadil vozidlo z provozu. Americká kolona cisteren s pohonnými hmotami se ráno v témž předměstí stala terčem dalšího bombového útoku. Výbuch bomby úplně zničil jednu cisternu a zabil dva vojáky v ní. Na tomtéž předměstí blízko ropné rafinérie a zemědělské oblasti vybuchla bomba ve 22:00 místního času pod americkou kolonou vozidel GMC. Exploze bomby zničila jedno auto a zabila v něm čtyři osoby, patrně důstojníky výzvědné služby. Americký vrtulník okamžitě dorazil na místo a ozářil je světlicemi, dorazilo také sedm tanků Abrams. Útočníky ovšem nenašly, ale odtáhly aspoň vrak vozidla.

Ve stejnou dobu vybuchla bomba pod americkou hlídkou tvořenou dvěma obrněnými vozidly, dvěma Abramsy a třemi Humvee. Jedno Humvee výbuch zničil a další vyřadil z provozu.

Silná bomba explodovala v 16:00 na silnici vedoucí k americké základně ve vojenské akademii v Rustamíji a zasáhla americkou kolonu dvou GMC a čtyř doprovodných Humvee. Zneškodněno bylo jedno Humvee, zabita jeho posádka, a zničeno bylo také jedno GMC, jichž Američané používají k přepravě důležitých osob.

V bagdádské části Ghazálíja zaútočil odpor ve 22:00 na společnou hlídku Američanů a tzv. národní gardy a zničil jedno vozidlo přepravující deset loutkových vojáků, doprovodné Humvee vyřadil z provozu..

V 19:00 vybuchly bomby pod americkou hlídkou ve čtvrti Rúz a zneškodnily dvě obrněná vozidla Bradley, současně zabily pět pěších amerických vojáků, pochodujících vedle vozidla. Rúz je oblast obývaná převážně kurdskými ší'ity a místní lidé ji někdy nazývají "čtvrť špehů", protože o několika členech této komunity je známo, že se živí jako udavači. Útok odporu proti Američanům v této čtvrti je proto obzvlášť významný.

Úřadovna Muqtady as-Sadra ve čtvrti Madínat as-Sadr oznámila, že Mahdího armáda zabila 15 amerických a iráckých vojáků, zneškodnila dvě obrněná vozidla Bradley a zničila jedno obrněné osobní vozidlo, v němž jelo sedm amerických vojáků. Americký bombardér F-16 a vrtulník Apache podle tohoto sdělení vytrvale ostřelovaly Madínat as-Sadr od 20:00 do 22:00.

Basra

Okupační letouny létaly podle zprávy místního korespondenta Mafkarat al-Islam nízko nad městem a jeho okolím od 1:00 až do odpoledne. Mezitím v 9:00 otřásly Basrou dvě silné exploze neznámého původu.

Na silnici do nedalekého Safwánu vybuchla ve 2:00 bomba a zasáhla landrower a zabila v něm čtyři britské vojáky.

Pátek 10. září 2004

Bagdád a okolí

V okrsku Júsúfíja zaútočil odpor z RPG na Nissan loutkové policie a zabil čtyři její příslušníky. Ve stejné oblasti vystřelil odpor deset minometných střel na místní americký tábor a zapálil dvě obrněná vozidla. Americké vojáky ve 3:00 probudil zvuk blížících se střel. Vyslali hlídky, které se snažily zjistit, odkud střely létají, ale bez úspěchu.

Síly odporu během dne uskutečnily další sérii raketových útoků na Zelenou zónu. V 6:30 místního času dopadly do tohoto přísně střeženého komplexu dvě rakety Grad. O hodinu později odtud bylo slyšet řadu explozí, způsobených pravděpodobně 82mm minometnými střelami. K třetímu útoku došlo v 8:30 stejným druhem střel. Odpoledne v 15:15 byly silné exploze v zóně způsobeny raketami Grad. V 17:45 pak odpor zónu ostřeloval pěti silnými 120mm minometnými střelami.

Devět po sobě jdoucích explozí otřáslo v 8:00 areálem letiště Muthanna. Podle očitých svědků je způsobily 82mm minometné střely. Totéž letiště bylo ve 21:45 místního času zasaženo 82mm minometnými střelami odporu, po jejichž dopadu bylo slyšet zvuk sirén.

V 8:00 vypálily síly odporu asi deset raket Grad na americkou vojenskou základnu severně od hlavního města. Místní korespondent Mafkarat al-Islam se vydal do oblasti a viděl stoupat k nebi husté černé sloupy kouře jako znamení zásahu vozidel nebo jiných hořlavých cílů.

Exploze bomby pod konvojem tří Humvee na dálnici v Ghazálíji v 8:30 místního času zabila jednoho amerického vojáka a dva zranila. Dvěma Humvee se podařilo uniknout, třetí bylo zneškodněno. Nedaleko odtud o dvě hodiny později zaútočil odpor na další americkou kolonu a podle obyvatel distriktu Fáris 20 km severně od Bagdádu zabil devět amerických vojáků. Podle nich kolonu tvořila obrněná vozidla a Humvee, z nichž byla dvě Humvee zničena a třetí vyřazeno z provozu.

Kolem 8:30 zasáhly rakety Grad základnu na bývalém mezinárodním letišti, odkud pak stoupaly mraky černého kouře.

Ve stejnou dobu zabila exploze bomby v oblasti Tádží na severním okraji Bagdádu tři americké vojáky a dva zranila. Podle svědků šlo o kolonu šesti Humvee, z nichž jedno bylo zničeno a druhé vyřazeno z provozu.

Jižně od Latífíje slyšeli místní obyvatelé vítězný pokřik 25 bojovníků odporu, kteří v 9:00 zničili jedno obrněné vozidlo a další poškodili protitankovým raketovým útokem.

Několik aut GMC patřících americké výzvědné službě se stalo ve 13:00 předmětem útoku v okrsku 'Ámiríja na silnici vedoucí k bývalému mezinárodnímu letišti jihozápadně od Bagdádu. Zcela zničena byla dvě auta, další dvě byla poškozena, ale pokračovala v cestě, zabiti byli zřejmě čtyři důstojníci výzvědné služby.

Ostřelování neušla ani základna Suqúr v oblasti 'Uluwwat Asmak as-Sajlíja na jižním okraji Bagdádu. Okolí této největší americké základny v okolí zasáhly 82 a 120m minometné střely.

Ve 14:30 explodovala bomba pod společnou americko-iráckou hlídkou jihovýchodně od Bagdádu. Poškozeno bylo jedno vozidlo loutkové policie a dva její členové v něm zabiti; tři další byli zraněni. Poškozeno bylo rovněž jedno americké Humvee a zabit jeden americký voják.

Pod kolonou čtyř aut na ulici Hajfa vybuchla v 16:45 místního času bomba. Byli zabiti tři agenti loutkové irácké výzvědné služby. Dvě auta byla při útoku zneškodněna, zbývající dvě ujela směrem k Zelené zóně. Američtí vojáci místo útoku neprodleně uzavřeli a odstraňovali vraky vozidel a mrtvoly.

V 17:30 explodovala bomba pod americkou hlídkou poblíž budovy tzv. ministerstva spravedlnosti a staré budovy rozhlasu. Zničeno bylo úplně jedno Humvee a zabiti čtyři američtí vojáci.

V 19:00 se mezinárodní letiště stalo terčem dalšího útoku. I tentokrát z něj stoupal hustý kouř, způsobený pravděpodobně dopadem rakety Grad. Znovu se kouř nad letištěm objevil ve 22:30 místního času, kdy ho zasáhly vysoce explozívní střely, snad rakety Táríq.

Ve čtvrti Ámín blízko starého mostu Dijála svedl odpor v 19:30 večer boj s americkými vojáky, při kterém zneškodnil jedno Humvee, zabil jedno vojáka a dva zranil.

Útoky na Američany na dalších místech

Americká základna v Abú Ghurajb se stala terčem intenzívní střelby přesně ve 14:00 odpoledne. Podle zprávy místního korespondenta Mafkarat al-Islam dopadlo na základnu 15 vysoce výbušných 120mm minometných střel.

V 8:00 zaútočil oddíl odporu na tábor používaný společně americkými okupačními silami a iráckými loutkovými vojáky v Mósulu. Do tábora dopadlo asi 20 minometných střel, pravděpodobně silné ráže 120 mm.

V oblasti Sadd Hamrín blízko Ba'qúby zaútočili bojovníci odporu ve 13:00 na kolonu obrněných vozidel americké hlídky, doprovázenou dvěma Humvee. Obě Humvee a jedno obrněné vozidlo Bradley byly při útoku zneškodněny, podle očitých svědků byli také zabiti nejméně tři američtí vojáci. Síly odporu podnikly ve 13:45 raketový útok na americké vojáky na obsazeném letišti v Ba'qúbě, který způsobil sedm explozí.

V oblasti Chán Bání v provincii Ba'qúba zaútočil oddíl odporu v 19:00 RPG na americké vojáky. Zneškodněno bylo jedno obrněné vozidlo Bradley a tři Humvee. Podle zdroje z irácké loutkové policie bylo zabito 11 Američanů a čtyři zraněni.

Ramádí západně od Bagdádu zahájili američtí vojáci střelbu na irácké loutkové policisty, jedno zabili a čtyři zranili. Podle místního korespondenta TV al-Arabíja došlo ke střelbě poté, co uprostřed města explodovala blízko Američanů bomba.

Američané pokračují v obklíčení Tal 'Afáru

Američané nadále svírali Tal 'Afár ze všech stran. Americké bombardéry F-16 a F-18 vrhaly na město různé typy bomb včetně mezinárodně zakázaných tříštivých. Už předešlého dne bylo město terčem bombardování amerických strategických bombardérů B-52. Korespondent Mafkarat al-Islam se do města v pátek večer dostal a popsal tragický stav města po prudkém bombardování. Podle něho Američané používali vedle tříštivých bomb také napalmu.

Američtí vojáci se léčí v "Izraeli"

Palestinský týdeník al-Manar vycházející v Jeruzalémě oznámil, že američtí vojáci zranění v Iráku, jsou nyní k lékařskému ošetření dopravováni do okupované Palestiny. Americké polní nemocnice a ostatní lékařská zařízení v Iráku jsou přeplněna zraněnými, zvláště v posledních čtyřech měsících, a následkem toho byla uzavřena dohoda o využívání "izraelských" zařízení.

Sobota 11. září 2004

Pokračují americké útoky na Fallúdžu

Lékařské zdroje ve Fallúdže oznámily, že při americkém útoku na z velké části opuštěnou obytnou čtvrť města bylo kulometnou palbou zraněno osm osob, z toho pět civilistů. Dva domy ve čtvrti Šuhadá' na jihu města byly podle očitých svědků zasaženy dělostřeleckou palbou. Abú Muhammad řekl: "Žijeme v tomto rodinném domě a nevíme, proč na nás zaútočili." Dodal, že pět členů jeho rodiny -- včetně žen a dětí bylo přitom zraněno.

Američané prostřednictvím ampliónů vysílali požadavek, aby se místní obyvatelé, kteří čtvrť opustili, vrátili domů. Podle AFP žádali také, aby bojovníci odporu složili zbraně. Pak pokračovali vysíláním halasné rockové a disko hudby po celou noc ve snaze mučit a znervózňovat místní obyvatele a obránce.

Přes polovinu obyvatel čtvrť opustilo už před déle než měsícem následkem neustálého bombardování a denních bojů Američanů proti vzdorným bojovníkům odporu. Většina evakuovaných žije prozatímně v blízkém městě Habbáníji.

Bagdád a okolí

Američtí okupanti použili strategické bombardéry B-52 a vrtulníky Apache k bombardování Madínat as-Sadr, které začalo v 1:00 v noci a trvalo až do rána.

Jeden Američan byl zabit při výbuchu bomby u silnice v 6:30 v západobagdádské čtvrti Džihád. Podle korespondenta bomba vybuchla pod hlídkou Humvee a vozidel Bradley, zničila jedno Humvee a vojáka v něm zabila.

V 7:30 ráno otřásly mezinárodním letištěm tři výbuchy, způsobené nejspíše raketami Grad. Během dne byla americká základna na letišti terčem útoků různými typy zbraní, od 20mm minometných střel po rakety Grad a 120mm střely. V 17:00 sem dopadlo více než 25 vysoce výbušných 120mm minometných střel.

Síly iráckého odporu zahájily prudkou palbu na americký okupační štáb v Zelené zóně. Podle zprávy AFP dopadly tři střely do blízkosti kongresového centra v zóně, kde právě zasedal spolek kolaborantů tvořící tzv. národní kongres. Výbuchy otřásly budovou a stráže zakázaly "delegátům" přístup k oknům. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že v 8:10 dopadlo do zóny osm minometných střel ráže 120 mm a po jejich dopadu stoupaly z komplexu sloupy černého kouře. K dalšímu útoku došlo v 18:40, kdy tři exploze v zóně způsobily se vší pravděpodobností rakety Táríq.

Vojenská akademie v Rustamíji byla v 8:10 terčem raketového útoku.

V 9:30 se terčem bombového a RPG útoku stala americká hlídka na západě Bagdádu pod mostem spojujícím Ghazálíji a 'Ámiríju. Tentokrát bylo zničeno jedno Humvee a vojenská cisterna s pohonnými hmotami a zabito osm Američanů.

Ve 14:30 dopadlo 15 minometných střel ráže 82 mm na americkou základnu na letišti Muthanna. Současně s tím vystřelil odpor stejné střely na Zelenou zónu.

V oblasti Za'faráníja jižně od města byli odpoledne zabiti tři iráčtí loutkoví vojáci, když odpor zaútočil na jejich hlídku složenou z pickupu a dvou Mitsubishi. Jedno z Mitsubishi bylo zničeno a jeho posádka zahynula.

Další bomba oporu vybuchla pod kolonou čtyř Humvee v okrsku Sajjidíja blízko vojenského skladu Walíd v 18:00. Z provozu bylo vyřazeno jedno Humvee, podle sdělení místní loutkové policie byli přitom tři američtí vojáci zabiti a další tři zraněni.

Štáb "irácké tajné policie" v bagdádské části Kázimíja se stal terčem útoku ve 20:50. Otřáslo jím sedm explozí, způsobených 120mm střelami.

Ve 21:30 zabil raketový útok odporu v Ghazálíji dva Američany a tři zranil. Svědkové korespondentovi sdělili, že odpor použil ke zničení jednoho Humvee RPG.

Útok odporu ve 22:45 zneškodnil v A'zamíji jedno ze tří amerických obrněných vozidel Bradley; rozsah lidských ztrát nebyl znám.

Útoky odporu pokračovaly až do 23:30, kdy dopadlo pět silných raket Grad a 15 120mm střel do amerického tábora v Tádží.

Útoky v jiných částech země

V 8:30 zaútočil odpor na spojenou americko-iráckou hlídku v Júsúfíji, zabil tři Američany a jednoho loutkového vojáka.

Bomba odporu explodovala v 16:45 také pod americkou hlídkou složenou ze tří Humvee v oblasti Abú Ghurajb jižně od vesnice Dhahab al-Abjád 25 km západně od Bagdádu. Podle korespondentovy právy byl za bito pět vojáků, další tři zraněni, úplně zničeno jedno Humvee a druhé poškozeno.

Mafkarat al-Islam oznámil, že nejméně 24 amerických vojáků byl zabito při dvou útocích odporu na kolony amerických vojáků v Ridwáníji a Bajdží. Ve 20:00 zaútočil odpor RPG, BKC a automaty na americká obrněná vozidla na dálnici v Ridwáníji a čtyři vozidla úplně zničil. Podle očitých svědků bylo kolem vraků rozházeno nejméně 18 mrtvol, vesměs v uniformách námořní pěchoty. Šest dalších vojáků bylo v 17:00 zabito severně od Bajdží, kdy útok odporu zničil jednu vojenskou cisternu a dvě cisterny civilní.

V oblasti Hášimíja západně od Ba'qúby bylo pozemní minou zničeno americké Humvee určené k odstraňování min. Američané přiznali při této příležitosti zranění "několika" svých vojáků.

Nejméně 17 osob bylo zabito a 20 dalších zraněno odpoledne v Kirkúku při výbuchu auta naloženého výbušninou. Tamní loutková policie oznámila, že sebevražedný útočník odporu odpálil auto v blízkosti místní policejní akademie.

V Basře explodovala kolem 18:00 bomba a zabila tři strážce britského konzulátu a dva další zranila.

Mósul a Tal 'Afár

Očití svědkové z mósulské nemocnice oznámili, že propukly ve městě prudké boje mezi americkými okupačními vojáky a silami odporu. Nejprudší boje se odehrávaly v oblasti Tal 'Afár severozápadně od města. Zabito bylo nejméně 12 Iráčanů a 60 dalších zraněno. Jeden ze zraněných v tal 'afárské nemocnici řekl, že slyšel exploze a kulometnou střelbu, když se na nebi objevilo hejno amerických vrtulníků. Sloupy kouře pak naznačovaly zasažení některých strojů.

Americký vojenský mluvčí přiznal, že u Mósulu spadl během zostřujících se bojů americký vrtulník UH-58, a že dva piloti byli zraněni, ale odmítl potvrdit, že vrtulník byl sestřelen.

Američané se snaží zlomit odpor raziemi

Okupanti a jejich iráčtí sluhové provedli velkou razii na "zbraně a teroristy" v Latífíji a Mahmúdíji. Operace se účastnil velký počet tzv. národních gardistů a loutkových policistů z Bagdádu, Hillá, Mahmúdíje, Iskandaríje, Hasu a Musajjibu. Všechny cesty do Latífíje byly uzavřeny a město bylo zcela izolováno. V centru Latífíje shromáždili Američané a jejich sluhové na 200 "podezřelých". Při střetech útočníků s obyvateli Mahmúdíje bylo zabito 12 loutkových policistů a pět členů tzv. národní gardy bylo zraněno.

Od páteční noci až do sobotního rána prováděli okupanti sérii intenzívních razií v Tikrítu a okolí, dále pak v Dúru, Ná'imě a Hamrínu. Cílem bylo najít bývalého iráckého viceprezidenta 'Izzata Ibráhíma ad-Dúrího. Při akci okupanty kryly tanky a vrtulníky, jakož i příslušníci tzv. národní gardy. Podle sdělení místních očitých svědků prohledali vojáci řadu domů, farem a vládních budov v oblasti, ale bez úspěchu.

Neděle 12. září 2004

Bagdád a okolí

Irácký odpor zaútočil prudkou minometnou palbou na Zelenou zónu a zničil na hlavní ulici města americké vozidlo. Nejméně 25 lidí bylo pak zabito a více než sto zraněno, když americký vrtulník střílel na civilisty veselící se kolem hořícího vozidla. Mezi mrtvými byl i reportér TV al-Arabíja Mázin at-Tumajzí. Svědek 'Alá' Hasan, zraněný při útoku vrtulníku, řekl AP: "Stáli jsme blízko zničeného vozidla, když vrtulník začal střílet, utíkali jsme do bezpečí do blízkého domu. Vyšel jsem pak pomoci zraněným, vrtulník začal znovu střílet a zasáhl mne do prsou."

Raketová a minometná střelba propukla podle AP v 5:30 místního času a trvala až do rána. Po východu slunce američtí vojáci v doprovodu obrněných vozidel vtrhli do ulic města, aby hledali bojovníky odporu. Podle AP projelo jedno obrněné vozidlo ulicí Hajfa na pomoc americké hlídce, kterou v 6:50 zasáhlo auto naložené výbušninou. Podle amerického tvrzení se čtyři členové posádky obrněnce zachránili "jen s menšími zraněními", ale pak se stali terči střelby z automatů a RPG.

Místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že odpor zaútočil kolem 7:00 na americký konvoj deseti obrněnců Bradley, jeden zničil a druhý vyřadil z provozu, navíc zabil devět amerických vojáků. Američané pak poslali posily -- dalších 11 obrněnců a boj mezi nimi a odporem trval ještě ve 12:19, kdy korespondent svou zprávu odesílal.

V 'Ámiríji explodovalo v 7:45 auto s výbušninou u policejní stanice. Mezi deseti zabitými loutkovými policisty byli čtyři vysoce postavení důstojníci.

Americké vrtulníky Apache podnikly v 7:45 intenzívní nálet na čtvrť Šurta v západním Bagdádu a ostřelovaly obytné domy.

Minimálně deset amerických vojáků bylo na ulici Hajfa zabito při útoku odporu, který současně zničil dva tanky. Nad bojištěm létaly čtyři vrtulníky Apache a Black Hawk a střílely nahodile po lidech na ulicích. Na pomoc byl přivolán vrtulník Kiowa, aby odvezl vrak obrněnce a zabránil tak Iráčanům získat z něho zbraně a výbušniny.

Síly odporu zaútočily RPG a SPG na kolonu deseti amerických obrněných vozidel Bradley na dálnici mezi tzv. Zelenou zónou a bývalým mezinárodním letištěm. Jeden z obrněnců byl úplně zničen a nejméně pět vojáků zabito.

V 8:00 zaútočil odpor dvanácti minometnými střelami ráže 82 mm na americkou základnu na letišti Muthanna a za další hodinu v 9:00 dopadly 120mm minometné střely a pět silných raket Táríq na bývalé mezinárodní letiště, z něhož pak stoupaly černé mraky kouře a ozývaly se sirény. Oheň na letišti zuřil až do 16:00.

V 8:00 dopadly do tzv. Zelené zóny čtyři rakety Grad, po jejichž dopadu stoupaly z komplexu mraky hustého černého kouře. O dvě hodiny později do zóny dopadlo sedm minometných střel ráže120 mm a bylo pak slyšet zvuk sirén.

Mafkarat al-Islam oznámil, že na ulici Ma'rad zničily síly odporu celou americkou kolonu, složenou ze dvou tanků, obrněného vozidla na dopravu vojáků a čtyř Humvee. Bojovníci kolonu obklíčili a zahájili na ni palbu z RPG, raket SBG a minometů.

Na dálnici v Bagdádu zaútočil odpor v 8:00 na americkou hlídku a zničil dvě Humvee, třetí vyřadil z provozu a zabil nejméně pět amerických vojáků; další dva byli zraněni.

Síly odporu zaútočily v 8:30 na dálnici mezi okrsky Šu'la a Tádží na americkou hlídku složenou z vozidel i pěšáků a zabili dva americké pěšáky a třetího těžce zranili, v obrněném vozidle byl pak jeden Američan zabit a dva zraněni.

Při útoku na americký tank Abrams v 9:45 jižně od Bagdádu byli zabiti tři vojáci.

Boje mezi odporem na jedné straně a americkými vojáky a jejich iráckými sluhy na druhé straně propukly ve 13:00 v okolí mešity Ibn Tajmíja na jihu Bagdádu. Podle místního korespondenta Mafkarat al-Islam bylo v bojích zabito 12 amerických vojáků a 13 zraněno. Zneškodněn byl jeden obrněnec Bradley a jedno Humvee.

Více než 13 amerických vojáků a sedm příslušníků iráckých loutkových sil bylo v 18:00 zabito v prudkých bojích, k nimž došlo na dálnici mezi čtvrtí 'Ámiríja a Saddámovým mezinárodním letištěm. Odpor zničil obrněné vozidlo Bradley, dvě Humvee a zapálil čtyři vozidla loutkové policie.

Ve čtvrti Jarmúk zabila bomba šéfa loutkové policie plukovníka 'Alá' Bašíra, který právě kontroloval svůj obvod. Bašír s ještě jedním důstojníkem byli podle mluvčího tzv. ministerstva vnitra plukovníka Adnána Abd ar-Rahmána na místě mrtví.

Júsúfíja

V 8:00 zaútočil odpor v Júsúfíji na dálnici vedoucí k Abú Ghurajb na americký zásobovací konvoj. Pomocí RPG zničil jednu cisternu s pohonnými hmotami a druhou vyřadil z provozu, současně byli zabiti dva američtí vojáci, kteří konvoj střežili.

Kolem poledne sestřelil odpor v Júsúfíji podle zprávy místního korespondenta Mafkarat al-Islam americký vrtulník Apache. Podle očitých svědků k tomu došlo během boje mezi 14:00 a 15:30. Zabito bylo osm příslušníků americké námořní pěchoty, zahynuli rovněž dva bojovníci odporu a čtyři byli zraněni. Vyřazen z provozu byl i jeden obojživelný tank, patřící námořní pěchotě.

Latífíja

Prudké boje propukly v poledne v Latífíji. Jejich výsledkem bylo 15 mrtvých amerických vojáků a 9 iráckých loutkových vojáků. Lehce zraněn byl i korespondent Mafkarat al-Islam, který boj sledoval. Odpor nejdříve zaútočil kolem 11:30 na americkou kolonu šesti tanků Abrams, šesti obrněných vozidel Bradley a dvou Humvee, z níž zničil obě Humvee a zneškodnil jeden z tanků. Boje trvaly až do 14:00. Očití svědkové pak sdělili korespondentovi, že americké letouny shodily na tuto část města ze všech čtyř směrů kontejnerové bomby.

Ramádí

Podle nemocničních zdrojů v Ramádí zaútočil odpor v tomto městě na americkou hlídku, zničil jedno Humvee, jehož zbytky byly rozházeny po silnici, a zabil dvě osoby.

Západně od Ramádí explodovala u sinice bomba pod americkým vojenským konvojem. Podle svědků zahájili američtí vojáci po útoku palbu kolem sebe a zabili několik kolemjdoucích civilistů. Své ztráty odmítli sdělit.

Místní korespondent Mafkarat al-Islam v Ramádí oznámil, že po předchozím značném nárůstu bojů ve městě bojovníci odporu zorganizovali rozsáhlý útok na americké vojáky. Útok začal ráno na ulicích Revoluce 1920 a Šari al-Mal'ab a bylo při něm zničeno šest amerických Humvee, zabito 26 amerických vojáků a čtyři zajati.

Ba'qúba

V Ba'qúbě zaútočil odpor podle zprávy tamního korespondenta na americkou vojenskou kolonu a zničil jedno obrněné vozidlo Bradley a zneškodnil tři Humvee. Očití svědci, kteří se jako řidiči ocitli blízko místa boje, oznámili, že viděli po boji americké vojáky odnášet mrtvoly dvou vojáků a tři zraněné. Odpor také ostřeloval 120mm minometnými střelami tamní základnu Američanů.

Boje v dalších místech

Asi pět střel ráže 120 mm bylo vypáleno a americkou základnu blízko Duwajlíje.

Jedenáct amerických vojáků společně se dvěma iráckými loutkovými vojáky bylo zabito při dvou útocích v Baládu a 'Amará. Útok v 'Amará zničil v 17:08 jedno obrněné vozidlo a zabil jeho řidiče a dva další vojáky. V Baládu přepadly síly odporu americkou kolonu 50 nákladních vozů se zásobami. Pět vozů bylo úplně zničeno a deset vojáků zabito. Místní americká základna byla v 9:15 zasažena pěti silnými raketami Táríq.

Na základnu spojených amerických a iráckých loutkových sil v Tádží vystřelil ve 20:00 odpor 25 minometných střel ráže 120 mm, které na základně způsobily požár.

Iráčané zaútočili také na vojenskou akademii v Rustamíji silnou palbou více než deseti 120mm minometných střel.

Sebevražedný útočník odpálil auto s výbušninou před bránou koncentračního tábora Abú Ghurajb. Američané na vozidlo zahájili palbu dříve, než se dostalo až do brány, sami nepřiznali žádné ztráty při útoku.

Ridwáníji odpálil odpor v 6:00 deset minometných střel na tamní americkou základnu. V 16:00 tu zaútočily síly iráckého odporu na dálnici do Fallúdže na americkou kolonu dvanácti minometnými střelami ráže 120 mm. Zničeno bylo pět obrněných vozidel a zabito deset amerických vojáků.

Informované irácké zdroje sdělily korespondentovi Mafkarat al-Islam ve Fallúdže, že ostřelovači odporu zastřelili v 10:30 na kontrolním stanovišti pod fallúdžským mostem jednoho amerického důstojníka a jednoho dobrovolníka. V 11:15 místního času sestřelil odpor nad Fallúdžou americký průzkumný letoun bez posádky.

Dvě silné exploze nastaly na dvou místech silnice u města Hillá ve středním Iráku a zabily nejméně tři členy tzv. národní gardy. Další tři gardisté byli podle polského vojenského mluvčího vážně zraněni. V 16:30 pak byli podle agentury Reuters při útoku odporu na dvě hlídky zabiti tři polští okupační vojáci a další tři byli zraněni.

Irácký odpor podnikl jižně od 'Amará dva útoky na britské kolony. K prvnímu útoku došlo podle očitých svědků v 17:00 a zůstali po něm čtyři mrtví britští vojáci. Druhý útok se odehrál v 19:30 a byli při něm zabiti tři britští vojáci.

Útok na ostrahu ropných polí

Síly iráckého odporu zaútočily ve dvou samostatných akcích na bezpečnostní síly, střežící ropná pole v severním Iráku. Zranily pět důstojníků, z toho tři u ropných polí Dibis severovýchodně od Kirkúku a dva jedoucí autem západně od téhož města.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       23. 9. 2004
23. 9. 2004 Média a tajné služby Miroslav  Polreich
23. 9. 2004 Kubičko má otevřenou editorskou politiku Jan  Čulík
23. 9. 2004 Měli bychom mít také právo hlasovat v amerických volbách
23. 9. 2004 Proč se stále nepočítají civilní mrtví v Iráku?
23. 9. 2004 Nemám problémy s multikulturní společností Jan  Čulík
23. 9. 2004 Chaos při "jednání" s iráckými únosci?
23. 9. 2004 Papírování namísto pomoci matkám postižených dětí Martina  Dostálová
23. 9. 2004 Mě stát taky bere na hůl, že mám nemocného syna
23. 9. 2004 Miloš Zeman: "ČSSD bude úspěšná jen tehdy, bude-li vedena úspěšnými"
23. 9. 2004 Bývalý rockový zpěvák Cat Stevens "hrozbou Spojeným státům"
23. 9. 2004 Konečně svoboda Bohumil  Kartous
23. 9. 2004 Věc: Soud s mužem podezřelým z útoku na šéfredaktora Respektu v pátek 24. 9. v 8:30
23. 9. 2004 Poslušně hlásím, pane lajtnant... -- cíl výchovy? Boris  Cvek
23. 9. 2004 Zelení definitivně míří do politického ghetta Ivan  Brezina
23. 9. 2004 Muslimský šátek a přetrvávající otazníky Milan  Valach
23. 9. 2004 Má být Brno Senior City? Antonín  Žiška
23. 9. 2004 Moravskoslezský kraj uzavřel dohodu o spolupráci s britským regionem North East Jaroslav  Hlaváček
23. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 8. - 12. září 2004
22. 9. 2004 Jeden za 18, druhý bez tří za 15...? Jan  Sýkora
22. 9. 2004 Služba není rito Václav  Dušek
22. 9. 2004 John Keegan: Útok na Irák byl správný
22. 9. 2004 Poslední kapka Miloš  Kaláb
23. 9. 2004 Ľavica krváca na daň z moci Ľubomír  Andrassy
23. 9. 2004 Lisabonská stratégia: veľká myšlienka Radovan  Geist
23. 9. 2004 Pinochet stratil v Čile imunitu
23. 9. 2004 Biznis teroru
23. 9. 2004 V pasci vlastnej politiky Matúš  Holý
22. 9. 2004 Cimrmanovská hesla z příručky Euroenglish František  Schilla
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
21. 9. 2004 "Rusko není schopno samo řešit situaci v Čečensku"
21. 9. 2004 Irácká podnikatelka: Jak jsem byla vězněna v Abu Ghraib
20. 9. 2004 O Romech, nucené sterilizaci, a o Češích, kteří smrdí Fabiano  Golgo
21. 9. 2004 Češi: "Jednejte, jak já chci, ne jak já sám jednám." Fabiano  Golgo
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 8. - 12. září 2004   
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004   
13. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 3. září 2004   
5. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. - 29. srpna 2004   
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004   
23. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. a 15. srpna 2004   
20. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. a 13. srpna 2004   
18. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 11. srpna 2004   
16. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 8. srpna 2004   
13. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. a 5. srpna 2004   
12. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 3. srpna 2004   
3. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 28. července 2004   
30. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. července 2004   
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004