4. 10. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 10. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. a 25. září 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ší'itský vůdce Muqtadá as-Sadr v prohlášení přineseném TV al-Arabíja prohlásil, že současná politika v Iráku je jedním z produktů sionismu. Kritizoval tzv. premiéra Ijjáda 'Álawího za podání ruky "izraelskému" ministru zahraničí Silvanu Šalomovi při jejich setkání na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Informace o tom potvrdila dosavadní zprávy o tajných stycích mezi iráckou loutkovou "vládou" a sionistickými okupanty v Palestině, týkajících se bezpečnosti, armády a výzvědné služby.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pátek 24. září 2004

Američané stále bombardují Fallúdžu

Ve zprávě odeslané v 15:20 korespondent Mafkarat al-Islam z Fallúdže oznámil, že dva americké letouny právě bombardují jižní a východní část města - průmyslovou zónu a čtvrť 'Askarí.

V další zprávě (17:25) uváděl, že americké síly v bombardování obytných čtvrtí pokračují a kolem 17:00 ostřelovaly raketami území mezi čtvrtí Šuhadá' a průmyslovou zónou, nezpůsobili však žádné škody.

Ve 22:30 sděloval, že americké dělostřelectvo tvrdě ostřeluje čtvrť Durajfí na severu města minometnými a tankovými střelami a americký bojový letoun ji intenzívně bombarduje. Protože útok právě probíhal, další podrobnosti nebylo možno zjistit.

Ve 22:50 korespondent oznámil, že terčem dalšího útoku se stala čtvrť Džawlan na severozápadě města, kam americký letoun shodil šest kontejnerových bomb. Do čtvrti navzdory bombardování spěchaly dvě ambulance. Následkem měsíců amerického bombardování, embarga a útoků, při nichž se američtí ostřelovači nikdy nezdráhali střílet na jasně označená sanitní auta, jde o jediné dvě ambulance, které jsou uvnitř města k dispozici. Situace byla stále těžší, nad městem létal velký počet amerických letounů, naznačující, že se v příštích hodinách lze nadít eskalace útoků.

Z minaretů ve městě se ozývalo volání Alláhu akbar!, jak se děje vždy, když se Američané snaží ukázat svou převahu, neboť důvěra v Boha dává obyvatelům určitou vzpruhu. Korespondent uváděl, že ve chvíli, kdy právu odesílá, se zvuky explozí mísí s neohroženým voláním minaretů. Americké síly v tu chvíli znovu ostřelovaly čtvrť 'Askarí z minometů a děl. Čtvrť také zasáhla jedna kontejnerová bomba a značný počet amerických letadel stále křižoval nebe.

Bagdád

Na dálnici u jihobagdádského předměstí Durá' zaútočil odpor kolem 5:30 na bezpečnostní hlídku sil, patřících tzv. ministerstvu elektrárenství. Odpálená bomba zasáhla bílé auto GMC a zabila čtyři příslušníky iráckých loutkových bezpečnostních sil. O hodinu později v okrsku Bú 'Isá v témž předměstí napadl odpor americkou hlídku, zničil její Humvee a zabil v něm tři vojáky. V dalším z okrsků tohoto předměstí, Abú Tušír, vybuchla pod americkým konvojem čtyř Humvee ve 21:30 bomba. V tomto případně bylo jedno Humvee zneškodněno a dva vojáci zabiti. A o hodinu později došlo v Durá' k útoku bojovníků na irácké loutkové policisty, z nichž tři byli zabiti a jejich bílý Landcruiser poškozen.

Italská ambasáda ve východní části Bagdádu se stala v 8:30 terčem prudké palby. Otřáslo jí asi sedm silných explozí. O materiálních škodách a eventuálních ztrátách nebyly ovšem vydány žádné informace.

V sobotu v 0:30 svedli bojovníci odporu na ulici Hajfa boj s americkými a loutkovými iráckými vojáky. Přitom byl zničen pickup Nissan patřící loutkovým silám a zabiti čtyři příslušníci tzv. národní gardy. Jednomu obrněnému vozidlu byly zničeny pásy, čímž bylo vyřazeno z provozu.

Štáb okupačních sil tzv. Zelené zóně byl během pátečního rána několikrát ostřelován. V 5:20 na něj dopadlo několik kaťuší, v 8:00 další dvě a v 10:00 byl ostřelován silnými raketami Grad.

Také na bývalé mezinárodní letiště dopadly v 10:30 nejméně dvě silné rakety, podle síly exploze zřejmě typu Grad. V 19:00 došlo k druhému útoku. I tentokrát je zasáhly dvě silné rakety, po jejichž dopadu stoupaly z letiště mraky kouře. V 0:40 sem dopadly další dvě silné rakety Grad.

Přesně o půlnoci bylo 82mm střelami ostřelováno letiště Muthanna, odkud pak bylo slyšet kvílení sirén.

V 11:00 bylo americké hlavní velitelství známé jako Tallá v Bagdádu zasaženo třemi raketami.

Budova policejní akademie v Bagdádu, používaná americkými a australskými silami jako výcvikové středisko iráckých loutkových sil, byla ve 13:30 zasažena třemi raketami. Bagdádský korespondent rovněž oznámil, že ve stejné chvíli byla sedmi raketami zasažena budova tzv. ministerstva vnitra.

Společnou základnu amerických sil a tzv. národní gardy v oblasti Misba u Arafát al-hindíja v Bagdádu zasáhly ve 21:00 tři minometné střely ráže 120 mm. Základna je umístěna v někdejší vojenské továrně.

Americké okupační síly oficiálně přiznaly, že v pátek byli v Bagdádu ve dvou samostatných útocích zabiti tři příslušníci námořní pěchoty. Žádné bližší podrobnosti jako obvykle neudaly.

Latífíja

Prudký boj vypukl v 6:30 v Latífíji a trval asi hodinu. Bojovníci odporu usmrtili čtyři americké a sedm iráckých loutkových vojáků a zničili dva zelené pickupy loutkových sil. Američtí vojáci zahynuli ve zničeném malém obrněném vozidle pro přepravu vojáků, jaká užívají sionisté v okupované Palestině. Na dálnici u Latífíje došlo o pouhou půlhodinu později k bombovému útoku na americkou kolonu, při níž zemřeli tři a byli zraněni dva američtí vojáci a bylo zneškodněno jedno obrněné vozidlo námořní pěchoty.

Partyzáni často útočí v Latífíji, kde využívají členitého terénu, který Američanům znemožňuje použití těžších vozidel.

Mósul

Štáb tzv. národní gardy v Mósulu byl ostřelován 18 minometnými střelami ráže 82 a 60 mm. V 7:30 podnikli bojovníci odporu raketový útok na hotel Oberoy v Mósulu, kde bydlí američtí okupační velitelé a úředníci. Útok zasáhl vyšší patra hotelu, kde jsou ubytováni úředníci. V nejvyšších patrech jsou pozice amerických ostřelovačů. Jednoho z nich bylo při útoku vidět padat ze střechy.

Podle sdělení očitých svědků se na jižním okraji města v 9:00 dostala americká kolona několika zásobovacích kamionů, doprovázená dvěma obrněnými vozidly a dvěma Humvee, do palby odporu. Zničeny byly dva kamióny a jejich řidiči zabiti. Nebylo poznat, zda šlo o vojáky nebo jiné osoby pro americkou armádu pracující. Američané na útok reagovali střelbou, která zničila dvě osobní auta v okolí.

V mósulské provincii zaútočil odpor v 16:30 na americkou kolonu obrněných aut GMC. Pomocí RPG bojovníci zničili jedno auto a zabili dva jeho pasažéry, další byl zraněn. Šlo zřejmě vesměs o agenty CIA. Zničeno bylo také doprovodné Humvee, v němž byli zabiti tři vojáci.

Další boje

Základna v Ba'qúbě se stala terčem tří minometných střel ráže 120 mm ve 4:15. Na západním okraji města zaútočil odpor v 8:00 na hlídku irácké loutkové policie. Zničeno bylo vozidlo Patrol Safari a zabit jeden irácký loutkový voják. Kolem 8:20 zasáhla v Ba'qúbě hlídku tzv. národní gardy pozemní mina položená odporem v blízkosti americké vojenské základny. Tentokrát byl zničen bílý pickup Nissan a zabiti tři gardisté.

Základnu Suqúr jižně od Bagdádu bombardoval odpor v 8:00 sedmi těžkými minometnými střelami, zřejmě ráže 120 mm.

Základnou u Qanát al-džajš u Bagdádu otřásly během rána tři silné exploze.

Čtyři silné rakety, pravděpodobně Grad, dopadly na základnu v Baládu v provincii Saláh ad-Dín.

Silná exploze otřásla americkou základnou Táríq západně od Bagdádu. Podle síly výbuchu lze soudit, že odpor použil střely shodou okolností se jmenující také Táríq. Základna leží mezi Abú Ghurajb a Fallúdžou.

Jedenáct explozí zaznělo v pátek ráno z koncentračního tábora Abú Ghurajb. Sloupy kouře nad táborem naznačovaly, že odpor požil rakety Kaťuša nebo 120mm minometné střely. Ve 23:30 byla oblast Abú Ghurajb ostřelována znovu, tentokrát byla zničena dvě obrněná vozidla i s posádkami.

Základna polských vojáků v Hille byla ve 20:00 zasažena čtyřmi silnými střelami, patrně ráže 120 mm.

V Chálidíji vybuchla za svítání blízko stanice loutkové policie bomba. Podle sdělení policejního zdroje zničila jedno americké Humvee a zabila dva vojáky, kteří v něm seděli; mimoto zranila dva další, kteří právě procházeli kolem.

V 6:00 ostřeloval irácký odpor hlídku, pověřenou střežením dálnice mezi Júsúfíjí a Fallúdžou. Očitý svědek, který útok zahlédl, oznámil, že americkou jednotku zasáhlo více než 12 střel, patrně ráže 82 mm. O způsobených ztrátách však nemohl podat žádné informace.

Americká hlídka složená z šesti Humvee, dvou obrněných vozidel a čtyř GMC Suburban se stala v 7:45 terčem útoku v Isháqíji u Samarrá' 120 km severně od Bagdádu. Jedno GMC, patřící pravděpodobně CIA, narazilo do stromu. Zbytek americké hlídky se stáhl do relativního bezpečí o půl kilometru dál. Ze zdemolovaného auta vytáhli bojovníci dva muže, z nichž jeden byl zřejmě mrtev, druhý pouze zraněn. Bojovníci vzali oba a rychle s nimi místo boje opustili. Američané pak zahájili palbu na irácké civilisty v okolí, zničili jedno osobní auto a jeho řidiče vážně zranili.

K prudké srážce mezi bojovníky odporu na jedné a americkými vojáky a kurdskými pešmergy na druhé straně došlo v 8:15 v Tal' Afáru u Mósulu. Zničeno bylo americké Humvee a Landcruiser a Safari, patřící Kurdům. Americký vrtulník Cobra mezitím propátrával oblast Tal' Afáru v naději, že najde opěrné body partyzánů. O ztrátách a škodách způsobených v boji nebyly k dispozici informace.

V 16:00 došlo k prudkému boji sil odporu s americkými vojáky a tzv. národní gardou ve vsi Dulu'íja 40 km severně od Bagdádu. V boji bylo zabito 17 loutkových a 12 amerických vojáků. Zničena byla čtyři Humvee a jedno obrněné vozidlo Bradley.

Júsúfíji jižně od Bagdádu se síly odporu střetly v 16:00 s hlídkou americké námořní pěchoty, složené z obojživelných vozidel. Výsledkem bylo zničení dvou obojživelných vozidel a zabití pěti příslušníků námořní pěchoty přesto, že se pěchotě snažily ze vzduchu pomoci vrtulníky Apache.

Ve vesnici Hamrajn v provincii Ba'qúba zaútočili bojovníci odporu v 17:30 na Landcruiser patřící kurdským kolaborantům - pešmergům, zapálili vozidlo a tři pešmergy v něm zabili.

V 19:00 zaútočil irácký odpor u Bahrazu u Ba'qúby na americkou kolonu, zničil jedno Humvee a dvě osoby v něm zabil. Další dva vojáci byli zraněni. V průběhu boje byl zničen také Opel kombi patřící povstalcům, ale zdá se, že v té chvíli v něm nikdo nebyl.

V Ghazálíji blízko Abú Ghurajb zaútočil odpor v 18:20 na americký konvoj s potravinami, pohonnými hmotami a jinými zásobami. Zničil jednu cisternu a dva kamiony se zásobami, zabiti byli čtyři američtí vojáci.

Večer byl při útoku na vůz GMC v 'Ámiríjat al-Fallúdža zabit důstojník americké CIA.

V noci došlo ke srážce americké hlídky s odporem u Samarrá'. Zničena byla dvě obrněná vozidla Bradley a jedno Humvee. Posádky zasažených vozidel byly pravděpodobně usmrceny.

Irácký odpor ostřeloval americké vojáky a jejich sluhy z tzv. národní gardy v Kirkúku 120mm minometnými střelami a poté třemi raketami Kaťuša.

Muqtadá as-Sadr: "Irák byl prodán sionistům"

Ší'itský vůdce Muqtadá as-Sadr v prohlášení přineseném TV al-Arabíja prohlásil, že současná politika v Iráku je jedním z produktů sionismu. Kritizoval tzv. premiéra Ijjáda 'Álawího za podání ruky "izraelskému" ministru zahraničí Silvanu Šalomovi při jejich setkání na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Informace o tom potvrdila dosavadní zprávy o tajných stycích mezi iráckou loutkovou "vládou" a sionistickými okupanty v Palestině, týkajících se bezpečnosti, armády a výzvědné služby.

Zahynul korespondent stránky Mafkarat al-Islam

Webová stránka Mafkarat al-Islam ve zprávě odeslané ve 21:50 mekkánského času oznámila, že její korespondent v Latífíji Ahmad al-'Ání byl v pátek zabit v bojích. 'Ánímu, otci tří dětí, bylo dvacet, když na pokyn svého vydavatele nerad opustil bojovou linii, aby ho bylo mezi střelbou slyšet, až bude podávat zprávu o průběhu boje. Když se však dostal na přiměřenou vzdálenost od fronty, byl zasažen kulometnou střelou z vrtulníku Apache, který pálil na vše pod sebou poté, co na něj Iráčané stříleli ze země.

Ahmad al-'Ání byl sedmnáctým korespondentem agentury Mafkarat al-Islam, který od okupace Iráku na jaře 2003 zahynul nepřátelskou kulkou.

Free Arab Voice zdraví všechny mučedníky z Mafkarat al-Islam a všechny mučedníky arabského národa a všechny ty, kdo bojují proti imperialismu a sionismu, a vyjadřuje svou upřímnou soustrast rodinám bojovníků za pravdu.

Sobota 25. září 2004

Další útoky na Fallúdžu

Ve 4:00 zaútočila americká letadla na čtvrti 'Askarí a Dubbat tříštivými bombami a raketami, ze země se k nim přidaly tanky. Barbarský útok usmrtil šest a zranil devět obyvatel čtvrti. Mezi nimi byly dvě ženy a dítě, většinou z rodiny Hamída az-Zawbi'ího, který pracuje jako řidič ve fallúdžské nemocnici.

Večer Američané v barbarském bombardování pokračovali. Tentokrát zranili neméně sedm lidí ze severozápadní části města, ponejvíce ze čtvrti Džawlan. Zaútočili pak na starou centrální část města -- čtvrť Ta's Na'umí. I tentokrát použili dvou kontejnerových bomb. Americké pozemní síly mezitím ostřelovaly město minomety a tankovými děly. Do 23:35 bylo do fallúdžských nemocnic přijato sedm osob, ale mnohem víc mrtvých a zraněných zůstávalo v troskách svých domů.

Podle zprávy místního korespondenta Mafkarat al-Islam shodily americké síly během noci na město více než 16 000 tříštivých bomb, proto je třeba se obávat velkého počtu obětí, především ze čtvrti Ta's Na'umí, která je velmi hustě obydlena a dosud nebyla terčem náletů. Ve 23:45 korespondent oznamoval, že nálety i pozemní ostřelování města stále pokračují.

Bagdád

Hned v prvních sobotních hodinách došlo k několika útokům na Američany v hlavním městě: v 1:30 ostřelovaly síly odporu šesti minometnými střelami ráže 82 mm letiště Muthanna. Korespondent Mafkarat al-Islam slyšel zvuky explozí a varovné houkání sirén z amerického tábora na letišti. Přibližně ve stejnou dobu dopadlo pět minometných střel na americký štáb v tzv. Zelené zóně a dvě 82mm minometné střely do budovy bagdádského guvernérského sídla v okrsku Bábil. Skupiny odporu ve čtvrti Karak oznámily, že útoky byly odpovědí na americké útoky na Fallúdžu.

V 6:30 odpor v Bagdádu zaútočil na společnou americko-iráckou hlídku v okrsku Sajjidíja blízko bývalého vojenského zařízení Walíd, zabil dva americké vojáky a pět členů tzv. národní gardy.

Dopoledne síly odporu podnikly útok na skupinu zájemců o práci pro okupanty v tzv. národní gardě, jedoucí v malém nákladním autě. Náklaďák byl zachycen autem s příslušníky odporu, ti vyskákali, začali na kolaboranty střílet a pět jich zabili. Dalších několik eventuálních gardistů bylo zraněno, dva vážně zranění později v nemocnici zemřeli. Podle sdělení dalšího ze zraněných pocházeli všichni z Násiríje.

Blízko klubu Zawrá v Rahmáníji zneškodnili bojovníci odporu dopoledne jedno Humvee a zabili jednoho vojáka.

V 11:00 se terčem útoku ručními granáty stalo vozidlo Blaize Chevrolet se třemi pasažéry, kteří zřejmě byli příslušníky CIA. Protože Američané okamžitě místo útoku uzavřeli, nepodařilo s zjistit, zda byli agenti zabiti nebo zraněni.

Ve stejnou dobu zasáhl odpor americké letadlo C-131, které chtělo přistát na mezinárodním letišti, dvěma protileteckými střelami. Očití svědkové viděli, že letoun byl zasažen do pravého křídla a to začalo hořet.

V 15:00 zaútočil odpor v ulici Hajfa na vůz americké CIA. Poté co zničili vozidlo, zabili bojovníci na nedalekém náměstí Talá'í' oba důstojníky CIA, kteří v něm jeli.

Pod oddílem tzv. iráckých sil rychlého nasazení -- elitní skupiny národní gardy -- vybuchla v okrsku Džabál Ghumará ve čtvrti Kázimíja v 17:10 bomba. Zničeno bylo jedno Mitsubishi a zabiti čtyři loutkoví vojáci.

V 19:00 ostřeloval odpor znovu americký štáb v Zelené zóně šesti minometnými střelami ráže 82 mm. Ve 20:50 pak zónou otřásl silný výbuch, způsobený pravděpodobně raketou Grad. Ve 22:30 dopadly do zóny další dvě rakety Grad, ve 23:45 byl pak komplex zasažen třemi minometnými střelami nebo raketami Kaťuša.

Ve 20:15 ostřeloval odpor letiště Muthanna minometnými střelami. Deset jich dopadlo do komplexu, odkud bylo vidět šlehat plameny a stoupat kouř. Americké vrtulníky a iráčtí loutkoví vojáci pak okolí letiště uzavřeli, ale bez valného úspěchu. Ve 21:00 na něj dopadlo nejméně pět Kaťuší a ve 21:20 způsobila mohutnou explozi na letišti raketa Táríq.

Bývalé budovy irácké vády v A'zamíji, používané nyní americkými a loutkovými vojáky, ostřeloval odpor ve 21:00 minometnými střelami ráže 82 mm.

Velitelské stanoviště irácké loutkové armády u Ghazálíje v Bagdádu bylo odporem ostřelováno ve 22:15. Podle očitých svědků zasáhlo stanoviště pět minometných střel, které zneškodnily Landcruiser; rozsah ztrát se nepodařilo zjistit.

Americké ústřední velitelství v Tallá zasáhlo ve 22:30 nejméně pět minometných střel. Podle síly explozí šlo zřejmě o střely ráže120 mm. Také americký štáb Simúk blízko Tallá ostřeloval odpor s použitím 120mm střel.

Ve 22:30 došlo k prudké srážce mezi okupanty a odporem v ulici Hajfa, v níž bojovníci donutili americké vojáky k ústupu. Obránci údajně zneškodnili jedno obrněné vozidlo Bradley, což se ale korespondentovi Mafkarat al-Islam nepodařilo ověřit.

Ve 23:00 zasáhla bomba americký konvoj s proviantem a pohonnými hmotami v okrsku Durá. Po výbuchu bojovníci kolonu ostřelovali a zničili jednu cisternu a jedno auto se zásobami. Současně byli zabiti čtyři američtí vojáci.

Boje pokračovaly celý den v bagdádském Madínat as-Sadr, kde mahdisté zničili jedno Humvee a druhé zneškodnili a současně zabili čtyři vojáky. K další srážce došlo ve 20:00, kdy byla podle očitých svědků zneškodněna dvě vozidla pro přepravu vojáků a zabito sedm tzv. národních gardistů.

Další boje

V noci dopadly dvě silné rakety Grad na americkou základnu v Baládu.

Kolem 6:15 sestřelil odpor blízko okrsku Túz na okraji Kirkúku americký vrtulník Chinook. Tamní korespondent Mafkarat al-Islam sdělil, že svědkové viděli stroj padat v plamenech na zem. Hlídka kurdských pešmergů v Kirkúku se stala v 19:00 terčem útoku odporu. Podle místních svědků seděli ve všech autech vedle pešmergů také cizinci, možná agenti CIA nebo Mossadu. Zničena byla dvě auta Patrol Safari a zabiti čtyři pešmergové a dva důstojníci výzvědné služby.

V oblasti Miqdádíja u Ba'qúby najel v 6:15 americký tank Abrams na pozemní minu, která zabila dva vojáky. Podle svědků výbuch nadzvedl jednu stranu tanku skoro půl metru nad zem a vyřadil jej z provozu. O čtvrt hodiny později americké síly místo obklíčily a snažily se nepojízdný tank odtáhnout. Místní lidi odehnali daleko od místa výbuchu.

Bojovníci odporu s BKC zaútočili v 7:00 na skupinu tzv. národních gardistů, jedoucích v Landcruiseru nedaleko okrsku Kan'an u Ba'qúby. Čtyři z nich zabili a auto podle místních svědků shořelo.

Mósulu explodovala v 7:15 bomba, položená na silnici, kudy projížděla americká kolona. Výbuch úplně zničil jedno Humvee a zabil sedm vojáků.

V 7:45 zaútočil oddíl odporu na americkou hlídku v oblastí Tádží severně od Bagdádu, úplně zničil jedno Humvee a zabil čtyři americké vojáky. Vojáka, který obsluhoval kulomet na vozidle, podle očitých svědků síla výbuchu odhodila sedm metrů daleko.

Americká kolona u Ba'qúby se stala terčem útoku v 9:00. Jedno vozidlo Bradley bylo vyřazeno z provozu. Letoun, který kolonu doprovázel, začal střílet nazdařbůh po okolí a zasáhl dvě osobní auta, v nichž usmrtil civilisty.

Americký konvoj s pohonnými hmotami byl napaden odporem v Latífíji kolem 13:00. Zničeny tu byly dvě cisterny a zabiti tři řidiči, jejichž národnost nebyla zjištěna. V Latífíji byly při jiné příležitosti zničeny Humvee a Mitsubishi a zabiti tři američtí a tři iráčtí loutkoví vojáci.

V 15:45 explodovala bomba pod americkou kolonou v Duwajlíji a zneškodnila dvě Humvee a zabila tři americké vojáky. Podle očitých svědků přiletěl pro mrtvé a zraněné Američany vrtulník Black Hawk.

Bombový úrok v Abú Ghurajb nezpůsobil americké koloně žádné škody. Ve 21:10 ostřelovaly síly odporu zdejší americký tábor. Ve 22:30 zaútočil odpor RPG a ABG u Abú Ghurajb na mostě Abú Manajsir na americké obrněné vozidlo a zničil je.

Zato oba útoky na americké kolony v Ridwáníji byly úspěšné. V 10:00 bylo z první kolony úplně zničeno vozidlo pro přepravu vojáků a jeho americký řidič zabit. Kolona vezla proviant pro americké vojáky včetně minerálních vod v kamionech s  kuvajtskými poznávacími značkami. Při druhém útoku v 15:00 byl zničen jeden civilní kamion a druhý vyřazen z provozu. Řidiči obou vozidel, jejichž národnost nebyla zjištěna, byli zabiti.

Desítky příslušníků námořní pěchoty prohledávaly v sobotu odpoledne domy v Júsúfíji a zatýkaly civilisty. Když vycházeli z jednoho domu, bojovníci na ně v 17:30 zahájili palbu, zabili šest příslušníků pěchoty a zničili jedno Humvee a jedno obrněné vozidlo. Ve 22:00 zaútočil odpor na velitelské stanoviště irácké národní gardy u města. Podle zdroje z tamní loutkové policie byli při útoku, jehož se účastnili i ostřelovači odporu, zabiti tři loutkoví vojáci a další tři zraněni. 

V Latífíji vybuchla ve 23:10 bomba odporu pod americkou kolonou čtyř obrněných vozidel Bradley, z nichž jedno vyřadila z provozu.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       4. 10. 2004
4. 10. 2004 Konec britské Konzervativní strany?
4. 10. 2004 Guantánamo "nezabránilo teroristickým útokům"
4. 10. 2004 Členka Rady BBC bude mít zisky z privátních vojenských kontraktů v Iráku
4. 10. 2004 Óda na jeden starostlivý a bdělý magistrát; taky rozpačité rekviem za problémové, z módy vyšlé a nadto památkově chráněné nádraží Miloš  Dokulil
4. 10. 2004 Blairova vláda nutí univerzity, aby dávaly přednost uchazečům se slabšími studijními předpoklady
4. 10. 2004 Bertinotti přinutil Grebeníčka smířit se s Ransdorfem Štěpán  Kotrba
4. 10. 2004 Česká média lidem kážou
4. 10. 2004 "Proti všem" Josef  Provazník
4. 10. 2004 Pocit absolutní identifikace s národem je pastí Bohumil  Kartous
4. 10. 2004 O zrakových a čichových vjemech spoluobčanů Miloš  Kaláb
4. 10. 2004 Francie: První stížnosti na "šátkový" zákon Simone  Radačičová
4. 10. 2004 Prestaňme driemať a začnime myslieť Andrej  Sablič
4. 10. 2004 EU: Jak omezit imigraci Simone  Radačičová
4. 10. 2004 OBSE proti obchodu s lidmi Simone  Radačičová
1. 10. 2004 Kam vede tunel na Hutmance? Zbyněk  Fiala
2. 10. 2004 Britský občan byl "mučen v americkém zajetí"
4. 10. 2004 Lze sebemrskačství českého národa považovat za nenávist k českému národu?
4. 10. 2004 Rozhodnutí o šroubovácích
4. 10. 2004 Návštěva u zubaře Jaroslav  Hutka
4. 10. 2004 Ossis v domcích, Wessis ve vilách Igor  Záruba
4. 10. 2004 Kouzlo nechtěného... Ladislav  Žák
4. 10. 2004 Zítřek sociálního státu v globalizovaném světě Miloš  Pick
4. 10. 2004 Krize sociálního státu a globalizace Jan  Keller
4. 10. 2004 Evropská levice musí mít odvahu vzdorovat ideologii soudobého kapitalismu René  Revol
4. 10. 2004 ČSSD a sociální stát: sociální demokracie ve vleku neoliberalismu Rudolf  Převrátil
4. 10. 2004 Vnímání sociálního státu v politice KSČM a v jejím voličském a členském zázemí Josef  Heller
4. 10. 2004 Sociální stát a zaměstnanecká participace Zdeněk  Hába
4. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. a 25. září 2004
4. 10. 2004 Odešel Jan Filípek (1913 - 2004) Jiřina  Fuchsová
3. 10. 2004 Porodní báby a státní moc Tomáš  Trusina
1. 10. 2004 Graham Greene -- básník trapnosti Jan  Čulík
30. 9. 2004 Británie: Ofcom navrhuje novou veřejnoprávní televizi
2. 10. 2004 Svoboda slova v době terorismu
30. 9. 2004 Jsou česká média po roce 1989 svobodná?
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. a 25. září 2004   
30. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 21. září 2004   
28. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004   
23. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 8. - 12. září 2004   
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004   
13. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 3. září 2004   
5. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. - 29. srpna 2004   
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004   
23. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. a 15. srpna 2004   
20. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. a 13. srpna 2004   
18. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 11. srpna 2004   
16. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 8. srpna 2004   
13. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. a 5. srpna 2004   
12. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 3. srpna 2004