19. 10. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 10. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. října 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že v 10:00 v Bagdádu zaútočil sebevražedný atentátník s automobilem Kia naloženým 1,5 - 2 tunami výbušniny, zamaskovanými ovocem a zeleninou, na hlavní irácký štáb CIA. Štáb je stará budova blízko ulice Sa'dún u hotelu Rašíd, užívaná dříve iráckým vojenským průmyslem, kterou Američané obehnali vysokou betonovou zdí. Má minimálně 3 000 zaměstnanců, na střeše je řada ostřelovačů a kolem jsou strážní stanoviště a řada kontrolních míst. Řidič-sebevrah se připojil za konvoj vozů GMC a podařilo se mu s nimi vjet hlavní branou do objektu. Pak vozidlo explodovalo. Při výbuchu spadly části budovy spadly a její fasáda byla zničena. Později svědkové korespondentovi oznámili, že zahynulo 12 agentů CIA, kteří jeli ve třech vozech, dvou GMC Suburbanech a jednom Blazeru.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Sobota 2. října 2004

Z technických důvodů se nepodařilo zpracovat za tento den obšírnější zpravodajství.

Samarrá'

Zatímco zdroje odporu uváděly, že okupanti kontrolují pouhých 30 % města, zatímco 70 zbývajících procent je osvobozených, americké vojenské zdroje a jejich západní média hlásaly opak -- že 70 % města je znovu okupováno.

Obyvatelé města oznámili, že američtí ostřelovači se ve velkém počtu rozmístili na střechách, odkud stříleli po ulicích na všechno, co se hnulo. "Jsou tam mrtví lidé, které nemůžeme odnést a pohřbít na hřbitově, takže budou pohřbeni v zahradách svých domů," řekl osmnáctiletý vysokoškolský student Alí Abd al-Latíf. R. Chálid Ahmad ze samarrské hlavní nemocnice prohlásil, že během pátku bylo do jeho ústavu přineseno 80 mrtvol a přes sto zraněných.

"Mrtví a zranění jsou všude po městě, a když se je pokoušíme odvézt, Američané na nás střílejí," řekl televizi AP řidič ambulance. "Později nám řekli, že můžeme odvézt jen zraněné ženy a děti a nesmíme nakládat zraněné muže."

Zranění, většinou ženy a děti, ležely na postelích tikrítské fakultní nemocnice. "Jeho těhotná matka byla zabita," řekl Sámi Hášim, když stál nad chlapcem, jehož břicho bylo zakryto obvazy. Vedle ležela dívka, která ztratila levou nohu.

Opět útok na Fallúdžu

Nejméně sedm iráckých civilistů bylo zabito a třináct zraněno při další americké agresi proti městu. Jako obvykle prohlášení americké armády tvrdilo, že letecké útoky na Fallúdžu byly namířeny proti nepolapitelnému Abú Mus'abovi az-Zarqáwímu, z něhož mají okupanti noční můru. Dr. Ahmad Táhir z fallúdžské nemocnice oznámil, že mezi zabitými a zraněnými je řada žen a dětí. Místní lidé sdělili, že při americkém útoku byly zničeny dva domy v severní části města.

Latífíja

Síly odporu v Latífíji zaútočily na americký konvoj s pohonnými hmotami a proviantem, doprovázený kolaborantskou tzv. iráckou národní gardou. Podařilo se zapálit pět cisteren a zničit tři vojenská vozidla.

Američané přiznali pouze několik zraněných

Americká armáda oznámila, že během soboty bylo při různých akcích zraněno pět amerických vojáků -- dva při bombovém útoku v Madínat as-Sadr, jeden příslušník námořní pěchoty při explozi auta s výbušninou ve Fallúdži a dva při bombovém útoku v Mósulu. Ve skutečnosti bylo jen při sebevražedném útoku auta s výbušninou na kolonu námořní pěchoty zabito v sobotu třináct příslušníků americké námořní pěchoty.

Bagdád: boje v Madínat as-Sadr

Američtí okupační vojáci se střetli s Mahdího armádou Muqtady as-Sadra v bagdádské čtvrti Madínat as-Sadr.

Neděle 3. října 2004

Odpor útočí na okupační vojáky devadesátkrát denně

Korespondenti Mafkarat al-Islam jsou přesvědčeni, že příští dny budou svědky kvalitativní změny operací iráckých povstalců. Během posledního týdne sledovali činnost odporu ve více než 50 regionech země a pozorovali značný nárůst jeho útoků -- až 95 akcí denně. Oznámili, že počet povstaleckých operací byl uplynulém týdnu takovýto:

  • sobota 25. září -- 87 operací,
  • neděle 26. září -- 75 operací,
  • pondělí 27. září -- 81 operací,
  • úterý 28. září -- 89 operací,
  • středa 29. září -- 90 operací,
  • čtvrtek 30. září -- 92 operací a
  • pátek 1. října -- 95 operací.

Korespondenti současně pozorovali změnu strategie ve prospěch taktiky rychlých úderů. Nová taktika vyžaduje útoky, které trvají vždy dvě až šest hodin. Auta naložená výbušninou jsou znovu používána jako silná a zastrašující taktika. Bombový útok 26. září v Karmě západně od Bagdádu byl jedním z dobrých nedávných příkladů nového použití této taktiky se smrtícím a cíleným účinkem. Při této operaci explodovala dvě auta u štábu loutkových tzv. sil civilní obrany, právě když Američané měnili stráže a velký počet jejich vojáků byl uvnitř i venku. Zabito tak bylo 35 vojáků, zničeno bylo osm Humvee, dvě vozidla na přepravu voj_e1ků a jedno obrněné vozidlo Bradley.

Vedle nové a sofistikovanější taktiky pozorovatelé zaznamenali větší koordinaci mezi skupinami odporu různých ideologických názorů. To je vidět v koordinaci času jednotlivých útoků a ve vydávání společných prohlášení. Korespondenti zaznamenali koordinaci mezi povstalci v bagdádské ulici Hajfa, v Ramádí, Samarrá', Tal' Afáru a Mósulu. Právě v Ramádí například byli svědky toho, jak šest různých organizací vzájemně těsně spolupracovalo.

V provincii Anbar odpor provádí taktiku likvidace nepřítele, soustřeďuje své síly na úplnou likvidaci malých amerických nebo loutkových hlídek. Útočí na malé kolony tím, že je rozdělí na části a pak se zaměří na menší část a zničí ji.

Korespondenti zaznamenali, že v posledních 40 dnech došlo k větší změně ve vojenské strategii odporu. Pozorovali příznaky toho, že odpor byl schopen využít zkušeností řady specialistů z bývalé armády Irácké republiky, kteří dokázali využít zbytků někdejšího technického vojska a učinit ho údernějším rozvinutím tradičního způsobu boje. Řada raket středního a krátkého doletu byla s pomocí těchto specialistů upravena. Rakety C5K například byly upraveny z typu vzduch-země k použití na zemi a jako protiletecké střely.

Korespondenti věří, že příští dny budou znamenat kvalitativní skok v operacích odporu a ty dosáhnou větší destrukční kapacity.

Samarrá'

Síly odporu odpoledne zaútočily na velitelské stanoviště amerických vojáků a jejich iráckých sluhů, které brání dopravě potravin a zásob do rozděleného města. Černé auto Opel, naložené výbušninou a řízené sebevražedným útočníkem, do stanoviště narazilo a způsobilo těžké ztráty mezi těmi, kdo se tam nacházeli. Zabito bylo 20 amerických a 10 loutkových vojáků. Zničeny byly tři pickupy Nissan, patřící loutkovým silám, a dvě Humvee Američanů. Zneškodněno bylo také obrněné vozidlo Bradley.

Fallúdža

Kolem 20:30 vystřelil americký letoun raketu na bílý pickup Nissan, stojící v centru města před budovou guvernérského úřadu a zabil tři irácké civilisty, kteří v něm seděli.

Ve 21:00 zničil odpor severně od města dva kamiony.

Bagdád

Síly odporu zaútočily v 15:00 na americký konvoj u tzv. Zelené zóny, zničily dvě obrněná vozidla a Humvee a zabily šest Američanů. Ve 20:10 zasáhl odpor Zelenou zónu dvěma Kaťušemi.

Útok odporu raketami C5K na konvoj usmrtil v 17:00 dva řidiče. Jejich bílá Volva měla kuvajtské poznávací značky, ale řidiči zřejmě nebyli Arabové.

Ve 20:00 ostřeloval odpor šesti 82mm minometnými střelami stanici loutkové policie v Kázimíji v severním Bagdádu.

Na americkou základnu Muthanna zaútočil odpor dvanácti minometnými střelami ráže 82 mm.

Na základnu Suqúr jižně od Bagdádu dopadly čtyři rakety Kaťuša.

V noci vypálil odpor 24 minometných střel ráže 82 mm na americkou základnu na Palestinské ulici blízko ulice Qaná.

Při bombovém útoku v okrsku Ulwat ar-Rašíd jižně od Bagdádu usmrtil odpor ve 20:30 šest příslušníků tzv. národní gardy.

Ve 21:0 vypálil odpor raketu Grad na bývalé mezinárodní letiště.

Při útoku na hlídku složenou z pěti vozidel v okrsku Karak byl zabit jeden americký voják.

Tři američtí vojáci byli zabiti ve 23:00 explozí bomby nedaleko Qanát al-Džajš.

Qá'im

V okrsku Rabt sestřelil irácký odpor v 0:25 raketou C5K americký vrtulník Chinook a zabil pět amerických vojáků.

V 9:30 síly odporu použily bombu a SBG9 ke zneškodnění obrněného vozidla Bradley a Humvee na kilometru 160 v Qá'imu.

V poledne byla zneškodněna dvě Humvee na městském hřbitově.

Výbuch modrého Chevroletu Caprice naloženého výbušninou zabil 15 km od města 15 amerických vojáků a zničil pět Humvee. Bohužel byli zabiti také tři civilisté -- muž, žena a dítě -- kteří se zrovna nacházeli poblíž.

Ve 23:00 síly odporu napadly americkou kolonu 45 vozidel přijíždějící z Bagdádu do Qá'imu a zapálily pět transportérů, z nichž každý vezl pět tanků Abrams. Bojovníci odporu se po zásahu bezpečně vrátili na svou základnu.

Latífíja

Dva američtí vojáci a pět loutkových gardistů zde bylo zabito ve 13:10.

Ve 14:00 byli zabiti dva řidiči kamionů při útoku a jejich konvoj.

V 18:00 zabil odpor sedm tzv. národních gardistů a šest loutkových policistů.

Hadítha

Síly odporu ostřelovaly v 11:45 raketami americkou základnu u města. Dopadlo na ni celkem osm raket Grad, 22 kaťuší a 32 minometných střel ráže 120 mm.

Hillá

Na polskou okupační základnu ve městě dopadly kolem 19:00 tři rakety Grad. Americký vrtulník Black Hawk v červeným křížem, který měl naložit mrtvé a raněné, se zřítil.

Ba'qúba a okolí

Bombový útok podniknutý kolem 20:00 na americkou hlídku tvořenou dvěma obrněnými vozidly a čtyřmi Humvee zneškodnil jedno obrněné vozidlo.

Kolem 20:30 explodovala další bomba pod hlídkou loutkové policie a zničila její Landcruiser a tři z policistů zabila.

Příslušníci odporu zaútočili kolem 22:00 na ba'qúbském mostě na bílý Nissan Patrol Safari, vezoucí kolaborantské ší'itské milicionáře z Brigád Badr, zničili ho a zabili tři kolaboranty.

Večer odpor vypálil 18 minometných střel na místní štáb loutkové policie, z něhož pak bylo vidět stoupat oblaka kouře.

Sedm amerických a deset iráckých vojáků bylo zabito kolem 22:00, když se okupanti se svými sluhy pokusili dostat do města Bahraz u Ba'qúby.

Durá

Čtyři američtí vojáci byli kolem 15:00 zabiti při útoku odporu na konvoj vozidel na přepravu vojáků, Humvee a nákladních aut. Zasažené vozy explodovaly celých 17 minut po útoku, což znamená, že byly naloženy municí nebo jinou výbušninou.

Dvě Humvee byla zničena a dva vojáci byli zabiti při útoku na americkou hlídku vjíždějící na základnu v místní rafinérii.

Ridwáníja

V okrsku Duwajlíja zasáhl odpor konvoj tří obrněných vozidel americké námořní pěchoty a zničil jedno z nich. Pak se objevily dva vrtulníky Cobra, zasáhly raketou nedalekou farmu a zabily farmáře, zničily dva automobily Kia a několik kusů dobytka.

Dulu'íja

Tři američtí vojáci byli zabiti při útoku na jejich hlídku v 17:45.

Tádží

Nejméně 23 amerických vojáků bylo kolem 18:10 zabito při útoku auta s výbušninou na okupační strážní stanoviště ve městě. Odpor použil k útoku bílé brazilské auto a zničil jím čtyři Humvee.

Bomby explodovaly poblíž amerického štábu pod výcvikovou kolonou NATO, složenou ze čtyř bílých aut GMC a čtyř Humvee. Zničeno bylo jedno GMC a jedno Humvee bylo vyřazeno.

Tal' Afár

V prudkém boji byla zničena tři vozidla americké armády a několik různých aut a náklaďáků loutkových sil. Zabito bylo pět příslušníků odporu a poškozeny tři místní domy.

Mósul

Síly odporu ve 20:00 vypálily raketu Taríq na americký tábor Ghazlání.

Ve 21:45 bylo na sídlo místního guvernérského úřadu vypáleno sedm minometných střel ráže 82 mm a ve stejnou dobu byla ve městě ostřelována hlídka irácké loutkové policie.

Pondělí 4. října 2004

Oznámení čtenářům:

Zpravodajství iráckého odporu pokrývalo aktivitu Iráčanů bránících svou vlast před agresory déle než rok. Během té doby se odpor vyvíjel a činil nepřetržité pokroky. Rozšířil se skutečně do všech krajů Iráku a zasáhl a zničil všechny typy výzbroje a zbraní užívaných americkými pozemními silami a jejich sluhy.

Mediální pokrytí odporu nicméně bylo velmi chudé, což způsobil především americký nátlak. Když začalo vycházet Zpravodajství iráckého odporu, byly nezávislé arabské televize a několik listů spolehlivými zdroji informací o událostech. Jejich pokrytí dění bylo snad dílčí a nedostačující, což způsobila rozlehlost Iráku, ale nicméně podávalo obraz o odporu, který irácký lid kladl okupantům své vlasti.

Spojené státy, které usilují nejen o totální politickou a ekonomickou nadvládu nad světem, ale i o úplnou kontrolu nad médii celého světa, toto pokrývání ukončily, a to včetně různých arabských listů a mediálních orgánů. Protože stále přicházejí nějaké informace o humanitárních katastrofách, způsobených americkou invazí a okupací -- nemluvě o předchozích 12 letech vražedných sankcí se strany USA -- mezinárodní a arabská média se vzdávají snah informovat důkladněji o boji odporu. Ale "pravda chce ven" a tak stále víc a víc odvážných lidí v Iráku v minulých měsících přispívalo na webovou stránku Mafkarat al-Islam (www.islammemo.cc), a poskytovali cenné informace z bitevního pole arabsky čtoucí veřejnosti. Zprávodajství iráckého odporu mělo možnost používat materiál Mafkarat al-Islam, jediného zdroje informací o rozvíjejícím se boji odporu -- jediného proto, že byl schopen dosud odolat tlaku amerického impéria.

Stateční korespondenti Mafkarat al-Islam zaplatili vysokou cenu za své snahy šířit pravdu. Nejméně devět z nich bylo zabito nepřátelskou kulometnou palbou. Podobně vysokou cenu zaplatil také Free Arab Voice, vydaný vzteklým útokům sionistů.

Potýkajíce se s nesmírnými obtížemi, přesto odpor i naši kolegové v Mafkarat al-Islam postupovali vpřed. Jestliže před rokem mohly denní zprávy o odporu vycházet na 4 - 5 stránkách, je to dnes u Mafkarat al-Islam 16 - 18 stránek.

Nic nedodá odvahy víc než šíře a častost operací odporu vylíčená v takovém výčtu. Nic nás nemůže potěšit víc než informace o stále rostoucím odporu navzdory americkému škrcení mezinárodních a arabských médií.

V současné době se počet a rozsah zpráv o aktivitách odporu stává příliš velkým pro dosavadní formát zpráv, jak jsme je dosud podávali. Sestavit a přeložit takový svazek materiálů denně se stalo velmi obtížným. Chápeme také, že velké množství zpráv nutí čtenáře si z nich jen vybírat.

S ohledem na situaci jsme se rozhodli vyzkoušet novou úpravu zpráv. Zatímco dříve jsme se snažili být maximálně detailní, nyní se chceme pokusit klást větší důraz na analýzu a organizaci zpráv, které budeme přinášet, v naději, že ukážeme každodenní průběh činnosti odporu navzdory tendenci zahraničních médií zkreslovat události, a podaří se nám šířit informace o nejdůležitějších aspektech probíhajících bojů.

Na základě toho se zpravodajství posune na nový a vyšší stupeň činnosti a vydání od pondělí 4. října budou přinášet důkladnější materiál hlavně o těch útocích, které se hlavní média snaží co nejvíce tutlat.

Bagdád: sebevražedný útok na hlavní štáb CIA v Iráku

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že v 10:00 v Bagdádu zaútočil sebevražedný atentátník s automobilem Kia naloženým 1,5 - 2 tunami výbušniny, zamaskovanými ovocem a zeleninou, na hlavní irácký štáb CIA. Štáb je stará budova blízko ulice Sa'dún u hotelu Rašíd, užívaná dříve iráckým vojenským průmyslem, kterou Američané obehnali vysokou betonovou zdí. Má minimálně 3 000 zaměstnanců, na střeše je řada ostřelovačů a kolem jsou strážní stanoviště a řada kontrolních míst. Řidič-sebevrah se připojil za konvoj vozů GMC a podařilo se mu s nimi vjet hlavní branou do objektu. Pak vozidlo explodovalo. Při výbuchu spadly části budovy spadly a její fasáda byla zničena.

Americké síly uzavřely všechny přístupy na místo a tím korespondentovi znemožnily zjistit rozsah škod. Bylo však vidět přijíždět sedm iráckých ambulancí a šest amerických. Kromě toho na místo přiletěly dva vrtulníky Black Hawk se znakem červeného kříže, aby také odvezly mrtvé a raněné. Mimo to korespondent viděl pět zničených osobních automobilů a škody, které silný výbuch způsobil na zdech sousedních budov. Později svědkové korespondentovi oznámili, že zahynulo 12 agentů CIA, kteří jeli ve třech vozech, dvou GMC Suburbanech a jednom Blazeru. Mimoto zhynulo pět členů tzv. irácké národní gardy, kteří stáli na prvním stanovišti. (Korespondent upřesnil, že americké síly mají obvykle u svých zařízení sestavu stanovišť, první je obsazeno iráckými loutkovými silami, které jsou tak při eventuálním útoku odporu nejvíce na ráně.)

Americká agentura AP o útoku podala úplně jiné informace. K výbuchu prý došlo v 9:45 a byl namířen na "konvoj čtyřkolových vozidel opouštějící komplex hotelu, kde sídlí cizí podnikatelé a novináři". Tahsin al-Furajdží z Američany vytvořených loutkových sil AP řekl, že "pickup naložený výbušninou explodoval, když najel do konvoje tří vozidel" a dodal, že "jedno z vozidel bylo zničeno a šrapnely zasáhly blízké hotely Palestina a Bagdád". Podle AP se auto po výbuchu zachytilo o reklamní tabuli na protější straně ulice. Američané a irácké loutkové síly pak prý zahájili palbu, ale svědkům "nebylo jasné, na co stříleli". Americké síly odpovídají na všechny útoky nekontrolovanou střelbou a zabíjejí tak irácké civilisty, kteří se jim pouhou náhodou připletou do cesty.

Po útoku se američtí ostřelovači rozmístili po střechách okolních budov, vytvořili řadu kontrolních stanovišť a v okolí se objevilo mnohem více amerických a iráckých loutkových sil. Navzdory všem těmto patřením už v 10:25 dopadly do hotelu Rašíd v sousedství dvě silné rakety Taríq.

Po útoku na štáb CIA Američané přerušili všechna telefonní spojení

Informovaný zdroj z řad zaměstnanců iráckých telekomunikací sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že následkem útoku na štáb CIA přerušilo americké okupační velení všechna telefonní spojení v zemi -- linky pevných i přenosných telefonů. .

Později téhož dne bylo toto nařízení odvoláno v severních krajích Iráku, ale zůstalo v platnosti v jižní části země, o níž je známo, že má nejhorší síť z celé země. Následkem tohoto nařízení zůstaly celé tři dny bez jakéhokoliv spojení např. bagdádské části Karak a Madínat as-Sadr.

Korespondent poznamenal, že i když bylo telefonní spojení oficiálně obnoveno, uživatelé při pokusech o ně stále narážejí na různé potíže.

Bagdád: útok na odvodní středisko loutkových sil

Mercedes naložený výbušninou najel u mostu vedoucího k areálu ministerstev v Bagdádu do vrat štábu iráckých "zvláštních sil". Kolem 9:05 auto explodovalo. Pro nové členy iráckých bezpečnostních služeb to měl být první den služby a byli ještě oblečeni v civilních oděvech. Po útoku zůstalo mrtvých nejméně 45 zájemců o členství v iráckých loutkových silách a minimálně 32 dalších bylo zraněno. Zapáleno bylo přitom pět civilních aut.

Bezprostředně po útoku americké síly podporované vrtulníky a obrněnými vozidly místo obklíčily a uzavřely. Korespondent napočítal příjezd nejméně 15 ambulancí, které odvezly mrtvé a raněné.

Bagdád: další útoky

V 9:00 zasáhla bomba americkou hlídku na bývalém mezinárodním letišti v Bagdádu, zabila dva americké vojáky a zničila jedno Humvee. Ve 22:00 zasáhl odpor letiště dvěma raketami Grad. První z nich zasáhla velitelství, druhá spadla mezi baráky.

V 11:30 zasáhly síly odporu sedmi minometnými střelami vojenskou akademii v Rustamíji, z objektu stoupal černý kouř. V 17:10 zasáhla akademii raketa Taríq.

Ve 14:40 zaútočily síly odporu na hlídku irácké loutkové policie v bagdádské čtvrti Šu'la, zničily její Landcruiser a Patrol Safari a zabili tři a zranili dva loutkové policisty.

Zelenou zónou otřásly v 15:00 výbuchy tří raket Grad.

Kolem 16:00 se Američané se čtyřmi obrněnými vozidly Bradley pokusili dostat do ulice Hajfa, kde chtěli zřídit kontrolní stanoviště, ale palbou iráckých ostřelovačů a RPG byli zahnáni zpět, přičemž byli dva Američané zabiti a tři zraněni.

Dva američtí podnikatelé či agenti výzvědné služby byli v 17:30 zabiti při útoku na konvoj tří GMC a jednoho Fordu ve čtvrti Misba. Obrněný Ford byl zničen RPG.

Na silnici u kanálu Qanát al-Džajš zničil odpor jednu cisternu s naftou a zabil amerického vojáka.

Síly odporu zaútočily ve 22:30 na americkou hlídku poblíž jordánské ambasády ve čtvrti Mansúr a zneškodnily jedno Humvee.

Fallúdža: další brutální bombardování civilistů

Pokrytectví a brutalita vlastní všem okupantům se stále více rýsují při americkém bombardování vzdorné Fallúdže. Zatímco americká propaganda vědomě lže, že cílem náletů jsou bojovníci Zarqáwího, fallúdžská nemocnice a agentura Mafkarat al-Islam hlásí vždy, že zasažena byla lidská obydlí a oběťmi byli civilisté včetně žen a dětí.

Tak tomu bylo i v pátek 4. října. Zatímco americká média jako AP vytrubovala do světa oficiální linii americké armády, že americké bombardéry zasáhly baštu "mozku teroristů" Abú Mus'aba az-Zarqáwího, korespondent Mafkarat al-Islam přímo z města oznámil, že americké bombardování zničilo ve čtvrti Džumhúríja dům al-Hadždže Thámira as-Sálima,  lékárníka v místní lékárně al-Abrar. Sousední dům byl vážně poškozen, zabity byly dvě děti, výrostek, tři muži a tři ženy. Třináct dalších osob bylo zraněno -- čtyři děti, tři muži a šest žen.

Americké síly bombardovaly kolem 5:00 také dům ve čtvrti Šuhadá'. Tam byli podle korespondenta zabiti dva mladí kurdští ševci.

Když dr. 'Ádil Chámis z fallúdžské hlavní nemocnice sdělil AP, že bylo zabito 11 civilních osob, americká armáda "obvinila nemocnici z nadsazování počtu obětí". Prolhaná americká armáda oznámila, že útok na dům lékárníka Sálima byl "precizním zásahem", provedeným kolem 1:00 a že byla učiněna opatření zajišťující, aby v době zásahu "nebyl na místě žádný nevinný civilista". Druhý zásah, při němž byli zabiti kurdští ševci, byl prý zase namířen na budovu, kde "se údajně shromáždili členové Zarqáwího sítě".

Ba'qúba a okolí

Pět členů tzv. irácké národní gardy bylo v 8:00 zabito při bombovém útoku v Ba'qúbě. Ve 12:20 zaútočily síly odporu devíti minometnými střelami na zdejší americký tábor. Další útok na základnu následoval kolem 17:45. Poté přiletěly tři vrtulníky Black Hawk se znakem červeného kříže, aby odvezly mrtvé a raněné. V 18:55 byla na tábor vystřelena raketa Grad.

Severně od města zaútočil odpor také na hlídku dvou obrněných vozidel Bradley a dvou Humvee a jedno Bradley zneškodnil.

V 15:10 byl v Bahrazu u Ba'qúby výbuchem bomby zničen jeden Abrams s pětičlennou posádkou. V 18:55 vypálil odpor na americkou základnu v Ba'qúbě jednu raketu Grad.

Samarrá': stále vzdorná!

Američané pokračovali v bombardování města Samarrá' kontejnerovými bombami, přičemž světu oznamovali, že je už obsadili. Bombardéry F-16 a F-14 shodily na město osm kontejnerových bomb (v každé je 2 000 tříštivých bomb) a ostřelovali je raketami. Zahynulo 45 osob, z nichž deset bylo z řad bojovníků odporu a zbytek civilisté.

Bojovníci odporu jsou zřejmě rozhodnuti vyvrátit tvrzení USA, že se jim podařilo utlumit odpor odbojného města Samarrá'. V pondělí zdejší odpor sestřelil dva americké vrtulníky, Black Hawk a Chinook.

Těžké boje v Dulu'íji

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že v pondělí proběhly ve městě těžké tříhodinové boje.

V 16:00 zaútočilo asi 40 bojovníků odporu na americkou kolonu jedoucí z města na pomoc oddílům, které se snaží porobit blízké město Samarrá'. V boji trvajícím až do 19:10 byli zabiti čtyři bojovníci odporu a 11 amerických vojáků.

Americké letectvo pak celou oblast ostřelovalo, zničilo dům u silnice a pobilo dobytek v okolí. Zničeno bylo zařízení farmy a tři automobily.

Latífíja: okupanti zabíjeli ženy a děti

Ve zprávě odeslané v 1:26 v úterý místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že americké bombardéry F-16 zaútočily na čtyři domy v oblasti, zničily je a zabily čtyři ženy, pět dětí ve věku od 1 do 3,5 let a tři výrostky. Zničena byla dvě osobní auta stojící u domu a traktor.

Čtyři američtí vojáci byli ve 20:45 zabiti ve městě při útoku na konvoj cisteren a vozů se zásobami. Tři kamiony byly zničeny a hořely až do 23:15.

Útoky po celém Iráku

Tři americké vojáky zabil v 6:30 útok auta s výbušninou severně od Baládu.

Mahdího armáda bojovala s italskými okupanty a jejich iráckými sluhy časně ráno v Násiríji, přičemž byl zabit jeden irácký loutkový voják a další byl zraněn. Čtyři výbuchy způsobené raketami Taríq otřásly kolem 15:00 zdejší italskou základnou.

Od 6:30 do 7:00 ostřelovaly síly odporu raketami a minomety koncentrák v Abú Ghurajb. Do tohoto symbolu americké demokracie dopadlo šest raket C5K a patnáct 120mm minometných střel.

Síly odporu v 'Amará zabily kolem poledne poručíka a plukovníka tzv. irácké národní gardy.

Dva američtí vojáci byli ve 14:10 zabiti a vozidlo naložené vojenským vybavením zničeno při útoku odporu v regionu Manajsir mezi Ghazálíjí a Abú Ghurajb.

Ćtyři loutkoví policisté byli ve 14:30 zabiti v Za'faráníji při útoku na jejich hlídku na mostě Dijála.

V Durá zaútočily síly odporu v 18:45 na americkou hlídku a podle očitých svědků zabily čtyři vojáky a zmocnily se 17 amerických kulometů. Z Durá byla pak kolem 20:45 ohlášena prudká srážka, trvající 25 minut, v níž byli zabiti další čtyři američtí vojáci.

V 19:10 odpálil odpor tři kaťuše na americkou základnu Suqúr jižně od Bagdádu.

V téže době ostřeloval odpor spojenou základnu amerických vojáků a iráckých tzv. sil rychlého nasazení v Tádží 31 minometnými střelami ráže 120 mm. Ve 22:15 pak odpor zasáhl základnu opět třemi raketami Grad.

Ve 22:10 odpálily síly odporu tři silné rakety Grad na štáb polských okupačních sil v Hillá.

Atentáty na velitele loutkových sil

Velitel policie v Balád Rúzu u Ba'qúby byl v 7:30 zastřelen partyzány ve chvíli, kdy opouštěl svůj dům na cestě do práce.

V 10:10 zastřelily síly odporu velitele tzv. irácké národní gardy v 'Amará.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       19. 10. 2004
19. 10. 2004 Vy britští pitomci!
19. 10. 2004 Teroristickým útokům z 11. září mohlo být zabráněno Mojmír  Babáček
19. 10. 2004 Stromy života i smrti Václav  Dušek
19. 10. 2004 Proč má myslivost v ČR velkou tradici? Bohumil  Kartous
19. 10. 2004 "Evropě chybí vize a vizionáři" Ondřej  Chrást
19. 10. 2004 Kolik je vlastně těch Romů? Ivan  Veselý
19. 10. 2004 Odkud Romové skutečně přišli? Petr  Lhotka
19. 10. 2004 Jakou plánuje britská vláda budoucnost pro BBC
19. 10. 2004 Šok ze sprostého chování Míla  Leach
19. 10. 2004 Zelená Evropa: tmavozelený západ, světlezelený jih, šedozelený východ Pavel  Pečínka
19. 10. 2004 Němečtí křesťanští demokraté ztrácejí přízeň voličů Radek  Vogl
19. 10. 2004 Jak řekl Stanislav Gross Jaroslav  Doležal
19. 10. 2004 Kerry zvíťazí ...ak by hlasoval celý svet
19. 10. 2004 Michael  Marčák
19. 10. 2004 Projekty Světového sociálního fóra na Síti Štěpán  Kotrba
19. 10. 2004 Londýn: "Jiná cesta je možná"
19. 10. 2004 Svetlá a tiene čínskej revolúcie Peter  Greguš
19. 10. 2004 Pax Americana I. Peter  Nedoroščík
18. 10. 2004 Budou mít některé děti tři rodiče?
19. 10. 2004 Soumrak sociálního státu a jeho důsledky na cestě do vysněného ráje Jaroslav  Ungerman
19. 10. 2004 100% Dastych free Štěpán  Kotrba
19. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. října 2004
19. 10. 2004 Konzumuji, tedy jsem? Michael  Blail
19. 10. 2004 SRN: Zaměstnanci Opelu protestují, odbory ustupují, extremisté odrazují investory
18. 10. 2004 Británie a Evropa jsou posedlé protiamerickou psychózou
18. 10. 2004 Jak můžete nazývat Boha "nejvýš dobrotivým", jestliže vytváří přírodní a jiné katastrofy, nebo dovoluje jejich vznik? Miloš  Kaláb
15. 10. 2004 Británie propustila velvyslance, který poukazoval na porušování lidských práv v Uzbekistánu
18. 10. 2004 Amerika aneb totalitarismus v politice Bohuslav  Maléř
18. 10. 2004 V noci do Carrefouru? Rozmyslete si to! Richard  Kába
18. 10. 2004 Věčně nespokojený druhý Bohumil  Kartous
18. 10. 2004 "Hrozba organizovaného terorismu je mýtus, kteří vytvářejí politikové"
16. 10. 2004 "Školství má nyní úplně novou roli"
10. 10. 2004 Hospodaření OSBL za září 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
19. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. října 2004   
18. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 30. září -- 1. října 2004   
8. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 29. září 2004   
5. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. a 27. září 2004   
4. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. a 25. září 2004   
30. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 21. září 2004   
28. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004   
23. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 8. - 12. září 2004   
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004   
13. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 3. září 2004   
5. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. - 29. srpna 2004   
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004   
23. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. a 15. srpna 2004   
20. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. a 13. srpna 2004