20. 10. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 10. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. října 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Nad městem Rawa v západním Iráku sestřelil odpor v 16:45 bombardér F-14, letící v malé výšce. Díky jeho nízkému letu se odporu podařilo zasáhnout letoun přesně střelami ráže 14,5 mm ze čtyřhlavňového Dimitrova.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Úterý 5. října 2004

Čtyři američtí vojáci zajati v Ramádí

Během boje, k němuž došlo kolem 16:00, zajali partyzáni v Ramádí čtyři americké vojáky. Americká armáda pomocí amplionů vyhrožovala místním lidem, že zničí jejich domy, pokud čtyři zajatci nebudou propuštěni. Americké síly vyhrožovaly, že každý dům ve čtvrtích Súfíja, Mal'ab, Ma'arid a v oblasti kolem zemědělské komory se stane terčem jejich střelby.

V Bagdádu zabito 15 amerických vojáků

Rozsáhlý útok sil odporu na americké vojáky na silnici u Qanát al-Džajš v Bagdádu usmrtil 15 amerických vojáků. Korespondent Mafkarat al-Islam byl na místě a měl možnost sledovat útok. Výbuch nastražené bomby exploze zničil dvě Humvee a povstalci pak zahájili palbu na Američany, kteří výbuch přežili a všech patnáct členů hlídky postříleli. Celá akce trvala jen 10 - 12 minut a byla tak překvapivá, že Američané neměli žádnou šanci začít palbu opětovat.

Čtyři Američané zabiti v ulici Hajfa

Americké síly se kolem 2:30 opět pokusily dostat do bagdádské ulice Hajfa. Na ulici zaútočila Humvee a deset obrněných vozidel Bradley, ale byla odražena odporem, který zneškodnil jedno z Humvee, zabil čtyři vojáky a tři zranil.

Masakr loutkových policistů v Bagdádu

Auto (patrně bílý Opel) s výbušninou explodovalo ve 22:00 v Bagdádu a zničilo pět bílých Landcruiserů loutkové policie. Osmnáct policistů bylo přitom zabito a deset dalších zraněno.

Bombardování Fallúdže

Americká letadla shodila večer dvě kontejnerové bomby na fallúdžskou čtvrť Šuhadá' a další bombu na čtvrť Džawlan. Bombardovala také čtvrť 'Askarí a v 0:55, kdy tamní korespondent Mafkarat al-Islam odesílal svou zprávu, stále létalo nad městem americké letadlo C 131, hodlající zřejmě svrhnout na město další kontejnerové bomby.

Smrt agentů Mossadu a pešmergských kolaborantů v Kirkúku

Nejméně čtyři členové sionistického Mossadu a 13 kurdských pešmergských agentů bylo zabito, když odpor v Kirkúku zaútočil na jejich společný konvoj. Tři alší členové hlídky byli patrně zajati.

Kirkúcký korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že v Kirkúku asi 30 - 35 bojovníků odporu zaútočilo RPG a BKC na konvoj, složený ze tří zelených automobilů Patrol Safari patřících kurdským pešmergům a dvou černých GMC Suburbanů pařících Mossadu. K útoku došlo v 6:00 blízko staré městské pevnosti. Dvě auta Mossadu byla zničena a čtyři agenti v nich zabiti. Zničena byla i tři auta pešmergů a v nich zabito 13 lidí. Podle tvrzení několika místních svědků bojovníci zajali jednoho agenta Mossadu a tři kolaboranty z řad pešmergů a odvezli je na neznámé místo.

Nad Kirkúkem zasažen americký vrtulník

V kirkúcké části Huwajdžá povstalci kolem 7:00 raketou C5K sestřelili americký vrtulník Black Hawk. Stroj shořel ve vzduchu a jeho části postupně spadly na zem. Lze předpokládat, že v něm zahynula čtyřčlenná posádka.

Útoky na sídla úřadů v Latífíji

Latífíjský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že síly odporu instalovaly vysoce výbušnou TNT pod budovu guvernérského úřadu a pod stanici loutkové policie a nálože odpálili. Silné výbuchy v 6:30 obě budovy úplně zničily.

Ve vzdorném Samarrá' pokračují boje

Ačkoli se americké síly chvástaly, že si podmanily irácké město Samarrá', boje pokračují. Těla civilistů zabitých střelbou okupantů zůstávají ležet na ulicích. Američtí ostřelovači a letouny pálí na všechno, co se na ulicích hne a brání místním obyvatelům, aby přenesli a pohřbili své mrtvé. Jeden ze svědků viděl psa, ožírajícího tělo mrtvé ženy.

Navzdory americkým prohlášením i navzdory desítkám civilistů zmasakrovaných americkou zběsilou palbou odpor ve skutečnosti stále kontroluje 45 - 50 % města. Následkem brutálního postupu se Američanům podařilo získat kontrolu nad většinou důležitých bodů ve městě.

Ráno propukly v Samarrá' boje. Americké bombardéry F-16 a F-18 pokračovaly v útocích na civilní obyvatelstvo a shodily na obytné části města sedm kontejnerových bomb. Zabito bylo osmnáct civilistů, většinou žen a dětí. Usmrceno bylo také šest bojovníků odporu. Zničeno bylo pět obytných domů a několik soukromých aut.

Síly odporu nepřestaly ostřelovat linie amerických sil raketami. Síly odporu ve všech menších městech v okolí včetně Dulu'íje se jim snažily pomoci ostřelováním amerického týlu. Irácká loutková armáda oznámila, že partyzáni zabili 12 amerických a 18 iráckých vojáků. Odpor také zneškodnil jedno obrněné vozidlo Bradley, které bylo odvezeno na jeho základnu al-Bakr. Z provozu byla rovněž vyřazena tři Humvee a odvezena do Baládu.

Odpor zaútočil na maketu konvoje tzv. premiéra 'Álawího

Útočníci odporu ve třech autech BMW zaútočili kolem 17:00 na konvoj prominentního úředníka proamerického loutkového režimu. Šlo o nastrčený konvoj, předstírající, že jde o kolonu tzv. premiéra Ijjáda 'Álawího. Řada kolaborantů v konvoji byla zastřelena. Útočníci po akci místo opustili, američtí vojáci a loutkové síly však zahájili rozsáhlé pátrání.

Qá'im

V Qá'imu probíhala téměř celý den - od 10:45 až do 17:00 -- bitva mezi bojovníky odporu a okupanty. Boj začal, když povstalci zaútočili na americkou kolonu deseti kamionů se zásobami a čtyř doprovodných Humvee. Bylo zničeno sedm amerických vozidel a zabito 28 amerických vojáků. Deseti kamionů se odpor zmocnil a odvezl je. Jejich řidiči -- Pákistánci, Indové a Filipínci -- byli zajati.

Odpor mezitím opakovaně ostřeloval americký štáb ve městě, na nějž v 11:00 dopadlo šest 120mm minometných střel a v 17:00 dvanáct raket, zřejmě Grad.

Odpor vyvinul moderní rakety o velkém doletu

Odbojová skupina Brigády Farúq ostřelovala v 18:00 britskou základnu v Basře raketami zvanými Qá'qá' 1, které mají dolet 45 km. Ve středu vydala skupina prohlášení, že útok byl úspěšnou zkouškou raket, které vyvinuli z dosavadních střel.

Další nejdůležitější útoky odporu

Čtyři příslušníci námořní pěchoty zabiti při útoku odporu v Ridwáníji.

Šest okupačních vojáků bylo zabito v Ba'qúbě při jednom útoku a nejméně čtyři při dalším.

Kaťuša zasáhla v 7:45 sídlo guvernéra v Díwáníji a zabila nejméně pět vojáků, buď vesměs polských nebo zčásti amerických.

Osmnáct iráckých loutkových vojáků bylo usmrceno při útoku na jejich hlídku v 'Ámiríji. Tamtéž byli zabiti tři američtí vojáci jejich Humvee bylo zničeno.

V 11:30 zaútočil odpor na americký zásobovací konvoj a zabil dva zahraniční řidiče kamionů.

Tři američtí vojáci byli zabiti v 8:45 v Mósulu a jejich dvě Humvee zničena. Tamtéž byla odpoledne zničena tři Humvee a zabito dalších pět amerických vojáků.

Dva američtí vojáci a tři loutkoví policisté byli zabiti při útoku odporu v Bagdádu. Ve 21:00 explodovala bomba pod americkou hlídkou na dálnici u tzv. Zelené zóny a zničila obrněné GMC. Okupační štáb zde se nacházející byl ostřelován.

Síly odporu ostřelovaly americké štáby v Mósulu, Baládu a Tádží.

Středa 6. října 2004

Bombový útok v 'Aná

Auto s výbušninou explodovalo krátce po poledni na základně irácké tzv. národní gardy v 'Aná severně od Bagdádu. Podle zprávy americké agentury AP bylo zabito deset Iráčanů a dalších dvacet zraněno. TV al-Džazíra oznámila, že auto explodovalo před sídlem národní gardy, kde se řadili kolaboranti, ucházející se o přijetí.

Američané zahájili ofenzívu proti odporu v Júsúfíji

Americká AP oznámila, že v oblasti Júsúfíje jižně od Bagdádu zahájilo přes 3 000 amerických vojáků a jejich iráckých sluhů operaci proti iráckému odporu. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že USA vrhly do boje 1 200 svých vojáků a asi 850 iráckých loutkových sil.

Operace v Júsúfíji v provincii Bábíl je druhá po pokusu USA vyhnat odpor z města Samarrá'. Tam Američané masívním ostřelováním zabili velký počet civilistů. Navzdory americkým prohlášením přesto zůstává téměř polovina města v rukou odporu.

Zjevně podle téhož plánu zahájili Američané ve středu útoky na Fallúdžu a bagdádský Madínat as-Sadr, a současně novou ofenzívu proti Júsúfíji. Navzdory smíšeným výsledkům tamní krvavé operace začaly americké síly a irácká tzv. národní garda ve středu uzavírat cesty vedoucí do Qásiru v oblasti Júsúfíje, bránit komukoli v příchodu a odchodu, a připravovala se na útok na obyvatele oblasti.

Američané vyslali tzv. národní gardu, aby zatočila na domy obyvatel a té se podle AP podařilo zabít jednoho a zranit 13 místních civilistů. Američané spolu se sluhy obklíčili 160 místních obyvatel, a nahodile je pozatýkali. Dvacetiletý majitel obchodu se smíšeným zbožím Muhammad Fádil řekl AP: "Americká vojenská operace je protiprávní a většina zajatých byla sebrána náhodou, a to jen zvýší nepřátelství v kraji. Američané chtějí zastavit odpor, který nazývají terorismem, a to je chyba. Ve skutečnosti je to legitimní reakce na okupaci."

Mezitím vybuchly dvě bomby, auto s výbušninou a bomba u silnice, když se odpor pokusil zabránit pohybům okupačních sil v oblasti. Exploze zničily čtyři obojživelná vozidla námořní pěchoty a zabily 45 vojáků.

Korespondent poznamenal, že pokus obklíčit Júsúfíji a Latífíji má přispět k odříznutí spojení s Fallúdžou a oddělit tak oblast kontrolovanou odporem vedví.

Američané bez přestání bombardují Fallúdžu

Americké letectvo podle TV al-Džazíra ve středu bombardovalo tři domy ve fallúdžské čtvrti Mu'tasim. Všechny domy byly úplně zničeny. K útoku došlo navzdory jednáním, probíhajícím mezi zástupci města a agenty proamerického režimu.

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že ve 4:30 začaly americké síly Fallúdžu bombardovat, zničily čtyři domy a další tři poškodily, nikoho však nezabily. Zranění byli dopraveni do nemocnice. Např. rodina Abú Ghazwána bombardování očekávala, a tak Abú Ghazwán vzal ženu a čtyři děti a spali místo doma v hliněné chatrči a tím útok přežili. Podle korespondenta bomby padaly zcela neplánovitě, takže spadly i na otevřené prostranství v okrsku Sakka a ve staré oblasti Haswa.

Bagdád: útok na na Madínat as-Sadr; ukořistěn vrtulník

Americké síly provedly podle TV al-Džazíra prudký útok na jihovýchodní vstup do Madínat as-Sadr.

Síly odporu sestřelily v 15:15 nad ulicí Hajfa v Bagdádu americký špionážní letoun. Američané spěšně vyslali obrněná vozidla Bradley a tanky Abrams k jeho hledání. Korespondent Mafkarat al-Islam informoval, že letounu se zmocnili povstalci.

Američané zase jednou přiznali jednoho mrtvého vojáka

Americké velení přiznalo, že jeden z jeho vojáků byl v úterý večer zabit a dalších sedm raněno při výbuchu bomby u silnice v Ramádí.

Útok na kurdskou milici

Tři členové kurdské šovinistické pešmergské milice byli zabiti a pět dalších zraněno při útoku západně od Ba'qúby. Oznámil to úředník loutkové administrativy v oblasti Sa'díja ve středním Iráku. Zprávu přinesla TV al-Džazíra s tím, že mezi zabitými byl také jeden kurdský civilista. Oblast Sa'díju je osídlena převážně kurdskou populací.

Útoky na agenty CIA

Síly odporu odpálily v 19:25 v Mósulu bombu pod americkou výzvědnou hlídkou ve dvou černých obrněných Fordech, doprovázenou eskortou Humvee. Výbuch zničil jedno z Humvee a přinutil kolonu zastavit. Partyzáni využili momentu překvapení a začali na ni pálit z kulometů, BKC, RPG a C5K a zabili šest osob ve Fordech a 14 vojáků v doprovodných Humvee.

Očití svědkové oznámili korespondentovi Mafkarat al-Islam, že v Bagdádu na dálnici k bývalému mezinárodnímu letišti bylo ráno v 6:00 zabito pět agentů CIA, když jejich hlídku v automobilech GMC zasáhla raketa.

Muqtadá as-Sadr: žádná dohoda s "vládou" nebyl uzavřena

Mluvčí Mahdího armády Abd al-Hádí ad-Darrádží v telefonickém interview pro TV al-Džazíra popřel opakovaná tvrzení kolaborantů, že Muqtadá as-Sadr uzavřel s tzv. iráckou vládou mírovou dohodu. Rozhovory prý probíhaly ve snaze vypracovat plán na uzavření příměří, k žádné dohodě však nedošlo.

Další útoky

Během dne odpor ostřeloval americkou základnu Suqúr jižně od Bagdádu, bagdádskou Zelenou zónu, bývalý jezdecký klub a vojenskou kolej, v nichž jsou nyní ubytováni američtí vojáci, štáb loutkové národní gardy a vojenskou akademii v Rustamíji, základnu tzv. sil rychlého nasazení v Tádží, americké základny v Baládu, Balád Rúzu, Ba'qúbě a v Habbáníji severozápadně od Fallúdže, americký štáb v Kirkúku a polskou okupační základnu v Hillá.

Na severním okraji Basry explodovala krátce po poledni bomba na mostě Qádísíja, zabila nejméně jednu osobu a více než deset zranila.

V Latífíji došlo k boji, který trval od 10:00 do 14:00 a pak s přestávkami pokračoval až do noci. Tamní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že bylo zabito nejméně 29 amerických a 72 iráckých kolaborantských vojáků. Město brání na 250 bojovníků odporu.

Čtvrtek 7. října 2004

Júsúfíja a okolí

V oblasti Sadr al-Júsúfíja došlo kolem 6:00 k boji, v němž povstalci sestřelili dva vrtulníky Apache. Další vrtulník Chinook se pokusil vysadit 25 amerických příslušníků speciálních sil za liniemi odporu, ale ti se dostali do léčky a všichni byli v hodinovém boji pobiti.

V 15:30 sestřelil odpor dvěma raketami v Nahr al-Qá'íd další vrtulník Apache. První raketa stroj minula, druhá ho zasáhla a ve vzduchu zapálila.

Při jiné akci zničil odpor vozidlo na přepravu vojáků a dva automobily Kia vezoucí po deseti amerických vojácích. Celkem asi 40 amerických vojáků a 14 iráckých tzv. národních gardistů bylo v nastalém boji zabito. Korespondent Mafkarat al-Islam podotkl, že když odpor zpozoroval, jak se mnozí tzv. gardisté neúspěšně snaží rozptýlit a zapojit do boje, zasáhl je raketami Grad.

Síly odporu zaútočily v 15:35 na dálnici v Júsúfíji na obrněná sportovní auta patřící americké výzvědné službě. Jedno auto bylo zničeno a v něm zabiti tři lidé.

Boje v Latífíji

Americké síly ve středu večer a během noci do čtvrtečního odpoledne uskutečnily vlnu útoků na síly iráckého odporu v Latífíji jižně od Bagdádu. Boje propukly v polích, kde se ukrývali bojovníci odporu. Američané, krytí iráckými sluhy, se neúspěšně pokusili obklíčit odporem kontrolované území, povstalci však odpověděli prudkým protiútokem s použitím všech možných zbraní od kulometů po protitankové střely. Američané pak začali bombardovat domy místních obyvatel a zabili deset dětí, osm žen a dvanáct většinou starých mužů.

Ve čtvrtek ráno střílel vrtulník Apache na auta GMC a Safari v oblasti Karaghul mezi Latífíjí a Júsúfíjí a zabil 12 bojovníků odporu.

Bojovníci odporu naopak zničili tři obrněná vozidla Bradley a zabili 17 amerických a 22 loutkových vojáků.

Sebevražedný útočník najel s autem Kia Fontera do zásobovacího konvoje, doprovázeného třemi americkými obrněnými vozidly. Zdroj z tzv. národní gardy sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že výbuch zničil tři obrněná vozidla a zabil asi 22 amerických vojáků a 19 tzv. národních gardistů

Samarrá'

V 6:20 zatočily síly odporu na cestě k Samarrá' na americkou hlídku, zabily pět vojáků a zničily tři cisterny s naftou.

Síly odporu sestřelily C5K v 7:15 nad Samarrá' americký vrtulník Cobra. Odpor rovněž ostřeloval americké linie kolem města 45 raketami různých typů - Grad, Kaťuša, RPG a Taríq. Mezitím byl korespondent Mafkarat al-Islam svědkem, že několik amerických vrtulníků s červeným křížem odváželo ze Samarrá' mrtvé a raněné vojáky do tzv. Zelené zóny v Bagdádu.

V bojích ve městě Samarrá' odpor zničil dvě obrněná vozidla a šest Humvee patřících Američanům a čtyři Nissany iráckých loutkových sil.

Americké letouny v průběhu bojů shodily na město sedm kontejnerových bomb, zvláště na části Makišífíja a Duwár.

Sestřelen americký bombardér

Nad městem Rawa v západním Iráku sestřelil odpor v 16:45 bombardér F-14, letící v malé výšce. Díky jeho nízkému letu se odporu podařilo zasáhnout letoun přesně střelami ráže 14,5 mm ze čtyřhlavňového Dimitrova.

Protiútok odporu v Qá'imu

25 obrněných vozidel Bradley a tanků Abrams obklíčilo ve 12:30 město Rummaná a pokusila se prorazit do Qá'imu. Ze vzduchu je podporovaly tři vrtulníky Apache.

Síly odporu instalovaly na jejich cestu nejméně 20 silných bomb, naplněných rakouskou trhavinou, každou o váze 50 - 60 kg. Po příjezdu Američanů je odpor jednu po druhé odpálil. Jeden tank a dvě obrněná vozidla byla bombami zničena, čtyři tanky a jeden obrněnec byly vyřazeny z provozu.

Bojovníci pak zahájili na Američany palbu RPG a SBG, zničili jedno další obrněné Bradley a jeden tank. Útok odporu trval 40 minut a způsobil smrt 15 Američanů. Poté se do boje zapojil Apache, zabil čtyři bojovníky a zapálil dvě jejich auta -- BMW a Toyotta Corolla.

Fallúdža: okupanti bombardovali svatbu

Očití svědkové oznámili korespondentovi Mafkarat al-Islam, že Američané ve Fallúdže bombardovali svatbu a zabili 11 svatebčanů, většinou žen. Deset dalších osob, rovněž většinou žen, bylo zraněno. Těla mrtvých byla tak rozervána, že bylo možno odlišit muže od žen jen podle zlatých šperků žen.

Odpoledne zasáhly síly odporu Američany v zemědělské oblasti severovýchodně od Fallúdže raketou Grad.

Ve 23:20 americké letectvo svrhlo na čtvrti 'Askarí a Šuhadá' dvě kontejnerové bomby po 2 000 tříštivých bombách. Dělostřelectvo ostřelovalo město ze země po tři noční hodiny.

Američané také po půlnoci v 1:15 v pátek bombardovali soukromý dům blízko mešity al-Furqán a v jeho ruinách pohřbili několik civilistů.

Bagdád

V 10:00 zničil výbuch bomby v bagdádském okrsku Šu'la projíždějící Humvee a zabil dva vojáky v něm.

Na okraji Bagdádu zaútočil odpor ve 21:50 na americkou hlídku a zabil nejméně čtyři vojáky.

Obrněné vozidlo bylo zneškodněno v bagdádském okrsku Džihád.

Zelenou zónu v Bagdádu zasáhla v 8:00 raketa Taríq. Další raketa Taríq na zónu přiletěla v 19:00.

Pět raket Kaťuša dopadlo na akademii loutkové policie tři Kaťuše zasáhly loutkové ministerstvo vnitra. Loutkové ministerstvo ropného průmyslu se stalo terčem raketové palby v 8:30.

Ba'qúba

V 6:00 došlo ve městě k boji, který trval půldruhé hodiny a byli v něm zabiti tři Američané, 11 iráckých loutkových vojáků a také tři bojovníci odporu. Ráno zde také povstalci unesli tři důstojníky loutkové policie.

Sedm Američanů bylo zabito a jedno obrněné vozidlo Bradley zničeno v oblasti Chán Bání Sadr poblíž Ba'qúby.

Tři loutkoví policisté a dva tzv. gardisté byli zabiti při útoku odporu u Ba'qúby.

Dvě silné rakety Taríq zasáhly americkou leteckou základnu v Ba'qúbě a zničily dva vrtulníky Black Hawk.

Akce odporu po celém Iráku

Bojovníci odporu zaútočili v 8:00 v Kirkúku na kolonu tří Landcruiserů a Nissanu Patrol Safari a zastřelili prominentního kurdského kolaboranta a 11 příslušníků jeho ochranky. V 10:40 odpálil odpor 37 minometných střel na místní americkou základnu.

Bojovníci přepadli kolem 9:00 americkou hlídku v Tárimíji severně od Bagdádu, zabili šest vojáků a zničili dvě Humvee.

V 9:20 svedli bojovníci odporu bitvu s americkými vojáky v oblasti Šihábí východně od Fallúdže, zabili tu šest Američanů a zničili jedno Humvee, další poškodili. V boji padli také dva bojovníci odporu.

Bomba odporu ráno vybuchla v Duwajlíji u Fallúdže pod americkým konvojem. Po výbuchu bojovníci zaútočili na zbytek konvoje, zabili 17 amerických vojáků a zničili dva tanky a čtyři Humvee. Při jiné příležitosti zde byl zničen jeden tank Abrams.

Humvee a malé obrněné vozidlo byly zničeny ráno v oblasti Húr al-Bašá blízko Tádží.

Tři bomby explodovaly pod americkým zásobovacím konvojem, který projížděl oblastí Talúl al-Bádž mezi Bajdží a Mósulem, zničily transportér a poškodily obrněné vozidlo.

V 9:00 zaútočil odpor na obrněné GMC patřící CIA v Mósulu, zničil auto a zároveň i Nissan Patrol Safari kurdských kolaborantů. V 7:15 zaútočil odpor na základnu amerických a loutkových sil Ghazálí v Mósulu třemi raketami Kaťuša.

Místní korespondent Mafkarat al-Islam v Abú Ghurajb oznámil, že viděl zapálený americký nákladní automobil Mercedes, neměl však k dispozici žádné podrobnosti o tom, co se stalo.

V Ghazálíji byl zničen kamion a zabit jeho řidič.

Pět amerických vojáků a dva členové tzv. národní gardy byli zabiti při útoku odporu v 17:05 v oblasti Bú'ithá v Durá.

Jeden americký voják byl zabit u Rašídíje.

Odpor v Tikrítu v 8:00 ostřeloval tamní americkou základnu šesti kaťušemi.

Odpor ostřeloval polskou základnu v Hillá a vypálil osm kaťuší na americkou základnu Suqúr jižně od Bagdádu.

V 19:05 vypálily síly odporu dvě rakety Taríq s chemickými hlavicemi na americkou základnu v Baládu a Američané byli nuceni základnu opustit. Podle zprávy odeslané místním korespondentem Mafkarat al-Islam ve 22:10 byla základna stále opuštěná.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       20. 10. 2004
20. 10. 2004 George Bush vyhlásil válku deníku New York Times
20. 10. 2004 Iráčtí extremisté unesli charitativní pracovnici, která byla proti válce
20. 10. 2004 Americká konzervativní televize vyhodila čelného novináře
20. 10. 2004 Úspěšná obrana Bílého domu Oskar  Krejčí
20. 10. 2004 Počítačové hry pro dospělé jsou k dostání pouze po předložení průkazu totožnosti Miloš  Kaláb
20. 10. 2004 Stalinská cholera a banderovský mor Pavel  Pečínka
20. 10. 2004 Emmerová a hejtmani Vít  Černý
20. 10. 2004 Konec zlatých časů pro německé zaměstnance Matěj  Vokáč
20. 10. 2004 Oko za oko, zub za zub Igor  Záruba, Jan  Stuchlík
20. 10. 2004 Lidé bděte -- nezblbněte Oldřich  Průša
20. 10. 2004 Voting Machine
20. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. října 2004
20. 10. 2004 Myslivectví je citlivý způsob hospodaření Luděk  Králíček
20. 10. 2004 Václav Klaus dělal v Glasgow reklamu ČSA a České republice
20. 10. 2004 Michael  Marčák
20. 10. 2004 Otevírací doba v noci je užitečná
20. 10. 2004 Ako by volili na Slovensku?
19. 10. 2004 Svetlá a tiene čínskej revolúcie Peter  Greguš
19. 10. 2004 SRN: Zaměstnanci Opelu protestují, odbory ustupují, extremisté odrazují investory
20. 10. 2004 Schmögnerová: Je skutočne ťažké vyjadrovať sa k politike New Labour...
20. 10. 2004 Obavy o značku Made in Germany
20. 10. 2004 Výnimočný talent britského premiéra: umenie prežiť Radovan  Geist
20. 10. 2004 Koho budeš volit?
20. 10. 2004 Kia chce na Slovensku ušetriť na nízkych platoch Jakub  Topol, Alena  Behúnová
20. 10. 2004 Mezinárodní konference PASS "Energy and Security" v Senátu
20. 10. 2004 September: počúvanosť rozhlasových staníc a čítanosť denníkov a časopisov na Slovensku
20. 10. 2004 Destinnová: V milosti shlížejte na tuto zem
19. 10. 2004 Zelená Evropa: tmavozelený západ, světlezelený jih, šedozelený východ Pavel  Pečínka
19. 10. 2004 Kolik je vlastně těch Romů? Ivan  Veselý
19. 10. 2004 Vy britští pitomci!
19. 10. 2004 "Evropě chybí vize a vizionáři" Ondřej  Chrást
19. 10. 2004 Stromy života i smrti Václav  Dušek
19. 10. 2004 Šok ze sprostého chování Míla  Leach
10. 10. 2004 Hospodaření OSBL za září 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
20. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. října 2004   
19. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. října 2004   
18. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 30. září -- 1. října 2004   
8. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 29. září 2004   
5. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. a 27. září 2004   
4. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. a 25. září 2004   
30. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 21. září 2004   
28. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004   
23. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 8. - 12. září 2004   
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004   
13. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 3. září 2004   
5. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. - 29. srpna 2004   
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004   
23. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. a 15. srpna 2004