29. 10. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 10. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za den 19. října 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Okupantům velmi vadí, na internetu mohou Iráčané nalézt nebo podat jiné informace, než ty, které produkuje americká propaganda. Internetové kavárny jsou proto oblíbeným místem razií, při nichž jsou zabavovány počítače. V úterý prohledali Američané internetové centrum v Bajdží. Jeho majitel Alí Hamíd sdělil agentuře Reuters, že "příslušníci amerických sil prohledali ráno jeho středisko a zabavili pět počítačů včetně příslušenství".

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Úterý 19. října 2004

Provincie Ramádí

V pondělí odpálili povstalci v Ramádí blízko vodárenské věže silné bomby, které zničily dvě americká vozidla směřující do ulice Revoluce 1920 a způsobily mezi okupačními vojáky značné ztráty.

V úterý ráno v Ramádí vybuchla bomba pod americkou hlídkou a zničila dvě Humvee a zabila čtyři příslušníky námořní pěchoty. Blízko americké vojenské kolony na východním okraji Ramádí zničil výbuch auta naloženého výbušninou tři Humvee a zabil nejméně 14 příslušníků americké námořní pěchoty.

Mafkarat al-Islam večer informoval, že na ulicích Revoluce 1920 a Šarí' al-Ma'arid propukly prudké boje. Bližší podrobnosti nesdělil.

Fallúdža

Americká letadla pokračovala během noci v bombardování a ostřelování města. Americké bomby a rakety srovnaly se zemí deset domů. Zatím bylo nalezeno šest mrtvých těl, šest dalších lidí bylo zraněno. Okupanti prohlásili, že mrtví byli bojovníci odporu, což nebyla pravda, v domech zahynuli civilisté, kteří zde bydleli, nebo je hlídali známým, kteří z města uprchli. Nebylo možno vytahovat mrtvé z trosek, protože Američané stále stříleli z kulometů po všem, co se jen hnulo. Když se jeden místní mladík pokusil pomoci zasažené rodině, vrtulník na něj ihned zahájil palbu z těžkého kulometu, která ho roztrhala na kusy.

Bagdádská fronta

Americká hlavní velitelská základna v Tallá byla kolem 7:00 ostřelována šesti minometnými střelami ráže 120 mm.

Na základnu Suqúr dopadly kolem 8:00 čtyři kaťuše a v 17:35 dalších šest.

Kolem 16:00 otřásly tři silné exploze bývalým mezinárodním letištěm v Bagdádu, které způsobily rakety Taríq.

V 17:35 zasáhl odpor americkou leteckou základnu Muthanna šesti raketami Kaťuša. O pouhé dvě minuty později na ni dopadlo ještě osm minometných střel ráže 82 mm

V 17:40 zasáhl odpor sedmi minometnými střelami ráže 82 mm bagdádskou tzv. Zelenou zónu.

V 16:45 zaútočil odpor na americký zásobovací konvoj na dálnici probíhající okrskem Chadra v západním Bagdádu. Zničena byla ihned jedna cisterna a kolona tím byla donucena zastavit. Bojovníci ji pak začali ostřelovat a zničili jeden sportovní automobil a jedno Humvee. Zabiti byli čtyři američtí vojáci a dva pasažéři zničeného auta.

Kolem 8:30 zaútočily síly odporu na kolonu tří automobilů GMC, doprovázených čtyřmi Humvee, která projížděla ve čtvrti 'Ámil po silnici k bývalému mezinárodnímu letišti. Jedno GMC bylo úplně zničeno a jedno z Humvee rovněž. Zabiti byli tři američtí vojáci a tři pasažéři GMC.

Silná bomba explodovala v 8:00 v Húr al-Bašá u Tádží pod americkým obrněným vozidlem, zničila je a zabila v něm čtyři vojáky.

Také v 8:00 došlo ke srážce u starého mostu Dijála východně od Bagdádu. Zničeno tu bylo jedno malé obrněné vozidlo Američanů a zabito šest jejich vojáků. V boji padli dva bojovníci odporu.

Přibližně ve stejnou dobu zaútočili bojovníci odporu RPG7 a automaty BKC na čtyři "civilní" automobily GMC v oblasti Mušáhada 30 km severně od hlavního města. Zabiti tu byli dva pravděpodobní agenti CIA.

Kolem 9:00 explodovala bomba pod americkým zásobovacím konvojem u Abú Ghurajb. Výbuch zničil jednu cisternu, bojovníci pak na zbytek konvoje zaútočili RPG7, zničili další cisternu a Humvee a zabili pět amerických vojáků. Na dálnici u Abú Ghurajb odpálil odpor další bombu pod konvojem naloženým vojenským vybavením, přičemž zničil jeden vojenský kamion a zabil dva americké vojáky.

V Durá explodovala v okrsku Húr Radžab kolem 10:00 bomba pod vojenským konvojem. Zničila jedno obrněné vozidlo Bradley a zabila v něm čtyři vojáky. V okrsku Arab Džábbúr došlo k další srážce s Američany, v níž bylo zničeno jedno Humvee a zabiti tři američtí vojáci. V okrsku Bú'itha kolem 14:00 explodovala neobvykle silná bomba pod obrněným vozidlem Bradley. Zničila vozidlo a zabila čtyři vojáky, kteří v něm seděli. Na dálnici mezi Durá a Sajjidíjí zaútočil odpor kolem 16:00 na americkou kolonu, z níž zničil jedno obrněné vozidlo Bradley a jedno Humvee a zabil sedm vojáků.

Pod americkým vojenským zásobovacím konvojem v Ghazálíji západně od Bagdádu explodovala dopoledne další bomba. Při výbuchu a následném ostřelování byl jeden kamion zničen a dva američtí vojáci v něm zabiti.

V Duwajlíji západně od Bagdádu probíhaly od 14:00 do 15:30 boje. Na jejich počátku odpálil odpor tři bomby pod americkou kolonou osmi vozidel. Bojovníci pak na konvoj zaútočili, zničili jedno obrněné vozidlo Bradley a jedno Humvee. Když na ně poté zaútočil vrtulník Black Hawk, podařilo se ho raketou C5K zasáhnout. Celkem bylo zabito 14 amerických vojáků a šest zraněno. V boji té padlo osm bojovníků odporu, z nich pět zasáhla kulometná palba vrtulníku, a tři byli zraněni.

Síly odporu v Ridwáníji jihovýchodně od Bagdádu ostřelovaly protitankovými raketami americkou kolonu na dálnici a zničily dva kamiony vezoucí náhradní díly a pneumatiky pro americké síly. Zároveň byli zabiti tři američtí vojáci. Kolem 15:30 se ridwáníjskému odporu podařilo sestřelit americký průzkumný bezpilotní letoun.

Dokonale plánované ostřelování zničilo štáb iráckých loutkových sil

Více než sto členů tzv. Irácké národní gardy bylo zraněno při útoku na jejich štáb a výcvikové středisko v okrsku Mušáhada u Bagdádu. Útok na výcvikové středisko byl dokonale promyšlen a naplánován, útočníci zřejmě měli zprávy o situaci a programu na základně. Minometné střely začaly do tábora padat v 10:30, když gardisté cvičili pod dohledem 16 amerických trenérů. Rakety a střely mířily přesně do míst soustředění největšího počtu mužů. Po minometných střelách následovaly tři rakety Grad. Podle očitých svědků se pak objevily čtyři vrtulníky Black Hawk, aby posbíraly mrtvé a raněné. O počtu ztrát vypovídá to, že musely přiletět pro náklad ještě jednou.

Kurdští a ší'itští kolaboranti se před "volbami" spojují

Vedoucí člen ší'itské strany Nejvyšší rada islámské revoluce v Iráku (SCIRI) Ridá Džawwád Taqí oznámil, že SCIRI a další ší'itská skupina Strana islámské výzvy (Hizb ad-Da'wa) vytvoří kvůli nadcházející americké hře na volby blok s Kurdskou demokratickou stranou a Vlasteneckým svazem Kurdistánu.

Obě ší'itské a obě kurdské strany nemají navzájem nic společného kromě toho, že svůj osud spojily s americkou okupací Iráku.

Odpor likviduje kolaboranty z Brigád Badr

Ruční granáty zasáhly kolem 9:00 v Bagdádu Landcruiser kolonu ší'itských kolaborantských Brigád Badr a zabily tři jejich kulometčíky. V ulici Hurríja dopoledne zahynuli při bombovém útoku na další Landcruiser další dva příslušníci brigád, třetí byl vážně zraněn. Kolem 11:00 zaútočili bojovníci v bagdádské čtvrti Džihád na automobil Opel a usmrtili v něm další tři členy Brigád Badr, mezi nimi jednoho kapitána. V 16:00 zastřelili povstalci v okrsku Abú Tušír v Durá podplukovníka Brigád Badr.

Další ší'itský kolaborant zastřelen v Basře

V Abú al-Chásib jižně od Basry byl zastřelen člen místního zastupitelstva a prominentní člen ší'itské kolaborantské Strany islámské výzvy (Hizb ad-Da'wa) Ahmad Šiháb. Šiháb byl znám svou prudkou nenávistí k sunnitům a jejich představitelům vyhrožoval, že je "rozdrtí na prášek", pokud se z Abú al-Chásib neodstěhují.

Internetové kavárny jsou Američanům solí v očích

Okupantům velmi vadí, na internetu mohou Iráčané nalézt nebo podat jiné informace, než ty, které produkuje americká propaganda. Internetové kavárny jsou proto oblíbeným místem razií, při nichž jsou zabavovány počítače. V úterý prohledali Američané internetové centrum v Bajdží. Jeho majitel Alí Hamíd sdělil agentuře Reuters, že "příslušníci amerických sil prohledali ráno jeho středisko a zabavili pět počítačů včetně příslušenství". Dodal, že "to nebylo poprvé, co Američané středisko prohledali a zabrali počítače. Před nějakým časem udělali totéž a odnesli také několik počítačů."

Podle obyvatel města Samarrá' k podobným raziím v internetových kavárnách dochází i u nich. Američané tu "zkonfiskovali zařízení internetového centra Safír, především všechny počítače".

Odpor přerušil ropovod od Turecka

Zdroje z iráckého ropného průmyslu oznámily, že odpor ostřeloval blízko města Bajdží ropovod směřující do tureckého přístavu Ceyhan. Exploze způsobila velký požár a zastavila veškerý provoz na ropovodu. Příjmy z ropy jsou hlavním zdrojem zisků amerických okupantů v Iráku. Odpor je proto rozhodnut Američanům krádež irácké ropy znemožňovat.

V 9:00 vybuchla bomba pod další - kirkúckou - větví ceyhanského ropovodu. Z místa zásahu stoupaly daleko viditelné sloupy kouře.

Mósul

Ve 13:15 došlo v mósulské čtvrti Baládíjat k explozi bomby pod americkou hlídkou. Výbuch zničil jedno Humvee a zabil tři americké vojáky.

Júsúfíja -- Latífíja

V prudkém boji v Latífíji v 7:30 bylo zabito sedm amerických vojáků a tři loutkoví iráčtí vojáci a zničeny dva pickupy Nissan. Padl též jeden bojovník odporu a tři byli zraněni.

Kolem 8:30 explodovala bomba pod americkým Humvee projíždějícím Júsúfíjí a zabila tři americké vojáky.

V Júsúfíji síly odporu plně obklíčily americkou hlídku a kolem 14:00 na ni zaútočily. Úplně zničily její tři Humvee a devět vojáků zabily.

Ba'qúba

Kolem 9:00 zaútočily síly odporu ve městě na americkou kolonu doprovázející automobil GMC. Střelba bojovníků zničila dvě Humvee i GMC a zabila šest amerických vojáků a tři muže v GMC. Přinejmenším jeden ze zabitých byl důstojníkem.

Zdroj z irácké loutkové policie přiznal, že kolem 22:00 mezi Miqdádíjí a Chálisem severně od Ba'qúby explodovaly dvě bomby pod společnou americko-iráckou hlídkou. Zraněni byli dva američtí a čtyři iráčtí vojáci. Američané pak při obvyklé bezhlavé střelbě kolem sebe zastřelili patnáctiletého chlapce.

Provincie Saláh ad-Dín

Kolem 13:00 explodovala silná bomba v oblasti 'Álam pod americkým tankem Abrams. Po výbuchu vystřelili bojovníci na hlídku ještě dvě rakety C5K. Kromě tanku bylo zničeno velitelské Humvee (tj. model opatřený klimatizací). Zabito bylo sedm Američanů včetně důstojníka z Humvee.

Odpor prolomil blokádu Ráwí

Bojovníci odporu v pondělí vystupňovali minometné a raketové útoky na okupanty u Ráwí a v úterý odpoledne se jim podařilo americkou blokádu tohoto města prorazit.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       29. 10. 2004
31. 10. 2004 Bin Ladin pomohl Bushovi
31. 10. 2004 Washington Post: "Americké volby se nedají předpovědět, bin Ladinův projev neměl žádný vliv"
30. 10. 2004 Usáma bin Ladin: "Naše útoky na USA byly odplatou za nesnesitelné zlo"
30. 10. 2004 Co znamená bin Ladinův pokus ovlivnit americké volby?
30. 10. 2004 V Iráku bylo usmrceno 100 000 civilistů, konstatuje studie
30. 10. 2004 Úřad Tonyho Blaira zpochybňuje studii o iráckých mrtvých
30. 10. 2004 Propálená obrazovka
30. 10. 2004 Rocco Buttiglione odstoupil
30. 10. 2004 Euroústava byla podepsána, občan však stále tápe v nevědomosti Radek  Vogl
30. 10. 2004 Evropská ústava - největší změna od zavedení EURA Radek  Vogl
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme
30. 10. 2004 Britské úřady vyšetřují Cheneyho firmu z podezření z úplatkářství
29. 10. 2004 Al Jazeera odvysílala nové video "Usámy bin Ladina"
27. 10. 2004 Jak najít bez rizika v Británii zaměstnání Jan  Čulík
29. 10. 2004 Pane generálmajore, promiňte Bohumil  Kartous
30. 10. 2004 A co Čalfa u Havla?
29. 10. 2004 Kulturní politika a politizace kultury Štěpán  Kotrba
29. 10. 2004 Vávra nebyl apolitický umělec Bohumil  Kartous
29. 10. 2004 O generálu Fajtlovi
29. 10. 2004 Je Vávrovo vyznamenání absurdní?
29. 10. 2004 Projev prezidenta republiky Václava Klause 28. října 2004
29. 10. 2004 Zítra je poslední den výstavy politicky nekorektních karikatur Michael  Marčák
29. 10. 2004 Národně stmelující gesto? Jan  Čulík
29. 10. 2004 Trudný karneval Bohumil  Kartous
29. 10. 2004 Nebezpečí Zprávy o stavu země - v oblasti bezpečnosti Miroslav  Polreich
29. 10. 2004 Americké stránky pro znovuzvolení George Bushe jsou blokovány před zahraničními uživateli
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Ukončí Evropská unie "chemický socialismus"? Miroslav  Šuta
29. 10. 2004 Předehra a doznívání 11. září 2001 Miloš  Kužvart st.
29. 10. 2004 Cimrmanovská kritika příručky EuroEnglish Markéta  Kocmanová, Zuzana  Pokorná
29. 10. 2004 Smutná Francie Simone  Radačičová
29. 10. 2004 Krajské volby: rozhodněte o nádraží volbou politiků
29. 10. 2004 Večer Viktora Dyka
29. 10. 2004 Michael  Marčák
29. 10. 2004 Senátor Bárta: Na vlastní oči jsem se přesvědčil, kudy pro porozumění cesta nepovede Zdeněk  Bárta
29. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za den 19. října 2004
29. 10. 2004 Británie: Soud anuloval dluh jedné manželské dvojice
29. 10. 2004 Tvorba humoru je ťažká diagnóza Miroslav  Brada
29. 10. 2004 Pátranie po nemom svedkovi - jesenné padanie hláv Peter  Takáč
29. 10. 2004 Maďarsko: Výmena stráží Judita  Takáčová
29. 10. 2004 Stredná trieda na daňovú reformu dopláca Jakub  Topol
29. 10. 2004 Politický systém a ekonomické reformy v Číne I. Wei  Xiaoping
29. 10. 2004 Kecy, kecy, kecy
29. 10. 2004 Jiná Evropa je možná: NE ústavní smlouvě
29. 10. 2004 Stanovisko Strany evropské levice k ústavní smlouvě bude negativní
27. 10. 2004 Za nich bude líp? Ondřej  Hausenblas
10. 10. 2004 Hospodaření OSBL za září 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za den 19. října 2004   
27. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. října 2004   
26. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. října 2004   
25. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. října 2004   
22. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 11. října 2004   
20. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. října 2004   
19. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. října 2004   
18. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 30. září -- 1. října 2004   
8. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 29. září 2004   
5. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. a 27. září 2004   
4. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. a 25. září 2004   
30. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 21. září 2004   
28. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004   
23. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 8. - 12. září 2004   
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004