5. 11. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 11. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 28. října 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V úterý večer odpor vypálil dvě rakety Grad na americkou základnu Habbáníja severozápadně od Fallúdže. Rakety zasáhly dva bombardéry F-16. Ve středu korespondentovi Mafkarat al-Islam zaměstnanci ze základny potvrdili, že obě letadla byla zničena.

Ve středu ráno Američané bombardovali fallúdžký okrsek 7. dubna, zničili dvoupatrový dům al-Walída Ibráhíma a zabili jeho i celou jeho rodinu - manželku, dceru a tři syny. Další čtyři domy byly zničeny částečně. Obyvatelům čtvrti se do poledne nepodařilo mrtvoly z trosek velkého domu vyprostit, protože museli hrabat ponejvíce rukama nebo drobným nářadím.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Středa 20. října 2004

Fallúdža

V úterý večer odpor vypálil dvě rakety Grad na americkou základnu Habbáníja severozápadně od Fallúdže. Rakety zasáhly dva bombardéry F-16. Ve středu korespondentovi Mafkarat al-Islam zaměstnanci ze základny potvrdili, že obě letadla byla zničena.

Ve středu ráno Američané bombardovali fallúdžký okrsek 7. dubna, zničili dvoupatrový dům al-Walída Ibráhíma a zabili jeho i celou jeho rodinu - manželku, dceru a tři syny. Další čtyři domy byly zničeny částečně. Obyvatelům čtvrti se do poledne nepodařilo mrtvoly z trosek velkého domu vyprostit, protože museli hrabat ponejvíce rukama nebo drobným nářadím.

Ve 13:50 se stala čtvrť Džaghífí terčem amerického raketového útoku a byl zničen jeden dům. Současně okupanti bombardovali čtvrť Šuhadá'.

Město stále očekává velký americký útok. Uvnitř Fallúdže jsou pouze dvě ambulance, protože ostatní sanitní vozidla Američané už před měsícem zničili.

Před 21:30 vypálily síly odporu čtyři rakety Grad na americkou základnu v zemědělské oblasti severně od Fallúdže. Podle zprávy tamního korespondenta Mafkarat al-Islam základnou otřásl výbuch a k nebi vyšlehly ohnivé jazyky. Zdá se, že alespoň některá z raket zasáhla muniční skladiště uvnitř základny.

Saqlawíja

V Saqlawíji byli ráno při útoku povstalců zabiti tří příslušníci námořní pěchoty a později zahynulo při bombovém útoku dalších pět.

Kolem poledne došlo v okrsku Abú Sudajra k výbuchu bomby pod vozidlem americké hlídky, v němž bylo 13 vojáků. Výbuch zabil osm vojáků. Ve stejném okrsku zaútočil v 18:10 odpor s RPG na americké transportní vozidlo s 11 vojáky. Tři střely vozidlo zasáhly a pět vojáků zabily.

Ramádí

V Ramádí kolem 15:15 propukl boj s okupanty na ulici Revoluce 1920. V 17:45 explodovala ve městě bomba pod americkou hlídkou, zničila Humvee a zabila tři příslušníky námořní pěchoty. Jeden další voják byl zraněn.

Karma

V Karmě explodovala v 9:51 bomba pod Humvee a zabila tři vojáky. Dva další zranila, jednoho z nich vážně.

Bagdád

Kolem 16:00 se na dálnici v Sajjidíji objevil Iráčan nesoucí tři kanystry benzinu. Byl to obyčejný muž, a když se postavil u benzinové stanice na dálnici, každému bylo jasné, že se snaží vydělat trochu peněz prodejem benzinu za cenu nižší než u pumpy. Kupodivu však všechny, kteří o koupi měli zájem, rozzlobeně odháněl pryč. Potom však k pumpě přijela americká hlídka tří Humvee. Muž vypadal vyděšeně a utíkal před Američany pryč. Ti se smáli jeho strachu a vylezli z Humvee, aby ho ještě víc postrašili. Jakmile však strčili do tří kanystrů, které tu muž zanechal, došlo k mohutnému výbuchu, který několik okupantů roztrhal a poškodil nejblíže stojící Humvee. V kanystrech totiž nebyl benzin, ale výbušnina.

Kolem 0:30 došlo k boji v jihozápadní bagdádské čtvrti Í'lam; zde odpor zničil obrněné vozidlo Bradley a zabil sedm okupačních vojáků. Tři bojovníci odporu byli zraněni.

V 0:05 po půlnoci vypálil odpor čtyři rakety Kaťuša na základnu Muthanna.

Základna Suqúr byla v 8:00 ostřelována třemi raketami Grad, v 10:00 čtyřmi kaťušemi, v 11:00 šesti minometnými střelami ráže 82 mm. Odpoledne základnu zasáhlo 11 kaťuší a o půlnoci devět minometných střel ráže 120 mm.

V 8:00 vypálil irácký odpor tři minometné střely ráže 82 mm na americký okupační štáb v tzv. Zelené zóně v Bagdádu.

Kolem 9:00 vypálili bojovníci dvě rakety C5K na sídlo tzv. ministerstva vnitra na ulici Palestina blízko bagdádské čtvrti Nahda.

Opel řízený sebevražedným útočníkem vybuchl kolem 9:00 u americké kolony na silnici k letišti mezi čtvrtěmi 'Ámil a 'Ámiríja. Výbuch zabil 11 amerických vojáků a úplně zničil dvě Humvee a většinu ostatních poškodil.

Také v severním Bagdádu zaútočil odpor kolem 9:00. Výbuch bomby tu zabil dva vojáky a dva vážně zranil a zničil jejich Humvee.

V 9:00 zaútočil v Sajjidíji odpor na americkou kolonu. Bojovníci tu zabili tři americké vojáky a čtyři příslušníky iráckých loutkových sil. Zničena byla dvě Humvee.

Dopoledne zaútočili mudžáhidové s SPG9 a C5K na americké vojáky ve čtvrti Í'lam, dva z nich zabili a jejich Humvee zničili.

Na dálnici v bagdádské čtvrti 'Adl zaútočil odpor na americkou kolonu, zničil auto GMC a v něm zabil dva lidi, patrně zaměstnanci CIA. Zničeno bylo také doprovodné Humvee a v něm zabiti tři vojáci, čtvrtý voják byl zraněn.

Bomba explodovala kolem 14:30 v bagdádské čtvrti Džihád pod americkou hlídkou, zničila dvě Humvee a třetí vyřadila z provozu a zabila čtyři americké vojáky, z nichž tři byli v prvním Humvee a čtvrtý byl kulometčík z druhého vozidla.

V 15:00 odpálili bojovníci odporu bombu pod americkou vojenskou kolonou na dálnici u okrsku Chadra. Zničeno bylo jedno Humvee a tři vojáci zabiti.

Další kolona Humvee a aut GMC se stala kolem 17:15 terčem BMW s výbušninou, které explodovalo na silnici k bývalému mezinárodnímu letišti. Výbuch zničil dvě Humvee a dvě GMC, z toho jedno s klimatizací, v nichž jezdí důstojníci CIA. Zabito bylo sedm amerických vojáků a dva důstojníci CIA.

Vůz Malibu naložený výbušninou explodoval kolem 17:40 v centru čtvrti Karak u americké vojenské kolony. Výbuch zničil dvě obrněná vozidla Bradley a zabil nejméně 11 vojáků.

Také na ulici Hajfa explodovalo v 17:30 auto Opel u americké kolony. Při tomto útoku bylo zničeno jedno obrněné vozidlo Bradley a jedno Humvee a zabito osm Američanů.

V touž dobu nastala v Bagdádu další vlna raketových útoků: čtyři rakety C5K zasáhly tzv. ministerstvo vnitra, šest minometných střel dopadlo na úřadovnu tzv. Iráckého olympijského výboru, dvě rakety Grad byly určeny letecké základně Muthanna a čtyři Kaťuše tzv. Zelené zóně.

Ve 22:30 odpálil odpor v 'Ámiríji bombu pod americkou hlídkou. Exploze zničila jedno Humvee a zabila dva americké vojáky, třetího zranila.

Chálidíja

Krátce po západu slunce zahájily americké síly v Chálidíji palbu z minometů a děl na civilisty. Usmrtily čtyři irácké občany, mezi nimi dva bratry. Šest dalších nevinných lidí bylo zraněno.

Ridwáníja

Ráno explodovala v okrsku Suwajb v Ridwáníji bomba a zničila jedno Humvee, zabila jednoho amerického vojáka a druhého zranila.

Kolem 15:00 v Ridwáníji bojovníci s RPG7, C5K a automaty BKC zničili americké obrněné vozidlo Bradley, vozidlo na přepravu vojáků a Humvee. Zabito bylo přitom 12 amerických vojáků. Padli však také tři bojovníci odporu a sedm bylo zraněno. O hodinu později explodovala v místním okrsku Duwajliba silná bomba pod americkým obrněným vozidlem plným přepravovaných vojáků a úplně je zničila. Přesný počet ztrát se nepodařilo zjistit.

Abú Ghurajb

Pod americkou hlídkou v Abú Ghurajb explodovala kolem 8:45 bomba, která zničila obrněné vozidlo Bradley. Bojovníci pak hlídku ostřelovali RPG a zničili druhého obrněnce a zabili osm vojáků.

Ghazálíja

Odpor v Ghazálíji zaútočil kolem 9:00 RPG7 na americký zásobovací konvoj, vezoucí náhradní díly a zásoby. Zabiti byli dva vojáci a zničen jeden vojenský kamion.

Durá

Velmi silná bomba explodovala dopoledne v okrsku Arab Džábbúr v Durá pod americkým obrněným vozidlem, roztrhla je vedví a zabila nejméně tři vojáky. V tomto okrsku sestřelil odpor automaty BKC kolem 8:00 americký bezpilotní špionážní letoun, vybavený třemi kamerami.

Kolem poledne v Durá přepadl odpor americkou hlídku. Bombový výbuch zničil jedno Humvee a dvě obrněná vozidla Bradley. Poté zahájili bojovníci palbu a zneškodnili vůz Bradley. Celkem bylo při útoku zabito sedm amerických vojáků.

Asi v 15:45 zaútočily síly odporu na americký konvoj v Durá, zničily dva americké kamiony naložené zásobami a náhradními díly a zabily tři vojáky. Řidiči obou kamionů byli vojáci, protože mnoho cizinců začalo odmítat jezdit jako řidiči pro americkou armádu ze strachu před útoky odporu.

Tádží

V 8:00 zasáhlo šest raket Kaťuša místní americkou základnu.

V 10:00 explodovala bomba pod Humvee v okrsku Húr al-Bašá v Tádží. Poté, co výbuch zničil vozidlo, zaútočili bojovníci C5K a zabili čtyři Američany.

V Tádží došlo během dopoledne k explozi další bomby, která rovněž zničila Humvee a zabila tři okupační vojáky.

V 16:00 explodovala v Tádží bomba pod americkým konvojem. Výbuch zničil jedno Humvee a bojovníci vzápětí nato zahájili střelbu, při níž zabili dvanáct vojáků.

Latífíja

BMW naložené výbušninou explodovalo kolem 17:00 v Latífíji, když kolem něho projížděla kolona amerických GMC, patřících zřejmě CIA. Exploze zničila dva automobily výzvědné služby a zabila šest jejích agentů.

Ba'qúba a okolí

V 5:45 odpálil odpor v oblasti Azím severně od Ba'qúby čtyři těžké bomby pod americkou kolonou. Bojovníci pak americké vojáky zasypali střelami z automatů BKC, SBG9, RPG7 a raketami C5K. Útok zničil dvě Humvee, dvě cisterny, malé obrněné vozidlo a dva civilní kamiony se zásobami a materiálem, jakož i vojenský kamion se stejným obsahem. Zabito bylo nejméně 19 amerických vojáků.

V Ba'qúbě došlo kolem 7:00 k boji v okrsku Tilál Hamrajn. Povstalci tu zničili dvě Humvee a obrněný Landcruiser a zabili devět amerických vojáků. V boji padli dva bojovníci odporu a dva byli zraněni.

V dalším boji v Ba'qúbě způsobili bojovníci s SBG9 a C5K Američanům těžké ztráty, zničili obrněné vozidlo Bradley a dvě Humvee a zabili deset vojáků. Američané pak jako vždy začali kolem sebe střílet a usmrtili osm nevinných lidí včetně jedné ženy.

300 loutkových vojáků uprchlo od Samarrá'

Americký list USA Today ve středu odhalil, že v září několik set iráckých loutkových vojáků dezertovalo z jednotky o 750 mužích, která byla poslána, aby pomáhala Američanům v dobývání Samarrá'.

Britský armádní generál Nigel Aylwin-Foster, zástupce velitele angloamerických okupačních sil pro výcvik a organizaci irácké loutkové armády oznámil, že 19. září auto naložené výbušninou zabilo důstojníka iráckého loutkového praporu a osm vojáků zranilo. Vzápětí po útoku dezertovalo asi 100 loutkových vojáků. 24. září pak, před zahájením útoku proti Samarrá', uteklo dalších 300 vojáků. Aylwin-Foster pohrozil dezertérům, že "ti, kdo utekli z boje, budou potrestáni".

(Zdroj: www.usatoday.com/printedition/news/20041020/1a_bottomstrip20_dom.art.htm)

Atentát na kolaboranta

Iráčtí povstalci zastřelili významného kolaboranta Mázina as-Samarrá'ího, ředitele střediska strategických studií a výzkumu v Američany vytvořené "Straně národní dohody", kterou vede "irácký premiér" Ijjád 'Álawí.

Při obléhání svého rodiště Samarrá' Američany byl Samarrá'í vedoucím delegace, která měla vyjednávat s vlastenci, držícími město. Ve skutečnosti měla jednání jen získat čas pro okupanty, kteří pak navzdory uzavřenému příměří na město zaútočili.

Další útoky na kolaboranty

V Za'faráníji v 7:35 zaútočili povstalci s kalašnikovy a ručními granáty na dva Nissany Landcruiser, v nichž jeli příslušníci ší'itských kolaborantských Brigád Badr. Útok zničil dvě auta a zabil osm příslušníků brigád včetně jednoho důstojníka.

V 10:00 explodovala v Mahmúdíji bomba pod Nissanem Patrol patřícím Brigádám Badr a zabila tři jejich příslušníky včetně jednoho nadporučíka.

Další příslušník těchto brigád byl zastřelen kolem 16:00 ve voze Hyundai v jihozápadním Bagdádu poblíž mešity Umara ibn al-Chattába.

V 15:35 zabili bojovníci odporu dva udavače jedoucí v černém voze Daewoo v bagdádské 'Ámiríji.

Vražda iráckého vědce

Doyen iráckých veterinářů Turkí Džabbár as-Sa'ídí byl v Abú Ghurajb zavražděn neznámými útočníky.

Od jara 2003, kdy okupace Iráku započala, bylo už zavražděno přes sto iráckých vědců a intelektuálů. Z těchto pokusů o likvidaci irácké inteligence je často podezírán sionistický Mossad.

Čtvrtek 21. října 2004

Fallúdža znovu bombardována

V noci na čtvrtek zasáhly čtvrť Šuhadá' tři střely a vyprovokovaly asi pětiminutovou přestřelku s bojovníky odporu.

Odpoledne zasáhl odpor pěti raketami Kaťuša americké velitelské stanoviště východně od Fallúdže. Jedna z raket sice minula cíl, čtyři jej však přesně zasáhly. Další stanoviště bylo ve 13:45 zasaženo dvěma raketami vystřelenými z oblasti Na'imíja.

Ve čtvrtek při západu slunce, právě když věřící přerušili svůj celodenní půst a usedali ke prvnímu doušku vody a kousku jídla, americké síly zahájily zběsilé bombardování různých částí města, zejména čtvrti Šuhadá' a průmyslové zóny. Město zasáhlo asi 15 minometných a dělostřeleckých střel. V 19:30 místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že útok stál život 35 lidí.

Fallúdža: odražen americký pokus o průnik do města

Ve 23:50 korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že Američané, v jejichž čele jela tři obrněná vozidla, se pokusili prorazit do čtvrti Šuhadá'. Odpor však útočníky zastavil, jejich kolonu rozdělil a úplně zničil, přičemž ve vozidlech usmrtil 12 amerických vojáků. Jižní části města -- čtvrti Na'imí, Šuhadá' a průmyslová zóna -- byly stále terčem amerického ostřelování z těžkých kulometů, jehož se účastní i letadla C130.

Krátce po půlnoci korespondent oznámil, že bombardování zničilo 12 domů, deset lidí bylo zraněno a pět zabito. Poté se však nad město přihnala prašná bouře a donutila Američany stáhnout všechna letadla i průzkumné letouny a útoky ukončit.

Ramádí

Odpor v Ramádí zasáhl kolem 9:00 s RPG americký vojenský kamion a zabil v něm dva americké vojáky.

Qá'im

Povstalci ostřelovali americkou základnu v prostoru celnice na syrské hranici 120mm minometnými střelami. Pak došlo mezi oběma stranami k přestřelce.

Karma

Tři vrtulníky Apache kolem 2:30 přistály na jednom z místních domů a vojáci zatkli Mustafu Chaláfa (24), ženu jeho bratra Wásina Šákira (25) a jeho sestru Sa'íju Chaláfovou (22). Při prohlídce domu roztrhali vojáci Korán, z něhož vyrvali stránky od 1. súry (Fátihy) až do 11. súry. Ve 13:00 vydal odpor varování, v němž žádal propuštění těchto tří mladých lidí do 18:00.

Povstalci ostřelovali 120mm minometnými střelami zdejší americkou základnu.

Bagdád a okolí

Kolem 7:15 zničil odpor v Bagdádu americké Humvee a zabil v něm tři vojáky.

V 7:45 zaútočily síly odporu na dálnici spojující Mahmúdíji se čtvrtí Sajjidíja na americkou hlídku, zneškodnili Humvee a zabili dva vojáky. K dalšímu útoku na této dálnici došlo ve 20:00. Exploze bomby roztrhla obrněné vozidlo Bradley na tři kusy a zabila čtyři americké vojáky.

V 7:30 vypálil odpor dvě silné rakety Taríq na americkou základnu Bakr v Baládu.

Na základnu Suqúr dopadly v 8:35 tři rakety Grad a kolem 20:30 šest kaťuší.

Na bývalé mezinárodní letiště dopadly tři silné rakety Taríq v 9:00 a způsobily tři ohromné exploze.

V 8:15 vybuchla v Bagdádu bomba pod americkým vozidlem na přepravu vojáků, zničila je a čtyři Američany v něm usmrtila.

Američtí vojáci krytí iráckými loutkovými silami se kolem 8:45 znovu pokusili dostat do ulice Hajfa. Odpor opět jejich pokus odrazil a zneškodnil přitom obrněné vozidlo Bradley.

Kolem 9:15 zničila exploze bomby v okrsku Mušáhada úplně automobil GMC a zabila v něm tři americké vojáky.

V 10:00 zasáhlo pět 82mm raket Kaťuša velitelství loutkové policie v bagdádské Amiríji.

V okrsku Hurríja zaútočil odpor v 17:00 na americký džíp Cherokee. Byly v něm zabity tři osoby, pravděpodobně agenti CIA.

Do tzv. Zelené zóny byly v 17:35 vystřeleny dvě rakety Grad a kolem 18:15 osm kaťuší.

Kolem 20:30 zasáhly čtyři 120mm minometné střely americkou základnu v 'Ámiríji.

Na leteckou základnu Muthanna vypálil odpor ve 20:45 šest minometných střel ráže 82 mm. Podle sdělení dělníků, zaměstnaných na základně, bylo zabito devět amerických vojáků.

Ve 20:50 zaútočili povstalci na sídlo tzv. národní gardy v bagdádské čtvrti Risála. Nejprve je zasáhli 60mm minometnými střelami a donutili gardisty utéci z budovy. Venku na ně čekaly tři oddíly bojovníků ozbrojené kalašnikovy a ručními granáty. Zapálili dva pickupy Nissan a zabili 15 příslušníků gardy. V boji zahynuli tři bojovníci odporu. Loutkové síly se zmocnily těl padlých bojovníků a odmítly je vydat příbuzným.

Ve 21:30 zaútočil odpor v bagdádském okrsku Mansúr lehkými zbraněmi a kalašnikovy na americkou kolonu a zabil nezjištěný počet vojáků.

Ve 23:00 zneškodnil odpor v okrsku Í'lam obrněné vozidlo Bradley a zabil dva americké vojáky. Místní obyvatelé viděli nakládat jejich těla do černých pytlů. Dva další Američané utrpěli popáleniny na velkých částech těla.

Bomba položená na silnici v Tárimíji severně od Bagdádu explodovala v 7:35 pod americkou vojenskou kolonou. Výbuch totálně zničil Humvee a zabil šest vojáků v něm. Síly odporu zničily v místech mezi Hár al-Bašá a křižovatkou v Tárimíji RPG a automaty BKC Humvee a vojenský kamion naložený zásobami a zabily šest amerických vojáků.

V 8:00 explodovala v Abú Ghurajb silná bomba pod americkým vojenským kamionem naloženým zásobami a zabila dva americké vojáky. V 17:45 zasáhli bojovníci v oblasti Abú Ghurajb z RPG7 automobil GMC patřící americké výzvědné službě, zapálili jej a zabili v něm tři osoby.

Dva americké vojáky zabil v 9:00 výbuch bomby pod jejich Humvee v Ghazálíji. V 15:00 tu zničili bojovníci odporu RPG7 a C5K kamion naložený zásobami a jedno Humvee. Při útoku bylo zabito pět amerických vojáků a padl jeden bojovník odporu.

Kolem 9:45 zničil odpor v Za'faráníji Humvee a v něm usmrtil tři americké vojáky.

Ve 21:00 explodovala bomba v Durá a dokonale zničila kamion vezoucí náhradní díly a zabila dva americké vojáky. Kolem 16:00 zahájili bojovníci v Durá palbu kalašnikovy na automobil Daewoo a usmrtili v něm tři špehy okupačních sil. Asi v 18:00 zabila exploze bomby pod Humvee tři americké vojáky v okrsku Arab Džábbúr.

V Tádží bylo dopoledne při útoku odporu zabito dvanáct amerických vojáků.

Bagdád: útok na zaměstnance americké základny

Agentura Reuters oznámila, že autobus s 25 administrativními zaměstnanci americké základny na bývalém mezinárodním letišti v Bagdádu byl napaden bojovníky odporu. Autobus byl proděravěn kulkami a okna roztříštěna. Nejméně čtyři kolaboranti byli zabiti a další zraněni.

Bagdád: sestřelen špionážní balón

Bojovníci odporu zasáhli jednu z nejdůležitějších částí americké špionážní výbavy, balón vznášející se nad bagdádskou leteckou základnou Muthanna. Byl vybaven několika kamerami, sloužícími k zaměřování blížících se raket a minometných střel až do vzdálenosti 20 km. Podle místního korespondenta Mafkarat al-Islam byl balón sestřelen puškou se zápalnými kulkami. Balon se nad základnou změnil v ohnivou kouli.

Další útoky na členy Brigád Badr

Ve 14:30 zaútočili povstalci v Bagdádu ručními granáty a kalašnikovy na bílý Nissan patřící loutkové policii. Byli v něm zabiti čtyři příslušníci Brigád Badr včetně jednoho kapitána.

Kolem 18:30 byl podobným způsobem napaden bílý Landcruiser projíždějící bagdádským distriktem Karak. Auto bylo úplně zničeno a v něm zabiti čtyři členové brigád.

Latífíja -- Júsúfíja

V 9:00 explodovala velmi silná bomba pod americkou vojenskou kolonou v Latífíji, zapálila obrněné vozidlo a zabila v něm pět vojáků.

Bojovník odporu sestřelil kolem 15:00 nad Júsúfíjí americký bezpilotní výzvědný letoun.

Pokus o atentát na tzv. premiéra 'Álawího

Američany dosazený "premiér" Ijjád 'Álawí se stal ve čtvrtek při návštěvě Mósulu terčem pokusu o atentát. Odpor vypálil pět minometných střel na tamní americkou vojenskou základnu právě v době, kdy se na ní 'Álawí zdržoval. Nad základnou se objevily plameny a kouř a vzápětí vzlétly vrtulníky odvážející 'Álawího a členy jeho doprovodu pryč. O rozsahu způsobených škod na základně nebyly sice k dispozici žádné údaje, 'Álawí však útok přežil a snažil se jej zlehčit řečmi, že se diví, proč k němu došlo až na konci jeho návštěvy, o níž se všeobecně vědělo, a ne hned na počátku.

Pátek 22. října 2004

Fallúdža

Ve zprávě odeslané v 17:55 korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že jižní části Fallúdže, čtvrť Šuhadá' a průmyslová zóna, jsou právě ostřelovány americkými útočníky tankovými střelami.

Irácký odpor ostřeloval americkou základnu v zemědělské oblasti severovýchodně od města dvěma silnými raketami, pravděpodobně Grad, které na základně způsobily velké exploze.

Karma

V Karmě 10 km severovýchodně od Fallúdže se po pátečních modlitbách sešla demonstrace desítek lidí, požadujících propuštění tří mladých lidí, zatčených minulého dne (viz zpráva z minulého dne).

Těsně po západu slunce zaútočil odpor dvanácti minometnými střelami ráže 120 mm na americké síly v sídle loutkové tzv. národní gardy v Karmě.

Bagdád a okolí

Kolem 8:00 provedly síly odporu v oblasti Sadr al-Qanát útok na zásobovací americký konvoj, zničily jednu cisternu a jeden kamion, v nichž usmrtily čtyři americké vojáky.

Kolem 9:00 bylo při útoku kalašnikovy a ručními granáty v okrsku Mušáhada v bagdádské čtvrti Karak na dva automobily zabito sedm příslušníků Brigád Badr. V boji shořela jejich auta Nissan Patrol a pickup Nissan.

Americkou základnu Suqúr zasáhly kolem 9:00 tři rakety Kaťuša, kolem 13:00 dvě rakety Grad a v 15:00 devět 82mm minometných střel.

Čtyři američtí vojáci a čtyři příslušníci iráckých loutkových sil byli zabiti v boji, k němuž došlo kolem 10:00 na ulici Hajfa. Zničeno bylo jedno obrněné vozidlo Bradley a bílý pickup Nissan.

Kolem 11:00 byli v bagdádské čtvrti Džihád zraněni tři američtí vojáci, jeden z nich vážně, pod jejichž obrněným vozidlem Bradley explodovala bomba. Ta vozidlo těžce poškodila.

Tzv. Zelená zóna se stala v 15:30 terčem dvou raket Kaťuša.

V 16:15 zaútočily síly odporu znovu blízko Sadr al-Qanat v Bagdádu na americkou kolonu. Sérií bomb zničily jedno Humvee a kamion naložený zásobami a zabily pět amerických vojáků.

V 17:40 vystřelil odpor dvě rakety Kaťuša na americkou leteckou základnu Muthanna.

Kolem 17:40 zaútočily síly odporu na silnici k mezinárodnímu letišti ve čtvrti Džihád na americkou hlídku. RPG zničily jedno Humvee a jedno obrněné vozidlo Bradley. Při útoku bylo zabito sedm amerických vojáků.

Kolem 18:00 se terčem útoku na sinici v 'Ámiríji stalo americké GMC, jež bylo zničeno a tři pravděpodobní agenti CIA v něm zabiti.

Auto řízené sebevražedným útočníkem narazilo kolem 18:15 do kolony amerických vojáků a důstojníků CIA na silnici k bývalému mezinárodnímu letišti. Výbuch zničil velitelské GMC patřící CIA a jedno Humvee z doprovodu. Zabiti byli tři američtí agenti, jeden z nich patrně důstojník, a tři vojáci.

Asi ve 20:00 se americké síly v doprovodu tzv. národní gardy znovu pokusily prorazit do ulice Hajfa. Bojovníci odporu jejich útok odrazili a zabili osm amerických vojáků. Současně zničili bílý pickup Nissan a zabili tři loutkové irácké vojáky. V boji padli tři bojovníci odporu.

Bojovníci odporu s ručními granáty a automaty BKC zničili ve 21:00 v bagdádské čtvrti Í'lam pickup iráckých loutkových sil a zabili osm loutkových vojáků včetně jednoho nadporučíka.

Sídlo hlavního amerického velitelství v Tallá v Bagdádu bylo zasaženo šesti minometnými střelami ráže 82 mm.

V Za'faráníji jižně od Bagdádu zabila bomba, která vybuchla pod malým americkým obrněným vozidlem, tři americké vojáky a dva zranila.

V Ridwáníji ve čtvrti Duwajliba sestřelil ostřelovač odporu v 9:00 americký bezpilotní výzvědný letoun. K prudkému boji došlo ve 13:30 v ridwáníjském okrsku Rašíd. V jeho průběhu zničil odpor dvě Humvee a dvě obrněná vozidla. Bojovníci také vypálili raketu C5K, jíž zasáhli a ve vzduchu zapálili vrtulník Black Hawk. Hořící stroj letěl dál a zmizel z dohledu, takže jeho další osud nebyl znám. Při akci bylo celkem zabito 14 amerických vojáků. Odpor ztratil šest svých bojovníků. Před šestou večer otřásly Ridwáníjí dva mohutné výbuchy: v 17:50 vybuchla bomba naplněná silnou rakouskou trhavinou pod Humvee a zabila dva Američany a jednoho těžce zranila. V 17:56 roztrhla neobyčejně silná bomba americké obrněné vozidlo na dvě části a zabila nejméně čtyři příslušníky americké námořní pěchoty.

V okrsku Arab Džábbúr v Durá na jižním okraji Bagdádu explodovala bomba pod americkou hlídkou. Zničila jedno Humvee a zabila čtyři americké vojáky.

Latífíja

Kolem 8:00 zasáhli latífíjští bojovníci odporu z RPG Nissan Patrol kolaborantských Brigád Badr a zabily tři jejich příslušníky. Jen o pět minut později vybuchla v Latífíji bomba pod dalším hlídkovým vozidlem Brigád Badr. Zničila i této pickup Nissan a zabila v něm pět kolaborantů.

V 11:00 odpálil odpor v Latífíji bombu, která změnila americké Humvee v ohnivou kouli a zabila minimálně tři příslušníky námořní pěchoty. Podle některých svědků seděli ve vozidle před výbuchem dokonce čtyři vojáci.

Další Humvee se třemi vojáky bylo v Latífíji zničeno ve 13:00. Další dva Američané byli zraněni.

V 16:30 síly odporu zaútočily na silnici spojující Mahmúdíji s Latífíjí na americkou hlídku. Nastražená bomba a palba z RPG zničily jedno Humvee a jedno obrněné vozidlo Bradley a zabily sedm příslušníků námořní pěchoty.

Mósul: okupanti se pokusili narušit páteční modlitbu

Američtí vojáci a kolaboranti z tzv. národní gardy vpadli při pátečních společných modlitbách do mósulské mešity Dhú an-Núrajn ve chvíli, kdy měl její imám kázání. Důvodem jejich vpádu mělo být hledání bojovníků odporu. Útočníci vyrazili vrata na dvůr mešity a budovu obklíčili.

Podplukovník Paul Hastings za US Army tvrdil, že razii provedlo pouze 106 členů tzv. národní gardy a američtí vojáci zůstali stát nejméně dvě budovy od mešity a prohledávali její okolí. Imám mešity a člen rady muslimských ulamá šajch Rajján Tawfíq však prohlásil, že neozbrojení věřící sami bránili Američanům a loutkovým vojákům ve vstupu do mešity. V telefonickém rozhovoru pro Reuters šajch Rajján odmítl americká tvrzení, že Američané do mešity nevstoupili, a řekl: "Americké síly vzbudily velké rozhořčení, když vstoupily do části mešity vyhrazené ženám." Svědkové potvrdili, že vojáci pak vycouvali, zatímco věřící vítězně volali islámské vyznání víry: La iláha illa lláhu! (Není boha kromě Boha).

Basra

Silná bomba explodovala v Zubajru v Basře kolem 17:30 pod dánskou okupační hlídkou. Vyřadila z provozu dvě obrněná vozidla a jeden Landcruiser, zabila tři a zranila dva dánské vojáky.

Sobota 23. října 2004

Pravda o údajném zatčení příslušníka skupiny Abú Mus'aba az-Zarqáwího

Američtí vojáci zajali u Fallúdže Iráčana jménem Ghaním Hamíd Saqr (37) a prohlásili, že je "úzce spojen" s Abú Mus'abem az-Zarqáwím. Fallúdžský korespondent Mafkarat al-Islam zjistil, že Saqr je prostý civilista bez jakéhokoli spojení s Zarqáwím. Byl původně železářským dělníkem v místní továrně. Když přišel o práci, začal obchodovat s automobily. Ve chvíli zatčení s ním byli čtyři lidé. Všichni jsou obyvateli 'Ámíríjat al-Fallúdža (sídliště jižně od Fallúdže), kteří přišli do města, aby si koupili oblečení na zimu.

Američané zajali guvernéra Fallúdže

Američané zatkli fallúdžského guvernéra Mahmúda Ibráhíma al-Džárisího, když se vracel z Bagdádu do města. Džárisí pravidelně každý čtvrtek a pátek cestoval do Bagdádu, kde má rodinu. Když se v sobotu vracel do Fallúdže a přijel k americkému velitelskému stanovišti východně od města, byl tam půldruhé hodiny zadržen. Pak mu byly odebrány dokumenty, zavázány oči a byl odveden do vězení.

Odpor zaútočil na odvodní středisko

Podle zprávy TV al-Džazíra explodovala v sobotu bomba před odvodním střediskem loutkové policie v oblasti Bagdádí západně od Bagdádu a zabila nejméně osm loutkových policistů.

Sestřelen vrtulník Apache

V 16:30 došlo blízko Qá'imu k boji mezi odporem a americkou kolonou čtyř obrněných vozidel Bradley a osmi Humvee, doprovázených vrtulníkem. Povstalcům se podařilo sestřelit vrtulník. O něco později přiletěl vrtulník Chinook a dva větší Apache. Jeden Chinook v doprovodu jednoho Apache odvezl vrak zasaženého stroje, druhý vrtulník Apache zůstal na místě a začal raketami ostřelovat okolí.

Bagdád a okolí

Základna Suqúr byla v 7:00 ostřelována třemi raketami Grad, v 15:30 dvěma kaťušemi, v 18:00 dvě rakety Grad a ve 23:00 dvě rakety Grad.

Bojovníci odporu zasáhli v 7:30 ručními granáty v oblasti Džu'ajfár za ulicí Hajfa Nissan Patrol Safari kolaborantských Brigád Badr a usmrtili jejich tři střelce.

Kolem 7:30 zničili bojovníci odporu ve čtvrti Husajn na silnici k bývalému mezinárodnímu letišti dvě Humvee, převážející americké vojáky a sedm z nich zabili, pět dalších vojáků bylo zraněno.

V 8:00 explodovala bomba pod americkým Humvee na území mezi bagdádskými čtvrtěmi Risála a Saddám. Zničila vozidlo a zabila v něm tři vojáky. Zasaženo bylo také červené osobní auto a zabit jeho řidič neznámé národnosti.

V tutéž dobu zaútočil odpor v oblasti Mušáhada na konvoj amerických cisteren, zničil jednu a zabil v ní dva vojáky.

Časně ráno zpozorovali partyzáni americký konvoj s proviantem, pohonnými hmotami a dalšími zásobami a instalovali na jeho trase čtvrtí Chadra v západním Bagdádu bomby. V 9:00 je odpálili pod jedním z kamionů, který byl zničen a v něm zabiti dva američtí vojáci.

V 9:00 dopadlo sedm 82mm minometných střel na leteckou základnu Muthanna, ve 23:00 následovaly tři kaťuše.

Síly odporu zaútočily na americké pěší vojáky, kteří se s podporou obrněných vozidel pokoušeli proniknout do území blízko ulice Hajfa a dva z nich zabily. Američani poté prohledali různé domy v okolí a zatkli osmnáct mladých mužů.

Silná bomba explodovala ve 13:00 blízko lázní na centrálním tržišti v bagdádské čtvrti 'Ámil pod americkým tankem Abrams a totálně jej zničila. Z vraku nevylezl žádný voják, což znamená, že celá posádka byla výbuchem usmrcena.

Ve stejnou dobu vybuchly v okrsku Suwajb v jižním Bagdádu bomby pod dvěma automobily tzv. národní gardy, dvě vozidla zničily a zabily tři loutkové vojáky.

Na "Zelenou zónu" bylo ve 14:00 vystřeleno šest kaťuší a v 17:45 šest minometných střel ráže 82 mm a dvě kaťuše.

V 15:00 vypálily síly odporu raketu C5K na americké Humvee ve čtvrti Awr. Vozidlo bylo zničeno a dva vojáci v něm zabiti. Seděli v něm ještě další tři vojáci, ale jejich osud nebylo možno zjistit, protože Američané místo útoku uzavřeli a všechny přihlížející odehnali.

V 15:00 explodovala blízko mostu Džádiríja na silnici z Bagdádu do Latífíje bomba pod americkou vojenskou kolonou. Po výbuchu ostřelovali bojovníci kolonu 82mm minometnými střelami. Zničeno bylo jedno obrněné vozidlo Bradley a druhé bylo poškozeno, čtyři američtí vojáci byli zabiti.

Dva američtí vojáci byli zabiti v 17:00 při útoku na civilní kamion přivážející zásoby Američanům v bagdádském okrsku Hurríja ad-Dawli'í. Kamion byl rovněž zničen.

Americké centrální velitelství v Tallá bylo ve 21:00 zasaženo šesti 82mm minometnými střelami.

Ve 21:30 vypálil odpor rakety RPG7 na americký zásobovací kamion na silnici k letišti mezi čtvrtěmi 'Ámil a Džihád. Při útoku byli dva američtí vojáci zabiti.

Kolem 23:00 otřásly dvě rakety Grad základnou na bývalém mezinárodním letišti.

Velmi silná bomba vybuchla v 11:00 na dálnici v Abú Ghurajb západně od Bagdádu, úplně zničila obrněné vozidlo Bradley a zabila v něm pět amerických vojáků. Kolem 14:30 explodovaly na staré ulici v Abú Ghurajb dvě bomby pod americkou hlídkou a zničily obrněné vozidlo Bradley. Místní svědkové pak viděli Američany, jak nakládají do černých pytlů pět mrtvých.

V Húr al-Bašá v Tádží explodovaly velmi silné bomby pod americkými vozidly, zničily jedno Humvee a druhé vyřadily z provozu, přičemž zabily pět amerických vojáků. Kolem 8:00 zasáhly čtyři minometné střely ráže 82 mm místní základnu tzv. národní gardy.

Čtyři američtí vojáci byli zabiti v Tárimíji při útoku odporu ve 14:15. Jejich vozidlo bylo zasaženo C5K a vzňalo se. Zemřeli v něm asi čtyři američtí vojáci, kteří obvykle činí posádku takového vozidla a žádný z nich se ze zasaženého vozidla nedostal. Další útok v Tárimíji byl podniknut na americký konvoj přivážející zásoby. Raketa C5K zasáhla civilní kamion, který zničila a zabila v něm dva americké vojáky.

Partyzáni zaútočili na americkou hlídku na vodním kanále jižně od Karmy. Zničeno bylo jedno Humvee.

Kolem 15:00 došlo jižně od Mahmúdíje ke srážce povstalců s americkými vojáky a tzv. národní gardou. Síly odporu v ní zničily dvě Humvee a dva pickupy Nissan a usmrtily čtyři americké a šest loutkových vojáků. Padl rovněž jeden bojovník odporu. Čtyři raněné bojovníky ostatní podle očitých svědků z místa boje odvezli.

Silná bomba s výbušninou rakouského typu explodovala kolem 15:45 v Ridwáníji, když ji míjela americká hlídka. Výbuch zničil Humvee, zabil tři příslušníky námořní pěchoty a dva zranil.

Dva američtí vojáci byli zabiti a dva zraněni, když irácký odpor odpálil ve čtvrti Mikánik v Durá bombu u silnice.

Latífíja

Síly odporu v Latífíji, ležící 25 km jižně od Bagdádu, zničily při útoku na jednotku loutkových sil v 11:00 pickup Nissan tzv. národní gardy a čtyři loutkové gardisty zabily.

Nejméně tři agenti americké výzvědné služby byli v 16:00 zabiti při útoku na jejich černý Opel.

Samarrá'

Před západem slunce (kolem 17:30) zaútočily místní síly odporu na základnu tzv. národní gardy ve městě. Dopadlo na ni pět minometných střel ráže 120 mm, které zasáhly cíl a způsobily značné škody. Ve chvíli útoku nebyl na základně žádný americký voják.

Basra

Kolem 13:00 odpálily síly odporu bombu před skupinou tzv. národních gardistů u budovy hospodářské komory. Šest gardistů zahynulo a osm bylo zraněno. Při útoku zahynuli také tři iráčtí civilisté.

Sístání hrozí peklem všem, kdo se nezúčastní americké hry na volby v Iráku

Mluvčí ší'itského ájatolláha Alího as-Sistáního Tálib Ahmad as-Safí prohlásil v pátečním kázání v Husajnově mešitě v Karbale, že je pro každého Iráčana povinností zúčastnit se Američany řízených "voleb", plánovaných na leden 2005, a že každý, kdo se jich nezúčastní, přijde do pekla.

Okupanti hodlají rozšířit vězení

Když Američané na jaře 2003 vpadli do Iráku, proamerická propaganda hlásala, že režim Saddáma Husajna byl represivní a měl k dispozici síť věznic. Dnes se ukázalo, že tato síť je příliš malá na to, aby pojala množství Iráčanů uvězněných okupačním režimem. Následkem toho budou stávající věznice -- včetně Abú Ghurajb proslavené americkým pojetím "lidských práv" -- rozšířeny a vedle toho otevřeny nové.

Vysoce postavený zdroj z tzv. ministerstva vnitra sdělil londýnskému arabskému listu al-Quds al-Arabí, že i vězení Hákimíja, používané za bývalého režimu tajnou policií, prochází v současné době rekonstrukcí a rozšířením. Po okupaci Iráku na jaře 2003 plánovala ší'itská strana Hizballáh vytvořit v hákimíjské věznici muzeum, kde by návštěvníci mohli shlédnout temné kobky a chodby Husajnových věznic. Místo toho museli ší'ité objekt vyklidit a přenechat ho "osvoboditelům", kteří ho hodlají využívat přesně tak, jak dříve činil baasistický režim.

Neděle 24. října 2004

Fallúdža

Fallúdžský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že americké bombardéry zasáhly raketami tři domy ve městě. Zmařily přitom životy celkem šesti místních obyvatel. Místní obyvatelé našli na zemi kovové disky vysílající signály americkým letadlům, což znamená, že v oblasti působí zrádci, kteří je pokládají.

Po bombardování domů se americká letadla zaměřila na auta na dálnici. Zabila přitom dva muže, zranila čtyři děti a jednu ženu, která je v kritickém stavu.

TV al-Arabíja oznámila, že Poradní sbor bojovníků odporu ve Fallúdži rozhodl propustit francouzského novináře, který byl před necelými 24 hodinami unesen. Když se o jeho únosu dověděla rada mudžáhidů ve Fallúdže, zjistila, kde je muž zadržován, a vyslala na místo skupinu sedmi osob, aby novináře a jeho řidiče osvobodila z rukou únosců. Francouz se po propuštění rozhodl zůstat ve Fallúdže. Jeho jméno nebylo ve zprávě uvedeno.

Bagdád a okolí

V 8:00 odpálil odpor tři rakety Kaťuša na tzv. zelenou zónu v Bagdádu. V 16:00 byla zóna znovu zasažena, tentokrát dvěma minometnými střelami ráže 82 mm.

Tři agenti americké CIA byli kolem 8:00 zabiti při explozi bomby na silnici vedoucí do oblasti Arafát al-Hindíja v bagdádském okrsku Karradá.

V 10:00 zaútočil odpor v oblasti mezi mešitou Bara'atu a mešitou šajcha al-Džunajda al-Baghdádího ve čtvrti Karak na americkou hlídku, zabili čtyři vojáky a sedm zranili, tři z nich vážně. V boji padli tři bojovníci odporu.

Maskovaní bojovníci odporu zastavili u hotelu Hjatt v okrsku Karradá osobní auto Caprice Dolphin a zajali jeho řidiče a pasažéra, pravděpodobně agenta CIA.

Dva američtí vojáci byli zabiti ve 14:15 explozí bomby pod americkým kamionem se zásobami na dálnici u bagdádského Sadr al-Qanát.

Kolem 15:00 došlo k boji mezi americkými silami a odporem v oblasti Mušáhada. Odpor tu zničil jedno obrněné vozidlo a jedno Humvee a zabil sedm amerických vojáků.

Ve stejnou dobu explodovala mezi čtvrtěmi Turáth a Í'lam v jihozápadním Bagdádu bomba pod americkým obrněným vozidlem Bradley. Výbuch zničil vozidlo a to hořelo ještě když se na místě objevily americké posily. Z vozidla Američané vytáhli pět mrtvých těl. Z Humvee pak začali střílet po okolních civilistech a usmrtili dva náhodné chodce a další čtyři zranili. Z těch byla jedna starší žena v kritickém stavu.

V 15:30 vypálil odpor na silnici k bývalému mezinárodnímu letišti u čtvrti Furát dvě rakety C5K a úplně zničil americké obrněné vozidlo Bradley, v němž zemřelo pět vojáků.

Síly odporu zaútočily v 15:45 na ulici Hajfa na dva Landcruisery Brigád Badr. Jeden vůz byl zničen a dva příslušníci brigád v něm zahynuli. Druhého auta se bojovníci zmocnili a tři muže v něm zajali.

V centru Bagdádu výbuch bomby pod americkým Humvee zabil dva americké vojáky a čtyři zranil.

Američané v neděli přiznali, že při minometném útoku byl v 17:00 u bývalého mezinárodního letiště zabit Ed Seitz, důstojník bezpečnosti pracující pro státní departement.

Dvě bomby explodovaly kolem 18:00 na silnici mezi Durá a Sajjidíjí pod dvěma Humvee. Jedno bylo úplně zničeno, druhé vyřazeno z provozu a čtyři vojáci zabiti.

V 18:30 dopadly tři 82mm minometné střely do amerického vojenského tábora v bagdádské 'Ámiríji.

V 19:55 explodovala bomba pod americkým Humvee, které projíždělo mezi okrsky Bajjá a Sajjidíja, zničila vozidlo, zabila tři vojáky a dva zranila.

V Sajjidíji na silnici k mezinárodnímu letišti zničili bojovníci dvěma raketami SPG9 americké obrněné vozidlo Bradley a zabili čtyři vojáky.

Bomba explodovala rovněž pod americkou kolonou projíždějící kolem 8:15 starou ulicí v Abú Ghurajb. Výbuch zničil obrněné vozidlo Bradley, vyřadil z provozu jedno Humvee a zabil šest vojáků. Dva americké vojáky zabila kolem 9:00 exploze bomby pod obrněným vozidlem Bradley v abúghurajbské oblasti Charnabát. Místní obyvatelé viděli, jak Američané vytahují z vozidla mrtvá těla a ukládají je do černých pytlů. Na dálnici v Abú Ghurajb zničil výbuch bomby civilní kamion vezoucí zásoby pro americkou armádu. Po výbuchu zaútočili na vozidlo bojovníci a zabili dva americké vojáky.

Bomba instalovaná na trase amerického obrněného vozidla explodovala v 11:00 v Ridwáníji, zničila vozidla a usmrtila v něm pět vojáků.

V 11:00 explodovala v Tádží pozemní mina pod americkým obrněným vozidlem Bradley, které zničila a zabila čtyři vojáky.

Kolem 15:00 zpozorovali bojovníci americkou kolonu projíždějící územím Arab Džábbúr v Durá. Ostřelovač odporu pak zastřelil kulometčíka na obrněném vozidle Bradley. V téže čtvrti sestřelili bojovníci v 15:30 automaty BKC americký bezpilotní špionážní letoun.

Sedm příslušníků námořní pěchoty bylo v 16:00 zabito při výbuchu bomb pod americkým konvojem tří Humvee v Džawál at-Tamímí západně od Karmy. Dvě Humvee byla úplně zničena a třetí vyřazeno z provozu.

Ghazálíji ostřeloval v 16:00 odpor raketami americký konvoj se zásobami; byl přitom zapálen a zničen jeden kamion naložený vojenskou výstrojí a pneumatikami pro Humvee a zabiti dva američtí vojáci.

Bagdád: odpor použil nové, dosud nejdelší rakety

Poprvé od americké invaze na jaře 2003 použil odpor k ostřelování bývalého mezinárodního letiště, nyní jedné z hlavních základen amerických okupantů v zemi, 7-8 metrů dlouhou raketu zvanou 'Ádíd (Advokát). Jde o nejdelší raketu, jakou dosud odpor použil od začátku osvobozovací války. Dosud nejdelší používaná raketa Ra'd (Hrom) je kratší. Raketa letiště zasáhla, nejsou však dostupné zprávy o rozsahu způsobených škod a ztrát. Je však jisté, že zasáhla přistávací dráhu a tím ztížila provoz letiště a zásobování amerických sil, které probíhá ponejvíce prostřednictvím letadel C130.

Latífíja

V Latífíji se síly odporu v noci prudce střetly se spojenou hlídkou americké námořní pěchoty a iráckých loutkových sil. Povstalci zničili dvě Humvee, pickup Nissan a Nissan Patrol Safari. Zabito bylo šest příslušníků americké námořní pěchoty a sedm členů tzv. irácké národní gardy. V boji padli tři bojovníci odporu. Podle nepotvrzené zprávy byli také zajati dva američtí vojáci a dopraveni na neznámé místo.

Ba'qúba

Nedaleko od Ba'qúby byla při výkopových pracích nalezena těla 49 iráckých důstojníků. Jde patrně o ostatky členů Američany vytvořené tzv. irácké armády, které popravili povstalci, když je přepadli při návratu do jižních oblastí Amará' a Kút. Loutkoví vojáci prošli předtím 20denním výcvikem vedeným jejich americkými pány v táboře u íránské hranice.

Karbalá'

Bulharské ministerstvo obrany oznámilo, že při explozi pod konvojem s municí směřujícím do Karbaly byl zabit jeden bulharský voják a tři zraněni. Americký bulharský vazal má v Iráku 480 vojáků.

Ší'itský duchovní Muslim at-Tá'í, bývalý člen loutkové irácké vládní rady, byl v Karbale postřelen při útoku na své auto. V nemocnici později zemřel. Tá'í byl v Karbale přední osobou a hrál důležitou roli v květnovém jednání o příměří mezi okupanty a Mahdího armádou.

Tikrít

Americkou vojenskou kolonu přijíždějící na základnu v severním prezidentském paláci v Tikrítu začal ostřelovat odpor salvou 15 minometných střel ráže 82 mm. Poté zasáhl přímo tuto základnu silnou raketou Taríq a vzápětí nato ji zasáhl ještě třemi raketami Kaťuša. Rakety zjevně zasáhly cíle, protože ze základny stoupaly mraky hustého kouře. Vrtulník Black Hawk ze základny odvážel mrtvé a raněné.

Souběžně s těmito útoky ostřeloval odpor také jižní prezidentský palác v Tikrítu, kde je rovněž okupační základna, osmi minometnými střelami ráže 82 mm. Když američtí vojáci vyrazili ze základny, odpor odpálil dvě bomby, které zničily jedno Humvee a v něm usmrtily čtyři vojáky.

Basra

V okrscích Umm Šuwajh, Šaktaha s Saddá v okolí Basry došlo v 16:00 k prudkému boji mezi beduínskými kmeny a tzv. národní gardou. Příčinou srážky bylo zatčení jednoho z beduínských vůdců. Ve právě odeslané v 0:40 po půlnoci korespondent Mafkarat al-Islam uváděl, že boj stále pokračuje. Podle jeho zprávy probíhal boj velmi intenzívně s použitím všech druhů zbraní od lehkých až po 6, 82 a 120mm minometné střely.

Čtyři členové tzv. národní gardy byli ve 21:00 zabiti explozí bomby na silnici vedoucí na poloostrov Fáw.

Výslechy zajatých Iráčanů budou probíhat za hranicemi?

Americký list The Washington Post v neděli oznámil, že americké ministerstvo spravedlnosti na žádost CIA povolilo přemísťování zadržených Iráčanů k výslechům mimo jejich vlast -- což je praktika, která podle mezinárodních odborníků na právo odporuje ženevským konvencím.

www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A57363-2004Oct23.html?sub=AR

Pondělí 25. října 2004

Fallúdža

Když se americké síly začaly soustřeďovat u fallúdžské čtvrti Džawlan v severozápadní části města, zaútočil jeden z bojovníků odporu raketometem SPG9 na americký tank a přesně ho zasáhl. Američané ho ihned zastřelili, ale jeho oběť nebyla marná -- ve zničeném tanku zahynulo šest Američanů.

Bagdád a okolí

Základna Suqúr se stala v 5:00 terčem čtyř kaťuší, v poledne dvou minometných střel ráže 120 mm a kolem 18:00 dalších dvou kaťuší.

Generálmajor 'Adnán Abd ar-Rahmán z tzv. ministerstva vnitra ráno oznámil, že na silnici v bagdádském okrsku Karradá explodovala bomba po americkou hlídkou a způsobila "četná zranění civilistům". Americká armáda odmítla útok komentovat a jako obvykle se snažila popírat ztráty. Očití svědkové viděli z místa útoku na břehu řeky Tigris stoupat sloupy kouře a nad ním létat americké vrtulníky.

Kolem 7:30 přepadly síly odporu americkou hlídku na silnici k letišti v bagdádské čtvrti 'Ámil. Při útoku byli zabiti dva nebo tři američtí vojáci a zničeno jedno Humvee.

V 8:15 síly odporu bleskově zaútočily nedaleko Arafát al-Hindíja na americké obrněné vozidlo a zabily v něm čtyři vojáky.

V 10:00 zaútočily síly odporu na americkou pěší hlídku u ulice Hajfa a tři vojáky zabily.

Dva američtí vojáci byli zabiti a třetí zraněn při útoku odporu na kamion se zásobami pro americké okupační síly, k němuž došlo v 11:00 v bagdádské Hurríja ad-Dawli'í. Kamion byl rovněž zničen.

V 11:30 ostřelovaly síly odporu silnici k mezinárodnímu letišti, zničily jedno Humvee a zabily v něm čtyři americké vojáky.

Na silnici mezi Sajjidíjí a Durá vybuchla bomba pod malým americkým obrněným transportním vozidlem a poškodila je. Přitom byl zabit jeden a zraněni dva Američané.

Ve 14:00 vybuchla bomba pod americkým vojenským kamionem se zásobami, jedoucím po dálnici v Novém Bagdádu; na to bojovníci odporu na kamion zaútočili. Kamion byl zničen a dva Američané zemřeli.

Nejméně čtyři američtí vojáci byli zabiti při útoku na tank Abrams v oblasti Mušáhada ve 14:30.

Auto s výbušninou explodovalo pod americkou kolonou ve 14:30 na silnici k mezinárodnímu letišti. Výbuch zničil americké velitelské auto GMC, v němž zabil čtyři Američany, mezi nimi jednoho důstojníka. Poškozeno bylo i doprovodné Humvee a v něm zabit jeden voják.

Čtyři bojovníci odporu padli, když se postavili novému pokusu Američanů proniknout do ulice Hajfa. Kolem 15:30 zahájili Američané útok na ulici, odpor však zničil jedno obrněné vozidlo Bradley, zabil v něm šest vojáků a zbytek donutil k ústupu.

Kolem 16:00 vypálil odpor čtyři 60mm minometné střely na leteckou základnu Muthanna.

V 19:00 ostřeloval odpor mezinárodní letiště dvěma silnými raketami Abábíl. Rakety zjevně zasáhly svůj cíl, protože nad letištěm bylo vidět hustý kouř, který byl viditelný navzdory noční tmě. Raketa Abábíl je jednou ze tří typů raket, které měla k dispozici irácká armáda před invazí (vedle raket 'Ádíd a Ra'd).

Kolem 20:00 dopadly dvě minometné střely ráže 82 mm do tzv. zelené zóny.

Auto značky Oldmobile naložené výbušninou explodovalo ráno nedaleko policejní stanice v Chálidíji, kde stála tři Humvee. Dvě z nich byla úplně zničena a deset Američanů, z toho čtyři ve vozidlech, bylo zabito. Jejich těla byla rozmetána všude kolem místa výbuchu.

Šest amerických vojáků zabila v 8:00 v Duwajlíji jihozápadně od Bagdádu bomba, která zničila obrněné vozidlo Bradley a zneškodnila Humvee.

V Ghazálíji jihozápadně od Bagdádu zaútočil odpor kolem 10:00 na americký kamion se zásobami, zničil jej a zabil dva vojáky. Dva americké vojáky zabila a čtyři vážně zranila v 16:00 exploze bomby pod obrněným vozidlem na přepravu vojáků v ghazálíjské ulici Mudír al-amn.

Tři američtí vojáci byli zabiti a dva zraněni bombovým výbuchem ve13:00 v Húr al-Bašá v Tádží.

Kolem 13:30 explodovala v Abú Ghurajb bomba pod americkým obrněným vozidlem Bradley, zničila je a zabila jeho pětičlennou posádku. Tři americké agenty CIA zabila kolem 14:00 bomba, která vybuchla pod jejich Landcruiserem v Abú Munajsir v Abú Ghurajb. Ve 14:30 vybuchla bomba na křižovatce u čtvrti Šuhadá' a zničila americké vozidlo na přepravu vojáků. Čtyři z nich byli při výbuchu zabiti a čtyři zraněni.

Ve 14:00 explodovala bomba na silnici v Arab Džábbúr v Durá pod americkým Humvee. Zničila vozidlo, zabila dva americké vojáky a tři zranila.

Kolem 15:00 zabila tři americké vojáky a dva zranila exploze bomby v okrsku Suwajb v Ridwáníji.

Atentáty a pokusy o ně

V pondělí ráno došlo v bagdádské Džihádíríji k pokusu o atentát na australského vyslance v Iráku. Explodovalo tu auto s výbušninou, které vyřadilo z provozu americký automobil a zabilo čtyři americké vojáky. Vojáci pak prostor obklíčili a uzavřeli, aby mohli odvézt mrtvé.

Předseda loutkové místní rady v Mahmúdíji jižně od Bagdádu byl kolem 10:00 zavražděn bojovníky odporu, kteří na jeho Daewoo Prince zahájili palbu z automatických zbraní.

Ve 22:30 provedli bojovníci odporu atentát na jednoho z nejprominentnějších a dobře známých vůdců Brigád Badr Alího al-Kubbího. Byl zastřelen v obchodě proti mešitě Iskán v jihobagdádském předměstí Durá.

TV al-Džazíra odvysílala videozáznam, ve kterém se organizace zvaná Islámská armáda v Iráku přihlásila k útoku dvěma raketami na americké vojenské zařízení, které označila jako "důstojnický klub" na kraji mezinárodního letiště, při němž byl zabit úředník bezpečnosti Ed Seitz. V záznamu bylo vidět několik raket stojících na zemi a pak záběr jejich dopadu. Bojovníci při každém výstřelu provolali Alláhu akbar!

Latífíja

V Latífíji kolem 8:00 zaútočili povstalci na společnou americko-iráckou hlídku. Nejprve odpálili tři bomby a pak na hlídku zaútočili RPG7, SBG9 raketami C5K a automaty BKC. Zničeno bylo americké obrněné vozidlo, dva pickupy Nissan a Landcruiser loutkových sil. Padli čtyři bojovníci odporu.

Tři vojáci, mezi nimi jedna žena, byli ve 14:00 zabiti výbuchem bomby na silnici.

Kolem 15:00 zničila bomba na silnici mezi Latífíjí a Mahmúdíjí americké Humvee, zabila dva vojáky a další dva zranila.

Úterý 26. října 2004

Bagdád a okolí

Kolem 5:00 vypálil odpor 68mm rakety C5K na bagdádskou tzv. Zelenou zónu.

Pět minometných střel ráže 82 mm dopadlo ráno na americkou základnu v 'Ámiríji.

Tři američtí vojáci byli zabiti, když odpor zničil raketami RPG7 v 7:00 ve čtvrti Ša'b na severu Bagdádu jejich Humvee.

Bojovníci odporu zaútočili v 7:30 raketami SPG9 na silnici k mezinárodnímu letišti mezi čtvrtěmi Džihád a 'Ámil na americké obrněné vozidlo na přepravu cestujících a zničili je. Při útoku bylo ve vozidle zabito šest amerických vojáků.

V 9:00 odpálil odpor bombu nedaleko mešity Dirása ve čtvrti Karak pod projíždějícím autem Landcruiser, patřícím kolaborantským Brigádám Badr. Výbuch usmrtil čtyři příslušníky brigád.

Ve stejnou dobu zničila bomba v Duwajlibíji na jihozápadě Bagdádu Humvee a zabila tři americké vojáky a jejich iráckého tlumočníka.

Jeden americký voják byl zraněn a další dva vážně zraněni, když kolem 9:00 zneškodnila bomba jejich Humvee v bagdádské čtvrti Furát.

Čtyři američtí vojáci byli v 11:00 zabiti při útoku odporu na americký vojenský kamion se zásobami v bagdádské části Sadr al-Qanát.

Kolem 13:20 vypálily síly odporu RPG na americkou hlídku v bagdádském okrsku Makásib, zničily americký kamion naložen zásobami a zabily dva americké vojáky.

Kolem 14:30 útočníci ozbrojení kalašnikovy zaútočili na Landcruiser, projíždějící okrskem Karradá v centru Bagdádu. V autě byl zastřelen činovník kurdské kolaborantské strany Kurdský národní kongres.

V 15:00 vypálil odpor dvě rakety Grad na okupované bývalé mezinárodní letiště v Bagdádu.

Irácký odpor vypálil kolem 15:00 dvě velké rakety Kaťuša na základnu tzv. irácké národní gardy ve čtvrti Risála v centru Bagdádu. Rakety údajně způsobily v táboře ztráty počítané na desítky. Korespondentovi Mafkarat al-Islam se nepodařilo zjistit přesné číslo, ale viděl nejméně deset ambulancí, jak odvážely ze základny mrtvé a raněné.

V 15:20 dopadly tři minometné střely ráže 82 mm na americkou leteckou základnu Muthanna.

Ostřelovač odporu sestřelil nad silnicí k bývalému mezinárodnímu letišti ve čtvrti Džihád v 16:45 opět jedno bezpilotní špionážní letadlo.

Tři američtí vojáci byli v 17:00 zabiti při útoku raketami C5K na jejich Humvee a silnici k bývalému mezinárodnímu letišti v Bagdádu. Svědkové z místních obyvatel viděli, jak vojáci ukládají jejich mrtvoly do černých plastikových pytlů.

Základna Suqúr byla v 17:30 terčem osmi minometných střel ráže 82 mm.

V Sajjidíji na silnici směřující na jih země explodovala v 18:00 bomba pod americkým obrněným vozidlem Bradley a vyřadila je z provozu. Bojovníci pak zaútočili a vozidlo SPG9 a úplně je zničili a jeho čtyřčlennou posádku zabili.

Čtyři američtí vojáci byli zabiti a čtvrtý vážně zraněn, když exploze bomby na dálnici mezi Sajjidíjí a Durá v 18:45 zničila jejich Humvee.

V 19:00 dopadly na tutéž základnu ještě tři rakety Kaťuša.

Auto naložené výbušninou explodovalo u americké kolony, která ve 20:55 přijížděla z bývalého mezinárodního letiště. Při explozi bylo úplně zničeno Humvee a auto GMC, v němž patrně jeli agenti CIA, zabito bylo sedm amerických vojáků. Američané pak uzavřeli okolí obrněnými vozidly a Humvee, podporovanými ze vzduchu vrtulníky.

Kolem 14:15 vybuchla těžká bomba v Tárimíji na severu Bagdádu a proměnila americké obrněné vozidlo v ohnivou kouli. Pět členů jeho posádky bylo zabito.

Abú Ghurajb explodovala v 8:15 bomba pod americkou vojenskou hlídkou. Po výbuchu zaútočili bojovníci na hlídku s RPG7 a zabili pět amerických vojáků. Na abúghurajbské dálnici ve 14:30 zaútočil odpor na kolonu, zničil jeden zásobovací kamion a zabil jednoho vojáka. Kolem 15:30 zaútočil odpor na jednotku americké námořní pěchoty v Abú Ghurajb, zničil jedno Humvee a zabil tři vojáky. Další dva příslušníci námořní pěchoty byli vážně zraněni.

V Tádží bylo kolem 9:00 zabito šest amerických vojáků explozí protitankové miny, která zničila obrněné vozidlo na přepravu vojáků. V okrsku Húr al-Bašá bylo raketami RPG7 zničeno Humvee i s čtyřčlennou posádkou. Při útoku padli dva bojovníci odporu.

Kolem 10:00 zasáhly síly odporu bombou americké obrněné vozidlo v okrsku Bú'itha v Durá. Těžká bomba zcela zničila vozidlo Bradley a zabila v něm čtyři vojáky. Čtyři americké vojáky zabila kolem 16:20 exploze bomby a zničila jejich Humvee projíždějící okrskem Húr Radžab v Durá. Kolem 18:15 odpálil irácký odpor bombu pod americkou vojenskou kolonou na dálnici v Durá. Exploze zabila jednoho amerického vojáka a zničila civilní kamion, přepravující zásoby pro americké síly.

Dva američtí vojáci byli zabiti a třetí zraněn kolem 10:00 při výbuchu bomby v okrsku Rašíd v Ridwáníji, která úplně ničila jejich Humvee.

Bojovníci odporu odpálili v Ghazálíji v 16:00 bombu pod americkým Humvee, která vozidlo zničila, tři členy jeho posádky zabila a čtvrtého zranila.

Velmi silná bomba explodovala pod americkou hlídkou, která kolem 16:30 projížděla silnicí vedoucí k Sulajmán Bik v Za'faráníji. Její výbuch ničil tank Abrams a zabil čtyři americké vojáky.

Latifíja

Kolem 15:00 zaútočili bojovníci odporu ve městě raketami C5K na osobní auto typu, jakého užívá americká výzvědná služba. Automobil byl úplně zničen a tři lidé v něm zabiti.

Basra

Čtyři loutkové policisty včetně jednoho plukovníka zabila v Basře na ulici Tarbíja exploze bomby, která v 16:30 vybuchla pod jejich Landcruiserem.

Britské okupační síly oznámily, že skupina britských vojáků, která nově přijela do města, byla ráno ostřelována z lehkých zbraní. Podle mluvčího však nikdo nebyl zasažen. Mělo jít o běžnou hlídku. Očití svědkové sdělili AFP, že hlídku tvořilo deset mužů, kteří na útok odpověděli také střelbou.

Američané plánují zvýšení počtu svých vojáků v Iráku na 160 000 mužů

Americký list USA Today napsal, že Pentagon plánuje vyslat do Iráku posily. "Pentagonští představitelé uvažují o zvýšení počtu amerických sil odložením odjezdu některých amerických vojáků, kteří už jsou v Iráku, a zvýšením počtu dalších odvedených v příštím roce." Záminkou pro zvýšení počtu okupantů má být kolaborantská "volební" fraška, která se má v Iráku hrát v lednu 2005. "Cílem je dočasné zvýšení počtu amerických vojáků z dnešních 138 000 na 160 000, aby pomohli chránit mezinárodní a irácké bezpečnostní a jiné pracovníky, podílející se na zajišťování voleb."

Americký list oznámil, že nejlehčí alternativou je podle úředníků ministerstva obrany, kteří si přejí zůstat v anonymitě, je "odložit odsun 1. jízdní divize z Iráku, k němuž mělo dojít v lednu. Současně chce Pentagon v Iráku rozmístit části 3. armádní divize." Jinou alternativou je použití vojáků umístěných jako rezervy v Kuvajtu nebo rozmístění částí 82. výsadkové armády, která se před měsícem účastnila okupace Afghánistánu během tamní hry na volby.

www.usatoday.com/news/washington/2004-10-25-troops-increase_x.htm

Středa 27. října 2004

Bagdád a okolí

Základna Suqúr byla ostřelována v 1:00 třemi kaťušemi, v 8:00 pěti minometnými střelami ráže 82 mm, v 17:00 dalšími třemi kaťušemi, v 18:00 osmi 82mm minometnými střelami.

Ráno odpálil odpor dvě siné rakety Grad na bývalé mezinárodní letiště v Bagdádu.

Při útoku na americký kamion se zásobami zabili povstalci kolem 7:00 blízko kanálu Qanát al-Džajš v Bagdádu dva americké vojáky a kamion zničili.

V 9:00 zasáhly dvě střely z RPG7 americké Humvee jedoucí po silnici k bývalému mezinárodnímu letišti v místech mezi mostem 'Ámiríja a jezdeckým klubem (Nádi al-Fáris). Vozidlo bylo zničeno a tři vojáci v něm zabiti.

V 11:00 na dálnici v oblasti Hurríja ad-Dawli'í odpálil odpor několik bomb pod kolonou amerických vozidel, zničil jedno Humvee a jeden sportovní automobil patřící americké CIA. V autě byli zabiti tři agenti, v Humvee čtyři američtí vojáci.

Dva američtí vojáci byli zabiti při útoku na jejich zásobovací konvoj, k němuž došlo kolem 14:00 na dálnici v oblasti Makásib. Konvoj zasáhly tři střely RPG, které zničily jeden kamion.

Ve stejnou dobu zaútočil odpor raketami na americkou hlídku ve čtvrti Ša'b a zničil jedno Humvee. Přitom byli tři američtí vojáci zabiti a další tři zraněni.

Tzv. Zelenou zónu v Bagdádu zasáhly v 15:00 tři rakety Kaťuša.

Odpor ostřeloval kolem 18:00 raketami RPG7 americkou hlídku na silnici k mezinárodnímu letišti mezi čtvrtěmi 'Ámilíja a 'Ámiríja. Při útoku zničil jedno Humvee, zabil v něm tři vojáky a čtvrtého člena posádky zranil. Ten byl zřejmě důstojníkem irácké loutkové bezpečnosti.

Kolem 18:15 odpálil odpor těžkou bombu v bagdádské čtvrti Í'lam, která zničila americké obrněné vozidlo, v němž zemřelo pět vojáků.

V 19:00 zaútočily síly odporu raketami RPG7 a C5K na americkou kolonu mezi Sajjidíjí a Durá, zničily dvě americká Humvee a zabily sedm amerických vojáků.

Kolem 22:00 vypálil odpor šest 82mm minometných střel na americkou základnu v 'Ámiríji.

Pět amerických vojáků bylo v 8:00 zabito při explozi těžké bomby pod obrněným vozidlem Bradley v okrsku Arab Džábbúr v Durá. Po explozi zahájili bojovníci palbu raketami RPG7, aby se ujistili, že je vozidlo úplně zničeno. V okrsku Húr Radžab explodovala kolem 17:50 silná bomba pod americkou hlídkou. Výbuch zničil obrněné vozidlo Bradley a zabil tři americké vojáky.

Série několika bomb explodovala kolem 8:00 pod americkým konvojem se zásobami v Tárimíji severně od Bagdádu. Exploze zničily kamion a cisternu a zabily čtyři americké vojáky.

Kolem 8:15 zaútočil odpor na kamion naložený zásobami a vojenským vybavením, projíždějící místy mezi čtvrtěmi Risála a Abú Munír v Abú Ghurajb, zničil vozidlo a zabil v něm dvě osoby. Blízko vesnice Zajdán u Abú Ghurajb nastražili bojovníci odporu ráno bomby, které pak v 10:00 odpálili pod americkou kolonou. Zničeno bylo jedno obrněné vozidlo a jedno Humvee, zabito bylo osm příslušníků námořní pěchoty. V téže době explodovaly v Abú Ghurajb jen deset metrů před kolonou tří Humvee dvě bomby, které dvě vozidla zničily a třetí vyřadily z provozu. Zabito bylo sedm příslušníků americké námořní pěchoty. Další bomba odpálen

'e1 kolem 14:30 zničila jedno Humvee a zabila dva americké vojáky.

Oddíl povstalců zasáhl dvěma střelami RPG7 americký vojenský kamion se zásobami na dálnici v Ghazálíji, zničil jej a zabil dva americké vojáky.

Čtyři američtí vojáci byli zabiti a dva zraněni kolem 9:00 explozí bomby pod jejich Humvee v okrsku Húr al-Bašá v Tádží. Na zdejší základnu tzv. irácké národní gardy dopadly ráno tři minometné střely ráže 120 mm. V 15:00 odpor útok na tuto základnu zopakoval a vypálil na ni šest 82mm minometných střel.

Bomba explodovala kolem 9:30 také v Ridwáníji jižně od Bagdádu, kde zabila tři americké vojáky a dva zranila a jejich Humvee zničila.

Těžká bomba explodovala kolem 10:30 v Za'faráníji jižně od Bagdádu, když ji míjelo americké obrněné vozidlo Bradley. Silný výbuch obrněnce zničil a pětičlennou posádku usmrtil.

40 km severně od Bagdádu v oblasti Mušáhada odpálil odpor v 17:30 pod americkým zásobovacím konvojem bombu a pak na něj zaútočil raketami C5K. Zničil tak jedno Humvee a civilní kamion naložený zásobami pro americkou armádu; zabito bylo šest amerických vojáků.

Útok na činitele kolaborantských stran

V bagdádské čtvrti Karradá povstalci třemi minometnými střelami ráže 82 mm zasáhli sídlo kolaborantské strany Vlastenecký svaz Kurdistánu Džalála Talabáního. Ve stejnou dobu byl zasažen dům Abd al-Azíze al-Hákima, šéfa kolaborantské Nejvyšší rady islámské revoluce v Iráku (SCIRI).

Latífíja

Kolem 7:00 došlo v Latífíji 25 km jižně od hlavního města ke srážce bojovníků odporu s oddílem americké námořní pěchoty a oddílem tzv. národní gardy. Bojovníci v boji použili C5K, RPG7 a SBG9, zničili jedno americké Humvee a jeden Nissan loutkových sil, zabili tři příslušníky námořní pěchoty a čtyři tzv. gardisty.

V 16:00 explodovala v Latífíji bomba pod americkou zásobovací kolonou. Bojovníci pak na oddíl americké námořní pěchoty zaútočili s RPG a C5K. během útoku bylo zničeno jedno Humvee a zabito pět příslušníků námořní pěchoty.

Čtvrtek 28. října 2004

Ramádí

Na ulici Ázadwí v Ramádí zničil odpor americké Humvee a zabil tři příslušníky námořní pěchoty. Na ulici Atibbá' zastřelili mudžáhidové čtyři americké ostřelovače.

Fallúdža

Kolem 14:30 zničily síly odporu dva americké tanky, které se pokoušely dostat do čtvrti Askarí' na jihovýchodě Fallúdže. Poté, co pod tanky explodovaly bomby, zahájili bojovníci palbu a zabili jedenáct amerických vojáků.

Od poledne až do noci Američané ostřelovali severní části města, zvláště okolí křižovatky Šukr a čtvrť Šuhadá'.

V noci zahájily americké síly další ostřelování civilních obytných čtvrtí Fallúdže z minometů a tanků. Nejprve byla terčem čtvrť Džaghifí, později čtvrť Džawlan na severní straně města a čtvrť Nazal a průmyslová zóna jihu.

Bagdád a okolí

Kolem 5:00 vypálil odpor dvě rakety Kaťuša na leteckou základnu Muthanna.

Dvě rakety Kaťuša zasáhly o hodinu později základnu Suqúr jižně od Bagdádu. Této základně byly v 15:30 určeny ještě dvě rakety Grad.

V 7:30 explodovaly v okrsku Tadžír severně od Bagdádu bomby položené po obou stranách silnice pod americkým Humvee, v němž zabily tři vojáky a čtvrtého zranily.

Auto naložené výbušninou explodovalo kolem 8:30 pod americkou vojenskou kolonou mezi Durá a čtvrtí Sajjidíja. Výbuch jedno Humvee zničil a druhé zneškodnil, přičemž zabil šest amerických vojáků.

Auto naložené výbušninou explodovalo pod řadou automobilů americké výzvědné služby v oblasti mezi bagdádskými čtvrtěmi 'Ámiríja a Džihád. Výbuch zničil velitelský automobil GMC, v němž byl zřejmě důstojník CIA. On i další tři agenti byli zabiti.

Čtyři americké vojáky zabila bomba, která kolem 14:30 explodovala ve čtvrti Hurríja blízko hodin 'Adán a zničila jejich Humvee. Výbuch zničil také nedaleké civilní auto a vážně zranil jeho řidiče.

Odpoledne odpor v Bagdádu zaútočil na Landcruiser, který zřejmě patřil americké CIA a byl doprovázen Humvee. S použitím RPG7 zničili obě vozidla, zabili tři cestující v Ladcruiseru a tři vojáky v Humvee. V akci zahynuli také tři bojovníci odporu a tři iráčtí civilisté. Dalších třináct civilistů zranila střelba z amerického vrtulníku, který pak přiletěl a začal střílet po lidech, kteří se seběhli.

Ve čtvrti Ša'b odpálili bojovníci odporu v 15:00 bombu pod velkým americkým tahačem, který vlekl dvě obrněná vozidla Bradley. Po explozi zaútočili bojovníci na Američany raketami RPG7, dva vojáky zabili, zničili kabinu tahače a oba vozy Bradley.

V 16:35 vybuchla na dálnici ve čtvrti Chadra bomba pod americkou hlídkou, poškodila obrněné vozidlo Bradley a částečně je vyřadila z provozu. Jeden americký voják byl přitom zabit a druhý vážně zraněn.

Kolem 17:00 explodovala bomba na silnici vedoucí k tunelu Šurta v 'Ámiríji na jihu Bagdádu. Výbuch zničil projíždějící americké Humvee, zabil dva vojáky a třetího zranil.

Při západu slunce (17:35) explodovala bomba pod americkým Humvee, které projíždělo čtvrtěmi Í'lam a Turáth. Vozidlo bylo úplně zničeno, tři vojáci v něm zabiti a čtvrtý zraněn.

Kolem 17:45 dopadly na základnu Muthanna dvě kaťuše.

Tři americké vojáky zabila a jedno obrněné vozidlo Bradley zničila bomba, odpálená pod americkou hlídkou na silnici k letišti u bagdádské čtvrti Bajjá kolem 17:45. Další dva vojáky výbuch zranil.

Při útoku na americké Humvee byli v Sajjidíji v 18:20 zabiti tři američtí vojáci a vozidlo zničeno.

Kolem 7:00 zaútočil odpor v Abú Ghurajb na americký vojenský kamion se zásobami, úplně jej zničil a zabil v něm dva příslušníky námořní pěchoty. Na ulici Zajtún v Abú Ghurajb odpálil odpor v 15:00 bombu pod americkým kamionem, zabil tři příslušníky americké námořní pěchoty a osm dalších zranil, z toho tři vážně. Kolem 16:30 odpálil irácký odpor bombu v blízké vsi Zajdán; výbuch zapálil Humvee, zabil v něm dva příslušníky americké námořní pěchoty a třetího zranil.

Ve stejnou dobu explodovala bomba pod americkým Humvee v okrsku Suwajb v Ridwáníji, dva Američané zemřeli a dva byli zraněni.

V 9:45 explodovala bomba pod americkou hlídkou v Ghazálíji jižně od hlavního města. Po explozi se hlídka stala terčem palby z RPG7, která zničila obrněné vozidlo Bradley a zabila pět vojáků.

Bojovníci odporu zaútočili ve 14:45 v Bikríji jihozápadně od Ghazalíje na civilní kamion naložený zásobami pro americkou armádu, zranili řidiče a jeho pomocníka.

Pod americkou hlídkou projíždějící Mahmúdíjí jižně od Bagdádu explodovala kolem 10:00 bomba, která ničila jedno Humvee, usmrtila tři americké vojáky a čtvrtého těžce zranila.

V Za'faráníji odpálil odpor ve 14:15 bombu pod hlídkou tzv. národní gardy, zničil její pickup Nissan a zabil v něm tři loutkové vojáky

Ve čtvrti Šuhadá' v Chálidíji explodovala blízko školy Gassáníja bomba pod americkou hlídkou, která zničila jedno Humvee a zabila šest příslušníků námořní pěchoty.

Ve stejnou dobu zaútočil odpor na americký kamion také na dálnici v Ridwáníji, zničil kamion a dvě naložená obrněná vozidla na přepravu vojáků, zabil řidiče a jeho pomocníka.

K dalšímu útoku na Američany došlo v 15:00 v oblasti Salmán Bák jižně od Bagdádu. Tady odpor zapálil střelami z RPG7 americké obrněné vozidlo na přepravu vojáků, zničil je a zabil čtyři vojáky. Při útoku však padli také dva bojovníci odporu.

Útok na velitelské stanoviště v Saqlawíji

Oddíl nejméně třiceti bojovníků odporu zaútočil ve 13:00 v Saqlawíji raketami RPG7, C5K a SBG9 na americké velitelské stanoviště. Patnáct amerických vojáků na stanovišti propadlo po salvách přicházejících ze všech stran panice. Brzo byli všichni mrtví a jejich Humvee zničena raketou. Odpálená bomba zničila i americký tank.

Vzápětí po vítězství bojovníků se objevili američtí vojáci a začali se mstít na místním obyvatelstvu, po němž bezhlavě stříleli. Jejich střelba zabila dva irácké civilisty v autě, které se zrovna náhodou na místě objevilo.

Útoky na Brigády Badr

Na ulici Hajfa ve čtvrti Karak zaútočili bojovníci asi v 9:00 na Landcrusier kolaborantů z Brigád Badr. Výbuch ručního granátu zabil všechny čtyři pasažéry, z nichž jeden byl vysoce postaveným členem této organizace. Americké síly spolu s iráckými sluhy pak místo útoku uzavřely.

Kolem 9:30 zaútočily síly odporu ve čtvrti Karma v Abú Ghurajb lehkými zbraněmi na automobil Honda, patřící rovněž Brigádám Badr. Na místě zabily dva členy brigád, třetí zemřel o něco později.

Latífíja

Síly odporu ve městě úplně zničily střelami z RPG pickup Nissan patřící loutkové tzv. národní gardě. Čtyři členové gardy byli zabiti.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       5. 11. 2004
7. 11. 2004 Irák vyhlásil výjimečný stav
7. 11. 2004 V krajských i v senátních volbách zvítězila ODS
7. 11. 2004 S upřímností leda pojdeš Bohumil  Kartous
7. 11. 2004 Vážený pane Grossi... Boris  Cvek
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů
6. 11. 2004 Bush "zaujme nadstranický postoj"
6. 11. 2004 Britové protestují proti útoku na Fallúdžu
5. 11. 2004 Hněv nad usmrcenými britskými vojáky
5. 11. 2004 Michael  Marčák
6. 11. 2004 Američané zvyšují vojenský tlak na město Fallúdža
6. 11. 2004 Příště bude muset Demokratický kandidát také vzývat Pánaboha
5. 11. 2004 Americké volby vyhrál Ježíš... Fabiano  Golgo
5. 11. 2004 Jásir Arafat v komatu
5. 11. 2004 Válka? Nezaměstnanost? Ne, Bush vyhrál, "protože má charakter"
5. 11. 2004 Diakonie: sociální práce a evangelická církev Zdeněk  Bárta
5. 11. 2004 Politika prázdných žvástů Radek  Batelka
5. 11. 2004 O drobném, ale významném posunu slov
5. 11. 2004 Trochu předvolební americké ironie
5. 11. 2004 Tam, kde mysli lidí ovládá strach... Martin  Škabraha
5. 11. 2004 Mé první úvahy nad volbami Michael  Moore
4. 11. 2004 Korupční kapři a výlov policejního rybníka Štěpán  Kotrba
5. 11. 2004 Britský ministr zahraničí: "Útok na Írán je nemyslitelný"
4. 11. 2004 Prezident Bush "využije svého politického kapitálu"
5. 11. 2004 Proti Kerrymu byla vedena "falešná homosexuální kampaň"
5. 11. 2004 Ve sněmovně prošlo zvýšení celoplošnosti - pokrytí signálu ČT ze 70 na 95% Štěpán  Kotrba
5. 11. 2004 Digitalizaci hrozí legislativní zmatek Štěpán  Kotrba
5. 11. 2004 Měli by být chirurgové nuceni zveřejňovat úmrtnost při srdečních operacích?
5. 11. 2004 Sametová revoluce: pohled ze Strakovky Oskar  Krejčí
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček
5. 11. 2004 Postmoderní média pro děti jako zdroj alternativní historie Štefan  Švec
5. 11. 2004 Dědictví minulosti Václav  Dušek
4. 11. 2004 Francouzská nemocnice popřela izraelské zprávy, že je Arafat mrtev
4. 11. 2004 Palestinský vůdce Jásir Arafat"je v bezvědomí", mluví se o komatu Josef  Brož
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
4. 11. 2004 Michael  Marčák
5. 11. 2004 Obnovení pomníku Jana Švermy
5. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 28. října 2004
5. 11. 2004 Propustit Kubajsího !
5. 11. 2004 Předsedkyně CDU Angela Merkelová také nepodpoří žaloby sudetských Němců před mezinárodními soudy Radek  Vogl
5. 11. 2004 SRN: Letos opět rekordní počet bankrotů a v září opět nižší obrat maloobchodu
3. 11. 2004 George Bush: "Naše armáda přinesla Americe čest"
3. 11. 2004 John Kerry: "Amerika potřebuje smíření"
3. 11. 2004 "Blairovi přinese Bushovo vítězství problémy"
21. 10. 2004 Jak neokonzervativci a islamisté vytvořili nový "svět globálního terorismu"
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme
1. 11. 2004 Hospodaření OSBL za říjen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 28. října 2004   
5. 11. 2004 Propustit Kubajsího !   
29. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za den 19. října 2004   
27. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. října 2004   
26. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. října 2004   
25. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. října 2004   
22. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 11. října 2004   
20. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. října 2004   
19. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. října 2004   
18. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 30. září -- 1. října 2004   
8. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 29. září 2004   
5. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. a 27. září 2004   
4. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. a 25. září 2004   
30. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 21. září 2004   
28. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004