19. 11. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 11. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 15. listopadu 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Odpor s úspěchem používá taktiku nechat americký oddíl vstoupit do města a pak mu odříznout cestu, jíž vstoupil, a uvnitř městské zástavby ho obklíčit. Supertěžká technika je zde útočníkům málo platná. V pátek večer korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že odpor vpustil americké vojáky do několika částí města a pak je obklíčil -- Američané vstoupili ulicí Sirdár do čtvrtí Džawlan a Šurta, vstoupili také do čtvrti 'Askarí. Odpor naproti tomu úplně vyčistil průmyslovou zónu a čtvrti Nazal a Šuhadá'. Kolem náměstí Sahat al-Ihtifalát pak rozmístil své ostřelovače, kteří blokovali americké pěší vojáky. Korespondent Mafkarat al-Islam upozornil, že zprávy některých médií o tom, že Američané kontrolují 90 % města, jsou falešné. Jediní Američané ve městě byly podle něho oddíly vojáků vlákané do města a pak obklíčené.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Čtvrtek 11. listopadu 2004

FALLÚDŽA

Reportér Fadil Badrán z TV al-Džazíra oznámil, že americké síly se dostaly na kilometr do města, pokračují však prudké boje a čtvrti i uliční síť zůstávají stále v rukou odporu.

Ráno ostřeloval fallúdžský odpor raketami Taríq a Grad americkou základnu v zemědělské oblasti severovýchodně od města. Po polednách provedl odpor silný útok na americké vojáky soustředěné jižně od Fallúdže. Odpoledne okupanti zahájili další sérii bombardování. Bombardéry B-52 shazovaly na město bomby, které způsobují úbytek kyslíku ve vzduchu. Protentokrát nebylo použito tříštivých bomb.

Povstalcům se podle Mafkarat al-Islam podařilo sestřelit šest amerických letounů. Dva vrtulníky byly sestřeleny nad čtvrtí Džawlan a další dva nad čtvrtí Šuhadá'. Večer pak TV al-Džazíra přinesla prohlášení americké armády, podle něhož byly u města sestřeleny dva vrtulníky Cobra. Al-Džazíra odvysílala záznam hořících vrtulníků u Karmy bez sdělení, zda jde o tyto dva stroje nebo o jiné.

Ve čtvrti Džawlan síly odporu zničily kolem 20:30 čtyři americké tanky.

Večer ostřelovali povstalci z minometů bývalé chladírny ve čtvrti Džawlan, kde Američané soustředili svá Humvee a podobné vybavení. Kolem továrny stála řada tanků a obrněných vozidel. Střely způsobily silné exploze a vyvolaly druhotné výbuchy uskladněných materiálů. Světlo explozí bylo viditelné do vzdálenosti pěti kilometrů.

Mezitím povstalci ve čtvrti Džaghifi zlikvidovali americkou kolonu, již nechali vjet do čtvrti a pak ji do posledního muže pobili.

Ve 22:25 korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že obránci města zahájili ze severu, severovýchodu a severozápadu palbu raketami Grad a Taríq na americké týlové linie.

Američané zastřelili 17 lékařů, kteří se vydali na pomoc trpícím ve Fallúdže

V odpověď na výzvu fallúdžské hlavní nemocnice se 50 lékařů a sester shromáždilo u Saqlawíje a ve čtvrtek odpoledne se vydali k Fallúdže. Do blízkosti města se přepravili auty, potom vystoupili a jednotlivě se vydali pěšky, aby se dostali přes americké pozice do města. Dostali se na břeh Eufratu a chtěli se přes řeku přepravit do města, když na ně američtí ostřelovači začali střílet. Při překonávání řeky, která je tu 150-170 metrů široká, bylo 17 lékařů a sester zastřeleno.

Fallúdža volá ke světové veřejnosti o pomoc

Lid Fallúdže vydal ve čtvrtek výzvu světu, v níž jej vyzýval k zastavení americké agrese a žádal o pomoc ve své tragické situaci. Fallúdžané žádali světovou veřejnost, aby jim pomohla překonat humanitární krizi, do níž se dostali vinou brutálního amerického útoku. Američtí okupanti přerušili dodávky elektřiny, vody, léků a dalších potřeb, aby tak vzdorné město vyhladověli.

Příliv zraněných Američanů do nemocnic v Německu

Americká AP ve čtvrtek přiznala, že americká akce u Fallúdže způsobila příliv zraněných vojáků do amerických vojenských nemocnic v Evropě. V německém Landshutu přistálo letadlo s 90 zakrvácenými vojáky. 125 zraněných vojáků tam přitom již bylo počátkem tohoto týdne dopraveno. AP přiznala, že tak veliký počet zraněných působí dojmem, že boje jsou mnohem silnější, než armáda zpočátku připouštěla.

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky: V průběhu čtvrtka bylo zaznamenáno 19 akcí odporu, k nimž došlo s výjimkou útoku na americkou kolonu vyjíždějící ze "Zelené zóny" vesměs v okolních městech nebo okrajových čtvrtích hlavního města. Z toho ve dvou případech šlo o útoky auty s výbušninou a v pěti dalších o nastražené bomby. Ke čtyřem bojovým srážkám z tohoto počtu došlo na bagdádském předměstí Durá a k pěti v oblasti Abú Ghurajb. Při všech akcích bylo zabito celkem 71 amerických vojáků a 4 zaměstnanci CIA, dalších pět vojáků bylo zraněno, z toho dva vážně. Bojovníci odporu zničili 12 Humvee a pět obrněných vozidel Bradley, jedno další vozidlo vyřadili z provozu; dále zničili obrněné vozidlo na přepravu vojáků, pět kamionů se zásobami pro americkou armádu a jedno GMC. V bojích padli dva bojovníci odporu a Američané zabili střelbou kolem sebe šest náhodných kolemjdoucích a zničili dvě osobní auta.

Sestřelen vrtulník: Nad bagdádskou čtvrtí Furát byl dopoledne raketou Strela sestřelen velký vrtulník Chinook.

Ostřelování základen: Počet akcí tohoto druhu ve čtvrtek výrazně stoupl. Nejvíce byla zasažena bagdádská "Zelená zóna", na niž během devíti útoků dopadla řada různých raket, především typu Grad a Kaťuša. Častý terč ostřelovačů - základna Suqúr - byla zasažena šestkrát, základna v 'Ámiríji třikrát. Čtyři útoky byly namířeny na americkou základnu na bývalém mezinárodním letišti, z toho při jediném útoku ji zasáhlo 20 raket. Tři útoky patřily také letecké základně Muthanna, po jednom pak základnám v Tallá, Tádží, Uwajrídži a jižnímu paláci v Tikrítu. Cílem útoků byly rovněž britské základny v Mahmúdíji a v Mahávílu.

Atentát: V Zubajru byl při jízdě autem zastřelen představitel kolaborantské strany Hizb ad-Da'wa.

Útoky na ropovod

Výbuch bomby vyřadil před polednem z provozu ropovod vedoucí do Jordánska.

TV al-Džazíra dále oznámila, že mohutná exploze zapálila ropovod západně od Kirkúku.

Latífíja

Síly odporu zničily dopoledne při útoku na americkou hlídku dvě obrněná vozidla Bradley a jedno Humvee a zabily sedm amerických vojáků.

Odpoledne zaútočil zdejší odpor ručními granáty a střelbou na velitele loutkové policie z Babylonu. Zatímco velitel byl pouze zraněn, šest jeho strážců zahynulo.

Mósul

TV al-Džazíra oznámila, že americké letectvo a dělostřelectvo bombardovaly postavení povstalců ve městě. Později oznámila, že povstalci obsadili šest policejních stanic, zmocnili se zbraní a poté některé stanice zapálili.

Povstalci rovněž zaútočili na skupinu tzv. národních gardistů na mostě do středu města. Pět z nich usmrtili a zničili tři jejich vozidla. Ke všem akcím došlo v době zákazu vycházení, vyhlášeného loutkovým režimem.

Huwajdžá

V tomto městě severně od Bagdádu došlo ráno k boji mezi americkými vojáky a odporem, v němž bylo údajně zabito sedm Iráčanů a další počet zraněn.

Uvěznění sunnitských vůdců

Během čtvrtka okupační moc zajala dva irácké sunnitské vůdce. Podle zprávy Mafkarat al-Islam byl ve 14:30 zatčen šajch Abd as-Salám al-Kubajsí. "Osvoboditelé" pak rozkradli jeho majetek. Ve stejnou dobu zaútočili příslušníci tzv. národní gardy na bagdádskou mešitu Ibn Tajmíja a zatkli šajcha Mahdího as-Sámidi'ího a 40 věřících. Zde kolaboranti ukradli řadu výtisků Koránu.

Pátek 12. listopadu 2004

FALLÚDŽA

V noci ze čtvrtka na pátek a během dne zničil odpor 22 amerických tanků, především na ulicích Tharthar a Hadra. Američané se znovu snažili do těchto ulic proniknout, ale ani při tomto druhém pokusu neuspěli. V sobotu ráno přiznali Američané, že odpor sestřelil v oblasti Fallúdže čtyři vrtulníky, tvrdili však, že jejich posádky vesměs přežily, byť se zraněními. Šlo o dva vrtulníky Kiowa OH-58 zasažené severovýchodně od města a jeden Black Hawk sestřelený v pátek u Tádží; čtvrtý stroj ani místo jeho pádu nebylo přesně určeno.

Ve zprávě odeslané kolem 2:00 po půlnoci korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že podle sdělení mluvčího poradní rady fallúdžských mudžáhidů Abú Sa'da ath-Thallamího obránci Fallúdže vyhnali agresory z většiny čtvrti Džawlan. Mladí bojovníci tu zapálili 30 amerických tanků a dvou dalších se zmocnili. Ve čtvrti Džaghífi bylo možno po vyhnání okupantů odbývat v mešitě Tawfíq pravidelné modlitby.

Ve zprávě odeslané ve 2:45 agentuře Mafkarat al-Islam odmítl Thallamí zprávy některých médií, že bojovníci odporu kapitulovali a složili zbraně a prohlásil, že jsou připraveni do posledního zemřít při obraně své víry a svého města. Odmítl tvrzení Američanů, že mudžáhidové používají mešity jako úkryty nebo místa, odkud útočí. Prohlásil, že okupační síly šíří tyto lži, aby ospravedlnily ničení mešit a že Američané v rámci vedení své špinavé války zasáhli poslední zbývající nemocnici ve městě pod záminkou, že v ní byli bojovníci odporu.

Odpor s úspěchem používá taktiku nechat americký oddíl vstoupit do města a pak mu odříznout cestu, jíž vstoupil, a uvnitř městské zástavby ho obklíčit. Supertěžká technika je zde útočníkům málo platná. V pátek večer korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že odpor vpustil americké vojáky do několika částí města a pak je obklíčil -- Američané vstoupili ulicí Sirdár do čtvrtí Džawlan a Šurta, vstoupili také do čtvrti 'Askarí. Odpor naproti tomu úplně vyčistil průmyslovou zónu a čtvrti Nazal a Šuhadá'. Kolem náměstí Sahat al-Ihtifalát pak rozmístil své ostřelovače, kteří blokovali americké pěší vojáky. Korespondent Mafkarat al-Islam upozornil, že zprávy některých médií o tom, že Američané kontrolují 90 % města, jsou falešné. Jediní Američané ve městě byly podle něho oddíly vojáků vlákané do města a pak obklíčené. Při pokusu o vyproštění jednoho z těchto amerických oddílů sestřelili mudžáhidové raketou Strela vrtulník Black Hawk, který se pokoušel odlákat jejich pozornost, zatímco obležené americké tanky se měly pokusit vyprostit ze sevření.

Kolem 18:00 zaútočil odpor mezi Fallúdžou a 'Ámiríjí na americkou kolonu, zničil dvě Humvee a zabil deset vojáků.

Američané kolem 20:00 bombardovali 'Ámiríjat al-Fallúdža, zničili dva domy a zabili v nich členy pěti rodin včetně dvou žen a 11leté dívky; další obyvatelé byli zraněni.

Podle zprávy odeslané ve 23:40 boje ve městě z velké části utichly, jen na některých místech dosud pokračovaly. Odpor mezitím raketami ostřeloval americké vojáky severně od města a jejich ležení na hřbitově u železniční trati. Rakety Grad a Taríq dopadaly na soustředění amerických vojáků v zemědělské oblasti. Američané se snažili uvolnit z obležení americkou kolonu, kterou odpor sevřel v ulici Hadra.

Během pátku odpor zničil 25 amerických tanků v bývalých chladírnách, dalších 40 tanků bylo zničeno na ulici Džumhúríja.

Jmenován velitel sil odporu ve Fallúdže

Síly odporu ve Fallúdže ve čtvrtek jmenovaly jednoho ze svých členů hlavním velitelem. Vybrán byl muž mající největší zkušenosti z pouličních bojů. Ve městě operuje nejméně osm organizací odporu. Je to poprvé od pádu Bagdádu, kdy se všechny skupiny sjednotily pod jedním vedením. Fallúdžský odpor kromě toho jmenoval svým oficiálním mluvčím Abú Sa'da ad-Dulajmího. Sjednocení umožňuje obráncům města lepší koordinaci a plánování taktických operací.

Zraněn fallúdžský korespondent Mafkarat al-Islam

V pátek v noci byl po noční modlitbě (salát al-iša) zasažen čtyřmi kulkami korespondent Mafkarat al-Islam. Jeho stav byl vážný, ale stabilizoval se. Webová stránka má ve městě dva korespondenty, dalšího pak v okolí města. Podle nepotvrzených zpráv byl ve Fallúdže zraněn též korespondent TV al-Džazíra Husajn, ale o jeho zranění nebyly dostupné bližší informace.

Ramádí

Podle TV al-Džazíra uzavřeli okupační vojáci východní a západní přístupy k městu Ramádí, které odpor po několik dní kontroloval. Američané se snažili povstalce z města vypudit. Byly slyšet silné exploze a několik čtvrtí bylo bez elektřiny a telefonického spojení.

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky: Během pátku vzrostl počet zaznamenaných akcí odporu na 13 útoků bombových (ve dvou případech auty) a 20 dalších útoků a bojových srážek. Také tentokrát se bojové srážky odehrávaly především v Abú Ghurajb, předměstí Durá, na ulici Hajfa a v okolí Bagdádu. Bylo v nich usmrceno 148 amerických vojáků a 36 příslušníků iráckých loutkových sil, 5 agentů CIA, jeden tlumočník a jeden asijský řidič kamionu a 6 iráckých policistů. Dalších 15 amerických a 10 loutkových vojáků bylo zraněno. Odpor zničil 15 obrněných vozidel Bradley (a jedno vyřadil z provozu), 21 Humvee, 6 kamionů, 2 cisterny, 1 GMC, 9 Nissanů a jedno další vozidlo národní gardy. Zničeno bylo stanoviště loutkové policie v bagdádské ulici Sa'dún. V ulici Hajfa byli zabiti tři členové kolaborantských Brigád Badr a zničeno jejich auto, v okrsku Aššar byl zničen jejich štáb. V bojích padlo 19 bojovníků odporu a 10 bylo zraněno, zahynulo též osm civilistů, z toho 3 ženy.

Sestřelen vrtulník: Kolem poledne byl mezi okrskem Mušáhada a Tádží severně od Bagdádu sestřelen vrtulník Black Hawk. Američané přiznali jeho pád, tvrdili však, že všichni tři členové posádky utrpěli pouze zranění.

Ostřelování základen: Útoky byly toho dne opakovaně zaměřeny na několik cílů - terčem pěti útoků se stala základna v Uwajrídži, čtyřikrát bagdádská tzv. Zelená zóna. Třikrát odpor zaútočil na základnu Suqúr, dvakrát na základnu na bývalém mezinárodním letišti a jednou na leteckou základnu Muthanna.

Latífíja

Exploze bomby a následná střelba zničila malou dodávku tzv. národní gardy, pickup Nissan a zabila 17 příslušníků gardy.

Jiná bomba zničila obrněné vozidlo Bradley a zabila čtyři americké vojáky.

V boji, k němuž dopoledne v Latífíji došlo, zničil odpor vozidlo Bradley a Humvee, zabil sedm amerických vojáků a tři zranil. Padli také dva bojovníci odporu a sedm bylo zraněno.

Ba'qúba

TV al-Džazíra na základě sdělení lékařských zdrojů oznámila, že američtí vojáci zabili na jednom ze svých stanovišť čtyři ženy a dva muže.

Mósul

Americká agentura AP a další západní média v pátek přiznala, že irácký odpor kontroluje Mósul, třetí největší město země, poté co vyhnal loutkovou policii a americké síly z pěti strategických mostů, spojujících obě strany města. Bagdádský loutkový režim po zprávě, že policie ve městě opustila své posty bez jediného výstřelu, propustil jejího mósulského šéfa.

Podle další zprávy AP mósulský odpor v hodinové bitvě zaútočil na tamní sídlo kolaborantského Vlasteneckého svazu Kurdistánu.

Odpor údajně provedl atentát na mósulského šéfa kriminální služby brigádního generála Muwaffaqa Muhammada Dahháma a zapálil jeho dům.

Povstalecké skupiny operující v Mósulu jsou jako Brigády Mustafovy armády (Katá'ib Džajš al-Mustafá) a Dobyvatelova armáda (Džajš al-Fátih).

V telefonickém rozhovoru pro TV al-Džazíra představitel mósulského politického výboru odporu Sajf ad-dín al-Baghdádí vyzval k boji proti americkým okupantům v celé zemi. "Vyzývám stovky bratří mudžáhidů ... k vyhnání amerických sil," citovala ho AP. "Zvolili jsme cestu ozbrojeného džihádu a říkám jasně, že ke zbavení Iráku od okupantů nedojde volbami. Vláda Ijjáda 'Álawího ... reprezentuje fundamentalistické křídlo Bílého domu a ne irácký lid," prohlásil.

Tikrít

Auto naložené výbušninou explodovalo odpoledne pod americkou hlídkou, zničilo dvě obrněná vozidla Bradley, jedno Humvee a druhé zneškodnilo; zabito bylo přitom osm amerických vojáků.

NATO rozšiřuje spolupráci s loutkovým režimem v Iráku

Představitel NATO oznámil, že všech 26 členů aliance se shodlo na rozšíření své role při výcviku irácké loutkové armády. Nový plán počítá s vysláním 150 výcvikových pracovníků a stovek strážců a jiného pomocného personálu. NATO již během tohoto roku vyslalo do Iráku 66 cvičitelů.

Sobota 13. listopadu 2004

FALLÚDŽA

V sobotu došlo k prudkým bojům na ulici Tharthar procházející čtvrtěmi Wahda a Džawlan. Ve čtvrti Wahda pak odpor obklíčil americkou kolonu, kterou tam schválně nechal vjet.

Po půlnoci z pátku na sobotu korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že odpor vypálil 45 raket Grad na americké síly soustředěné jižně a západně od města. Zároveň minometnými střelami a kaťušemi ostřeloval americké vojáky před čtvrtěmi Šuhadá' a Džubajl, boje probíhaly ve čtvrti Džawlan, ale s menší intenzitou, než ve čtvrti Wahda. Síly odporu z Karmy vypálily 15 raket Grad americké na Američany východně od Fallúdže.

Podle zprávy odeslané v 0:30 odpor zcela zlikvidoval americkou kolonu, kterou obklíčil před třemi dny na ulici Hadra nedaleko stejnojmenné mešity. Američané se snažili několikrát kolonu ze sevření vysvobodit, ale bez úspěchu.

Žádali okupanti a jejich zaměstnanec 'Álawí o příměří?

Podle zprávy odeslané korespondentem Mafkarat al-Islam v 19:14 projevily americké jednotky zájem o zahájení jednání o příměří. Američany dosazený tzv. premiér 'Álawí oznámil, že je nyní třeba hledat ve Fallúdže "mírové řešení" a "chránit život", když předtím souhlasil s masívním bombardováním.

Aby ukázali svou "dobrou vůli" před žádaným jednáním, otevřeli okupanti průchod křižovatkou Azraqíja. Tou z města odešlo množství civilistů, na nichž bylo patrné utrpení posledních dní. Jejich oblečení bylo pokryto prachem ze zničených domů, vyhladovělé děti se pomalu ploužily.

'Álawí svým vojákům: "Fallúdžské ženy a jejich peníze si můžete vzít"

Korespondent Mafkarat al-Islam ve zprávě odeslané před půlnocí oznámil, že příslušník tzv. Irácké národní gardy se na křižovatce Azraqíja pokusil znásilnit iráckou dívku. Zabránil mu v tom americký voják a prostřednictvím libanonského tlumočníka se ho otázal: "Jak to můžeš udělat?" Loutkový voják mu odpověděl: "Ijjád 'Álawí řekl, že fallúdžské ženy a jejich peníze si můžeme vzít." Z různých zpráv je patrné, že loutkoví vojáci, doprovázející Američany při útoku na město, pocházejí z okruhu ší'itských šovinistických skupin vedených duchovními, podporujícími okupanty. Naopak ší'itský náboženský vůdce Muqtadá as-Sadr vydal fatwu, jíž ší'itům účast na bojích proti Fallúdže zakázal.

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky: Korespondenti Mafkarat al-Islam během dne zaznamenali 7 bombových útoků (z toho ve dvou případech šlo o auta s výbušninou) a 22 jiných akcí a bojových srážek. Jejich dějištěm byly opět především Abú Ghurajb, Ridwáníja, Mahmúdíja, Ghazálíja a bývalé mezinárodní letiště; čtvrť 'Ámil a předměstí Durá, přímo v Bagdádu pak čtvrť Karak (opět ulice Hajfa a okrsek Mušáhada). Zabito bylo 145 amerických vojáků, 11 agentů CIA (dva byli možná spíše agenty Mossadu) a 20 příslušníků loutkové policie. Dalších 19 amerických vojáků bylo zraněno, z toho 8 vážně. V bojích bylo zničeno 14 obrněných vozidel (Bradley i jiných; další tři byla zneškodněna), 16 Humvee (6 bylo vyřazeno z provozu), 4 tanky Abrams, 1 jiné vojenské vozidlo, 6 kamionů (1 další poškozen), 2 Landcruisery, 1 autobus převážející vojáky a 1 turecká cisterna s naftou, jejíž řidič byl přitom zabit. Padlo 11 bojovníků, zraněno bylo dalších 7, z toho 3 vážně. Američané střelbou kolem sebe usmrtili 22 civilistů a stejný počet zranili.

V boji, při němž bojovníci zabili čtyři americké vojáky a zničili obrněné vozidlo Bradley se jim podařilo získat kontrolu nad okrskem Duwajlíba u Bagdádu.

Sestřelené vrtulníky: U Tádží byl sestřelen vrtulník Black Hawk, severně od Abú Ghurajb vrtulník Apache. V Ridwáníji zasáhl odpor ráno dva americké vrtulníky, z nichž první, velký Chinook, začal hořet a spadl. Druhý, Black Hawk, shořel ve vzduchu po zásahu dvou raket. Nikdo z jejich posádek nepřežil.

Ostřelování základen: Americká základna Suqúr byla ráno a po poledni ostřelována minometnými střelami a raketami Grad. Při třetím útoku kolem 20:00 základnu zasáhlo více než 25 raket Taríq a Grad. Tento útok donutil americkou posádku, aby základnu opustila a uchýlila se na základnu v Uwajrídži. Na základně Suqúr zanechali Američané pouze příslušníky tzv. národní gardy.

Terčem dalších vzdušných útoků byla tentokrát především bagdádská tzv. Zelená zóna, jíž bylo určeno šest útoků. Dvakrát byla napadena základna v Uwajrídži a základna v jižním tikrítském prezidentském paláci. Po jednom útoku bylo zaměřeno na letecké základny Muthanna a na základnu na bývalém mezinárodním letišti.

Latífíja - Júsúfíja

V Latífíji došlo ke srážce mezi odporem na jedné a americkými a loutkovými silami na druhé straně. Byla tu zničena tři obrněná vozidla Bradley, Toyota, malý náklaďák národní gardy a dva Nissany, další obrněné vozidlo bylo vyřazeno z provozu. Zabito bylo 11 amerických vojáků a 17 příslušníků gardy, další dva vojáci a 9 gardistů bylo zraněno. Padli také 4 bojovníci odporu a 7 bylo zraněno.

V další srážce ve městě bylo zničeno obrněné vozidlo a zabito sedm amerických vojáků.

Exploze bomb na hlavní ulici v Júsúfíji zničila obrněné vozidlo, zabiti byli tři američtí vojáci a dva zraněni.

Mósul

Informované zdroje oznámily, že po krvavých bojích, trvajících od čtvrtka, získal odpor kontrolu i nad západní částí třetího největšího města Iráku.

Odpor zničil 13 amerických vozidel Stryker na přepravu vojáků a usmrtil více než 35 amerických vojáků. Získal také kontrolu nad stanicemi loutkové policie a štábem tzv. národní gardy, přičemž zabil 18 jejích příslušníků.

Zdroje dodaly, že odpor zahájil rozsáhlý útok na sídla kurdských kolaborantských stran a vyhnal je z budov. Získal také plnou kontrolu nad americkým štábem v arabské části Mósulu, odkud Američané po útoku povstalců uprchli. Boj trval několik hodin a byl tak prudký, že se americkým obrněným vozidlům nepodařilo dostat do ulic. Během boje byly sestřeleny tři americké vrtulníky.

Zdroje popřely sdělení Mafkarat al-Islam, že v bojích bylo zabito deset a zajato pět bojovníků odporu. Podle nich padl jeden bojovník a druhý byl zraněn.

Neděle 14. listopadu 2004

FALLÚDŽA

Fallúdžský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že neděli město prožilo poměrně klidně, boje mezi odporem a okupanty byly velmi omezené. Obyvatelé se začali po ulicích a čtvrtích volně pohybovat, ovšem během, protože na některých budovách zůstali američtí ostřelovači.

Během neděle vypálil irácký odpor z míst kolem Fallúdže - Karmy, Saqlawíje a 'Ámiríjat al-Fallúdža - na americké síly rozložené kolem Fallúdže 53 raket Grad a Taríq, které podle očitých svědků zasáhly cíle.

Komuniké Poradní rady fallúdžských mudžáhidů

Ve 20:03 agentura Mafkarat al-Islam oznámila, že před malou chvílí obdržela komuniké vydané Poradní radou fallúdžských mudžáhidů, týkající se počtu zabitých, zraněných a zajatých členů amerických a britských sil a loutkové 'Álawího armády. Podle komuniké sestřelil odpor během posledních několika dnů dva bombardéry F-16, 11 vrtulníků, 5 bezpilotních špionážních letounů a jeden velký vrtulník Chinook s asi 60 americkými vojáky na palubě. Zajato bylo 136 amerických a 15 britských vojáků a 123 členů 'Álawího armády. Asi 400 amerických a 140 'Álawího vojáků bylo zabito. Odpor se zmocnil sedmi tanků, další řadu tanků a obrněných vozidel různých druhů zničil.

Korespondent Mafkarat al-Islam poznamenal, že tyto údaje se liší od údajů, které v sobotu sdělil v telefonickém rozhovoru pro TV al-Džazíra oficiální mluvčí rady Abú Sa'd ad-Dulajmí. Informované zdroje vysvětlily rozdíly tím, že je mnohem snazší koordinovat bojovou aktivitu organizací odporu než souhrnné technické informace.

Zdroje vyjádřily překvapení nad poměrně nízkými počty padlých mudžáhidů udanými Dulajmím pro al-Džazíru vzhledem k tomu, že odpor zničil 30 tanků a 12 dalších vozidel a že zapálil chladírny, kde Američané měli řadu svých vojenských vozidel a kde byly zabity nebo zraněny desítky amerických vojáků. Zároveň zdroje potvrdily, že hlavní fallúdžské ulice - ulice Ramádí, Tharthar, Hadra a Džumhúríja - byly od amerických vojáků vyčištěny, ale že boje stále pokračují v ulici Wahda a ve čtvrti Džawlan.

V neděli pozdě v noci obdržel úřad Mafkarat al-Islam další komuniké Poradní rady fallúdžských mudžáhidů týkající se mohutné exploze, která kolem západu slunce otřásla částí města. Komuniké tvrdilo, že výbuch způsobila raketa Abábíl vypálená odporem na chladírny Hadždži Dahhám v průmyslové zóně města. Exploze zničila řadu amerických tanků a obrněných vozidel. Komuniké dále odmítlo spekulace, že mělo dojít k jednání s okupačními silami. Příměří prý vůbec nepřichází v úvahu a o ničem takovém se nejednalo.

Komuniké rovněž tvrdilo, že ve fallúdžských ulicích nejsou žádné americké tanky s výjimkou malého počtu těch, které jsou v některých ulicích obklíčeny. Mimoto jsou na střechách některých domů v ulici Tharthar američtí ostřelovači. Morálka bojovníků odporu ve městě je podle komuniké na nejvyšší úrovni. "Americký útok," praví se v něm, "nám jen dodal více odvahy, vzdoru a nezdolnosti na stezce Pravdy."

Mluvčí fallúdžského odporu popírá americká prohlášení

Mluvčí Poradní rady fallúdžských mudžáhidů Abú Sa'd ad-Dulajmí oznámil, že vojenská situace amerických sil ve městě se během posledních tří dnů nijak nezměnila, ač Američané prohlašují, že převzali nad městem kontrolu.

V telefonickém rozhovoru pro TV al-Džazíra Dulajmí prohlásil, že se okupačním vojákům nepodařilo dostat do čtvrti Džawlan. Kontrolují pouze hlavní ulice ve městě, kde jejich přítomnost kryje americké letectvo. Mimo tyto hlavní třídy je však situace naprosto pod kontrolou mudžáhidů.

Prohlásil, že pokud Američané mluví o zbývajících "kapsách odporu" ve městě, pak tím míní celé čtvrti 'Askarí, Šuhadá', Džaghífi, Wahda, Džumhúríja a průmyslovou zónu, takže lze vlastně říci, že je takovou "kapsou" celá Fallúdža. Američané se chytli do vlastní lži, když už pár dní po zahájení útoku prohlásili, že mají téměř celé město pod kontrolou. Nyní boje pokračují a oni si musejí stále už více dní vymýšlet řeči o "posledních kapsách odporu".

Dulajmí také odmítl tvrzení, že bylo zabito 1000 bojovníků odporu. Potvrdil smrt 100 mudžáhidů, zbývající ztráty jsou z řad civilních obyvatel. Prohlásil také, že předseda poradní rady mudžáhidů Abdalláh al-Džanabí, o němž Američané prohlásili, že uprchl, nadále vede odpor ve městě.

Konvoj Iráckého červeného půlměsíce dorazil do Fallúdže

Iráckému červenému půlměsíci se v neděli podařilo dopravit konvoj s potravinami a léky do města. Jeho mluvčí Firdaws al-'Ibádí sdělil, že konvoj vjel do města od severu v čele s ambulancí opatřenou znakem IČP. Tvořily jej čtyři kamiony naložené potravinami a tři ambulance obsazené lékařským týmem. To však vůbec nestačí, trpící Fallúdža potřebuje mnohem více.

Informovaný zdroj z IČP odhadl, že v centru města zůstalo na 150 rodin. Desetitisíce uprchlíků stále žijí v táborech kolem města. V pátek IČP vyslal tři kamiony s potravinami a ambulancí do města Habbáníja, kde žije v táborech 1500 fallúdžských uprchlíků. Dalších asi 400 rodin se uchýlilo do 'Ámiríjat al-Fallúdža.

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky: Během neděle bylo podchyceno 12 bombových útoků a 20 dalších bojových akcí, k nimž došlo hlavně na předměstí Durá, v Tádží, Abú Ghurajb, ve čtvrtích 'Ámil a Karak (s ulicí Hajfa a okrskem Mušáhada) a v A'zamíji. Zabito bylo 126 amerických vojáků, 8 příslušníků tzv. národní gardy a 4 loutkoví policisté. 28 amerických vojáků bylo zraněno. Odpor zničil jeden tank Abrams, 21 Humvee, 9 obrněných vozidel Bradley (další 3 a 1 malé obrněné vozidlo poškodil), 6 kamionů (ve dvou byli přitom zabiti asijští řidiči), 7 cisteren (ve třech rovněž zahynuli asijští řidiči), 3 Nissany národní gardy, 1 policejní Landcruiser a 3 GMC, v nich bylo usmrceno 7 agentů CIA a 7 členů Mossadu. Padlo také 6 bojovníků odporu a 9 bylo zraněno, z toho 3 vážně. Americká střelba zabila 6 civilistů.

Sestřelené letouny: V Ridwáníji byly sestřeleny dva bezpilotní špionážní letouny.

Ostřelování základen: Po dvou útocích bylo namířeno na bagdádskou "Zelenou zónu", na základny Suqúr, Uwajrídž, Muthanna a základnu v jižním tikrítském paláci. Druhá základna v Tikrítu byla zasažena jednou, stejně jako základna v Tádží a základna tzv. národní gardy v bagdádské čtvrti Risála. Třikrát byla zasažena základna na bývalém mezinárodním letišti. Jeden útok směřoval na britskou základnu v Mahávílu.

Latífíja

Město bylo během neděle svědkem šesti bojových akcí odporu, v nichž byla zničena 4 obrněná vozidla Bradley a jedno menší obrněné vozidlo, 5 Humvee, 1 cisterna, 2 GMC a 2 Toyoty, patřící Brigádám Badr. Zabito tu bylo 22 amerických vojáků, 4 členové kolaborantských Brigád Badr a 5 agentů CIA; 3 američtí vojáci byli zraněni. Z uvedených akcí k největší došlo v okrsku Sajjid Abdalláh, kde explodovalo 15 velmi silných bomb pod americkou hlídkou. Z celkového počtu mrtvých právě tady bylo usmrceno 18 okupačních vojáků.

Mimoto odpor sestřelil nad okrskem Džanábajn vrtulník Black Hawk.

Pondělí 15. listopadu 2004

Fallúdža

Během pondělí sestřelil fallúdžský odpor nad 'Ámiríjat al-Fallúdža dva vrtulníky Apache. V průběhu dne zaútočil na americké vojáky v zemědělské oblasti u města, kde boj pokračoval po čtyři hodiny. Rakety Grad zasáhly štáb národní gardy v oblasti Džarma za městem. Ve městě samém panoval převážně klid, američtí ostřelovači sice zůstali na střechách na třídě Tharthar a na budovách na břehu Eufratu západně od města a ztěžovali pohyb obyvatel, po vnitřních ulicích města se však civilisté i bojovníci volně pohybovali. Ostřelovači odporu se pokusili vyřadit americké ostřelovače zaujetím postavení na jiných vyšších budovách, ale vrtulníky Apache jim tyto pokusy znemožnily. Klid byl i v okrajových čtvrtích. Odpor změnil své rozmístění po městě tím, že svěřil různé obvody jednotlivým organizacím tak, aby si mohly v případě bojů vzájemně vypomoci.

Zdroj z Poradní rady fallúdžských mudžáhidů sdělil v pondělí agentuře Quds Press, že mudžáhidové zasáhli sídlo guvernérského úřadu, obsazené Američany a vyhodili je do vzduchu. Podle zdroje byly desítky amerických vojáků přitom zabity nebo zraněny.

Obránci Fallúdže odmítají televizní záběry Američanů ve městě

Abú Muhammad, velitel bojovníků odporu v severní části města, se vysmál záběrům, odvysílaným některými televizními stanicemi, na nichž američtí vojáci ve Fallúdže odpočívají v postelích. Prohlásil, že okupační síly mají praxi v padělání fotografií a že by odpor měl zjistit, kde se ony postele skutečně nacházejí, aby je mohl také zničit. Záběry vojáků procházejících se po Fallúdži rovněž prohlásil za podvod, protože místní lidé, kteří je viděli, na nich nepoznali domy, kolem tito vojáci procházeli.

Američané zahrnují tanky trosky nemocnic bez ohledu na to, jsou-li tam živí lidé

Fallúdžští lékaři vydali v pondělí prohlášení odsuzující zločinnost amerických sil, které bez skrupulí zasahují nemocnice a kliniky s pacienty a lékaři. Obvinili tzv. premiéra 'Álawího a tzv. ministra zdravotnictví Alá ad-dína al-Alwána z toho, že pod hlavičkou "boje proti terorismu" mlčí k zabíjení a zatýkání lékařů a sester.

Prohlášení uvádí, že příslušníci tzv. národní gardy vtrhli do nemocnice a vyhnali sestry od rodiček z porodního sálu. Američané ostřelovali nemocnice a jejich ruiny pak zahrnovali tanky bez ohledu na to, zda v nich zůstávají ještě živí lidé. Vojáci terorizovali týmy Iráckého červeného půlměsíce a humanitární dobrovolníky. Ministr Alwán vyhrožoval lékařům zastavením platů, odnětím licencí a uvězněním, jestliže někomu řeknou o tom, co se ve Fallúdži dělo. Lékaři však k těmto zvěrstvům mlčet nehodlají a vyzývají všechny své kolegy, aby odsoudili tyto barbarské akty a chopili se iniciativy na záchranu lidu Fallúdže. Požadují také vyloučení všech, kdo spolupracují s okupanty, včetně tzv. ministra zdravotnictví, z Federace iráckých lékařů.

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky: Korespondenti Mafkarat al-Islam v hlavním městě a okolí zaznamenali v pondělí 20 akcí odporu, k nimž došlo opět především v Abú Ghurajb a dalších obcích kolem Bagdádu, na předměstí Durá, ve čtvrti 'Ámil a na ulici Hajfa. Bylo v nich zabito 59 amerických a 19 loutkových vojáků, dalších 17 amerických a dva iráčtí vojáci bylo zraněno. Odpor zničil 10 Humvee (další vyřadil z provozu), 6 obrněných vozidel Bradley, 4 Nissany a 2 kamiony (jejich asijští řidiči byli zabiti). Poškozeno bylo 1 auto GMC. V bojích padlo 6 bojovníků odporu, americkou střelbou byli zabiti 3 a zraněno 13 civilistů. Zvláště silný boj probíhal v ulici Hajfa, kde byla zničena dvě vozidla Bradley a bylo tu zabito dalších 22 amerických vojáků. V následné střelbě zahynulo 15 iráckých civilistů. Těla všech mrtvých ležela na ulici až do večera, protože američtí ostřelovači nikomu nedovolili se k nim přiblížit.

Sestřelené letouny: Odpor sestřelil také dva americké letouny a zasáhl vrtulník Black Hawk, který začal hořet a nouzově přistál na letišti Muthanna.

Ostřelování základen: Také v pondělí se útoky odporu soustředily na obvyklé cíle: ve třech případech byla ostřelována letecká základna Muthanna a základna Suqúr, dva útoky byly namířeny na základnu na bývalém mezinárodním letišti. Dalšími terči byly americké základny v Uwajrídži a Tikrítu (v severním paláci), základna tzv. národní gardy v Tádží, štáb CIA v bagdádské Azraqíji a britská základna v Mahávílu.

Smrt dvou korespondentů Mafkarat al-Islam

Mezi 15 civilisty zabitými Američany na ulici Hajfa v boji, o němž je řeč výše, zahynuli také dva korespondenti Mafkarat al-Islam: Mahmúd ad-Džabbúrí (25) a Hasan Lamhadání (33).

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       19. 11. 2004
21. 11. 2004 Levice je mrtva
22. 11. 2004 Volby na Ukrajině zřejmě vyhrál prozápadní, opoziční kandidát
21. 11. 2004 Volby v Iráku se budou konat 30. ledna 2005
20. 11. 2004 Násilí se rozšířilo po celém Iráku
19. 11. 2004 Červený kříž ostře odsoudil "naprosté pohrdání lidskostí" v Iráku
19. 11. 2004 Viděl jsem, jak Američané zastřelili pětičlennou rodinu
20. 11. 2004 Španělsko znovu zatklo slavného reportéra televize Al Jazeera
21. 11. 2004 Jdi dál a už nehřeš Hana  Pfannová
20. 11. 2004 Skrytá reklama v televizi Nova?
19. 11. 2004 Chirac požaduje spravedlivější světový pořádek
19. 11. 2004 I Česká republika byla zapletena do vývozu zbraní do Súdánu
19. 11. 2004 USA: Televizní propagandou k šíření ultrapravicového vlivu
18. 11. 2004 Mediální kýč podruhé ukradené revoluce Štěpán  Kotrba
19. 11. 2004 Ohlédnutí o rok a čtvrt zpět: BBC plnila svou veřejnoprávní roli výborně Jan  Čulík
19. 11. 2004 Pěst na oko
19. 11. 2004 Rozpaky nad rozostřenou spravedlností Petr  Blažek
19. 11. 2004 Přehlídka amatérů Václav  Dušek
19. 11. 2004 Bill Gates dostává 4 miliony spamů denně
19. 11. 2004 Michael  Marčák
18. 11. 2004 Fallúdža dostane vládní pomoc
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
19. 11. 2004 Nebe? Peklo? Hudba. Lěra  Ivanova
19. 11. 2004 Studie o "zázračných otěhotněních" byla falešná
19. 11. 2004 Jak jsem se vyrovnal... Ladislav  Žák
19. 11. 2004 Ukázka marxistické dialektiky a demagogie Jiří  Drašnar
20. 11. 2004 Gödel a minulost
19. 11. 2004 Nešťastný incident Roman  Sikora
19. 11. 2004 Michael  Marčák
19. 11. 2004 Jeden pohled zleva Jiří  Dolejš
19. 11. 2004 Gross nemá právo si dnes stěžovat na Klause
19. 11. 2004 Kam směřujete, sociální demokraté? Radek  Vogl
19. 11. 2004 Michael  Marčák
19. 11. 2004 Grebeníček: Byl to pokus o omluvu? Irena  Ryšánková
19. 11. 2004 15 let ekonomické transformace v České republice
19. 11. 2004 Přestože německá ekonomika stagnuje, 11,4% exportu putuje na východ
17. 11. 2004 "Vojáci mají výcvik, aby zabíjeli raněné protivníky"
19. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 15. listopadu 2004
19. 11. 2004 Británie: banky mají problém s internetovými podvody
19. 11. 2004 Juraj Jakubisko v Edinburku
17. 11. 2004 Podle nezávislého auditu navštívilo Britské listy za říjen 79 450 unikátních návštěvníků
17. 11. 2004 Proti absurditě nekontrolované moci Jan  Čulík
19. 11. 2004 Michael  Marčák
17. 11. 2004 Jak se Václav Havel snažil v roce 1989 stát prezidentem Jan  Čulík
18. 11. 2004 Stupidita je součástí lidského údělu a v Americe se zprofesionalizovala Jiří  Drašnar
18. 11. 2004 Česká televize pojala "sametovou revoluci" opravdu kýčovitě Bohumil  Kartous
18. 11. 2004 Jacques Chirac: Svět je po válce v Iráku nebezpečnějším místem
18. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož
18. 11. 2004 Američtí Demokraté se omlouvají světu, že se jim nepodařilo zabránit zvolení George Bushe
19. 11. 2004 Perspektívy kulturológie Hana  Pravdová
19. 11. 2004 Kto a čím si kope hrob? Peter  Strempek
19. 11. 2004 Poarafatovské nádeje Adrian Peter Pressburg
19. 11. 2004 Čilský dôchodkový systém je pred zrútením Jakub  Topol
19. 11. 2004 Naďalej polojasno Peter  Greguš
19. 11. 2004 Kuba není izolovaná
1. 11. 2004 Hospodaření OSBL za říjen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
19. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 15. listopadu 2004   
15. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 10. listopadu 2004   
5. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 28. října 2004   
5. 11. 2004 Propustit Kubajsího !   
29. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za den 19. října 2004   
27. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. října 2004   
26. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. října 2004   
25. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. října 2004   
22. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 11. října 2004   
20. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. října 2004   
19. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. října 2004   
18. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 30. září -- 1. října 2004   
8. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 29. září 2004   
5. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. a 27. září 2004   
4. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. a 25. září 2004