30. 11. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Bývalý odborář, současný ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach
30. 11. 2004

ANALÝZA

Doleva se Škromachem?

Bývalý odborář, současný ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, který ještě v květnu 2004 tvrdil, že pokud bude vláda úspěšná, nevidí důvod, proč by se měl střetnout se Stanislavem Grossem o předsednický post, zřejmě nyní zjistil, že vláda, jejímž je ministrem, úspěšná není. Po trojích prohraných volbách se konečně a přesto rozhodl na sjezdu ČSSD o velikonocích 2005 kandidovat. Odboráři ČMKOS avizují na jaro kampaň, mající vysvětlovat a obhajovat sociální stát - proti vládě Stanislava Grosse i proti jejímu ministrovi práce a sociálních věcí.

Škromacha navíc táhne nahoru Miloš Zeman. Že by současný ministr práce a sociálních věcí na postu předsedy strany nebyl špatné řešení, koneckonců připustil i velký guru z Vysočiny. To ale říkal i o předešlém ministru práce a sociálních věcí Vladimíru Špidlovi. Kádrové návrhy bývalého premiéra je nutno brát s rezervou vždy, neboť měl výjimečně nešťastnou ruku při výběru korunních princů i následníka trůnu. Bezbarvého Špidlu tak může vystřídat odborář, který nikdy nevedl žádnou stávku. Bojovník, který se vždy přímému boji vyhnul.

Pravda, Zemanova charismatu a jeho taktických schopností i bojové dynamiky nedosahuje asi nikdo v současné sociální demokracii. Každý, kdo se ocitne na křesle, ze kterého se slabým dává (aniž se z téhož křesla bohatým bere), získá pověst levičáka. Mnohdy nezaslouženě. Škromach svými politickými zkušenostmi jak nenarazit na překážku by možná byl uznávanější, než Stanislav Gross, ale zůstává otázka, zda a čím by byl straně prospěšný. Doposud totiž proti Grossovi nepodnikl nic. Doposud svým hlasem a mocí svého úřadu nezablokoval jediný zákon, který šel proti zájmům levice a prosazovala ho vláda s Grossem či Špidlou v čele. Nedokázal doposud ani úspěšně obhájit zákaz noční práce žen v hypermarketech či nediskriminaci při příjmu do zaměstnání. Proti "válečným dobrodružstvím" české armády v Iráku se také nepostavil s razancí, kterou bychom čekali od budoucího lídra socialistů. Španělskou cestou se nevydal. Dokonce se stavěl i proti ukončení základní a náhradní vojenské služby. Váhavý taktik, který vzpamatovává z drtivé volební porážky a nachází odvahu k činu, jehož dosah mu ještě dlouho zůstane utajen. Mezi liberálním středem a umírněnou levicí vede totiž velmi jemná hranice.

Málokdo si totiž všiml, že Škromach zatím nezformuloval jedinou "vůdcovskou" myšlenku sociální demokracie. Toto není vyjednávání odboráře o platech na příští rok, to je vyvedení sociální demokracie z pasti globalizace a liberalizace. To je řešení vedlejších účinků Blairovy strategie New Labour, kterou už evropští socialisté odmítli, aniž to kdo v Čechách zaregistroval. Zatím je záhadnou, kam chce Škromach ČSSD posunout, chce-li vůbec, a jaké má s ní plány do budoucna. Gross už je řekl. Což je v současné době jeho taktická nevýhoda, protože mu bylo dáno tuto strategii sesedání z koní realizovat s výsledky, které jsou všeobecně známé.

Zatím ale do Škromacha může být vkládána naděje, že posune ČSSD tam, kam patří. Tedy namísto liberálního středu - na levici. Jako lídra levice. Mezi sociální demokracií dnes a komunisty dnes zeje prozatím propast zvíci jedné politické strany. Její název by mohl znít Strana evropské levice. Sociální demokracie je evropská, ale není levicová. Komunisté sice jsou levicoví, ale xenofobní. Místo proevropské a levicové partaje je v tuto chvíli prázdné. V Německu odešla část SPD a část PDS spolu s přívrženci sociálních hnutí a odboráři ver.di a založila novou, levicovou stranu. Škromach řekl, že hodlá zleva vytlačit komunisty -- což je zatím to jediné, s čím přišel. To ještě neznamená, že posun nalevo se dá od celé státněbyrokratické ČSSD předpokládat.

Reformní křídlo komunistů a levicové křídlo sociálních demokratů ale do značné míry prolínají. Personálními kontakty, komunálními koalicemi i programem stran. To, že se KSČM posunula do "sociálnědemokratických" pozic, se stalo poté, co prostor nalevo od středu ČSSD dobrovolně vyklidila. Což je největší taktická chyba, kterou Zeman vyčítal Špidlovi i Grossovi. On sám uměl pohlcovat strany tak, že po Občanském fóru "vyčistil" celý střed politické scény i řadu marginálních stran v tzv. Realistickém bloku. Jen díky tomu se hlasy středu a levice nepletly sociálním demokratům do cesty. Ostatně i program KSČM se začíná podobat onomu sociálně demokratickému. Dokonce více, než by se sociálním demokratům zamlouvalo. A protože jejich strategický program vznikl dříve a komunisté neměli zábrany se mu přiblížit v mnoha ohledech k nerozeznání, učinili krok sbližování postojů jako první oni.

Antikomunismus hlásaný v patnáctileté nostalgii je tak paradoxně anti-sociálnědemokratický. A prosazovaný některými sociálními demokraty, zvláště z okruhu okolo současného premiéra. Paradigmata levice v nejbližší době se nebudou odehrávat v oblasti ekologie, neboť stav životního prostředí irituje pouze 3-4 procenta voličů, stejně jako se nebude odehrávat v oblasti školného či liberalizace zákoníku práce, neboť pro ně je také nějaké 1 -- 3 procenta voličů levicových stran. Levice si musí ujasnit vztah ke globalizaci, k novému uspořádání světa a multilaterálnímu konceptu bezpečnosti, preventivním nevyhlášeným válkám a špionážním intervencím do politického uspořádání v cizích zemích. Musí si ujasnit, jak se chovat ke státnímu (obecnímu) majetku, veřejným službám a zdrojům surovin. Privatizace a slabý stát byla ještě nedávno hesla pravice. Levice a její lídr si musí ujasnit i to, kdo je jejím voličem -- zda manažer nadnárodní firmy či mistr v továrně za rohem. Zdeněk Škromach má ještě mnoho co studovat, než začne usilovat zcela vážně o post předsedy levicové strany. Doposud se velkým otázkám a velkým odpovědím vyhýbal.

KSČM obsadila pozici "hlídacího psa na levici", jak to nazval vloni v rozhovoru pro Reflex její místopředseda Jiří Dolejš, a připomíná sociálním demokratům, že ČSSD volili lidé pro jiný program, než jsou nakonec jejich činy. Pokud by byla KSČM vytlačena na okraj tak, jak plánoval kdysi Miloš Zeman a nyní snad i Škromach, těžko by tím ČSSD "ukradla" komunistům voliče. Spíše by měla šanci, aby se vrátili ti sociálně-demokratičtí voliči, jimž jejich strana příliš zpravicověla. Tak, že ji od Unie svobody už nerozeznají. Za chvíli ji nerozeznají nejen programem, ale i preferencemi. A nakonec i výsledky.

Škromach by ale pravděpodobně byl schopen domluvit se s komunisty i na společných tématech i některých společných cílech -- byť ad hoc a za cenu menšinové vlády.

Otázka sociální spravedlnosti, otázka strategie vůči následkům neregulované globalizace, otázka multikulturního či multietnického soužití, otázka integrace Evropy (ne pro prospěch nadnárodních koncernů, ale pro prospěch občanů), zemědělská politika, podpora domácích výrobců -- to jsou témata, na kterých se může levice sjednotit, aniž by si kterákoliv ze stran zadala.

Vytlačit Uniii svobody by zřejmě nebyl takový problém. Liberální ideologie neměla nikdy v České republice silné voličské zázemí -- "slušná" pravice bez sponzorských hříchů a černých duší se nenašla... Stranička, zmítaná ve vlastních problémech, je příliš heterogenní a příliš problematická. Sebedefinuje se jako pravice a nutí sociální demokracii k nepříliš čitelnému manévrování takto postavené koalice. Jejího odchodu by pravděpodobně nikdo příliš neželel. Problematičtější by byl odchod lidovců. Pokud by Škromach připomněl křesťanským demokratům Písmo a odkaz Ježíše, mohl by stáhnout lidovou stranu více nalevo. Potenciál mladých šiřitelů lásky k bližním, soucitu s trpícími a utlačovanými, pomoci v nouzi a odpuštění hříchů zde je. Mládež celé Evropy, která se setkává při písních v Taize, nechce válku, nechce bídu třetího světa. Komunita z Taize je křesťanská levice budoucnosti, nikoliv ultrakonzervativní katolická falanga Pro Life.

Křesťanskou demokracii v Čechách by takováto výzva mohla změnit. Nebo také rozštěpit. Záleží na tom, zda dají přednost pokračovat ve své tradicionalistické linii konzervativní strany s image partaje pro selské babičky, nebo zda budou schopni klást větší důraz na sociální aspekt křesťanství a pokusit se jednou rybou nakrmit celý národ. Lidovci se ale v tuto chvíli pragmaticky vidí po boku konzervativní a ateistické ODS po volbách v roce 2006, které, pokud budou sociální demokraté dělat stále stejné chyby, "modří" vyhrají. KDU - ČSL tak naplní beze zbytku svou pověst univerzálního koaličního partnera. Je jedno, jaký je ženich, nevěsta je vždy připravena.

Škromachova volba stát se předsedou ČSSD předpokládá invenci a vizi. Předpokládá ale i víru sociálních demokratů, že nezůstane jen u odborářského lavírování a "moravských" kompromisů ve sklípku. Že nezbývá pouze pouhá spolupráce s komunisty, komplikovaná stále platným Bohumínským usnesením. Že je možná rovnoprávná kooperace celé levice a není třeba se bát celé integrujíc se pravice. Že na tento historický střet levice má. Před Škromachem stojí výzva. Škromach ovšem tvrdí pouze, že hodlá komunisty vytlačit. To může jedině přebráním jejich -- čili svého - programu sociální spravedlnosti a hesla S lidmi a pro lidi. Což je zásada, kterou sociální demokraté opustili poté, co se stali státně byrokratickou stranou více, než sociálně demokratickou. Podaří-li se Škromachovi to všechno, co udělat musí pro vítězství celé levice, pak to může být pro mnohé strhující střet koncepcí. A ovšem také zajímavý volební souboj - nejen na Jižní Moravě.

V Čechách se bojuje i o Evropu.

                 
Obsah vydání       30. 11. 2004
30. 11. 2004 Ukrajina: Mýty o Juščenkovi
30. 11. 2004 Jsou Laughland a Raimondo objektivní?
30. 11. 2004 Chaos na Ukrajině trvá
30. 11. 2004 Česká vláda nemá Ukrajince ráda Milan  Daniel
30. 11. 2004 Nicolas Sarkozy může zatím o prezidentském křeslu jenom snít Josef  Brož
29. 11. 2004 OSN by měla účinněji zasahovat ve státech, které selhaly
30. 11. 2004 Erotické problémy Davida Blunketta Jan  Čulík
30. 11. 2004 Británie: 50 procent uživatelů internetu má broadband
1. 12. 2004 Studie odhalila střet zájmů a nezodpovědný přístup investorů
30. 11. 2004 Doleva se Škromachem? Irena  Ryšánková
30. 11. 2004 Insider insiderovi Ondřej  Fér
30. 11. 2004 Valtr Komárek: "Lidé se snadněji shodnou na své budoucnosti než na své minulosti" Radek  Vogl
30. 11. 2004 Essay on British & Czech Castles Wins BCSA Prize
30. 11. 2004 Vánoce 2004 Jan  Pömerl
30. 11. 2004 Co se to vlastně stalo v listopadu? Josef  Suk, Oldřich  Tůma, Miroslav  Vaněk
30. 11. 2004 Daně, nový problém lidí... Josef  Vít
30. 11. 2004 Absurdita postoje České republiky
30. 11. 2004 Znavené pozdní odpoledne Petr  Pospíchal
30. 11. 2004 Ave Maria - Jsou lidé, kteří si neumí pomoci sami
29. 11. 2004 Víme, co se vlastně děje na Ukrajině? Bohumil  Kartous
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
29. 11. 2004 Vynikající socha Quido Kociána Mrtvý Ábel symbolizuje současný svět Jan  Paul
29. 11. 2004 "Chráníme vaše sny" Jaroslav  Polák
29. 11. 2004 Princip zkoušení je z pedagogického hlediska sporný Radek  Sárközi
29. 11. 2004 Výzva členů loni odvolané Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Radě současné
29. 11. 2004 Babylon 2004 Václav  Dušek
27. 11. 2004 Ukrajina: Revoluce proměněná v televizní show
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
1. 11. 2004 Hospodaření OSBL za říjen 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2004 Doleva se Škromachem? Irena  Ryšánková
29. 11. 2004 Schröder, Zapatero a Gross vyzvali evropské občany k schválení Evropské ústavy   
25. 11. 2004 Odpadlíci od SPD a PDS se rozhodli založit stranu   
23. 11. 2004 Pomůže sociální demokracii krása, nebo silný vůdce? Petr  Svoboda
23. 11. 2004 Volební kampaň sociální demokracie Pavel  Urban
22. 11. 2004 Klaus a Gross v Berlíně představili diametrálně různý pohled na EU Radek  Vogl
19. 11. 2004 Gross nemá právo si dnes stěžovat na Klause   
16. 11. 2004 Černý listopad pro českou levici Oskar  Krejčí
9. 11. 2004 Sociální demokracie nezaujala, agentury také ne Oskar  Krejčí
9. 11. 2004 ČSSD potřebuje pragmatismus Jan  Ambrož
7. 11. 2004 S upřímností leda pojdeš Bohumil  Kartous
7. 11. 2004 Vážený pane Grossi... Boris  Cvek
5. 11. 2004 Politika prázdných žvástů Radek  Batelka
3. 11. 2004 Monitor Jana Paula : Gross to myslí ještě upřímněji Jan  Paul
1. 11. 2004 Proč se perou Klaus a Gross Bohumil  Kartous