1. 12. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 12. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 21. - 25. listopadu 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Americký list Washington Post přinesl zprávu, že počet podvyživených iráckých dětí se od americké okupace před 20 měsíci zdvojnásobil. Podle studie provedené společně tzv. iráckým ministerstvem zdravotnictví, norským institutem aplikovaných studií a pomocným sborem OSN v Iráku trpí vychrtlostí charakterizovanou chronickým průjmem kolem 400 000 iráckých dětí. Americké embargo, uvalené na Irák v roce 1990, se po invazi jen zhoršilo. Jeho následkem zemřelo už před invazí více než 1,5 milionu iráckých obyvatel, z toho větší část tvořily ženy a děti. Přes tuto těžkou situaci se baasistickému režimu v roce 2002 podařilo podvýživu mezi dětmi do 5 let snížit pod 4 %. Nyní však je podvýživa iráckých dětí srovnatelná se situací v Burundi a je větší než v Ugandě nebo na Haiti.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Neděle 21. listopadu 2004

FALLÚDŽA

Američané mají v rukou jen menší část města

V držení obránců města je jeho jižní a východní část, tedy čtvrti Šuhadá', Džubajl, Nazal, 'Askarí a průmyslová zóna. Američané drží menší část města a pozice za dálnicí východně od města, které obsadily před dvěma týdny.

Sobotní útok na Američany v severní části města

Korespondent Mafkarat al-Islam podal zprávu o sobotním útoku povstalců na Američany v jimi okupované části města. Skupina 500 - 600 mudžáhidů vyrazila z Azraqíje, vsi ležící západně od města, prolomila americké linie, přeplavala řeku a s hlasitým voláním Alláhu akbar! vtrhla v 15:30 do města, aby tam obráncům města předala zásoby a povzbudila jejich morálku. Bojovníci prošli starým městem, čtvrtí Džawlan až k nádraží, odtud pokračovali do čtvrti Sakání a pak město asi v 17:45 opustili severním směrem. Korespondent oznámil, že americké síly ve městě se před vpádem mudžáhidů stáhly do čtvrtí Dubbat a Džawlan a zmohly se jen na slabé protiútoky ve starém městě a ve čtvrti Džumhúríja na severozápadě a na o něco větší protiakci ve čtvrti Džawlan, naproti tomu u železniční stanice a v Sakání jen přihlížely. Je vidět, že americká námořní pěchota je neustálými operacemi kolem Fallúdže vyčerpána.

Argentinský list odmítá americké údaje o počtech padlých

Argentinský list IAR Noticias uveřejnil v neděli článek Kolik severoamerických vojáků zemřelo ve Fallúdže?, který odmítl americké tvrzení, že bylo zabito pouze 51 vojáků a jako skutečnosti odpovídající uvádí údaj odporu, tj. 400 amerických vojáků a 140 loutkových vojáků iráckých.

Neděle byla od zahájení útoku na město zatím nejklidnějším dnem

V noci ze soboty na neděli probíhaly až do východu slunce minometné a raketové přestřelky. Američané ostřelovali město minomety a tanky, odpor střílel rakety Grad na americký štáb jižně od města aj. Nad čtvrtí Šuhadá' sestřelili mudžáhidové raketou Strela velký vrtulník Chinook, v němž bylo kolem 50 amerických vojáků. Poté, co stroj spadl na zem, bojovníci ho dalšími raketami úplně rozstříleli.

S rozedněním střelba utichla a neděle byla po dvou týdnech bojů nejklidnějším dnem. Na obloze se neobjevilo žádné letadlo, nepřišel žádný útok ze vzduchu ani pozemní. Korespondenti Mafkarat al-Islam v Saqlawíji a 'Ámiríji pozorovali americké formace a potvrdili, že se nepohnuly. Také odpor mimo město nevypálil žádné rakety.

Útok odporu na americkou základnu Bakr

Kolem 8:15 vypálily síly odporu čtyři rakety na americkou základnu Bakr, která slouží jako zásobovací centrum amerických sil na severu, severovýchodě a severozápadě země a kde se americká armáda připravuje k tažení na Mósul. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam rakety obsahovaly chemický plyn a vypouštěly nějakou bílou látku. Zasáhly severní a východní část základny, na níž je cca 2 500 vojáků. Americké vrtulníky Chinook pak od 8:30 do 11:30 odvážely mrtvé a raněné. Odhaduje se, že mrtvých mohlo být až 270. Území zasažené chemickou látkou pak američtí vojáci omývali proudy vody.

BAGDÁD A OKOLÍ

Útok na mostu přes Eufrat: Auto s neobvykle silným nákladem trhaviny explodovalo na mostu před Eufrat mezi městy Ridwáníja a Duwajlíba pode dvěma projíždějícími vozidly pro transport vojáků. V obou vozidlech bylo asi 60 vojáků a exploze zabila nejméně 25 z nich.

Další útoky: Při jiných 26 akcích bylo zabito dalších 85 amerických vojáků a 12 zraněno. 4 příslušníci tzv. národní gardy byli usmrceni u vjezdu do bagdádské ulice Hajfa, při další akci zemřeli 2 loutkoví policisté a 2 byli zraněni. Byl zničen jeden kamion a jeho africký řidič byl zajat. V akcích bylo zničeno 13 Humvee (a 1 poškozeno), 8 obrněných vozidel Bradley (2 poškozena), 6 kamionů a 1 obrněné vozidlo na přepravu vojáků.

Razie v Bagdádu: Příslušníci tzv. národní gardy podnikli razie v bagdádských částech Mušáhada, Rahmáníja a Fahhamá a na ulici Hajfa, při nichž zatkli větší počet místních lidí včetně dětí mladších 14 let. Podle očitých svědků také v domech ukradli peníze a zlaté šperky a na mnohé další domy bez příčiny stříleli.

Ostřelování základen: Rakety a minometné střely byly opět určeny základnám Suqúr (2x), v Tádží, Uwajrídži, Tikrítu (severní palác) a leteckým základnám Muthanna a na bývalém mezinárodním letišti (2x) a bagdádské "Zelené zóně". Dvakrát byla napadena britská základna Mahávíl.

DALŠÍ ÚTOKY

Latífíja V okrsku Džáníbajn exploze bomby a následná střelba odporu zničila vojenskou cisternu a zabila tři americké vojáky. Další dva byli vážně zraněni.

Provincie Saláh ad-dín Při dvou bombových útocích tu zemřelo nebo bylo zraněno 5 amerických vojáků a byla zničena 2 Humvee.

Kirkúk Zdroje z iráckých bezpečnostních sil oznámily, že odpor zaútočil na nový ropný vrt na severu země na ropném poli Chabbáza západně od Kirkúku a zapálil ho. Během posledního týdne zdejší odpor zapálil už pět vrtů, nyní se jim podařilo vyřadit šestý.

Bajdží V okrsku Muchawwál zaútočil odpor na dva turecké kamiony ve službách americké armády a zabil jejich řidiče.

Balád V tomto městě došlo k podobnému útoku na kamiony se zásobami pro americkou armádu, při němž byli zabiti dva turečtí řidiči.

Pondělí 22. listopadu 2004

FALLÚDŽA

Také v pondělí trval úplný klid ve městě i okolí. Americké síly střídavě otvíraly a zase zavíraly cestu vedoucí do Saqlawíje.

Ke srážce došlo na jihu města, kde Američané lékařskému týmu dovolili vjezd do města a pak ho ostřelovali. K dalším srážkám došlo ve čtvrtích Džawlan, 'Askarí a Šuhadá', kam se chtělo dostat několik pomocných oddílů, aby pohřbili mrtvé a pomohli raněným. Podle obyvatel z okolí i jim Američané povolili vstup do těchto částí města, ale pak na ně začali střílet, jednoho člověka zabili a ostatní pak raději ustoupili, protože se báli zhoršení humanitární krize ve městě.

Čínská agentura Xinhua v pondělí potvrdila, že odpor stále drží ve svých rukou 60 % města a obklíčil desítky amerických vojáků ve čtvrti Džawlan, zatímco Američané kontrolují pouze sever a malé kousky východní části Fallúdže.

Obránci města získali zpět čtvrť Wahda

Kolem 22:00 podnikl oddíl mudžáhidů z jižní a východní části města silný útok na čtvrť Wahda obsazenou Američany. Příštího dne korespondent Mafkarat al-Islam potvrdil, že bojovníkům se podařilo celou čtvrť vyčistit od amerických vojáků a převzít nad ní kontrolu, pouze na několika místech kolem čtvrti ještě docházelo k menším srážkám. Odpor se zřejmě snaží vytvořit několik front současně, aby tak rozdělil okupační síly na menší celky.

Irácké děti ohrožuje akutní podvýživa

Americký list Washington Post přinesl zprávu, že počet podvyživených iráckých dětí se od americké okupace před 20 měsíci zdvojnásobil. Podle studie provedené společně tzv. iráckým ministerstvem zdravotnictví, norským institutem aplikovaných studií a pomocným sborem OSN v Iráku trpí vychrtlostí charakterizovanou chronickým průjmem kolem 400 000 iráckých dětí. Americké embargo, uvalené na Irák v roce 1990, se po invazi jen zhoršilo. Jeho následkem zemřelo už před invazí více než 1,5 milionu iráckých obyvatel, z toho větší část tvořily ženy a děti. Přes tuto těžkou situaci se baasistickému režimu v roce 2002 podařilo podvýživu mezi dětmi do 5 let snížit pod 4 %. Nyní však je podvýživa iráckých dětí srovnatelná se situací v Burundi a je větší než v Ugandě nebo na Haiti.

"Pro mne se od války všechno zhoršilo," řekl Qásim Sa'íd, dělník, který má v bagdádské dětské nemocnici svého ročního syna Abdulláha. Dítě vážilo přesně 11 liber (tj. necelých 5,5 kg). "Za minulého režimu jsme pracovali na vládních projektech. Teď žádné projekty nejsou," pokračoval. Pokud najde práci, může vydělat 10 - 14 dolarů denně. Když pak bude mít jeho žena štěstí a sežene výživný prostředek, který lékař doporučuje, zaplatí za něj 7 dolarů. "Ale žena u vedlejší postele říkala, že stojí 10 dolarů," namítá Su'ád Ahmad, sedící u postele své na kost vyzáblé čtyřměsíční vnučky Hiby, trpící chronickým průjmem.

Washington Post napsal, že zaměstnanci iráckého tzv. ministerstva zdravotnictví upozorňují, že mladí Iráčané předchozí generace byli obézní. Dnešní generace trpí podvýživou, která se objevila v roce 1990 v souvislosti s embargem OSN nařízeným Washingtonem.

Mósul

Neznámí útočníci kolem 9:00 zavraždili v mósulské čtvrti Rifáq šajcha Fajda Baššára al-Fajdího ve chvíli, kdy vycházel z mešity. Jde o bratra mluvčího rady muslimských ulamá šajcha Muhammada Baššára al-Fajdího. Šajch 'Ákif Džaralláh Muhammad, který byl svědkem vraždy, řekl AFP, že na šajcha al-Fajdího začali střílet čtyři maskovaní muži a pak ujeli.

Rada muslimských ulamá je nejdůležitější sunnitskou institucí v zemi. Její členové a mluvčí jsou častým předmětem zatýkání a vražd ze strany amerických okupantů a členů loutkové národní gardy.

BAGDÁD A OKOLÍ

Útoky: V tento den došlo k nejvíce akcím v Abú Ghurajb a v bagdádském předměstí Durá. V Durá zaútočil kolem 10:30 odpor na americké vojáky, kteří buldozery rozrývali zem a vytrhávali datlové palmy a další stromy. Zničili tři z buldozerů zničili a dvě Humvee, v nich zabili 11 amerických vojáků a mimo ně 4 další pěšáky. Krátce nato přiletěl americký vrtulník a začal pálit na domy v okolí, přičemž zabil nejméně 29 místních obyvatel a zničil osm soukromých aut.

Kolem 10:00 bojovníci odporu zaútočili na tábor Američanů v bývalém paláci dcery Saddáma Husajna Haly, ležící mezi Džádiríjí a tzv. Zelenou zónou. Na palác nejprve dopadlo 15 raket různých typů a pak bojovníci do paláce vtrhli a zabili 28 amerických vojáků a zničili dvě obrněná vozidla Bradley. Při akci padlo 16 mudžáhidů.

Korespondenti Mafkarat al-Islam zaznamenali dalších 22 akcí odporu, při nichž bylo zabito 35 amerických a 9 iráckých loutkových vojáků a 4 policisté. Zraněno bylo 12 amerických, 6 iráckých vojáků a 2 policisté. Jeden příslušník kolaborantských Brigád Badr byl zabit v ulici Hajfa a další dva uneseni v Ridwáníji. Zabit byl také jeden turecký řidič. Odpor zničil 6 obrněných vozidel Bradley (1 poškodil), 7 Humvee (1 vyřadil z provozu), 3 kamiony, 1 cisternu, 2 policejní Nissany a 1 osobní auto se třemi osobami, patrně agenty CIA.

Pokus o atentát: Při útoku na kolonu loutkového ministra vnitra projíždějící bagdádským okrskem Karradá byli v pondělí dopoledne zabiti čtyři členové jeho stráže a zničena dvě auta.

Ostřelování základen: Jejich terči byly opět základny v Tádží, 'Ámiríji, letecké základny na mezinárodním letišti a Muthanna, štáb tzv. národní gardy v Júsúfíji a především základna Suqúr. Té byly časně ráno určeny čtyři rakety; ve 20:00 pak odpor zahájil pravidelné ostřelování této základny, na niž po třech minutách dopadaly 120mm minometné střely nebo rakety Kaťuše přinejmenším do půlnoci.

Latífíja

Ve městě bylo v dopolední srážce zabito 17 amerických vojáků a zničeno obrněné vozidlo Bradley a 2 Humvee. Padli také tři bojovníci odporu a dva další byli vážně zraněni. Během dne tu došlo ještě k dalším třem srážkám odporu s okupanty, v nichž zemřelo 18 amerických vojáků, zničeno bylo jedno obrněné GMC, 2 Humvee a 2 vojenské kamiony, další 2 Humvee byla vyřazena z provozu.

Úterý 23. listopadu 2004

Fallúdža

Skupina bojovníků kolem 21:30 pronikla ve směru od Azraqíje americkou blokádou do severofallúdžské čtvrti Džawlan. Její postup kryly síly odporu uvnitř čtvrti, které tam zřejmě pronikly v sobotu odpoledne.

Oddíly mudžáhidů mimo město současně vypálily tři nekonvenční rakety na americké síly rozmístěné v zahradní čtvrti Bú'Irín. Útok měl zřejmě americké síly zaměstnat a umožnit tak vpád do Džawlanu. Kromě toho byl útok tímto druhem raket odplatou za použití jedovatých plynů a jiných chemických zbraní proti obyvatelům Fallúdže. Korespondent Mafkarat al-Islam nemohl sice zjistit přesný počet amerických ztrát, ale podle svědků odvážely mrtvé a raněné čtyři velké vrtulníky Chinook, do nichž se za normálních okolností vejde 70 - 80 vojáků.

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky: Podle bagdádského korespondenta Mafkarat al-Islam bylo úterý v hlavním městě ve srovnání s předchozími dny poměrně klidno. Převážně v jeho okolí bylo zaznamenáno jen 15 útoků odporu, v nichž bylo zabito 36 amerických vojáků a 8 dalších zraněno. Zemřeli také tři loutkoví policisté. Zničeny byly 2 tanky Abrams, 6 Humvee, 3 obrněná vozidla Bradley a 3 kamiony (další 2 byly vyřazeny z provozu).

K významnějšímu střetu došlo jen v okrsku Karak v sousedství ulice Hajfa prohledávali loutkoví vojáci domy a přitom zatkli 23 civilistů. Bojovníci na ně zaútočili a došlo k boji, v němž bylo šest příslušníků národní gardy zabito ostřelovačem a deset dalších střelou, která zasáhla jejich vozidlo.

Pokus o útok na letadlo: Francouzská agentura AFP v úterý přinesla zprávu, že americká ambasáda v Bagdádu oznámila nález podomácku vyrobené bomby v dopravním letadle v Iráku a že občané USA byly varováni před lety do válkou zmítané země. Velvyslanectví nesdělilo další podrobnosti, dodalo pouze, že "na bagdádském mezinárodním letišti byla provedena příslušná šetření". Nesdělilo ani, zda byla nálož nalezena v letadle, které do Bagdádu přiletělo, nebo které mělo odletět. Bagdádské letiště bylo pro komerční lety znovu otevřeno v pondělí poté, co bylo od 8. listopadu z bezpečnostních důvodů uzavřeno v souvislosti se zahájením útoků na Fallúdžu.

Ostřelování základen: Také v úterý ostřeloval irácký odpor raketami a minomety americké základny na mezinárodním letišti, základny Muthanna, Uwajrídž, bagdádský bývalý jezdecký klub a čtyřikrát základnu Suqúr. Terčem dvou útoků se stala britská základna Mahávíl. Poprvé od velkého útoku před dvěma dny byla ráno v 8:30 a znovu v 15:10 zasažena základna Bakr v Baládu.

Latífíja

Výbuch bomby zničil v tomto městě obrněné vozidlo Bradley a Humvee a zabil pět amerických vojáků a dva zranil.

Kirkúk

Bojovníci v noci zaútočili na hlídku loutkové policie, zastřelili jednoho důstojníka a dalšího zranili.

Současně došlo ve městě k útoku na tříčlennou hlídku tzv. národní gardy, při němž byli dva její členové zabiti a třetí zraněn.

Zavražděn člen rady muslimských ulamá

Člen rady muslimských ulamá šajch Ghálib az-Zuhajr byl zavražděn v Miqdádíji 100 km severovýchodně od Bagdádu. Podle očitých svědků a sdělení místní nemocnice na něho zaútočil ráno ozbrojený muž a zastřelil ho.

Rada muslimských ulamá byla vytvořena po americké okupaci Iráku a působí jako zástupce irácké sunnitské populace. Proto je často terčem útoků a zatýkání jak ze strany amerických vojáků, tak příslušníků tzv. národní gardy, která je z velké části složena z členů kolaborantských ší'itských Brigád Badr.

Jižní Korea prodloužila působení svých vojáků v Iráku

Jižní Korea vyhověla přání svých washingtonských nadřízených a schválila prodloužení přítomnosti svých vojáků v Iráku do konce roku 2005.

Jižní Korea vyslala do Iráku asi 2 800 vojáků, kteří byli vysláni do Irbílu na severu země, který kontrolují kurdské strany. Další oddíl asi 700 mužů je má v blízké budoucnosti posílit. Kromě toho Mafkarat al-Islam v minulých měsících oznámil, že jihokorejští vojáci se účastnili také bojů v provincii Anbár, kde leží Fallúdža.

Středa 24. listopadu 2004

Fallúdža

Úhrnem vzato situace ve městě zůstává stejná jako v předchozích dnech - odpor kontroluje asi 60 % města, americké síly se pohybují ve zbytku. Jejich postavení však nejsou stabilní a útoky odporu na ně jsou časté.

Ve středu odpoledne probíhaly boje mezi místním odporem a americkou námořní pěchotou ve čtyřech směrech: na jihu v oblasti průmyslové zóny a ve čtvrtích Šuhadá' a Džubajl, na východě ve čtvrti 'Askarí, na severozápadě ve čtvrti Džawlan a v centru města ve čtvrti Wahda. Američanům se podařilo proniknout do čtvrtí Šuhadá' a Džubajl, ale byli zatlačeni zpět. Bojovalo se i v dalších čtvrtích, americkým silám se nepodařilo zmocnit čtvrtí Džawlan a Wahda. Více než 400 bojovníků naproti tomu prorazilo americkými postaveními a dostalo se do Džawlanu. Mimoto odpor ostřeloval americké pozice na jih a sever od města a zvláště severozápad nedaleko čtvrti Džawlan. Obránci se zjevně snaží rozdělit útočící americké síly, aby je potom mohli vyřídit po částech. Američané si uvědomili, že jejich přítomnost v centru města začíná být nebezpečná.

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že poprvé za deset dní slyšel zvuky bojů ze čtvrti Džaghífi, ale nemohl získat přesnější údaje, o co šlo.

Odpor ustoupil z malého výběžku na východě průmyslové zóny, tzv. mrtvé zóny, kde byl vystaven americkým útokům ze tří stran, a kam bylo z okolních čtvrtí těžké se dostat. Ústup proto umožnil zaujmout výhodnější pozice. Když Američané do "mrtvé zóny" vstoupili, mudžáhidové na ně zaútočili a zase je z ní vytlačili. Přesto se zdá, že odpor není rozhodnut toto malé nebezpečné území udržet.

Američané stále odmítali dovolit saqlawíjským občanům vejít do Fallúdže posbírat mrtvoly ležící na ulicích a pochovat je na hřbitově mezi oběma městy. Jeden z amerických velitelů jim řekl: "Nedovolíme vám jít do Fallúdže odnášet zločince", přičemž "zločinci" myslel bojovníky odporu.

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky: Zaznamenáno bylo 26 akcí, v nichž zemřelo 62 amerických vojáků a 2 agenti CIA, dalších 22 vojáků bylo zraněno. V bojích bylo zničeno 9 Humvee, 1 malé obrněné vozidlo a 2 obrněná vozidla Bradley (další 4 byla poškozena), 2 obrněná vozidla na přepravu vojáků, auta GMC, 6 kamionů, 1 cisterna a 1 Nissan. Zemřelo také 8 příslušníků tzv. národní gardy, z toho 3 při útoku na jejich tábor v bagdádské části Risála a 2 při útoku na sídlo místní rady v Sajjidíji. V bagdádské čtvrti Džihád byli zabiti 2 členové Brigád Badr.

Nad obcí Duwajlíba jižně od Bagdádu sestřelil odpor odpoledne velký americký vrtulník Chinook. Hořící stroj byl donucen k nouzovému přistání na poli. Američané oblast uzavřeli a znemožnili reportérům zjistit rozsah ztrát.

Bojovníci odporu zaútočili na výrobnu prefabrikovaných obytných buněk na bagdádském předměstí Durá. Část vyrobených buněk zničili a zranili dva zaměstnance. Američané buňky používají ve svých táborech a základnách.

Atentát na amerického poradce: Americké zdroje ve středu oznámily, že v "Zelené zóně" byl zastřelen americký úředník James Mollen, který pracoval jako poradce v tzv. iráckém ministerstvu výchovy.

Ostřelování základen: Útoky odporu byly během tohoto dne namířeny na letecké základny Muthanna a na mezinárodním letišti (2x), na bagdádský jezdecký klub, "Zelenou zónu" a kongresové centrum, na americký štáb v koncentračním táboře v Abú Ghurajb, na společnou základnu amerických vojáků a národní gardy v Tádží a na základnu Suqúr, která byla terčem čtyř útoků. Napadena byla rovněž britská základna v Mahávílu.

Balád

Série odpálených bomb zničila americké obrněné vozidlo Bradley a Humvee a zabila sedm amerických vojáků.

Latífíja

Sebevražedný útočník se odpálil v autě s výbušninou na velitelském stanovišti spojených americko-iráckých sil. Výbuch zničil Humvee a pickup Nissan, zabil nejméně 15 amerických a 11 iráckých a zranil 9 amerických a 10 iráckých vojáků.

Ráno mudžáhidové zaútočili na okupanty, kteří spolu s příslušníky tzv. národní gardy začali prohledávat domy v Latífíji. V boji byla pak zničena 3 Humvee, obrněné vozidlo na přepravu vojáků a obrněnec Bradley, další Bradley bylo vyřazeno z provozu. Loutkové síly přišly o 2 nákladní vozy, pickup Nissan a dvě osobní auta. Zabito bylo 13 amerických a 22 loutkových vojáků a zraněno dohromady 9 vojáků. Odpor ztratil 4 muže a 15 jich bylo zraněno. Okupační síly zajaly při razii 40 iráckých civilistů.

Loutkové irácké oddíly při raziích vykrádají a zapalují domy civilistů

Jednotky loutkové policie a tzv. Irácké národní gardy prohledávaly ve středu ráno domy obyvatel Mósulu. Místní lidé sdělili korespondentovi Mafkarat al-Islam, že tyto kolaborantské jednotky kradly při raziích peníze, zlato a ostatní majetek a pak vyrabované domy zapalovaly. Na odchodu pak střílely po lidech kolem a zabily 13 civilistů a 41 dalších zranily.

Očití svědkové také potvrdili, že členové národní gardy a loutkové policie podobným způsobem v pondělí kradli peníze a zlato v domech při raziích v bagdádských okrscích Mušáhada, Rahmáníja, Fahhamá a na ulici Hajfa. Rozstříleli také řadu domů.

Čtvrtek 25. listopadu 2004

FALLÚDŽA

Během čtvrtka panoval ve Fallúdže poměrný klid, přerušovaný po několik hodin pouze dvěma bleskovými útoky nebo raketovou a minometnou palbou odporu. Americké síly po celý den nepodnikly žádný útok na město. Bojovníci se po bleskových útocích vrátili na své výchozí pozice v očekávání amerického ostřelování. Američané také jih a severozápad města ostřelovali, ale šlo o mnohem slabší útok, než k jakým docházelo ještě před pěti dny. Útoky mudžáhidů na zásobovací trasy Američanů nyní stejně jako v dubnu nesou své ovoce, protože Američanům chybí munice. Ve večerních hodinách ostřeloval odpor velkými raketami Kaťuša americké pozice na severní straně města a o něco později zaměřil minometnou palbu na americká postavení na severu i jihu.

Zlikvidována jedna divize tzv. Irácké národní gardy

Korespondent Mafkarat al-Islam také oznámil, že bojovníci odporu ve městě úplně zlikvidovali 4. divizi tzv. Irácké národní gardy, čítající přes 600 mužů, která se spolu s Američany podílela na dobývání města. Američané ji totiž poslali do první linie, kde narazila na mudžáhidy, lépe vyzbrojené a vycvičené v předchozích bojích, kteří všechny její příslušníky pobili.

Na tažení proti Fallúdže se podílely tři divize loutkové národní gardy, které jsou složeny většinou z příslušníků ší'itských kolaborantských Brigád Badr a Kurdů.

Loutkové ministerstvo zdravotnictví zakázalo přijímat raněné z Fallúdže do bagdádských nemocnic

Irácká webová stránka Albasrah.net ve čtvrtek oznámila, že loutkové tzv. Ministerstvo zdravotnictví Iráku vydalo v posledních dvou dnech nařízení, aby bagdádské nemocnice nepřijímaly z údajných "bezpečnostních důvodů" raněné z Fallúdže. Zdroje z ministerstva a z několika nemocnic webové stránce potvrdily, že taková instrukce byla rozeslána všem nemocnicím a že řada bagdádských nemocnic jí uposlechla a odmítla raněné z Fallúdže přijímat. Také řidič sanitky, který přivezl těžké případy, s nimiž si fallúdžtí lékaři nemohli poradit, uvedl, že objel několik bagdádských nemocnic, ale nenašel žádnou, která by byla ochotná pacienty převzít, následkem čehož jeden z nich zemřel.

Stránka Albasrah.net k tomu poznamenala, že tzv. ministerstvo zdravotnictví je ovládáno kádry, vybranými z řad ší'itských kolaborantských stran Hizb ad-Da'wa a Nejvyšší rada islámské revoluce v Iráku (SCIRI).

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky: V oblasti bylo zaznamenáno 17 útoků mudžáhidů, při nichž bylo usmrceno 52 amerických vojáků a 3 agenti CIA; 10 vojáků bylo zraněno. Odpor přitom zničil 5 obrněných vozidel Bradley (další 3 zneškodnil), 2 malá obrněná vozidla, 5 Humvee, 3 kamiony a 1 cisternu (a zabito 6 tureckých řidičů v nich), 3 Nissany a 2 minibusy na přepravu příslušníků tzv. národní gardy. Zabito bylo 38 členů gardy, z toho 25 při velké srážce u mostu Muhammada al-Qásima v centru Bagdádu. V této srážce padlo rovněž 9 mudžáhidů (a 2 v jedné z ostatních akcí), zabiti byli také 2 členové kolaborantských Brigád Badr. Střelba amerických vojáků přitom zabila 10 a zranila 5 civilistů.

Atentát: Odpor provedl úspěšný atentát na tajemníka tzv. ministerstva ropného průmyslu přímo před vchodem do budovy tohoto úřadu na Palestinské ulici v Bagdádu.

Ostřelování tzv. Zelené zóny: Ráno otřásla silná exploze bagdádskou tzv. Zelenou zónou, nad níž se objevily husté mraky kouře. Zóna byla znovu zasažena kolem 11:00 a po třetí kolem 15:00, kdy pět raket Grad zasáhlo skladiště munice. Druhotné exploze pak pokračovaly až do 21:00 a oheň bylo v zóně možno pozorovat ještě kolem půlnoci, kdy o celé akci korespondent Mafkarat al-Islam podával zprávu.

Ostřelování základen a dalších budov: Další raketové a minometné útoky byly namířeny na americké základny Suqúr (2x), Uwajrídž, bagdádské letiště a v 'Ámiríji, základnu tzv. národní gardy v Tádží, britskou základnu v Mahávílu, koncentrační tábor v Abú Ghurajb a na ministerstvo vnitra na Palestinské ulici v Bagdádu, kde čtyři kaťuše způsobily značné škody.

Latífíja - Mahmúdíja - Sajjidíja

Americké síly spolu s příslušníky tzv. národní gardy obléhaly po tři dny tato tři města

Výbuch silné bomby pod americkým vozidlem na přepravu vojáků zabil v Latífíji 13 příslušníků americké námořní pěchoty.

V Mahmúdíji zničily podobné výbuchy dvě americká Humvee a usmrtily 7 vojáků.

Také v Sajjidíji explodovala bomba, která zneškodnila obrněné vozidlo Bradley a zabila jednoho vojáka.

Tikrít

Výbuch bomby u městské brány v Tikrítu blízko al-Qaws zničil Humvee, zabil dva americké vojáky a třetího zranil.

Exploze roztrhla ropovod na severu Iráku

Zaměstnanec jedné z ropných společností ovládaných Američany sdělil AP, že ve čtvrtek ráno roztrhla exploze jednu z větví ropovodu, spojujícího ropná pole severně od Kirkúku s ropnou rafinérií v Bajdží. K explozi došlo v oblasti Fátiha 113 km jihozápadně od Kirkúku. Opravy budou trvat 5 dní.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       1. 12. 2004
2. 12. 2004 Vzkaz Mlynářovi: Chceme širokopásmový internet bez DPH!
1. 12. 2004 Ukrajinský parlament projevil Janukovyčovi nedůvěru
1. 12. 2004 Skutečná vyjednávání o ceně Ukrajiny se dějí mezi Bushem a Putinem
1. 12. 2004 Ukrajina se nerozštěpí
1. 12. 2004 Oranžoví versus modří Oskar  Krejčí
30. 11. 2004 Jsou Laughland a Raimondo objektivní?
1. 12. 2004 Občanská společnost versus byrokracie Petr  Kužvart, Václav  Drbohlav
1. 12. 2004 Studie odhalila střet zájmů a nezodpovědný přístup investorů
1. 12. 2004 Pavel Telička: Nejsem trafikant Igor  Záruba, Jan  Stuchlík
1. 12. 2004 Michael  Marčák
1. 12. 2004 Levice není mrtva Michael  Kroh
1. 12. 2004 Rád pomohu obnovit Tatry, ale...
1. 12. 2004 Británie: Ministr vnitra dodatečně uhradil jízdenku za milenku
30. 11. 2004 Erotické problémy Davida Blunketta Jan  Čulík
1. 12. 2004 Vánoce: Oslava, jak má být Jan  Pömerl
1. 12. 2004 Čína zablokovala anglické zpravodajství Google News
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů
1. 12. 2004 Zimní procházka a mé myšlenky... Boris  Cvek
1. 12. 2004 Michael  Marčák
30. 11. 2004 Ukrajina: Mýty o Juščenkovi
30. 11. 2004 Chaos na Ukrajině trvá
1. 12. 2004 100 delfínů a velryb spáchalo hromadnou sebevraždu
1. 12. 2004 Romského Mikuláše uvede Iveta Kováčová
1. 12. 2004 Svědectví: Ozbrojené skupiny "kontrolují 60 procent Fallúdže"
1. 12. 2004 Deset dní na fallúdžském bitevním poli
1. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 21. - 25. listopadu 2004
30. 11. 2004 Znavené pozdní odpoledne Petr  Pospíchal
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
1. 11. 2004 Hospodaření OSBL za říjen 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 21. - 25. listopadu 2004   
29. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 20. listopadu 2004   
19. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 15. listopadu 2004   
15. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 10. listopadu 2004   
5. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 28. října 2004   
5. 11. 2004 Propustit Kubajsího !   
29. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za den 19. října 2004   
27. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. října 2004   
26. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. října 2004   
25. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. října 2004   
22. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 11. října 2004   
20. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. října 2004   
19. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. října 2004   
18. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 30. září -- 1. října 2004   
8. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 29. září 2004