12. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Stanislav Gross
12. 1. 2005

ANALÝZA ČSSD PŘED SJEZDEM

Sen o nové důvěře

Seriál sociálnědemokratických krajských konferencí právě začal. Strana se oficiálně snaží znovu získat přízeň voličů, ale tiše myslí i na ústup z pozic.

Složité věci bývají často prosté. Stačí si přepočítat výsledky hlasování do Evropského parlamentu podle principů voleb do Poslanecké sněmovny. Podle této matematiky by v příštích volbách mohla sociální demokracie získat 17 mandátů. Což nejen znamená, že by ČSSD klesla hluboko pod současný stav, kdy má 70 poslanců. Stala by se též nejslabší ze všech parlamentních stran.

Nalezení východiska z hrozící katastrofy strany vždy vyžaduje diskusi o programu i politice. A pohříchu též o lidech. Jenže každá diskuse o kádrech výrazně umocňuje vášně. Pro řadu lidí kolem úřadujícího předsedy ČSSD se nepřítelem číslo jedna stal Zdeněk Škromach, který má tu drzost, že se odhodlal kandidovat na předsedu strany. Naopak Škromach se nikterak netají rozhodnutím, že první, co by udělal po zvolení předsedou ČSSD, by byl požadavek odvolat z funkce ministra financí Bohuslava Sobotku.

Každá politika se týká jmen. Sociální demokracie potřebuje diskusi, ale i jednotné vedení. Pro Škromacha představuje Sobotka zradu programu sociální demokracie, pro Grossovy lidi zase Škromach zastydlou levicovost. Není jasné, zda se na březnovém sjezdu ČSSD podaří najít mezi takto odlišnými ideovými proudy střed a dohledat mezi odlišnými zájmy jednotlivců fungující kompromis. Jisté je, že dlouhý vnitrostranický boj nikdy nevedl ke zvýšení důvěryhodnosti nějaké strany.

PRVNÍ TŘI KRAJSKÉ KONFERENCE, které předcházejí velikonočnímu sjezdu sociální demokracie, doporučily na předsedu ČSSD Stanislava Grosse. Je zřejmé, že ani senátní a krajská dvojporážka, kterou sociální demokracie utržila pod Grossovým vedením na podzim, neuvrhla tuto stranu do sebezpytování a hledání nových kádrů.

Sociální demokracii tak pro tuto chvíli zbyly dva hlavní úkoly. Tím prvním, oficiálním, je obnova důvěry v ČSSD u voličů. Tím druhým, nikým nehlásaným, ale možná ještě důležitějším, je nalezení ústupové strategie, spojené s případnou porážkou ve volbách do Sněmovny.

V ŽIVOTĚ je málo tak obtížných věcí jako obnova důvěry. To platí o rodině, o vztazích na pracovišti - i o politice. Sociální demokracie je dnes jednou ze dvou vládních stran, které svoji důvěru ztrácejí. Chybí věcná analýza důvodů, proč tomu tak je. Dá se jen hádat, jaký díl viny na této ztrátě důvěryhodnosti má obsah politiky a jaký osobnosti, a to včetně stylu komunikace. Jisté je, že do zápasu o obnovu věrohodnosti vsadila ČSSD zatím velmi málo, protože:

  • Změna obsahu politiky je minimální. Jestliže pro některé voliče ČSSD byla příčinou ztráty důvěry současná koalice, pak zastoupení Unie svobody-DEU bylo po převzetí moci Stanislavem Grossem posíleno. Směrování reformy veřejných financí, která tvoří páteř sociálně-ekonomické strategie ČSSD, se nezměnilo.
  • Výměna kádrů je výrazná jen na některých úrovních. V podstatě byla dokončena likvidace přívrženců zemanovského křídla v ústředním stranickém aparátu, očekává se i jeho další oslabení ve volených orgánech. Jenže Gross sice představuje zcela jiný způsob komunikace s veřejností než jeho předchůdce Vladimír Špidla, pro mnohé voliče je ale za Špidlovy chyby spoluodpovědný. Navíc jsou po převzetí moci Grossovy problémy s komunikací mnohem viditelnější než tomu bylo dříve. Gross je sice poměrně velkou částí veřejnosti vnímán jako mladý politik, nikoli však jako nový politik přinášející změnu.

PRAVDĚPODOBNOST, že se ČSSD podaří obnovit pošramocenou důvěru, je při takto opatrném postupu velmi malá. To ale nikterak neznamená, že by Gross nemohl na sjezdu vyhrát. Mezi funkcionáři ČSSD převládá nálada, že úřadující předseda je jediná naděje a že volební vítězství může přinést jenom žulově jednotné vedení strany. Pro mnohé také platí zásada "každý den dobrý", kterou spojují s návrhy jednoduchých řešení. Příkladem je dopis ministra zemědělství Jaroslava Palase členům strany, který kromě oslavy Stanislava Grosse a Tonyho Blaira obsahuje i návrh, aby sociální demokracie převzala cíle ODS, a tím ji sebrala voliče.

Celá řada analytiků předpokládá, že obnova důvěry v ČSSD by mohla být dána ekonomickými úspěchy. Zpravidla se hovoří o zisku ze vstupu do Evropské unie nebo o výhodném časovém spojení růstové fáze ekonomického cyklu s volbami. Jenže názory ekonomických expertů jsou skoro tak různorodé a přelétavé jako odhady politologů. Navíc neexistuje přímé spojení makroekonomických ukazatelů a volebních úspěchů vládních stran. Lidé nehlasují jen podle stavu své peněženky, zvláště v zemích, kde roste volební neúčast a zmenšuje se odlišnost některých politických stran. Navíc je z USA známé, že když se liberálům podaří pomocí státního intervencionalismu zvýšit příjmy středních vrstev, tyto vrstvy začnou volit konzervativce, aby jim snížili daně.

ÚSTUPOVÁ STRATEGIE sociální demokracie je především spojena s otázkou, kdo přežije další možnou volební pohromu v poslaneckém křesle. Vedle zmíněného přepočtu výsledku voleb do Evropského parlamentu lze připomenut i výzkumy preferencí, které též naznačují prohru. To předznamenává zápas o změnu stanov, neboť ten, kdo rozhodne o sestavení čela krajských kandidátek určí, kdo se v období nepohody zakope v Poslanecké sněmovně.

Druhou ústupovou strategií by mohla být orientace na změnu koalice. V této chvíli, kdy v ČSSD pokračuje nástup pravicově orientované skupiny, je nesmyslné uvažovat o jakékoliv spolupráci sociální demokracie s komunisty. Protože pokračuje to, co Zdeněk Škromach nazývá "přeměna ČSSD na ODS s lidskou tváří", některým analytikům se může jevit jako přijatelná velká koalice. Takovýto politický přemet by ale existenčně rozložit důvěryhodnost ODS. A pak je tu třetí do hry: pro lidovce je velkokoaliční koncovka zcela nepřijatelná. Navíc mají velkou poziční výhodu danou tím, že ODS sociální demokraty nepotřebuje.

A tak to vypadá, že o výsledku pokusu obnovit věrohodnost ČSSD nerozhodne sjezd této strany, ale konec roku 2005. Očekávaný ofenzivní volební nástup, s níž přijdou ODS a KDU-ČSL, zpolitizuje jakékoli téma. Pokud se bude ekonomice dařit, bude cílem odvedení pozornost od ekonomických úspěchů koaliční vlády. Když se ekonomice naopak dobře nepovede, bude sociální demokracie označena za viníka.

Gross, který představuje vrchol schopnosti vítězit ve vnitrostranických hrách, zatím nezakončil žádný velký politický zápas na české scéně jako vítěz. Naopak Mirek Topolánek se změnil v miláčka štěstěny a Miroslav Kalousek si vítězství umí vybojovat. Zdá se, že karty jsou již rozdány bez ohledu na to, jak dopadne sjezd sociální demokracie.

Článek vyjde ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

                 
Obsah vydání       12. 1. 2005
12. 1. 2005 Terry Jones: Proč se nevybírají peníze pro irácké mrtvé?
12. 1. 2005 Sen o nové důvěře Oskar  Krejčí
12. 1. 2005 Volný trh sám o sobě neodstraní chudobu
12. 1. 2005 Děti by neměly používat mobilní telefony
12. 1. 2005 Tetřívci hlušci po zásnubách aneb krajina posedlá tmou Václav  Dušek
12. 1. 2005 Michael  Marčák
12. 1. 2005 Školné se má platit podle toho, kolik vzdělání "vynese" Radim  Valenčík
12. 1. 2005 Dluhy se maj platit nejen o vánocích
12. 1. 2005 Vratné lahve, Klaus a Česká republika
11. 1. 2005 Proč je těžké být intelektuál optimista Bohumil  Kartous
12. 1. 2005 Michael  Marčák
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show
12. 1. 2005 Poradí si Paříž s muslimským radikalismem? Simone  Radačičová
12. 1. 2005 Heroin připravil pana Lakatoše o dceru
11. 1. 2005 Otazník nad svobodnými volbami v USA Martin  Mrzena
11. 1. 2005 Býti voličem Petr  Pospíchal
10. 1. 2005 Jak pomáhá obětem asijské katastrofy Oskar a Český telecom Bohumil  Kartous
11. 1. 2005 Právní pomoc ženám, obětem domácího násili
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
7. 1. 2005 Oběti tsunami platí cenu války v Iráku George  Monbiot
6. 12. 2004 Hospodaření OSBL za listopad 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2005 Terry Jones: Proč se nevybírají peníze pro irácké mrtvé?   
12. 1. 2005 Volný trh sám o sobě neodstraní chudobu   
12. 1. 2005 Školné se má platit podle toho, kolik vzdělání "vynese" Radim  Valenčík
12. 1. 2005 Sen o nové důvěře Oskar  Krejčí
11. 1. 2005 Otazník nad svobodnými volbami v USA Martin  Mrzena
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
7. 1. 2005 Beránek versus Štěpánek -- ochočená revoluce? Pavel  Pečínka
7. 1. 2005 Asociace mezi idejemi Davida Huma Stanislav  Heczko
6. 1. 2005 Jak to, že tsunami nezasáhlo americkou základnu na ostrově Diego García v Indickém oceánu?   
6. 1. 2005 Jak přispějí české banky obětem asijské katastrofy? Bohumil  Kartous
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 O pocitu svobody Bohumil  Kartous
6. 1. 2005 Perníková chaloupka: od vyhnání z ráje k apokalypse Jan  Stern
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2005 Sen o nové důvěře Oskar  Krejčí
5. 1. 2005 Poděkování prodejci lakovaných růží Jaroslav  Doležal
8. 12. 2004 O úspěchu ve volbách nerozhodují billboardy, ale realizovaný program Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 ČSSD je třeba po trojích volbách... Oldřich  Průša
4. 12. 2004 Krize v ČSSD už je - a sociální demokraté to myslí upřímně ! Štěpán  Kotrba
2. 12. 2004 Vzkaz Mlynářovi: Chceme širokopásmový internet bez DPH!   
30. 11. 2004 Doleva se Škromachem? Irena  Ryšánková
29. 11. 2004 Schröder, Zapatero a Gross vyzvali evropské občany k schválení Evropské ústavy   
25. 11. 2004 Odpadlíci od SPD a PDS se rozhodli založit stranu   
23. 11. 2004 Pomůže sociální demokracii krása, nebo silný vůdce? Petr  Svoboda
23. 11. 2004 Volební kampaň sociální demokracie Pavel  Urban
22. 11. 2004 Klaus a Gross v Berlíně představili diametrálně různý pohled na EU Radek  Vogl
19. 11. 2004 Gross nemá právo si dnes stěžovat na Klause   
16. 11. 2004 Černý listopad pro českou levici Oskar  Krejčí
9. 11. 2004 Sociální demokracie nezaujala, agentury také ne Oskar  Krejčí