25. 2. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 2. 2005

Zpravodajství iráckého odboje za dny dny 6. - 13. února 2005

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Mafkarat al-Islam dokázal na území Iráku vytvořit síť 56 korespondentů, čímž vytvořil nejrozsáhlejší tým reportérů ze všech tiskových médií v zemi. Pokrývali události podrobně navzdory velmi svízelným komunikačním problémům a nedostatku bezpečnosti. Redakce webové stránky dostává denně kolem 75 zpráv z Iráku. Za jediný den 13. ledna 2005 bylo např. ohlášeno přes 145 operací proti okupantům. Počet útoků vrostl po americkém útoku na Fallúdžu z 85 denně na 132 denně. Také na jihu Iráku, kde dříve byla aktivita odboje malá, počet jeho akcí v poslední době vzrostl trojnásobně.

Stovky iráckých asyrských křesťanů, Turkmenů a jazídovců se zúčastnily demonstrace před štábem amerických sil v bagdádské tzv. Zelené zóně proti tomu, že kurdské nacionalistické strany jim v severním Iráku zabránily v účasti na volbách. Podle zpráv vydaných Asyrskou světovou informační agenturou Kurdská demokratická strana znemožnila rozvezení volebních uren do šesti měst a vesnic v okolí Mósulu, kde žijí asyrští křesťané. Mluvčí chaldejských asyrských křesťanů William Wardah prohlásil, že zásah kurdských spojenců Washingtonu znemožnil účast na volbách 200 000 osobám.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Neděle 6. února 2005

Mafkarat al-Islam se omlouvá za mezeru ve svém zpravodajství

Webová stránka Mafkarat al-Islam se v neděli omluvila iráckému lidu a svým čtenářům za 19 dní trvající omezení informací. Důvodem tohoto omezení byly komplikace ve vztahu webové stránky při plnění povinností vůči jejím iráckým zaměstnancům.

Mafkarat al-Islam dokázal na území Iráku vytvořit síť 56 korespondentů, čímž vytvořil nejrozsáhlejší tým reportérů ze všech tiskových médií v zemi. Pokrývali události podrobně navzdory velmi svízelným komunikačním problémům a nedostatku bezpečnosti. Redakce webové stránky dostává denně kolem 75 zpráv z Iráku. Za jediný den 13. ledna 2005 bylo např. ohlášeno přes 145 operací proti okupantům. Počet útoků vrostl po americkém útoku na Fallúdžu z 85 denně na 132 denně. Také na jihu Iráku, kde dříve byla aktivita odboje malá, počet jeho akcí v poslední době vzrostl trojnásobně.

Ramádí

Ve čtvrti Ta'mím v západní části města vybuchly po poledni tři bomby, instalované v menších vzdálenostech od sebe. Dvě z nich úplně zničily dvě Humvee z americké kolony a usmrtily devět vojáků. Třetí bomba minula cíl a explodovala několik metrů od obrněného vozidla. Američané pak jako obvykle uzavřeli okolí a hledali útočníky, nikoho však nenašli. Vojáci byli útokem otřeseni, mrtvoly svých druhů zanechali na místě a vrátili se na základnu opevněnou ještě od "voleb" zátarasy.

V téže čtvrti o něco později zastřelili američtí vojáci předního šajcha kmenů Dulajm Latífa Kámila ad-Dulajmího. Dulajmovci je jednou z největších kmenových skupin v Iráku a Dulajmí nebyl jejich první předák, jehož zavraždili okupanti -- 9. ledna 2005 byl zastřelen šajch Abd ar-Razzáq Anad Mu'adždžil al-Ku'úd, vůdce kmene Nimr, který tvoří největší část dulajmovské konfederace.

Po smrti šajcha Ku'úda vydala dulajmovská konfederace prohlášení, odsuzující jeho smrt a prohlašující ji za důkaz, "že americké síly pohrdají životy Iráčanů, zabíjejí je bez rozmyslu a míří přímo na civilisty bez udání jakéhokoli důvodu." Vražda dalšího šajcha toto konstatování jen potvrdila.

Hásiba

V tomto městě blízko syrské hranice odpálili partyzáni bombu pod americkou vojenskou kolonou. Výbuch úplně zničil jedno Humvee a zabil všechny vojáky v něm. Protože americké síly vyhlásily v celé oblasti zákaz nočního vycházení, nemohl korespondent Mafkarat al-Islam zjišťovat bližší okolnosti útoku.

Sebevražda tří amerických vojáků v Hítu

Jeden z tlumočníků pracujících na základně Ajn al-Asad u Hítu sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že tři američtí vojáci sloužící na základně spáchali sebevraždu.

Jeden z těchto tří byl těžce znetvořen ve tváři následkem popálenin utrpěných při bombovém útoku na jeho obrněné vozidlo před několika měsíci. Když si pak zažádal o dovolenou, aby mohl navštívit USA, nebylo mu vyhověno načež napadl důstojníka a byl na tři dny uvězněn.

Druzí dva se o sebevraždu pokusili už přede dvěma týdny, kdy se zavřeli v místnosti a snažili se otevřít kanystr s plynem. Tehdy se k nim dostal jiný voják a v činu jim zabránil. Oba pak byli osvobozeni od služby a počítalo se, že se během dvou dnů vrátí domů.

BAGDÁD

Sunnitští duchovní odmítají vládu a volby Rada muslimských ulamá oznámila, že se nebude podílet na politickém systému v Iráku dokud bude země okupována. V dalším prohlášení rada oznámila, že vyzvala OSN, aby odmítlo uznat vládu, která vzejde z Američany uspořádaných voleb s tím, že mnohé vrstvy iráckého lidu se voleb nezúčastnily.

Boje v Mahávílu V boji, k němuž došlo v noci v Mahávílu jižně od Bagdádu, bylo zabito nejméně 22 iráckých vojáků. Podle agentury SAP přijeli povstalci v několika malých autech a zaútočili na policejní stanici. V nastalém hodinu trvajícím boji bylo podle policejního kapitána Muthanny Chálida zabito 5 příslušníků tzv. národní gardy a 17 policistů a padlo 14 mudžáhidů. Dalších 18 členů loutkových sil bylo zraněno.

Uneseni čtyři Egypťané Podle AFP byli dopoledne uneseni čtyři egyptští inženýři pracující v okupovaném Bagdádu pro egyptskou společnost Uraskom. Pracovali na konstrukci věží pro přenos signálů mobilních telefonů kolem Bagdádu. Ozbrojení muži zastavili jejich auto, jímž jeli do práce v západním Bagdádu. Několik zaměstnanců této společnosti bylo uneseno v září 2004, později však byli propuštěni.

Islámská armáda v Iráku oznámila, že zničila v Tádží severně od Bagdádu americké vojenské vozidlo. Videozáznam zaslaný TV al-Džazíra ukázal zničené hořící Humvee, jehož posádka byla podle sdělení organizace celá zabita.

Suwajrá

Bombový výbuch pod ukrajinskou kolonou úplně zničil vojenské vozidlo a zabil nebo zranil několik ukrajinských vojáků. Korespondent Mafkarat al-Islam se na místo výbuchu dostal o hodinu později a na místě ještě viděl kusy zničeného vozidla a kaluže krve na silnici.

Latífíja

Povstalecká skupina nazývaná Islámská armáda v Iráku se přihlásila k odpovědnosti za zapálení amerického vozidla v Latífíji. Podle videozáznamu, který odvysílala TV al-Džazíra, odpálila skupina bombu na dálku a způsobila silnou explozi.

Hillá

Pět povstaleckých bojovníků zaútočilo na automobil se čtyřmi členy amerického "výboru civilní zprávy", všechny zabili i s jejich iráckým řidičem, členem tzv. národní gardy. Americké a irácké loutkové síly pak místo uzavřely a neúspěšně pátraly po útočnících.

Mundhiríja

Povstalci ostřelovali americkou základnu v Mundhiríji východně od Ba'qúby na irácko-íránské hranici. Tato základna bývala dříve štábem íránských "Lidových mudžáhidů" (Modžáhedín e-chalq), které Američané po okupaci Iráku vyhnali. Tamní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že na základnu dopadly kolem 17:00 čtyři rakety a o několik minut později byly slyšet exploze.

Člen irácké pohraniční policie korespondentovi sdělil, že Američané pak odváželi letecky 15 těl mrtvých vojáků.

Ba'qúba

V poledne najel sebevrah s pickupem s bombou do kolony čtyř amerických Humvee. Mluvčí ba'qúbské místní správy řekl korespondentovi Mafkarat al-Islam, že byla zničena dvě Humvee a třetí poškozeno, sedm vojáků zabito a pět dalších zraněno; jeden ze zraněných o něco později zemřel.

Samáwa

V neděli ráno nalezla irácká loutková policie ve město mrtvolu osoby asijského původu. Podle důstojníků loutkových sil, kteří mluvili s korespondentem Mafkarat al-Islam, šlo zřejmě o Japonce. Jeho tělo leželo na silnici vedoucí do centra města.

Američané stáhli z Iráku 25 000 vojáků, kteří už nebyli schopní bojovat

Korespondent Mafkarat al-Islam v Basře oznámil, že Američané stáhli ze země 25 000 vojáků. Na místním letišti a v přístavu Basra bylo možno vidět řadu letadel a více než 40 amerických lodí, které vojáky přepravovaly do Kuvajtu. Odsun začal v sobotu kolem 1:00 a pokračoval ještě v neděli odpoledne. Administrativní úředník přístavu Umm Qasr u Basry Kamál al-Basrí řekl pro tisk, že "americké síly stáhly 25 000 vojáků ze svých sil, které působí v Iráku" a dodal: "Tito američtí vojáci byli staženi, protože někteří byli postiženi mentálními potížemi jako hysterie nebo nespavost."

Korespondent Mafkarat al-Islam k tomu poznamenal, že blízko letiště a přístavu se shromáždily děti, pronásledovaly auta s vojáky a házely na ně kameny. Některé volaly: "Alláhu akbar! Jejich letadlo odletělo!" Odjíždějící Američané byli viditelně šťastní z toho, že opouštějí iráckou půdu. Američtí představitelé však jejich radost zřejmě nesdíleli, protože dali uzavřít všechny cesty do Basry, aby co nejvíce omezili zprávy o odchodu vojáků.

Podle svědků americké a britské síly bránily novinářům bez ohledu na to, pro koho pracují, v přibližování se k vojenským kontrolám. Jeden z novinářů byl dokonce uvězněn a jeho kamera zkonfiskována poté, co fotografoval oddíl amerických vojáků vcházející do přístavu, aby se připravil k odjezdu. Nebe nad Basrou bylo plné amerických letadel, vrtulníků a bezpilotních špionážních letounů všeho druhu. Signály mobilních telefonů a internetu byly v centru Basry rušeny. Podle některých zpráv dorazil do Basry vysoce postavený důstojník loutkové armády.

Krátce před 18:00 podnikl irácký odboj mohutný útok na letiště v Basře, které ostřeloval nejméně 30 raketami typu Taríq, Grad i Kaťuša a mimoto minometnými střelami. Podle svědků stoupaly z letiště mraky hustého kouře a bylo slyšet kvílení sirén.

Spolehlivé zdroje v Basře oznámily, že ve stejnou dobu bylo východně od města sestřeleno americké transportní letadlo směřující na zdejší letiště. Svědkové je viděli kolem 18:00 padat k zemi. Protože ve městě platí zákaz vycházení, nepodařilo se korespondentovi Mafkarat al-Islam získat další informace.

Pondělí 7. února 2005

Ramádí

Ve zprávě odesílané v 17:20 referoval korespondent Mafkarat al-Islam o probíhajících prudkých bojích mezi povstalci na jedné a americkými silami a tzv. národní gardou na druhé straně, které probíhaly v několika čtvrtích města. Oznamoval, že bojovníci zabili nebo zranili 54 amerických vojáků, zničili devět Humvee a jedno obrněné vozidlo. Zapálili také pět aut loutkových sil. Jedna jednotka gardy z něj uprchla a korespondent prý viděl utíkat před bojovníky americké vojáky.

Americká letadla a vrtulníky ostřelovaly pozice mudžáhidů, ale nezpůsobily jim větší škody. Uprostřed bojů se korespondent setkal s velitelem Organizace Asadalláha al-Gháliba Alího ibn Abí Táliba, který mu řekl: "Získali jsme nad nimi převahu. Teď padli do léčky. Pes padl do lovcovy pasti. Zatlačíme je do úzkého prostoru, kde je snáze obklíčíme. Bude-li Bůh chtít, přineseme vám dobré noviny." V téže chvíli místní mešity vysílaly volání "Alláhu akbar!" a modlitby za vítězství. Nejprudší boje probíhaly ve čtvrti Ta'mím, kde byly ulice posety mrtvolami Ve čtvrti Sisak použili Američané jedovatý plyn.

Lékař místní nemocnice sdělil, že viděl čtyři mrtvé civilisty, z toho dvě děti, a šest bojovníků včetně 16letého chlapce.

Američané uzavřeli všechny přístupové cesty k Ramádí. Podle sdělení svědků k městu mířily od Chálidíje americké posily.

Qá'im

Do amerického kontrolního stanoviště západně od Qá'imu najelo auto naložené výbušninou. Podle úředníka nedaleké celnice zabilo 11 amerických vojáků a zničilo dvě Humvee. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že další voják útok s těžkými zraněními přežil. Úplně ohořelé tělo sebevražedného řidiče auta nalezli místní lidé skoro 50 metrů od místa exploze a pohřbili je na Hřbitově mučedníků.

Hít

14 raket Grad zasáhlo odpoledne americkou základnu Sikak 8 km západně od Hítu. Jde o druhou největší základnu na západě Iráku. Ze základny pak bylo vidět stoupat kouř a ozývalo se houkání sirén, bylo slyšet také druhotné exploze, způsobené výbuchy uskladněné munice. K hašení ohně byly přivolány americké vrtulníky.

Baghdádí

Na východním okraji města explodovala odpoledne silná bomba, která úplně zničila Humvee, čtyři vojáky v něm zabila a pátému utrhla ruku.

Ba'qúba

Mluvčí místní nemocnice oznámil, že při sebevražedném útoku na policejní stanici ve městě bylo 14 Iráčanů zabito a nejméně 13 zraněno. Neuvedl, kolik z obětí pocházelo z řad policistů. Videozáznamem se později k činu přihlásila Základna džihádu v Zemi dvou řek.

BAGDÁD A OKOLÍ

Útoky Brigády Revoluce 1920, křídlo Vlasteneckého islámského odporu, se přihlásily k odpovědnosti za minometný útok na štáb okupačních sil v Abú Ghurajb. Na videozáznamu odvysílaném na TV al-Džazíra, bylo možno vidět oblaka kouře, stoupající z koncentračního tábora.

Eskadry islámské armády v Iráku se podobným způsobem přihlásily k bombovému útoku na americké obrněné Humvee v Džarf as-Sachr jižně od Bagdádu. Vozidlo bylo zneškodněno a jeho posádka zabita.

Irácký ostřelovač zastřelil u Sukkáníje na jihu Bagdádu amerického vojáka, který řídil frontu aut u benzinové stanice. Americká armáda pak stanici uzavřela a obklíčila její okolí, prohledávala vysoké budovy v okolí a nalezla nábojnici s kusem papíru, na němž bylo napsáno: "Co bylo krví způsobeno, nemůže být oplaceno jinak než krví. Bagdádský ostřelovač". Jeho samotného se najít nepodařilo, ač za poslední tři měsíce už zastřelil nejméně 40 amerických vojáků.

Severoirácké menšiny demonstrovaly proti kurdským nacionalistům Stovky iráckých asyrských křesťanů, Turkmenů a jazídovců se zúčastnily demonstrace před štábem amerických sil v bagdádské tzv. Zelené zóně proti tomu, že kurdské nacionalistické strany jim v severním Iráku zabránily v účasti na volbách. Podle zpráv vydaných Asyrskou světovou informační agenturou Kurdská demokratická strana znemožnila rozvezení volebních uren do šesti měst a vesnic v okolí Mósulu, kde žijí asyrští křesťané. Mluvčí chaldejských asyrských křesťanů William Wardah prohlásil, že zásah kurdských spojenců Washingtonu znemožnil účast na volbách 200 000 osobám. Demonstranti pochodovali pod transparenty s nápisem "Žádáme svá demokratická práva a odmítáme marginalizaci". Podle předběžných výsledků voleb, oznámených v pondělí, jsou kurdské strany na druhém místě za proamerickými ší'ity. Na třetím místě se umístili stoupenci Ijjáda 'Álawího.

Júsúfíja

Mudžáhidové odpálili v 8:00 ve městě bombu pod americkou kolonou. Podle sdělení svědků tvořila kolonu čtyři vojenská vozidla, z nichž exploze zničila jedno Humvee, zabila čtyři vojáky a pátého vážně zranila. Američané okolí uzavřeli, přivolali posily obrněných vozidel a vrtulníků a začali hledat útočníky. Prohledali řadu domů, v nichž našli množství různých zbraní včetně protitankových střel a zatkli řadu místních lidí. Razie trvala nejméně pět hodin.

Útok na policisty před mósulskou nemocnicí

Podle sdělení irácké loutkové policie bylo nejméně 13 Iráčanů zabito při sebevražedném útoku bojovníka, který s autem naloženým výbušninou najel do skupiny policistů před místní nemocnicí. Ředitel nemocnice sdělil, že ve chvíli výbuchu byla před nemocnicí velká skupina policistů, výbuch způsobil na silnici velký kráter a zničil pět soukromých aut. Podobně jako v Ba'qúbě se i k tomuto útoku později přihlásila Základna džihádu v zemi dvou řek.

Odbojová skupina Armáda partyzánů sunny zveřejnila na své webové stránce videozáznam popravy kolaboranta-tlumočníka, který pracoval pro americké okupanty. Muž, který se představil jako Safád Muhammad Hasan z Mósulu, varoval na záznamu ostatní tlumočníky, aby přestali pro Američany pracovat. Pak mu byly zavázány oči a byl zezadu střelen do hlavy.

Irbíl

Pod hlídkou kurdských pešmergů vybuchla kolem 9:00 ve čtvrti Sijámind bomba, která zničila jejich Nissan a pět vojáků usmrtila.

Hillá

Nad městem sestřelili Iráčané americký vrtulník Cobra. K akci se přihlásila skupina patřící k První Muhammadově armádě u uvedla, že k sestřelení použila raketu Farúq 1. Podle svědků se zasažený vrtulník zřítil v plamenech na zem; jeho dvoučlenná posádka bezpochyby zahynula.

Basra

Pod britskou kolonou explodovala v okrsku Aššár v Basře bomba, která zdemolovala obrněné vozidlo a zabila dva britské vojáky. Další dva utrpěli smrtelná zranění a jeden z nich se poté na místě zastřelil.

Ulamá odsoudili mučení vězňů v táboře Bucca

Rada muslimských ulamá vydala prohlášení odsuzující zacházení s vězni v americkém koncentračním táboře Bucca v Umm Qasru. Na tiskové konferenci v Bagdádu člen rady šajch Abd as-Sattár al-Kubajsí přečetl úryvky z dopisu jednoho tamního vězně, popisujícího své utrpení. Jednou z forem mučení je lámání nohou vězňům, dalšími např. drcení jejich prstů nebo zavírání na několik hodin do mrazících skříní. Kromě toho jsou někteří vězni nuceni páchat smilstvo. Američtí vojáci i vojačky na hlavy vězňů dělají "ohavnou věc". Vězni jsou také vystavováni velmi prudkému světlu a nesnesitelnému hluku.

Úterý 8. února 2005

Útok na sionisty v Hítu

Exploze bomby, k níž došlo v 9:00, zasáhla ve čtvrti Zuhúr na jihu města konvoj bílých automobilů GMC. U jejich 11 mrtvých pasažérů pak podle dokladů útočníci zjistili, že šlo o agenty Mossadu. Američtí vojáci na místo dorazili o hodinu později a marně prohledávali mrtvoly ve snaze najít jejich dokumenty. Organizace, která se k akci přihlásila, oznámila, že se jednalo o členy tajné sionistické policie.

Qá'im

Síly odporu vypálily kolem 14:00 nejméně 16 raket a minometných střel na americkou základnu A22. Podle sdělení úředníka celnice střely zasáhly baráky, ale nezapálily je. Americké vrtulníky později evakuovaly minimálně 30 obětí útoku na základnu Ajn al-Asad u Hítu.

Dopoledne zasáhli Iráčané raketou země-vzduch americký vrtulník Chinook, letící nízko nad městem. Hořící stroj se zřítil na zem a jeho výbuch otřásl celým městem, protože stále vybuchovala munice, kterou převážel. Američané okolí pádu vrtulníku uzavřeli, ale pro neustálé exploze se k němu nemohli přiblížit. Přesto po okolí posbírali 14 mrtvol příslušníků své námořní pěchoty, které výbuch rozmetal až do vzdálenosti 100 metrů.

Ramádí

Ve čtvrti Ta'mím došlo ráno ke srážkám mezi příslušníky odboje na jedné a americkými vojáky s "iráckými" silami rychlého nasazení na druhé straně. Tyto síly byly do města nasazeny poté, co tzv. národní garda v provincii Anbár hromadně rezignovala. Korespondent Mafkarat al-Islam z města oznámil, že drobné šarvátky hrozily přerůst ve větší boj, ale po hodině se Američané stáhli. Během bojů byla zapálena tři Humvee a zabito devět amerických vojáků, tři další zraněni. Jordánský list al-Arab al-Jawm naproti tomu oznámil zabití pouze dvou vojáků. Padli též dva mudžáhidové, jeden z nich přišel jako dobrovolník z Kataru. Podle korespondenta měli nad Američany bojovníci značnou početní převahu. Po ústupu Američanů ostřelovali bojovníci minometnými střelami guvernérský úřad ve městě, sloužící jako štáb amerických sil.

BAGDÁD

Pod americkou vojenskou kolonou v Tárimíji severně od Bagdádu odpálili povstalci bombu, když předtím varovali pracovníky opravující elektrické vedení v oblasti, aby nechali práce a odešli. Podle svědků výbuch zničil americký náklaďák Zil a zabil všech 11 vojáků na něm převážených a řidiče. Po explozi zůstal na silnici tři metry hluboký kráter.

Organizace Eskadry islámské armády v Iráku se přihlásila k odpovědnosti za vypálení tří raket Taríq země-země na americký okupační štáb v bagdádské tzv. Zelené zóně. Videozáznam se záběry útoku odvysílala TV al-Džazíra v úterý večer.

Auto naložené výbušninou explodovalo v blízkosti nákladního auta, převážejícího rekruty pro tzv. iráckou armádu na základnu na neužívaném letišti v západní části Bagdádu. Zástupce nemocnice Jarmúk sdělil agentuře Reuters, že výbuch zabil nejméně 21 a zranil asi 27 zájemců o službu Spojeným státům.

Mithál al-Alúsí stoupenec "normalizace" vztahů se sionistickým "státem" v okupované Palestině a hlava tzv. Demokratické irácké národní strany, která do nedávných voleb vyslala 25 kandidátů včetně jeho, oznámil prostřednictvím AFP, že jeho dva synové ve věku 22 a 30 let byli v úterý zabiti střelbou na jejich auto nedaleko jeho domu v Bagdádu.

Rada muslimských ulamá oznámila, že americké síly vpadly do domu jejího člena šajcha Nadžma Abd an-Násira a když ho nenašly doma, zatkly čtyři jeho bratry. Prohlášení přineslo rádio Sawa s tím, že Američané zničili veškeré zařízení domu, sebrali šajchův osobní počítač a ukradli všechny peníze jeho rodiny.

Mósul

Auto naložené výbušninou explodovalo před policejní stanicí v převážně křesťanském městě Talkíf blízko Mósulu. Byli zraněni dva loutkoví policisté.

Jordánský deník al-Arab al-Jawm oznámil, že východně od Mósulu byli při útoku na jejich auto zastřeleni dva členové Kurdské demokratické strany a třetí byl zraněn. Deníku to sdělil člen KDS Abd al-Ghání.

Basra

Velitelský štáb tzv. irácké armády vydal prohlášení, v němž povolil příslušníkům bývalé Armády Irácké republiky, aby se vrátili k jednotkám, které byly rozpuštěny po příchodu amerických a dalších "mnohonárodních" sil do Iráku. Na tiskové konferenci američtí vojenští velitelé a důstojníci štábu tzv. Irácké armády oznámili, že důstojníci a vojáci bývalé armády mohou vstoupit do řad loutkových sil bez ohledu na svou dřívější činnost. Mají tak doplnit mezery vzniklé odchodem okupačních vojáků.

Generálmajor Rašíd Alí z loutkového štábu na konferenci sliboval vysoké platy a materiální i jiné náhrady vojákům za ztráty, které mezitím utrpěli. Prohlásil, že důvodem tohoto rozhodnutí bylo, že "členové bývalé armády mají odborné znalosti, které moderní armáda potřebuje." Vojáci prý mohou být rozmístěni do míst, odkud odejdou okupační vojáci, ale neuvedl nic přesného.

Středa 9. února 2005

Ramádí

Druhá největší americká základna v Ramádí umístěná v bývalé sklárně, se stala v 10:00 terčem 16 minometných střel ráže 120 mm. Podle svědků způsobila střelba v objektu několik požárů a mohutné druhotné exploze uskladněné munice. Podle nich musel útok způsobit Američanům těžké ztráty, protože pozorovali čtyři vrtulníky, odvážející opakovanými lety po 45 minut mrtvé a zraněné. Dvě hodiny po útoku pak vojáci ze základny odváželi pět vraků vojenských vozidel a z komplexu stále ještě stoupal kouř.

Důstojník místní loutkové policie oznámil, že v Súfíji východně od města byla nalezena těla pěti policistů. Vedle těl byl nalezen vzkaz, že stejný osud potká každého, kdo bude spolupracovat s tzv. premiérem Ijjádem 'Álawím.

Mundhír al-'Itháwí

Bojovníci zaútočili v tomto městě na správní úřady a unesli ředitele zemědělského zařízení a úředníky městské finanční správy. Podle sdělení důstojníka místní policie unesli v úterý v centru města také jednoho z policejních důstojníků, když se vracel domů. Kromě toho byl unesen i minibus s osmi loutkovými policisty.

Hít

V oblasti Bú Ásaf 8 km jižně od Hítu sestřelili partyzáni odpoledne americký vrtulník Black Hawk. Korespondent Mafkarat al-Islam, který byl poblíž, oznámil, že akci provedly Salafíjské eskadry. Posádka vrtulníku byla na místě mrtvá a těla byla později nalezena asi kilometr od místa pádu v palmovém háji.

Dvojitá pozemní mina explodovala kolem 8:15 na okraji vesnice Maschán 8 km západně od Hítu a zasáhla Humvee, upravené jako pickup pro převoz 12 vojáků. Ve chvíli útoku jich v něm sedělo 10. Exploze roztrhala vozidlo na kusy, usmrtila 6 vojáků a zbývající 4 zranila. Podle místních svědků byl jeden z nich zraněn smrtelně. Američtí vojáci pak celou vesnici obklíčili, prohledávali domy a zatkli několik mladíků.

Hásiba

Na mostě Mardž jižně od města, ležícího 460 km západně od Bagdádu, explodovala ráno bomba pod americkou kolonou. Zničila jedno vozidlo na přepravu vojáků, z nichž šest usmrtila a tři vážně zranila. Američanům se dvě mrtvoly nepodařilo najít, později se ukázalo, že je exploze vymrštila z mostu do Eufratu. K odpovědnost za útok se přihlásila organizace Ansar as-Sunna.

BAGDÁD a okolí

Dopoledne vypálily síly odporu 21 raket Grad a Taríq na americký štáb na základně Sukkáníja v jihobagdádském předměstí Durá. Podle svědků vznikl v objektu rozsáhlý požár. K jeho uhašení byli vůbec poprvé použiti iráčtí kolaboranti, snad proto, že celý komplex byl tak plný kouře, že nebylo možno něco vidět. Místní úředník, který hašení řídil, sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že při útoku bylo zabito 40-50 lidí, buď amerických vojáků nebo filipínských sluhů a žoldáků.

Irácká loutková policie bez dalších podrobností oznámila, že vysoký úředník (ředitel) tzv. ministerstva bydlení a staveb byl v Bagdádu zastřelen.

Unesen byl také vysoký úředník tzv. ministerstva vnitra.

Egyptský list al-Wafd oznámil, že dva mladí Holanďané, kteří nedávno přijali islám, se po přečtení listu vězeňkyně z Abú Ghurajb Fátimy přidali k bojovníkům odporu. Jeden z nich je původem Holanďan, druhý pochází ze Surinamu.

Na ulici Hajfa v centrálním Bagdádu zaútočili bojovníci na konvoj tří aut kurdských kolaborantů a tři Kurdy, členy Kurdské národní strany, zabili. Strážci Kurdů se pustili s bojovníky do boje, ale těm se podařilo zničit i jedno auto.

Při srážce v Dulu'íji byli podle zprávy jordánského listu al-Arab al-Jawm zabiti dva iráčtí loutkoví vojáci a jeden povstalec.

Americké okupační síly přiznaly, že severně od Bagdádu byl v úterý zabit jeden jejich voják a jako obvykle neuvedli žádné podrobnosti.

'Amará

Auto patřící sunnitským náboženským nadacím v převážně ší'itském městě 'Amará v provincii Majsán jižně od Bagdádu bylo přepadeno ozbrojenci, kteří zabili zaměstnance nadace a jeho syna.

Belgie je připravena cvičit irácké loutkové síly

Podle zprávy AFP belgický ministr zahraničí po rozhovorech s Condoleezzou Riceovou oznámil, že souhlasí s výcvikem iráckých policistů v Belgii, eventuálně připustil možnost, že by Belgie společně s Německem mohla provádět jejich výcvik ve Spojených arabských emirátech.

Portugalsko stahuje okupační vojáky

Podle zprávy portugalské tiskové agentury paravojenský portugalský kontingent se ve čtvrtek, tedy o dva dny dříve, než bylo stanoveno, vrátí domů. Příčinou včasnějšího odchodu jsou dopravní možnosti. Portugalsko mělo od listopadu 2003 v Iráku 127člennou paravojenskou jednotku. Byla umístěna v Násiríji. Portugalsko oznámilo, že čtyři důstojníci v Iráku zůstanou společně s britskými a italskými jednotkami v Násiríji, aby pomáhali iráckým bezpečnostním službám.

Júsúfíja

Pod americkou kolonu čtyř vojenských vozidel explodovala po poledni bomba, která podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam zabila pět vojáků. Jak korespondentovi potvrdil důstojník loutkové policie, výbuch zničil tank, který byl silou exploze vymrštěn do vzduchu.

Bajdží

Kapitán loutkové policie Násir Hammúd oznámil, že při útoku na policejní stanici v Bajdží byl zabit jeden náhodný chodec.

Madžíd Muhammad z místní tzv. národní gardy sdělil jordánskému listu al-Arab al-Jawm, že při dopoledním útoku byl ve městě zabit jeden člen gardy a tři byli zraněni. Všichni údajně pracovali v oddíle střežícím ropná zařízení.

Hlavní větev plynovodu vedoucího z kirkúckých ropných polí do rafinérie v Bajdží byla v oblasti Fatha 59 km jihozápadně od Kirkúku zasažena raketami.

Balád

Na cestě vedoucí do starého města zaútočil osamělý bojovník na oddíl amerických vojáků. Podle svědků seděl mudžáhid na kraji silnice s velkým batohem od 9:00 a čekal na americkou hlídku, která se objevila teprve ve 13:00. Pak na ni s výkřikem Alláhu akbar! začal pálit. Z 15 vojáků jich zabil šest a čtyři zranil, jednoho z nich vážně. Teprve potom se Američané zmohli na odvetnou palbu a muže rozstříleli. Poté místo obklíčili, mrtvé a raněné odvezli. S autem pak přijeli k tělu mrtvého bojovníka, dva z vojáků do něj vyprázdnili zásobníky, třetí se na něj přede všemi vymočil za hlasitého a hysterického křiku. Pak odjeli a místní lidé vzali zmučené tělo bojovníka, odvezli je nejprve do nemocnice a pak je pochovali na hřbitově mučedníků západně ode města. Korespondentovi Mafkarat al-Islam řekl jeden z lékařů, který tělo prohlížel, že v něm našel 63 kulek, většinou v hlavě a hrudi.

Jak napsal jordánský list al-Arab Al-Jawm, americké síly oznámily, že u Baládu zaútočili bojovníci na jejich konvoj, zabili jednoho a zranili druhého vojáka.

Tikrít

List al-Arab al-Jawm oznámil, že chorvatské ministerstvo zahraničí oznámilo, že jeden chorvatský občan, který si v Iráku přivydělával jako řidič kamiónu, byl blízko Tikrítu zabit při útoku na konvoj se zásobami pro americkou armádu. Chorvatsko vyzvalo své občany, aby se do Iráku nevydávali s tím, že pokud tak přesto učiní, musí počítat s nebezpečím, které tam na ně může čekat.

Mósul

Sebevražedný bojovník narazil v poledne s černým autem Daewoo naloženým výbušninou do amerického kontrolního stanoviště v mósulské čtvrti Islá az-Zirá'í a zabil sedm amerických vojáků a jednoho iráckého tlumočníka. Další čtyři vojáci byli vážně zraněni.

Americká armáda přiznala smrt jednoho svého vojáka při útoku partyzánů v Mósulu. Podle oznámení šlo o příslušníka tzv. Komanda svobody, který byl zastřelen 6. února.

Samarrá'

Plukovník Najíf Hamíd z loutkové policie oznámil, že při explozi dvou vozidel policejní hlídky v centru města byli čtyři policisté zabiti a dva zraněni. Také tuto zprávu přinesl deník al-Arab al-Jawm.

Basra

Povstalci provedli v okrsku Qal'a jižně od Basry atentát na korespondenta proamerických stanic al-Hurra a al-Fajhá Abd al-Husajna al-Chaz'álího, původem Íránce. Zabit byl též jeho syn, jenž s ním seděl v autě. Al-Hurra byla založena v roce 2004 z amerických peněz jako pokus o konkurenci TV al-Arabíja a al-Džazíra, které informovaly o událostech v Iráku jinak, než si žádali okupanti.

Členové libanonského Hizballáhu v Iráku obviněni z terorismu

Londýnský arabský deník al-Hájat citoval tzv. iráckého ministra vnitra Faláha an-Naqíba, podle něhož loutkoví představitelé zatkli v Iráku 81 členů libanonského Hizballáhu a obvinili je z terorismu.

Čtvrtek 10. února 2005

Hásiba

Časně ráno otřásla silná exploze okrskem Gharába západně od Hásiby. Kapitán loutkové policie řekl tamnímu korespondentovi Mafkarat al-Islam, že šlo o výbuch bomby pod americkou kolonou sedmi kamionů naložených zásobami a municí, jedoucích na americkou základnu Ajn al-Asad. Výbuch podle něho zničil kamion jedoucí v čele a druhý zneškodnil. Zabiti byli čtyři američtí vojáci a dva nepálští řidiči. První kamion byl naložen trhavinami, proto byla exploze tak silná, a vozidlo pak během tří hodin shořelo na popel. Ostatním vojákům se ani nepodařilo dostat z něho mrtvoly vojáků a řidiče.

K odpovědnosti za útok se přihlásily Eskadry slibu Pravdy. Šlo již o čtvrtý podobný útok během posledního týdne.

Hadítha

Auto naložené výbušninou najelo kolem 14:00 ve vesnici Haqláníja severně od Hadíthy do americké vojenské kolony a jeho řidič se odpálil, i když se ho Američané snažili střelbou zastavit. Jak oznámil korespondent Mafkarat al-Islam, exploze zničila dvě Humvee, zabila devět a zranila tři okupační vojáky.

BAGDÁD A OKOLÍ

Zničeno pracoviště Mossadu

Síly iráckého odboje zaútočily na úřad v blízkosti hotelu Hamra v okrsku Džádiríja v centru Bagdádu, který byl sídlem sionistické tajné služby Mossad. Informovaný zdroj sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že při útoku byli zabiti čtyři sionisté, tři iráčtí kolaboranti a muž jménem Wardan, který byl ředitelem úřadu. Korespondent oznámil, že úřad byl otevřen v prosinci 2004 pod názvem "Ikál" a údajně mělo jít o zaměstnavatelskou agenturu. Ve skutečnosti ji řídilo několik důstojníků Mossadu a skupina iráckých kolaborantů. Úřad byl v přímém styku s úřadem sionistického premiéra Ariela Šarona.

Podle informací, které korespondent získal, úřad organizoval únosy více než 450 iráckých vědců včetně fyziků, nukleárních fyziků a akademiků do zahraničí. Ti byli dopravováni do zemí jako Řecko, Švédsko a Spojené státy. Kromě toho vydával úřad magazíny nazývané al-Hájat (Život) a at-Tamarrúd (Povstání), určené iráckým ženám a povzbuzující je k tomu, aby přijímaly "západní hodnoty". Al-Hájat otiskoval smyšlené historky o iráckých ženách, které se vzbouřily proti svému sociálnímu postavení. Magazíny byly distribuovány politickým stranám a zahraničním organizacím.

Boje

Povstalci kolem 13:00 zaútočili ve vesnici Džuwajmísíja jižně od Suwajrá na kolonu ukrajinských vojáků. Korespondent Mafkarat al-Islam citoval ve zprávě místní svědky, podle nichž bojovníci na Ukrajince odpálili tři vlastnoručně vyrobené střely z pancéřových pěstí, zapálili dánské vojenské vozidlo a další zneškodnili. Na místě se pak objevili američtí vojáci, místo uzavřeli, ale útočníky najít se jim nepodařilo. Mrtvé a zraněné Ukrajince odvezly americké vrtulníky. Místní lidé uvedli, že mrtvých viděli nejméně pět.

Auto naložené výbušninou explodovalo v centru Bagdádu a podle sdělení loutkové policie agentuře Reuters zabilo nejméně dvě osoby a čtyři zranilo.

65 km jihovýchodně od Bagdádu v Salmán Báku došlo k boji mezi povstalci a loutkovou policií, v níž bylo nejméně 10 policistů zabito. Další zpráva místní policie uváděla, že nejméně 65 policistů bylo v boji zraněno.

Loutkový režim hodlá uzavřít hranice

Loutkový irácký režim nařídil uzavření celých iráckých hranic ve dnech od 17. do 22. února. Podle agentury Reuters režim toto opatření nijak nezdůvodnil, je však možné, že se toto období bude časově krýt s vyhlášením volebních výsledků. AFP mezitím citovala mluvčího vlády Thá'ira an-Naqíba, podle něhož budou hranice uzavřeny z důvodu ší'itského svátku Ašurá. V tento čas obvykle přichází velký počet poutníků z Íránu, kteří se shromažďují u ší'itských hrobek v jižním Iráku; režim se obává, že by bylo obtížné zajistit jejich bezpečnost.

Irbíl

Ostřelovač ze střechy obchodu na ulici Dahúk v centru Irbílu zastřelil kolem 13:00 jihokorejského okupačního vojáka, stojícího na ulici. Jak sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam svědek, korejští vojáci poté spolu s kurdskými pešmergy prohledávali okolí, ale nenašli nic kromě lana houpajícího se ze střechy a visícího do rovnoběžné ulice.

Nadžaf

Iráčtí povstalci odpálili bombu v blízkosti americké hlídky u nadžafského hřbitova Dár as-salam, zničili Humvee, zabili čtyři okupační vojáky a pátého zranili. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že na vlastní oči viděl částečně ohořelá těla mrtvých Američanů. Ve večerní zprávě korespondent oznámil, že loutkové síly právě prohledávají okolí útoku.

Basra

Na hlavní třídě procházející okrskem Aššár v Basře vybuchla silná bomba pod kolonou čtyř britských obrněných vozidel. Podle očitých svědků zničila exploze jedno a zneškodnila druhé vozidlo. Na místě byli zabiti čtyři britští vojáci a jejich egyptský tlumočník.

Britské síly prohledávaly celé okolí a fotografům zabránily přiblížit se k místu výbuchu. Korespondent Mafkarat al-Islam získal informace o podrobnostech od člena loutkové policie.

Pátek 11. února 2005

Hít

Tři pozemní miny, položené na okraji silnice v hítské čtvrti Zuhúr, explodovaly v 10:00 pod americkou pěší hlídkou. Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam bylo celkem zabito nebo zraněno nejméně 25 Američanů, pouze tři vojáci vyvázli bez zranění. Korespondent pak viděl několik Humvee, která mrtvé a zraněné odvážela, a na každém bylo naloženo pět nebo šest těl.

Ramádí -- Chálidíja

Brigády Islámské armády v Iráku se přihlásily k odpovědnosti za odpálení raket na americkou základnu v Ramádí. Videozáznam zaslaný TV al-Džazíra ukazoval černý dým valící se ze základny.

Ve stejné době se další organizace, Armáda mudžáhidů, přihlásila prostřednictvím videozáznamu k bombovému útoku na americké Humvee ve městě Chálidíja západně od Bagdádu.

BAGDÁD

Exploze bomby pod australskou pěší hlídkou ve východním Bagdádu zničila obrněné vozidlo a zabila tři australské vojáky; další dva byli zraněni. Američané v doprovodu iráckých loutkových sil uzavřeli ulice vedoucí k místu útoku a prohledávali auta zaparkovaná v okolních ulicích.

Irácké bezpečnostní zdroje oznámily, že ozbrojení muži unesli 20 loutkových policistů, většinou zraněných, z nemocnice v Salmán Báku 65 km jihovýchodně od Bagdádu. K únosu došlo po prudkém, několik hodin trvajícím boji mezi policií a povstalci, v němž bylo nejméně 14 policistů zabito a kolem 65 zraněno. Policie kromě toho přišla o 46 aut. Maskovaní muži pak asi v šesti autech obklopili nemocnici, budovu prohledali a nalezené policisty odvezli na neznámé místo.

Ba'qúba a Balád Rúz

Exploze bomby pod americkou hlídkou čtyř Humvee ve čtvrti Šurta na severu města zneškodnila jedno z vozidel, zabila jednoho vojáka a druhého zranila.

Agentura Reuters oznámila, že v Balád Rúzu explodovalo auto naložené výbušninou a zabilo 13 osob, většinou členů tzv. národní gardy. Podle agentury k výbuchu došlo poblíž ší'itské mešity ve chvíli, kdy v ní probíhaly modlitby ve spojitosti s oslavou svátku Ašurá. Novinář Muhammad aš-Šamarí, který byl blízko místa exploze oznámil, že nedaleko mešity parkoval bílý pickup. Přítomnost neznámého vozidla vzbudila podezření místních lidí, kteří přivolali loutkovou policii a národní gardu. Několik minut po jejich příjezdu pickup vybuchl. Když pak byli policisté a gardisté zaměstnáni odklízením těl, dopadlo na místo několik minometných střel, které způsobily další ztráty. Podle sdělení loutkových sil bylo zabito 13 osob, z toho 12 gardistů, a zraněno 40 lidí, z nich 30 patřilo ke gardistům.

Později během dne se k odpovědnosti za útok přihlásila Základna džihádu v Zemi dvou řek.

Zajetí Íránců v Mundhiríji

Korespondent Mafkarat al-Islam sdělil, že povstalci v oblasti Mundhiríje na íránské hranici oznámili, že ve čtvrtek v noci zajali skupinu pěti íránských občanů, kteří proklouzli přes hranici, aby v Iráku prováděli vraždy sunnitských představitelů. Vůdcem skupiny byl bývalý člen íránské národní gardy (Chomejního) Karímí Rašídí. U zajatců byla nalezena řada padělaných dokumentů.

Jeden z bojovníků řekl korespondentovi, že zajatci přiznali plán na provádění bombových útoků během ší'itského svátku Ašurá a během akcí, pořádaných při té příležitosti u hrobky imáma Alího a dalších ší'itských svatyní po celém jižním Iráku. Útoky měly vyvolat náboženské rozpory mezi iráckými sunnity a ší'ity a otevřít "íránskou" frontu proti iráckému odboji, který by tak byl zbaven podpory lidu, jakou mu poskytuje při boji na "americké" frontě.

Zdroj nesdělil, co se se zajatci stalo, ale uvedl, že jejich přiznání budou později zveřejněna, a sdělil, že o věci už byla informována organizace Muqtady as-Sadra.

Mósul

Iráčané v Mósulu připravili akci "Jdi do pekla i se svými vojáky", kterou se rozhodli přivítat Donalda Rumsfelda, který v 5:30 přiletěl na zdejší okupační základnu Ghazlání. Základnu ostřelovali raketami, které na ní způsobily požár a druhotné exploze munice, slyšitelné po celém Mósulu. Korespondent Mafkarat al-Islam viděl americké vrtulníky, odvážející zraněné a další, které se pokoušely hasit. Místní lidé, loutková policie i tzv. síly rychlého nasazení mu potvrdili, že Rumsfeld po dopadu raket opustil základnu v letounu C-130 s leteckým doprovodem. Bojovníci se pokoušeli letadlo sestřelit raketou SAM-7, ale střela je minula.

V tal'afárské čtvrti Atak sestřelili povstalci ve 3:00 americký vrtulník Black Hawk. Korespondent Mafkarat al-Islam, který později dorazil na místo, vyslechl líčení místních lidí, podle něhož se stroj po zásahu zřítil na zem a způsobil požár porostu na rozloze 10 arů, jeho posádka při pádu zahynula.

Sobota 12. února 2005

Hít

Místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že nad východní částí města byl sestřelen nízko letící americký vrtulník Cobra, který začal ve vzduchu hořet a rozpadl se na kusy, které padaly na zem spolu se zakrvácenými kusy uniforem a těl posádky.

14 raket Grad a Kaťuša a 5 minometných střel zasáhlo kolem poledne americkou základnu Ajn al-Asad. Překladatel pracující na základně sdělil korespondentovi, že zásah zničil ubytovny vojáků, devět osob zabil a 23 dalších zranil, mezi nimi několik asijských dělníků. Palba donutila Američany, aby se skryli v zákopech a krytech, vybudovaných na základně bývalou iráckou armádou. Všichni zranění byli podle tlumočníka převezeni do vojenské nemocnice v Bagdádu. Někteří vojáci a dělníci byli pohřbeni do hromadného hrobu.

Provincie Anbár

Americká armáda přiznala smrt tří svých vojáků v různých srážkách s odbojem v Iráku. Jeden byl podle ní zabit při explozi bomby, další dva následkem údajných "dopravních nehod". K jedné z nich mělo dojít v provincii Anbár.

Tárimíja

Organizace známá jako Islámská fronta iráckého odporu (Brigády Saláh ad-dína al-Ajjúbího) se přihlásila k odpovědnosti za útok na štáb amerických sil v Tárimíji severně od Bagdádu. Na videozáznamu vysílaném TV al-Džazíra bylo možno vidět průběh ostřelování základny a sloupy kouře z ní stoupající. Záznam nasvědčoval tomu, že americká stráž uprchla v takovém spěchu, že za sebou nechala vojenská vozidla. Rozsah amerických ztrát zůstal neznám.

Západně od Tárimíje zaútočily síly odporu před polednem na americkou vojenskou kolonu. Podle očitých svědků šlo o americkou hlídku, která v tuto dobu projížděla oblastí pravidelně, což usnadnilo naplánování útoku. Bojovníci zaujali postavení po obou stranách silnice, ukryti ve svazích a za eukalyptovými stromy. Palbou na hlídku pak zničili americký tank a zastřelili tři vojáky, kteří se pokusili utéci. Ostatní vojáci poté zastřelili jednoho z bojovníků a druhého zajali.

Okolí BAGDÁDU

Brigády Revoluce 1920 se přihlásily k odpovědnosti za bombový útok na americkou kolonu v Ridwáníji jižně od hlavního města. Také v tomto případně odvysílala TV al-Džazíra videozáznam, ukazující mohutnou explozi, která zničila americké vozidlo.

Islámská armáda iráckého odporu oznámila, že provedla raketový útok na americkou základnu al-Bakr v Dulu'íji severně od Bagdádu. Její videozáznam, zaslaný TV al-Džazíra, ukázal odpalovací zařízení namontované na bílém pickupu a vypalující jednu po druhé osm raket za slyšitelného volání bojovníků Alláhu akbar! a poté jejich ústup z místa dříve, než se Američané zmohli na odvetnou palbu.

Islámská armáda kromě toho oznámila, že získala tři mobilní odpalovací zařízení a toto bylo jejich první použití. Prohlášení tvrdilo, že podle pozorovatelů muselo být na základně nejméně 17 mrtvých vojáků.

Fotografie ukazující odpálení raket je dostupná na webové stránce Mafkarat al-Islam: www.islammemo.cc/news/one_news.asp?IDnews=56580

Irácké hranice uzavřeny

Jordánský deník al-Arab al-Jawm oznámil, že irácký proamerický režim uzavřel počínaje středou 9. února irácké hranice. Uzavření, které má mělo oficiálně platit pouze od 17. do 22. února, souvisí údajně s bezpečnostní situací během oslav svátku Ašurá a s oznámením výsledků volební frašky. List však oznámil, že podle získaných informací nařídily okupační síly uzavření hranic proto, že bývalý irácký viceprezident Izzat Ibráhím ad-Dúrí měl údajně překročit v brzké době hranice se Sýrií nebo Jordánskem, a přitom by mohl být chycen.

Musajjib

Irácká loutková policie a lékařské zdroje oznámily, že při útoku auta s výbušninou v okrsku Musajjib jižně od Bagdádu bylo zabito 18 a zraněno 26 osob. K výbuchu došlo blízko kontrolního stanoviště loutkové policie. Novinář Tálib al-Džannabí řekl telefonicky TV al-Džazíra, že k útoku došlo u nemocnice ve chvíli, kdy tam bylo plno lidí, a že výbuch také zničil řadu soukromých aut. Policie okolí nemocnice uzavřela a americké vrtulníky je střežily ze vzduchu.

Musajjib je oblastí, kde žijí společně sunnité i ší'ité. Zdá se, že tento útok, stejně jako jiné, k nimž v předchozích dnech, má vyostřit vztahy mezi nimi.

Iskandaríja

V 16:00 explodovala v tomto městě ležícím východně od Hillá bomba pod americkou kolonou tvořenou sedmi vozidly. Výbuch zničil Humvee, zabil čtyři vojáky, iráckého tlumočníka a 56letého muže, který se právě objevil poblíž. Místní policie korespondentovi Mafkarat al-Islam tyto údaje potvrdila.

Samáwa

Japonskou základnu ve městě zasáhlo po poledni několik minometných střel. Podle očitých svědků se nad základnou po silných explozích objevil hustý kouř. Později na základnu přijely policejní posily a přiletěly americké vrtulníky. Rozsah ztrát se korespondentovi Mafkarat al-Islam zjistit nepodařilo, zdroje mu však potvrdily, že na základně byli mrtví a ranění.

Mósul

Reuters oznámil, že u mósulské dálnice byla nalezena pohozená těla 6 příslušníků tzv. národní gardy. Muži byli střeleni do hlavy nebo hrudi. Na prsou mrtvol byly položeny jejich doklady a u jednoho těla byl vzkaz: "Toto jsou členové národní gardy, kteří se podíleli na útoku proti obyvatelům Fallúdže."

Basra

Neznámí maskovaní muži zastavili ve městě auto místního soudce Táhá al-'Ámirího a zastřelili ho. Důvod útoku na soudce, který sloužil už bývalému režimu, zůstává nejasný, ačkoli mezinárodní média spekulovala, že šlo o čin "ší'itských extrémistů". Zdroj citovaný v Tadždíd al-Arabí naopak soudil, že k atentátu došlo proto, že soudce kolaboroval s okupanty.

Nasiríja

Bomba, která v noci vybuchla v Násiríji, zneškodnila italský džíp, zabila jednoho a zranila dva italské okupační vojáky. Podle svědectví místních obyvatel Italové s loutkovou policií a armádou prohledávali tři hodiny okolí, ale bez úspěchu.

Neděle 13. února 2005

Ramádí

Povstalci odpálili bombu u kontrolního stanoviště na mostě Warrár západně od města a zničili Humvee, v němž zahynuli čtyři američtí vojáci. Američané pak most uzavřeli a zahájili razii, v jejímž průběhu zatkli tři muže, které obvinili, že kryli ústup útočníků.

Ráno kolem 7:30 vypálili Iráčané pět raket Grad na americkou základnu v bývalé továrně na sklo a porcelán západně od Ramádí. Objektem otřásly exploze a nad něj se vznesl hustý kouř.

Okolí Hítu

Na kilometru 5 mezinárodní dálnice vedoucí kolem Hítu explodovala dopoledne bomba pod americkou kolonou, zničila Humvee, zabila dva a zranila tři vojáky.

Ve zprávě odeslané v 15:43 korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že krátce předtím vybuchla ve vesnici Hasana u Hítu bomba pod americkou kolonou a zničila jeden Zil. Korespondent, který na místo krátce po výbuchu dorazil, zjistil, že kolonu tvořilo 11 vozidel. Ve zničeném automobilu jelo deset příslušníků 4. divize námořní pěchoty. Zatímco devět z nich bylo usmrceno okamžitě, desátý utrpěl smrtelné zranění. Američané pak celé okolí uzavřeli a začali je prohledávat.

Hadítha

Kolem 17:00 zapálili povstalci na Eufratu blízko města americký hlídkový člun. Dělníci tamní hydroelektrárny sdělili korespondentovi Mafkarat al-Islam, že partyzáni položili do rybářských sítí napnutých přes řeku více než 20 dynamitových patron a ty pak na dálku odpálili. Tři vojáci ve člunu byli podle nich zabiti a čtvrtý zraněn, přesto se mu podařilo přeplavat na druhý břeh a uniknout.

Zarqáwí obviňuje al-Džazíru

Zarqáwího organizace Základna džihádu v Zemi dvou řek v internetovém prohlášení obvinila TV al-Džazíra z tendenčního zpracování zprávy o svém útoku, jímž se al-Džazíra prý snažila získat přízeň okupantů.

Šlo o útok, který Zarqáwího lidé provedli 11. února v Balád Rúzu, při němž bylo zabito 12 lidí. Al-Džazíra uvedla, že útok byl namířen na ší'itskou mešitu, jíž právě opouštěli věřící. Základna džihádu však tvrdí, že útok mířil na kolonu irácké loutkové národní gardy, k němuž jen náhodou došlo v blízkosti ší'itské mešity. V prohlášení se praví: "Poté, co jsme oznámili svou odpovědnost za provedení útoku, zjistili jsme, že al-Džazíra se pokouší měnit fakta a připisuje nám něco, co jsme neudělali. My jsme ve svém oznámení neřekli, že útok mířil na mešitu, ale že jsme mířili na odpadlickou národní gardu, kterou jsme také přesně zasáhli."

BAGDÁD

Generálmajor irácké loutkové armády Džad'án Farhán byl v neděli v bagdádské čtvrti Kazímíja zastřelen, když se jeho autokolona dostala do palby povstalců. Spolu s ním byli zastřeleni jeho dva pobočníci.

Šajch Abd as-Sattár al-Džannabí, zástupce generálního tajemníka Islámské právní rady a imám bagdádské mešity 14. ramadánu sdělil agentuře Reuters, že američtí vojáci se jej pokusili zatknout. Řada vojáků vyskákala z vrtulníků a vpadla do jeho domu pár minut před ranní modlitbou. Prohledali jeho dům a protože on sám nebyl doma, zatkli dva z jeho synů - Hadhífu, studenta čtvrtého ročníku lékařské fakulty, a Muhammada, studenta druhého ročníku inženýrství. Vojáci jeho dům zpustošili, zničili zařízení a rozbili osobní počítač jeho syna.

Volby

Tzv. Nejvyšší volební komise oznámila, že voleb se zúčastnilo 8,5 milionu Iráčanů, tj. 59 procent všech voličů. Na tiskové konferenci, přenášené TV al-Džazíra, komise oznámila, že kandidátka podporovaná Alím as-Sístáním obdržela 4,75 nebo 48,1 milionu hlasů, kurdská aliance 25 % a kandidátka vedená Ijjádem 'Álawím 13,8 %. Podle předběžných odhadů tak ší'itská aliance získá 131 křesel v loutkovém parlamentu, Kurdové kolem 70 křesel a 'Álawího klika 38 křesel. Definitivní výsledky budou oznámeny za tři dny. Volební komise byla nucena konstatovat, že většina sunnitů volby bojkotovala, takže např. v provincii Anbár přišlo k urnám méně než 2 % registrovaných voličů.

Dva členové kandidátky vedené Ijjádem 'Álawím byli podle zprávy TV al-Arabíja zavražděni. Žádné podrobnosti stanice neuvedla.

Latífíja

Povstalci vypálili devět minometných střel na americkou základnu známou jako Qá'idat al-Luhum 25 km jižně od Bagdádu. Podle místních svědků k tomu došlo v 19:00 a ze základny po zásahu stoupaly mraky kouře, nad základnou se také objevily vrtulníky.

Mósul

V mósulské čtvrti Zajtún explodovala odpoledne bomba pod projíždějící americkou kolonou. Zničila Humvee, v němž zabila tři a zranila jednoho vojáka. Jeho zranění nebylo podle místní policie vážné. Američané zatkli čtyři místní lidi a jedno dítě, které obvinili, že o položení bomby věděli, ale neinformovali okupační vojáky.

Samarrá'

V centru města explodovala kolem 8:45 bomba pod americkou kolonou, úplně zničila Humvee a usmrtila čtyři vojáky. Američané při prohledávání okolí zatkli ředitele a stráž nedaleké školy s obviněním, že věděli o bombě, ale neoznámili to.

Hillá

Blízko Hillá explodovala kolem 9:00 bomba pod americkou kolonou, zničila jedno Humvee a zabila tři vojáky v něm a čtvrtého zranila. Údaje potvrdil korespondentovi Mafkarat al-Islam i zdroj z místní policie.

Auto naložené výbušninou explodovalo podle agentury Reuters u kontrolního stanoviště iráckých bezpečnostních sil mezi městy Hillá a Karbalá' a zabilo nejméně jednu osobu.

Mahávíl

Ráno byli při bombovém útoku zabiti čtyři polští vojáci, kteří se účastnili prohledávání okolí Mahávílu. Podle policejního zdroje bomba úplně zničila polské vojenské vozidlo; kromě nich zabila též tlumočníka, pravděpodobně Iráčana. Hodinu po útoku zatkla irácká policie sunnitského duchovního vůdce pro podezření, že by mohl mít s útokem něco společného.

'Amará

Korespondent z tohoto města oznámil, že ve 12:30 zastřelili povstalci jižně od města britského vojáka. Jak mu sdělili místní obyvatelé, Britové se vraceli na svou základnu západně od 'Amará, když náhle na silnici narazili na zátaras z palmových stromů a kamení. Když se dali do jeho odklízení, partyzáni na ně zaútočili. Britové se po smrti jednoho z nich kryli palbou a z místa unikli.

Basra

Místní okupační představitelé propustili z práce úředníka přístavu v Basře, který v neděli 6. února oznámil tisku, že 25 000 amerických vojáků, z nichž řada z nich trpí nespavostí a jinými duševními potížemi, bylo přes tento přístav evakuováno z Iráku. Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam dostalo současně ze stejného důvodu vyhazov z práce od britských sil 14 iráckých tlumočníků. Mafkarat al-Islam byl prvním médiem, které tuto zprávu publikovalo jen několik hodin po začátku evakuace. O něco později ji přineslo devět stanic, i když udaly nižší počet odvážených amerických a britských vojáků.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       25. 2. 2005
26. 2. 2005 Svoboda slavila Vítězný únor Bohumil  Kartous
25. 2. 2005 Co se může dít v obci Úhonice Zdeněk  Belušík
26. 2. 2005 Proč a v čem je komunismus vlastně totéž co nacismus Boris  Cvek
26. 2. 2005 Není křesťanství odpovědné za nacismus i komunismus? Bohumil  Kartous
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík
25. 2. 2005 Proč hostí Evropa mučitele?
25. 2. 2005 Protiteroristický zákon o domácím vězení je neospravedlnitelný a uspěchaný
25. 2. 2005 Britští vojáci odsouzeni za týrání iráckých vězňů Jan  Čulík
25. 2. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny dny 6. - 13. února 2005
24. 2. 2005 Gross je jen záminka Milan  Valach
24. 2. 2005 Proč je protigrossovská hysterie tak selektivní? Jan  Čulík
25. 2. 2005 Popularita Oldřich  Průša
25. 2. 2005 Portrét nastávajícího expremiéra Zdeněk  Jemelík
25. 2. 2005 Gross má pro tisk bulvární potenciál
24. 2. 2005 Lakonické podotknutí Oldřich  Průša
24. 2. 2005 Kalousek stále neví, kolik nemovitostí si pořídil... Štěpán  Kotrba
24. 2. 2005 Proč média nevyšetřují také případ Miroslava Kalouska?
25. 2. 2005 Co všechno na něj ještě vypluje... Boris  Cvek
25. 2. 2005 Zádušní mše za Karla Kryla
25. 2. 2005 Kubinyi se neztratí Ivan  David
25. 2. 2005 Maminko a tatínku.... Jan  Sláma
24. 2. 2005 Slušný člověk, slušný národ - a etické kodexy Ondřej  Hausenblas
24. 2. 2005 Závisť slobody a "řádu" Igor  Daniš
24. 2. 2005 Školné není aktuálním východiskem Tomáš  Sachr
24. 2. 2005 Gross a Berlusconi, Češi a Italové... Fabiano  Golgo
24. 2. 2005 Gross naplnil představu lidí o zkorumpovaných politicích
13. 2. 2005 Hospodaření OSBL za leden 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny dny 6. - 13. února 2005   
4. 2. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 29. ledna 2005   
26. 1. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. -- 18. ledna 2005   
19. 1. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 7. ledna 2005   
10. 1. 2005 Sporné počty ve "Zpravodajství iráckého odboje"   
21. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 16. prosince 2004   
21. 12. 2004 Jsme prostí lidé, kteří dali přednost zásadám před strachem   
17. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 8. prosince 2004   
1. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 21. - 25. listopadu 2004   
29. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 20. listopadu 2004   
19. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 15. listopadu 2004   
15. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 10. listopadu 2004   
5. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 28. října 2004   
5. 11. 2004 Propustit Kubajsího !   
29. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za den 19. října 2004