31. 3. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Bohuslav Sobotka
31. 3. 2005

Ani doleva, ani doprava - nové a neotřelé návrhy sociální demokracie

Ještě ani neutichly ohlasy na velikonoční sjezd sociálních demokratů a už zde máme zase několik důkazů o tom, jak to strana (respektive její představitelé) myslí doopravdy. Je to právě nové vedení, které nechce vést tuto stranu ani doleva, ani doprava, ale dopředu. Je to právě nové vedení, které předkládá do vlády dokumenty, nad kterými lze jen kroutit hlavou. Právě nad nimi lze přemýšlet, kam vlastně směřují.

Co občan, to žebrák

Ministerstvo financí předkládá materiál, kterým chce prosadit svůj záměr na snížení daně pro nejnižší příjmové pásmo z dosavadních 15 na 12 procent. Na tom jistě není nic špatného.

To, co doslova bere dech, je však modelový příklad. V něm se vychází z toho, že člověk, který bere 10 tisíc měsíčně hrubého, si platí 1500 Kč penzijního připojištění a dalších 1000 Kč životního pojištění. Kromě toho si ještě platí zhruba 800 Kč měsíčně na úrocích za úvěr na stavební spoření. Už se neuvádí, kolik musí platit na splátce jistiny tohoto úvěru (odhadem minimálně 700 -- 800 Kč). Shrnuto, tento člověk má na to, aby platil minimálně 4 000 Kč jen na tyto účely.

Už bohužel nevíme, jak se dopravuje do práce, zda žije v bytě a v jakém bytě, jak se obléká a co jí. Přitom by to jistě bylo velmi zajímavé, protože by to mohlo být dobrým návodem pro ty, kteří tvrdí, že z 10 tisíc měsíčně se dá těžko vyjít. Mohlo by to být zkouškou sociálního demokratismu manželky premiéra Šárky Grossové.

Mohli bychom nad tímto příkladem mávnout rukou. Hloupost některých úředníků je bezedná. Je to však pouze hloupost úředníků nebo je to výsměch, pohrdání či snaha sociálně demokratického ministra a místopředsedy ČSSD Sobotky ukázat, že i z tohoto platu se dá přece krásně žít?

Prostě, občánku, který jsi chudý, nestěžuj si. Tady máš krásný příklad, co všechno si ze svého platu můžeš pořídit a kolik ti toho ještě nádavkem přidáme, budeš-li se chovat tak, jak ti doporučujeme. Budeš-li nás volit.

Možná, že je to i takříkajíc návod, jak by měli lidé chovat a připravovat se na stáří. Patrně je to i podprahové sdělení, že již na důchody s touto vládou mít nebudou, tak ať si na ně teď šetří

Pokud bychom to však vzali vážně, pak je to jen smutný doklad toho, jak málo toho, ti co předkládají takové návrhy, vědí o životě "normálních" lidí. Těch dvou třetin, co mají plat nižší než průměr. A chcete-li, pak té poloviny zaměstnanců, co mají méně než 15 000 měsíčně. Je to i smutný doklad toto, jak málo ministerské úředníky a bohužel i politiky taková skutečnost zajímá. A doklad toho, jak arogantní dokáže být moc.

Modrá šance občana Jahna

Ještě lepší je jiný příklad z dílny místopředsedy vlády Jahna. Ten to vzal opravdu z gruntu. Předložil návrh na snížení daně z příjmů fyzických osob až do výše ročního příjmu 420 tis. rovnou na 15 procent.

Jen pro připomenutí. Dnes existuje několik pásem, zdaňovaných 15, 20 a 25 % a od ročního příjmu vyššího než 318 tis. je pak daň 32 %. Tento návrh tedy "maže" všechna dosavadní pásma a dokonce jde ještě hluboko i do nejvyššího pásma 32 % daně. Je to tedy skutečně "velkorysý" návrh, jak zlikvidovat progresi daní fyzických osob. Je příznačné, že ani nehovoří o tom, co bude s daní 32 % pro nejvyšší příjmy. Bylo by logické, kdyby i ta nakonec byla snížena. Bylo by přece troškařením, kdyby i zde nedošlo k nějaké redukci.

Konečně tedy z dílny sociálně demokratické vlády přichází jednoznačná podpora rovné dani tolik prosazované ODS. Má vůbec ještě smysl, aby sociální demokracie obhajovala svoji koncepci progresivní daně? Není to z její strany jen přetvářka, když tato vláda se zcela vážně zabývá myšlenkou prosadit pro zhruba 90 % zaměstnanců rovnou patnáctiprocentní daň? K čemu jsou potom ty nejrůznější výpady mladíků ze sociální demokracie o tom, jak rovná daň zdevastuje veřejné finance, bude znamenat největší přínos pro bohaté, když už tato vláda má na stole právě takový návrh?

Chtějí snad představitelé sociální demokracie namluvit veřejnosti, že tato rovná daň bude jiná než ta, kterou prosazuje ODS? Možná bude "sociálnější a více demokratická", když jí předkládá právě taková strana. Možná, že právě to, že bude podána "sociálně citlivě" všechny její nedostatky odstraní. Jiné zdůvodnění se pro to sotva najde. Anebo -- ponechme na sociálních demokratech, jaké argumenty najdou pro svoji rovnou daň. Určitě to bude docela legrace.

Žádné daně, taky daně

Ze stejné myšlenkové dílny je i třetí návrh. Ten říká -- přestaňme OSVČ zatěžovat účetnictvím. Dejme jim proto možnost, aby své náklady stanovili paušálem ve výši alespoň 70 % příjmů a teprve z těchto zbývajících 30 % nechť se platí pojištění a pokud něco zbude i daň. To o té dani je míněno doslova. Od letošního roku přece platí systém minimální daně, která se platí vždy. To proto, aby se předešlo tomu, že někteří daňoví poplatníci jsou mnoho let ve ztrátě a přitom si žijí slušně.

I to je na první pohled návrh, který daleko předbíhá i to, co kdy navrhla ODS. Ta chce jen umožnit, aby byl zrušen zákaz tzv. švarc systému. Ten, mimochodem, navrhl V. Klaus, ještě když byl ministrem financí. Dobře si uvědomil, co takový systém znamená.

Návrh sociální demokracie je ovšem lepší. Ten podnikání učiní tak atraktivní, že všichni budou chtít být vedeni jak podnikatelé. Ten, kdo tak učiní, už nebude platit skoro žádné daně a jen velmi malé pojistné. Podle současného propočtu bude platit pojistné a daně z 50 % z rozdílu mezi příjmy a výdaji. Tedy zhruba z 15 % ze svých příjmů, což představuje právě onu polovinu rozdílu mezi příjmy a výdaji.

Je to skutečně tak geniální řešení, že musí zlikvidovat jakékoli námitky ze strany ODS. Jen je třeba ještě říci i tu druhou stranu mince. Jak se pak budou naplňovat příjmy státního rozpočtu. To totiž zmíněný návrh nenabízí.

K tomu by se měla sociální demokracie poučit u ODS. Ta už přece má jasno, kde ve státním rozpočtu a kolik toho ušetří. Proto se zdá, že ona myšlenka o možném povolebním spojení ODS a sociální demokracie již má svůj důvod. Spojí-li se experti obou stran právě nad řešením problému státního rozpočtu, budou se moci krásně doplňovat. Sociální demokracie už má hotovou představu o tom, jak zkrátit jeho příjmy a ODS ji doplní svoji úvahou o škrtání výdajů. Voliči se pak mají na co těšit.

Strana pro horních deset tisíc voličů

Teď vážně. To, co se stalo na sjezdu sociální demokracie -- ono vítězství stoupenců "modernizace" strany, nabývá jasnějších kontur. Konkrétní kroky, které sociální demokracie chystá, ji zavádějí do politického středu a k opuštění oněch "dolních deseti milionů". Dnes jí jde o jakýsi pomyslný střed. Převedeno do konkrétních čísel - tak asi o tu třetinu zaměstnanců s nejvyššími platy. Ti všichni ostatní se za takové budoucí vlády budou muset uskromnit.

Možná, že právě to sociální demokracii zaručí oněch žádoucích 15 % hlasů. Jak někteří z jejích lídrů očekávají, právě to jim umožní být nepřehlédnutelnou stranou na politické šachovnici a vždycky mít možnost být někde na nějakém ministerstvu u toho. Už to není "do Strakovky hlavním vchodem". Teď stačí "být u toho" a to je možná hlavní výsledek velikonočního sněmování sociálních demokratů.

Příště to bude "ze Strakovky hlavním vchodem".

                 
Obsah vydání       31. 3. 2005
31. 3. 2005 Lidská činnost ohrožuje přežití planety
30. 3. 2005 Generál schválil extremní vyšetřovací metody
31. 3. 2005 Pro Austrálii jsou Spojené státy zdrojem obav
31. 3. 2005 Ani doleva, ani doprava - nové a neotřelé návrhy sociální demokracie Štěpán  Kotrba
30. 3. 2005 Loď bláznů Bohumil  Kartous
31. 3. 2005 Kde není dozorce, není žalobce aneb Praha -- město psů Jan  Lipšanský
31. 3. 2005 Šifra mistra Leonarda -- a skutečnost Jan  Lipšanský
31. 3. 2005 Vzkaz duchovním: mluvte hlasitěji, prosím! Jiří  Karban
31. 3. 2005 Michael  Marčák
31. 3. 2005 Zajímavá ekonomická publikace Marián  Belko
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě
31. 3. 2005 Jsou Britské listy intelektuální pevností, obehnanou vysokou zdí? Jana  Malá
30. 3. 2005 Lékaři se nesnaží své pacienty zabít Petr  Wagner
31. 3. 2005 Michael  Marčák
30. 3. 2005 Kdo si hraje, nezlobí Jan  Sýkora
30. 3. 2005 Důchodci v Taipei Times Petr  Fiala
30. 3. 2005 Ano, Češi jsou stále hloupější Václav  Špíka
30. 3. 2005 Rozhodný krok do neznáma Oskar  Krejčí
30. 3. 2005 Prostor k obývání Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
30. 3. 2005 "Programové prohlášení frakce sociálně-demokratické levice" není východisko, ale cesta do slepé uličky Radim  Valenčík
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
29. 3. 2005 Britské listy - intelektuální pevnost, obehnaná vysokou zdí
29. 3. 2005 Oko za oko, zub za zub jako zákon milosrdenství Karel  Sýkora
28. 3. 2005 Svalte vinu na komunismus Max  Park
28. 3. 2005 Devastace mladých lidí je globální Jiří  Jírovec
28. 3. 2005 Můj život, moje volba? Max  Park
28. 3. 2005 Chtělo by se říct: Bohumil  Kartous
29. 3. 2005 K čemu jsou politikům občané Milan  Valach
28. 3. 2005 K čemu jsou občanským demokratům občané Boris  Cvek
29. 3. 2005 Softwarové patenty -- mnoho povyku pro nic, nebo ostře nabitá zbraň, kterou Evropa dobrovolně obrací proti sobě? Jiří  Kofránek
22. 11. 2003 Adresy redakce