8. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 4. 2005

Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 31. března 2005

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Na základě sdělení zdroje z řad irácké loutkové armády korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že Američané odhalili tunel vedoucí z vězeňského tábora Bucca u Umm Qasru, který je po vězení Abú Ghurajb druhou největší americkou věznicí v Iráku. Tunel byl stovky metrů dlouhý a v průměru 1,25 metru široký a končil asi 100 metrů za zdmi tábora. Podle informátora se jím podařilo uniknout na svobodu řadě vězňů.

Americké a britské síly zahájily rozsáhlé šetření, aby zjistily počet uprchlíků. Podle zdroje Američané přišli na existenci tunelu, když si opakovaně všimli hlíny na nohou některých vězňů, kteří vypadali, jako by celou noc tvrdě pracovali. Pokračovali v jejich sledování až do chvíle, kdy odhalili vchod do tunelu pod hromadou odpadků za několika samotkami. Nalezli také používané nářadí, kůly, trámy, kbelíky a kontejnery na hlínu. Tu vězni uklízeli rozhazováním po okolí a do latrín. Mluvčí věznice podplukovník Guy Rudisill tvrdil agentuře Reuters, že tunel byl odhalen před dokončením a dřív, než se někomu podařilo jím utéci.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pátek 25. března 2005

Hadítha

Při americké razii ve čtvrti Mu'allimín zastřelil neznámý ozbrojenec dva americké vojáky, kteří se právě chystali vpadnout do jednoho domu. Vojáci pak prohledali celé okolí, ale po střelci nenašli ani stopu.

Sebevražedný útok v Ramádí

Americká armáda oznámila, že kolem 19:00 se na kontrolním stanovišti v Ramádí odpálil sebevražedný útočník v autě. Dva příslušníci námořní pěchoty a tři Iráčané byli prý zraněni.

Boj proti okupantům ve Fallúdže pokračuje

Ve čtvrti Džawlan na severní straně města došlo k boji mezi povstalci a americkými a kolaborantskými vojáky. Kapitán tzv. národní gardy sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že v něm zemřelo 7 amerických a 9 iráckých vojáků, 11 Američanů a 5 kolaborantů bylo zraněno.

Korespondent se setkal s představitelem místní policie, který mu řekl: "Je nesmysl tvrdit, že bojovníci přišli do města zvenčí, protože 90 % lidí ve Fallúdže je členy odboje. Kdybychom chtěli město plně kontrolovat, museli bychom veškeré obyvatelstvo vyhnat nebo pobít, a to je úplně nemožné a iracionální." Korespondent k tomu dodal, že v pátek byla zpřísněna bezpečnostní opatření u vjezdů do města.

Večer ve 22:00 došlo k bojům ve čtvrtích Džawlan a Wahda v západní a střední části města. Bojovníci v nich zabili devět amerických vojáků a šest členů tzv. "sil rychlého nasazení Irácké národní gardy". Údaje získal korespondent Mafkarat al-Islam v sobotu ráno od člena iráckého vojenského lékařského personálu. Ten dodal, že boj trval půldruhé hodiny a padli v něm tři povstalci z řad fallúdžských obyvatel.

Vyšší důstojník loutkových sil korespondentovi řekl, že ozbrojené srážky, bombové útoky a střelba jsou ve městě znovu denními jevy, takže Fallúdža se znovu ocitla tam, kde byla v dubnu 2004 před první americkou ofenzívou.

Bagdád a okolí

Povstalci vyzbrojení lehkými a středními zbraněmi zaútočili ve 14:00 ve čtvrti Dalájim v Tádží na kolonu asi 11 vojenských kamionů se zásobami a výzbrojí pro armádu a dvě Humvee. Při útoku dva kamiony shořely, tři vojáci byli zabiti a dva zraněni.

Na staré silnici spojující Bagdád s Fallúdžou přepadli bojovníci kolonu dvou transportních vozidel a čtyř Humvee. Zničili jedno transportní vozidlo, v němž zabili čtyři vojáky a dalších pět zranili. Padl rovněž jeden povstalec.

V Novém Bagdádu byl zastřelen velitel tzv. národní gardy pro jižní Irák generálmajor Sulajmán Muhammad. Podle zprávy agentury Reuters byli při útoku zraněni dva jeho synové.

Baghdádí

Kolem 15:00 vypálil odboj na zdejší okupační základnu Ajn al-Asad sedm těžkých minometných střel. Obyvatelé města slyšeli sedm explozí a pozorovali vrtulníky létající nízko nad základnou a okolím, kde se asi snažily pátrat po útočnících.

Američané vpadli do úřadoven Muqtady as-Sadra v Karbalá'

Ředitel Sadrovy úřadovny ve čtvrti Hindíja Razzáq al-Músáwí na tiskové konferenci oznámil, že okupační vojáci doprovázení technikou vpadli bez předchozího varování do Sadrových úřadoven ve čtvrtích Hindíja, Husajníja a Hajdaríja, zničili jejich zařízení, vytloukli okna, roztrhali obrazy Muqtady as-Sadra a jeho otce Muhammada Sádiqa as-Sadra. Pak zmizeli, aniž někoho zatkli.

Jak poznamenal karbalský korespondent Mafkarat al-Islam, pátek byl výročním dnem začátku prvního mahdistického povstání proti okupantům. Místní lidé a mahdisté považovali vpády do úřadoven za provokaci, protože šlo o tři ze čtyř úřadoven, které se Američanům před rokem nepodařilo obsadit.

Iskandaríja

V poledne explodovala na silnici vedoucí z tohoto města do Bagdádu bomba pod kolonou tří obrněných vozidel a dvou Humvee, zapálila jedno z vozidel, zabila čtyři a zranila jednoho vojáka.

Sebevražedný útok v Samarrá'

Sebevražedný útočník najel západně od města s autem výbušniny do amerického kontrolního stanoviště, odpálil se a velkou část ho zničil. Podle informací člena tzv. národní gardy se jej Američané marně snažili zastavit střelbou, nejméně osm z nich bylo explozí zabito a řada dalších zraněna. Ostatní vojáci pak zběsile stříleli po civilistech a zranili čtyři místní lidi, jednoho z nich vážně.

Mósul

Ve čtvrti Zirá'í na západě města došlo kolem 14:00 ke srážce Iráčanů s americkými vojáky. Bylo v něm zničeno obrněné vozidlo Bradley, zabito pět a zraněni dva američtí vojáci. Podle sdělení příslušníka loutkových tzv. sil rychlého nasazení padli dva povstalečtí bojovníci.

Střela země-země zasáhla v 9:00 americkou základnu Ghazlání severně od Mósulu. Podle informací příslušníka iráckých sil rychlého nasazení dopadla do míst, kde byli vojáci právě shromážděni, takže byl zabit nebo zraněn značný počet Američanů. Svědkové žijící kolem základny viděli nejméně pět vrtulníků Cobra, které oběti útoku odvážely.

Samáwa

Šest minometných střel ráže 120 mm dopadlo v 6:00 na zdejší japonskou základnu. Svědkové žijící v nedaleké čtvrti Husajn slyšeli šest silných explozí a po nich ještě exploze druhotné, způsobené pravděpodobně výbuchy munice.

Basra

Pod společnou britsko-iráckou hlídkou explodovala v 8:00 na hlavní ulici ve čtvrti Zubajr v centru města bomba, která zničila britské obrněné vozidlo, zabila tři a zranila dva britské vojáky. Zraněn byl též irácký voják, který později na následky zranění zemřel. Britské a loutkové síly reagovaly na útok razií a zatýkáním mezi sunnitským obyvatelstvem. V několika okolních domech zatkly 12 mladíků, které obvinily, že pomáhali odboji při útocích proti britským silám.

Sobota 26. března 2005

Qá'im

Kolem 10:00 ostřeloval odboj zdejší americkou základnu A22 raketami země-země. Svědkové slyšeli silné exploze, po nichž následovaly po chvíli další, pocházející patrně ze zasažené munice. Rozsah případných ztrát se jako obvykle při podobných akcích nepodařilo korespondentovi Mafkarat al-Islam zjistit.

Habbáníja

Kolem poledne provedl odboj útok šesti raketami středního doletu na zdejší americkou leteckou základnu Saqr. Podle člena loutkové jednotky rychlého nasazení, která na základně slouží okupantům, rakety zabily 12 a zranily 20 amerických vojáků. Většina střel podle něho totiž zasáhla budovu, kde se vojáci scházejí při odpočinku, takže ztráty byly poměrně vysoké. K převozu mrtvých a zraněných byly povolány čtyři vrtulníky.

Fallúdža: v posledních dvou týdnech srážky mezi povstalci a okupanty každý den

Ve zprávě shrnující dění posledních týdnů korespondent Mafkarat al-Islam uvedl, že po obnovení bojů ve městě před dvěma týdny dochází denně ke srážkám v různých čtvrtích města. Podle statistiky loutkových sil došlo za posledních devět dní k 11 bombovým útokům a 10 ozbrojeným srážkám uvnitř města. V nich bylo zabito 40 amerických a 33 iráckých vojáků. Okupanti podmikli nová bezpečnostní opatření. Obnovili prohledávání domů a osob na ulicích. Vypsali vysoké odměny za informace o povstalcích, ale nikdo o ně dosud neprojevil zájem. Poprvé od ukončení posledního útoku na město začaly nad Fallúdžou novu létat špionážní bezpilotní letouny. Obnoven byl zákaz vycházení, nejprve od 20:00, později už od 19:00 do rána. Dalším opatřením je přerušení veškerého spojení města se zbytkem světa a hrozby všem, u nichž se najdou bezdrátové telefony.

Korespondent také zjistil, že jen během prvního týdne obnovených akcí odboje dezertovalo z města 150 loutkových iráckých vojáků. Oficiální počet dezertérů činí 231 případů vojáků a 21 policistů.

Bagdád: zastřelen jeden z velitelů Brigád Badr

Před polednem zaútočili povstalci v jihobagdádské Ghazálíji na kolonu dvou aut velitele Brigád Badr v okrsku Karak Abd al-Husajna Abd al-A'jmmáa. Kromě něho zabili i pět jeho pobočníků. Jak uvedli obyvatelé z okolí, bojovníci je předem varovali, aby nevycházeli na ulici, "protože měli v úmyslu popravit zrádce a radili nám, abychom se drželi stranou". Po útoku bojovníci ve svých autech rychle zmizeli a na místě bylo nalezeno pouze jejich poselství: "Rci: smrt tě dožene, i kdybys uprchl na vysoké věže (narážka na Korán 4:78) a kolony okupačních vojáků neochrání tebe ani tvé pány před naším úderem." (Korespondent tu poznamenal, že sám vzkaz nečetl, protože jej sebrala policie, slyšel pouze o jeho obsahu z druhé ruky.) Podle sdělení policie byl text tištěný, nikoli ručně psaný.

Tárimíja

Exploze bomby pod hlídkou čtyř Humvee zničila v poledne jedno z vozidel, zabila tři a zranila jednoho vojáka. Američané pak okolí uzavřeli, novinářům znemožnili přístup a v okolních domech bez úspěchu hledali bojovníky.

Dulu'íja

Odpoledne zaútočilo několik -- podle některých svědků osm -- bojovníků na hlavní ulici na americký konvoj 10 kamionů a 4 Humvee. Útok zničil dva kamiony, zabil tři a zranil jednoho amerického vojáka.

Ba'qúba

Kolem 8:00 explodovala na hlavní ulici čtvrti Ta'mím ve středu města bomba pod americkou pěší hlídkou, z níž čtyři vojáky zabila a jednoho smrtelně zranila. Výbuch zranil rovněž tři náhodné chodce. Vojáci pak prohledávali okolí, vpadli též do mešity, ale nic nenašli. Americké vrtulníky pak na město shazovaly tištěné letáky, které obyvatelům hrozily, že je čekají "těžké dny", pokud nezačnou Američanům udávat příslušníky odboje a o místa, kde se zdržují.

Latífíja

Půl hodiny po poledni explodovala ve městě bomba pod kolonou čtyř obrněných vozidel Bradley a dvou Humvee. Zničila jedno obrněné vozidlo, v němž zabila čtyři a zranila tři vojáky, jak sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam člen irácké policie, který si ze strachu před pomstou amerických vojáků nepřál být jmenován.

Júsufíja

Večer došlo k explozi bomby pod americkou kolonou projíždějící městem, z níž bylo podle svědků i člena policie zničeno jedno Humvee, v něm zabiti tři a vážně zraněn čtvrtý voják.

Kirkúk

Čtyři rakety Grad a tři minometné střely zasáhly v 6:00 americkou základnu na zdejším mezinárodním letišti. Střely mířily především na severní část letiště, kde jsou přistávací dráhy amerických bojových letadel. Podle informovaného zdroje z letiště zabil útok 19 amerických vojáků a zničil bombardér F-16.

Sebevražedný útok v Mósulu

Auto naložené výbušninou explodovalo kolem 10:30 u amerického kontrolního stanoviště na východě města, zabilo šest a zranilo sedm amerických vojáků. Podle svědků stál bílý pickup mezi auty čekajícími u stanoviště. Náhle vyjel z řady a vysokou rychlostí narazil do stanoviště. Když vybočil, "varovali jsme ho, ale jen se na nás podíval a řekl 'Jděte pryč, jestli nechcete, aby vás výbuch zasáhl'. Poznali jsme, že je to bojovník a utíkali jsme se schovat." Mrtví a ranění byli odvezeni na americkou základnu Ghazlání, odvezeno bylo rovněž zbývající zařízení stanoviště, z něhož na místě zůstaly jen betonové zátarasy roztrhané na kusy.

Hromadný útěk vězňů z věznice Bucca

Na základě sdělení zdroje z řad irácké loutkové armády korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že Američané odhalili tunel vedoucí z vězeňského tábora Bucca u Umm Qasru, který je po vězení Abú Ghurajb druhou největší americkou věznicí v Iráku. Tunel byl stovky metrů dlouhý a v průměru 1,25 metru široký a končil asi 100 metrů za zdmi tábora. Podle informátora se jím podařilo uniknout na svobodu řadě vězňů.

Americké a britské síly zahájily rozsáhlé šetření, aby zjistily počet uprchlíků. Podle zdroje Američané přišli na existenci tunelu, když si opakovaně všimli hlíny na nohou některých vězňů, kteří vypadali, jako by celou noc tvrdě pracovali. Pokračovali v jejich sledování až do chvíle, kdy odhalili vchod do tunelu pod hromadou odpadků za několika samotkami. Nalezli také používané nářadí, kůly, trámy, kbelíky a kontejnery na hlínu. Tu vězni uklízeli rozhazováním po okolí a do latrín. Mluvčí věznice podplukovník Guy Rudisill tvrdil agentuře Reuters, že tunel byl odhalen před dokončením a dřív, než se někomu podařilo jím utéci.

Neděle 27. března 2005

Sebevražedný útok v Hadíthě

Sebevražedný útočník najel v 8:30 ve čtvrti Šurta na západě města do americké kolony a odpálil se. Podle svědků usmrtil 11 a vážně zranil 3 americké vojáky. Svědkové si všimli zaparkovaného auta, jehož řidič měl u sebe Korán, vystoupil z auta a vykonal modlitbu o 2 rak'a, pak si přečetl úryvek z Koránu, nastartoval auto a vyrazil. Zaměstnanci ambulance nalezli jeho těžce poničené tělo stranou od místa výbuchu a identifikovali ho jako místního občana. Američané mezitím povolali k transportu svých obětí tři vrtulníky.

Rutba

Ráno v 7:00 zasáhl odboj osmi silnými raketami Grad americkou pohraniční základnu u jordánské hranice. Podle kapitána irácké pohraniční stráže rakety zcela zničily hraniční pozorovatelnu a tři obytné baráky, tři Humvee a obrněné vozidlo nazývané "pouštní velboud". Podle kapitána pohraničníků bylo zabito více než 23 amerických vojáků a dalších 15 zraněno. Těžké ztráty Američany přinutily povolat irácké strážce, aby uhasili oheň a odvezli mrtvé a raněné.

Ramádí

Devět minometných střel ráže 120 mm zasáhlo v poledne americkou základnu západně od města, zničilo pět Humvee, zabilo devět vojáků a tři zranilo. Podle informace člena iráckých sil rychlého nasazení zasáhly střely část základny sloužící k parkování vozidel.

Fallúdža

Odpoledne explodovala ve čtvrti Bajn al-Džisrajn v západní části města pozemní mina pod americkou pěší hlídkou. Člen tzv. národní gardy sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že zabila čtyři příslušníky námořní pěchoty a pátého zranila. Američané pak uzavřeli starý most vedoucí k hlavní nemocnici a začali prohledávat chodce a domy v okolí.

V 18:15 zasáhly čtyři rakety americké postavení ve čtvrti 'Askarí. Na přesný zásah odpověděli Američané osmi minometnými střelami, korespondentovi se nepodařilo zjistit ztráty žádné strany. Odboj ve 20:45 reagoval rovněž osmi minometnými střelami, které zasáhly postavení amerických sil a tzv. Irácké národní gardy v průmyslové zóně.

Habbáníja

Večer zasáhlo 11 raket a minometných střel americkou základnu Ajn as-Saqr v Habbáníji. Podle sdělení informátora z řad národní gardy zasáhly a zapálily několik baráků, způsobily značné materiální škody, ale žádné ztráty.

Bagdád

Kolem 10:00 explodovala bomba pod konvojem několika amerických obrněných vozidel v převážně sunnitské čtvrti A'zamíja nedaleko hrobky Abú Hanífy an-Nu'mána. Výbuch zabil čtyři vojáky. Podle člena místní policie byl zabit také irácký tlumočník, který byl ve vozidle s nimi.

V téže čtvrti, která je jednou z nejdůležitějších v samotném středu hlavního města, byl před 21:00 sestřelen vrtulník Apache. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že stroj hořel na střeše obytné budovy, mrtvá těla dvoučlenné posádky exploze odhodila na sousední střechu. Američané pak z místa pádu odháněli všechny novináře a hrozili jim zatčením, pokusí-li se fotografovat. V pondělí se k sestřelení vrtulníku přihlásila Armáda Muhammadova, zatímco americká armáda tvrdila, že příčinou nebyl pád vrtulníku, nýbrž exploze munice uložené u nedaleké školy. Korespondentovi však člen loutkové policie potvrdil jak sestřelení, tak usmrcení posádky a její pád na sousední budovu. Zároveň mu sdělil, že Američané zakázali o události zveřejňovat jakékoli informace. Proto už v neděli tvrdili davu, který se po explozi shlukl, že jde o explozi munice. Většina přítomných ovšem viděla padat hořící vrtulník a předkládané historce nevěřila.

Popraven vysoký úředník loutkového ministerstva vnitra

Organizace Základna džihádu v Zemi dvou řek na své webové stránce oznámila, že v sobotu v noci popravila vysokého úředníka tzv. ministerstva vnitra, plukovníka Rijáda Kátího 'Álawího, kterého v únoru unesla. 'Álawí na odvysílaném videozáznamu prohlašoval, že pracoval jako spojovací důstojník na ministerstvu a kolaboroval s okupanty, jimž udával jména a adresy důstojníků někdejší irácké armády. Řekl také, že mučení vězňů včetně žen se ve věznicích rozšířilo vinou jeho ministerstva. Na konci záznamu přečetl maskovaný muž prohlášení, jímž soud Základny džihádu odsoudil plukovníka k smrti a nazval ho odpadlíkem, bojujícím proti Bohu a jeho Poslu. Poté ho střelil do hlavy.

Boje v Latífíji

Kolem poledne došlo ve městě k boji mezi odbojem a příslušníky americké námořní pěchoty, jimž na pomoc přiletěly vrtulníky. Bojovníci zastavili jejich hlídku a překvapivým útokem zničili dvě obrněná vozidla a dvě Humvee, přičemž podle svědků zabili 13 vojáků. Korespondent Mafkarat al-Islam, který dorazil na místo boje krátce po jeho vypuknutí, viděl na zemi ležet osm mrtvol. Oficiální mluvčí odboje oznámil, že padli čtyři iráčtí bojovníci, které zabilo ostřelování z vrtulníků. Korespondent ke zprávě poznamenal, že Latífíja je boji zcela paralyzována, obchody a úřady jsou zavřeny, na ulicích je možno vidět jen bojovníky a příslušníky americké námořní pěchoty.

Hillá

Exploze bomby pod kolonou obrněných vozidel, patřících polským okupačním vojákům, která projížděla čtvrtí Ummal, zabila v 15:00 pět Poláků a jedno vozidlo zničila.

V Ba'qúbě ostřelována okupační základna

Kolem 13:00 zasáhlo 15 silných minometných střel americkou základnu západně od města. Dopadly na východní a severní stranu základny, kde zabily nebo zranily řadu vojáků. Podle příslušníka iráckých speciálních sil, které byly v provincii vytvořeny na pomoc při zásazích proti odboji, byl mezi zabitými též generál námořní pěchoty a jeho tělo dopravil zvláštní vrtulník do Bagdádu.

Samarrá'

Kolem 18:00 explodovala v západní části města vedle obrněného vozidla Bradley bomba uložená ve vozíku podomního prodavače, zničila vozidlo a zabila v něm osm vojáků. K útoku došlo v místě, kde stává řada podobných vozíků; jejich majitelům povstalečtí ozbrojenci nařídili, aby ulici opustili.

Balád

Nad městem byl sestřelen bezpilotní špionážní letoun, jehož vraku se bojovníci zmocnili. Americká armáda tentokrát sestřelení dokonce přiznala.

Kirkúk

Při explozi bomby ve čtvrti Adhar bylo odpoledne zničeno Humvee z kolony amerických obrněných vozidel. V něm byli zabiti čtyři američtí vojáci a irácký tlumočník.

Sebevražedný útok v Mósulu

Sebevražedný útočník najel večer ve čtvrti Malíja do americké kolony, z níž zničil Humvee a transportní vozidlo Zil. Podle sdělení člena tzv. národní gardy bylo při explozi zabito 11 amerických vojáků a řada dalších zraněna, mnozí z nich vážně.

Basra

V 9:00 došlo k bombové explozi pod hlídkou iráckých loutkových vojáků, procházející čtvrtí Risála. K akci se přihlásily Brigády Hasana al-Basrího, které jsou ve městě velmi aktivní.

Kolem 13:00 explodovala silná bomba v okrsku Abú al-Chásib, která podle informace člena tzv. národní gardy zasáhla britské okupační vozidlo a zabila tři britské vojáky.

Odpoledne zajal ve čtvrti Mátiha oddíl tzv. národní gardy v doprovodu britských vrtulníků 11 sunnitských duchovních, mezi nimi byl též šajch Mus'ab al-Aqrab.

K poslední zprávě korespondent poznamenal, že tzv. národní gardu tvoří v jižním Iráku vesměs členové kolaborantských Brigád Badr. Střelci této organizace se zaměřují na systematické vraždění sunnitských představitelů, aby tím vyprovokovali náboženské a etnické boje mezi skupinami obyvatelstva v naději, že to oslabí činnost odboje.

Pondělí 28. března 2005

Ramádí

Za svítání opustili Američané jeden ze svých objektů ve městě, který odboj během posledního týdne intenzivně ostřeloval. Korespondent Mafkarat al-Islam citoval seržanta námořní pěchoty, který oznámil, že Američané po řadě úderů uvolnili továrnu na výrobu skla a keramiky za mostem Warrár a v kontrole oblasti hodlají pokračovat společně s iráckými silami z jiného objektu.

Podle sdělení svědků vyhnali Američané kolem 10:00 z domů poblíž továrny tři rodiny a usadili se v jejich domech, na střechách zřídili pozorovatelny a místním lidem bránili v pohybu po ulici. Civilisty ve čtvrti používají jako lidské štíty, protože předpokládají, že odboj nebude riskovat jejich životy. Vyhnaným rodinám slíbili vojáci náhradu, která jim má údajně umožnit najmout si obydlí v jiných částech města.

Fallúdžští povstalci vyrobili raketu země-země

Vojenské velení Poradní rady fallúdžských mudžáhidů oznámilo, že se odboji poprvé od bitvy o Fallúdžu podařilo vyrobit raketu země-země, jež dostala jméno as-sidždžíd a kterou bude možno používat k útokům proti okupantům. Podle prohlášení vyvrací tento úspěch tvrzení amerických okupantů a jejich iráckých sluhů, že odboj "mele z posledního"; bojovníci naopak hodlají v boji pokračovat, dokud potrvá okupace. Prohlášení rovněž vyzvalo všechny Iráčany a muslimy, aby nevěřili americkým pokusům o zkreslování odboje, protože to není on, kdo je v Iráku skutečnou hrubou silou.

Qá'im

V 16:00 vybuchla pod americkou kolonou ve městě bomba, která podle informace příslušníka tzv. národní gardy zabila jednoho a zranila čtyři vojáky.

Bagdád a okolí

Zdroj z tzv. ministerstva vnitra oznámil, že v jihozápadním Bagdádu byl cestou do práce zavražděn velitel policejní stanice Bulat aš-Šuhadá' v Durá plukovník Abd al-Karím Fahd se svým řidičem.

Korespondent Mafkarat al-Islam odpoledne oznámil, že v Abú Ghurajb explodovala pod americkou pěší hlídkou bomba, která zabila šest a zranila čtyři vojáky. Podle svědků zastřelili vojáci po explozi na místě jednoho muže, který si všiml, že jeden ze zabitých ještě dýchá a hodil ho do Tigridu. Jeho rodina korespondentovi potvrdila, že k odboji nepatřil, ale přál si patřit mezi bojovníky.

Kolem 13:00 podniklo asi 10 bojovníků útok na sídlo šíitské kolaborantské strany SCIRI ve východním Bagdádu, střežené členy Brigád Badr. Mezi 13 zabitými členy brigád byl podle sdělení z řad policie i jejich velitel pro východní část hlavního města Nazim Mahúd. Podle úsudku svědků bylo bezprostřední příčinou útoku to, že členové Brigád Badr přede dvěma dny zaútočili na sunnitského správce jedné z místních mešit. Na ulici ho zbili klacky a holemi, nazývali ho wahhábitou a tvrdili, že se vyjadřoval proti potomkům Prorokovým. Korespondent k tomu poznamenal, že odboj už dříve varoval Brigády Badr, že jejich členy zabije a vyžne z jejich domů, pokud zaútočí na nějakého sunnitu jen proto, že je sunnita. Loutková policie po útoku mudžáhidů obklopila sídlo strany a vyslechla několik místních lidí v naději, že zjistí něco o totožnosti útočníků. Ale protože všichni v okolí Brigády Badr pro jejich jednání nenávidí, nedozvěděla se nic.

Júsufíja

Tři rakety odpoledne zasáhly americkou základnu ve městě, zničily tržiště v ní a zabily nebo zranily podle zdroje ze základny několik vojáků. Oheň způsobený raketami hořel ještě hodinu po útoku, k jeho hašení přispěchaly americké vrtulníky.

Bajdží

Dopoledne došlo k explozi bomby pod americkými vozidly, jedoucími podél plynovodu západně od města. Na místo dorazily vojenské ambulance a naložily pět mrtvých před očima svědků včetně řidičů syrské a jordánské cisterny, naložených ropou z hlavní rafinérie v Bajdží. Zničení vozidla a počet mrtvých potvrdil korespondentovi Mafkarat al-Islam i důstojník místní policie.

Abú Katífa

Na pouštní silnici používané beduíny v oblasti Abú Katífa blízko saúdskoarabské hranice explodovala večer bomba pod americkou hlídkou kontrolující hranice. Exploze zničila její transportní vozidlo Zil, v němž zabila pět vojáků a čtyři zranila, dva z nich smrtelně.

V Samarrá' popraven udavač viceprezidenta Ramadána

Odboj popravil Muhsina Karíma, muže, který podal okupačním silám informace o bývalém viceprezidentovi Táhá Jásínu Ramadánovi, jež později vedly k jeho zatčení. Za tuto službu Američané Karíma odměnili 10 miliony dolarů. Karím po obdržení peněz utekl ze země, ale později se vrátil pro svou rodinu. Přitom byl mudžáhidy chycen a v pondělí v 9:00 před městským střediskem v Samarrá' zastřelen. Loutková policie nalezla jeho mrtvolu, u níž ležel papír se slovy: "Toto je odměna pro ty, kdo pomáhají nevěřícím zabít muslima".

Tal' Afár

Ráno explodovala bomba pod americkou hlídkou projíždějící zdejší čtvrtí vládních budov. Podle sdělení místní policie i svědků zničila Humvee a usmrtila čtyři Američany.

Mósul

Pod kolonou obrněných vozidel doprovázejících černý Chevrolet vybuchla ve čtvrti Sisak v západním Mósulu bomba. Jak oznámil tamní korespondent Mafkarat al-Islam, exploze úplně zničila Chevrolet a zabila celou jeho posádku. Podle místní policie v něm cestovali zaměstnanci amerického ministerstva obrany, kteří přijeli na inspekci města. Svědkové sdělili, že bomba byla určena pro Chevrolet, protože viděli, že přes ni projela tři americká obrněná vozidla, aniž byla odpálena. Také policie potvrdila, že šlo o bombu odpálenou dálkovým ovládáním. Okupační síly současně oznámily, že odhalily a zneškodnily čtyři jiné bomby na různých příjezdových cestách do města. Americký mluvčí ve vysílání amerického rádia působícího v Iráku prohlásil, že odboj instaloval bomby na všech silnicích, kudy mohla kolona projíždět, a že tudíž nevylučuje možnou existenci dalších neodhalených bomb.

Kirkúk

Odpoledne zasáhly čtyři rakety zdejší mezinárodní letiště obsazené okupačními vojáky. Člen koordinačního výboru mezi americkými a iráckými loutkovými vojáky sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že zásahy zničily Humvee a sklad munice a zabily šest Američanů. Svědkové žijící v okolí letiště viděli plameny a kouř stoupající k nebi a poté otřáslo městem několik explozí.

Sebevražedný útok na pešmergy v Irbílu

Sebevražedný útočník najel v 18:00 s bílým pickupem naloženým výbušninou do štábu kurdských pešmergů. Odpálil se uprostřed skupiny pešmergů stojících před hlavní branou. Řada zraněných byla převezena do místní nemocnice.

Úterý 29. března 2005

Fallúdža: zabit americký velitel

Odpoledne podnikli povstalci útok na kolonu velitele amerických operací ve městě, projíždějící čtvrtí Džubajl. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že nezná rozsah způsobených ztrát a škod, protože okamžitě po útoku na 200 příslušníků námořní pěchoty okolí zcela neprodyšně uzavřelo. Jeden z loutkových policistů mu však řekl, že terčem útoku byl americký velitel, před více než rokem penzionovaný, který přiletěl ze Spojených států se speciálním úkolem vést boj ve městě. O něco později korespondent oznámil, že podle zpráv, kolujících mezi loutkovou iráckou armádou a policií byl velitel při útoku zabit, případně zemřel na následky utrpěných zranění. Velitel odboje ve městě korespondentovi sdělil, že při útoku na velitelskou kolonu padli tři mudžáhidové.

Kolem 11:00 explodovala v oblasti Fallahát západně od Fallúdže bomba, která zasáhla americkou vojenskou kolonu a poškodila Humvee. Kolona pokračovala v jízdě, najela však na druhou bombu, která poškodila další vozidlo a zabila dva vojáky.

Dvě rakety zasáhly večer dům šajcha al-Qirtána u západního vjezdu do města, používaný nyní Američany jako štáb, ve chvíli, kdy tu Američané jednali se svými místními sluhy. Další dvě rakety zasáhly v tutéž chvíli americké postavení východně od města.

Kolem 22:00 otřásla městem silná exploze, slyšitelná až v 'Ámiríjat al-Fallúdža. Korespondentovi se však kvůli zákazu vycházení nepodařilo získat žádné informace o její příčině a místu.

Rutba

Ve městě u jordánské hranice, ležícím 400 km západně od Bagdádu, usmrtil ráno střelec odboje ze střechy vysoké budovy střelou do hlavy amerického vojáka na ulici. Američané obstoupili dům a dostali se na střechu, tam však nalezli jen kus papíru se vzkazem: "Hej, Američané, nehrňte se! Stůjte v řadě. Každý z vás dostane svůj díl." Podle místního policisty byli Američané poté, co jim irácký tlumočník poselství přeložil, nadmíru rozhořčeni a propadli zuřivosti.

Bagdád

Odpoledne ostřelovali Iráčané americkou základnu Sukkáníja v jihobagdádském předměstí Durá 15 raketami země-země Grad a Taríq, které způsobily rozsáhlý požár, trvající až do večera. Podle plukovníka irácké armády, který se na základnu dostal po útoku, čtyři rakety neexplodovaly, ostatních jedenáct však zničilo sklad pohonných hmot, který hořel čtyři hodiny. O ztrátách Američanů se plukovník odmítl s korespondentem Mafkarat al-Islam bavit. Korespondent sám však pozoroval vrtulníky, létající ze základny do nemocnice Ibn Síná, kterou Američané přeměnili na svou vojenskou nemocnici.

Kolem 14:00 otřásly čtyři mohutné exploze kongresovým palácem v bagdádské tzv. Zelené zóně, kde se konalo zvláštní zasedání loutkového "národního shromáždění", které se pokoušelo zvolit svého předsedu a jeho zástupce. Podle strážců zóny způsobily výbuchy rakety nebo minometné střely.

Hillá

V okrsku Hášimíja 20 km jižně od Hillá vybuchla bomba pod americkou hlídkou čtyř Humvee. Podle informace policejního kapitána zcela zničila jedno Humvee, zabila čtyři Američany a pátého zranila.

V Mandalí zastřelen policejní velitel

V 8:00 zastřelil odboj velitele zdejší loutkové policie, jehož autokolona mířila k policejnímu štábu. Současně s ním byli zabiti čtyři strážci.

Tárimíja

Pod americkou hlídkou explodovala v 16:00 v centru města ve čtvrti Šatt bomba, jež úplně zničila Humvee a zabila tři americké vojáky.

U Tikrítu sestřelen vrtulník

Irácký odboj oznámil, že v pondělí odpoledne sestřelily Eskadry mučedníka Lajtha al-Mašhadáního raketou Strela v Jathribu severovýchodně od Tikrítu americký vrtulník Black Hawk a zabily jeho posádku.

Kirkúk

Kapitán Salam Zankana z kirkúcké loutkové policie oznámil, že auto naložené výbušninou explodovalo v 8:00 v severní části města u kolony ředitele místního vodohospodářského úřadu. Ředitel sám atentát přežil, zraněni byli pouze jeho dva strážci. Exploze podle sdělení policie zabila jednoho a zranila 15 civilistů. Stav některých z nich byl podle místní nemocnice vážný.

Sebevražedný útok v Sindžáru

Auto Opel řízené sebevražedným útočníkem a naložené výbušninou explodovalo u společného americko-iráckého kontrolního stanoviště ve městě Sindžár, ležícím západně od Mósulu. Zničilo dvě americká Humvee a pickup loutkových sil a zabilo pět amerických a čtyři irácké vojáky. Údaje potvrdil mósulskému korespondentovi Mafkarat al-Islam mluvčí loutkové armády.

Nadžaf

Pět ozbrojenců zastřelilo v 9:00 v Nadžafu Abd az-Zahru Náhího, ředitele Rady pro likvidaci strany Baas v provincii Nadžaf společně s dalšími čtyřmi členy rady. Podle svědků byla pětice členy tzv. Strany národní dohody Ijjáda 'Álawího.

Američané připustili útěk "několika" vězňů z tábora Bucca

Jeden z důstojníků americké armády v rozhovoru s korespondentem Mafkarat al-Islam v bagdádské tzv. zelené zóně připustil, že tunelem, který vězni v táboře Bucca hloubili po dva měsíce, se některým z nich podařilo dostat na svobodu. Zjištěno to podle něho bylo sčítáním vězňů v táboře. Mafkarat al-Islam obdržel fotografie tunelu, který Američané před několika dny odhalili. Byly připojeny k arabské zprávě tamního korespondenta:

http://www.islammemo.cc/news/one_news.asp?IDNews=60728

Fotografie byly rozeslány americkou armádou arabským a cizím novinářům a ukazují hloubku a délku tunelu a některé nástroje použité při jeho hloubení.

Basra

Pod hlídkovým autem loutkové policie explodovala v noci v okrsku Sajmar bomba, jež podle svědků zničila auto a jeho posádku zčásti usmrtila a zčásti zranila. K útoku se přihlásily opět Brigády Hasana al-Basrího.

Středa 30. března 2005

Fallúdža

Během úterý a středy se americké základny ve městě i mimo ně staly terči intenzivního ostřelování. Během úterý odpálil odboj na tyto cíle celkem 35 raket různých typů a minometných střel. Ve středu útoky pokračovaly dalšími 11 raketami. Ve středu v noci se ostřelování zaměřilo především na základnu v zemědělské oblasti na severovýchod od města, kde vojáky donutilo rozptýlit se po okolí a využít tam usedlých rodin jako lidských štítů.

Některé fallúdžské rodiny ve středu opustily město, protože všechno ukazuje na to, že po zabití amerického velitele operací ve městě dojde k novým bojům.

Abú Katífa

Při explozi bomby pod americkou hlídkou byli kolem 13:00 zabiti čtyři vojáci. Korespondent z tohoto pohraničního území oznámil, že k explozi došlo na silnici vedoucí do příhraničního komplexu Ar'ár. Z hlídky čítající několik Humvee bylo jedno vozidlo zničeno. Američané pak zatkli několik místních beduínských pastýřů a ostatním zničili stany a vyhnali je odtud.

V jižním Iráku se šíří užívání drog

Američany dosazený generální ředitel odboru zdravotnictví v jižních oblastech Iráku zveřejnil statistiky tzv. ministerstva zdravotnictví pro rok 2005, které ukazují, že irácké společnosti hrozí katastrofa ve svém dosahu větší než americká okupace, která je ovšem za tuto tristní situaci zodpovědná, protože dovoluje překupnictví a různé nekalé podnikání v naději, že jí to usnadní kontrolu nad zemí.

Generální ředitel řekl korespondentovi Mafkarat al-Islam, že podle statistik tři z deseti mladých mužů ve věku 18 - 30 let užívají drogy pašované z Íránu, a to velmi silné drogy, které během několika měsíců zcela zničí nervový systém.

Korespondent oznámil, že odbory zdravotnictví v západních oblastech Iráku včetně provincie Anbár neregistrují žádné případy užívání drog, stejná situace je v Mósulu, provinciích Saláh ad-Dín, Dijála a Ta'mím a v převážně sunnitských částech Bagdádu (které představují 40 % hlavního města).

Šíření drog v jižních šíitských oblastech je podle korespondenta spojeno s tím, že příslušníci Brigád Badr a členové strany Hizb ad-Da'wa mají úzké spojení s Íránem, kde byli také před invazí cvičeni.

Sebevražedný útok u Abú Ghurajb

Korespondent Mafkarat al-Islam odpoledne oznámil, že sebevražedný útočník najel ve vesnici Sámilát severně od Abú Ghurajb s pickupem s výbušninou do americké hlídky, odpálil se a zničil obrněné vozidlo Bradley a zabil sedm amerických vojáků. Veškeré údaje potvrdil člen tzv. národní gardy, který dodal, že zraněn byl také náhodný chodec. Vojáci jako obvykle zamezili novinářům přístup a zakázali fotografování mrtvol i vraku vozidla.

Tádží

Organizace Islámská armáda oznámila, že ve městě odpálila bombu pod americkou hlídkou. TV al-Džazíra odvysílala záběr výbuchu bomby u skupiny pěších vojáků, pátrajících po bombách na větší ulici. Podle Islámské armády byli zabiti tři Američané.

U Baládu znič ena celá americká kolona

Kolem 8:30 zaútočili mudžáhidové u Baládu na americkou kolonu sedmi vozidel, kterou zcela zničili. Kapitán tzv. národní gardy v rozhovoru s korespondentem Mafkarat al-Islam útok přiznal a prohlásil, že byl předem promyšlený. Sebevražedný útočník nejprve do kolony najel s autem výbušniny a odpálil se, přičemž zcela zničil dvě Humvee. Bojovníci ukrytí v prázdném domě podle něho vyčkali, až vojáci vylezou z vozidel, aby naložili mrtvé a raněné, a pak na ně zahájili palbu. Postříleli všechny vojáky v koloně, vzali jim všechny zbraně a munici a poté všechna vozidla zničili.

Místní svědkové odmítli kapitánovo líčení s tím, že bojovníci se nikde neukrývali, ale bojovali s vojáky tváří v tvář. Jejich útok prý byl však tak nečekaný, že Američané neměli příliš času na obranu. Svědkové rovněž viděli, že tři Američané byli se zavázanýma očima odvedeni bojovníky pryč.

Hlavní velitel iráckého odboje mezitím v prohlášení pro Mafkarat al-Islam prostřednictvím jednoho z podřízených velitelů oznámil, že v boji padlo osm bojovníků a pět bylo zraněno, z toho dva vážně. Potvrdil že americká kolona -- jak vozidla, tak vojáci -- byla úplně zlikvidována.

Američané po útoku obklíčili město a znemožnili vstup do něho i jeho opuštění dokud neodstranili vraky vozidel a mrtvoly vojáků.

Korespondent navíc poznamenal, že v 9:30 začali Američané obkličovat i města Bú Hišmá a 'Álam, jakož i oblasti a silnice směřující do centra provincie Saláh ad-Dín, aby znemožnili šíření zpráv o úspěšné akci partyzánů. Jednomu z útočníků se přesto podařilo útok na kolonu nafilmovat.

Bajdží

Rakety Kaťuša středního doletu zasáhly kolem 7:00 americkou základnu západně od města. Podle svědků žijících v sousední oblasti Sínijá, bylo ze základny slyšet šest silných explozí a po nich ještě druhotné exploze, pocházející snad ze zasažené munice.

Tharthár: povstalci popírají, že by minulý týden přišli o 80 mužů

Odbojová organizace Eskadry mudžáhidů vydala v Thartháru, městě ležícím 35 km západně od Samarrá', prohlášení, vyzývající americké síly, aby dokázaly svá tvrzení, že minulý týden bylo u města zabito přes 80 bojovníků. Na tiskové konferenci v bagdádském kongresovém paláci totiž generál George Casey před několika dny prohlásil: "Pobili jsme přes 80 ozbrojenců." Korespondent Mafkarat al-Islam, který obdržel kopii prohlášení, oznámil, že odboj vyzval arabské a cizí novináře, aby přijeli do oblasti a poznali fakta, která Američané tak úzkostlivě tají. Skutečností totiž podle prohlášení je, že oblast kolem Thartháru je zcela svobodná a zbavená okupantů, není v ní jediný americký voják.

Prohlášení vyzývalo novináře a všechny osobnosti, aby na místě zjistili, jak falešná jsou americká tvrzení, která ukazují, že Američané se v zoufalství uchýlili k podobným lžím a falzifikacím, jakých užívali v době bitvy o Fallúdžu (tehdy např. tvrdili, že obsadili celé město, což se nestalo za celé dva následující měsíce).

Podle prohlášení došlo k boji proto, že americké síly a jejich iráčtí sluhové porušili hranice města Tharthár a odboj se je rozhodl zatlačit zpět. Došlo k dvouhodinové bitvě, v níž byly sestřeleny tři americké vrtulníky a zničeno nejméně 17 vojenských vozidel. To Američany donutilo naložit mrtvé a raněné a z oblasti ustoupit.

Jak korespondent dále oznámil, na základě výzvy dorazili do města čtyři zahraniční novináři, jimž odboj zaručil bezpečnost.

Tharthár je oblast ležící západně od Samarrá' a severně od Fallúdže. Její terén je velmi nerovný, plný kopců, hor a údolí s potoky, čili velmi příhodný pro partyzánský boj. Proto tam také působí škola mudžáhidů.

Po zveřejnění prohlášení americké síly popřely, že by kdy tvrdily něco o zabití 80 bojovníků a pro změnu tvrdily, že v této oblasti vůbec nepodnikly žádnou operaci.

Sebevražedný útok v Tikrítu

Sebevražedný útočník na motocyklu naloženém výbušninou najel odpoledne v centru města do kolony vojenských vozidel a odpálil se. Exploze zničila Humvee a na místě usmrtila pět amerických vojáků.

Ba'qúba

Americkou základnu severně od města ostřeloval odboj v 17:00 raketami, které podle korespondenta Mafkarat al-Islam způsobily na východní straně komplexu požár. Podle sdělení z řad loutkové armády zasáhly rakety na základně čerpací stanici pohonných hmot a středisko údržby vojenského vybavení, nezpůsobily však žádné lidské ztráty. Svědkové však korespondentovi tvrdili, že spatřili tři americké vrtulníky, které převážely ze základny buď raněné nebo mrtvé.

Mósul

Organizace at-Tawhíd wal-džihád vedená Abú Mus'abem az-Zarqáwím oznámila v prohlášení, které se objevilo na dveřích mósulských mešit, že během posledních tří dnů zničila šest vozidel americké a irácké armády, v nichž usmrtila značný počet amerických a iráckých vojáků včetně jednoho člena Brigád Badr a jednoho kurdského pešmerga. Prohlášení, jehož kopii obdržel též korespondent Mafkarat al-Islam, upozorňovalo, že nezahrnuje škody, způsobené jinými odbojovými organizacemi.

Basra

Ráno zasáhla ve čtvrti Risála exploze bomby kolonu ředitele společnosti Oil of the South Hamída Lá'ibího. Výbuch poškodil policejní vozidlo ředitelova doprovodu, o ztrátách na životech nebylo oficiálně sděleno nic. Korespondent Mafkarat al-Islam však upozornil, že nešlo o první útok podobného druhu. Ve čtvrti Risála došlo už k řadě podobných akcí, namířených především proti americkým tankerům, rozkrádajícím iráckou ropu. K poslednímu útoku došlo ve době, kdy sunnitská část obyvatelstva Basry žije v napětí, způsobeném raziemi v několika sunnitských okrscích, při nichž bylo 15 osob zatčeno.

Čtvrtek 31. března 2005

Qá'im: zajat loutkový guvernér města

Pod kolonou tří obrněných vozidel a dvou Humvee vybuchla v 9:00 na silnici spojující město s oblastí Karábíla bomba, která úplně zničila jedno obrněné vozidlo, zabila čtyři a zranila tři vojáky v něm.

V 18:32 korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že před malou chvílí bojovníci zajali loutkového guvernéra města spolu s jeho strážci. Korespondent oznámil, že před několika dny žádal guvernér americké okupační síly, aby mu poskytly speciální ochranu místo vojáků irácké loutkové armády, protože se bojí, že se mu bojovníci budou chtít pomstít za jeho kampaň, jíž se snaží připravit příbuzné osob podezřelých ze spojitosti s odbojem o zaměstnání.

Rawa

Nad městem byl kolem 9:00 sestřelen americký bezpilotní špionážní letoun. Informátor z řad tzv. národní gardy přiznal korespondentovi Mafkarat al-Islam, že bojovníci se sestřeleného stroje zmocnili a že ho Američané stále hledají. Později odpoledne korespondent oznámil, že se k sestřelení přihlásily Salafíjské brigády Abú Bakra.

Bagdád

Poblíž mešity al-Mudallil v Ghazálíji severně od Bagdádu zničila odpoledne exploze bomby Humvee, zabila čtyři a zranila dva americké vojáky, jednoho z nich vážně. Seržant iráckých loutkových sil sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že bomba byla odpálena na dálku ve chvíli, kdy místem projížděla americká hlídka, a menší škody způsobila též na dalším vozidle.

Šest minometných střel ráže 120 m dopadlo v 8:00 do vězeňského tábora v Abú Ghurajb. V okolí tábora byla po útoku přijata rozsáhlá bezpečnostní opatření, korespondentovi se proto nepodařilo získat jakékoli informace o následcích ostřelování. Američané zabránili i lidem, kteří přišli navštívit příbuzné, přiblížit se ke komplexu tábora.

Rada muslimských ulamá odmítá výmysly publikované v listu aš-Šarq al-Awsat

Rada muslimských ulamá odmítla zprávy, které se objevily v proamerických médiích, podle nichž rada požaduje ministerské posty v příští loutkové "vládě". Ve zprávách se uvádělo, že rada chce především úsek obrany a vnitra. List aš-Šarq al-Awsat, vydávaný arabsky v Londýně, přinesl ve středu 30. března arabský překlad článku Roberta Wortha z The New York Times o interview s generálním tajemníkem rady. Nepřesný překlad však obsahoval výroky, které se v původním anglickém originále neobjevily a které tajemník rady nikdy nepronesl.

Rada proto vydala prohlášení, v němž odsoudila zkreslování skutečnosti a slíbila, že doslovný arabský překlad anglického článku uveřejní na své webové stránce.

Sebevražedný útok v Qajjáře

Za úsvitu najel sebevražedný útočník s autem s výbušninou do amerického kontrolního stanoviště a zabil 11 vojáků a další 4 zranil. Podplukovník místní policie tyto údaje potvrdil a dodal, že jeden ze zraněných je v kritickém stavu. Zdejší korespondent viděl na stanovišti vraky několika amerických vozidel, které pak Američané odtáhli pryč.

Mósul

Kolem 10:30 explodovala bomba pod společnou kolonou amerických a iráckých sil na silnici mezi Tal 'Afárem a Mósulem. Podle člena místní loutkové policie zničila jedno Humvee a zabila jeho pětičlennou posádku.

Balád

Kolem 13:00 explodovala ve městě bomba pod americkou vojenskou kolonou a zabila čtyři vojáky. Korespondent Mafkarat al-Islam s odvoláním na svědky oznámil, že exploze ukončila 48hodinový klid ve městě. Klidné období svádělo americkou propagandu k tomu, aby se v místním vysílání chvástala, že její operace "udělaly konec" odboji.

Sebevražedný útok v Sulajmán Báku

Pět členů tzv. národní gardy bylo ráno zabito, když do jejich kontrolního stanoviště u města, ležícího 95 km jižně od Kirkúku, najel sebevražedný útočník s autem s výbušninou a odpálil se. Podle agentury Reuters byla řada dalších vojáků zraněna.

V Mundhiríji popraveno 19 íránských agentů

Irácký odboj v tomto městě, ležícím v blízkosti íránských hranic, vydal oznámení o popravě 19 íránských agentů, kterým se podařilo proniknout do Iráku, aby tu prováděli sabotáže a podněcovali rozbroje mezi sunnity a šíity.

V prohlášení se uvádělo: "Kolem 2:00 dnešní noci střežilo několik vašich bratří mudžáhidů pohyby amerických okupantů podél hranice s íránským nepřítelem. Vaši bratři zpozorovali 19 Íránců společně se dvěma členy Brigád Badr, které slouží americkým okupantům, ve třech velkých autech. Vaši bratři je zajali a vyslýchali je. Zjistili, že byli vybaveni kulomety s tlumiči a chemikáliemi včetně cyankali - stejné substance se členové Brigád Badr pokoušeli vpravit do čerpací stanice čerstvé vody ve Fallúdži ve snaze vyhladit tamní lid. Byli však díky Bohu chyceni a popraveni na fallúdžském náměstí.

Zajatci přiznali, že je do Iráku vyslala íránská výzvědná služba, aby za slib peněžité odměny 100 000 dolarů vraždili sunnitské a šíitské duchovní představitele a zaseli tak sektářské rozpory mezi oběma komunitami. Měli také útočit na šíitské modlitebny během blížícího se šíitského svátku Ašurá.

Přiznali také, že se do Iráku dostali s pomocí Brigád Badr, které byly založeny v Íránu a zabily řadu sunnitských duchovních představitelů, mezi jinými před rokem sunnitského muftího v Ba'qúbě a řadu dalších ulamá.

Popravili jsme je proto zastřelením na hranicích a jejich těla nechali psům, aby sloužili jako příklad všem, kdo by chtěli do naší země vstoupit s pochybným úmyslem."

Pod prohlášení byly podepsány Salafíjské eskadry mudžáhidů Východní brány Iráku.

Basra

Ve čtvrti Zubajr zastřelil kolem 10:00 ostřelovač odboje dalšího britského vojáka. Podle sdělení místního policisty stál voják u pekařství ve čtvrti 'Askarí, když ho z protější střechy zasáhla kulka do hlavy. Britští vojáci celé okolí prohledali, ale střelce nenašli.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       8. 4. 2005
10. 4. 2005 Edikty Jana Pavla II. usmrtily miliony lidí
10. 4. 2005 Indonésii postihlo další zemětřesení
10. 4. 2005 Dogma, dogma Bohumil  Kartous
10. 4. 2005 Chce se mi zvracet
10. 4. 2005 Kdo páchá genocidu? Boris  Cvek
10. 4. 2005 Vatikán a antikoncepce Boris  Cvek
10. 4. 2005 Britské listy nechápou odkaz člověka Karola Wojtyly Michal  Rusek
8. 4. 2005 Ministr kultury Dostál lobbuje za Rádio Limonádový Joe Štěpán  Kotrba
8. 4. 2005 Jsem (anarchistický) komunista a revolucionář -- zažalujte mě! Ondřej  Slačálek
8. 4. 2005 Výzva k podání trestního oznámení
8. 4. 2005 Jedna poznámka k panu Slačálkovi Boris  Cvek
9. 4. 2005 Michael  Marčák
9. 4. 2005 Vždyť jsme se přece tak snažili... Irena  Ryšánková
8. 4. 2005 Které je vlastně ono "Grossovo" řešení? A která je nejlepší varianta? Štěpán  Kotrba
8. 4. 2005 Kdo je skutečný demokrat Martin  Mrzena
8. 4. 2005 Proč nezakázat KDU-ČSL Jan  Žižka
8. 4. 2005 Třikrát a dost, katolíci Stanislav A. Hošek
8. 4. 2005 Jak brání na Filipínách katolická církev normálnímu životu lidí
8. 4. 2005 Český klérus proti Vatikánu Miroslav  Polreich
8. 4. 2005 Miloš Zeman a jeho definice blbosti Jan  Čulík
8. 4. 2005 Jak český tisk zkreslil smysl Zemanovy knihy
9. 4. 2005 Hospodaření OSBL za únor a březen 2005
8. 4. 2005 S Koženým to jde stále ztuha Jan  Sýkora
8. 4. 2005 Jak ovlivnit chování politiků
8. 4. 2005 Zemřel papež, ach jo Bohumil  Kartous
8. 4. 2005 Zlý sen o Janu Čulíkovi Josef  Bouška
8. 4. 2005 Chápu nyní atmosféru politických procesů padesátých let
8. 4. 2005 Hnus tu je
8. 4. 2005 O komunistech jinak Jan  Hruška
8. 4. 2005 Studenti - generační problém? Petr  Wagner
8. 4. 2005 Některé zkušenosti jsou nesdělitelné
8. 4. 2005 Člověk může legitimně odmítat i to, s čím neměl vlastní zkušenost Boris  Cvek
8. 4. 2005 Ještě jednou o štěstí v umírání Jan  Paul
8. 4. 2005 Fidel Castro a Jan Pavel II. Zdeněk  Jemelík
8. 4. 2005 Poslední věci člověka Miloš  Dokulil
7. 4. 2005 Papež chtěl odstoupit už v roce 2000
8. 4. 2005 Závěť Svatého Otce Jan  Pavel II.
8. 4. 2005 Smrt v přímém přenosu Jindřich  Jůzl
8. 4. 2005 Zase budeme "v peci pálit laciný žito -- aby zdražil chleba" Jaroslav  Pour
8. 4. 2005 Máme svůj vlastní krásný kapitalismus
8. 4. 2005 ...tak jsme se konečně dočkali... Oldřich  Průša
8. 4. 2005 Co je tak špatného na pálení obilí?
8. 4. 2005 Pro pána Jáhna! Vladislav  Černík
8. 4. 2005 Rodiče postavili dětem hřiště, městský úřad ho nyní zlikvidoval
8. 4. 2005 Premiér Gross by měl počítat s pohřbem každý den Štěpán  Kotrba
8. 4. 2005 Modrá šance zdravotnictví Josef  Vít
8. 4. 2005 Čím onemocněl svět podle Ruedigera Dahlkeho Stanislav  Heczko
8. 4. 2005 Čipové cestovní doklady s otisky prstů Martin J. Kadrman
8. 4. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 31. března 2005
8. 4. 2005 Američtí vojáci v Iráku: 13 000 z nás už zahynulo a 49 000 je zraněno
8. 4. 2005 Inpytlopedický týdenní úslovník Lýdie Junkové Lýdie  Junková
8. 4. 2005 Zpáteční lístek do Říma František  Schilla
7. 4. 2005 Lidi v tomto státě, kterým není jedno, v jakém "hnusu" žijí Jan  Čulík
7. 4. 2005 Kde budou lišky dávat dobrou noc? Bohuslav  Sedláček
7. 4. 2005 Čeho jsme se to dožili? Jindřich  Kalous
7. 4. 2005 Papež věrný koncilu Boris  Cvek
7. 4. 2005 Generační problém Josef  Vít
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
7. 4. 2005 Proti rudé hvězdě a proti modrému ptáku Zdeněk  Hrabica
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 31. března 2005   
1. 4. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. března 2005   
29. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 18. března 2005   
17. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 5. března 2005   
11. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. února 2005   
8. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny dny 14. - 21. února 2005   
25. 2. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny dny 6. - 13. února 2005   
4. 2. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 29. ledna 2005   
26. 1. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. -- 18. ledna 2005   
19. 1. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 7. ledna 2005   
10. 1. 2005 Sporné počty ve "Zpravodajství iráckého odboje"   
21. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 16. prosince 2004   
21. 12. 2004 Jsme prostí lidé, kteří dali přednost zásadám před strachem   
17. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 8. prosince 2004   
1. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 21. - 25. listopadu 2004