22. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 4. 2005

Konec ropné éry?

Těžba ropy dosáhne zřejmě příští rok vrcholu a pak bude už jen klesat. Rozlučte se se svým životním stylem. Mezinárodní bankéři však nechtějí slyšet, že je možná za rohem nová Velká hospodářská krize. Minulý týden však požádala skupina ultrakonzervativních švýcarských finančníků jednoho anglického ropného geologa v důchodu, aby jim poskytl informace o začátku konce ropné éry.

Obrátili se na Colina Campbella, který pomáhal založil londýnské Centrum pro analýzu vyčerpávání ropných zdrojů, protože je to zkušený pracovník z ropného průmyslu, nemá vlastní finanční agendy a většinu života strávil zkoumáním ropných ložisek na třech kontinentech. Byl hlavním geologem firmy Amoco, viceprezidentem podniku Fina a pracoval pro další velké ropné společnosti.

"Nebojte se, že by ropa najednou došla; její zásoby potrvají ještě po mnoho let," řekl tento odborník švýcarským bankéřům a bude to opakovat pro podnikatele, univerzitní odborníky a investiční analytiky příští týden v Edinburku. "Problémem je však onen dlouhý, klesající svah, který se otevře po dosažení maximální těžby. Ropa a plyn dominují našemu životu a zmenšování jejich zásob změní svět radikálním a nevypočitatelným způsobem," konstatoval.

Campbell je přesvědčen, že dosažení maxima těžby se blíží - možná k němu dojde i příští rok. Jeho výpočty jsou založeny na historických i současných údajích o těžbě ropy, na zveřejněných informací o existenci ropných rezerv a na hlubokých znalostech toho, jak funguje ropný průmysl.

"Dosud bylo vytěženo asi 944 miliard barelů ropy, na známých ropných polích zůstává k těžbě asi 764 miliard barelů, a dalších 142 miliard barelů je klasifikováno jako zdroje, které se "ještě najdou". Pokud jsou tyto údaje správné, znamená to, že k objem těžby ropy vyvrcholí příští rok," říká Campbell.

Pokud má pravdu, bude to znamenat, že globální těžba ropy bude pak každoročně klesat asi o 2 - 3 procenta ročně, a ceny všeho - cestování, vytápění, zemědělství, obchod a všeho, co se vyrábí z umělé hmoty, porostou. Jak řekl tento týden jeden americký analytik: "Můžete se rozloučit s dosavadním životním stylem."

Ale existují i daleko optimističtější předpovědi. Americký geologický průzkum uvádí, že v roce 2000 dosahovala rezerva ropy tři biliony barelů a že k vyvrcholení těžby dojde až za třicet let. Mezinárodní úřad pro energii jen přesvědčen, že k vyvrcholení těžby ropy dojde "někdy v letech 2013 - 2037" a Saúdská Arábie, Kuvajt, Irák a Írán, čtyři země, které mají většinu světových ropných rezerv, mají stále velké ropné rezervy. Ropné společnosti - které neodhadují, kdy vyvrcholí jejich vlastní těžba - tvrdí, že v dlouhodobé perspektivě není nedostatek ropy ani plynu. Podnik BP vydal tento týden prohlášení, že má svět dosud zásoby ropy na 40 let a plynu na nejmíň 60 let při dnešní úrovni těžby.

Už 150 let těží ropný průmysl každý rok více než předchozí rok a předpovědi, že ropné zásoby docházejí, se vždycky ukázaly mylné. V současnosti se těží asi 83 milionů barelů denně a brzo budou otevřena nová ropná pole v Ázerbajdžánu, v Angole, v Alžírsku a v hlubokých vodách Mexického zálivu.

Avšak odhadovat ropné zásoby je sporné a je to politická záležitost. Podle Campbella prý firmy málokdy zveřejňují skutečný stav svých rezerv - dělají to z komerčních důvodů - a vlády, které vlastní 90 procent rezerv - často lžou. Většina oficiálních údajů, zdůrazňuje Campbell, je hrubě nespolehlivých. Jde totiž o politiku.

"Ropné společnosti," vysvětluje Campbell, "zpočátku podceňují své nové objevy ropných ložisek, aby splnily přísné předpisy americké burzy, ale během času jejich objem zvyšují směrem nahoru, aby si zvýšily cenu svých akcií 'dobrými zprávami'. Nikdy v životě jsem nezveřejnil jménem svých firem pravdu o velikosti nového ropného ložiska, které bylo objeveno," zdůrazňuje Cambell. "Soupeřili jsme s ostatními pobočkami po světě o finance, a tak jsme museli přehánět."

Nevážnější je, že Campbell a další analytikové vyčerpávání ropných zásob obviňují Spojené státy, že používají sporných modelů statistické pravděpodobnosti k výpočtům globálních rezerv, a země OPEC, že v osmdesátých letech drasticky zvýšily odhady ohledně velikosti svých ropných rezerv.

"Odhady rezerv zemí OPEC byly koncem osmdesátých let systematicky přeháněny. Ropné rezervy na Blízkém východě stouply během tří let o 43 procent, přestože nebyla objevena žádná větší ropná ložiska," upozorňuje Campbell.

Po válce v Iráku, v době, kdy se rychle hospodářsky rozvíjí Čína, kdy dochází ke globálnímu oteplování a rostou rekordně ropné ceny, veřejná debata už neuvažuje o tom, zda k vyvrcholení těžby ropy někdy dojde, ale o tom, kdy to přesně bude.

Americká vláda ví, že konvenční zásoby ropy rychle docházejí, Podle zprávy amerického úřadu o ropných zásobách jsou "vyčerpávány světové zásoby ropy třikrát rychleji, než jsou objevovány nové." Nutně podle amerických úřadů dojde k dosažení limitu a nebude dostatek ropy na uspokojení poptávky. Zpráva pokračuje: "I když se odborníci neshodují o tom, kdy dojde k vyvrcholení těžby ropy, předpovědi amerických geologických odborníků a dalších odborníků očekávají, že k tomu dojde mezi rokem 2003 a 2020. Žádná předpověď nejde dále než rok 2020.

Mezi geology začíná převažovat přesvědčení, že světová dodávka ropy brzo začne nenahraditelně klesat. Americká vláda si nechce přiznat tuto realitu. Argumenty dr. Campbella a ostatních podobně argumentujících odborníků se začínají stávat mainstreamem.

Analytik M. King Hubbert, geolog od firmy Shell, dokázal v roce 1956 matematicky, že křivka těžby z každého ropného pole má tvar zvonu: pomalu roste, pak roste rychle, pak se udržuje na stejné úrovni po určitou dobu a pak zase rychle klesá. Hubbert správně předpověděl, že domácí americká těžba ropy vyvrcholí kolem roku 1970, 40 let po obdobích velkých objevů amerických ropných polí kolem roku 1930.

Mnoho ropných analytiků bere nyní Hubbertův model velmi vážně. Obdobně vypadala těžba na mnoha ropných polích na celém světě. V Severním moři u Velké Británie byla zahájena těžba ropy v roce 1969, objevy ložisek vyvrcholily v roce 1973 a těžba britské ropy dosáhla maxima v roce 1999. Nyní už silně klesá.

Přitom celosvětová poptávka po ropě silně roste. Mezinárodní úřad pro energii předpovídá, že v důsledku rostoucí poptávky z rozvojových zemí by se mohla poptávka po ropě zvýšit do roku 2030 o 47 procent na 121 milionů barelů denně a že ropné společnosti budou muset vydat asi 100 miliard dolarů ročně, aby byly schopny tuto dodávku uspokojit.

Pokud poroste poptávka o 2 procenta ročně jako nyní, znamenalo by to, že v roce 2035 bude svět potřeboval téměř 160 milionů barelů ropy denně, dvakrát tolik jako dnes. To je podle geologů téměř nemožné. Nyní se těží z 90 procent všech známých ropných ložisek. Většina velkých ložisek byla objevena v šedesátých letech a od té doby zdroje ropy postupně klesají. "Geologické znalosti se za posledních 30 let velmi zlepšily a je téměř nepředstavitelné, že by byla nalezena ještě nějaká velká nová ropná pole," tvrdí Campbell. "První část historie ropného věku nyní končí. Trvala 150 let a byla svědkem rychlého rozvoje průmyslu, dopravy, obchodu, zemědělství a finančního kapitálu. Dovolilo to, aby počet obyvatel na světě vzrostl šestinásobně. Nyní přichází druhá polovina ropného věku a tu bude charakterizovat rostoucí nedostatek ropy a všeho, co na ní závisí, včetně finančního kapitálu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       22. 4. 2005
24. 4. 2005 Prozrazeno, že britský generální prokurátor měl pochybnosti o legalitě útoku na Irák
23. 4. 2005 Martínek: Jsme už orvaní jak starý vlk Štěpán  Kotrba
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství
22. 4. 2005 Konec ropné éry?
23. 4. 2005 Politické hry a novinářští rukojmí
22. 4. 2005 Na Brusel! Bohumil  Kartous
22. 4. 2005 Republiku si rozvracet nenecháme! Vít  Klíma
22. 4. 2005 Je "Na tý louce zelený" opereta? Miloš  Dokulil
22. 4. 2005 Francie: Odpor vůči ústavě stále roste Simone  Radačičová
22. 4. 2005 Úředníci sobě Pavel  Křivka
22. 4. 2005 Šokující! Nový papež je katolík!
22. 4. 2005 Křesťané pod útokem sprosťáků na diskusních fórech Jan  Lipšanský
22. 4. 2005 Proč spojovat církev s Bohem? Jan  Žižka
22. 4. 2005 Katolický konzervatismus jako strašák? Tomáš  Mosler
21. 4. 2005 Neinformovanost? Jan  Čulík
21. 4. 2005 Duchovní prázdnota českých médií a Klepetko jako totem vlezle podlézavého tónu Michal  Vimmer
22. 4. 2005 Britské listy jsou webem iráckých vzbouřenců ...
21. 4. 2005 ČT opět jako stanice katolické církve
22. 4. 2005 Prečo Francúzi váhajú voliť "Áno"? Andrea  Lešková-Poterie
22. 4. 2005 Osvětim -- svědomí 20.století Milan  Kulhánek
21. 4. 2005 Benedikt "slíbil, že změkčí svou tvrdou linii"
21. 4. 2005 Tony Blaire, myslíte, že vám lidi budou ještě někdy věřit?
21. 4. 2005 Jak se vyznat v záplavě informací a pseudoinformací? Štěpán  Kotrba
21. 4. 2005 Američané se hádají o Ratzingera už léta
20. 4. 2005 Papa tedesco Miloslav  Zima
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
9. 4. 2005 Hospodaření OSBL za únor a březen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2005 Konec ropné éry?   
22. 4. 2005 Na Brusel! Bohumil  Kartous
20. 4. 2005 Historie Vlastimila Košťála Bořivoj  Čelovský
20. 4. 2005 Nahlas o tichém promlčení Bohumil  Kartous
19. 4. 2005 Mohou za cynismus veřejnosti vůči politikům novináři?   
19. 4. 2005 Prázdný obal Bohumil  Kartous
19. 4. 2005 Je váš šéf psychopat?   
18. 4. 2005 Jídlo a realizace v McDonalds Petr  Wagner
18. 4. 2005 Kečup v žaludku i v hlavě Bohumil  Kartous
18. 4. 2005 Knihovna v Ostravě? Jan  Mech
18. 4. 2005 Války a katastrofy jako příležitost k ukradení majetku   
18. 4. 2005 Fenomén zla a lidstvo Karel  Sýkora
18. 4. 2005 Je ve vás Království Boží ? Petr  Sak
18. 4. 2005 Definiční formule politiky se vyčerpává Petr  Pospíchal
18. 4. 2005 Úloha osobnosti, úzkost, strach, nebezpečí a tajemné síly Ivan  David

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2005 Konec ropné éry?   
11. 8. 2004 Ropa, politika a krev Oskar  Krejčí
2. 6. 2004 Atentát v Saúdské Arábii vyvolal ropnou krizi   
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín