7. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 7. 2005

Účetnictví jako politické dějiny Rakouska

Jörg Haider - nejlépe placený rakouský politik

Rakouský týdeník "Profil" uveřejnil rozpočet strany Svobodných (FPÖ), ze kterého jednoznačně vyplývá, že její bývalý vůdce Jörg Haider z ní těžil neskutečně velké příjmy. Jen v dubnu 2000, kdy se prohlásil za "prostého člena strany", schválila FPÖ svému bývalému předsedovi roční diety ve výši pěti milionů šilinků. V následujícím roce byl jeho příjem těsně pod touto částkou a v roce 2002 jej překročil.

Vedení jednotlivých položek bylo vedeno perfektně, a to do posledního groše - tiskoviny, služební vozidla, odznaky, platby právníkům a diety. Předložené účetnictví Svobodných od roku 1999 lze považovat jako dokument současných dějin Rakouska a ukazuje zcela přesvědčivě, jak rozdílná byla veřejná stanoviska této strany od skutečnosti. V čele těchto snah stál bezesporu nynější předseda "Hnutí za budoucnost Rakouska - BZÖ" a korutanský hejtman Haider. Žádný z politiků poválečného Rakouska nevybudoval svou stranu do takových rozměrů za tak krátkou dobu, žádný však nebyl tak drahý jako on.

Ještě v letech 2000 - 02 obdržel  jako "prostý člen strany"  dvakrát tolik financí co tehdejší předsedkyně strany, vicekancléřka Riess-Passerová, dva generální tajemníci a spolkový vedoucí FPÖ dohromady.

Haider odměnil své přátelé velkoryse - jeho muž pro špinavou práci Gernot Rumpold a poslanec evropského parlamentu a bývalý generální tajemník FPÖ Peter Sichrovsky se těšili z mnoha milionů. Samotný Rumpold obdržel roční paušál ve výši devíti milionů šilinků (655 tisíc eur) a Sichrovsky spotřeboval během tří let více než sedm milionů ÖS (509 tisíc eur) na dietách. Nynější vedení Svobodných přitom obviňuje Sichrovského, že si nechal diety proplatit ve dvojnásobné výši.

Podle jejich prohlášení si nechal vyplatit během tří let 560 tisíc eur a choval se jak "velkoprůmyslník". Zaplatit to musel však Haiderem opěvovaný "malý muž z ulice" ze svých ze svých kapes prostřednictvím daní. Téměř veškeré příjmy FPÖ pocházely z veřejných rozpočtů na podporu politických stran. Členské příspěvky nebo dary činily zanedbatelnou položku. Rumpold v rozhovoru v rakouské televizi ORF však rozhodně popřel, že by tehdy Svobodní postupovali protizákonně a Riess-Passerová kategoricky odmítla, že by se dopustila ve funkci předsedkyně daňových úniků. V rozhovoru pro nejrozšířenější deník "Kronen-Zeitung" prohlásila za "zcela absurdní" obvinění, že by v letech 1999-2002 utratila kolem pěti milionů šilinků za kabelky, boty a  byt  a jako šéfka strany byla "mnohem levnější než její předchůdce".

To všechno se dálo pod pokličkou strany, která za svůj raketový vzestup mohla děkovat především své rétorice proti korupci a Augiášovu chlévu v řadách demokratických politických stran. Žádné jiné téma, kromě snad zahraniční politiky, nezískalo Svobodným tak velkou masu voličů. Při jejím rekordním výsledku v roce 1999, kdy obdržela 27 procent hlasů, dvě třetiny jejich voličů učinilo tak na základě toto, že "odhaluje nepořádky". Celé roky Haider slovně útočil proti privilegiím politiků, kteří "nemají zájem šetřit a pro které mají smysl pouze služební vozidla a luxusní kanceláře".

V roce 1990 nasadil proti sociálním demokratům heslo "Socialismus = obohacování funkcionářů minus špatné svědomí". Jak ironicky poznamenal "Profil", byl by Haider podle toho největším ze socialistů. To všechno z faktu, že po roce 1999 investice FPÖ přímo explodovaly do Haiderových aktivit. Jen jeho nasazení do evropských voleb stálo téměř 3,2 milionů šilinků, což bylo třikrát tolik, než u ostatních sedmi kandidátů dohromady.

Několik měsíců poté při parlamentních volbách stál stranu Haider 8,35 milionů šilinků, zatímco  její špičkový kandidát Thomas Prinzhorn pouhých tři sta tisíc. K tomu ještě disponoval Haider velkorysými stranickými dietami, které přesáhly čtyři miliony šilinků. Zajímavé je i financování jeho služebních aut, která má jako korutanský hejtman k dispozici, ať šlo o Audi A8, BMW X5 nebo nynější VW-Phaeton, který přesáhl cenu hrazenou zemským rozpočtem. Doplatek zaplatili daňoví poplatníci prostřednictvím zákonem určených příspěvků pro politické strany, v tomto případě FPÖ.

Ze stranické pokladny hradil Haider i oslavy "Sto dnů zemským hejtmanem" v celovské pivnici ve výši téměř 1,5 milionu šilinků za pivo a paštiku pro dva tisíce pozvaných účastníků. Miliony, které Haider potřebuje pro své úspěchy, tkví především ve stylu jeho politiky - potřebovat co největší šatník pro své převleky na různých shromážděních a přesuny prováděné především letecky, které jen týdně stojí v jeho soukromém letadle na lince Celovec-Vídeň a zpět za jeden let 45 tisíc šilinků. Stejně tak jeho lety prostřednictvím vrtulníků po celé zemi. Vše bylo měřeno především volebními úspěchy, které přinášely každým nově získaným mandátem finanční prostředky pro Svobodné.

Po volebním úspěchu v roce 1999 obdrželi Svobodní 120 milionů šilinků ročně na stranických příjmech a další milióny pak následovaly po vstupu do vlády jako diskrétní "dary" od spřátelených bank a podnikatelů. Bývalý vysoký činitel Svobodných Reinhart Gaugg v rozhovoru pro zpravodajský magazín "News" přitom poprvé odhalil, k jakým dohodám došlo na úrovni vládní koalice mezi lidovci a Svobodnými. V rozhovoru mezi ním, kancléřem Wolfgangem Schüsselem a vicekancléřkou Susanne Riess-Passerovou byla dohodnuta vysoce dotovaná zvláštní pětiletá smlouva, podle které jako náměstek generálního ředitele penzijní pojišťovny měl obdržet 14 krát do roka měsíční  odměnu ve výši 9 900 Euro. "Byli připraveni vyplnit všechna moje přání, kdybych jako protislužbu přemístil svou pojišťovací kancelář z Vídně do Celovce a mohl bych si nadále podržet i svůj vídeňský poslanecký mandát" - prohlásil Gaugg.

Pokud šlo o Jörga Haidera, řekl : "Bez indiánů jako já by se nemohl stát v roce 1986 velkým náčelníkem. Nyní jeho hnutí se sestává pouze z náčelníků. Pan hejtman zřejmě zapomněl, že v minulosti byly situace, kdy i on byl na tom psychicky špatně a my jsme před ním tvořili ochrannou zeď". Dnes podle Gaugga není ochoten po čtvrt století jeho práce pro FPÖ mu ani pomoci při hledání práce.

Nový šéf Svobodných Hainz-Christian Strache slíbil přešetření financování strany, ale vyloučil, že by vedl boj proti jejím bývalým funkcionářům. Slíbil, že pod jeho vedením  nebudou zneužívány žádné peníze daňových poplatníků, ale odmítl vysvětlit, kde se vzaly prostředky na nedávnou volební kampaň ve Vídni. Finanční mluvčí sociálně demokratické strany Christoph Matznetter poukázal, že pokud se prokáže, že z peněz daňových poplatníků byly hrazeny soukromé věci včetně oděvů, pak musí být dodatečně uhrazeny z kapes politiků. Podle jeho slov se musí připravit nynější generální ředitelka stavební spořitelny Riess-Passerová za to, že její garderoba byla hrazena ze stranických prostředků FPÖ, na tučné doplatky. Ta navíc podle novin "Kurier" je stíhána státním žalobcem z podezření podvodu a daňových úniků.

Kromě toho však bude někdo muset ještě uhradit dluhy, které po rozpadajících Svobodných zůstávají. Původně byly udávány ve výši tří milionů eur, avšak podle prohlášení jejich ekonomického mluvčího Gerharda Bauera v rakouské rozhlase a televizi ORF činí ve skutečnosti 5,5 milionů.

Nynější vedení strany prohlašuje, že může jít o účetní chybu, takže prý v nejhorším případě půjde o 4,1 milionů eur. Bankám  dluží 3,2 miliony a kromě toho jsou požadavky od různých dalších firem ve výši  kolem 850 tisíc Euro.

Prameny

Profil ZDE
News ZDE
ORF ZDE
Kurier ZDE
Krone ZDE
APA ZDE
                 
Obsah vydání       7. 7. 2005
7. 7. 2005 V Londýně zahynulo více než 50 osob
7. 7. 2005 Jak k tomu došlo - časová souslednost
7. 7. 2005 Americká novinářka odsouzena do vězení
7. 7. 2005 Mediaprint&Kapa Pressegrosso versus akcionáři PNS Petr  Vidomus
6. 7. 2005 Pavel z Tarsu, věrozvěstové Cyril s Metodějem a Jan Hus Boris  Cvek
7. 7. 2005 G8 a WTO: může summit ovlivnit mnohostranné obchodní vyjednávání? Ludmila  Štěrbová
7. 7. 2005 Jörg Haider - nejlépe placený rakouský politik Richard  Seemann
7. 7. 2005 Blahoslavený bezdomovce nesoudí Jindřich Jonáš Bláha
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
7. 7. 2005 The City of the Sun lies under some patchy cloud Ema  Čulík
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
5. 7. 2005 Hvězdy a festivaly Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenka's new film brings a tear to our laughing eye Ema  Čulík
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík
5. 7. 2005 Delicate relations painted intricately Ema  Čulík
5. 7. 2005 Jemné vztahy vylíčené složitě Ema  Čulík
4. 7. 2005 American Indie Films Deal with the War on Iraq, but Fail to Convince Ema  Čulík
4. 7. 2005 Americké nezávislé filmy o válce v Iráku nepřesvědčily Ema  Čulík
5. 7. 2005 Návrat domů jako deja vu zmrzačené genereace Štěpán  Kotrba
7. 7. 2005 Makroekonomové mezi vědou a politikou Jindřich  Kalous
7. 7. 2005 Ekonomie -- věda nebo náboženství? Josef  Vít
5. 7. 2005 Ozdoba Krnova Boris  Cvek
6. 7. 2005 Nelegální dodávky zbraní podporují násilí v Konžské demokratické republice
7. 7. 2005 Nesnesitelná lehkost zapomínání aneb Big Brother přichází Lubomír  Brožek
7. 7. 2005 Jaderná energetika: osobní urážky do věcné polemiky nepatří Ivan  Brezina
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
7. 7. 2005 Partnerstva verejného a súkromného sektoru nie sú problém
7. 7. 2005 Američtí vojáci a strategie ničení nemocnic: škody místo oprav
7. 7. 2005 Neúspěšné obležení Fallúdže Dahr  Džamail
7. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. -- 17. června 2005
4. 7. 2005 Psychosociální vývojové krize v životě Martina Luthera Stanislav  Heczko
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Rakousko nejen za časů Jörga Haidera RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2005 Jörg Haider - nejlépe placený rakouský politik Richard  Seemann
27. 6. 2005 Rakušané jsou hrdi na svoji vlast Richard  Seemann
7. 6. 2005 Bývalý generální tajemník FPÖ byl spolupracovník Mossadu Richard  Seemann
30. 5. 2005 Polovina Rakušanů věří v možný holocaust Richard  Seemann
16. 5. 2005 Rakousko: Haider chce referendum o ústavě EU Richard  Seemann
2. 5. 2005 Hitler jako "sociální revolucionář" Richard  Seemann
18. 4. 2005 Haiderova oranžová revoluce   
12. 2. 2005 Rakousko dohání Českou republiku -- ve skandálech Karel  Dolejší
3. 2. 2005 Holocaust nebyl!? Jan  Maršák
13. 7. 2004 V Rakousku se vyšetřuje sexuální skandál v katolickém semináři   
7. 7. 2004 Zemřel rakouský prezident Klestil   
9. 12. 2003 Rakousko a Pražské jaro Přemysl  Janýr
21. 10. 2003 Rakúsko a Únia Zolo  Mikeš
26. 9. 2003 Vranitzky v Praze: rakouské zkušenosti se vstupem do EU Miroslav  Polreich
26. 8. 2003 O Češích, jejich sousedech a odsunu Hans Henning Hahn