18. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 7. 2005

"Zpravodajství iráckého odporu" je čirá propaganda, ale je správné jej publikovat

Ve svém prvním díle Zpravodajství píše překladatel, že existují jen informace, které pouští USA a zpravodajství iráckého odboje má být pohled na druhou stranu. Pohled pomocí nehož si čtenář udělá "propagandou nepřežvýkaný názor". Samozřejmě, že "USA" není jediný informační zdroj, vedle něj existuje mnoho agentur a médií, které jsou nezávislé (samozřejmě pokud nepovažujeme Reuters, AFP, AP a další za sionisty ovládané agentury) a mají své reportéry doslova všude, píše Tomáš Poláček.

Tyto společnosti mají své kodexy, postupy ověřování zpráv, zkušenosti a léty vypracovaná dobrá jména. Dovolil bych si také pochybovat o tom, že po přečtení Zpravodajství si čtenář udělá propagandou nepřežvýkaný názor - také máte pocit, po přečtení několika řádku Zpravodajství, že se nejedná o čirou propagandu?

Ruku na srdce pane Čulíku, když máte zprávu o určité události z BBC či z Reuters a také z Al Basrahu, kterému zdroji důvěřujete více? Formuje Váš názor na událost Zpravodajství iráckého odboje? Odhaduji, že asi těžko a zůstanete u té staré dobré BBC či Reuterů.:-)

V otázce publikování těchto zpráv ale s panem Karlem Pohorským nesouhlasím. Já jsem zastánce publikování těchto zpráv, ba co více, byl bych pro rozšíření Zpravodajství například o texty Al-Zarkávího, Ansar Al Sunny či Bin Ládina. Právě publicita ukáže širší veřejnosti nesmyslnost a kolosální stupiditu těchto zpráv a textů.

Nevím jestli někdo z čtenářů čte pravidelně celé zpravodajství od jeho počátku. Já jsem si v posledních pár dnech, vždy po večerech, zalistoval v archivu a dal jsem si práci s tím, že jsem několik údajů "počítal". Po "spočítání" jsem nevycházel z údivu. A jaké, že mi vyšla čísla?

Od začátku konfliktu do prvního července tohoto roku (tedy 835 dní) přisly mezinárodní síly o více jak 40 200 vojáků (nezapočítal jsem údaje, které spočetl pan Petr Pokluda, protože jsem Zpravodajství mezi dny 17. - 21. 12. 2004 v archivu nenašel. Odkaz na jeho čísla http://www.blisty.cz/art/21465.html). To znamená, že mezinárodní síly ztratily v průměru 48 vojáků denně. Pro porovnání - ve Vietnamu USA ztratily 19 vojáků denně, v první světové válce ztratily USA 108 vojáků denně. Nejblíže (podle čísel Zpravodajství) se denní ztráty blíží válce v Koreji, kde USA ztratila 48 vojáků denně. Podle oficiálních čísel Pentagonu jsou ztráty cca 2 vojáci denně. Kterým číslům důvěřujete více, nechám na vás. :-)

Pokračujeme dál. Mezi 9. 4. 2004 - 1. 7. 2005 mezinárodní síly přišly o 176 helikoptér. Povstalci také sestřelují letadla, za uváděné období sestřelili 3 F-16, 1 F-14, 3 bojová letadla (neuvedli typ), 2 transportní letadla a na zemi zničili 2 F-16. Na počítání zničené obrněné techniky mi už došel potřebný zápal, ale podle mezivýsledků je jisté, že čísla v jednotlivých kategoriích (tj. tanky, humvee, obrněné vozy) půjdou do tisíců. Jeden z nejúspěšnějších dnů odboje, jaký jsem zaznamenal, byl 15. 12. 2004, kdy USA ztratily v boji 500 vojáků, 90 tanků a obrněných vozidel.Nevěříte? Podívejte se.

Také jsem si všiml, že americká CIA musí mít personální problémy (defacto totéž platí pro Mossad) , od 12. 10. 2004 do 1. 7. 2005 ztratila minimálně 158 svých lidí (většina padla mezi 12. 10. 2004 - 1. 1. 2005) dokonce 8. 12. 2004 byl zabit ředitel CIA pro Irák.

Tohle všechno co jsem uvedl je, ale slabý odvar toho, co bude následovat.Při pečlivém čtení jsem narazil na neuveřitelné historky, kam se hrabou pohádky "Tisíce a jedné noci".Tohle, slovy klasika, se musí "prostě vidět". Začínáme.

1) Mnoho informací přináší "agentura" Mafkarat al-Islam a jaký je její profil?

"Je třeba poznamenat, že webová stránka Mafkarat al-Islam je jediné médium, jehož korespondenti přinášejí přímo z boje živé a precizní informace. Žádné jiné médium, ať noviny nebo TV, nepokrývá dění bojů tak dokonale."

2) Odboj běžně užívá zbraně hromadného ničení. Nevěříte?

"Už dříve bylo známo, že odpor použil chemické zbraně při útoku na americkou základnu v Ramádí, kde zabil více než 150 amerických vojáků. Podle zprávy Sky News mělo být 130 Američanů zabito v prudkých bojích, ale tato zpráva je ve skutečnosti nepřesná jak v počtu mrtvých, tak v líčení boje. Odpor tyto zbraně podle Mafkarat al-Islam použil také při útoku na americkou základnu v Mósulu, který byl nafilmován korespondentem známé arabské televizní společnosti, který byl pak zatčen a teprve nedávno propuštěn."

nebo

"Kolem 8:15 vypálily síly odporu čtyři rakety na americkou základnu Bakr, která slouží jako zásobovací centrum amerických sil na severu, severovýchodě a severozápadě země a kde se americká armáda připravuje k tažení na Mósul. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam rakety obsahovaly chemický plyn a vypouštěly nějakou bílou látku. Zasáhly severní a východní část základny, na níž je cca 2 500 vojáků. Americké vrtulníky Chinook pak od 8:30 do 11:30 odvážely mrtvé a raněné. Odhaduje se, že mrtvých mohlo být až 270. Území zasažené chemickou látkou pak američtí vojáci omývali proudy vody."

3) Třetí historka se dá charakterizovat slovy - "Chytni si svého generála"

"Ráno obránci Ramádí podnikli prudký útok na Američany, při němž se jim podařilo zajmout amerického generála. Ten doprovázel americkou kolonu směřující od předsunuté hlídky k velitelskému štábu, zřízenému v bývalém republikánském paláci v Ramádí. Američtí vojáci uzavřeli všechny přístupové cesty do města, aby zabránili převozu zajatce z města. Kvůli tomu korespondent nemohl získat zprávy o rozsahu škod a ztrát, způsobených boji. Mezitím se odporu podařilo odrazit útok nepřátelské kolony přicházející na pomoc obléhatelům. Minometnou a raketovou palbou rozdělili kolonu vedví; její zadní část pak utekla zpět do Bagdádu, přední se pokusila do Ramádí dostat, ale bez úspěchu, takže zamířila na základnu v Habbáníji."

4) Snadný terč

"Korespondent oznamoval, že boje se účastnili také jihokorejští vojáci, kteří nedávno přijeli do Bagdádu. Tito muži nebyli v Iráku ani dva týdny a už byli posláni se svými americkými pány na frontovou linii, aby zmenšili počet amerických mrtvých před blížícími se volbami. Nezkušení Korejci byli pro bojovníky odporu snadným terčem."

5) A Vy jste kdo? Bond, James Bond. (díl první)

"Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že síly iráckého odporu zaútočily u jezera Tárimíja severně od Bagdádu na americký oddíl doprovázený dvěma Abramsy. Deset Američanů zajali, zmocnili se i obou tanků, které kolem 11:30 odvezli na neznámé místo."

6) Kde jste měl výcvik? U Vinnetoa, pane

"Zajímavý útok podnikl jeden Iráčan v okrsku Mušáhada, který šípy vystřelenými z luku zabil dva pěší americké vojáky na hlídce."

7) A Vy jste kdo? Bond, James Bond. (díl druhý)

"Odpor se zmocnil dalšího amerického plně funkčního tanku, jehož posádka stroj opustila a utekla. Bojovníci pak tanku použili v dalším boji a zabili jím kolem 35 amerických vojáků."

8) Berete drogy?

"Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam si na jednání mezi zástupci americké armády a představiteli Fallúdže šéf americké delegace postěžoval, že proti Američanům se ve Fallúdži spikly i přírodní podmínky. Podle jeho sdělení zamořili během obléhání americké ležení ohavní pavouci a svým kousnutím usmrtili několik vojáků. Zaútočili na Američany v obvodu Sadždžá v zemědělské oblasti za čtvrtí Mu'allimín na severovýchodě Fallúdže. Bojovníci odporu to komentovali tak, že pavouci se objevili jako Boží pomoc obráncům města. Nejstarší lidé v oblasti potvrdili, že nikdy předtím o takových pavoucích neslyšeli a tvrdili, že tam nejsou ani nyní, když Američané odešli."

nebo

"Korespondent Mafkarat al-Islam z Fallúdže oznámil, že po více než deset dní vyjadřovali bojovníci odporu v obleženém městě podiv nad úkazem, který se jim zdál zvláštní a překvapující. Často totiž pozorovali, že američtí okupační vojáci se při útoku na město smějí. Korespondent může osobně dosvědčit, že to zřetelně viděl, když v neděli pozoroval útok amerických okupantů na čtvrť Nizál. Viděl dva smějící se americké vojáky, kteří se navzdory kulometné palbě odporu hrnuli do boje, zatímco jejich kamarádi kolem nich umírali. Oba byli později v bitvě zabiti. Podle korespondenta se bojovníci odporu později při výsleších zajatých námořních pěšáků dozvěděli, že američtí vojenští lékaři rozdávají vojákům halucinogenní pilulky, které je uvádějí do veselé nálady a omezují jejich smysl pro nebezpečí."

9) Prince of Persia anebo jdeme na ryby?

"Američané vešli pouze do čtvrti 'Askarí, kde pak došlo k bojům, v nichž mudžáhidové s použitím mečů a harpun 19 Američanů zabili. Padli též čtyři bojovníci, Američané pak čtvrť zase vyklidili."

10) Chcete emigrovat? Ano, jedině do Sýrie!

"Za svítání zastřelili příslušníci americké námořní pěchoty na hraničním pásu mezi Irákem a Sýrií čtyři americké vojáky, které se snažili s pomocí iráckých pastevců překročit hranici do Sýrie. Prchající měli na sobě arabské oblečení, které od pastevců koupili. Převaděči byli při akci rovněž zastřeleni.Syn jednoho z pastevců vylíčil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že vojáci, mezi nimiž byl jeden důstojník, přišli za jeho otcem a žádali ho, aby jim pomohl dostat se do Sýrie, kde by mohli získat politický azyl."

11) Hirošima, Nagasaki, Fallúdža

"Tiskové konference se vedle zahraničních médií jako Washington Post zúčastnili korespondenti irácké TV aš-Šarqíja, provládní TV al-Iráqíja a TV Sumaríja, iráckého listu as-Sabaa v neposlední řadě rovněž korespondent webové stránky Mafkarat al-Islam. Ten se dr. Šajchlího otázal, zda nemohlo být použito také nukleárních zbraní. Dr. Šajchlí odpověděl: "Co jsem během našeho šetření ve Fallúdže spatřil, mne donutilo věřit všemu, co jsem o zdejších bojích slyšel. Naprosto nemohu použití nukleárních a chemických zbraní vyloučit, protože ve městě byly zlikvidovány všechny formy života. Mohu rovněž říci, že jsme našli desítky, neřku-li stovky psů, koček a ptáků, které tyto plyny usmrtily.""

12) Barmane, whiskey s ledem

"Irácké tzv. ministerstvo zdravotnictví vyzvalo americkou armádu, aby u Qá'imu nepoužívala jedovaté chemické látky, nervový nebo nukleární plyn, jak to udělala ve fallúdžské čtvrti Džawlan. Zároveň žádalo, aby bylo možno do města dodat vodu a potraviny."

Nakonec bych také upozornil, že "americká a západní vojska" nejsou už zhruba rok vojska okupační.

                 
Obsah vydání       18. 7. 2005
18. 7. 2005 Boj proti terorismu "bude trvat dlouhá desetiletí"
18. 7. 2005 Jednala Mladá fronta Dnes "protizákonně"? Jan  Čulík
18. 7. 2005 Cítil jsem vinu i za to Petr  Štengl
18. 7. 2005 Media mistakes may just be growing pains Jan  Čulík
18. 7. 2005 Co může být za Paroubkovou vstřícností k německým antifašistům Boris  Cvek
18. 7. 2005 Věrnost občanů, víra a naděje Ladislav  Žák
18. 7. 2005 Vstřícná gesta by se opravdu dělat měla Miloslav "Kraken" Junek
18. 7. 2005 Spravedlností byla jedině smrt Štěpán  Kotrba
18. 7. 2005 Britský konzervativní premiér, kterého "svrhla" Thatcherová, zemřel
18. 7. 2005 Kdokoli z nás by mohl spáchat londýnský útok Boris  Cvek
18. 7. 2005 Ekonómia: Mzdy v rozpore s "vedeckými" zákonmi ekonómie Igor  Daniš
18. 7. 2005 Jeden problém těchto dní (i let!) Miloš  Dokulil
18. 7. 2005 Co nám utajil Miroslav Šuta Ivan  Brezina
18. 7. 2005 O soudcovské nezávislosti Jaroslav  Štemberk
18. 7. 2005 Ekonomičtí "teoretikové", důchodci, nezaměstnanost a teorie "mezního užitku"
18. 7. 2005 "Zpravodajství iráckého odporu" je čirá propaganda, ale je správné jej publikovat Tomáš  Poláček
16. 7. 2005 Biochemik, zatčený v Egyptě, "nemá vazbu na al Kajdu"
16. 7. 2005 Dohoda skupiny G8 z Gleneagles o pomoci chudým zemím je ohrožena
15. 7. 2005 Prezident Klaus se patrně zbláznil. Měl by skončit v klecovém lůžku? Petr  Němec
15. 7. 2005 Hnutí Duha: Nešermujte s naším jménem Dominika  Kovaříková
15. 7. 2005 Co přijde po ropě? Pavel  Houdek
15. 7. 2005 Jsem Brit, Pákistánec i muslim zároveň Jan  Čulík
15. 7. 2005 Pozor na cizince! Jan  Čulík
15. 7. 2005 Řeč - zrcadlo duše Zdeněk  Hromas
14. 7. 2005 O životě v Uzbekistánu
13. 7. 2005 Damir Kapidžič: Mám muslimské kořeny, ale piju alkohol Jan  Čulík
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2005 "Zpravodajství iráckého odporu" je čirá propaganda, ale je správné jej publikovat Tomáš  Poláček
14. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. června -- 1. července 2005   
7. 7. 2005 Američtí vojáci a strategie ničení nemocnic: škody místo oprav   
7. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. -- 17. června 2005   
28. 6. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 3. - 12. června 2005   
27. 6. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. května -- 2. června 2005   
9. 6. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 26. května 2005   
23. 5. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 17. května 2005   
16. 5. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. dubna - 7. května 2005   
9. 5. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 27. dubna 2005   
2. 5. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 17. dubna 2005   
25. 4. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 7. dubna 2005   
8. 4. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 31. března 2005   
1. 4. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. března 2005   
29. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 18. března 2005