5. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 10. 2005

Britská vláda kriminalizuje pokojné protesty

Minulý pátek bylo odsouzeno za trestný čin závažného porušení zákazu vstupu do nedovolených prostor šest studentů Lancasterské univerzity. Jejich zločinem bylo, že vstoupili do přednáškové síně a rozdali tam přítomnému publiku letáky. Učitelé na univerzitě tam byli na setkání se zástupci komerčních firem BAE Systems, Rolls-Royce, Shell, Carlyle Group, GlaxoSmithKline, DuPont, Unilever a Diageo, aby se naučili jak "zkomercionalizovat univerzitní výzkum". Studenti se rozdálním letáků pokusili přesvědčit vědce, aby neprodávali svou práci. Byli v přednáškovém sále přesně tři minuty. Jak soudce přiznal, nepokusili se nikoho zastrašovat ani nijak konferenci nepřerušili, píše George Monbiot v deníku Guardian

Proti těmto studentům bylo zahájeno trestní stíhání podle trestního zákoníku z roku 1994, přijatého v době vlády britských konzervativců. Avšak univerzita mohla proti nim tento zákon použít pouze proto, že ho Blairova labouristická vláda v roce 2003 novelizovala tak, aby ho bylo možno použít kdekoliv, nikoliv jen na "otevřeném prostranství".

Kdyby býval dvaaosmdesátiletý labouristický aktivista Wolfgang řekl slovo "Nesmysl" během projevu britského ministra zahraničí na výročním labouristickém kongresu minulý týden dvakrá, policie ho mohla trestně stíhat podle Zákona na ochranu proti obtěžování občanů z roku 1997. Obtěžování jiných osob podle tohoto zákona znamená "chování tímtéž způsobem aspoň dvakrát" a, cituji, "toto chování zahrnuje i verbální projevy".

Britskému parlamentu bylo při schvalování tohoto zákona sděleno, že je jeho účelem poskytnout ochranu ženám, které pronásledují neodbytní nápadníci, avšak zákon byl pak poprvé použit proti třem pokojným demonstrantům. Od té doby jej využívá opakovaně zbrojovka EDO k tomu, aby zabránila aktivistům demonstrovat před jejími branami. Policie v hrabství Kent na základě tohoto zákona zatkla ženu, která poslala řediteli jedné farmaceutické společnosti dva zdvořilé emaily, v nichž ho žádala, aby jeho firma netestovala své výrobky na zvířatech.

V roce 2001 byly stíhány mírové aktivistky Lindis Percyová a Anni Rainbowová za to, že způsobily, jak se vyjádřil rozsudek, "obtěžování, znepokojení a úzkost" americkým vojákům na výzvědné základně Menwith Hill v Yorkshiru tím, že stály u brány základny, držely rozvinutou americkou vlajku a nápis, na němž stálo: "George W. Bush? Ach jo..." V městě Hull byl jeden demonstrant zatčen za to, že "civí na budovu".

Kdyby býval pan Wolfgang na labouristickém výročním kongresu řekl slovo "Nesmysl" jednomu z dvou bezpečáků, kteří ho z konferenčního sálu vyváděli, mohl být stíhán podle paragrafu 125 Zákona o vážném organizovaném zločinu z roku 2005, který platí v Británii od letošního srpna. Paragraf 125 nově obsahuje čerstvou definici obtěžování jiné osoby. Obtěžováním je podle toho "chování, jehož součástí je oslovení dvou či více osob." Což znamená, že pokud někoho oslovíte, už je to obtěžování, pokud zároveň oslovíte více než jednu osobu. Tohoto zákona lze použít ke kriminalizaci jakéhokoliv protestu kdekoliv. Když tento zákon schválila Dolní i Horní sněmovna, nikdo se proti tomu nepostavil a nikdo si toho ani nevšiml.

Tento paragraf 125 dosud nebyl proti nikomu použit, avšak paragraf 132 téhož zákona se už stal efektivní zbraní proti demokracii. Odstavec 132 zakazuje občanům demonstrovat v určitých oblastech, "definovaných" vládou. Jednou z těchto oblastí je čtvereční kilometr území kolem britské Dolní sněmovny. Od té doby, co vešel tento zákon v platnost, aktivisté za demokracii pořádají na náměstí před Dolní sněmovnou v Londýně každou neděli odpoledne piknik. Zatím bylo zatčeno 17 osob.

Avšak nejužitečnější pro policii je zákon, podle něhož byl Wolfgang vyveden z konferenčního sálu Labouristické strany - odstavec 44 Zákona o terorismu z roku 2000. Tento zákon umožňuje britské policii zastavit a prohledat kohokoliv kdekoliv. Policie přitom nemusí mít "rozumné podezření", že dochází k páchání trestného činu. Policie dělá pokojným demonstrantům na základě tohoto zákona ze života peklo. Začátkem roku 2003 založili aktivisté proti blížícímu se útoku na Irák mírový tábor před vojenskou základnou ve Fairfordu v Gloucestershiru, odkud pak startovaly do Iráku americké bombardéry B52. Každý den - někdy několikrát denně - zadržovala a prohledávala demonstranty podle tohoto odstavce 44 policie. Podle parlamentní interpelace zneužila policie tohoto zákona 995krát, ačkoliv věděla, že nikdo v mírovém táboře není terorista. Neustálé policejní šikanování v podstatě demonstranty zcela rozložilo. Od té doby zneužívá policie téhož zákona proti demonstrantům před skladištěm bomb ve Welfordu v Berkshiru, na jaderné vojenské základně v Aldermastonu, u výzvědné základny v Menwith Hill a na výročním zbrojařském trhu v londýnském Docklandu.

Policie také výhodně využívá starší zákony. 10. září byl jednomu z šesti studentů v Lancasteru, kteří byli minulý pátek odsouzeni, zkonfiskován jeho stánek v centru města Lancaster podle Zákona proti tuláctví z roku 1824. V tomto zákoně se praví, že "každá osoba, která se potuluje a snaží se odhalováním svých ran či znetvořenin vybírat almužnu bude považována za Zločince a Tuláka..." Účelem tohoto zákona byla zabránit veteránům z napoleonských válek, aby žebrali, avšak policie rozhodla, že fotografie zranění na letácích, zobrazujících vivisekci zvířat, které tento muž rozdávala, spadají pod tento zákon, a jsou tedy trestné. Ve dvou nedávných případech byli demonstranti zatčeni podle zákona o porušování veřejného pořádku z roku 1361. Potud Blairovy metody z 21. století, píše komentátor Monbiot v Guardianu a dodává:

Konzervativní parlamentní opozice vůči Blairovi se hluboce rozkládá. Mimoparlamentní opozice je přitom systematicky likvidována policejním zneužíváním zákonů. Obránci demokracie, kteří tvrdí, že občanské svobody v Británii jsou prý vzorem pro celý svět, proti tomu dosud příliš neprotestovali. Možná se bojí, že kdyby začali protestovat, byli by zatčeni, uzavírá autor.

                 
Obsah vydání       5. 10. 2005
5. 10. 2005 Britská vláda kriminalizuje pokojné protesty
5. 10. 2005 Proč chce Jaromír Štětina zrušit komunisty? Jan  Čulík
5. 10. 2005 Josef Bouška: "Vy na Západě našemu antikomunismu nikdy nemůžete rozumět" Jan  Čulík
5. 10. 2005 Mea culpa Fabiano  Golgo
5. 10. 2005 Proč by měli mít homosexuálové stejná práva jako ostatní lidé? Fabiano  Golgo
5. 10. 2005 Xenofobie v Britských listech
5. 10. 2005 Post coitum Milan  Ohnisko
6. 10. 2005 Late towards the morning Karel  Hlaváček
5. 10. 2005 Budou o Karolině místo odborníků rozhodovat politici? Marta  Pilařová
5. 10. 2005 Michael  Marčák
5. 10. 2005 Chvála podivných teorií... Štefan  Švec
5. 10. 2005 Literárky bez Patočky Štěpán  Kotrba
5. 10. 2005 Miliarda lidí zemře na kouření
5. 10. 2005 Rakousko nezadržitelně rudne Richard  Seemann
5. 10. 2005 Tradice sociálních stran Oskar  Krejčí
5. 10. 2005 Laborem Exercens Jan  Pavel II.
5. 10. 2005 Spodní proudy Igor  Záruba
5. 10. 2005 Romové obviňují mezivládní organizaci ze zatajování informací a netransparentnosti
5. 10. 2005 Sin City -- skvělá forma s podprůměrným obsahem Milan  Černý
5. 10. 2005 V jakési Chimérii Petr  Pospíchal
5. 10. 2005 Francie: Armáda zasáhla proti námořníkům, přístavní dělníci se vzbouřili Petr  Jindra
5. 10. 2005 Nejsem českým intelektuálem, souhlasím s Klausem
5. 10. 2005 Péče o umírající je v ČR nedostatečná Jan  Paul
4. 10. 2005 Bude 21. století ve znamení Asie? František  Mrázek
4. 10. 2005 Opilí bezdomovci v Praze u Anděla? Nemusí to být problém... Jan  Čulík
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce