10. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 10. 2005

Krátká paměť radí, raději šťourat se v historii

aneb metaři všech dob, spojte se

Musíme být světu lidských bytostí, věru, k smíchu se svými neustálými výlevy duchovními, mravními i ekonomickými. Naše nepoučená ukvákanost vyplývá z nemožnosti dobrat se k lepším pozicím, odkud nikdo nemá potřebu zabývat se nepodstatnými jedy, škodícími lidskému zdraví. Přečetl jsem si 6. října článek "Václavovi volové, česká státnost a současnost" od Josefa Radyňského v Haló novinách. Natepal pár řádných politikům po boubelích. Chlapovi s gulami (je-li to jisté, abych nešířil poplašnou zprávu) i Václavovi, veliteli humanitární bombardovací perutě (řečenému prasvatý).

Největším zemským škůdcem stal se pro něho však vyhlédnutý svatý Václav, zavražděný bratrovou rukou, jak tvrdí ne historie, ale historici a s nimi někdy všudypřítomní hysterici. On nám kníže, potvora, zbaběle odváděl pár set hřiven a volů Němcům, aby se zachoval. My dobře víme, jak se měl chovati! My dobře víme, jak se lidé měli chovati, aby se nám zachovali.

Největším redaktorským dělobuchem stalo se, anebo se stát pro čtenáře mělo, že knížecí svatoušek a věrolomník vyměnil státnost za stádnost. Překvapilo mě, že redaktor levicových novin se šťourá v zadku dávno mrtvému koni, jako by nemohl svoje slovotepectví zaměřit do vlastních řad, vyškolených zemskými škůdci a zlolajníky.

Státnost vyměnil nesvatý Klement za rudou stádnost. K zachování dobrého bydla poslal nepohodlné odpůrce a kamarády z lidové party na šibenici a obhajoval ještě svůj čin mrzkými slovy o matce straně a potřebnosti přinést jí, chudince, obětiny.

A protože byl Klement nesvatým mužem, neskončil rukou vraha, ale odešel prý, zasažen otráveným Amorovým šípem. Kam, nikdo přesně neví, protože se podle tradování hysteriků a historiků před tímto nehodným veleduchem zavřely brány nebeské a peklo se ho natolik bálo, že zatarasilo důkladně veškeré vstupní brány.

Klement a jeho parta neposílali bratřím voly, posílali jim jen jakousi uranovou rudu, ve vagonech doprovázených ozbrojenou eskortou, aby náhodou nějakého agenta ničemu nenapadlo odnést pár šutráku v nepřátelské kapse. Třeba nedaleko Ružínského tunelu se muselo bez přestání bachovat a zavčasu trefit úskočného mizeru kulkou lásky a spravedlnosti -- pokud možno nadobro, aby nemohl hovořit před soudní stolicí. Mrtvý nemluví, připomínali hlídacím psům všeznalci politruci. Drancování země se uskutečňovalo za pomoci poradců a inženýrských veličin z velké země Spravedlnosti.

V jáchymovských a příbramských dolech těžili smolinec odsouzenci v klementinských procesech. Bratři našim načervenalým zeměškůdcům opláceli radami i hrozbami. Hordě sociálně spravedlivých šmudlů se nechtělo, a nikdo se jim nemůže divit, odjet do lázeňských regionů zvaných gulagy. Měli ti lživí věrozvěstové na paměti osud sv. Václava? Někteří prý ano. Vyfasovali totiž zaprodanci Svatováclavskou orlici na Pražském Hradu z rukou zastupitele moci nenáviděné země, kam kdysi v dávnověku sv. Václav posílal povinné všimné.

Nedlouho tomu, co se vyučovalo v zájmu věcí budoucích, že kapitálismus rozvrátil systém hodnot a bude trvat mnoho trpkých let, aby se vše napravilo pro budoucí generace odsouzené k životu v trvalém a udržitelném ráji. Napravovalo se tudíž zrádné lidské plémě pokroucenými paragrafy, drancováním matky přírody, úpravou dějin, farizejskými výklady, úskoky a umným zastrašováním. Využívalo se dostupných i přestupkových možností, jak ukočírovat kverulující lidičky v zapřaženém kočáru pádícímu do stepních pustin za Ural.

V dnešních časech vyučují opět prófové, někdy stejní jen s novou legitimací v kapse, lásce a pokroku lačných tance v daném taktu kapitalistického uvědomování si skutečnosti. Dozvídáme se z jejich páchnoucích úst, jak nám všem bude třeba několika desítek let tvrdě pracovat na obnově pochroumaného řádu, aby nám lidé žili v kapitalistickém blahobytu -- až budoucí generace, ovšem, vy nevěřící moulové, ocení prý snahu dnešních hromovládců.

Zasela parta po druhé válce otrávené zrno, nepokoj, podezíravost, vytvořila nové třídy pro snazší manipulaci s veřejným míněním: Vyvolení, Pracanti, Agenti, Podezřelí, Odepsanci! Zmizeli a opět se zjevili před lidožnutím po sametu, aby zametali stopy a naopak hrnuli svinčík do nedotčených míst. Tlučou na poplach a sociální bubny v lidech snadno vyvolají zapomnětlivost, zvláště když předhodíme k odporným hodům vhodně vybrané smolaře.

V kravatách a kvádrech dřepí vedle sebe holubi se supy, husa domácí s labutí, vrabec se stehlíkem a datel s vránou. Krmítka pečlivě nasypaná -- ke společnému zpěvu se dostanou sporadicky, ale potom se dějí věci, vážení. Sbor "hrdliček" sekunduje orlům a kondorům; žádné sladké zpěvy Francie, miláčkové, ale hra na oblíbenou fackovanou a kličkovanou.

Ptačí hejno venku cvrliká už zase opatrně. Žít se musí. Svatá pravda. Hostinský nádeník po čtyřech drtínkách a dvanácti pivínkách pravil: Sranda musí bejt, i kdyby fotra věšeli, pitomci, jak porád říkám. My všem těm jalovým ksichtům sloužíme jako kulisy v jejich truchlohře s titulem: Marné volání!

Překrucování historie je lidem oblíbeným koníčkem odjaktěživa. Spoléháme se zbytečně na vědoucí historiky. Vidíme kolem sebe navýsost zřetelně, jak se historie dá hníst podle pravidla: kdo má větší hubu má i větší pravdu!

Vypravěčů a pohádkářů se nám dostávalo a dostává hojně. Jak říká klasik: Mýlit se je lidské, mýlí se blbec i vzdělanec. Nu ano, jistě, jenomže my nevíme, kdo je ten blbec a kdo vzdělanec...

Čertovina pana senátora by v tom zbytečně za daně poplatníků létala, kdyby se nedošlo k tomu, kdo kým je a byl. A stačí se dívat a dobře poslouchat, vážení. Jo, to je pravá reality show, panečku!

Podobná hned dvakrát televiznímu teráriu, kde se můžeme přesvědčit o rajské budoucnosti nás nevědomých -- stačí žrát, spát, lhát, šukat, pomlouvat, sýčkovat, čekat na výhru. Připomíná vám to vlastní realitu? Pak se zbytečně nezlobte, udělají to za vás jiní, chytří, kriticky ladění.

Tož, sv. Václav a nesvatý Klement nám drancovali zemi obratně a krutě. Najdou se pesimisté a tvrdí: je dodrancováno. Optimisté odporují: dokud dýcháme a žijeme, je stále co drancovat.

Vinný viníci, vinou se vždy ku konci.

                 
Obsah vydání       10. 10. 2005
10. 10. 2005 Extremistické názory senátora Mejstříka Jiří  Jírovec
10. 10. 2005 Jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet Jan  Čulík
10. 10. 2005 New York Times: Pandemie ptačí chřipky hrozí, není jasné kdy
10. 10. 2005 Přijme Parlament zákon neodlišující vědce od hackerů?
31. 10. 2005
10. 10. 2005 Angela Merkel se stane německým kancléřem
10. 10. 2005
10. 10. 2005 Zemětřesení usmrtilo v Pákistánu více než 30 000 lidí
25. 10. 2005
10. 10. 2005 Američan v řetězech
10. 10. 2005 Smuteční šaty Josef Svatopluk Machar
10. 10. 2005 Varování: I v demokracii může jedna strana vládnout donekonečna!
8. 10. 2005 Cejch Oldřich  Průša
10. 10. 2005 Nebylo toho již dost? Jiří  Paroubek
10. 10. 2005 Věř, ale komu věříš, měř Jiří  Staněk
10. 10. 2005 Krize českého zdravotnictví? Petr  Wagner
10. 10. 2005 Míra nezaměstnanosti v září klesla
10. 10. 2005 Reuters: Mnoho nebezpečných chemikálií v krvi Evropanů Miroslav  Šuta
10. 10. 2005 První liga ve fyzice: Wofgang Ketterle, Theodor Hänsch Miroslav Václav Steiner
10. 10. 2005 Krátká paměť radí, raději šťourat se v historii Václav  Dušek
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Zavádí se daň z počítače?
10. 10. 2005 Jsem syn lékaře - umřu hlady Josef  Vít
10. 10. 2005 Krize identity Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
10. 10. 2005 "Máme pitomější politiky, nebo novináře?" Miloš  Čermák
10. 10. 2005 Turecká "hrozba" Judita  Takáčová
10. 10. 2005 Nerozhodné polské prezidentské volby
10. 10. 2005 Uznání homosexuálních sňatků nelze není srovnatelné s uznáním mnohoženství
10. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. září 2005
8. 10. 2005 Senát zakázal slovo "komunismus" Jan  Čulík
8. 10. 2005 Zdeněk Bárta v Senátu: Budu hlasovat proti iniciativě "Zrušte komunisty" Zdeněk  Bárta
9. 10. 2005 Zákaz slova "komunismus" je naprosto absurdní Boris  Cvek
9. 10. 2005 Evropský paternalismus je pro mě nepřijatelný Jan  Čulík
10. 10. 2005 Jsem antikomunista, a proto jsem proti zákonu "proti propagaci komunismu"
6. 10. 2005 Vyhrožujete mi výpovědí Martin C. Putna
6. 10. 2005 Šikana zaměstnaců, kteří pracují s počítačem, šikana novinářů a protiteroristická hloupost Štěpán  Kotrba
8. 10. 2005 Hospodaření OSBL za září 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce